2 3 3

Je bent (méér dan) goed zoals je bent!

 • 28 januari 2019
 • 30 Reacties

Ben ik niet raar? Wat zullen mensen wel niet van me vinden als ik X doe? Of als ik Y zeg? Het zijn vragen die ook zo nu en dan door mijn hoofd spoken. Gelukkig heel veel minder dan een paar jaar geleden, maar die gedachten laten zich natuurlijk niet zomaar voorgoed uitzwaaien. Herken je die vragen? De onzekerheid? Of het gevoel dat je moet verantwoorden waarom je bent wie je bent? Maar hé, eigenlijk zijn we oké zoals we zijn. Ik en jij! Daarom een kleine boodschap voor ons allebei.

oké zoals je bent

Ik ben ik

Ik ben ik met mijn rode haren, spierwitte huid, scheve wijsvinger en de herkenbare knijpoogjes als ik lach. Als ik praat, dan bewegen mijn neusvleugels vrolijk mee. En ja, ik drink bijna nooit alcohol, en dat vinden sommige mensen gek. Dansjes maak ik doorgaans binnenshuis bij de radio, vaak met mijn fluffy pyjama aan in plaats van in een jurk met een decolleté waar je ‘u’ tegen zegt of in een rokje dat meer weg heeft van een wat brede riem. Ik lijd daarnaast aan het hardnekkige rode-pennenvirus (foutjes op menukaarten tot op het irritante af verbeteren) en ik kan soms flink de nerd uithangen wanneer ik me in een onderzoeksrapport verlies. Is dat raar of stom? Of juist doodgewoon? Geen idee!

Maar dat alles maakt wel dat ik ik ben. En daar is eigenlijk niets mis mee.

Hé jij, lieve jij!

Datzelfde geldt voor jou. Jij ja! Weet je wat het leuke is aan jouw gekke trekjes, bijzondere kenmerken en uiterlijke opvallendheden? Ze zorgen ervoor dat er nergens iemand rondloopt die precies is zoals jij. Misschien vervloek je zelfs soms jouw wipneusje, je spriethaar of juist je ontembare krullenbos. Introvert of extravert, rebels of juist verlegen? Al die eigenschappen krijgen het misschien weleens zwaar te verduren door je eigen innerlijke criticus. Maar eigenlijk maakt dat alles jou alleen maar tot wie je bent: een tof mens waarvan er niet duizenden anderen rondlopen!

Trots op wat jou uniek maakt

Wist je dat ik bijvoorbeeld jarenlang rood haar maar stom vond. Ik wilde liever donkere lokken, zoals de meeste klasgenoten. Totdat ik in de drogist stond om haarverf te kopen en een andere klant me aansprak. “Jij hebt ook een mooie haarkleur! Die krijg je niet zomaar uit een potje”, zei ze alsof ze mijn gedachten kon lezen. Vanaf dat moment keek ik totaal anders tegen mijn haarkleur aan. Ik ging mijn rode haar juist zien als mijn handelsmerk en als mijn trots. En zo werkt het met veel dingen die jou uniek maken. Kijk er eens naar zoals een ander. Wees blij dat je anders bent en leer waarderen wat anders is aan jou dan aan je buurvrouw, nicht of vriendin.

Goed, precies zoals jij bent!

Je dierbaren zien je graag zoals je bent. Jij met je passie voor koken, je voorliefde voor postzegels verzamelen of misschien wel je kast vol mooie boeken. En jij met je fluffy truien, kleurrijke jurkjes, opvallende sneakers of juist de stilettohakken waar niemand op kan lopen behalve jij. Of je nu een groot rebels feestbeest bent of juist bank hangen en vroeg naar bed gaan verkiest boven wilde stapavonden, jouw dierbaren vinden jou leuk. Met al die kenmerken, voorliefdes en eigenschappen. En wie die dingen niet kan waarderen, die past misschien gewoon niet bij jou.

What makes you different…

Wat zou de wereld saai zijn als we allemaal elk weekend in dezelfde kroeg te vinden zijn. Als we allemaal blonde krullen hadden en precies dezelfde hobby’s zouden hebben. Het leven is een feestje omdat je het kunt delen met mensen die anders zijn dan jij. En omdat er in deze grote wereld altijd wel minstens één iemand is die jou doet geloven dat die ene eigenschap zo gek nog niet is.

Niemand is jij-er dan jij

Ja, er zullen mensen zijn die je niet leuk vinden, maar er zullen ook altijd mensen zijn die jou wél waarderen. Je zult soms keuzes maken die anderen niet maken. Of die anderen misschien zelfs niet begrijpen. “Hoe kun jij leven zonder alcohol?” of “Hoe kun jij nu blij worden van een mooi boek?” Goed nieuws: jij en ik zijn op die vragen geen antwoord verschuldigd. Gelukkig zijn er ook vele mensen die juist waarderen dat wij ons niet laten meeslepen door grote meutes. Want hé, je mag afwijken van de meerderheid. Graag zelfs! Laat jou alsjeblieft jezelf zijn! Leuker dan dat word je niet.

Wees gewoon jezelf. Dan is er niemand jij-er dan jij.

Kun je iets opnoemen wat jou jou maakt?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marije 28 januari 2019 op 7:26 am - Beantwoord

  Het is zo belangrijk om te kunnen zijn wie je bent en ook het gevoel te hebben dat te mogen zijn.

 2. Darina 28 januari 2019 op 8:08 am - Beantwoord

  Dat is het, mij niet mee laten slepen met de meute. Dat vind ik het allerbelangrijkste!

 3. Veronique 28 januari 2019 op 8:08 am - Beantwoord

  Motiverend!

 4. Mirjam 28 januari 2019 op 8:41 am - Beantwoord

  Mooi geschreven! Mijn quirky gedachtegang, enthousiasme en gezelligheid maken mij tot mij 🙂

  • Romy 29 januari 2019 op 7:42 am - Beantwoord

   Dankjewel! En wat een mooie punten aan jouzelf! Drie eigenschappen die ik alleen maar heel erg kan waarderen 🙂

 5. Giovanna Jansen 28 januari 2019 op 9:25 am - Beantwoord

  Mooi gezegd!! Herkenbaar hoor. Mooi dat je zegt te kijken naar jezelf zoals anderen dat doen, want wat je vaak raar vindt aan jezelf is wat anderen zo uniek aan jou vinden.
  Mijn creativiteit, positiviteit, enthousiasme en vrolijkheid maken van mij mij.

  • Romy 29 januari 2019 op 7:44 am - Beantwoord

   Absoluut! Vaak kunnen anderen juist de kleine dingen aan je waarderen die je zelf misschien niet per se geweldig vindt. Die maken je uniek en dat is juist zo mooi 🙂
   Wat een prachtige kenmerken van jou noem je op. Stuk voor stuk punten om heel trots op te zijn!

 6. Audrey 28 januari 2019 op 10:12 am - Beantwoord

  Woehoe, goede peptalk! Ik vind rood haar ook echt supertof. Heb ik zelf niet, maar het zit wel in de familie (en in die van mijn vriend), dus wie weet kunnen we samen een ginger maken, haha!

  Wat maakt mij mij… Ja, de interactie tussen al die losse stukjes mij. Snel denken en snel praten, gevoelig en steeds opener, dat zijn wel de belangrijkste denk ik. O, en een – tikje obsessieve – liefhebber van eten en honden.

  • Romy 29 januari 2019 op 7:46 am - Beantwoord

   Dankjewel! Ik vind rood haar inmiddels ook echt leuk. Het zou mij stiekem ook geweldig lijken als ik ooit een roodharig kindje zou krijgen 😉 Ik duim met je mee voor de goede genen voor jullie kindje, haha.
   Mooie eigenschappen en kenmerken van jou trouwens! En je mag hartstikke trots zijn op je groeiende openheid 🙂

 7. Corine N. 28 januari 2019 op 11:01 am - Beantwoord

  Yes, het beste wat je kunt zijn is jezelf!

  • Romy 29 januari 2019 op 7:46 am - Beantwoord

   Absoluut! 🙂

   • Zakaria 17 november 2022 op 1:01 am - Beantwoord

    Leuke blog ik zie me zelf erin ik hoop dat je af bent van je schande en verlegenheid en schaamte!

 8. Lianne 28 januari 2019 op 11:35 am - Beantwoord

  Wat toevallig, ik heb vandaag ook een artikel geschreven over wie ik ben en ik herken dit zo! Ik was er eerst zo mee bezig over wat anderen van me zouden denken. ‘Waarom heb ik geen blond haar, net als iedereen?’ En ‘Ja ik ga maar mee uit vanavond, want anders vinden ze me misschien raar, stom of braaf.’ Maar waarom zouden we allemaal moeten houden van dezelfde dingen? Wat jij wil en hoe jij denkt, dat is wat jou uniek maakt! Gelukkig kan ik nu mijn bruine haar nu gelukkig wat meer waarderen en dat ik liever met een boek op de bank zit vind ik niet eens erg meer. Dat maakt mij mij en jij bent ook zo fijn jezelf! Precies goed zoals je bent <3

  • Lianne 28 januari 2019 op 11:36 am - Beantwoord

   Oh, en mijn betrouwbaarheid, mijn gezelligheid en mooie ambities maken mij mij! 🙂

 9. Anna 28 januari 2019 op 11:56 am - Beantwoord

  Wauw, wat een mooi artikel! Zo goed geschreven <3 Ik ben het helemaal met je eens. Onzekerheid is eigenlijk helemaal niet nodig, iedereen is uniek en iedereen doet dingen op zijn eigen manier. Anders zou de wereld maar saai zijn ;-).

  • Romy 29 januari 2019 op 7:53 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve compliment en voor je mooie reactie! <3 Inderdaad, onzekerheid over jezelf is nergens voor nodig. Je bent altijd zo veel mooier als je gewoon jezelf bent 🙂

 10. Evelyne 28 januari 2019 op 11:57 am - Beantwoord

  Die scheve wijsvinger, die heb ik ook 😉 Zijn wie je bent en wil zijn, het is zo moeilijk voor mij. Ik zou soms zo graag eens mezelf van de wereld willen afsluiten om gewoon eens mijn zin te kunnen doen zonder dat maar 1 iemand er iets over durft te zeggen. Dit kan helaas niet, dus leef ik maar verder in de wereld waar iedereen er zo zijn mening over heeft en je voortdurend verteld wat het beste is.

  • Romy 29 januari 2019 op 7:57 am - Beantwoord

   Haha, wat een toeval dat jouw vinger ook een beetje scheef staat. Bij mij is het ook precies mijn wijsvinger 😉
   Zoals je beschrijft, het is ook echt heel lastig dat mensen vaak wel een mening over je hebben. Ik heb daar ook lange tijd heel erg veel moeite mee gehad, maar heb zelf stapje voor stapje geleerd om meer naar mijn eigen gevoel en keuzes te luisteren. Hoe ouder je wordt, hoe meer lastige keuzes erbij komen en hoe vaker mensen een mening over hebben. Er zal altijd wel iemand zijn die ergens wat van vindt, al is het maar van de trui die je aantrekt, maar je leven is zo veel mooier als je je niet door die meningen (of de angst daarvoor) laat leiden <3

 11. Simone 28 januari 2019 op 3:03 pm - Beantwoord

  Wat een mooi artikel <3 Wat mij mij maakt is dat ik soms SUPER impulsief kan zijn. Niet iedereen kan dat waarderen en de meesten zullen bij mijn acties eerst 10x nadenken. Daarentegen denk ik soms iets te weinig na haha!

  • Romy 29 januari 2019 op 8:01 am - Beantwoord

   Juist leuk toch, dat beetje impulsiviteit! Ik kan het altijd wel waarderen als mensen soms zonder tien keer wikken en wegen een keuze maken 🙂

   • Zakaria 17 november 2022 op 1:04 am - Beantwoord

    Leuke blog ik zie me zelf erin ik hoop dat je af bent van je schande en verlegenheid en schaamte!

 12. Irene 28 januari 2019 op 3:39 pm - Beantwoord

  Wat een prachtige post dit Romy! Ik zat er vroeger ook altijd heel erg mee in. Tegenwoordig soms nog wel maar het gaat steeds vaker goed. Ik durf nu bijvoorbeeld wel wat opvallendere kledingstukken aantrekken dan vroeger. Ik vind zelf ook niet iedereen even leuk dus waarom moet iedereen mij dan leuk vinden?
  Wat mij mij maakt is denk ik mijn vele gebabbel, mijn vrolijkheid en mijn introversie die ik nu ook zie als iets positiefs 🙂

  • Romy 29 januari 2019 op 8:25 am - Beantwoord

   Wat goed dat je wel steeds meer jezelf durft te zijn en in ieder geval wat vaker de opvallende kledingstukken aantrekt die je zo leuk vindt 🙂 Het is net wat je zegt: je kunt nooit iedereen even leuk vinden, dus ook niet iedereen kan jou leuk vinden. Daarom kun je vaak maar het beste “gewoon” jezelf zijn.
   Mooie punten noem je aan jezelf! En introvert zijn is absoluut ook een positieve eigenschap.

 13. Nikita 28 januari 2019 op 5:51 pm - Beantwoord

  Zoals je weet uit mijn blog en reacties heb ik hier heel veel problemen mee gehad. Maar als ik mezelf nu zie, in mijn nieuwe jeans en de zachtste trui van Harry Potter ooit, weet ik dat dit is wie ik ben. Dat muurtje dat ik om me heen heb gebouwd is aan het neervallen. Ik word dag met dag terug vrolijker en mijzelf. En het beste van al is dat het niet gefaked is. Ik betrap mezelf steeds meer lachend en genietend. Vandaag heb ik trouwens terug Bachbloesems gekocht, die nam ik vorig jaar tijdens stage in maart. Heeft mij toen enorm gekalmeerd. Vandaag kocht ik in de H&M een shirtje dat ik al lang zocht en ik had het net niet kunnen kopen in de webshop. Ik baalde er enorm van en sprong een gat in de lucht toen het in solden en in de juiste maat er hing. Er stond ‘love yourself’ op met roosjes. Ik was er verliefd op. Nu klinkt het alsof ik mezelf alleen maar kleren gun of spullen. Maar ik gun mezelf ook rust, dat blijkt uit het feit dat ik die Bachbloesems kocht. Het feit dat ik over mijn studie nadenk. Het feit dat ik bijna iedere avond met kaarsjes lig te lezen. Ik ben zo trots op mezelf. Ik heb drie jaar gevochten tegen angsten, paniekaanvallen, breakdowns, het overlijden van oma. Ik ben door hel gegaan door mijn zelfhaat die daar bovenop lag. En ik ben nog niet waar ik moet staan, ik ben aan het herstellen. Maar ik ben goed bezig. En het feit dat ik deze reactie zo gemeend kan neertypen, en nog net me moet inhouden om niet van de zetel op te springen uit blijdschap na een vermoeiende dag met vrienden, zegt genoeg over mijn enthousiasme. Mooie blogpost Romy.

  Maar vooral bedankt dat je mij hierdoor geholpen hebt. Ook jij bent een kanjer, een bikkel. Je bent onderdeel van mijn tocht geweest en je blog zal altijd een stukje van mijn dag zijn. Ik kan je niet genoeg bedanken, want je bent een van de redenen dat ik elke dag heb doorgevochten. Ik kan dit in woorden zoveel vertellen als ik wil, maar gevoelens kan je moeilijk uitdrukken. Toch weet ik dat ik heel veel dankbaarheid en steun voel als ik jouw blog maar zie. Doe zo verder Romy, want je maakt mensen hun leven beter. Je maakt de wereld beter, met kleine dingen. En ik weet niet of er iets mooiers is dan dat in een persoonlijkheid of mens. Knuffel! <3

  • Romy 29 januari 2019 op 8:30 am - Beantwoord

   Wauw, lieve Nikita, dankjewel voor je ontzettend lieve bericht op het eind! Ik ben er helemaal stil van. Zo geweldig om te horen dat ik je een klein beetje van de kracht en motivatie heb kunnen geven om door te vechten. Je reactie geeft mij ook weer zo veel motivatie en kracht. Echt heel erg bedankt! <3

   Ik vind het tegelijkertijd prachtig om te horen dat je stapje voor stapje weer meer kunt genieten van het leven. En dat je na zo'n lange nare periode nu oprecht enthousiast kunt worden van fijne dingen die gebeuren. Het is een lastige weg om af te leggen, maar jij gaat hem zo dapper aan. En weet je, de weg die je aflegt op weg naar jouw doel is al zo'n leerzame ervaring op zich. Iets wat je voor altijd maakt tot wie je bent en die je al heel veel kracht op zich zal opleveren, voor de rest van je leven. Je mag ontzettend trots zijn op jezelf! Nu al 🙂

 14. Yvonne 29 januari 2019 op 11:32 am - Beantwoord

  Plezier met jezelf hebben, zo belangrijk! 🙂

 15. Saskia 29 januari 2019 op 12:16 pm - Beantwoord

  Mooi. Iedereen is uniek en mooi op haar/zijn eigen manier<3

 16. Zo simpel is dan geluk 2 februari 2019 op 2:20 pm - Beantwoord

  Heel erg mooi geschreven! Soms is het in deze maatschappij best lastig om jezelf te durven zijn omdat er altijd wel mensen zijn die een oordeel over je hebben. Zo zonde is dat, want iedereen mag er zijn!

  • Romy 2 februari 2019 op 11:40 pm - Beantwoord

   Precies! Mensen hebben altijd wel ergens een mening over, dus uiteindelijk kun je het eigenlijk niet beter doen dan door “gewoon” jezelf te zijn 🙂

Recente blogs

Positieve noot | Nog even over het winterse weer…

12 december 2017|Lifestyle|

Let it snow, let it snow, let it snow. Of toch niet?! Sinds zondag lijkt Nederland in twee kampen te zijn verdeeld. Kamp 1 zijn de mensen die dolenthousiast de eerste sneeuwvlokjes tegemoet zien. Kamp 2 zijn de mensen die bij het zien van diezelfde sneeuwvlokjes het liefst de gordijnen meteen weer dichtschuiven. Ik moet eerlijk bekennen: sneeuw vind ik best leuk, maar na een dag heb ik het wel weer gezien. Het OV is een klein drama, autorijden staat gelijk aan glibberen en het is koud buiten. Juist tussen alle treinvertragingen en ander sneeuwgedoe door, vond ik het tijd voor een positieve noot. Dit zijn 6 redenen waarom sneeuw best leuk kan zijn.

Dit leerde ik in mijn 24e levensjaar

24 mei 2017|Persoonlijk|

Morgen ben ik jarig en staat de teller alweer op 24 levensjaren. Wauw, ik ben gewoon al bijna een kwart eeuw oud. Te bizar voor woorden. Ik word toch ook altijd een beetje sentimenteel als het weer tijd is om er een jaar bij op te tellen. Op de laatste dag van mijn 24e levensjaar kijk ik graag nog eens met je terug op de wijze lessen die ik vanaf 25 mei 2016 heb geleerd. Met deze lessen ga ik mijn 25e levensjaar in!

Rijstepap maken zonder suiker | 2 heerlijke recepten (rood fruit & mango)

4 juni 2023|Recepten|

Rijstepap is misschien wel mijn favoriete old school recept. Zelfgemaakt had ik het nog nooit gegeten, wel uit een spotgoedkoop kant-en-klaar-bakje van de Aldi of Lidl. Als kind ging er voor mij niets boven dat mierzoete vanille-toetje. En nu, jaren later, heb ik eindelijk ontdekt hoe ik zelf lekkere rijstepap kan maken. En dan zonder een berg suiker en mét fruit als lekkere smaakmaker. Het is mijn ultieme zaterdag- en zondagochtendrecept. Twaalf minuten in een pan roeren en je hebt een heerlijk vullend ontbijt dat je terugbrengt naar grootmoeders tijd. Hoe je zelf rijstepap maakt? Ik deel 2 heerlijke recepten: één met kersen en chocola en één met mango en banaan.