je hoofd leegmaken 2

Je hoofd leegmaken | 7 tips tegen rondvliegende gedachten

 • 3 september 2020
 • 20 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

“Ik ga even helemaal nergens aan denken!” Het klinkt zo simpel, maar valt in de praktijk vies tegen. Bij mij wel in ieder geval. Hoe harder je probeert aan niets te denken, hoe meer gedachten er waarschijnlijk door je hoofd schieten. Het is net als het roze-olifant-effect. Hoe meer je jezelf dwingt om dat roze beest niet voor je te zien, hoe groter de kans dat juist die roze olifant tig keer door je gedachten danst. Hoe kun je die dansende olifanten of gedachten toch kwijtraken? Of beter: hoe kun je je hoofd leegmaken? Dit zijn 7 tips waar ik dankbaar gebruik van maak.

1. Adem bewust in en uit

Als ik gespannen ben, is een simpele ademhalingsoefening tegenwoordig het eerste wat ik doe. Ik zoek een fijn plekje op, ga rustig liggen en leg mijn handen op mijn buik. Vervolgens adem ik bewust naar mijn handen toe.

Als ik gespannen ben, adem ik namelijk bijna als iemand die net een nieuw persoonlijk record heeft gevestigd bij de halve marathon. Maar dan zonder dat ik ik ook maar één actieve prestatie heb geleverd. Pure stress dus! Zodra ik me focus op mijn ademhaling, ben ik 1) minder bezig met mijn gedachten, 2) staat mijn ademhaling niet meer op turbostand. Twee vliegen in één klap!

2. Doe niet meer dan 1 ding tegelijk

Als er iets is waar mijn hoofd propvol van raakt, dan is het wel tig dingen door elkaar doen. Een harde deadline proberen te halen, ondertussen appjes lezen en je mailtjes nauwlettend in de gaten houden is geen beste combi. Productiever word ik er niet van. Beter werk lever ik er ook niet door. Eigenlijk is een vol hoofd het enige wat multitasken als een malle me oplevert.

Ik voel me veel fijner als ik bewust één ding tegelijk doe. Natuurlijk is drie uur zonder pauzes ergens aan werken ook geen best uiterste. Maar zoek eens naar een middenweg. Bewaar je mailtje bijvoorbeeld een half uur totdat je je taak hebt afgerond. Neem de telefoon even niet op als je daar de ruimte niet voor hebt. Dat scheelt nogal wat onnodige prikkels.

3. Leer parkeren

Nee hoor, wees niet bang. Je inparkeerskills laat ik buiten beschouwing (die van mij zijn ook niet per se om over naar huis te schrijven overigens!). Nee, ik heb het nu over gedachten en taken leren parkeren. Een vol hoofd is bij mij vaak het gevolg van te veel dingen tegelijk allemaal prioriteit geven. Niet gek dat je dan het overzicht kwijtraakt.

Pak daarom eens een papiertje en noteer al die rondvliegende gedachten. Dat kunnen taken zijn die je nog moet afronden of moetjes die je vooral niet “moet” vergeten. Maar het kunnen ook piekergedachtes of onzekerheden zijn die de kop opsteken.

Maak voor jezelf een boekje waarin je alle gedachten opschrijft die voor jou op dat moment overbodig zijn. Neem daar desnoods elke dag één keer de tijd voor. Ik weet dan zeker dat ik die dingen niet zomaar vergeet, maar kan die gedachten wel een plekje buiten mijn hoofd geven. Een goede manier van letterlijk je hoofd leegmaken!

4. Maak een “nu nog niet”-lijstje

Ik zal eerlijk zijn: bij mij kan zo’n overvol lijstje met gedachten op papier ook reden zijn voor stress. Want als je die lange lijst voor je ziet liggen, vraag je je misschien af waar je ooit moet beginnen. En hoe krijg je dat allemaal af?

Het punt is dat je met een deel van je lijstje nog helemaal niets moet of kunt. zo wil ik al langere tijd mijn zakelijke site aanpassen. Ik wil ook nog een keer mijn toilet een make-over geven. Ik wil ooit eens een boek schrijven. En ik wil boodschappen doen.

Oké, die boodschappen zal ik vandaag hoe dan ook zelf moeten halen (aangezien Pip zich nog niet heeft aangeboden als persoonlijke boodschappenhaler). Maar al die andere dingen hoeven echt niet NU te gebeuren. Daarom schrijf ik die op een apart lijstje in mijn agenda om over een maand nog eens naar te kijken. Nu niet belangrijk, komt nog wel. Zo is je hoofd weet weer een paar gedachten armer.

je hoofd leegmaken tips

5. Doe iets creatiefs

Er zijn twee activiteiten waarmee mijn hoofd leegmaken maar al te goed lukt. De eerste is hardlopen of wandelen. De tweede is creatief bezig zijn. Zodra ik mijn schaar in een vel papier zet, met kwasten en verf in de weer ben of een middag lang kaartjes in elkaar fröbel, is mijn hoofd even leeg. Bij creatieve dingen heb je echt even je hoofd nodig, waardoor voor andere rondvliegende gedachten even geen ruimte is. En dat zonder dat je het goed of fout kunt doen, waardoor perfectionisme ook geen schijn van kans krijgt.

» Bekijk hier mijn tips voor 15 rustgevende creatieve hobby’s.
» Of lees hier 10 hobby’s die ik zelf heel ontspannend vind.

6. Spreek dingen uit

Ik ben lang een binnenvetter geweest. Frustraties slikte ik gerust steeds weer in, waardoor ze uiteindelijk alleen maar groter werden. Zie het als een ballon. Als jij steeds extra pufjes frustratie in de ballon blaast, wordt-ie groter en groter. Totdat er een moment komt dat de ballon barst. Goed, nu is van ontploffingsgevaar van je hoofd natuurlijk geen sprake. Maar een hoofd vol frustraties kan wel leiden tot een woedeuitbarsting, een extreme huilbui of een andere heftige reactie. Zou het niet veel fijner zijn als je al wat eerder kunt ontladen?

Bespreek waar je mee zit en spreek het ook uit als je ergens gefrustreerd over bent. Een goed gesprek is heel helend. Zelfs als de ander geen goede adviezen op tafel gooit. Alleen al dingen uitspreken lucht op.

7. Laat los wat jij niet hóeft vast te houden

Daarnaast is het goed om jezelf af te vragen of je aan bepaalde dingen wel wat kunt doen. Iets wat ik mezelf nog steeds maandelijks toefluister, is deze spreuk:

Kun je iets aan de situatie veranderen? Doe het! Kan dat niet? Laat het los!

Er zijn heel veel dingen waarover je je eindeloos druk kunt maken zonder dat je er ooit iets aan kunt veranderen. Neem bijvoorbeeld corona. Ik merk dat iedereen er anders in staat. Nu kan ik me opwinden over wat mensen zeggen of doen die een andere visie hebben dan ik. Maar uiteindelijk kan ik alleen mijn eigen gedrag beïnvloeden. Of ik me nu druk maak over de keuzes van anderen of niet, daarmee verander ik niets aan de situatie. Waarom zou ik daar dan mijn hoofd over breken?

De vraag “Heeft het wel zin dat ik me hier druk over maak?” is er één die mij al vaak heeft geholpen om dingen uit mijn hoofd te zetten. Verander ik er de situatie mee als ik me hier druk over maak? Bereik ik er iets mee? Het antwoord is verrassend vaak nee.

Je hoofd leegmaken? Nog een paar tips!

 • Lees een boek of kijk een film waarin je helemaal kunt opgaan. Helpt altijd! Voor mij werkt vooral drama goed. Dan kun je eventueel persoonlijk drama even vergeten.
 • Probeer geen gedachten in te vullen voor anderen. Ik weet het: geen makkie. Misschien heb je iets aan deze tips.
 • Laat je telefoon ruim voor bedtijd links liggen, zodat je niet voor het slapengaan nog allerlei prikkels en nieuws tot je krijgt.
 • Probeer stress sowieso tegen te gaan. Daarvoor deelde ik laatst al deze 35 tips.
 • Sport en beweeg. Dansen, hardlopen, touwtjespringen, fitnessen, boksen… bijna elke vorm van bewegen is perfect om je hoofd even uit te zetten.

Wat is voor jou de beste manier van je hoofd leegmaken?

je hoofd leegmaken tips

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 3 september 2020 op 6:53 am - Beantwoord

  Goede tips vooral van het ‘nu nog niet’ lijstje. Die ga ik zeker maken.

  • Lianne 3 september 2020 op 7:59 am - Beantwoord

   Mooie tips! Ik heb hier ook vaak genoeg last van. De laatste tijd nogal erg. Dan doe ik wel ademhalingsoefeningen of probeer ik te mediteren, maar blijven er steeds opnieuw gedachten komen. Ik krijg het niet uitgezet. Hele mooie tip trouwens van dat “nu nog niet”- lijstje. Misschien dat dat helpt!

 2. bychristiana 3 september 2020 op 8:13 am - Beantwoord

  Mooi artikel. Ik ben dus zo iemand die met 100 dingen tegelijkertijd bezig kan zijn, zeker op mijn werk. Dat sluipt er elke weer in en en opeens besef ik dan dat ik het weer doe! Dan moet ik echt tegen mezelf zeggen; Oke, nu eerst dit afmaken en pas dan met het volgende beginnen. Nou ja, dat ik er bij stil sta is al een begin, toch?

 3. Audrey 3 september 2020 op 8:47 am - Beantwoord

  Dat ‘nu nog niet’-lijstje is een goede! Dat ga ik uitproberen. Verder vind ik ASMR-filmpjes kijken wel fijn.

 4. Naomi 3 september 2020 op 8:55 am - Beantwoord

  Een nu-nog-niet-lijstje vind ik een supergoed idee! Ga ik zeker mee aan de slag. Wel grappig trouwens. Zodra ik ga focussen op ademhaling, krijg ik alleen maar meer stress. Leuk om te lezen dat dat bij jou wel werkt.

 5. Johanna 3 september 2020 op 9:36 am - Beantwoord

  Goed gezegd. Nu dat met die lijstjes en gedachten doe ik ook. Helaas heb ik nu al meerdere notitieboekjes met items, en dat brengt je ook niet verder. Dus bij mij is er nog werk aan de winkel. Misschien is voor mij loslaten en gewoon verderleven wel de beste oplossing. Kortom eens groots schoon-schip-maken. Ik ga er over nadenken.

 6. Ilona Wielinga 3 september 2020 op 9:47 am - Beantwoord

  Wat een fijne tips! Het werkt voor mij altijd goed om het op te schrijven en daarna even te parkeren. Om het later met een hulpverlener of iemand die dicht bij me staat er even over te hebben. Zolang ik het niet opschrijf blijft het echt rondspoken in mijn kop.

 7. Geke 3 september 2020 op 10:03 am - Beantwoord

  Mooie tips, dank je wel!
  Voor opschrijven en proberen los te laten kunnen hier helpen.
  Maar als het echt té erg wordt, durf ik wel even een dutje doen om die voortdurend malende gedachten op die manier te doorbreken. Kan natuurlijk niet altijd en overal 😉

 8. Daenelia 3 september 2020 op 10:05 am - Beantwoord

  Heel veel van deze dingen doe ik in mijn bullet journal. Braindump, halfjaar overzicht, lijstjes, project planning. Als ik overzicht bewaar, blijf ik kalmer. Je ziet ook sneller of je overbelast raakt.
  Maar wat multitasking betreft ben ik het andere uiterste: dat werkt beter voor mij. Maar dan wel op een specifieke manier. Afleiding uitzetten en goed inplannen welke taken ik kan combineren.

 9. Evelyne-Gouden Momenten 3 september 2020 op 10:28 am - Beantwoord

  Fijne tips die ik in sommige gevallen vergeet toe te passen..

 10. Meaghan 3 september 2020 op 10:29 am - Beantwoord

  Het “nu nog niet” lijstje kende ik nog niet en kan mij ook zeker helpen als mijn hoofd weer eens overloopt! Dat ga ik zeker eens proberen!

 11. Irene 3 september 2020 op 11:42 am - Beantwoord

  Goeie tips! Die leren parkeren, dat heb ik inderdaad echt moeten leren. Ik heb zelfs in mijn mailbox nu een mapje “Parking” (echt waar) voor dingen die ik wel eens moet bekijken maar die totaal niet dringend zijn. Om de zoveel tijd ga ik daar dan eens door als ik er mentaal de ruimte voor heb. Werkt voor mij wel fijn alleszins.
  Voor de rest helpt het wel heel erg om 1 ding tegelijk te doen en alles wat in mijn hoofd rondzweeft op te schrijven. Ik krijg daar snel een opgejaagd gevoel van als ik met 9208 andere dingen tegelijk bezig ben en niets echt af lijkt te geraken of als ik constant het gevoel heb dat ik bepaalde dingen ga vergeten..

 12. Saskia 3 september 2020 op 11:58 am - Beantwoord

  Mijn manier is bezig zijn met iets leuks waar ik helemaal in op kan gaan. Dat is wandelen, lezen, serie kijken, creatieve dingen maken & skaten. Heerlijk!

 13. Zo simpel is dan geluk 3 september 2020 op 4:55 pm - Beantwoord

  Op een of andere manier krijg ik het juist altijd benauwd als ik ga letten op mijn ademhaling. Zo stom!

 14. Giovanna Jansen 4 september 2020 op 7:37 am - Beantwoord

  Fijne tips! Even een to-do-list maken of het parkeren werkt voor mij vaak goed, maar iets creatief doen, of niet meer dan één ding te gelijk is ook een goeie!

 15. Anouk 4 september 2020 op 8:48 am - Beantwoord

  Een nu nog niet lijstje vind ik echt heerlijk. Ik hoef het niet meer te onthouden en als ik wel tijd heb hoef of rust heb hoef ik alleen maar op mijn lijstje te kijken!

 16. Anna 4 september 2020 op 10:05 am - Beantwoord

  Wat een super fijne tips! Die ademhalingstechniek is inderdaad heel fijn om je ademhaling weer onder controle te krijgen. Ik maak ieder begin van de maand een lijstje met ‘extra’ taken die ik die maand wil doen. Geen ramp als het (nu) nog niet gebeurt, maar dan blijven deze taken tenminste niet in mijn hoofd ronddwalen.

 17. Amber 4 september 2020 op 1:58 pm - Beantwoord

  Oh nummertje 6… wat blijft die moeilijk. Je hart luchten of zelfs hulp vragen is niet iets wat natuurlijk komt bij mij (en volgens met mij velen). Maar het helpt vaak zo goed om even je probleem te delen…

 18. Justine 6 september 2020 op 5:53 pm - Beantwoord

  Wat een fijne post! Zo herkenbaar allemaal.. Het heeft bij mij jaren geduurd voordat ik leerde wat goed voor mij werkte. En guess what.. Nog steeds heb ik wel eens een ‘vol’ hoofd 😉
  Opschrijven, lijstjes maken en dan prioriteiten stellen vind ik een hele fijne. En inderdaad wat jij zegt: echt ding voor ding doen, niet alles tegelijk willen.

 19. Bianca 13 september 2020 op 1:10 pm - Beantwoord

  Dit blijf ik moeilijk vinden, maak mij vaak druk en door stress blijft mijn hoofd maar “vol”. Ik ga eens met deze tips aan de slag 🙂

Recente blogs

Mijn leuke vooruitzichten voor de nazomer

3 september 2019|Lifestyle|

Normaal gesproken ben ik niet per se heel blij als de laatste zomerse dagen achter de rug zijn. Maar dit jaar heb ik genoeg naar uit te zien in de nazomer om ook de maand september enthousiast te verwelkomen. Zo ben ik deze nazomer een aantal keer in het theater te vinden, ga ik heel binnenkort iets doen met stippen en een kwast, mag ik mijn jeugdidolen bewonderen in de Arena en staan er leuke uitstapjes én bankhangsessies op de planning. Dit zijn 15 fijne vooruitzichten voor de komende tijd.

How’s verhuislife? Over gevonden aannemers, notarisjargon, roze keukentegels & meer

4 augustus 2023|Persoonlijk|

Toen ik deze week een paar keer de vraag "Hoe gaat het met jullie verhuizing?" kreeg, besefte ik opeens dat ik daar op de blog vrij weinig over heb gekletst. Maar terwijl de verhuizing op Vaker Vrolijk maar bijzaak leek, was het in het echte leven hét topic de afgelopen maanden. Terwijl het aantal spullen in ons huidige huis flink slonk (want: Funda-fotograaf op komst!), nam het aantal regeltaken met de week toe. Maar stapje voor stapje komen we er wel! Zo werden we het eens over roze keukentegels, ontdekte ik dat notarisjargon zelfs voor een taalfanaat onbegrijpelijk is, vonden we dé aannemer en is de "Schat, deze meubels vind ik leuk!"-lijst inmiddels niet-aan-te-beginnen-lang. Ik praat je graag bij!

Ik ben zo iemand geworden die…

12 mei 2022|Persoonlijk|

Had je mij 10 jaar geleden verteld dat ik nu naar een acupuncturist ga, blij word van supermarktdozen, filmpjes over havermoutontbijtjes kijk en op vrijdagavond al vrij vroeg in slaap sukkel - dan had ik je destijds vierkant uitgelachen. Toch ben ik echt die persoon geworden. Dit zijn een boel random dingen die ik een jaar of 10, 5 of soms zelfs 2 jaar geleden nooit van mezelf had verwacht.