Action aankopen 2 1

Je gedachten verzetten? Dit zijn 12 simpele tips!

 • 18 september 2017
 • 46 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Ben je aan het piekeren? Krijg je iets maar niet uit je gedachten? Of maak je je ergens zorgen over en laat het je niet los? Helaas hebben je hersenen geen pauzeknop, maar je kunt wel proberen om je gedachten te verzetten. Mijn ervaring is dat gedachten vaak blijven terugkomen als ik blijf zitten en niets doe. Maar gelukkig zijn er ook manieren die wél kunnen helpen om je gedachten een beetje bij te sturen. Dit zijn 12 tips om je gedachten te verzetten en de piekergedachtes misschien tijdelijk een halt toe te roepen. Let it go, let it góóóó. 

tips gedachten verzetten

 1. Puzzelen. Maak een lastige kruiswoordpuzzel, een doorloper of een sudoku. Klinkt misschien suf, maar het is wel dé manier om je hersens te kraken en daarmee je gedachten te verzetten. Ook een legpuzzel met zoveel mogelijk stukjes is een goede optie trouwens.
 2. De keuken in. Zelf ben ik geen keukenprinses, maar ik kan me voorstellen dat koken of bakken helpt om je gedachten te verzetten. Zoek een gerecht op niveau Masterchef en probeer dat eens zelf te maken. Een recept uitzoeken, boodschappen doen, ingrediënten mengen… Je hebt het dan even te druk om te blijven piekeren.
 3. Uitstelklusje. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar het kan helpen om je juist op een vervelende klus te storten. Zo’n klusje dat je al tijden uitstelt, zoals de administratie doen of stofzuigen. Dan ben je met je gedachten even ergens anders en kun je daarna ook nog blij zijn dat je goed werk hebt verzet.
 4. Sorteren. De lichte neuroot in mij wordt dolblij van deze manier om je gedachten te verzetten. Je kunt bijvoorbeeld je dvd-collectie op alfabet sorteren, je foto’s op de computer ordenen of oude e-mails categoriseren. Of keer desnoods al je sorteerbakken met creatieve frutsels om en ga die opnieuw uitzoeken.
 5. Nieuw project. Een leuke optie waardoor je meteen nieuwe energie krijgt, is door je op een volledig nieuw project te storten. Je kunt bijvoorbeeld een bullet journal starten, een vriendinnenavond plannen, alle potjes in de keuken stickeren of beginnen met een wollen deken haken. Er zijn genoeg leuke ideeën te bedenken.
 6. Sporten. Juist als je – zoals ik – snel in het denken schiet, kan het fijn zijn om even met je lichaam bezig te zijn en je hoofd te laten voor wat het is. Actief sporten werkt daarom goed bij mij om mijn gedachten te verzetten. Alle energie uit mijn lichaam rennen of keihard van A naar B fietsen, vind ik op zo’n moment heerlijk.
 7. Afspreken. Als ik pieker of me ergens druk over maak, vind ik het fijn om met iemand af te spreken. Juist om het eens ergens anders over te hebben. Misschien heeft een vriendin net een geweldig datingavontuur beleefd of een mooie reis gemaakt, waardoor je even aan iets vrolijkers kunt denken.
 8. Televisie, series of YouTube. Nog een manier om je gedachten te verzetten, is door je helemaal te verliezen in een leuke serie, een vrolijke vlog of een interessant tv-programma. Misschien is dat een oerhollandse talkshow of juist een serie met moord en doodslag. Als het je maar tijdelijk ergens anders aan doet denken.
 9. Verdiep je ergens in. Heb je je al eens verdiept in de top 100 voornamen in Nederland? Of tutorials gekeken over hoe je de perfecte vlecht kunt maken? En heb je al eens de vele testjes op Psychologie Magazine uitgeplozen? Ik vind het heerlijk om me daardoor ergens op te focussen. En je leert er nog wat van ook.
 10. Fotograferen. Ook foto’s maken is iets waar ik me echt in kan verliezen. Het is zo fijn om je even te concentreren op het perfecte plaatje. Of dat nu een mooie natuurfoto is, een portret van iemand of een leuke flatlay, fotograferen is voor mij een manier om mijn gedachten even te pauzeren.
 11. Lezen. Net als series, is ook lezen een manier om je ergens in te verliezen en zo je gedachten te verzetten. Stort je op een interessant tijdschrift, op een spannende thriller of desnoods op een doktersroman. Misschien helpt het je om je gedachten van jouw wereld naar die van het verhaal te verschuiven.
 12. Ga eropuit. Een dagje weg is voor mij ook altijd goed. Bezoek een stad bij jou in de buurt, plan een shopsessie of ga eindelijk eens naar het museum waar je al zolang naartoe wilt. Wie weet doet het je goed om in een andere omgeving te zijn en iets leuks te ondernemen.

Wat doe jij het liefst om je gedachten te verzetten?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Kim 18 september 2017 op 7:06 am - Beantwoord

  Goede tips! Bij mij helpt nail art maken, sims spelen, maar ook sporten inderdaad.

 2. Maaike 18 september 2017 op 7:12 am - Beantwoord

  Vreselijk vind ik dat. Dat oneindige gepieker, vaak over iets kleins en vaak over iets waar niks aan te doen is. Bij mij helpt helaas niet zoveel. Ook omdat ik vaak snachts pieker. Ik probeer mezelf dan wel eens streng toe te spreken: STOPPEN! NU STOPPEN! Het helpt soms 🙂

  • Romy 19 september 2017 op 6:50 am - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat jezelf streng toespreken soms nog weleens wil helpen. Soms kun je inderdaad zelf je gedachten proberen een halt toe te roepen 🙂

 3. Sabine 18 september 2017 op 7:19 am - Beantwoord

  Leuk lijstje. Ik ben zelf ook een denker, dus herken het probleem wel. Helaas is het bij mij wel zo dat ik daarom mijn agenda altijd overvol plan. Wanneer ik een lege dag heb ben ik lichtelijk van slag, hahaha.

 4. Neverdullmoments 18 september 2017 op 7:27 am - Beantwoord

  Koken helpt inderdaad echt! Soms denk ik dan “o nee, geen tijd voor want ik moet dit en dit nog..”, maar die uien en groenten geven vaak rust haha. Bij mij helpt heel goed: buiten wandelen, douchen, zingen en (onlangs ontdekt): klussen!

 5. Madelon 18 september 2017 op 7:41 am - Beantwoord

  Leuke en fijne tips! Iets doen helpt bij mij al tegen het piekeren. Als het echt hardnekkige gedachten zijn schrijf of praat ik ze eerst van me af en daarna ga ik afleiding zoeken.

 6. Darina 18 september 2017 op 7:44 am - Beantwoord

  Goede tips! Bij mij helpt schrijven het meeste…

 7. Lisette 18 september 2017 op 8:02 am - Beantwoord

  Handig die tips, ik kan ook zo piekeren. Bij mij helpt het om erop uit te gaan of ook wel af te spreken met iemand.

 8. Josephine 18 september 2017 op 8:05 am - Beantwoord

  Goede tips hoor! Alleen iets uitzoeken en sorteren zou ik niet zo snel doen om mijn gedachten te verzetten; volgens mij kan ik dan gewoon doorpiekeren. Ach, vrouwen en multitasken. 😉

  Zelf ga ik het liefste wat lezen of even naar buiten. En als dat niet kan – omdat het midden in de nacht is – probeer ik leuke onderwerpen te bedenken voor mijn blog. Inspiratie zat!

 9. Sylvia - alovelyadventure 18 september 2017 op 8:24 am - Beantwoord

  Ik pieker ook veel.. Nu vooral ook omdat we weer gaan verhuizen. Dit keer moet er namelijk zoveel geregeld worden (komt wel goed hoor) Ik probeer mij er zoveel mogelijk bij neer te leggen maar tja vooral snachts hè.. Dan ga je maar malen haha

  • Romy 19 september 2017 op 6:50 am - Beantwoord

   Haha, stiekem herken ik dat wel een beetje inderdaad. Bij mij komen de piekergedachtes ook juist op als ik helemaal niets gepland heb 😉 Lastig is dat soms!

  • Romy 19 september 2017 op 6:51 am - Beantwoord

   Haha, wat een paar uien en groenten dan toch met je kunnen doen 😉 En ik kan me voorstellen dat klussen ook een goede afleider is op zo’n moment!

  • Romy 19 september 2017 op 6:53 am - Beantwoord

   Haha, op zo’n moment is multitasken inderdaad juist weer niet zo’n positieve eigenschap 😉 Leuk om te horen dat het bloggen je op zo’n moment ook afleiding kan bieden! Nadenken over blogonderwerpen is inderdaad ook iets wat mij op z’n moment nieuw gedachtenvoer geeft 🙂

  • Romy 19 september 2017 op 6:54 am - Beantwoord

   Oeh, ik kan me voorstellen dat zo’n verhuizing wel het nodige gepieker oplevert, omdat er zoveel gedaan moet worden. Misschien kun je eens een notitieboekje naast je bed leggen en daarin je grootste piekergedachtes opschrijven. Bij mij helpt dat weleens om dingen los te laten ’s nachts 🙂

 10. Susan 18 september 2017 op 9:20 am - Beantwoord

  Sporten helpt bij mij altijd erg goed!

 11. Liese 18 september 2017 op 9:54 am - Beantwoord

  1 van de grootste piekermomenten is ’s avonds als je in bed ligt – dan is er geen afleiding en kunnen gedachten je overspoelen. Ik volg enkele dingen uit je lijstje, verder pen ik iedere ochtend drie bladzijden vol. Dat helpt me om negatieve gedachten uit te filteren!

  • Romy 19 september 2017 op 6:55 am - Beantwoord

   Net voor het slapengaan is inderdaad helaas net zo’n typisch piekermomenten. Wat goed dat het je helpt om ’s ochtends vroeg alles op te schrijven. Ik ga je artikel daarover meteen even lezen 🙂 Ben heel benieuwd!

 12. Sija 18 september 2017 op 9:55 am - Beantwoord

  Fotograferen en youtube/serie’s kijken werken voor mij echt goed, dan ben ik lekker even in mijn eigen wereldje! 🙂 Handige tips Romy! Liefs, Sija

 13. Melissa 18 september 2017 op 9:55 am - Beantwoord

  Koken helpt mij enorm! Oh, en lekker afspreken met een vriendin. Leuke lijst!

 14. Loes 18 september 2017 op 10:00 am - Beantwoord

  Leuke tips dit! Als ik mijn gedachten wil verzetten ga ik graag wandelen of op de bank hangen met Netflix. Dan hoef ik even niet teveel na te denken.

 15. Nienke 18 september 2017 op 10:19 am - Beantwoord

  Handig lijstje zeg! Vooral sporten helpt bij mij altijd.

 16. Veronique 18 september 2017 op 10:30 am - Beantwoord

  Ik ga ook lezen of wandelen. Leuk artikel!

 17. Marije 18 september 2017 op 11:27 am - Beantwoord

  Goede tips!

  Ik doe altijd een brain dump .. gewoon alles opschrijven wat er in je hoofd opkomt.

 18. Johanne 18 september 2017 op 12:07 pm - Beantwoord

  Fijne tips! Ik ben een verschrikkelijke piekeraar en heb best veel moeite met het loslaten van mijn zorgen. Ik probeer mijn gedachten vaak gewoon te negeren, maar daardoor houd ik overdag gewoon een naar gevoel in mijn buik. Niet goed dus. Wat mij echt helpt is ophouden met uitstellen en gewoon doen waar ik zo tegenop zie. Datgene waar ik zo over pieker gewoon confronteren. En als dat niet direct kan, dan is Netflix altijd de uitkomst. Lezen vind ik heel fijn, maar geeft bij mij een te grote kans op wegdromen. Misschien moet ik gewoon gaan bakken inderdaad, haha. Dat vind ik fijn, ontspannend en ik kan daarna lekker eten.

 19. Anna 18 september 2017 op 12:23 pm - Beantwoord

  Wat een fijne tips! Lezen werkt bij mij heel goed. Wat bij mij ook helpt is het spelen van de Sims! Ik ga straks een allergie test doen, ik weet niet wat ik er van moet verwachten en ik weet ook niet hoe ik me daarna voel, dus misschien dat ik dan weer eens de Sims ga spelen als afleiding :-). Voor deze test moest ik een aantal dagen van tevoren stoppen met anti allergie pilletjes en ik voel me nu echt helemaal niet fijn. Dit artikel komt dus precies op het juiste moment!

 20. Oui Nathalie 18 september 2017 op 2:30 pm - Beantwoord

  Wat een handige tips! Ik zou ook echt vaker moeten gaan lezen. Vaak vind ik foto’s maken ook heel fijn om te doen, even helemaal wegdromen en het perfecte plaatje schieten!

  Liefs, Nathalie

 21. Roelina 18 september 2017 op 4:07 pm - Beantwoord

  Fijne tips. Vooral er even uit en afspreken met iemand anders. Even naar de sores van een ander luisteren, kan zo opluchten.

 22. Justine 18 september 2017 op 5:52 pm - Beantwoord

  Ahh goede tips! Bij mij werkt het het best om gewoon echt even de deur uit te gaan of wat te doen. Lezen, of bv op mijn telefoon zitten dat werkt totaal niet. Stiekem is opruimen (en dan vooral je kast ofzo, iets waar je normaal geen zin in hebt) echt een goede!

 23. Robin Valentine 18 september 2017 op 6:13 pm - Beantwoord

  Koken of bakken is inderdaad een goede tip.. die ga ik onthouden. 🙂

 24. Nikita 18 september 2017 op 7:55 pm - Beantwoord

  Meestal ga ik tekenen, schilderen of lezen. En als ik op school zit en het kan, ga ik studeren of mijn toets samenvatten. Gedachten verzetten dus, maar meestal na een van deze dingen voel ik me lichter en zie ik de wereld weer wat helderder. En als dat echt niet helpt, kijk ik of ik erover kan praten met iemand. Dat doe ik als ik over een probleem pieker, meestal bieden anderen dan oplossingen die ik helemaal nog niet had gezien en ben ik weer wat kalmer in mijn hoofd. Langs buiten lijk ik altijd kalm, maar in mijn hoofd…

  Mensen zeggen altijd dat ik zo kalm lijk en ze mij zouden willen zijn alleen al om mijn kalmte. En dan denk ik altijd erachteraan; Mens, je zou mijn hoofd helemaal niet willen want dat is een ramp

  • Romy 19 september 2017 op 7:04 am - Beantwoord

   Die laatste opmerking is wel herkenbaar inderdaad! Soms draaien er in je hoofd zoveel meer radartjes dan aan de buitenkant het geval lijkt. Fijn om te horen dat je een paar manieren hebt gevonden die je helpen om aan iets anders te denken. Soms is het inderdaad ook fijn om iets met een ander te bespreken, die je situatie misschien net een beetje kan relativeren of een oplossing kan aandragen.

 25. Katrien 18 september 2017 op 8:00 pm - Beantwoord

  Sinds kort heb ik ontdekt dat ik met handletteren mijn gedachten helemaal op nul kan zetten en me kan ontspannen en even alles om mij heen en in mijn hoofd kan vergeten. Heerlijk! Fijne tips die je opsomt.

 26. Irene 18 september 2017 op 9:36 pm - Beantwoord

  Fijne tips! Bij mij helpt lezen heel erg. Dan zit ik zo in het verhaal dat ik gewoon even alles vergeet. En sporten ook wel, maar dat is soms nog wat moeilijk. Haha :p

 27. Evelyne 18 september 2017 op 9:44 pm - Beantwoord

  Wanneer ik van het werk vertrek naar huis gaat mijn radio loeihard aan. Stress even wegblazen. Thuisgekomen neem ik mijn camera en maak ik een wandeling in de tuin of even in de straat. Na het eten kruip ik in de zetel en kijk ik tv terwijl ik blog.

 28. Nesrin 18 september 2017 op 10:14 pm - Beantwoord

  Dit zijn fijne tips! YouTube aanzetten en gaan 😉 Muziek luisteren helpt mij ook altijd als ik pieker.

 29. Patricia 18 september 2017 op 10:42 pm - Beantwoord

  Wat een fijne tips weer! Bij mij helpt het om lekker de sportschool in te duiken. Gedachten op nul en gaan….

 30. Maaike 18 september 2017 op 11:29 pm - Beantwoord

  Ik heb wel eens gehoord van slechte gedachtes uitdagen en omzetten. Maar dit zijn eerlijk gezegd veel fijnere tips, want ze leiden je echt af 😀 En dat is juist zo fijn <3

  • Romy 19 september 2017 op 7:04 am - Beantwoord

   Wat leuk dat je het handletteren hebt ontdekt en dat het je ook echt afleiding kan bieden! Het is inderdaad echt zoiets waar je op een fijne manier even je gedachten bij nodig hebt 🙂

 31. Saskia 19 september 2017 op 10:37 am - Beantwoord

  Mijn gedachten verzetten vind ik altijd erg lastig. Er zijn maar een aantal dingen waarbij mijn gedachten op 0 gaan: bloggen, lezen, skaten en series kijken. Dingen die ik dus ook graag doe als ik vrije tijd heb 🙂 Inclusief mok thee uiteraard (en 9 van de 10 keer een poes op schoot op de bank – met skaten natuurlijk niet 😉 )

  • Romy 19 september 2017 op 11:33 pm - Beantwoord

   Zo te horen heb je toch al een paar mooie manieren gevonden om je gedachten te verzetten. En een lieve poes erbij is inderdaad ook een perfect medicijn (behalve tijdens het skaten dan ;)).

 32. Celine SP 19 september 2017 op 8:09 pm - Beantwoord

  Hele handige tips! Vandaag was zo een dag dat alles tegen zat. Alles ging mis… Gelukkig dat ik nu dit artikel lees, zal er meteen gebruik van maken! Bedankt!

  • Romy 19 september 2017 op 11:49 pm - Beantwoord

   Wat rot dat je vandaag zo’n baaldag had! Hopelijk kun je iets met dit artikel. Bedenk je in ieder geval dat het voordeel van een baaldag wel is dat de dag morgen alleen maar beter kan worden <3

Recente blogs

Outfit | Kanten top met bloemen, shorts & blote benen

10 juli 2019|Outfits|

Mijn vorige outfitpost is alweer van een tijdje geleden. Nu ik op mezelf woon, is outfitfoto's maken toch wat ingewikkelder geworden. Mijn huisgenootje (a.k.a. kat) Pippa vragen om mooie foto's te maken is toch wat lastig. Maar mijn vriendin Jolanda was zo lief om een paar foto's te maken van mijn outfit met mijn nieuwe top. Ik laat je dan ook met plezier mijn nogal blauwe outfit zien, inclusief shorts, blote benen, blauwe oorbellen en een matchend telefoonhoesje.