je eigen geluk saboteren

Je eigen geluk saboteren? (7 inzichten)

 • 2 augustus 2019
 • 27 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Herken je dit? Je hebt prachtige dromen en minstens even mooie plannen om die waar te maken, maar tegelijkertijd is er een kink in de kabel. Een obstakel. Iets wat minstens aanvoelt als een enorme boomstam die de weg volledig voor je blokkeert. Je kunt het niet. Je bent bang voor de gevolgen. Of misschien zit voor je gevoel iemand of iets je in de weg. Dat terwijl we met die gedachten soms juist ons eigen geluk saboteren. Dat vraagt om actie! Dit zijn 7 inzichten voor als jij je eigen geluk saboteert.

Je eigen geluk saboteren?

Je eigen geluk saboteren klinkt misschien wat vreemd. Alsof je bewust iets doet om jezelf ongelukkig te maken. Dat is natuurlijk niet zo. Ik bedoel dat we soms zelf in onze gedachten obstakels creëren die ons ervan weerhouden ergens voor te gaan.

Een paar voorbeelden:

 • Ja maar, wat nu als ik familie of vrienden teleurstel? Of erger nog, als ik iemand pijn doe?
 • Ja maar, ik vind verandering te spannend.
 • Ja maar, zo is de situatie nu eenmaal.
 • Ja maar, dat kan ik toch helemaal niet.
 • Ja maar, wat nu als het misgaat?!
 • Ja maar, dit is niet hét moment.
 • Ja maar, ik moet loyaal zijn aan [vul in: mijn werkgever, partner, vrienden].
 • Ja maar, ik kan het helemaal niet.

Ik ken het, hoor. Ook ik kan soms wel tien redenen bedenken om iets niet te doen. In dat geval is het goed je te realiseren dat je niet vastzit in je situatie. Net zoals jij die obstakels misschien wel zelf hebt gecreëerd (in je gedachten), zo kun jij ze ook zelf uit de weg ruimen. Misschien helpen deze 7 inzichten je daarbij.

1. Pas op met invulgedachten

Je eigen geluk saboteren gaat soms over dingen invullen die je eigenlijk niet zeker weet. Je vult bijvoorbeeld voor iemand in dat diegene je keuze niet zal begrijpen. Maar hoe weet je dat zeker als je die keuze helemaal nog niet hebt gemaakt? Of je vult in dat iets je niet gaat lukken. Maar hoe weet je dat als je het nooit hebt geprobeerd? Ga eens na wat de obstakelgedachten zijn die door je hoofd spoken. Waar zijn ze op gebaseerd? Zijn het feiten of zijn het hersenspinsels die in je hoofd een eigen leven zijn gaan leiden?

2. Kunnen vs. willen

Soms vergeten we dat er een belangrijk onderscheid is tussen kunnen en willen. Besef dat er dingen zijn die je niet kunt en dingen die je niet wilt. Een voorbeeld:

Stel: je werkt al tien jaar voor dezelfde werkgever en je zoekt een nieuwe uitdaging. Je denkt misschien dat je niet anders kunt dan bij deze werkgever te blijven. Je gaat immers al tien jaar elke dag naar hetzelfde kantoor. Iedereen weet je daar te vinden. En je leidinggevende is gewend dat jij hier je werk doet. Voor je gevoel “kun” je niet weg.

Toch is dat niet zo. Technisch gezien kun je iedere dag je ontslag indienen. Wel is het natuurlijk spannend om je vertrouwde baan te verruilen voor een nieuwe functie, je collega’s uit te zwaaien, je leidinggevende misschien teleur te stellen en voor een heel nieuw avontuur te gaan.

Starten in een nieuwe functie is niet onmogelijk. Jij hebt een keuze om hier te blijven of om weg te gaan. Je wilt misschien om (al dan niet goede) redenen niet weggaan, maar je kunt het wel. In dat geval kies jij ervoor hier te blijven. Dat is prima. Het is anders als je bijvoorbeeld om financiële redenen geen andere baan kunt aangaan.

3. Stop met het iedereen naar de zin maken

Misschien kies je niet voor je eigen geluk omdat je anderen niet wilt teleurstellen. Of omdat je bang bent voor tegengeluiden. Realiseer je in dat geval dat het nooit mogelijk is iedereen tevreden te houden. Ongetwijfeld zal je wel vaker in je leven mensen moeten teleurstellen. Ja, dat is #&*@, maar besef dat 1) andere mensen ook weleens dingen doen voor hun eigen geluk, en 2) dat jij het ongetwijfeld ook niet altijd eens bent met de keuzes van anderen. Natuurlijk is het lastig als niet iedereen je aanmoedigt om een spannende stap te zetten, maar laat dat je er niet van weerhouden jouw keuzes te maken.

je eigen geluk saboteren 2

4. Besef dat dingen niet altijd makkelijk zijn

In het leven krijg je de mooiste kansen en uitdagingen nu eenmaal meestal niet op een presenteerblaadje aangereikt. Een droombaan komt je over het algemeen niet zomaar aanwaaien en niet iedereen zal je altijd steunen en stimuleren. Zeker als je hartenwensen wilt bereiken, gaat daar vaak veel energie en misschien zelfs ook frustratie in zitten. Maar weet dat je het ergens voor doet en dat die moeite zich (meer dan) dubbel kan terugbetalen.

Blijven zitten in de situatie waarin je nu zit, is altijd de eenvoudigste keuze. De weg van de minste weerstand. Dat is ook oké. Maar als je iets echt heel graag wilt, dan zal je soms je tanden op elkaar moeten zetten om voor de moeilijkste weg te gaan.

5. Moeilijke stappen maken je sterker

Als je de moeilijkste weg aflegt om jouw dromen te bereiken, dan levert dat je vaak uiteindelijk wel heel wat op. Niet alleen (hopelijk) geluk, maar misschien ook wel heel veel kracht. Juist omdat je je door moeilijke dingen heen hebt gevochten om iets te bereiken, laat je jezelf zien dat je meer kunt dan je denkt. Wie weet helpt dat je om ook een volgende keer vol vertrouwen een moeilijke weg af te leggen. Want als je dit kunt, dan kun jij de volgende uitdaging ook wel aan.

6. Er zijn altijd mogelijkheden

Wat nu als je de woorden “ja maar” vakkundig uit je vocabulaire verbant? Wat nu als alles mogelijk zou zijn? Want als er een obstakel op de weg ligt, dan kun jij ook bedenken hoe je dat obstakel omzeilt. Denk in mogelijkheden. Als de hobbel te hoog is, kun je er dan misschien omheen? Of eronderdoor? Of kan iemand je een steuntje geven om die hobbel minder groot te maken?

Schrijf dromen of plannen nooit zomaar af, ook al lijken ze misschien onmogelijk. Probeer eens diep te graven: hoe kun je het wél waarmaken? Is er een middenweg of een stap 1 die je kunt zetten? Wat zou je daarbij helpen?

7. Jij hebt het heft in handen

En ten slotte, besef dat jij degene bent die uiteindelijk over jouw geluk gaat. Jij kunt ervoor kiezen uit een situatie te stappen en iets nieuws aan te gaan. Het is aan jou of je die stappen wilt en durft te zetten. Wacht niet af tot hét moment, ga niet wachten totdat je ieders goedkeuring hebt en laat je vooral niet tegenhouden door obstakels. Het is jouw leven en jouw geluk. Jij kunt je eigen geluk saboteren, maar hebt soms ook de sleutel in handen om het geluk dichterbij te halen. Het is aan jou wat je daarmee doet.

Heb jij weleens voor de moeilijkste weg gekozen?

Je eigen geluk saboteren - Pinterest

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Ilona Wielinga 2 augustus 2019 op 7:29 am - Beantwoord

  Wat een mooi en inspirerend artikel zeg. Ik zie zelf altijd wel beren op de weg, wat me vaak tegenhield dingen te doen. Nu probeer ik het dan juist te doen en mezelf te bewijzen dat het best meevalt.

  • Romy 3 augustus 2019 op 9:45 am - Beantwoord

   Wat goed dat je er nu op die manier mee omgaat! Vaak merk je juist door het alsnog te doen dat het eigenlijk alleen maar kan meevallen 🙂

 2. Naomi 2 augustus 2019 op 7:47 am - Beantwoord

  Heel mooi, dit artikel, maar ergens ook confronterend. Ik heb dus negen jaar op dezelfde plek gewerkt en ja, bij vragen kwamen ze bij mij, want ik wist alles. Ik heb heel vaak gekeken naar andere banen, maar altijd hield iets me tegen. Bijvoorbeeld het feit dat net een andere collega een andere baan had of dat ik net iemand aan het begeleiden was en die niet in de steek wilde laten. Allemaal stomme smoesjes, maar helaas deed ik het wel zo. Ik hoop dat ik er voor de rest van m’n leven van geleerd heb om meer voor mezelf te denken en niet voor de baas, de organisatie, noem maar op…

  • Romy 3 augustus 2019 op 9:48 am - Beantwoord

   Wat rot om te horen hoe het bij jou is gelopen. Het is natuurlijk in de situatie zelf ook niet makkelijk om eruit te stappen, zeker als je bijvoorbeeld loyaal bent naar een werkgever, partner of familielid toe. Ik heb zelf de dingen die ik beschreef ook geleerd doordat ik in het verleden soms juist wel mijn eigen geluk “saboteerde”. Soms moet je iets eerst op een voor jezelf niet zo handige manier aanpakken om er later heel veel van te leren. Maar het feit dat je ervan hebt geleerd, is al heel waardevol op zich 🙂

 3. Darina 2 augustus 2019 op 7:51 am - Beantwoord

  Heel inspirerend en het artikel zet me echt aan het denken. Ja, ik heb ook weleens dingen voorbij laten gaan, omdat ik teveel dacht aan de gevolgen die het zouden kunnen hebben. Achteraf erg zonde. Goed om hier mee aan de slag te gaan 🙂

 4. Daenelia 2 augustus 2019 op 8:09 am - Beantwoord

  Nee, ik heb altijd voor de weg gekozen die voor me lag. Welk zelfhulpboek ligt er op je nachtkastje? ?
  Uit mijn ervaring heb ik geconcludeerd dat er voor mij iig geen keuzes waren of ik de moeilijke of makkelijke weg nam. Ik geloof niet in de makkelijke weg, dat bestaat gewoon niet. En het idee dat je daar een keuze in hebt hoe makkelijk, moeilijk of succesvol (!!!) je bent, is een mythe, een onwaarheid, een sprookje waardoor sommige mensen zichzelf beter proberen te voelen. Of minder angstig.
  Het leven is. Punt. Je kunt actief en passief zijn en beide kunnen je brengen waar je wilt zijn. En je hoeft je leven niet uitgestippeld te hebben. Je mag rustig van gedachten veranderen. Je hoeft niks, je mag best veel en je moet naar jezelf luisteren. Maak jezelf wijzer en neem nooit zomaar iets aan van een ander.
  … ook niet van mij!

  • Romy 3 augustus 2019 op 9:52 am - Beantwoord

   Haha, op mijn nachtkastje ligt momenteel alleen het lokale krantje en daar staan dit soort onderwerpen niet in 😉
   Je reactie is wel erg mooi trouwens. Ik geloof ook niet zozeer in de moeilijkste weg kiezen omdat het de moeilijkste is. Ik geloof, net als jij, meer in doen wat voor jou op dat moment goed voelt. Soms kost dat veel moeite (en is het die moeite uiteindelijk wel waard), soms is dat een pad dat je “zo” kunt volgen. Zolang je maar naar jezelf luistert – dat is het belangrijkste.

 5. bychristiana 2 augustus 2019 op 9:06 am - Beantwoord

  Het anderen altijd maar naar de zin willen maken, dat probeer ik ook af te leren, want; dat kan niet. Met bepaalde dingen die je doet of keuzes die je maakt stoot je vaak wel IEMAND voor het hoofd, en ik heb nu wel geleerd dat je dat gewoon niet kunt voorkomen. Kunnen en willen is ook een goede. Ik doe ook bepaalde dingen niet omdat ik denk dat ik het niet kan. Maar aan de andere kant weet ik pas of ik het echt niet kan als ik het probeer;-)

  • Romy 3 augustus 2019 op 9:55 am - Beantwoord

   Wat goed dat je probeert los te laten dat je het iedereen naar de zin zou moeten maken. Zoals je al aangeeft, dat kan eigenlijk bij bijna geen enkele stap die je zet.
   Het onderscheid tussen kunnen en willen is soms nog best lastig. Ik merk dat ik weleens denk dat ik iets niet kan, terwijl het eigenlijk een kwestie van willen is. Maar je zult toch echt een poging moeten doen om te ervaren of je het wel of niet kunt 🙂

 6. Anouk 2 augustus 2019 op 9:53 am - Beantwoord

  Zeker goede tips! Ik vind dit soort dingen altijd heel ingewikkeld, dus zo’n fijne reminder is altijd welkom

  • Dorine 2 augustus 2019 op 11:29 am - Beantwoord

   Ik kan je een goed boek aanraden. You’re a badass van Jen Sincero, echt een toppertje

   • Romy 3 augustus 2019 op 9:57 am - Beantwoord

    Alleen al de titel van dat boek klinkt zeker interessant. Dank je wel voor de tip!

 7. Saskia 2 augustus 2019 op 2:28 pm - Beantwoord

  Wat een mooi artikel heb je hiervan gemaakt. Je eigen geluk saboteren gebeurd eigenlijk vaker dan je zou denken. Juist daardoor zet zo’n artikel je aan het denken. Dat andere naar de zin maken heb ik jaren geleden laten varen en ben daar zó ontzettend blij mee. Mijn eigen pad kiezen en niets aantrekken van wat andere daar misschien wel van zullen denken. Misschien denken, want dat is een aanname die je toch zelf maakt… Ik heb zeker wat moeilijke paden bewandeld maar dit heeft me zeker sterker gemaakt

  • Romy 3 augustus 2019 op 9:58 am - Beantwoord

   Wat mooi (en stoer) dat je hebt geleerd om echt je eigen pad te volgen! Zoals jij ook al aangeeft, vaak weten we helemaal niet wat anderen ergens van vinden, maar vullen we dat vooral in. En inderdaad, lastige paden en keuzes maken ons uiteindelijk vaak alleen maar sterker.

 8. gea 2 augustus 2019 op 5:23 pm - Beantwoord

  Wat mooi geschreven en ik herken dit best bij mezelf. Zou er zeker meer op moeten letten.

 9. Zo simpel is dan geluk 2 augustus 2019 op 7:11 pm - Beantwoord

  Goed geschreven! Het is soms inderdaad wel heel lastig om voor je eigen geluk te kiezen.

 10. Evelyne 2 augustus 2019 op 8:45 pm - Beantwoord

  Mooi artikel! Ik ben wel zo iemand die altijd denkt in functie van een ander. Wat als.. ik die ene vriend, nonkel of eender wie kwets met die keuze. Ik weet ergens diep vanbinnen wel dat ik echt gewoon moet stoppen met die gedachten en meer aan mezelf moet denken, maar soms is het echt sterker dan mezelf.

  • Romy 3 augustus 2019 op 10:00 am - Beantwoord

   Die gedachten stopzetten is inderdaad helaas niet iets wat je van de ene op de andere dag kunt doen. Het kan best wel verleidelijk zijn om te willen voldoen aan wat anderen van je verwachten (of wat je denkt dat zij verwachten). Maar wat anderen ook vinden, het belangrijkste is uiteindelijk dat je doet wat jou gelukkig maakt (net zoals bijna ieder ander ook voor zijn eigen geluk zal kiezen).

 11. Lisa 3 augustus 2019 op 8:51 am - Beantwoord

  Wat een fijne tips achter zo’n inspirerende titel. Je geeft weer veel om over na te denken.

 12. Irene 3 augustus 2019 op 2:04 pm - Beantwoord

  Inspirerend en inderdaad ook wel wat confronterend! Bij mij is het vooral dat ik me nog te veel zorgen maar om wat andere mensen denken en ik weet héél goed dat ik dat niet moet doen. Ik besef wel meer en meer dat ik voor mezelf leef en dus zelf keuzes mag maken en ook dat de mensen die me graag zien me niet ineens niet meer graag gaan zien als ik iets doe waar ze zich minder in kunnen vinden.
  Ik heb ooit eens geleerd om ‘ja maar’ te vervangen door ‘ja en’. Niet alleen naar andere mensen toe maar ook naar jezelf.

  • Romy 6 augustus 2019 op 7:36 am - Beantwoord

   Wat mooi gezegd! ‘Ja en’ stimuleert je inderdaad al meer om in mogelijkheden te denken in plaats van in dingen die niet kunnen. Hopelijk lukt het je om langzaamaan meer los te laten dat anderen wat van je keuzes vinden. Ook al is dat inderdaad helaas vaak makkelijker gezegd dan gedaan.

 13. Claire 4 augustus 2019 op 6:07 pm - Beantwoord

  Super goeie tips! Ik begin morgen met vrijwilligerswerk bij het dierenasiel en vind het echt zo spannend. Het is geen grote hartenwens maar wel iets wat heel goed voor me is denk ik. Ik moet het maar gewoon proberen 🙂

  • Romy 6 augustus 2019 op 8:23 am - Beantwoord

   Wauw, wat mooi dat je daar vrijwilligerswerk gaat doen. Ook echt iets wat heel goed bij jou past volgens mij! Hopelijk heb je een geslaagde eerste dag gehad en geeft het je wat extra voldoening om met de lieve dieren daar te werken. In ieder geval al heel goed dat je dit doet, voor jezelf en voor de dieren! <3
   Lijkt me nog best lastig trouwens om niet elke dag een kat mee naar huis te willen nemen als je daar werkt 😉

 14. Nikita 7 augustus 2019 op 11:04 am - Beantwoord

  Ik maak het mezelf altijd ‘ongewild’ moeilijker door een veel te hoge druk op mijn eigen schouders te leggen. Maar gelukkig leer ik daarmee leven. Ik laat me ook niet meer tegenhouden door obstakels. Die zullen er altijd zijn in het leven. Vaak kijk ik er een tijdje tegenaan en bedenk ik wat ik er aan kan doen. Eventueel met hulp. Ik ben niet iemand die haar hoofd laat hangen bij tegenslagen en dat is zo belangrijk in het leven. Vroeger was ik iemand die bij tegenslag haar hoofd liet hangen en dan heel negatief ging denken. Op zich is dat niet helemaal verkeerd, want we hebben allemaal zulke dagen. Ik ook en misschien hoort dat gewoon bij het leven. Maar ik ben wel gestopt met mijn eigen geluk te saboteren en doe de dingen waar ik gelukkig van word. Dat is ook de beste manier om gelukkig te worden. Daarmee ga ik natuurlijk geen roekeloze dingen doen die andere kwetsen. Maar wel keuzes maken met mijn hart en gevoel, en niet wat een ander zou willen.

  • Romy 9 augustus 2019 op 12:57 pm - Beantwoord

   Goed dat je je niet door tegenslagen uit het veld laat slaan, en afgaat op je eigen hart en gevoel. Daarmee bereik je inderdaad het meeste. Uiteindelijk gaat iedereen voor zijn eigen geluk en is het superbelangrijk dat je daarom ook voor je eigen geluk kiest, niet dat van een ander <3

 15. Giovanna Jansen 9 augustus 2019 op 7:54 pm - Beantwoord

  Mooie blog weer! Vroeger liet ik mij altijd van (nieuwe) dingen weerhouden door ‘ja-maar’ gedachten. Als heel soms die gedachte toch weer op weet te piepen, weerleg ik hem met de Pippi Langkous quote “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik geloof dat ik het kan.” Gegarandeerd ja-maar roepende beren-op-de-weg wegsturend. ?

  • Romy 10 augustus 2019 op 10:15 am - Beantwoord

   De quote van Pippi is ook bij mij favoriet. Een fijne extra motivatie is dat! Mooi dat die quote jou ook helpt om de vervelende ja-maar-gedachten een halt toe te roepen.

Recente blogs

Jezelf schamen | 7 tips om daarmee te stoppen

27 april 2019|Persoonlijke groei|

Schaamte is een bijzondere emotie die we allemaal weleens hebben ervaren. Vaak heeft jezelf schamen te maken met "anders" zijn of niet goed genoeg zijn. Bijvoorbeeld omdat je niet aan de verwachtingen van jezelf of van een ander voldoet. De een schaamt zich voor een rommelig huis. Een ander schaamt zich als iemand anders vaker sport of meer werkt dan zij. En weer een ander schaamt zich misschien voor zijn vreemde trekjes of gekke hobby's. Ook ik herken dat gevoel. Daarom vroeg ik me af: jezelf schamen, wat doe je daaraan? In dit artikel deel ik 7 tips tegen schaamte.

Een positieve mindset? 8 tips om dat te bereiken!

19 januari 2017|Positiviteit|

Stel je voor: de schuurdeur klemt, waardoor je je fiets niet kunt pakken, te laat bij de bushalte arriveert en vervolgens je overstap op de tram mist. Daarna begint het te regenen, terwijl jij je als een gek haast om nog die belangrijke afspraak op dat onmenselijke tijdstip te kunnen halen. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat zo'n reeks gebeurtenissen nu niet bepaald een positief begin van de dag vormt. Maar een positieve mindset, hoe bereik je die dan wel, zelfs op dagen die niet zo fantastisch lijken? In dit artikel geef ik 8 concrete tips om je op weg te helpen.

Alleen wonen en eenzaamheid | 11 tips tegen een eenzaam gevoel

25 juli 2019|Persoonlijke groei|

Alleen wonen en eenzaamheid. Het is geen onderwerp waar veel over wordt geschreven. Als je leest over mensen die een nieuwe woning betrekken, lees je vooral over de mooie kanten: de vrijheid, verantwoordelijkheid en eigen keuzes. Maar alleen wonen kan ook een keerzijde hebben: eenzaamheid. Het is iets waar veel meer mensen mee kampen dan je soms denkt, ook jongeren. Ook ik vond alleen wonen best wel wennen. Want bij wie kun je dan je verhaal kwijt? Gelukkig heb ik daarin steeds meer mijn weg gevonden. Ik deel graag mijn ervaringen en geef 11 tips tegen eenzaamheid.