je huis persoonlijk maken

Je interieur persoonlijk maken? 11 tips voor niet-standaard keuzes

 • 19 december 2023
 • 3 Reacties
Categorieën: Interieur

Liever niet te doorsnee. Niet wat iedereen al heeft. Geen showroomwoning, maar een huis dat écht bij ons past. Ik houd ervan om mijn interieur persoonlijk te maken. Als iedereen iets al heeft, dan is de kans groot dat ik het juist níet wil. Van de buitenkant is ons nieuwe huis een standaard rijtjeswoning. Maar van binnen hebben we hopelijk straks een écht unieke inrichting. Mijn ervaring is dat je echt niet je volledige bankrekening hoeft te plunderen om je interieur persoonlijk te maken en een uniek plekje te creëren. Dit zijn 11 simpele tips waarmee je jouw interieur net even anders maakt dan dat van de buren.

1. Kijk verder dan de woonboulevards

Bij veel woonboulevards in Nederlandse steden zie je min of meer dezelfde winkels. Niets mis mee. Ze hebben allemaal prima meubels, en ook wij hebben hier het nodige gekocht. De kans bestaat alleen wel dat best veel mensen jouw stoel, eettafel of dressoir ook hebben. Of dat je bij elke winkel dezelfde trendgevoelige items tegenkomt. Wil je een persoonlijker interieur hebben? Kijk dan eens in minder bekende winkels.

Ga naar unieke winkels in gezellige steegjes in steden (tip: de Negen Straatjes in Amsterdam!) of bezoek leuke familiebedrijven waar nog unieke meubels staan. Ook leuk: ga langs de kringloopwinkel (altijd goed!), spiek op Marktplaats of ga op zoek naar Etsy-winkels waar mensen refurbished meubels of unieke accessoires verkopen. Daar vind je vaak bijzondere items die niet overal te vinden zijn.

origineel inrichten

2. Zoek je badkamer of toilet niet in de eerste de beste winkel bij elkaar

Wij hebben voor ons toilet tegels gekocht in twee winkels, hebben de toiletpot weer ergens anders vandaan gehaald en de doortrekknop ook. Voor sommige dingen hebben we best wel afwijkende keuzes gemaakt. Zo krijgen we op één muur donkerblauwe bloemetjestegels en is onze toiletpot taupekleurig in plaats van wit. Het moet net je smaak zijn. Maar het leuke eraan vind ik wel dat daardoor echt niemand een toilet zoals wij heeft.

Het viel ons op dat je voor badkamers en toiletten op veel plekken bijna dezelfde meubels en tegels vindt. Hoe leuk is het dan om meerdere winkels te bekijken of in elk geval niet alles uit één collectie te kopen?! Je kunt bijvoorbeeld een mooi toilet (of bijpassende accessoires) vinden bij Megadump Tiel. Daar hebben ze nog eens echt een groot assortiment! Ook voor dingen als een wasbak, vloertegels of een vrijstaand bad zijn er zo veel meer opties dan je misschien denkt. Mijn geleerde tip is wel: kijk verder dan de eerste de beste badkamerzaak. Zo stuit je nog eens op mooie dingen.

3. Struin ook online rond

De afgelopen maanden hebben wij oneindig veel gegoogeld op zoek naar interieuritems. Vaak hadden we heel goed in ons hoofd wat we wilden, maar kwamen we dat niet tegen in de eerste drie interieurwinkels die we binnenliepen. Op zulke momenten is mijn eerste ingeving altijd “Google!”. Online is het aanbod nog veel groter dan als je alleen in je omgeving kijkt. Zo hebben wij onze keukentegels gekocht bij een Limburgse webshop, komen onze badkamertegels uit Zaandam en heb ik wat accessoires gekocht bij een Gronings boetiekje (ook online). Met een avondje googelen stuit je opeens op leuke webshops die een veel groter assortiment hebben dan de standaard woonboulevardwinkels.

Ik zoek trouwens altijd heel basic en kijk dan gewoon in welke webshopfuik ik verzeild raak. Zo hebben wij onze roze eetkamerstoelen gevonden door te zoeken op ‘roze stoel’ en dan tien webshops af te gaan. Tegen de tegels liep ik aan door bij de tien grootste tegelwebshops alle roze tegels digitaal te bewonderen. En mijn gele tv-kastje heb ik ooit gespot via de zoekterm ‘gele commode’ op Marktplaats, nadat ik merkte dat een “gele tv-kast” geen heel standaard ding is wat mensen hebben staan en aanbieden.

origineel inrichten 3

4. Knap spullen op

Het hoeft niet allemaal nieuw, nieuwer nieuwst te zijn. Eigenlijk is het juist leuk als je ook een paar doorleefde meubels, antieke vazen of erfstukken van overgrootmoeders hebt staan. Zelf vind ik meubels met een verhaal wel wat hebben. Ook een mooi pluspunt: vroeger maakten ze nog mega-kwaliteitsmeubels die heel wat kunnen doorstaan. Als je een oude massief houten tafel of kast koopt, heb je daar vaak nog lang lol van.

Oh ja, van krakende kastjes en vervallen tafels kun je met een likje verf of lak, een hoop liefde en wat opgeofferde tijd opnieuw een pareltje maken. Je kunt een donkere tafel prima lichter maken met beits of olie, een oude kast een kleurtje geven, een tafel iets kleiner zagen… Kijk door de eerste beschadigingen of obstakels heen en zie de mogelijkheden in een meubel. Zeker als het een klassieker uit de familie is, is dit dé manier om je interieur persoonlijk te maken.

Ben je niet zo handig met opknappen of vraag je je af waar je de tijd voor zo’n project vandaan moet halen? Dan kun je er ook een bedrijf of meubelmaker voor inschakelen. Zo namen wij een oude eikenhouten kast over van de vorige bewoner van ons huis. De kast bleek alleen in een slechtere staat dan gedacht, dus besloten we iemand anders het opknappen te laten – ahum – opknappen. Kroost Vintage zandstraalde de kast en verfde hem in de kleur die wij mooi vonden. Ook de houtwormschade en het piepje bij de deur wisten zij te verhelpen. Nu hebben we een prachtige unieke kast die al een heel leven achter zich heeft.

5. Durf kleur te bekennen (zelfs voor meer dan één muurtje)

Dat ik niet vies ben van kleur in huis, heb ik nooit onder stoelen of banken gestoken. Het is ook wel enigszins van ons interieur af te lezen, gok ik zo. Voor mij is kleur dé manier om je interieur persoonlijk te maken. Je hoeft niet meteen voor knalkleuren te kiezen. Ook neutrale tinten als beige, grijs en terra cotta zijn tof. Met kleur op de muur laat je bijvoorbeeld zien of jij meer van de koele of warme tinten bent, en of je het graag neutraal en zacht uit of gerust all the way gaat met opvallende tinten.

Vind je muren verven spannend? Snap ik! Ook ik voel nog altijd een zenuwscheut door mijn lijf gaan als ik de eerste haal met mijn verfroller maak. Maar ik probeer altijd zo te denken: een muurkleur veranderen is zoveel werk nog niet. Is het toch niet je ding? Dan hoef je alleen een nieuwe pot verf te kopen, een paar uur van je tijd op te offeren en ziet het er zo weer anders uit.

Over kleur bekennen gesproken, ik kreeg van Marije (interieurontwerper bij Studio Yellow Block) laatst een goede tip. Veel mensen (ik ook!) zijn geneigd om één muur te verven en de rest wit te laten. Maar waarom zou je niet meerdere muren verven? Eén opvallende muur in combinatie met wit kan soms best een heftig contrast zijn. Bovendien breng je met meerdere geverfde muren sfeer aan in hun huis. In ons nieuwe huis zijn we daarom all-in gegaan en hebben we iedere muur en deur een kleur gegeven. Zo past alles mooi bij elkaar. Bovendien is het niet zo druk als je misschien denkt. Als je één meer opvallende tint combineert met rustigere bijpassende tinten, oogt alles bij elkaar alsnog kalm en sfeervol.

origineel inrichten 2

6. Geef jezelf sprokkeltijd

Ga niet té overhaast je huis inrichten. Het is totaal niet erg als jij de eerste weken nog niets op je tafeltje hebt staan of nog keuzes moet maken over het vloerkleed onder de bank. Ik heb zelf de meeste interieurmiskopen gedaan door dingen te snel bij elkaar te willen sprokkelen. Dan kocht ik een bijzettafeltje in de uitverkoophoek dat ik maar “Mwah” vond, puur zodat ik iets had staan. Zonde natuurlijk! Een jaar later was ik er al totaal op uitgekeken en met wat geduld kwam ik toen wél het perfecte tafeltje voor die plek tegen.

Bovendien vind je vaak mooiere en uniekere items als je jezelf sprokkeltijd geeft. Cliché maar waar: wanneer je niet op zoek bent, vind je opeens wat je al die tijd zocht.

Zo liep ik laatst in Amsterdam spontaan tegen een práchtige eikenhouten tafel aan langs de gracht. Ik was al een tijdje op zoek naar een bureau voor in ons nieuwe huis en was op slag verliefd. Daar stond-ie dan: het bureau dat niet was wat ik in gedachten had, maar dat toch perfect bleek. Soms moet je er maar net tegenaan lopen. In dit geval letterlijk.

miskopen interieur voorkomen 7

7. Kijk of je met accessoires je interieur persoonlijk kunt maken

Ik zoek het zelf vooral in accessoires en muurkleuren als ik mijn huis persoonlijkheid wil geven. Wij hebben in het nieuwe huis ook een doodnormale grijze hoekbank (weinig bijzonders aan, behalve dat hij ge-wel-dig zit) en een standaard houten tv-kast die bij veel meer mensen in de zithoek staat. Waarmee je tussen de standaard meubels toch het verschil kunt maken, zijn de accessoires. Vaak stralen vooral accessoires veel persoonlijkheid uit. Met een stapel mooie kussens wordt die grijze hoekbank alsnog kleurrijk. De houten kast ziet er minder standaard uit als je er leuke vazen en fotolijstjes op zet die bij jou passen. Accessoires zijn dé manier om je huis te veranderen zonder dat je direct grote investeringen in meubels hoeft te doen.

Dit zijn een paar ideeën voor accessoires om je interieur persoonlijk te maken:

 • Hang ingelijste foto’s op van dierbare personen uit je leven of momenten die bijzonder voor je zijn.
 • Geef ook gerust je lievelingsboeken een mooie plek in huis. Dat is voor bezoek vaak ook heel leuk om te zien. Uit de titels die je graag leest, blijkt deels wat voor persoon je bent.
 • Bewaar een mooi plekje voor souvenirs, erfstukken of andere spullen met een betekenis. Die zijn een ereplek in de vitrinekast zeker waard.
 • Laat ook servies gerust zien in je interieur. Dat is een tof accessoire op zich. Gebruik het om je keuken te decoreren, maar ook gerust in een mooie kast in de woonkamer.
 • Zoek een mooie quote of gedicht uit en laat die op een poster drukken. Zo heb je heel betaalbare “kunst” aan de muur hangen die toch persoonlijk is.
 • Maak een gallery wall met wenskaarten, ansichtkaarten of posters die bij je passen.
 • Laat kookboeken zien in de keuken. Ze mogen er zijn en verklappen opnieuw iets over waar je van houdt.
je huis persoonlijk maken

8. Laat standaard meubels personaliseren

Over de standaard meubels gesproken: zelfs je PAX-kast kun je in een persoonlijker jasje steken. Er bestaan tegenwoordig allerlei bedrijven waar je frontjes kunt laten maken voor bijvoorbeeld de beroemde PAX, Billy of Besta van IKEA. De binnenkant is dan fijn en functioneel. Goed betaalbaar ook. Maar de frontjes zorgen ervoor dat de meubels totaal niet meer herkenbaar zijn als originele IKEA’s. Zeker leuk om je eens in te verdiepen!

Een alternatieve optie is dat je op zoek gaat naar unieke deurgreepjes voor de kast of bijvoorbeeld een losse plank koopt om die op een Besta-kast te leggen. Ook schijn je sommige IKEA-meubels te kunnen schilderen (zoek wel even een YouTube-tutorial op voor tips!). Zo heb je alleen een roller en een likje verf nodig om jouw vertrouwde PAX in het nieuw te steken.

9. Verf ook je deuren, kozijnen of radiatoren

In ons huidige huis durfde ik deuren geen ander kleurtje te geven. Ook de radiatoren behielden hun witte look. Dat is prima als je ze niet wilt laten opvallen of kleur gewoon spannend vindt. Maar het kan juist heel tof uitpakken als je deuren, kozijnen of radiatoren wél van een kleurtje voorziet. En veel meer dan een paar vrije uren en een verfroller kost het je niet.

Wij verven de deuren in ons nieuwe huis bijvoorbeeld in dezelfde tint als de muur. Daardoor vallen ze minder op en blenden ze mooi in met de rest, in plaats van dat je onbedoeld van je witte deur in de roze muur een eyecatcher maakt. Hetzelfde doen wij met de radiatoren in ons huis: die zijn allemaal mee geschilderd met de muren. En de houten kozijnen? Ook die kun je in een ander kleurtje dan wit of zwart verven. Beige of grijze kozijnen of iets in een bijpassend kleurtje bij de kamer is ook tof. En ook hier geldt: vind je het toch niks, dan heb je zo opnieuw een verfroller gepakt om dat te verhelpen.

je huis persoonlijk maken

10. Maak je eigen kunst

Dat klinkt grootser en ingewikkelder dan het is. Je kunt supermakkelijk zelf schilderijen maken op een canvasdoek van Action. Zo kun je met een plamuurmesje en textuurverf een mooi reliëf creëren. Je kunt ook collages maken van tijdschriftknipsels. Een idee waar ik zelf mee rondloop, is om bloemenkunst te maken. Op Pinterest ziet het er niet heel moeilijk uit om zelf een canvasdoek gevuld met madeliefjes te krijgen. Wie weet ga ik daar maar eens een kerstvakantieproject van maken.

Het leuke hieraan is opnieuw dat niemand aan de muur heeft hangen wat jij hebt. En het is ook nog een budgetvriendelijk alternatief voor duurbetaalde kunst uitzoeken in een galerie (wat uiteraard ook een prachtige, maar wel iets duurdere, manier is om je interieur persoonlijk te maken).

11. Laat je niet gek maken door “Joh, zou je dat nou wel doen?”

Je wilt niet weten hoe vaak wij die opmerkingen hebben gekregen tijdens de verbouwing van ons nieuwe huis. De schilder keek ons vreemd aan toen we met een lila-kleurtje voor de hal kwamen aanzetten. Zijn blik werd nog vreemder toen we besloten om een paar deuren een ander kleurtje te geven dan de muur. Een paar andere mensen mompelden “Joh, wit is ook een kleur hè? Zou je het niet gewoon basic houden?”. Weer anderen vonden de roze tegels in onze keuken, de bloementegels voor de badkamer of het taupe toilet een stuk spannender dan wij zelf.

Het komt erop neer dat anderen hun huis vaak anders zouden inrichten dan wij. Maar laat dat nu net het doel zijn van je huis persoonlijk maken.

In mijn appartement heb ik me soms wel laten tegenhouden door dat soort opmerkingen. Dan koos ik toch maar voor witte deuren of vond ik het vervelend als mijn oom op de bank plofte en zei “Jeetje, dit is wel een opvallend kussen hè?!”. Nu kan ik dat prima naast me neerleggen. Als mensen het eindresultaat zien, vinden ze het vaak alsnog gaaf. Vindt iemand mijn kussentje stom of onze vloer lelijk, so be it. Ik zal ook niet elk interieur van een ander copy-pasten. Daarvoor zijn we nu eenmaal allemaal anders, en dat is juist zo leuk.

Heb jij bepaalde keuzes gemaakt die jouw interieur persoonlijk maken?

1
je interieur persoonlijk maken

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 19 december 2023 op 10:52 am - Beantwoord

  Vooral die sprokkeltijd is denk ik voor mij heel belangrijk. Mooi woord ook;). Toen ik mijn huidige meubels kocht twaalf jaar geleden, was ik al in diverse winkels geweest en ik vond niks écht mooi. Uiteindelijk liep ik een dag later in een winkel waar ik al eens geweest was en toen ineens werd ik verliefd op de meubels waar ik nu nog steeds verliefd op ben. Volgend jaar wil ik een nieuwe bank. Het kijken is al begonnen en ik ga goed de tijd nemen om overal en nergens te kijken en proef te zitten.
  Qua kleuren heb ik het al vaker gezegd, maar ik vind het zo tof hoe jij met kleur toch rust weet te behouden in huis. Sinds kort heb ik ook nog maar één witte muur in de woonkamer (mede door jouw blogs durfde ik de kleur op de andere muren aan) en dat bevalt veel beter dan ik vooraf had gedacht.

 2. Shirley 19 december 2023 op 7:02 pm - Beantwoord

  Ik ben benieuwd naar het eindresultaat van jullie nieuwe huis. Echt knap hoe je alles weet te mixen en matchen. Ik ben niet zo’n inrichttalent. Sinds kort heb ik een nieuw tv-meubel met twee plankjes erboven. Raad eens wat er op die plankjes staat: niks 😅 Op dit moment heeft mijn huis nog weinig persoonlijkheid, maar random spullen op een plank zetten, vind ik ook niet persoonlijk. Ik zit nog in de sprokkeltijd dus!

 3. Simone 20 december 2023 op 6:07 pm - Beantwoord

  Wij hebben best wat foto’s door het huis heen hangen. Ik denk dat dat voor ons het wel persoonlijk maakt. Het zijn foto’s met vrienden, van ons overleden hondje, ons samen en een grote foto van onze bruiloft. Daarnaast staat in de vitrine kast mijn mini uilen-verzameling.

Recente blogs

Kerstactie | Wil jij een kerstkaart van mij ontvangen?

26 november 2017|Lifestyle|

Vandaag heb ik iets leuks voor je in petto. Hoewel Sinterklaas nog in het land is, ben ik namelijk al fanatiek bezig met kerstkaarten maken. Juist in een tijd waarin kerstwensen vaak via Facebook of WhatsApp worden verstuurd, vind ik het leuk om nog echte post te verzenden. En dit jaar doe ik dat niet alleen naar bekenden, maar ook naar 5 lieve volgers van mijn blog! Om jullie te bedanken en iets liefs terug te doen, maak ik namelijk 5 volgers blij met een kerstkaart mét persoonlijke boodschap. Lijkt dat je wat? Lees dan snel verder.

Een boodschap voor jou, voor als jij je zorgen maakt!

4 juli 2018|Persoonlijke groei|

Wat als? Ja maar, stel je voor! En hoe moet dat dan straks? De een maakt zich bijna nooit zorgen, terwijl een ander zich bij voorbaat flink kan opwinden over alles wat mis kan gaan. Ook ik behoor - tegen wil en dank - tot die laatste categorie. Ik kan me nu al zorgen maken over wat er over 10 jaar gebeurt, ben soms bang voor wat mensen van me vinden of maak me druk over hoe mijn keuzes zullen uitpakken. Dat terwijl het zonde is om je tijd te verdoen aan piekeren! Daarom een kleine inspiratieboost voor jou (en een beetje voor mezelf) voor als jij je zorgen maakt.

7 leuke romcoms voor de kerstvakantie (+ tip & WINACTIE)

23 november 2019|Lifestyle|

Spanning, moordzaken en doordenkscenario's zijn in films vaak wel aan mij besteed. Maar eerlijk is eerlijk, zo nu en dan kan ik een film met iets minder spanning waarderen. Bij voorkeur kijk ik dan een film met veel romantiek, zoetsappigheid en de garantie op een goede afloop. Altijd fijn om weg te zwijmelen bij de romantische belevenissen van anderen! Gelukkig kan ik dat in de kerstvakantie weer volop doen, mede dankzij WithLove - de streamingdienst voor romantische komedies. Daarom deel ik 7 leuke romcoms voor de kerstvakantie met je en vertel ik je meteen meer over deze leuke nieuwe dienst voor romcomliefhebbers.