Je hart volgen tips

Je hart volgen | 5 lessen die ik daarover heb geleerd

 • 2 april 2019
 • 29 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

“Volg je hart. Dat klopt altijd!” Het is zo’n uitspraak waarvan waarschijnlijk al duizenden keren muurstickers, Instagram-quotes en koelkastmagneten zijn gemaakt. Toch kan ik niet anders dan keihard ja knikken bij het horen van dit cliché. Met het volgen van dit kloppende orgaan in je buik maak je je leven vele malen mooier. Maar je hart volgen, hoe doe je dat dan precies?

Je hart volgen: niet de makkelijkste weg

Zo eenvoudig als het is om een “Volg je hart”-muursticker voorgoed op de muur te bevestigen, zo makkelijk is het niet altijd om daadwerkelijk af te gaan op wat je hart je ingeeft. Vaak betekent je hart volgen dat je dingen in je leven moet veranderen of moet omgaan met weerstand of praktische bezwaren. Máár, zoals ik al eerder schreef, die zware wandeling naar de top van de berg is de moeite uiteindelijk meer dan waard. Jij komt er wel! En wie weet helpen deze 5 inzichten daarbij die ik heb opgedaan over je hart volgen.

1. Denk in mogelijkheden, niet in problemen

Zodra het aankomt op wat we het allerliefst willen, komen er vaak heel wat “Ja maar”-en bij kijken. Je wilt wel veranderen van baan, maar dat brengt ook inkomensrisico’s en onzekerheid met zich mee. Je wilt wel een maand op reis gaan, maar dat is toch niet te regelen op je werk. Je wilt wel een kookclub beginnen, maar hebt er de tijd niet voor. Ha, zodra je naar je hart luistert, komt je verstand al snel om de hoek kijken. De nodige beren op de weg krijg je erbij cadeau…

De truc is om een optie te zoeken die wél haalbaar is. Het zou kunnen dat je baas inderdaad niet blij is als je nu aangeeft dat je over drie weken een maand op reis gaat. Maar wat nu als je met hem de mogelijkheden bespreekt om over 3 maanden te gaan en vrije dagen om te ruilen?

2. Ga af op je eerste ingeving

Luisteren naar je hart en naar je verstand zijn twee totaal verschillende dingen. Waar je verstand het fijn vindt om je uren te laten dubben, heeft je hart een keuze vaak binnen een mum van tijd gemaakt. Je hart volgen betekent dan ook meestal afgaan op je eerste ingeving. Wanneer je maar geen knoop kunt doorhakken, is je verstand vaak met je aan de haal gegaan. Waarschijnlijk had je vanaf het eerste moment al wel een idee van de beste keuze, maar kwamen er vervolgens allerlei redenaties om de hoek kijken. Als je nu eens terugdenkt aan wat in eerste instantie het beste voelde, kun je eenvoudiger bepalen welke keuze je met je hart zou maken. Dat deed ik bijvoorbeeld toen ik mijn huis kocht en naast mijn werk ging ondernemen. Aan mitsen en maren geen gebrek, maar ik durfde erop te vertrouwen dat het goed zat!

3. Laat je niet te veel leiden door anderen

Oké, dit klinkt misschien makkelijker dan het is. Maar als je altijd afgaat op wat anderen wel niet (eventueel zouden kunnen) vinden van jouw keuzes, volg je zeker niet je hart. Natuurlijk is het fijn als mensen je steunen, maar het belangrijkste is dat je doet wat voor jou goed voelt. Ongetwijfeld zouden sommige mensen om je heen een andere keuze maken, maar dat betekent niet dat jouw keuze niet de juiste is voor jou.

Stel je voor dat je op wereldreis wilt en daarvoor je baan opzegt. Wie weet heb je een tante voor wie financiële zekerheid heel belangrijk is. Ja, zij zou vast haar werk altijd voor laten gaan. Maar wellicht heb je ook een neef die al drie jaar lang de wereld over vliegt om avonturen te beleven. Hij is vast juist voorstander van jouw besluit. Om maar aan te geven dat goedkeuring van anderen niets te maken heeft met hoe goed jouw keuze is. Of anderen je keuze waarderen of niet, heeft meer te maken met hoe zij in het leven staan.

Uiteindelijk weet jij wel wat belangrijk en goed is voor jou.

je hart volgen tips

4. Kijk naar je hartenwens zonder rationele gedachten

Zoals ik al zei, willen rationele gedachten nogal eens roet in het eten gooien als het op het waarmaken van jouw hartenwensen aankomt. Die gedachten zijn helaas niet met één druk op de knop uit te zetten, maar je kunt wel zelf bewust proberen om die rationele gedachten niet toe te laten. Signaleer de rationele gedachten wanneer je merkt dat die komen opzetten. Probeer die gedachten overboord te gooien en te focussen op enkel de gevoelens die je hebt bij deze wens. Wat probeert je gevoel je te zeggen als je al die gedachten vakkundig weg filtert?

Een mooi artikel over het volgen van je verstand of je gevoel vond ik op de blog van So Chicken. Hij vergelijkt het met pindakaas en hagelslag en gebruikt prachtige bewoordingen. Meer verklap ik niet. Lees zelf maar!

5. Durf te vallen en neem risico’s

Je hart volgen is vaak de moeilijkste weg. En ja, dat brengt risico’s met zich mee. Je zou zomaar eens onderuit kunnen gaan. Misschien val je één keer, misschien wel honderd keer. Maar dat vallen heb je nodig om uiteindelijk te bereiken wat je hart je ingaf. Zelfs na honderd keer vallen zal je ontdekken dat het vallen ergens goed voor is. Het helpt je om er nóg meer voor te gaan en te leren hoe je dat moet doen. Om maar met een ander cliché af te sluiten:

Het leven gaat soms over 1000 keer vallen en 1001 keer opstaan. Daar leer je altijd weer van!

Zo. Die past perfect naast de “Volg je hart”-koelkastmagneet!

Bij welke keuze heb jij echt je gevoel gevolgd?

je hart volgen tips

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 2 april 2019 op 6:59 am - Beantwoord

  Vooral die mening van anderen. Pfff… Ik vind de quote over vallen en weer opstaan eigenlijk nog mooier dan die dat je je hart moet volgen. Ik houd wel van de nuance die erin zit.

  • Romy 2 april 2019 op 8:47 pm - Beantwoord

   Wat mooi om dat te horen! Ik vind het concept van altijd weer opstaan, hoe vaak je ook valt, ook wel heel mooi en inspirerend klinken.

 2. Darina 2 april 2019 op 8:26 am - Beantwoord

  Heel inspirerend geschreven.. Vooral om je te niet teveel te laten leiden door anderen…dat zou ik wel iets meer mogen loslaten 🙂

  • Romy 2 april 2019 op 8:48 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je mooie reactie! En het is inderdaad heel belangrijk om de meningen van anderen soms wat meer los te laten. Niet altijd makkelijk, maar wel heel belangrijk om uiteindelijk te kunnen doen waar jij gelukkig van wordt!

 3. Audrey 2 april 2019 op 8:56 am - Beantwoord

  Mooi artikel, en thanks voor het delen van het artikel van SoChicken! Echt luisteren naar mijn gevoel zonder dat al die rationele gedachten erdoorheen komen blijft lastig voor mij, maar het gaat steeds beter.

  • Romy 2 april 2019 op 8:50 pm - Beantwoord

   Het is inderdaad geen makkie om puur te doen wat je hart je ingeeft, ook al zegt je verstand wat anders. Dat terwijl het je wel vaak de mooiste dingen kan opleveren. Goed dat je er toch zo bewust mee bezig bent en dat het al langzaamaan steeds iets beter gaat!

 4. Anna 2 april 2019 op 10:41 am - Beantwoord

  Wat mooi inspirerend geschreven Romy, zeker mooie inzichten waar je echt iets mee kan! Liefs

 5. Lilian 2 april 2019 op 10:50 am - Beantwoord

  Ik ben best een praktisch mens, niet echt een gevoelsmens, zeg ik eerlijk. Ik probeer alleen wel mijn ’teveel nadenken over dingen’ een beetje te beperken, waardoor het gevoel toch iets meer ruimte krijgt. Maar ik mediteer en leer 😉

  Ik zal het artikel van SoChicken ook even lezen, ik krijg altijd zijn nieuwsbrief, maar ik lees het eigenlijk te weinig…

  • Romy 2 april 2019 op 8:52 pm - Beantwoord

   Goed dat je – al mediterend 😉 – toch je rationele gedachten soms wat minder de ruimte geeft. Het is niet altijd makkelijk om bij je gevoel te komen, maar de moeite nemen om dat wél te doen kan je wel heel veel opleveren.
   De hele blog van So Chicken is zeker een aanrader trouwens. Ik vind zijn artikelen altijd heel inspirerend en ook lekker luchtig geschreven.

   • Lilian 3 april 2019 op 10:18 am - Beantwoord

    Ja, ik vind SoChicken ook zo leuk! Ik volg hem echt al jaren en was voor het eerst dat ik geïnteresseerd raakte in zelfontwikkeling en praktische stappen zetten om je leven wat leuker te maken.

 6. Saskia 2 april 2019 op 11:23 am - Beantwoord

  Mooi en inspirerend artikel. Ik denk dat ik het vaakst nummer 1 toepas. Altijd denken in mogelijkheden, niet in problemen. Dat scheelt al zo’n stuk met een ‘probleem’ .

 7. Johanne 2 april 2019 op 1:06 pm - Beantwoord

  Ik durf nog lang niet altijd op mijn verstand te vertrouwen, dus leun vaak op datgene wat mijn hart mij ingeeft. En ach, achteraf maak ik soms de foute beslissing, maar ik heb nooit spijt dat ik mijn hart volg. En zal ik ook altijd blijven doen! Het heeft me immers gebracht waar ik nu ben: op een één of ander gek avontuur in Nieuwegein met een Spanjaard waar ik al na twee maanden mee samenwoonde, die iedere dag weer iets nieuws bedenkt :’D

  • Romy 4 april 2019 op 7:19 am - Beantwoord

   Juist heel mooi dat je vrijwel altijd afgaat op je hart in plaats van je verstand! En prachtig toch wat dat je uiteindelijk voor mooi avontuur heeft gebracht samen met je lieve vriend! <3

 8. Mariska 2 april 2019 op 1:37 pm - Beantwoord

  Ja heel mooi! het is ook vooral het niet zo erg aantrekken van wat anderen ervan vinden. Jij moet het uiteindelijk doen en ook risico’s nemen.

 9. Anouk 2 april 2019 op 2:35 pm - Beantwoord

  Naar je gevoel luisteren is er bij mij van kinds af aan al ingedrild! Mijn vriend en ik hebben laatst nog een belangrijke beslissing gemaakt door naar ons gevoel te luisteren, en dat voelt zoveel beter dan als je alleen maar beslist op basis van rationele gedachtes.

  • Romy 4 april 2019 op 7:30 am - Beantwoord

   Prachtig dat jullie laatst bij een belangrijke beslissing jullie hart hebben gevolgd! Vaak levert dat wel echt de mooiste beslissingen op <3

 10. Giovanna Jansen 2 april 2019 op 4:43 pm - Beantwoord

  Mooie blog, met goeie tips! Ik mag nog best wat meer op mijn gevoel afgaan. Ik ga er nog wel eens te vaak lang over nadenken en ga dan twijfelen. En neem dan maar een rationeel besluit…
  Met het starten van mijn onderneming heb ik overigens wel mijn hart gevolgd. ?

  • Romy 4 april 2019 op 7:31 am - Beantwoord

   Wat mooi dat het starten van een eigen bedrijf een keuze is die je echt met je hart hebt gemaakt! Op je gevoel afgaan brengt je vaak de mooiste dingen. Helaas komt ons verstand vaak ook om de hoek kijken, maar stapje voor stapje gaat het vaak steeds wat beter.

 11. Wendy 2 april 2019 op 8:49 pm - Beantwoord

  Als iemand die bijna elke dag wel een boterham met pindakaas en hagelslag eet, word ik hier heel blij van! 😀 Alleen jammer dat het combineren van pindakaas en hagelslag me makkelijker afgaat dan de juiste balans vinden tussen gevoel en verstand…

  • Romy 4 april 2019 op 7:35 am - Beantwoord

   Helaas is een boterham beleggen inderdaad wel iets makkelijker dan afgaan op je gevoel 😉 Ik vond het eerder ook héél lastig om me minder altijd maar te laten leiden door mijn verstand, maar heb gemerkt dat het stapje voor stapje wat beter gaat. Alleen al door in bepaalde situaties te merken wat afgaan op mijn gevoel me soms brengt. Stap voor stap kom je er wel!

 12. Nikita 2 april 2019 op 9:03 pm - Beantwoord

  Ik vind je foto’s bij dit artikel echt mooi! Altijd hoor, maar het wordt steeds beter!

  Tjah, je hart volgen. Als er iets is wat ik de afgelopen tijd heb geleerd om te doen, is het wel dat. Ik heb heel lang nagedacht en de voors en tegens afgewogen, omdat je studie stopzetten niet een beslissing is die je eventjes beslist met kop of munt. Maar het is het beste wat ik kon doen, en eigenlijk heb ik dat al vaker gedaan. Ik ga wel eens tegen de mening van anderen in, maar dat doe ik niet omdat ik betweter ben of het denk beter te weten. Dan doe ik dat omdat mijn hart iets anders zegt. Destijds toen ik stopte met verzorging raadden heel veel mensen mij een ICT-richting aan omdat ik vrij goed overweg kan met computers. Maar ik had mijn hart laten vallen op tekenen en creativiteit. Iets wat ik al heel mijn leven zo graag doe. Een kantoorrichting zou ik me nog ellendiger in voelen dan dat ik me toen al voelde. Ik ben ertegenin gegaan en ben gewoon naar tekenen gegaan. En toen ik vorige week een artikel aan het schrijven was voor m’n blog, besefte ik nogmaals maar hoe goed die beslissing me heeft gedaan. Ik kon ook niet anders. Mijn hart werd zo enthousiast bij het idee om te tekenen en creatief te zijn. En nu, ik zou me geen leven meer zonder kunnen voorstellen. Tekenen heeft me altijd gered. Nu met solliciteren doe ik dat ook. Ik kan een sollicitatie lezen en dan een soort gevoel krijgen. En als dat geen goed gevoel is, klik ik ‘m weg. Ik wil zeker terug aan de slag, ik ben zeker niet lui. Maar ik kom net uit een periode waar ik mezelf ben kwijtgeraakt in alle ellende en ongelukkigheid. En ik wil niet dat dat proces zich nog eens herhaalt. Ik weet ook waar ik wil staan in het leven, maar dat moet je stap voor stap doen.

  • Romy 4 april 2019 op 7:39 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve compliment over mijn foto!
   En wat prachtig hoe je in de loop der tijd hebt geleerd om echt naar je hart te luisteren. Er is niets belangrijker dan afgaan op wat je hart je ingeeft, juist met keuzes als een studie of een baan. Wat mooi dat je daar ook met het solliciteren veel mee bezig bent. Je brengt toch heel wat tijd door bij je baan en met je collega’s, dus het is onwijs belangrijk dat je daar een goed gevoel bij hebt. Hopelijk komt dé baan snel op je pad 🙂

 13. Lana 3 april 2019 op 7:47 pm - Beantwoord

  Mooi artikel en goede inzichten waar je echt iets aan hebt! Heb het artikel van SoChicken ook gelezen en die is inderdaad heel leuk :), en niet alleen omdat het mijn favoriete combo is op een boterham haha!

  • Romy 4 april 2019 op 5:57 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je mooie reactie! Leuk hè, die blog van So Chicken?! Ik vond het ook wel een toepasselijke vergelijking 😉

 14. Simone 4 april 2019 op 4:11 pm - Beantwoord

  Wat een mooi artikel. Toevallig heb ik in mijn laatste blog hier een klein beetje over verteld. Ik heb echt mijn gevoel en hart gevolgd voor wat betreft een verbeterd/nieuw concept en een nieuwe website. Gek genoeg voelt het nu pas alsof het klopt. Hoewel ik het nog niet online heb gezet, die moed moet ik nog wel even verzamelen. Maar ik ben wel trots!

  • Romy 6 april 2019 op 9:56 am - Beantwoord

   Wauw, wat een prachtige stappen! En wat mag je daar trots op zijn! Heel stoer dat je je hart hebt gevolgd en dat je nu het gevoel hebt dat je site echt helemaal klopt. Ik ben heel benieuwd naar het resultaat!

 15. Zo simpel is dan geluk 5 april 2019 op 9:05 am - Beantwoord

  Op zich zit je hart best wel een klein beetje in je borst(kas) en niet in je buik, maar dat even terzijde, haha.
  Het is absoluut heel belangrijk om je hart te volgen, maar natuurlijk ook wel je verstand te blijven gebruiken daarbij. Blijft voor mij toch altijd wel lastig.

  • Romy 7 april 2019 op 12:31 am - Beantwoord

   Haha, slimme opmerking van de plek van je hart! Ik had buik maar een beetje ruim genomen (als in: van je borst tot aan de onderkant) 😛
   Je verstand volgen, is in sommige situaties inderdaad ook heel nuttig. Klakkeloos een camping in Frankrijk beginnen omdat dat goed voelt, is bijvoorbeeld niet altijd het beste plan 😉 Maar een mooie balans van je verstand en je gevoel volgen, is wel heel belangrijk. Niet makkelijk, maar wel heel waardevol!

Recente blogs

7x Help! Ik leef (soms) onder een steen

9 juli 2017|Persoonlijk|

Over het algemeen vind ik mezelf wel iemand van deze tijd. Ik zit op Facebook, Twitter en Instagram, volg de laatste tv-programma’s en luister Top 40-muziek. Maar toch zijn er ook dingen waarin ik niet helemaal mee ga met de tijd. Zo’n “Oh jee, ik heb onder een steen geleefd!”-gevoel. Niet erg wat mij betreft, maar wel grappig om eens uit te lichten! Daarom in dit artikel 7 situaties waarin ik soms een beetje achterloop op de rest.

15 bijzonder leuke dingen om te doen in Amsterdam

18 februari 2018|Op reis|

De toerist uithangen in eigen hoofdstad, daar houd ik wel van. Al mijn hele leven woon ik onder de rook van Amsterdam. Als kind vond ik het er vaak maar druk en chaotisch, maar ben nu steeds meer de charme van de stad gaan zien. Ik studeerde in Amsterdam, ik werk in Amsterdam en ook voor afspraken na het werk ben ik vaak in Amsterdam te vinden. Inmiddels heb ik dan ook al heel wat leuke dingen om te doen in Amsterdam kunnen ontdekken. Wil jij ook een dagje Amsterdam doen? Of gewoon iets nieuws ontdekken als toerist in eigen hoofdstad? Ik zet 15 leuke dingen om te doen in Amsterdam op een rij. 

Vegan & gezonde chocolade-pannenkoeken met bessen

5 februari 2023|Recepten|

Soms heb je gewoon een ontbijt voor kampioenen nodig om een drukke dag goed door te komen. Dat staat voor mij aan maar één ding gelijk: pannenkoeken. Maar dan wel een gezondere variant! Deze smaken naar chocola, hebben een saus van mijn favoriete pure chocolade én vullen goed genoeg om zelfs de drukste werkdagen of uitstapjes met een gevulde maag door te komen. Deze chocoladepannenkoeken zijn een van mijn grote liefdes (sorry, Bart!). Je staat er eventjes voor in de keuken, maar dan heb je wel de meest feestelijke ontbijt- of lunchstapel op je bord liggen.