vrij 2 1

Je bent vrij. Altijd.

 • 25 januari 2022
 • 23 Reacties

Deze blog schrijf ik voor mijn zeven jaar jongere ik. Maar ook voor jou als jij het gevoel hebt vast te zitten in een situatie. Weet dat je in welke situatie dan ook vrij bent om andere keuzes te maken. Vrij om stappen te zetten. Vrij om uit te vliegen. Vrij om mensen los te laten. Zit jij op dit moment voor je gevoel gevangen? In negatieve gedachten die je dagelijks bezighouden? In een relatie waarin je niet gelukkig bent? Of in een baan die je niet blij maakt? Besef dat – hoe ingewikkeld en impactvol ook – jij altijd kunt besluiten om je vleugels uit te slaan.

Er was eens… een tenger meisje bij een juwelier

Het woord ‘vrij’ heeft voor mij sinds zeven jaar een bijzondere betekenis. Zeven jaar geleden stapte ik bij de juwelier naar binnen. Ik was er nog nooit van mijn leven geweest; als student met een bijpassend studentenbudget liep ik niet bepaald de deur plat in dure sieradenwinkels.

Met mijn kwetsbare lijf, een lege blik in mijn ogen en bibberende handen (zonder vetlaagje is het áltijd koud!) stapte ik naar binnen. Zoals anderen soms tatoeages laten zetten om een boodschap aan zichzelf te vereeuwigen, zo had ik een ander plan: een armband laten maken die voor mij een speciale betekenis zou hebben.

Op dat moment bevond ik me – zo durf ik het achteraf wel te noemen – ergens in een diep ravijn waarin ik de ladder naar boven nog niet had gevonden.

Elke dag leverde ik in mijn hoofd een strijd tegen een tetterend eetstoornis-stemmetje. Het wilde dat ik niet at, dat ik bewoog (en nog meer en nog meer) en dat ik mezelf wegcijferde. 

De bodem van mijn energietank was bijna in zicht. De brandstof die eten heet, diende ik mezelf veel te weinig toe. Ik wilde niets liever dan dat stemmetje ergens in een (nog dieper) ravijn gooien. Weer mezelf zijn. En ook weer genieten van taartjes en brood. Maar elke dag voelde het alsof dat geen mogelijkheid was. Ik ging naar bed met het idee dat ik morgen alles compleet anders zou doen, om vervolgens ‘s ochtends vroeg weer direct door die stem meegesleurd te worden.

Ik zat vast. Muurvast. Het voelde alsof zelfs de meest kleine stap geen optie was. Ook zat ik vast in gedachten, in bepaalde patronen en in situaties waarin ik me niet fijn voelde.

|je bent vrij|je bent vrij|||

Vrij – een bijzonder vierletterwoord

En op dát ene moment – bij die juwelier – was ik plots een meid met een missie. Ik besloot dat het anders moest.

“Kunt u voor mij in een hartjesbedel een tekst graveren? En heeft u toevallig ook vlinderbedels?”, wist ik uit te brengen. De juwelier knikte. En met grote zorg koos ik twee bedeltjes uit. “Welk tekst wil je erin gegraveerd hebben?”, vroeg hij me. “Vrij!”, klonk het vastbesloten uit mijn mond. Die vier letters zouden me er voor altijd aan herinneren dat ik niet vastzat.

Zelfs als het voelde van niet, dan nog kon ik stappen zetten. Loskomen. Uitvliegen. Misschien niet zo rap als de meest vrolijke vlinder, maar ook kleine slagen met je vleugels zijn een stap.

Het is niet zo dat op dat ene moment alles in één klap veranderde. De weg van herstel begon daarna pas, en ging ook met vallen en opstaan. Maar vlak nadat ik dat armbandje om mijn pols hing, ben ik wel werkelijk stappen gaan zetten. Een paar jaar later kon ik eindelijk zeggen dat ik genezen was. Genezen van een situatie waarin ik tien jaar lang gevangen had gezeten. Maar vooral was ik op dat moment weer vrij. Precies zoals ik me dat ooit bij die juwelier voorgenomen had.

Vrij ben je altijd

Mijn herstel is natuurlijk een specifieke situatie. Maar ik ben daarna gaan inzien dat die vlindermetafoor op veel meer momenten in je leven kan terugkomen.

Er kunnen zich allerlei situaties voordoen waarin je voor je gevoel muurvast zit. In een baan waar je elke dag met tegenzin naartoe gaat. In een relatie waarin je niet jezelf kunt zijn. In een angst of belemmerende gedachte die je er telkens weer van weerhoudt om aan jouw doelen te werken. Of in de vele moetjes die je jezelf dagelijks oplegt.

Om welke reden jij je ook “vast” voelt zitten, weet dat je niet werkelijk aan de grond genageld staat. Toen ik als 21-jarige bij de juwelier stond, voelde het alsof ik elke dag tevergeefs zocht naar de ladder om uit deze ravijnsituatie te klimmen. Totdat ik ging beseffen: maar wat nu als ik niet langer zoek naar iets wat mij gaat helpen? Wat als ik zelf probeer om te vliegen, hoe onwennig dat ook voelt?

Ook nu nog houd ik mezelf heel vaak voor dat ik vrij ben. Toen ik het in een baan niet naar mijn zin had, besefte ik na een tijdje dat ik niet opgesloten zat tussen de vier grijze kantoormuren. Ik besloot met een bibberende stem mijn baan op te zeggen.

Toen ik een jaar geleden stoeide met mijn beperkte beschikbare tijd als ondernemer, kwam dat vrijheidsadvies opnieuw bovendrijven. Ik had het idee dat ik dingen moest doen en mensen tevreden moest houden. Totdat opnieuw iets tot me doordrong: ik werk voor mezelf en ik ben vrij om keuzes te maken.

Jij en ik mogen besluiten om iets niet te doen, om het anders te doen, om op te geven. En zelfs om ergens mee te stoppen.

Jij mag je eigen keuzes maken

Elke keer als ik – om welke reden dan ook – niet lekker in mijn vel zit, merk ik opnieuw dat het idee “Ik ben vrij. Ik heb een keuze” mijn go-to ding is om te horen.

Daarom wilde ik deze blog schrijven. Omdat ik hoop dat, als jij dit nodig hebt, dit vierletterwoord ook voor jou een magische betekenis mag hebben. Ook jij bent vrij. Wat je situatie ook is. En hoe niet-vrij je je misschien nu ook voelt.

Als jij om welke reden dan ook het gevoel hebt gevangen te zitten, weet dan dat alleen jij je tralies kunt openzagen. Alleen jij kunt je ontslag indienen. Alleen jij kunt een punt achter een relatie zetten. Alleen jij kunt vriendschappen verbreken die energie slurpen. Alleen jij kunt je perfectionisme het raam uitgooien. Alleen jij kunt zeggen wat je niet meer wilt en aangeven wat je dan wel zou willen.

Toen ik als jonge twintiger bij de juwelier naar binnen ging met mijn breekbare lijfje, voelde ik ergens een klein sprankje hoop tussen alle belemmerende gedachten. Een stemmetje dat me iets wilde zeggen:

Dit is niet voor altijd.

Nog altijd ben ik dat fluisterende stemmetje intens dankbaar. Ik heb mijn sprankeling en leven teruggekregen door te leren mijn vleugels te spreiden in plaats van ze uit pure angst strak langs mijn lijf te houden.

je bent vrij

Een nieuwe vlinder om mijn nek

Het vlinderarmbandje dat ik destijds liet maken, is inmiddels niet meer op zijn mooist. Ook is het gemaakt op de iele polsjes die ik toen had, dus heel comfortabel zit het niet meer. Ik draag die armband dan ook niet langer, maar heb hem nog wel altijd bewaard als dierbare herinnering.

Vorig jaar heb ik nieuwe stappen gezet in mijn gevoel van vrijheid. Ik ben openlijk gaan praten over wat ik heb meegemaakt, ik leerde ook op werkgebied vaker kiezen voor mezelf en ben meer gaan ontdekken wie ik ben en wat ik wil. Dat vond ik een mooie reden om mezelf opnieuw een sieraad van vrijheid te geven.

Toen ik door Kaya Sieraden benaderd werd, was het alsof het zo had moeten zijn. Een samenwerking die niet mooier had kunnen zijn. Ik kwam in hun mooie sieradenwebshop tussen de vele mooie sieraden (zoals ook een armband met naam of een bijzondere ketting met naam) deze prachtige vlinderketting tegen in roségoud. Een plaatje van een ketting die voor mij het hele verhaal vertelt: een vlinder die zijn vleugels zelfverzekerd in de wind heeft uitgeslagen. Klaar om te vliegen.

(Ook de groene oorbellen zijn van Kaya Sieraden. De smaragd in de oorbellen is de steen van mijn geboortemaand: mei.)

Mijn dagelijkse vrijheidsreminder

Deze ketting is voor mij dan ook meer dan een “leuke ketting” die ik ergens in een outfitpost laat zien. Het is een subtiele reminder dat je altijd vrij bent om het voortaan anders te doen. Kiezen voor jezelf is misschien soms de weg van de minste zekerheid. Maar oh, wat ben ik blij dat ik dat pad ben gaan bewandelen!

Deze vlinderketting hang ik dan ook regelmatig ‘s ochtends met gepaste trots om mijn nek. Hij laat me steeds weer zien dat ik vrij ben. Elke dag opnieuw. En wat hoop ik dat ook jij in je leven een gevoel van vrijheid mag ervaren – wat er ook gebeurt.

Wanneer ervoer jij heel sterk een gevoel van vrijheid?

1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 25 januari 2022 op 10:24 am - Beantwoord

  Wat een prachtig verhaal. Ik kreeg er een brok van in mijn keel.
  Herkenbaar trouwens om voor een sieraad te gaan in plaats van een tatoeage.
  En bij elke blik in de spiegel herinner je jezelf zo aan deze prachtige, krachtige boodschap!

 2. Zo simpel is dan geluk 25 januari 2022 op 10:48 am - Beantwoord

  Heel erg mooi om te lezen. Je weet het zo te beschrijven dat het zelfs voor mij magisch voelt.
  Het doet me ook beseffen dat ik tevreden ben met mijn leven, maar dat echte vrije gevoel eigenlijk niet voel. Iets om over na te denken.

 3. Ilona Wielinga 25 januari 2022 op 10:59 am - Beantwoord

  Wauw wat ontzettend mooi geschreven en wat een dapper verhaal. Heel mooi om zoiets te doen (ik ga dan weer voor de tattoo haha)

 4. Daenelia 25 januari 2022 op 11:32 am - Beantwoord

  Laat het oude armbandje schoonmaken en vergroten.
  Mooi verhaal en heel persoonlijk.

 5. Katrien 25 januari 2022 op 12:25 pm - Beantwoord

  Wat een mooi en krachtig verhaal, en een schitterend juweeltje!

 6. Audrey 25 januari 2022 op 12:35 pm - Beantwoord

  Prachtig verhaal! Mooi dat zo’n symbool je verder kan helpen, al is het indirect.

 7. Johanna 25 januari 2022 op 1:13 pm - Beantwoord

  Een mooi verhaal, en dat idee met een bedeltje of ander symbool is eigenlijk super, alhoewel ik er niet opgekomen was. (dom he?). Maar door jouw verhaal ga ik weer eens nadenken wat ik werkelijk wil, en wat er niet 100% inpast. Of maar voor minder als 50%. (onder het motto huishouden moet ook). Overigens ben ik nu wel benieuwd met welke hulp of weg je uit je problemen bent gekomen. Want gek genoeg, kan ik me jou niet als “zwak” voorstellen.

  • Romy 3 februari 2022 op 10:02 pm - Beantwoord

   Wat een mooi compliment, dank je wel! Overigens zag ik me op dat moment wel heel vaak als “zwak”.
   Ik heb veel therapie gehad en ook fijne steun van dierbare mensen om me heen om eruit te komen. Maar nu pas zie ik in dat ik ook zelf veel stappen heb gezet om eruit te komen. Dingen als heel veel afleiding zoeken, zelf positieve projecten starten, minder met sommige mensen omgaan en ook situaties opzoeken waarin ik even niet diegene met de eetstoornis was, hebben me heel erg geholpen. Maar dat is vooral iets wat ik achteraf ben gaan zien.

 8. Darina 25 januari 2022 op 1:38 pm - Beantwoord

  Een prachtig verhaal wat raakt met een heel mooi sieraad als symbool.

 9. Lilian 25 januari 2022 op 4:03 pm - Beantwoord

  Wat mooi beschreven en wat fijn dat je het zo hebt ervaren! Vanuit mijn werk in de geschiedenis moet ik dan denken aan iemand waarvan ik de naam ben vergeten, maar die erg bekend is geworden omdat hij in Auschwitz heeft geleerd hoe je zelfs in de hel op aarde nog ‘vrij’ kan zijn door mooie dingen te denken in je hoofd. Slaat niet helemaal op wat jij bedoelt, want hij was natuurlijk letterlijk niet vrij, maar was toch ook een kwestie van mindset.

  Maar ook ik heb natuurlijk wel eens het gevoel gehad geen kant op te kunnen, maar ergens blijkt dan toch een deur open te staan.

  • Romy 3 februari 2022 op 9:58 pm - Beantwoord

   Wat prachtig dat zelfs hij in die situatie nog een vrij gevoel had. Ontzettend krachtig ook, want in die situatie lijkt vrijheid wel écht in de verste verte niet te bekennen.

 10. Amy 25 januari 2022 op 4:49 pm - Beantwoord

  Wat een mooi verhaal Romy, wat fijn dat je zo door deze moeilijke tijd bent heen gekomen. Kijk waar je nu bent! Mooi dat dit sieraad je zoveel positieve kracht geeft, dat is je gegund!

 11. Ramona 26 januari 2022 op 1:52 pm - Beantwoord

  Ik reageer nooit, maar na dit verhaal moest ik reageren. Wat een mooi verhaal dat voor mij precies op het juiste moment kwam. Ik heb er kracht uit gehaald, iets dat ik op dit moment goed kan gebruiken, bedankt daarvoor!

  • Romy 3 februari 2022 op 9:42 pm - Beantwoord

   Dank je wel voor je mooie woorden! <3 En voor jou een enorm dikke knuffel en heel veel kracht gewenst! <3

 12. Meaghan 26 januari 2022 op 9:27 pm - Beantwoord

  Wauw… Ik werd helemaal stil van dit artikel en moest ook wel echt even een traantje wegpinken. Omdat het me raakt. Omdat het zo herkenbaar voor me is en ik ongeveer wel weet wat je doorgemaakt moet hebben. Ook de woorden Vrij en Altijd vind ik echt prachtig in de context… Dank je wel voor het delen en je openhartigheid. Ik ben echt mega trots op je hoe je nu tegen je verleden aankijkt en dat je er zo open over durft te schrijven. Wat een stap! En wat is die vlinder toch een prachtig symbool!

  • Romy 3 februari 2022 op 9:33 pm - Beantwoord

   Ah jeetje, ik werd andersom stil van jouw reactie. Dank je wel – oprecht! <3
   En andersom diep respect ook voor de weg die jij hebt afgelegd! Een eetstoornis overwinnen is heftig, maar ook zo krachtig en dapper. Echt, je mag zo trots zijn!

 13. Heidi 3 februari 2022 op 9:01 pm - Beantwoord

  Wat een mooie vlinder kettingen.
  Met een heel mooie betekenissen voor jouw.
  Ik zelf heb ook een vlindertje, gewoon omdat ik me als een vlinder door het leven ga. Ook omwil dat ik vrij ben. Maar meer dat ik nu een gelukkige leven heb zonder die pijnlijke jeugd.

 14. Anna 7 februari 2022 op 9:44 pm - Beantwoord

  Wat een prachtig kettinkje met een bijzondere en mooie betekenis! Wat knap dat je die vreselijk eetstoornis hebt overwonnen, wat een strijd zal dat zijn geweest! Ik geniet ook zo erg van de vrijheid die ik heb als zelfstandig ondernemer. Nu kan ik ook veel beter luisteren naar mijn behoeften. Ondanks dat ik er zelf heel hard voor heb gewerkt, voel ik me toch heel dankbaar dat ik elke dag mijn eigen agenda mag indelen. Ik zou het nooit meer anders willen! Vrijheid is voor mij onbetaalbaar.

  • Romy 19 februari 2022 op 11:26 am - Beantwoord

   Wat prachtig dat het ondernemerschap je zoveel vrijheid geeft, en ontzettend herkenbaar ook! Het is zo fantastisch om los te zijn van een baas en al je eigen creatieve ideeën te kunnen uitvoeren wanneer en op welke manier je maar wilt. Ik geniet daar ook orpecht van.

 15. Saskia 21 februari 2022 op 12:08 pm - Beantwoord

  Wat mooi he, sieraden met een bijzondere betekenis. Die van mij hebben dat ook en koester ik zeker <3
  Vrijheid is zeker iets om bij stil te staan. En je mag terecht trots zijn wie je nu bent en hoe je er bent gekomen

  • Romy 23 februari 2022 op 7:39 am - Beantwoord

   Dank je voor je lieve woorden! <3
   En supermooi dat jij ook zulke dierbare sieraden hebt en de betekenis erachter koestert. Die betekenis maakt sieraden toch altijd wel extra mooi.

Recente blogs

Inkiekje #75 | Van kerstgourmet naar oudejaarsconferences (en alles daartussenin)

3 januari 2023|Persoonlijk|

2022 zit erop en daarmee ook mijn paar dagen kerstvrij. Onze weken waren tot de nok toe gevuld. Kerstvieringen, verlaten gourmetdiners, oudejaarsconferences, boekencadeaus en katten om uit kerstboomslingers te trekken bijvoorbeeld. Ik neem je mee in mijn laatste twee weken van het jaar. Van de bakkerij in Amsterdam tot de oliebollenfabriek bij mijn schoonvader thuis en ook een minder mooi besefmoment over hoe belangrijk genieten van het leven is. Kiek maar mee!

Ik ging shoppen in Duitsland en dit nam ik mee…

28 oktober 2019|Lifestyle|

Vorig jaar ging ik met mijn vriendin Diana shoppen in Düsseldorf. De Duitse drogisterijen bleken een waar walhalla om voor een prikkie dierproefvrije verzorgingsproducten in te slaan. Ons tripje van vorig jaar smaakte naar meer en dus belandden we afgelopen zaterdag in een andere Duitse stad: Duisburg. Na twee uur lang non-stop kletsen in de trein zetten we voet op Duitse bodem. Met de big shoppers paraat en onze pinpassen op zak stonden we te springen om weer op zoek te gaan naar fijne producten die alleen bij de oosterburen te krijgen zijn. In deze DM- en Rossmann-shoplog laat ik je mijn aankopen zien.

Favorieten | Verjaardagstasje, vegan vla & Voor Hetzelfde Geld

31 mei 2024|Persoonlijk, Lifestyle|

Het is weer de hoogste tijd voor een rondje favorieten! En met een huis dat steeds meer af wordt, nieuw kijkvoer op tv én een verjaardag (inclusief cadeautjes) achter de rug, vallen er weer genoeg favorieten te delen. Zo heb ik tegenwoordig een tasje dat niet meer van mijn schouder te slaan is, heb ik tijdens de 'Kopen Zonder Kijken'-stop een ander leuk programma ontdekt, heb ik er een nieuwe kookboekfavoriet bij én werd ik erg gelukkig van de witte teddy-stoel die niet alleen mijn goedkeuring kreeg. Voilà, hét favorietenlijstje!