Een keuken is natuurlijk vooral bedoeld om in te koken. Je aanrecht is een praktisch werkblad waarop je misschien wel de meest culinaire hoogstandjes in elkaar flanst – of in ieder geval een poging doet daartoe. Toch kan ik wat decoratie ook wel waarderen, ook in de keuken. Zeker omdat mijn keuken volledig zwart-wit is, moest en zou ik mijn keuken decoreren. Maar wat zijn nu leuke ideeën voor keukendecoratie? Het liefst decoratie die nog praktisch is ook? Ik geef 20 (!) tips.

1. Zorg voor een leuke basis

Elke keuken is natuurlijk anders. Ik bof zelf met een vrij ruime keuken, maar ik kan me voorstellen dat je in een kleinere keuken bijvoorbeeld niet snel allerlei decoratie op je aanrecht uitstalt. Toch kun je ook dan met wat simpele trucjes je keuken helemaal eigen maken. Sowieso begint het natuurlijk met een keuken die goed bij jouw smaak past. Ik ben bijvoorbeeld gek op houten keukens, zoals de mooie houten keukens die ik bij Mandemakers online tegenkwam. Wie weet ooit! Tot die tijd ben ik gelukkig ook erg gecharmeerd van mijn eigen zwart-witte keuken met kleurrijke details.

Maar wat ik dus wilde zeggen: zorgen voor een goede basis helpt al om je keuken eigen te maken. Je kunt bijvoorbeeld de deurtjes van de keukenkasten van een likje verf voorzien of de handgreepjes vervangen door greepjes die beter bij jouw smaak passen. Ook een plankje aan de muur kan al veel doen. Zo kun je voor vrij weinig geld toch je keuken meer eigen maken.

keukendecoratie ideeën

2. Zoek naar mooie opbergers

Zoals ik al zei, het is natuurlijk wel zo fijn als decoratie ook een beetje praktisch is. De meeste mensen hebben aardig wat etenswaren, kruiden en keukengerei op te bergen. Gelukkig kun je vaak hartstikke leuke opbergers vinden, waarmee je die producten op een praktische maar leuke manier kunt wegstoppen. Ik vind zelf glazen potten voor bijvoorbeeld pasta en muesli erg mooi, maar ben ook gek op voorraadblikken en mandjes. De witte mandjes hierboven en mijn Blond Amsterdam-voorraadpotten zijn daarbij favoriet.

retro weegschaal

3. Zet een retro weegschaal neer

Een weegschaal in de keuken heeft iedereen wel nodig. Je kunt praktische elektrische weegschalen kopen, maar een retro weegschaal kan ook een mooi accessoire zijn. Noem me een beetje gek, maar ik heb zowel een digitale als een retro weegschaal. De een voor het nut, de ander voor de heb (en omdat hij met pasta best handig is!). Je kunt zo’n retro weegschaal trouwens voor een fijn prijsje scoren met een beetje goed zoeken. De mijne kocht ik bij Loods5 voor nog geen €20.

rek voor theedoeken

4. Laat je theedoeken zien

Bij het inrichten van mijn huis verbaasde ik me erover hoeveel leuke theedoeken er te vinden zijn. Er zijn zo veel leuke kleurtjes en patroontjes te vinden dat het haast zonde is om je theedoeken ergens achterwege op te hangen of weg te stoppen. Daarom kocht ik zelf een houten laddertje bij Xenos (meteen handig voor het lege hoekje naast mijn servieskast) en heb ik ze daaroverheen gehangen. Staat best leuk, al zeg ik het zelf. De theedoek die ik in gebruik heb, hang ik meestal over mijn kastdeurtje heen.

keukendecoratie ideeën
accessoires voor de keuken
Kun je zien dat de nectarines en tomaten in de aanbieding waren? Oeps!

5. Koop een fruitmand

Ik was altijd anti-fruitmanden, omdat mijn moeder me leerde dat veel fruit beter niet in een mand kan liggen. Maar toen ik deze hippe fruitmand bij Lidl tegenkwam (voor maar €5!), besloot ik spontaan van mijn anti-fruitmandgeloof af te stappen. Ik vind het zelf heel gezellig staan, zo’n fruitmand in de keuken. Ook het fruit zelf zorgt meteen voor wat kleur. Overigens gebruik ik de fruitmand ook weleens voor groenten. Mijn tomaten en aubergine houden het er prima in uit.

keuken decoreren ideeën
keuken decoreren ideeën
blond amsterdam servies
accessoires voor de keuken

6. Stal je mooie servies uit

Servies verdient best een mooi plekje in je keuken, bijvoorbeeld in een servieskast of op een plankje boven het aanrecht. Al voordat ik in mijn huis introk, had ik een hele verzameling Blond Amsterdam-servies bij elkaar gespaard. Dat heb ik grotendeels in mijn servieskast neergezet, zodat het er stofvrij bij staat. Daarnaast heb ik op een plankje boven mijn aanrecht een paar extra mooie items neergezet.

Extra tip: voor mooi uitstalwaardig servies kun je prima een kijkje nemen bij de kringloopwinkel. Daar staan soms pareltjes voor heel weinig geld.

» Benieuwd naar mijn volledige Blond Amsterdam-verzameling? Die laat ik je in dit artikel zien.

7. Scoor leuke plantjes

Plantjes maken alles leuker. Toch?! Ook in de keuken kan een plantje leuk staan, zeker als je een vensterbank hebt. Je kunt kiezen voor cactussen of andere kleine plantjes, maar verse kruiden zijn natuurlijk ook een goed idee. Een vers basilicumplantje ruikt nog heerlijk ook.

roze waterkoker

8. Koop een hippe waterkoker

Als je net zo’n theeleut bent als ik, dan heb je ongetwijfeld je waterkoker standaard klaar voor gebruik op het aanrecht staan. Ik wilde dan wel een waterkoker die er een beetje stijlvol uitzag – zo pietluttig ben ik dan ook wel weer. In mijn zoektocht naar een roze waterkoker vond ik uiteindelijk deze van Schneider die wel wat wegheeft van ouderwetse fluitketels. Ik vind hem nog altijd leuk staan op het aanrecht (en maak er dagelijks dankbaar gebruik van).

Ook bij winkels als Lidl, HEMA en Blokker kom je trouwens weleens fleurige waterkokers tegen voor niet al te veel geld.

9. Berg fleurige spullen niet altijd op

Een algemene tip voor je keuken decoreren: berg niet alles op in lades, maar zoek naar leuke spullen die juist in het zicht mogen staan. Zo had ik eerst mijn pannenlappen en onderzetters in een lade liggen, maar eigenlijk vond ik ze wel een opvallende plek waard. Nu heb ik ze in een mandje op het aanrecht staan. Ook wel handig trouwens om ze daardoor altijd binnen handbereik te hebben, zeker aangezien mijn handen al vaker minder vuurvast bleken dan ik dacht.

gele en blauwe prullenbak

10. Kies voor een mooie pedaalemmer

Geloof het of niet, maar zelfs een prullenbak of pedaalemmer kan een leuke manier zijn om je keuken te decoreren. Dat er écht leuke prullenbakken bestaan, wist ik tot voor kort niet. Maar na een kleine zoektocht kon ik toch twee pedaalemmers vinden die ik stijlvol genoeg vond om een prominente plek in de keuken te geven. Ik koos voor een okergeel en blauw exemplaar. Zoals ik al aankondigde: praktisch én leuk!

keuken decoreren tips

Extra tips voor je keuken decoreren

Andere tips waar je aan kunt denken bij je keuken decoreren:

 1. Berg je kruiden of losse thee op in glazen potjes en geef die een plek in een rekje op het aanrecht.
 2. Zet mooie olieflessen niet in de kast, maar op het aanrecht (als je daar plek voor hebt).
 3. Er bestaan ook rekjes om aan een deur te hangen als je ruimte tekort komt. Bijvoorbeeld bij Action en Xenos.
 4. Een messenblok op het aanrecht kan ook leuk staan. En is nog handig ook natuurlijk!
 5. In plaats van een afdruiprek heb ik een afdruipmat van Action. Knalblauw, dus helemaal leuk. En kost bijna niets!
 6. Koelkastmagneten kunnen natuurlijk ook leuk zijn. Ik ken mensen die magneten verzamelen van alle plekken waar ze zijn geweest.
 7. Een letterbord kan net dat ene lege plekje opfleuren. Er zijn online genoeg grappige kookquotes te vinden.
 8. Ook snijplanken op het aanrecht zijn een leuk idee.
 9. Heb je een kleine keuken? Zoek het dan in leuke details als tegels (of plakfolie) op de muur, wat mandjes of een leuk plankje aan de muur.
 10. Maar maak het niet té vol. Ik ben zelf niet zo’n fan van afstoffen, dus in dat opzicht maak ik het mezelf graag makkelijk. Daarom kies ik liever voor bijvoorbeeld opbergmandjes dan voor tien kleine potjes met van alles en nog wat. Scheelt weer wat tijdens mijn schoonmaakrondje op zaterdagochtend.
gekleurde pedaalemmers

Bonustip: een kat maakt alles leuker!

En als bonustip: haal een kat in huis en laat die gezellig op de vensterbank zitten. Maakt elke keuken leuker! En bekijk ook vooral Pippa’s rotan kattenpoef, die stiekem vooral dienstdoet als opstapje naar de vensterbank.

Wat is jouw favoriete decoratie in de keuken?

Dit artikel betreft een samenwerking met Mandemakers Keukens.

Keuken decoreren ideeën - Pinterest

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 12 september 2019 op 6:54 am - Beantwoord

  Wat ben ik blij met deze tips! Wij hebben een nieuwe keuken gekocht en ik kan niet wachten om deze in te gaan richten en te decoreren. Het laddertje met de handdoeken blijf ik leuk vinden.

  • Romy 15 september 2019 op 12:26 am - Beantwoord

   Hoe leuk dat jullie een nieuwe keuken hebben gekocht! Heerlijk is het om die straks helemaal eigen te kunnen maken. Ik ben erg benieuwd naar het resultaat 🙂

 2. Neverdullmoments 12 september 2019 op 6:57 am - Beantwoord

  Hahahaha ik sta absoluut achter je bonustip 😉 Heel gezellig je keuken! Wij hebben ook zo’n leuke (rode) ouderwetse weegschaal, een bakkersrekje waar we onze kruiden op hebben staan en een paar haken uit het plafond waar we snijplankjes/broodplankjes e.d. aan hebben opgehangen. We hebben een lichtblauwe koffiemachine, dat matcht heel leuk met onze blauw/lila keukenkastjes!

  • Romy 15 september 2019 op 12:27 am - Beantwoord

   Jullie keuken klinkt ook echt geweldig. Blauwe/lila keukenkastjes klinken sowieso al geweldig! En hoe leuk, zo’n bakkersrekje. Dat lijkt me voor een eventuele toekomstige keuken ook wel wat.

 3. Literasa 12 september 2019 op 7:58 am - Beantwoord

  Leuk! Een KitchenAid is ook mooi (maar prijzig) voor op het aanrecht. Waar heb je die leuke pedaalemmers gevonden?

  • Romy 15 september 2019 op 12:28 am - Beantwoord

   Een KitchenAid lijkt mij inderdaad ook heel fijn om te hebben en ziet er nog leuk uit ook. Wie weet komt dat er nog eens van!
   Ik heb de blauwe pedaalemmer gekocht via bol.com. Die is van het merk EKO. De okergele pedaalemmer is van Made.com 🙂

 4. Ilona Wielinga 12 september 2019 op 8:00 am - Beantwoord

  Aah dit is echt weer typisch jij, zo leuk om te zien.
  En thuis gebruiken we ook nog steeds een retro weegschaal. Of naja retro, mijn ouders hebben ‘m al zo lang dat ie inmiddels retro is geworden, haha.

  • Romy 15 september 2019 op 12:29 am - Beantwoord

   Haha, heerlijk toch zo’n retro weegschaal! Ik vind dat vooral voor het wegen van pasta en rijst ook nog steeds het meest ideale type weegschaal 😉

 5. Rosita 12 september 2019 op 8:00 am - Beantwoord

  Hier geen decoratie in de keuken. Alles wat op het aanrecht staat of aan de muur hangt heeft functie. Het liefste heb ik zo min mogelijk op het aanrecht staan. Omdat het toch alleen maar in de weg staat. En het wordt allemaal vies en vet door het koken. Maar de dingen die dan wel zichtbaar zijn, wil ik wel dat ze er mooi uitzien. Zo zie je maar ieder zijn ding.

  • Romy 15 september 2019 op 12:30 am - Beantwoord

   Inderdaad leuk dat iedereen weer zijn eigen ideeën heeft over de inrichting van de keuken. Gelukkig maar, want het zou maar saai zijn als iedereen hetzelfde soort keuken heeft 😉 Functionaliteit in de keuken blijft natuurlijk het belangrijkst. Het is ook zo wat als je keuken zó vol staat dat je haast niets meer kunt gebruiken.

 6. Sanne 12 september 2019 op 8:00 am - Beantwoord

  Hahaha die bonustip. Denk dat mijn hond dat niet een geweldige accessoire zal vinden, maar het lijkt mij wel leuk staan zo op de vensterbank. Vind het leuk om te zien hoe jij zelfs van je keuken echt iets compleet eigens kan maken. Ook heel leuk dat je mij benoemt in dit lijstje, bedankt! Ik klikte je artikel meteen enthousiast aan, want niet zo gek lang nadat ik de tips voor een kleine keuken deelde, komt er dus over een tijdje een stukje grotere keuken “in mijn leven”. Al duurt dat nog wel een paar maandjes en tot dan heb ik net als jij een zwart-witte (en kleine) keuken in het nieuwe huis.

  • Romy 15 september 2019 op 12:31 am - Beantwoord

   Zo leuk dat jij binnenkort ook een ruime keuken in jullie nieuwe woning hebt! Dat kookt zó fijn. Ik ben nu al heel benieuwd hoe je hem zult gaan inrichten, maar ik heb zo’n vermoeden dat het er mooi uit zal komen te zien.

 7. Lianne 12 september 2019 op 8:10 am - Beantwoord

  Handige tips! Wij willen volgend jaar de keuken gaan verbouwen en ik wil ook meer leuke, kleurrijke details erin verwerken. Nu is onze keuken best een donkere hoek met al die zwarte en grijze kastjes. Ik vind het ook echt niet mooi, haha! Onze volgende keuken wil ik wel wat lichter maken en meer bij de woonkamer betrekken. Leuk idee ook van bijvoorbeeld die pannenlappen en dat handoekenrekje! En zo’n gekleurde vuilnisbak is misschien ook nog wel wat voor ons! Maar ik denk helaas niet dat ik Stefan blij kan maken met een roze waterkoker, haha!

  • Romy 15 september 2019 op 12:34 am - Beantwoord

   Wat leuk dat jullie een nieuwe keuken willen uitzoeken volgend jaar! Ik ben heel benieuwd naar het resultaat, alhoewel ik jullie keuken nu ook al heel stijlvol vind 🙂 Maar het wordt vast een nóg mooiere plek dan.
   Haha, ik kan me zo voorstellen dat de roze waterkoker niet door de keuring heen komt bij Stefan, maar wat andere kleurrijke spullen moet vast lukken 😉

 8. Shirley 12 september 2019 op 8:44 am - Beantwoord

  Mijn draadstalen fruitschaal deukte al mijn fruit in. En lag vooral vol met papiertjes, fietslampjes en andere prullen, haha. Die heb ik toch maar verbannen uiteindelijk. Jouw keuken ziet er erg gezellig uit!

  • Romy 15 september 2019 op 12:32 am - Beantwoord

   Haha, klinkt inderdaad niet als de ideale fruitmand 😉 Bij mijn ouders hadden wij ook altijd een mandje staan waarin standaard de prullen eindigden. Die moesten we dan ook zeker eens in de zoveel tijd flink uitmesten 😉

 9. Naomi 12 september 2019 op 9:01 am - Beantwoord

  Helaas heb ik een keuken met héél weinig werkbladruimte. Er staat dus alleen een waterkoker en een Senseo en de rest zit ‘verstopt’ achter deurtjes. Dat vind ik lekker rustig, maar het kan ook gewoon echt niet anders. Anders zou ik geen eten meer klaar kunnen maken.
  Ach ja, opgeruimd staat netjes, vind ik, dus het is prima zo. Maar ja, zo’n weegschaal is wel heel erg tof natuurlijk. Die moet maar ooit in een ander, groter huis;).

  • Romy 15 september 2019 op 10:09 am - Beantwoord

   Slim dat je je werkblad vrij leeg laat! Het belangrijkste blijft natuurlijk dat je lekkere dingen in de keuken kunt maken en niet op een minimaal snijplankje alles hoeft te doen 😉 En die weegschaal laat je gewoon lekker op je wishlist staan voor ooit!

 10. Audrey 12 september 2019 op 9:02 am - Beantwoord

  Handige tips! Ik vind het achteraf wel jammer dat ik een saaie grijze pedaalemmer heb gekocht, nu ik die onwijs toffe kleurige twee van jou heb gezien 😉

  • Romy 15 september 2019 op 10:10 am - Beantwoord

   Kleurrijke pedaalemmers zijn ook gewoon heel leuk 😀 Maar ook bij jou komt die er vast nog wel van!

 11. Hermien - KouweKleren 12 september 2019 op 9:11 am - Beantwoord

  Vrolijke tips! In onze open (huurhuis)keuken met niet al te veel werkruimte zijn we vooral voor praktische oplossingen gegaan. Leuk is het geworden door het oude servieskastje (familiestuk) en het dubbele tomadorek vol planten en andere frutsels. Zo is het georganiseerd gezellig, wel fijn als je er veel tegenaan kijkt.

  • Romy 15 september 2019 op 10:10 am - Beantwoord

   Zo te horen hebben jullie een ideale en gezellig ingerichte keuken. Leuk, zo’n oud servieskastje! Dat het een familiestuk is, maakt het extra bijzonder 🙂

 12. Iris - Thebeautymagazine.nl 12 september 2019 op 9:35 am - Beantwoord

  Die waterkoker is geweldig! Ik heb er ongeveer net zo één gehad, maar dan een bbeetje zandkleurig. Helaas is hij kapot gegaan en heb ik er nu eentje van de Blokker. Veel saaier!

  • Romy 15 september 2019 op 10:11 am - Beantwoord

   Wat tof, zo’n retro waterkoker in zandkleur! Jammer dat die inmiddels gesneuveld is.

 13. Jessica J. 12 september 2019 op 10:35 am - Beantwoord

  Hoe leuk, weer! Onze keuken is echt piepklein, veel valt er bij ons niet te decoreren, helaas. Wel hebben we een aantal producten in hetzelfde rood (Passion Red van Brabantia, geloof ik?) als een soort van accentkleur. Dat is dan weer wel fijn.

  • Romy 15 september 2019 op 10:12 am - Beantwoord

   Wat leuk, die rode accenten! Soms kun je al met een paar kleine details in een mooie kleur je keuken mooi opfleuren.

 14. Janne 12 september 2019 op 10:54 am - Beantwoord

  In mijn keuken (gedeeld met één huisgenootje) wordt alles heel gauw vettig, omdat de afzuigkap niet goed werkt. Als je dan gaat bakken, slaat het vet neer op alle koude oppervlakken in de buurt van het fornuis in plaats van dat het afgezogen wordt. Daarom heb ik zo min mogelijk spullen op en bij het aanrecht staan: ontvetten is nog vervelender dan afstoffen.
  We hebben wel een prikbord in de keuken en dat heb ik volgehangen met A4-formaat foto’s die ik uit tijdschriften heb gescheurd. Ik heb gezorgd dat de kleuren matchen (warme natuurtinten) en er zitten ook een aantal bladzijdes met quotes bij. Een heel leuke, goedkope manier om je muur te versieren, en als je op een deel van de afbeeldingen uitgekeken raakt, kun je ze heel makkelijk vervangen!
  Een tip om een lelijke oude keukentafel wat toonbaarder te maken is om een tafelzeil in een mooie print te kiezen. Ik heb roodgeruit tafelzeil dat matcht met mijn theedoeken. De planken in onze voorraadkast heb ik met hetzelfde zeil overtrokken, zodat ze makkelijker schoon te houden zijn (ze waren eerst van onbewerkt hout, dat ruw is en waar vuil in trekt).
  – Dat waren drie tips voor hoe je je studentenkeuken opvrolijkt! Dat is heel wat anders dan een eigen keuken, omdat het het niet waard is om bijvoorbeeld een afzuigkap te vervangen of een nieuwe tafel uit te zoeken.

  • Romy 15 september 2019 op 10:14 am - Beantwoord

   Slim dat je je keuken niet te vol zet met spullen om vettigheid te voorkomen. Afstoffen is al vervelend, maar ontvetten inderdaad al helemaal.
   Handige tips trouwens voor het opvrolijken van de studentenkeuken! Vooral dat prikbord vind ik leuk bedacht. Een slimme en voordelige manier om elke keuken wat op te vrolijken (en steeds aan te passen aan het seizoen)! 🙂

 15. bychristiana 13 september 2019 op 9:57 am - Beantwoord

  Leuke tips, ik pas ze vrijwel allemaal toe;-) Ik vind het gebruik van voorraadpotten ook altijd veel leuker staan. Zo hebben wij een la met alleen maar gevulde voorraadpotten, wordt altijd op een huisvrouwachtige manier blij als ik die la open doe haha;-) Veel beter dan al die lelijke, halflege verpakkingen!

  • Romy 15 september 2019 op 10:22 am - Beantwoord

   Haha, heerlijk toch dat soort mooi gesorteerde lades met voorraadpotten. Ik kan daar ook oprecht gelukkig van worden. Heb ik toch een beetje van het huisvrouwgen blijkbaar 😉

 16. Anouk 13 september 2019 op 11:06 am - Beantwoord

  Onze keuken is superklein, maar wel lichtgroen! Wij hebben (helaas) echt geen ruimte voor decoratie, gezien we maar 1 keukenblokje hebben die geen gasfornuis of wasbak is.

  • Romy 15 september 2019 op 10:22 am - Beantwoord

   Een lichtgroene keuken klinkt wel heel mooi! Jammer dat decoratie er niet in zit, maar het belangrijkste blijft natuurlijk dat de keuken vooral een fijne plek is om in te werken (lees: koken) 🙂

 17. Odetta 15 september 2019 op 10:35 am - Beantwoord

  Het houten bierkratje met vakjes waarin de kruiden in zijn opgeborgen.

 18. Josephine 16 september 2019 op 8:00 am - Beantwoord

  Een ontzettend leuk blog, Romy! Ik houd ook van een kleurige keuken, maar hij moet in de eerste plaats praktisch zijn. Zelf heb ik mooie kleurige voorraadbussen, en staan de kruidenpotjes en olieflessen inderdaad in het zicht. Maar ze worden dan ook wel gebruikt! 🙂 Nog een leuke tip: Hang een poster op met een passend thema: Zo heb ik bijvoorbeeld een antieke plaat met fruit hangen, maar een poster met kruiden is natuurlijk ook leuk! Of wat dacht je van zo’n retro-plaat met reclame voor etenswaren erop?

  • Romy 22 september 2019 op 9:57 am - Beantwoord

   Jullie keuken klinkt ook erg mooi. Kruidenpotjes en olieflessen in het zicht staan inderdaad heel gezellig. En het is nog praktisch ook! Toevallig was ik deze week zelf aan het nadenken of ik ook wat leuke olieflessen of peper- en zoutmolens kan kopen om zichtbaar neer te zetten. Dan gebruik ik ze ook meteen wat vaker.
   Zo’n poster is ook een leuk idee trouwens. Een retroplaat zou echt iets voor mij zijn!

Recente blogs