hoeft niet uit te blinken

Je hoeft niet in alles uit te blinken | Mijn les van een IKEA-kast

 • 2 februari 2021
 • 20 Reacties
Categorieën: Persoonlijk
leerde van IKEA-kast

IKEA-kasten – daar kun je nog verrassend veel van leren. Dat mocht ik dit weekend zelf ondervinden. Een paar enorme dozen gevuld met planken en een stel dikke handleidingen lagen op Bart en mij te wachten. Geen vooruitzicht waar ik al de hele week reikhalzend naar uitkeek om eerlijk te zijn! Want ik en Ikea-kasten, da’s geen beste combinatie. Tenminste, dat was mijn eerste gedachte. En ook een gedachte die later niet heel handig bleek!

Het IKEA-avontuur

Waarom IKEA-kast niet met koeienletters en ballonnen in mijn agenda stond? Ik heb er het geduld niet voor, mijn technisch inzicht is ergens in de tweede klas gestopt zich verder te ontwikkelen en zelf was ik nog niet veel verder gekomen dan een paar simpele nachtkastjes in elkaar zetten. Maar het belangrijkste wat er door mijn hoofd schoot: “Als een ander dit doet, is hij vast drie keer sneller klaar dan ik.”

En inderdaad, elke keer dat ik een schroefje pakte en zat te twijfelen of het wel de goede was, dacht ik weer “Zie je wel, ik ben hier gewoon niet handig in!”. Ook al heb ik nul ambitie om het wereldrecord Ikea-kasten in elkaar zetten te verbreken, toch merkte ik dat mijn faal-stemmetje zich niet zomaar liet sussen. Alsof het geen zin zou hebben dat ik dit deed alleen maar omdat ik er matig goed in was.

Geboren perfectionist

Die gedachten zijn me niet geheel onbekend. Als perfectionist doe ik het liefst dingen goed – heel goed liever nog. Al als kind was ik een streber. Als ik een 7 haalde, had dat ook een 8 kunnen zijn. Die streber ben ik altijd gebleven. Gelukkig wel ietsje milder dan toen, maar in mij zit nog altijd een beetje dat meisje van toen dat het liefst dingen doet waar ze goed in is.

Klinkt best logisch ook, toch?! Dingen doen waar je goed in bent. Je weet bij voorbaat al vrijwel zeker dat het gaat lukken. Dat voelt veilig en voorkomt een deukje in je ego. Het is net als met koken. Als andere mensen hier komen, laat ik ze liever versteld staan met een ovenschotel die al bij heel veel mensen goed in de smaak is gevallen dan dat ik iets nieuws probeer met het risico dat het totaal mislukt.

De kracht van stuntelen

Tegelijkertijd is niets beter dan soms iets proberen waar je niet van nature in uitblinkt. Of gewoon iets doen wat je nog nooit hebt gedaan. Ja, ook als je die nieuwe dingen eerst al stuntelend oppakt. Misschien wel juist omdat je vanuit dat stuntelen zult merken dat je steeds een stap verder komt. Mijn eerste poging tot pompoensoep was niet te eten, maar toen mijn soepjes daarna steeds beter smaakten voelde dat als een enorme prestatie. Net zoals ik het geweldig vind om nieuwe hobby’s te proberen. Uiteraard lijken mijn aquarelkunsten in niets op die van mijn Pinterest-voorbeelden, maar ik heb er lol in. En dat is wat telt.

Een mindset-ding

Dat alles was ik alleen even vergeten toen ik dit weekend met een schroevendraaier, hamer en handleiding aan het stoeien was. Ik vond het stom dat ik de IKEA-instructie-logica niet zomaar snapte, af en toe verkeerde dingen aan elkaar wilde vastmaken en sowieso niet supersnel ging. Was ik nou die independent woman? Ik kreeg er haast een lichte zenuwinzinking van.

Dat was totdat ik door een peptalk van Bart besefte dat ik niet moest blijven denken dat “Dit gewoon iets is wat ik niet kan”. Want als je jezelf dat aanpraat, dan ga je elk mini-foutje voor jezelf uitvergroten. Ja, dan lijkt dat alles een bevestiging dat je hier ook echt heel hard in faalt.

Maar wat nou als je gelooft dat je je best doet, dat het best aardig gaat, en kijkt naar alle schroefjes die je op de juiste plek hebt geschroefd? Ja, dan blijkt opeens dat je echt niet zo’n mislukkeling bent als je innerlijke criticus je aanpraat.

Lekker middelmatig zijn

Bovendien: moet je goed zijn in alles wat je doet? Is het niet juist fijn om in sommige dingen voor altijd lekker middelmatig te zijn? Dat je ergens niet steeds in hoeft te groeien, maar gewoon wat kunt aanrommelen? Zo is sporten altijd één van de dingen geweest waar ik matig goed in ben. Bij de hardloopwedstrijden waar ik ooit aan deelnam, was mijn hoop vooral gevestigd op de taart die elke 100e finisher kon winnen in plaats van op een podiumplek. Nog steeds is sporten iets wat ik puur doe voor de fun. Ik ren bewust zonder RunKeeper, omdat ik weet dat ik anders in elk rondje een poging tot een nieuw persoonlijk record zie. Juist omdat ik dat niet bijhoud, beleef ik plezier aan het lopen.

Je hoeft niet uit te blinken

Zo vind ik koken fijn omdat ik een middelmatige amateur-kok ben die van zichzelf ook niet de sterren van de hemel hoeft te koken. Net zoals het helemaal oké is als je gewoon “best mooi” kunt zingen (geldt niet voor mij helaas!) zonder meteen zo goed te moeten worden dat je hoge ogen gooit bij The Voice. Je kunt mooie verhalen schrijven zonder die te hoeven publiceren. Gewoon voor jezelf e voor de leuk. Geniet van het proces en laat los dat je er per se “iets” mee moet of er goed, beter, best in moet worden.

Met die gedachte ging ik vervolgens een stuk rustiger verder om de laatste schroefjes in de kast te krijgen. De kast staat en ik heb er weer wat van geleerd. Ik ga mezelf meer dingen gunnen waarin ik lekker middelmatig ben. Vaker wat stuntelen dus en – vooral! – daar lekker van genieten.

Wat vind jij een fijne hobby waar je heerlijk middelmatig in bent?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 2 februari 2021 op 9:05 am - Beantwoord

  Mooi verwoord en heel herkenbaar, maar dan niet met een kast in elkaar zetten maar het schilderen van een kastje. Dan merk ik pas hoe perfectionistisch ik toch weer ben. Als ik maar een druppel zie, dan krijg ik daar de zenuwen van of te veel vegen. Het is uiteindelijk helemaal goed gekomen en ik heb er toch wel lol in ge had. De volgende keer doe ik het weer 🙂

 2. Meaghan 2 februari 2021 op 9:30 am - Beantwoord

  Wat een mooie les heb je gehaald uit het opzetten van Ikeakasten! Leuk om te lezen. Herkenbaar ook wat Bart tegen je zei. Dat je moet geloven dat je het wel kan en niet heel de tijd tegen jezelf moet zeggen dat je er niet voor gemaakt bent. Ik struggle daar soms ook mee, maar juist dan is het een soort self fulfilling prophecy waardoor het niet lukt. Daarom zeg ik ook heel vaak tegen mezelf als iets niet lukt zoals ik wil: “Ik kan dit! Ik ga dit gewoon doen. Ik doe toch mijn best en meer kan ik niet doen.”

  • Romy 6 februari 2021 op 7:44 pm - Beantwoord

   Ja, that’s the spirit! Als je jezelf laat geloven dat je het wél kunt, scheelt dat al zoveel. Mindset is echt key wat dat betreft, juist als je iets voor het eerst oppakt.

 3. bychristiana 2 februari 2021 op 10:09 am - Beantwoord

  Haha, nou, Ikea kasten laat ik toch echt aan Andre over. Ik ben met sommige dingen echt heel geduldig, maar met dat soort dingen dus totaal niet. Ik vind het gewoon niet leuk om ergens mee bezig te zijn wat ik echt niet kan, maar volgens mij is dat ook een beetje mens-eigen, toch? Fijn trouwens dat jullie (dat mag ik nu wel zeggen hè, in plaats van ‘jouw’) Ikea kasten trouwens netjes geleverd zijn. Ik lees en hoor dat er aardig wat leveringsproblemen zijn bij Ikea op het moment.

  • Romy 6 februari 2021 op 7:44 pm - Beantwoord

   Ja, het viel bij ons alles mee met de levering van IKEA! We hadden onze bestelling al binnen een paar dagen binnen.
   Enne, groot gelijk dat je IKEA-kasten liever aan André overlaat! Ik vind kasten in elkaar zetten ook nog steeds echt niet geweldig leuk. Maar het samen doen maakte het gelukkig al een stuk leuker dan in mijn eentje met een handleiding stoeien.

 4. Tamara 2 februari 2021 op 10:22 am - Beantwoord

  Wat een leuk stuk was dit om te lezen en wat een mooie boodschap zit er eigenlijk achter. Ik begrijp best dat je niet bepaald stond te popelen om die IKEA-kast in elkaar te zetten, maar uiteindelijk is het je wel gelukt! En daar mag je best trots op zijn. Of je daar nu een uur over hebt gedaan of 6 uur, het gaat uiteindelijk om het eindresultaat.

  • Romy 6 februari 2021 op 7:42 pm - Beantwoord

   Helemaal waar! Uiteindelijk doet het er niet toe hoe lang je nodig hebt voor iets, als je het maar doet en doorzet – ook als het even niet vlekkeloos gaat.

 5. Johanna 2 februari 2021 op 10:30 am - Beantwoord

  Het goede aan kaste inelkaar bouwen, iets wat ik heerlijk vind, is dat je het resultaat ziet. Heerlijk! Een fijne hobby waar ik te middelmatig in ben/was is tennissen, en dan vooral tournooien spelen. Maar wegens schouderproblemen toch maar gestopt. Misschien begin ik wel weer eens. Geldt overigens voor alle sport, ik doe het graag, maar de winnermentaliteit heb ik daarbij niet.

  • Romy 6 februari 2021 op 7:41 pm - Beantwoord

   Ja, het voordeel van kasten bouwen is dat je weet waar je het voor doet en snel resultaat ziet. Wat dat betreft bouw ik liever meubels op dan dat ik een muur wit verf 😉
   Juist fijn trouwens dat je kunt sporten zonder de winnaarsmentaliteit. Ik heb ook bij welke sport dan ook niet zo’n last van het uitblinkidee en vind dat heerlijk. Voor mij zou hardlopen meteen minder leuk zijn als ik met persoonlijk records en Runkeeper-apps aan de slag zou moeten gaan.

 6. Audrey 2 februari 2021 op 10:32 am - Beantwoord

  Dat is een mooie levensles! Ik heb net als jij niet zoveel technisch inzicht, en vanwege alle verhalen die ik over IKEA-spullen in elkaar zetten had gehoord, dacht ik aanvankelijk ook dat het echt een ramp van wereldformaat zou worden, maar dat viel me toen heel erg mee! Ik denk dat IKEA-meubels in elkaar zetten ook wel een voorbeeld is waar ik heel middelmatig in ben. Verder zijn er toch meer dingen waar ik mezelf vrij goed of heel slecht in vind, hahaha.

  • Romy 6 februari 2021 op 7:39 pm - Beantwoord

   Ja, IKEA-meubels in elkaar zetten valt best mee hè?! Ik was ook blij verrast. Alhoewel het wel fijn is dat Bart bouwkunde heeft gestudeerd en daardoor iets beter overweg kan met handleidingen. Hoefde ik alleen zijn aanwijzingen op te volgen 😉

 7. Zo simpel is dan geluk 2 februari 2021 op 10:37 am - Beantwoord

  Je kan inderdaad niet overal in uitblinken en dat is helemaal niet erg!

 8. Naomi 2 februari 2021 op 11:24 am - Beantwoord

  Dit is een prachtige les! Ik denk soms dat het ook wel een beetje onze maatschappij is dat we overal ineens in uit moeten blinken. Zo kocht ik pas een keyboard. Ik vind het leuk om erop te pingelen, maar voel niet de behoefte er echt goed in te worden. Dan zou het me volgens mij alleen maar stress opleveren. En gewoon ‘voor de leuk’ mag ook, vind ik.

  • Romy 6 februari 2021 op 7:38 pm - Beantwoord

   Precies! Juist bij dingen als hobby’s is het soms zo fijn om met jezelf af te spreken dat je het “gewoon voor de leuk” doet en blijft doen. Als je jezelf geen druk oplegt, zijn veel dingen zó veel leuker.

 9. Daenelia 2 februari 2021 op 11:41 am - Beantwoord

  Ik vind dat ik in al mijn hobbies middelmatig ben. Maar dat heeft denk ik ook ergens te maken met mijn eigen perspectief: ik zie niet hoeveel meer ik nu kan dan toen ik begon. Ik zie die stijgende lijn niet. En het boeit me ook niet, om dat bij te houden. Want tegelijk ben ik ook niet bang om iets aan te pakken wat ik nog nooit gedaan heb, of waar ik misschien eerst niet succesvol in was. Pas achteraf zie ik dingen die ik ‘gemaakt’ heb of gedaan heb en dan zie ik ineens dat het best erg origineel of erg goed was. Dan denk ik weer dat ik ben afgegleden 😛
  Maar ik ben wel trots, dat ik er achter kwam dat al mijn krachttraining heeft opgeleverd: dat ik nu sterker ben dan toen ik 22 was 😀 Echt, fysiek sterker. En ik ben nu dus een paar decennia ouder. En mijn spiermassa neemt dus niet af. En dat heb ik toch maar mooi gedaan 🙂

  • Romy 6 februari 2021 op 7:37 pm - Beantwoord

   Da’s zeker een mooie prestatie! Soms moet je dan gewoon even een moment nemen om stil te staan bij wat je nu meer kunt dan al die jaren geleden (of hoe origineel je idee eigenlijk is), omdat je die groei niet dagelijks ziet.

 10. Cindy 2 februari 2021 op 2:19 pm - Beantwoord

  Nu nog een foto van je nieuwe kast

  • Romy 6 februari 2021 op 7:35 pm - Beantwoord

   Die volgt binnenkort als de hele kamer af is

 11. Lilian 3 februari 2021 op 2:33 pm - Beantwoord

  Ik ben opgegroeid in een echte klusfamilie, dus het was al vrij snel duidelijk dat ik hierin niet zo uitblonk haha. Daarna vond ik gelukkig een even onhandige man en samen stuntelen we gewoon lekker door. En als het echt niet lukt, dan kan ik altijd m’n familie inschakelen 🙂

  • Romy 6 februari 2021 op 7:27 pm - Beantwoord

   Haha, samen niet goed zijn in klussen schept op zich een band 😉 Een klusfamilie hebben is wel heel handig trouwens. Het is net als met ICT’ers en artsen – daarvan kun je er maar het beste altijd één in je familie hebben 😛

Recente blogs

"Negatieve" eigenschappen kunnen ook positief zijn (en andersom!)

28 juni 2019|Persoonlijke groei, Positiviteit|

Bij sollicitatiegesprekken is het bijna een standaardvraag geworden: "Wat is jouw slechte eigenschap?". Het bijzondere is dat bijna iedereen wel een of meerdere - laten we het 'verbeterpunten' noemen - weet van zichzelf. Maar een positieve eigenschap benoemen is soms een stuk lastiger. Wat nu als ik je vertel dat er soms juist in negatieve eigenschappen tegelijkertijd een kracht schuilgaat? Ik plaatste er laatst een Instagram-post over, maar vond mijn hersenspinsels ook een blogartikel waard.

November 2018 | Makelaars, ziekenhuishumor & Blond-verrassing

1 december 2018|Persoonlijk|

Bij het schrijven van ieder maandoverzicht komt dezelfde gedachte in me op: "Hoe kan de maand nu alweer voorbij zijn?!" Dit keer zal ik je dat cliché besparen, want clichés hebben we vast al genoeg in de decembermaand met de All You Need Is Love-kerstspecial, het jaarlijkse kerstdiner en de kitsch kerstballen die weer van zolder worden gehaald. Nee, ik neem je mee in mijn verslag met noemenswaardige dingen over de maand november. En dat varieert dit keer van een update over mijn huisbezichtigingen tot hilarische Sintcadeaus en een dosis ziekenhuishumor.

30 simpele blijmakers die je maar 5 minuten kosten

4 september 2017|Positiviteit|

Wat nu als je wel een positieve oppepper kunt gebruiken, maar geen tijd hebt om iets leuks te ondernemen? Gelukkig zijn er voor dat soort momenten genoeg instant blijmakers te bedenken. Soms kun je in nog geen 5 minuten tijd al een glimlach op je eigen gezicht toveren. Die paar minuten heb je zelfs op een propvolle dag nog wel over, toch? Zeker als het je een fijner gevoel oplevert voor de rest van de dag! Dit zijn dan ook 30 tips om jezelf in 5 minuten tijd op te vrolijken. Hopelijk zit er iets tussen waar ook jij blij van wordt.