Eerste huis kopen als starter 1

Eerste huis kopen | 10x wat ik van die mijlpaal leerde!

 • 28 februari 2019
 • 33 Reacties
Categorieën: Lifestyle

Een huis kopen. Misschien wel de grootste mijlpaal in mijn leven tot nu toe. Mijn huizenjacht had ook wel wat voeten in de aarde, maar had toch een mooie afloop. Volgende week mag ik de sleutel van mijn eerste huis in ontvangst nemen. Ik heb veel geleerd van het hele proces daarnaartoe en juist daar gaat dit artikel over. Voor als jij in hetzelfde schuitje zit of juist om je gewoon eens een inkijkje te geven in mijn belevenissen. Dit zijn 10 wijze lessen die ik leerde van mijn eerste huis kopen.

1. Durf je eigen keuzes te maken

Over bijna alle grote keuzes, zoals je eerste huis kopen, hebben mensen wel een mening. De een vindt dat je voor een kluswoning moet gaan, een ander ontmoedigt je juist dat te doen. De een kiest het liefst voor een klein dorp, terwijl een ander juist heel stellig is dat de grote stad is waar je moet zijn. Zoveel mensen, zoveel meningen. Dat heb ik wel geleerd. Maar ook heb ik geleerd om daarin mijn eigen pad te volgen. Het pad dat zou leiden naar dé plek en dé woning mij blij maakten, ook al zouden anderen om me heen daar minder enthousiast over zijn.

2. Je mag kritisch zijn!

Bij een eerste huis kopen (of welk huis dan ook kopen!) mag je kritisch zijn. Concessies zijn niet nodig als jij je er niet prettig bij voelt. Mijn wensenlijstje was ook niet heel bescheiden te noemen. Zeker voor de locatie had ik wel wat wensen. Ik heb dan ook vaak te horen gekregen dat ik eens in andere delen van Nederland zou moeten kijken. Uiteindelijk ben ik blij dat ik aan mijn wensen vasthield en gewoon wat langer heb gezocht. Dat heeft me namelijk wel hét huisje opgeleverd waarbij ik vol overtuiging dacht “Hier wil ik wonen!”.

3. Een huis kopen is DUUR!

Dat je een huis niet met wat losse briefjes uit je spaarvarken kunt bekostigen, wist ik natuurlijk wel. Maar een huis kopen is nog duurder dan ik dacht. Inmiddels heb ik de nodige verzekeraars getrakteerd op een deel van mijn spaargeld, is de kas van menig woonwinkel door mij wat gespekt en heb ik ook de notaris flink wat rijker gemaakt voor enkel het zetten van zijn handtekening. Ook blijkt aan sommige spullen waarvan je het niet direct verwacht een flink prijskaartje te hangen. Gordijnen en een dekbed bijvoorbeeld. Ach ja, het is voor een goed doel!

4. Laat je niet gek maken

Ook al is de huizenmarkt redelijk op hol geslagen en rijzen de huizenprijzen de pan uit, laat je niet gek maken. Neem de woorden van een verkoopmakelaar altijd met een korreltje zout. Niet iedere makelaar is even vriendelijk en eerlijk. Bied wat jij vindt dat een huis waard is, neem je tijd en blijf trouw aan je eigen gevoel en aan het gezonde verstand dat je niet voor niets hebt gekregen.

Eerste huis kopen als starter tips

5. Funda is verslavend

Ook nu ik een huis heb gekocht, lijd ik nog aan een heftige vorm van Funda-verslaving. Nog steeds surf ik dagelijks naar de site (nu puur uit interesse!). Regelmatig op Funda kijken is ook iets wat juist nu kan helpen. Huizen worden vaak razendsnel verkocht, dus het is fijn als je er als de kippen bij bent wanneer je jouw droomhuis op Funda ziet staan. Bovendien helpt rondkijken op Funda om een beeld te krijgen van wat er zoal te koop staat binnen je budget.

6. Verrassingen en verbazing gegarandeerd!

Je maakt soms bizarre dingen mee als je op huizenjacht gaat. Ik ontdekte na een tijdje dat Funda-foto’s bij lange na niet alles zeggen. Piepkleine huisjes kunnen op Funda dankzij een goede camera net een enorme villa lijken. En soms moet je goed kijken om te ontdekken wat er eigenlijk aan een huis moet gebeuren. Cv-ketels die vervangen moeten worden, vocht in de muren en gaten in vloeren die subtiel zijn weggemoffeld. Makelaars kennen heel wat trucjes en hebben soms een pokerface om jaloers op te zijn. Vergeet dus zeker niet je gezond verstand mee te nemen naar een bezichtiging.

» Lees ook: Huizenjacht: bizarre belevenissen bij bezichtigingen.

7. Je hoeft niet alles zelf te doen

In het begin deed ik in mijn eentje dappere pogingen om me staande te houden op de op hol geslagen huizenmarkt in de Randstad. Dat bleek nogal lastig in deze huizenkooptijd. Een aankoopmakelaar aannemen was dan ook mijn beste zet. Net zoals ik sommige andere dingen liet doen door mensen die dat beter kunnen dan ik. Ik ben bijvoorbeeld blij dat ik niet zelf in de hypotheekaanvragen hoefde te duiken en heel wat financieel geblabla aan mijn hypotheekadviseur kon overlaten. En voor vragen of klussen kun je soms wel bij familie en vrienden terecht.

8. Er is geen specifieke leeftijd voor je eerste huis kopen/huren

Volgens sommige mensen ben ik rijkelijk laat met het huis uit gaan. “Nou nou, dat werd tijd!”, heb ik weleens gehoord. Zelf ben juist trots op het feit dat ik nu deze stap zet en dat ik daarvoor geld bij elkaar heb gespaard. Ik ben ervan overtuigd dat er geen leeftijd bestaat waarop je het huis uit móet. Iedere situatie is anders en je voelt dat toch zelf het beste aan. Als ik terugkijk, heb ik pas sinds een half jaar echt heftige kriebels om een plekje voor mezelf te hebben. En ik ben blij dat ik heb gewacht tot hét moment.

» Lees ook: Het huis uit gaan | 9x wat mij daar leuk aan lijkt?

Eerste huis kopen als starter tips

9. Soms gebeuren dingen met een reden

Ik heb meerdere huizen aan mijn neus voorbij zien gaan. Soms fantaseerde ik al over hoe ik een huis wilde inrichten als ik weer een telefoontje kreeg dat er met mij tientallen anderen waren en dat een van hen het huis voor mijn neus had weggekaapt. Soms best frustrerend, maar ik hield me vast aan het idee dat het misschien wel zo had moeten zijn. Als het met een bepaald huis niet is gelukt, dan is dat misschien wel omdat er een nóg mooier huis voor in de plaats komt. Dat was in mijn geval zeker zo!

10. Een huis kopen is LEUK!

En vergeet ten slotte niet om ook van het proces van je eerste huis kopen te genieten. Elke ochtend weer nieuwsgierig de Funda-app openen, lachen om bouwvallen en wegdromen bij huizen die wél jouw ding zijn, bezichtigingen plannen, naar binnen gaan bij woningen die misschien ooit van jou worden, fantaseren over hoe dat zou zijn, een bod uitbrengen, je handtekening zetten onder wel heel belangrijke papieren en vervolgens uitzien naar hét sleutelmoment…dat alles had ik niet willen missen.

Stiekem denk ik dat ik over een jaar – als ik in mijn woning zit – nog weleens met een grote grijns op mijn gezicht terugdenk aan deze spannende tijd.

Hoe zou je jouw droomhuis omschrijven?

Eerste huis kopen tips Pinterest

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Simone 28 februari 2019 op 7:01 am - Beantwoord

  Leuk artikel! Ik kan het me helemaal voorstellen dat het kopen van een huis een hele ”journey” is. Helaas heb ik er zelf nog geen ervaring mee en woon ik voorlopig goed in mijn huur appartement, maar stiekem kijk ik toch af en toe al op Funda hoor! Mijn droomhuis is op dit moment een mooi appartement met een groot balkon of een dakterras.

  • Romy 2 maart 2019 op 12:36 am - Beantwoord

   Een eigen huurappartement is ook al hartstikke gaaf. Hopelijk komt dat droomhuis er over een tijdje van. Een groot balkon of dakterras lijkt mij ook echt een droom. Maar met de twee bescheiden balkons die ik straks in mijn appartement heb, ben ik ook al heel blij 🙂

 2. Darina 28 februari 2019 op 7:54 am - Beantwoord

  Mooi om te lezen en ik kan mij heel goed voorstellen dat een huis kopen een heel project is en dat je voor dingen komt te staan waar je of geen verstand van hebt, of nog nooit van hebt gehoord etc. Ik heb er zelf nog geen ervaring mee. Mijn droomhuis is een appartement in een oud gebouw met nog authentieke details, een balkon en mooi uitzicht over een stad.

  • Romy 2 maart 2019 op 12:37 am - Beantwoord

   Dat klinkt ook wel écht als een droomhuis! Authentieke details maken een gebouw nog net wat bijzonderder 🙂

 3. Shirley 28 februari 2019 op 8:32 am - Beantwoord

  Je hebt mooi je eigen pad getrokken. Als je straks in je eigen huis zit, ben je de iets minder leuke dingen van het proces vast zo vergeten. En je hebt er veel wijze lessen door opgedaan. Ik vind mijn eigen (verkochte) appartement nog steeds heel leuk. Al ben ik blij dat het nieuwe appartement een tweede slaapkamer heeft. Wat mijn echte droomhuis is, hoop ik in de komende tijd te ontdekken. Zou ook leuk zijn als ik weet waar hij moet staan, haha.

 4. bychristiana 28 februari 2019 op 8:36 am - Beantwoord

  Vooral in punt 2 en 3 kan ik me helemaal vinden. Een huis is waarschijnlijk de grootste aankoop die je ooit in je leven gaat doen (tenzij je wellicht ooit een heel exorbitante auto o.i.d gaat kopen;-)) dus kritisch mag je zeker zijn. En ja, alles is DUUR! Wacht maar tot je straks gaat klussen, haha;-)

  • Romy 2 maart 2019 op 12:39 am - Beantwoord

   Inderdaad! Als ik straks elke avond kan genieten in mijn eigen woning, doen de ervaringen met makelaars er eigenlijk al niet eens meer toe 🙂
   Hopelijk ga jij ook heel veel woonplezier beleven in Antwerpen. Een appartement met twee slaapkamers is inderdaad wel heel fijn, zeker als je één slaapkamer gewend bent. En het in de tussentijd nadenken over je droomhuis én je droomplaats moet vast goed komen 😉

  • Romy 2 maart 2019 op 12:42 am - Beantwoord

   Haha, ik vermoed inderdaad dat de kosten voor klussen ook wel iets hoger kunnen uitvallen dan ik altijd dacht. Het zal mij benieuwen hoe hoog alleen al de rekening voor verfpotten zal zijn 😉 Maar gelukkig is het allemaal met een goed doel!

 5. Audrey 28 februari 2019 op 8:38 am - Beantwoord

  Ik merk dat ik bij het lezen van dit artikel idd al denk ‘oooo, wat was het toch leuk en spannend!’ Ik heb alweer 9 maanden mijn eigen huis. En ik was daar trouwens nog een stuk later mee dan jij, haha. Je krijgt morgen de sleutel, toch? Heeeeeel veel plezier alvast! Voor het eerst na de sleuteloverdracht door je huis lopen en denken ‘dit is allemaal van mij!’ is echt het beste gevoel ever.

  • Romy 2 maart 2019 op 12:43 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je onwijs lieve en enthousiaste reactie! Ik krijg maandag de sleutel, dus dat is echt al bijna. Het lijkt mij ook zo’n bijzonder gevoel straks. Ik kan haast niet wachten.
   Hoe leuk dat jij alweer 9 maanden in je eigen huis zit! Ik kan me voorstellen dat dat echt genieten is.

 6. Eveline Fleur 28 februari 2019 op 8:49 am - Beantwoord

  Wat ontzettend leuk! Het doet mij ook weer denken aan ons eigen huis waar we inmiddels al weer iets meer dan twee jaar met plezier in wonen. Zo leuk om alles eigen te maken en in te richten naar je smaak! En inderdaad.. alles is duur! En al helemaal als je een paar linker handen hebt of heel precies bent en je je eigen werk niet mooi genoeg vind haha. Geniet ervan meis en er is inderdaad geen vaste leeftijd waarop je het huis uit moet hoor. En al helemaal niet in deze dure tijd. Liefs!

  • Romy 2 maart 2019 op 8:51 am - Beantwoord

   Dank je voor je lieve reactie! <3 Wat fijn om te horen dat jullie al twee jaar helemaal op jullie plek zitten in jullie woning. Het is inderdaad geweldig om alles helemaal naar je smaak in te richten. Ik heb zelf overigens ook twee linkerhanden, dus ik ben benieuwd hoe dat met klussen zal gaan, haha. Het scheelt dat er niet veel hoeft te gebeuren in mijn woning, maar hopelijk lukt het verven nog wel zelf 😉

 7. Amy 28 februari 2019 op 9:17 am - Beantwoord

  Het kopen van een huis is inderdaad een spannend en groots project, waar je zeker kritisch in mag zijn. Dat doe je ook op je eigen tijd en tempo. Zo leuk om hiermee bezig te zijn! Nog even en je krijgt je sleutel, zo tof!

 8. Mariska 28 februari 2019 op 12:55 pm - Beantwoord

  Ik vind dat ook alles gebeurt met een reden, ook de minder leuke dingen in het leven. Hoe lastig het ook soms is te geloven.

 9. Hermien - KouweKleren 28 februari 2019 op 2:20 pm - Beantwoord

  Wijze woorden zeg, ik zal deze post onthouden. Vooral het je niet gek laten maken op deze huizenmarkt en zowel je gevoel als je verstand meewegen. Ik vind het zelf heerlijk om te huren, maar ik vind het wel heel stoer dat jij meteen voor kopen bent gegaan. Je krijgt bijna de sleutel toch? Ik kijk uit naar de plaatjes!

  • Romy 2 maart 2019 op 8:53 am - Beantwoord

   Ja, echt heel leuk dat het sleutelmoment nu héél dichtbij komt. Ik weet nog dat ik 4 maart eerst nog heel ver weg vond, maar uiteindelijk is het eigenlijk best snel gegaan.

  • Romy 2 maart 2019 op 8:54 am - Beantwoord

   Dankjewel! Ik krijg inderdaad maandag al de sleutel, dus dat is echt heel snel. Ik ben erg benieuwd hoe het me allemaal zal bevallen straks.

 10. Mevrouw Marloes 28 februari 2019 op 2:51 pm - Beantwoord

  Mijn droomhuis heeft een tuin, een bad en staat in Breda, haha. Nu woon ik in Roosendaal, maar als ik zou mogen kiezen, staat het volgende huis van mijn vriend en mij in Breda. Ik mis het stadse. Niet heel gek, aangezien ik 21 jaar in Rotterdam heb gewoond. Maar de Brabantse gezelligheid maakt heel veel goed 🙂

  Liefs,
  Marloes

  • Romy 2 maart 2019 op 9:07 am - Beantwoord

   Best wel een hele overgang, van Rotterdam naar Roosendaal! En Breda is ook wel echt een leuke stad! Hopelijk komt dat huisje daar er over een tijdje misschien 🙂

 11. Lianne 28 februari 2019 op 3:15 pm - Beantwoord

  Ik vind het echt zo knap dat je dit alles in je eentje hebt geregeld en gewoon de stap om een huis te kopen helemaal in je eentje hebt gedaan, heel stoer! Dat zie ik mezelf niet zo gauw doen, haha! Maar ik herken alles wel, wij zaten daar precies vorig jaar middenin. We zijn pas echt gaan kijken naar een huis waarvan we meteen op de foto’s op Funda al warm van liepen, en toen we het in het echt zagen wisten we dat we meteen een bod uit moesten brengen, want anders was ie zo weg. We hebben echt precies op het juiste moment gehandeld en nu hebben we ons Alkmaarse droomhuis 🙂

  • Romy 2 maart 2019 op 9:08 am - Beantwoord

   Wat een lief compliment! Dankjewel! <3 Zo fijn dat jullie er vorig jaar precies op tijd bij waren met het bieden op dit huis. En nóg fijner natuurlijk dat jullie nu echt in jullie droomhuis wonen 🙂

 12. Jacqueline 28 februari 2019 op 6:19 pm - Beantwoord

  Wij zitten hier prima in ons droomhuis (lekker ruim, rustig straatje en toch vlakbij het centrum), maar stiekem ben ik toch een beetje verslaafd aan Funda. Net liep ik door mijn straat en zag dat er weer een huis te koop staat, dus toch even gluren zo…

  • Romy 2 maart 2019 op 9:11 am - Beantwoord

   Funda heeft ook gewoon echt een verslavende werking. Ik heb net mijn droomhuisje gekocht, maar kijk ook nog dagelijks naar woningen op Funda. Het is gewoon zo leuk om even bij anderen naar binnen te gluren en de prijzen van huizen een beetje in de gaten te houden.

 13. Saskia 1 maart 2019 op 9:32 am - Beantwoord

  Al deze punten zijn helemaal waar! Ik zit nu ruim 2.5 jaar in ons droomhuis<3 Ben nog steeds zo blij dat we deze stap hebben kunnen maken. En straks hierin leven als gezinnetje, zoveel zin in!

  • Romy 2 maart 2019 op 9:17 am - Beantwoord

   Toch wel heel bijzonder om jullie mooie huis straks te kunnen delen met een kleintje. Ik ben stiekem nu al héél benieuwd naar de babykamer die jullie voor de kleine aan het maken zijn 🙂

 14. Anna 1 maart 2019 op 10:17 am - Beantwoord

  Heel interessant en leuk om te lezen hoe jij het hele proces van een huis kopen hebt ervaren. Super goede tips ook! Het lijkt mij ook heel lastig en frustrerend, maar je moet vooral heel geduldig zijn en luisteren naar je gevoel. Ik ben super benieuwd naar je nieuwe plekje!

  • Romy 2 maart 2019 op 9:19 am - Beantwoord

   Geduld is inderdaad wel een schone zaak als je een huis koopt (in ieder geval tegenwoordig). Maar uiteindelijk vergeet je alles zodra je dé plek hebt gevonden. Dat is in ieder geval mijn ervaring 🙂

 15. Josephine 1 maart 2019 op 11:29 am - Beantwoord

  Wat een spannende tijd, Romy! Ik herken sommige dingen wel van toen wij in ons droomappartement trokken! Een leuke tijd, maar het leukste was toen we gesetteld waren en het echt allemaal zo fijn en praktisch bleek als we hadden gedacht. Ik wil hier niet meer weg! 🙂
  Wat grappig dat je dat schreef over de gordijnen. Wij hadden daarvoor juist een flink bedrag weggezet, maar waren dankzij een aanbieding voor een schijntje klaar!

  • Romy 2 maart 2019 op 9:50 am - Beantwoord

   Het moment waarop je echt gesetteld bent en in je huis zit, is inderdaad nog vele malen leuker dan de hele huizenzoektocht. Ik kan ook niet wachten totdat het zover is.
   Ideaal dat jullie de gordijnen voor een fijn prijsje op de kop hebben getikt! Ik moet misschien ook eens op zoek gaan naar leuke aanbiedingen. Gelukkig hoef ik maar voor één kamer gordijnen. De andere gordijnen heb ik van de huidige bewoners overgenomen voor een klein prijsje 🙂

 16. Meaghan 1 maart 2019 op 1:45 pm - Beantwoord

  Ah wat leuk om te lezen! Ik heb deze blog ook opgeslagen als een soort reminder voor als ik volgend jaar ook bezig ga zijn met huizenjacht. Ik vraag ook steeds meer mensen in mijn omgeving die al een huis hebben gekocht om advies en ben me al voorzichtig aan het oriënteren met mijn vriend. Handig om jouw lessen ook mee te nemen in mijn eigen proces. Ook interessant m te lezen hoe jij dit hebt ervaren. Super goed dat jij gewoon je eigen pad trekt en naar je eigen verstand luistert, ondanks de goedbedoelde adviezen. En ook handig dat je hulp kreeg en niet alles zelf hoefde te doen. Ook wij willen investeren in een hypotheekadviseur en een notaris. Ik wil gewoon dat alles goed is geregeld!

  • Romy 2 maart 2019 op 9:55 am - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat je mijn blog hebt opgeslagen! En wat goed dat jullie je nu al aan het oriënteren zijn op huizen. Ik ben heel benieuwd waar die zoektocht jullie volgend jaar naartoe zal leiden 🙂 Zeker goed om te investeren in een hypotheekadviseur! Een notaris is altijd verplicht als je een huis koopt, maar een hypotheekadviseur niet. Ik ben toch blij dat ik daar geld aan heb uitgegeven. Er kwam zó veel papierwerk bij kijken en soms kan een hypotheekadviseur je ook net op een andere constructie wijzen waardoor je een hogere hypotheek of lagere rente krijgt. Ook heel handig! 🙂

 17. Nikita 7 maart 2019 op 3:12 pm - Beantwoord

  Ik heb er natuurlijk geen ervaring mee omdat ik nog thuis woon en dat blijft ook zo voor nog een lange tijd. Ik vind ook dat dat op je eigen tempo moet gebeuren en wanneer jij daar klaar voor bent. Anders loopt het in de soep natuurlijk. Maar ik kan me ook voorstellen dat je (wijze) lessen trekt uit een periode van een huis kopen. Iedereen kan een mening hebben over een huis of streek. Maar uiteindelijk ben jij het die daar moet gaan wonen. Dus jij moet er je goed bij voelen. Niet de halve buurt of familie. Jij gaat er tenslotte het meest van de tijd zitten. We zijn twee jaar geleden ook verhuisd, van een huis naar appartement (door de huisbaas, verhaal is te persoonlijk) en ik heb het heel lastig gehad met die verhuizing. Maar nu ben ik gewend aan ons appartement en weet ik niet beter. Ook al had ik me als kind nooit kunnen voorstellen dat we ooit zouden verhuizen. Was ook een spannende tijd, maar mijn ouders hebben me daar heel goed in begeleid. Wat kinderachtig klinkt voor een 19-jarige. Maar ik wen heel lastig aan een onbekende omgeving. Nu wel. En het feit dat de bibliotheek nu vijf minuten wandelen is, is natuurlijk zalig!

  • Romy 8 maart 2019 op 8:37 am - Beantwoord

   Ik kan me heel goed voorstellen dat zo’n verhuizing best wel heftig was. Ik ben blij dat ik als kind nooit ben verhuisd, want ik denk dat ik dat ook wel stressvol zou hebben gevonden. Wel heel mooi dat je ouders je daar goed in konden begeleiden. En ik ben blij om te horen dat je nu ook het voordeel van de nieuwe woning inziet, namelijk dat hij vlak bij de bibliotheek is. Dat is dan weer wat positiefs! <3

Recente blogs

Dit zijn 7 oorzaken van stress (+ wat ik ertegen doe)

18 mei 2022|Zelfliefde|

Hup, op naar de kapper! Terwijl je zo hard trapt als je maar kunt, veeg je nog snel een zweetdruppel van je voorhoofd. Waarom heb je het ook altijd zo druk? Ondertussen voel je je telefoon in je broekzak trillen. Sh*t, je moeder! Die had je beloofd nog terug te bellen. En terwijl je daarna hijgend en bezweet je fiets in het rek zet voor de kapperszaak, schiet je opeens iets te binnen: je moest je baas nog terugmailen over die belangrijke taak. Kortom: stress, stress, stress! Wat doe je ertegen? En waar komt het vandaan? Ik deel 7 oorzaken van stress die ik herken én geef tips die mij helpen om die oorzaken de deur te wijzen. 

Vleesvervangers in de test | Deel 5 (o.a. vega-frikandellen)

16 september 2020|Groen doen, Lifestyle|

Ik heb weer eens de "zware taak" op me genomen om een aantal vleesvervangers kritisch te testen. Geen vervelende bezigheid, want er belandde dit keer genoeg vega-lekkers op mijn bord. Ik waagde me onder andere aan vegan frikandellen, zette een spinazieburger op het menu en probeerde voor het eerst vegetarische kipspiesjes. Welke vleesvervangers een succes waren en welke niet? Dat lees je natuurlijk weer in deze review.