je hoeft niet sterk te zijn

Je hoeft niet altijd sterk te zijn | 5 inzichten

  • 27 oktober 2020
  • 9 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

“Je bent sterker dan je denkt” is een zin die best wel vaak in mijn artikelen verschijnt. Maar de afgelopen tijd kwam ik tot het besef dat sterk zijn eigenlijk helemaal niet altijd hoeft. Of nee, het zit anders: soms is niet volhouden en niet doorgaan het sterkste wat je kunt doen. Jij hoeft niet altijd de schouder te zijn waarop anderen uithuilen. Je mag ook best een keer zelf een schouder opzoeken. Dit zijn 5 dingen die ik daarover leerde.

1. Ook sterke personen zijn niet altijd sterk

Ik geloof enorm in de kracht van een positieve mindset. Zelfs als het leven citroentjes naar je gooit, kun je daar nog heerlijke limonade van maken. Daarnaast zorgen vervelende gebeurtenissen vaak voor waardevolle lessen en kent elke rotdag alsnog vele lichtpuntjes. Maar dat je sterk en positief in het leven staat, betekent niet dat je elke dag happy de peppy moet zijn.

Er zijn ook heus momenten dat de limonademaker even foetsie is en dat je in al je kwetsbaarheid moet toegeven dat het even niet gaat. Misschien is dat op zo’n moment wel het krachtigste wat je kunt doen. Ook als mensen jou zien als die positieveling die van elke tegenslag iets moois maakt, mag jij soms wiebelig of mega-emotioneel (of alles daartussenin) zijn. Je hoeft niet altijd degene te zijn bij wie anderen kunnen uithuilen. Je kunt ook weleens aan de andere kant staan.

Sterker nog, je kunt pas sterk zijn als je ook voor jezelf zorgt door de mindere momenten te delen. Je kent vast wel het verhaal van de reddingsvestjes in vliegtuigen die je altijd eerst bij jezelf en dan pas bij je kind mag aantrekken. Oftewel: je kunt pas voor een ander zorgen als je dat eerst voor jezelf doet.

2. Kwetsbaar zijn is ook sterk

Sterk zijn betekent niet altijd keihard doorgaan, volhouden en je schouders eronder zetten. Soms is het juist heel sterk om aan de noodrem te trekken, om hulp te vragen of heel hard te huilen. Dat is veel sterker dan doordenderen totdat je niet meer kunt. Met je blik op oneindig, alle signalen van je lijf totaal negerend en je tranen wegslikkend. Het is niet sterk om je gevoelens weg te stoppen en te doen wat niet goed is voor jou. Heb ik ook heel wat keren gedaan (“Ik wil niet negatief zijn” of “Ja maar, de ander heeft het ook al lastig”), totdat ik besefte dat niemand daar iets aan had en dat mensen me echt niet leuker vinden als ik moeilijke dingen wegmaak.

Kwetsbaarheid levert je juist vaak meer waardevol contact op met anderen. Ik ben bijvoorbeeld ook sneller geneigd om moeilijke dingen met iemand te delen als de ander ook weleens zijn issues met mij bespreekt. Dat schept toch een band. En andersom: als jij dingen deelt waar je mee zit, gaat een ander vaak ook eerder zijn gevoel uiten.

3. Je gevoelens delen helpt

Het schijnt dat je het aan mijn gezicht kunt aflezen als ik ergens mee zit. Yep, Bart kan bevestigen dat mijn pokerface niet al te best is. Maar je schijnt het dus ook aan mijn gezicht te kunnen zien als ik enorm opgelucht ben nadat ik iets heb gedeeld. Alsof ik in een paar minuten tien kilo van mijn schouders heb getild. En ja, zo voelt het ook echt. Soms helpt het al om uit te spreken waar ik mee zit in plaats van de schone schijn op te houden. Oftewel: praat over je gevoel. Lucht je hart en deel je zorgen. Want als je schouders minder last hoeven te dragen, kun je ook andere dingen beter aan.

Of het nu komt door de gekke pandemie waar we midden in zitten, door het verlies van een dierbare, door een rotsituatie op je werk of gewoon doordat je een flinke baaldag hebt – jij mag verdrietig zijn en dat mag je uitspreken. Ja, ook als anderen hun eigen verdriet al hebben.

je hoeft niet sterk te zijn 2

4. Op de rem trappen is ook sterk

Soms is het juist sterk als je vandaag je ontplofte mailbox laat voor wat-ie is en in tranen een vriendin opbelt omdat het niet meer gaat. Of om ‘nee’ te zeggen tegen een collega of opdrachtgever omdat je hoofd ontploft en je jezelf wat welverdiende rust wilt geven. Maar niets is zo sterk als jouw behoeften aanvoelen en daarvoor opkomen als de emoties door je lijf razen of je hoofd ontploft – zelfs als je hele hoofd schreeuwt dat doorgaan een beter medicijn is. Gun jezelf de pauzeknop als jij hem nodig hebt. Dat helpt alleen maar om sneller wél weer met gas erop te kunnen doorgaan.

5. Loslaten is soms sterker dan volhouden

We krijgen vaak te horen dat het vooral sterk is om vol te houden. “Kom op, nog eventjes doorbijten!” of “Hup, gewoon je schouders eronder!” Alsof het altijd positief is om te blijven vechten voor dingen en daarbij zelfs tegen je gevoel in te gaan. Ik heb zelf ook weleens te lang aan dingen vastgehouden: aan een baan die me niet gelukkig maakte of aan situaties die me niet goed deden. Bij elk van die loslaatmomenten voelde ik me in één klap sterker, terwijl ik loslaten eerder juist als falen zag. Boy was I wrong!

Laat dus los dat jij die sterke vrouw of man moet zijn die altijd anderen helpt. Laat los dat jij moet doorzetten als je lijf schreeuwt dat stoppen de enige optie is. En laat ook los dat jij anderen moet opbeuren en de sterke moet zijn waar een ander op kan leunen. Het is mooi dat je dat bent, maar dat hoeft niet elke dag te zijn. Jouw verdriet mag er net zo goed zijn. En zoals jij vaak een schouder biedt aan anderen, zo kun jij vast ook een sterke schouder bij hen vinden.

  • Wees eerlijk over wat je voelt. Niet alleen wanneer je in de feesten-met-confetti-en-ballonnen-stemming bent, maar ook juist als je een keer verdrietig bent.
  • Weet dat je het niet alleen hoeft te doen. Deel je zorgen, pijn of verdriet met anderen. Vraag om hulp en trek ook aan de bel als dingen je te veel worden. Dát is pas sterk zijn.
  • En weet dat die sterke vrouw of man in jou vanzelf wel weer komt. Daar hoef je niet eens naar te zoeken. Die zit al in je. Het moment dat jij weer die schouder bent waar anderen op uithuilen, komt vanzelf wel weer.

Soms betekent sterk zijn een stapje terug,
‘Nee’ zeggen en op de rem trappen – vliegensvlug.

Soms betekent sterk zijn de tranen laten rollen,
even stilstaan en stoppen met hard hollen.

Soms betekent sterk zijn even geen grote lach,
maar boos en verdrietig zijn – omdat ook dat mag.

Soms betekent sterk zijn niet dansen in de storm,
maar op de grond vallen en balen – zelfs enorm.

Soms betekent sterk zijn je schouders laten zakken,
nu even opgeven,
om straks de draad weer op te pakken.

Lukt het jou om je kwetsbaar op te stellen? Of vind je dat ook welens lastig?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Organizedbychristiana 27 oktober 2020 op 10:16 am - Beantwoord

    Mooi artikel, dat voorbeeld met die reddingsvestjes ook in het vliegtuig. Daarmee sla je inderdaad wel de spijker op zijn kop! Ik kan mezelf wel kwetsbaar opstellen, maar ik moet er wel bij zeggen dat ik wel selectief ben in bij wie ik dat kan, en ook daadwerkelijk doe;-)

  2. Darina 27 oktober 2020 op 11:25 am - Beantwoord

    Mooi artikel. Ik kan mij ook kwetsbaar opstellen maar niet bij iedereen. Het hangt er ook een beetje vanaf waar het over gaat 🙂

  3. johanna 27 oktober 2020 op 12:10 pm - Beantwoord

    Erg mooi verwoord. Vooral het eerste punt met de sapmaker. Ook ik stel me vaak te positief op. Maar merk wel dat me sommige dingen ergeren, en ga daar dan toch maar weer iets aan doen. Het is de balance die telt, denk ik. Dat “op de remtrappen” is meer voor Nederland bedoeld. Hier gaat het leven langzamer, alhoewel dat natuurlijk ook voor sommige of op bepaalde momenten “te snel” kan zijn. Succes met “je zelf” zijn. Want daar gaat het toch over!

  4. Evelyne 27 oktober 2020 op 2:35 pm - Beantwoord

    Mooi artikel!

  5. Simone 27 oktober 2020 op 5:48 pm - Beantwoord

    Wat een mooi artikel! Helemaal waar ook. Kon dat zelf eerst niet goed inzien bij mezelf, maar inmiddels zie ik zeker dat dat sterk is.

  6. Naomi 27 oktober 2020 op 6:31 pm - Beantwoord

    Heel mooi! Kwetsbaar zijn vind ik één van de sterkste dingen van de mens. Ik weet niet of je het boek ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ kent? Ik denk dat je dat prachtig zult vinden. Sluit aan bij wat je hier schrijft.

  7. Zo simpel is dan geluk 29 oktober 2020 op 7:58 pm - Beantwoord

    Helemaal waar. Soms lukt het even niet om sterk te zijn, dat is geen falen, maar juist heel menselijk. Soms is opgeven juist een hele sterke optie.

  8. Lilian 30 oktober 2020 op 11:05 am - Beantwoord

    Wat een mooi artikel! Ik vind dit best moeilijk, maar het wordt wel steeds makkelijker naarmate ik ouder word. En door mindfulness ben ik sowieso wat milder voor mezelf geworden.

  9. Saskia 2 november 2020 op 12:54 pm - Beantwoord

    Wat een mooi artikel! Ik ben best open maar bij sommige mensen vind ik het toch echt wel lastig me open te stellen. Vooral als ik er een verleden mee heb en ik daardoor ben gekwetst.

Recente blogs

Risotto met aubergine en tomaat (“risotto alla norma”)

15 maart 2023|Recepten|

Ken je pasta alla norma van de Italiaan? Dat is pasta met een heerlijke saus van aubergine en tomaat. Waarschijnlijk kent elke liefhebber van de Italiaan deze pasta wel. Ik had zin om deze traditionele pasta eens in een ander jasje te gieten: dit is hetzelfde recept, maar dan als risotto. En lekker dat het is! Deze risotto met aubergine en tomaat is niet veel werk om te maken, smaakt heerlijk met wat (vegan) kaas erbij en brengt je ook aan je eigen eettafel weer even naar dat terrasje met het rood-wit geblokte kleed onder de Italiaanse zon. Ik verkap je graag hoe ik deze vegan risotto maak.

Outfit | Een lange pastelroze rok (+een roze snoephuisje)

31 mei 2018|Outfits|

Roze en ik. Ik en roze. Dat is altijd een goede match! Ik viel onlangs dan ook als een blok voor een pastelroze rok die ik in de winkel zag hangen. Een lange rok is iets totaal anders dan ik normaal zou dragen, maar toch ben ik helemaal weg van deze toevoeging aan mijn kledingkast. Toen ik ook nog eens een roze "snoephuisje" in mijn eigen dorp tegenkwam, was het feest compleet. Ik laat je graag zien hoe ik deze pastelroze rok heb gecombineerd. En doe dat uiteraard poserend voor dit roze huisje van mijn dromen.

9 bekentenissen van een Randstadmeisje

28 oktober 2018|Persoonlijk|

Al mijn hele leven woon ik onder de rook van Amsterdam. In een dorp in het Groene Hart, maar wel vlak bij de grote stad. Werken en studeren deed ik dan ook in onze hoofdstad, ik leerde al op de middelbare school hoe een metro en tram er van binnen uitzien en ik ben stiekem gewend dat je voorzieningen altijd op loopafstand lijkt. Hoewel leven op het platteland me oprecht geweldig lijkt, is het niet meer te ontkennen dat ik een beetje in een Randstadmeisje ben veranderd. Waarom? Tja, ik moet in ieder geval deze 9 dingen bekennen.