3 12

Je kunt meer dan je denkt (en dit is waarom!)

 • 29 oktober 2018
 • 16 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

“Ja maar, dat kan ik niet!” Het is een gedachte die waarschijnlijk veel mensen weleens hebben. Bijvoorbeeld als je op het punt staat om aan een nieuw avontuur te beginnen of iets anders spannends gaat doen. Het is een gedachte die ik had toen ik aan mijn studie begon, toen ik startte met werken, toen ik rijlessen nam, toen ik mijn eerste belastingaangifte moest doen… Maar steeds bleek dat ik meer kon dan ik dacht. Dat zou ik ook jou willen meegeven. Waarom zou je twijfelen aan jezelf? Probeer te geloven dat het wél lukt! Ik kan je zeker 5 redenen geven waarom je meer kunt dan je denkt.

je bent sterker dan je denkt

1. Je hebt al eerder moeilijke dingen gedaan

Dit is ongetwijfeld niet de eerste keer dat je iets spannends doet. Je hebt vast wel eerder dingen gedaan waarvan je eerst betwijfelde of die je zouden lukken. Je zag beren op de weg en talloze redenen waarom je zou falen, maar gaf het toch een kans. En het lukte! Zie die situaties als bewijs dat het ook nu wel goed komt. Wat deed je in die situatie om het toch te laten slagen en in jezelf te geloven? Gebruik die kennis om er ook dit keer een succes van te maken. Als je jezelf toen versteld deed staan, waarom zou dat dan nu niet ook het geval zijn?!

2. Je krachten kunnen je ver brengen

Je twijfel komt vast ergens vandaan. Misschien ga je iets doen wat je altijd al een uitdaging hebt gevonden. Best lastig! Maar in plaats van te focussen op waar je geen natuurtalent in bent, kun je je beter richten op wat jij wél kunt. Wat is jouw grootste kracht? Met jouw krachten kun je namelijk zelfs dingen waar je niet zo goed in bent, tot een succes maken. Een simpel voorbeeld: in presentaties geven ben ik geen ster. Wél ben ik een goede planner en bereid ik mezelf altijd goed voor. Door die kracht gaat een presentatie me vaak alsnog best prima af.

3. Je bent niet de eerste die dit doet

Een gedachte die mij vaak helpt, is dat ik niet de enige ben die bepaalde spannende dingen doet. Zo vond ik rijlessen heel eng en dacht ik dat het met mijn rijkunsten nooit wat zou worden. Toch durfde ik ervoor te gaan, omdat ik wist dat er meer mensen zijn die niet bij poging 1 zijn geslaagd, maar die nu wel vol vertrouwen achter het stuur zitten. Dan moest het mij toch ook lukken! Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld op jezelf wonen, beginnen aan een studie, starten met werken of een kind krijgen. Ontzettend spannend allemaal, maar er zijn je heel veel mensen voorgegaan die het ook hebben overleefd. Als al die mensen het konden, dan kun jij het ook!

4. Met geloven in jezelf kom je al een heel eind

Iets doen wat je spannend vindt? Stap 1 is in jezelf geloven. Laat ik het zo zeggen: wanneer je blijft herhalen dat iets vast niet gaat lukken, ben je meer gefocust op dingen die niet goed gaan. Het voelt dan eerder als een bevestiging wanneer iets inderdaad niet goed uitpakt. “Zie je wel, ik kan het niet!”. Het gevolg? Je voelt je een volgende keer nóg onzekerder. Dus wat nu als je gelooft dat je het wél kunt? Hang een post-it op je spiegel met de tekst “Ik kan het!” of herhaal die woorden gedurende de dag in je hoofd. Je kunt meer dan je denkt door alleen al te geloven in jezelf.

Een voorbeeld
Een concreet voorbeeld: toen ik twee jaar geleden begon met solliciteren dacht ik vaak “Wie wil mij nu aannemen?”. Tja, als ik al geen vertrouwen had in mijn kunnen, hoe kon een potentiële werkgever dat dan wel hebben? Ik vond pas een baan toen ik later geloofde dat ik een bedrijf wél iets te bieden had en afwijzingen niet meer als een bevestiging zag van mijn eigen negatieve gedachten. Dit moest gewoon lukken!

5. Geloof je negatieve gedachten niet zomaar

Je kunt jezelf soms aardig voorliegen door te geloven dat je iets niet kunt. Want waarom zou jij iets niet kunnen? Waar is die gedachte op gebaseerd? Je weet helemaal niet of je het kunt, want je hebt het nog niet geprobeerd. Sterker nog, misschien heb je wel voldoende bewijs om te geloven dat het wel lukt, maar ben je dat even vergeten. Als je het een kans geeft, dan kun je daarna je oordeel vellen. Er zijn duizenden beren op de weg te bedenken, maar wat nu als je die allemaal parkeert en vervangt door één gedachte…

Ja maar, wat nu als het wél lukt?

In wat voor situatie heb jij jezelf positief verrast?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Iris 29 oktober 2018 op 7:19 am - Beantwoord

  Goeie en leuke tips! Het halen van diploma’s en het krijgen van een leuke baan zijn altijd wel hele motiverende momentjes.

 2. Marije 29 oktober 2018 op 7:22 am - Beantwoord

  Ik heb dit jaar heel vaak gedacht dit kan ik niet rondom alles wat speelde maar ben toch door gegaan en heb nu het eeuwige bewijs voor mijzelf dat ik alles kan.

  • Romy 29 oktober 2018 op 6:03 pm - Beantwoord

   Je mag absoluut heel trots zijn op alle stappen die je hebt gezet en dingen die je hebt doorstaan. Hopelijk geeft dat je inderdaad het vertrouwen dat je echt heel veel aankunt 🙂

 3. Nikita 29 oktober 2018 op 8:09 am - Beantwoord

  Als ik aan mezelf twijfel probeer ik die gedachten altijd de kop in te drukken. Dat lukt vaak wel, maar er zijn momenten dat dat ook niet lukt. De eerste week van de hoge school was ik zwaar in paniek om al het werk dat op me afkwam. Maar ik heb toen leren plannen en daardoor ben ik gekalmeerd. Het goeie aan perfectionistisch zijn is dat ik het lastig vind om mijn planning los te laten. Daardoor is het werk altijd gedaan.

  Maar ik ben ook trots, ik heb veel meegemaakt de afgelopen drie/vier jaar. Toch ben ik daar sterker uitgekomen en sta ik nog overeind. Ondanks alles heb ik nooit opgegeven en ben ik altijd dat lieve meisje met een warm en groot hart gebleven. Ik haal er graag de woorden van mijn vertrouwenspersoon bij: ‘Jij komt er wel, dat weet ik zeker’. En toen ik in maart in paniek was (doordat ik toen echt begon problemen te krijgen door mijn perfectionisme) schreef hij ooit eens dat ik nooit mocht vergeten vanwaar ik kom. Van dat meisje dat amper kon tekenen en klein en bang was. En wie ik nu ben. Ik vergat dat voordien heel vaak, maar ik heb het toch wel mooi gedaan. Zonder ervaring in een opleiding Publiciteit gegaan, waar de hele klas al twee of drie jaar tekenervaring en lessen had gehad. Iedereen verklaarde me gek dat ik het zou proberen. En nu? Ik ben afgestudeerd aan de middelbare met supermooie resultaten. Dus ook ik kan meer dan ik zelf besef of denk!

  • Romy 29 oktober 2018 op 9:01 pm - Beantwoord

   Zo’n eerste week bij je nieuwe studie is ook wel echt heel spannend. Dat gaat niet zomaar in één keer weg, maar ik weet zeker dat de spanning na verloop van tijd minder zal worden. Hopelijk kan een goede planning je al een beetje vertrouwen geven. Geef het de tijd en blijf die vervelende gedachten de kop in de drukken.
   Zoals je zelf ook al aangeeft, je hebt heel veel meegemaakt en doorstaan. Dus ook deze start op de hogeschool kom je zeker weten wel goed door. Je kunt het en daar mag je ook zelf echt wel in geloven 🙂

 4. Ilona Wielinga 29 oktober 2018 op 8:10 am - Beantwoord

  Mooi artikel! Door mijn onzekerheid denk ik vaak ook dat ik dingen niet kan. Maar de laatste tijd denk ik steeds vaker f*ck it, ik doe het gewoon. En ik ontdek daardoor dat ik inderdaad meer kan dan ik denk.

  • Romy 29 oktober 2018 op 9:02 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je er, ondanks je onzekerheid, toch vaak voor gaat. Dat is inderdaad dé manier om te ontdekken dat je het echt wel kunt 🙂

 5. chucky1012 29 oktober 2018 op 10:14 am - Beantwoord

  Heel goed.
  Heel vroeger had ik er zoveel last van maar gelukkig nu niet meer ?

  Een fijne dag ?

 6. Johanne 29 oktober 2018 op 11:43 am - Beantwoord

  Ik kan ook enorm aan mezelf twijfelen en vaak duurt het even voordat ik over die twijfel heen ben. Het is echt een soort knop die dan ineens omgaat. Zo heb ik afgelopen weekend eeeeindelijk dingen gedaan die ik eigenlijk vorig jaar al wilde doen, maar te bang voor was. En ineens dacht ik vrijdag: ik doe het gewoon. Als ik het nu niet doe, komt het nooit goed. En ik ben heus wel een leuke schrijver.

  En gelukkig, als ik er zo aan terugdenk, heb ik mezelf wel vaker verrast. Het duurt soms gewoon even. en dat is ook mijn tip; gun jezelf de tijd. Maar negeer je onzekerheden niet. Als op standje negeer staat, kom je ook niet vooruit.

  • Romy 29 oktober 2018 op 9:28 pm - Beantwoord

   Wauw, wat goed! Superstoer dat je die stappen hebt gezet. Enne, die twijfel is nergens voor nodig, hoor! Je schrijft zó leuk 🙂
   Ik vind jouw tip ook zeker wel een mooie. Spannende dingen doen hoeft niet per se in één keer. Je kunt ook langzaam aan het idee wennen en de dingen stap voor stap aangaan. Ook dan kom je er wel!

 7. Darina 29 oktober 2018 op 2:04 pm - Beantwoord

  Goede tips! Ik had hier jaren geleden zoveel last van, maar gelukkig word ik wel wat zekerder met de jaren. Ik heb mijzelf wel verrast met dingen zoals de diploma’s die ik heb gehaald. Het was spannend of ik het ging halen, maar het lukte!

  • Romy 29 oktober 2018 op 9:29 pm - Beantwoord

   Supergoed dat het je toch is gelukt om je diploma’s te halen! Zo zie je maar: soms kun je jezelf positief verrassen 🙂
   Mooi om te horen dat je ook wat zekerder bent geworden in de loop der jaren.

 8. Simone 30 oktober 2018 op 3:58 pm - Beantwoord

  Herkenbaar! Ik kan ook zo lekker negatief zijn. Tegenwoordig probeer ik de quote van Pippi Langkous wat vaker toe te passen (“ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”). Als je het namelijk niet probeert, weet je het ook niet.

  • Romy 30 oktober 2018 op 11:58 pm - Beantwoord

   Die quote van Pippi Langkous slaat de spijker op zijn kop! Mooi dat je die quote ook daadwerkelijk opvolgt. Zonder een poging weet je inderdaad nooit hoe het uitpakt.

 9. Saskia 30 oktober 2018 op 9:28 pm - Beantwoord

  Ik ben, zoals je weet een positivo goeroe en probeer ik zoveel mogelijk bezig te zijn met wat wél kan. Bij mij is, ook in sombere dagen het glas half vol. Hoe lastig ook in sommige situaties het zal best wel gebeuren voor een reden… Met de jaren heb ik ook zeker steeds meer zelfvertrouwen gekregen wat erg fijn is 🙂

  • Romy 31 oktober 2018 op 12:04 am - Beantwoord

   Je positiviteit werkt heel fijn en aanstekelijk 🙂 Mooi om te horen dat je ook qua zelfvertrouwen zo bent gegroeid. Ik ben het trouwens helemaal met je eens dat veel dingen gebeuren met een reden. Zelfs dingen die eerst negatief lijken, kunnen uiteindelijk tot iets positiefs leiden.

Recente blogs

Successful Adulting | 18 tekenen dat ik een (klein) beetje volwassen ben

4 mei 2018|Persoonlijk|

Volwassenheid komt met de jaren en echt 100% volwassen is waarschijnlijk helemaal niemand. Zo neem ik het met afstoffen niet altijd even nauw, ben ik regelmatig essentiële spullen (OV-chipkaart, portemonnee en mobiele telefoon) 1 minuut voordat de bus vertrekt kwijt en blijft mijn stapel gewassen kleding weleens een paar dagen onopgeruimd liggen. Toch maak ik - naar mijn eigen bescheiden mening - ook wel vorderingen. Om mezelf stiekem een schouderklopje voor volwassenheid te geven, zet ik 15 eigenschappen op een rij die volgens mij wél getuigen van een piepklein beetje successful adulting.

10 tips om van vandaag een topdag te maken

3 maart 2017|Lifestyle, Positiviteit|

Goedemorgen, goedemiddag of goedenavond! Wanneer je dit artikel ook leest, vandaag zou zomaar eens een topdag voor jou kunnen zijn. Elke ochtend is het weer een verrassing wat de dag voor ons in petto heeft. Niet altijd kun je je hele dag uitstippelen, maar je hebt gelukkig ook zelf een beetje invloed op jouw dag. Elke dag heeft de ingrediënten om in positieve zin onvergetelijk te worden. Of je nu werkt of studeert, kinderen hebt of noodgedwongen thuis zit, in elke dag zit wel iets moois. Met deze 10 simpele tips zou je zomaar eens van vandaag een topdag kunnen maken.

Nieuwe header | Vaker Vrolijk in een nieuw jasje

5 januari 2019|Persoonlijk|

Yes, het moment is daar! Ik vond het tijd om mijn blog een frisse, nieuwe jas aan te trekken. Al bijna sinds het begin van Vaker Vrolijk, twee jaar geleden, staat bovenaan mijn blog het herkenbare meisje in roze jurk met een vlieger in haar hand. Hoe leuk ik die tekening ook nog steeds vind, ik voelde dat het tijd was voor iets nieuws. Ik ben sinds de start van mijn blog veranderd. Ik voelde me niet meer het kleine, schattige meisje in het roze jurkje van toen. En dus ging ik aan de slag met een nieuw (maar nog altijd vrolijk en kleurrijk) jasje voor Vaker Vrolijk. Ik laat je dan ook vol trots mijn nieuwe header zien - ontworpen door Karlijn van Liefs Karlijn!