4 2 3

Je kwetsbaar opstellen | Dit is wat het je brengt!

  • 5 december 2018
  • 36 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Je kwetsbaar opstellen is tegenwoordig geen vanzelfsprekendheid. Zeker in een wereld waarin perfectie soms het grootste goed lijkt te zijn. En dat terwijl ieder mens tekortkomingen heeft, fouten maakt en weleens door vervelende gedachten of onzekerheden geteisterd wordt. Soms is het de makkelijkste weg om een masker op te zetten als de perfecte ouder, collega of vriend(in). Maar wat zou er gebeuren als je je kwetsbaarheid toont, over je gevoelens praat en je onzekerheden deelt? Het is iets wat ik de afgelopen jaren meer ben gaan doen en wat mij veel heeft gebracht. In dit kleine pleidooi vertel ik wat kwetsbaarheid mij heeft opgeleverd.

je kwetsbaar opstellen tips

Je kwetsbaar opstellen is moeilijk

Helaas is kwetsbaarheid geen piece of cake. Niet voor niets schreef Brené Brown een boek getiteld De kracht van kwetsbaarheid. Het vergt moed en kracht om je kwetsbaar op te stellen. Vaak gaat kwetsbaarheid gepaard met schaamte. Je schaamt je om het perfecte plaatje dat je zo zorgvuldig hebt opgebouwd in duizend stukjes uiteen te zien vallen.

Op de website Change of Heart las ik hier een mooi stuk over. Mensen hebben bij schaamte soms de neiging om zichzelf te verstoppen. Dit om geen afbreuk te doen aan het perfecte beeld dat ze van zichzelf hebben gecreëerd. Je kwetsbaar opstellen is juist het tegenovergestelde daarvan, want kwetsbaarheid betekent open zijn over waar je je voor schaamt of angst voor koestert. Daarmee loop je, zo beschrijft Brené Brown in haar TED-talk, het risico om afgewezen te worden of om feedback te krijgen die je niet had willen ontvangen.

Moeilijk, maar wel juist heel dapper! 

Toch (of misschien wel juist: daarom) staat kwetsbaarheid in mijn ogen gelijk aan kracht en moed. Soms is het nodig om je onzekerheden of schaamte bloot te leggen, zodat je eraan kunt werken. Soms moet je een traan (of een heel tranendal) laten om weer een voorzichtige glimlach te kunnen tonen. Als je niet toegeeft dat je ergens mee zit of iets niet kunt, dan kunnen mensen je niet helpen en wordt het ook knap lastig om verbeterpunten (“zwaktes” klinkt zo heftig!) in te zien. Wat heb je te verliezen? Fouten zijn er om van te leren.

Je kwetsbaar opstellen maakt je een (mooi) mens

Ook laten je kwetsbaarheden juist zien dat je een mens bent. Een mooi mens. Jij bent geen super(wo)man, geen duizendpoot die elke dag in no time takenlijstjes van hier tot Tokio afwerkt, en ook niet de enige op aarde die nooit ook maar één traan laat. Maar hé, dat hoeft ook niet. Liever niet zelfs! Je kwetsbaar opstellen wordt vaak juist gewaardeerd door anderen. Zo kan ik extra bewondering hebben voor iemand die aan het begin van een presentatie aangeeft daar zenuwachtig voor te zijn en die daarna toch de presentatie geeft. Dat is niet zwak. Integendeel, het laat zien dat iemand een uitdaging niet uit de weg gaat.

Kwetsbaarheid lokt kwetsbaarheid uit

Sterker nog, ik heb gemerkt dat je kwetsbaarheid tonen er soms toe leidt dat andere mensen zich ook kwetsbaar durven op te stellen bij jou. Door te laten blijken dat jouw leven niet één groot sprookje is waarin je over een pad tussen eenhoorns en regenbogen huppelt, geef je anderen een ingang om te delen waar zij mee zitten. Dat leidt soms tot mooie gesprekken en het kan ook een compliment op zich zijn als mensen jou hun verhaal toevertrouwen. Wie weet helpt dat jou bovendien om je minder “anders” of alleen te voelen in de dingen waarmee jij worstelt.

je kwetsbaar opstellen tips

Kwetsbaarheid is soms een opluchting

Het perfecte plaatje ophangen kost energie. En niet zo’n klein beetje ook. Er is niets zo vermoeiend als een stralende glimlach veinzen wanneer je eigenlijk je tranen inhoudt. Of altijd maar doen alsof je alles hebt, terwijl je in feite diep van binnen een gemis ervaart. Me kwetsbaar opstellen en lastige gevoelens delen, voelt voor mij als een enorme opluchting. Het is dan net alsof ik zonder welke sportschooltraining dan ook 3 kilo lichter ben als ik mijn verhaal heb gedeeld of op z’n minst mijn gevoelens heb geuit.

Kwetsbaarheid maakt je uniek

In een wereld waarin (drang naar) perfectie soms de overhand lijkt te hebben, is kwetsbaarheid juist een groot goed. Ik geloof oprecht dat je met kwetsbaarheid soms een waardevolle bijdrage kunt leveren aan bijvoorbeeld het bedrijf waar je werkt of de omgeving waarin je bivakkeert. Zo leerde ik in mijn eerste baan dat ik, ook in een zakenwereld, me niet als een keiharde dame hoef op te stellen, maar juist het verschil kan maken door mijn gevoelens te tonen.

Juist in een harde wereld kan het soms een kracht zijn als jij vanuit je gevoel handelt. Of als je uitspreekt wat bepaalde feedback met je doet in plaats van boos te worden of met tegenargumenten te strooien. Natuurlijk loop je daarmee een risico. Want hoe de ander reageert, blijft een raadsel. Ook dat brengt weer onzekerheid met zich mee. Maar eerlijk? Ik voel me in dat soort situaties in mijn kwetsbaarheid en onzekerheid krachtiger dan ooit.

Je kwetsbaar opstellen, voor zover dat kan!

En ja, natuurlijk is je kwetsbaar opstellen niet bij iedereen en niet in elke situatie even makkelijk. Ik zou zelf ook niet in een sollicitatiegesprek mijn gevoelens direct op tafel gooien. Net zoals ik ook niet alles op mijn blog deel, omdat ik sommige verhalen beter niet op een online platform kan zetten dat ook voor eventuele toekomstige werkgevers, buurmannen of schoonmoeders openstaat. Maar wat ik wil zeggen: al heb je maar één persoon aan wie je je diepste gevoelens toevertrouwt, die openheid en kwetsbaarheid kan je leven fijner, lichter en krachtiger maken.

De kracht van kwetsbaarheid. Daar heeft Brené Brown gelijk in. Het wordt misschien tijd dat ik haar boek ga lezen! 

Lukt het jou goed om je kwetsbaar op te stellen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Darina 5 december 2018 op 6:41 am - Beantwoord

    Mooi geschreven. Ik heb zelf geen moeite om mij kwetsbaar op te stellen. Ik voel mij veilig genoeg in de omgeving om mijn kwetsbaarheid te tonen. Daar ben ik heel blij mee. En het boek klinkt heel interessant.

    • Romy 5 december 2018 op 7:41 am - Beantwoord

      Wat mooi om dat te horen! Het is natuurlijk alleen al heel veel waard dat je je in je omgeving veilig genoeg voelt om je kwetsbaar op te stellen.

  2. Irene 5 december 2018 op 8:21 am - Beantwoord

    Ik heb zelf ook niet zo’n moeite om mij kwetsbaar op te stellen. Ik heb ook gemerkt dat als je dat soort dingen uitspreekt, ze ineens minder zwaar wegen. Volgens mij las ik ook in dat boek van Brené dat je schaamte net ‘wilt’ dat je het voor jezelf houdt terwijl het delen het net minder schaamtelijk maakt. En als iemand die een presentatie geeft bijvoorbeeld zegt dat ie zenuwachtig is, dan vind ik die persoon meteen al veel meer aanspreekbaar ofzo. Omdat ik zelf ook mega zenuwachtig zou zijn bij zo’n dingen vind ik het dan fijn dat andere mensen aangeven dat ze dat ook hebben.

    • Romy 5 december 2018 op 9:09 pm - Beantwoord

      Wat een mooie manier om naar schaamte te kijken en daar zit absoluut een kern van waarheid in. Juist door iets openlijk te bespreken, leg je er soms minder de nadruk op dan als je uit alle macht probeert om het niet kenbaar te maken.
      En ik herken helemaal wat je zegt over mensen die bijvoorbeeld open zijn over hun zenuwen. Mensen die perfect lijken, zijn soms op een bepaalde manier ook minder toegankelijk. Ik vind het in die zin juist mooi als mensen open of kwetsbaar zijn.

  3. Femke 5 december 2018 op 8:28 am - Beantwoord

    Dat het op kan luchten is een ding wat zeker is..
    Toch lastig hoor, althans wel voor mij :-).

  4. Simone 5 december 2018 op 9:11 am - Beantwoord

    Wat een mooi artikel! Over het algemeen kom je veel verder als je je open stelt. Ik weet niet goed of dat ik alle gevallen zo zal zijn, maar het kan best wel eens wat opleveren 🙂

    • Romy 5 december 2018 op 9:52 pm - Beantwoord

      Dankjewel! Open zijn is inderdaad niet altijd handig. Ik zou bij een sollicitatiegesprek bijvoorbeeld niet mijn diepste gevoelens op tafel leggen, haha. Maar vaak kun je er zeker wel ver mee komen 🙂

  5. Johanne 5 december 2018 op 10:41 am - Beantwoord

    Ik moet zeggen dat ik het soms heel erg lastig vind om me kwetsbaar op te stellen. Dat heeft altijd al in me gezeten en is niet altijd even makkelijk. Want ik merk dat als ik eenmaal kwetsbaar durf te zijn, dat het me veel meer oplevert dan alles binnenhouden. Lesje voor volgend jaar, denk ik! 😀

    • Romy 5 december 2018 op 9:54 pm - Beantwoord

      Klinkt als een mooi voornemen voor 2019! Je kwetsbaar opstellen is inderdaad niet makkelijk. Mij heeft het ook wel wat tijd gekost voordat ik echt open durfde te zijn. Maar nu ik vaker dingen deel, merk ik pas hoeveel baat ik erbij heb. En het levert vaak nog mooie, diepgaande gesprekken (van beide kanten) op ook.

  6. Iris 5 december 2018 op 10:49 am - Beantwoord

    Wat een mooi artikel. Jezelf kwetsbaar opstellen zorgt er vast voor dat meer mensen om je heen een band met je krijgen. Hoewel jezelf openstellen ook wel juist heel mooi is.

  7. Lizzy 5 december 2018 op 11:53 am - Beantwoord

    Ik heb Brown’s boek een aantal jaar geleden gelezen en kan het alleen maar aanraden. Ik was als tiener heel gesloten, maar het lukt mij steeds beter om mij (voor vrienden en familie) kwetsbaar op te stellen. Ik voel me inderdaad ook veel lichter als ik mezelf kwetsbaar durf op te stellen.

  8. Nadia 5 december 2018 op 12:04 pm - Beantwoord

    Normaal gesproken heb ik daar geen moeite mee. Het hangt ook wel af van de situatie, maar in principe doe ik dit al jaren.

    • Romy 5 december 2018 op 9:55 pm - Beantwoord

      Wat mooi dat jij je ook steeds meer kwetsbaar durft op te stellen! Vooral bij vrienden en familie kan het je veel opleveren om open te zijn. Je maakt me ook heel nieuwsgierig naar het boek van Brené Brown trouwens. Ik moet dat boek echt snel eens gaan lezen.

    • Romy 5 december 2018 op 9:56 pm - Beantwoord

      Juist goed om te horen dat kwetsbaar zijn jou goed afgaat! Het kan je zo veel opleveren, in ieder geval in bepaalde situaties.

  9. Annelies 5 december 2018 op 12:34 pm - Beantwoord

    Dat boek is echt een aanrader!

    • Romy 5 december 2018 op 9:56 pm - Beantwoord

      Goed om te weten! Ik heb ook echt zin om dat boek binnenkort te gaan lezen 🙂

  10. Eveline Fleur 5 december 2018 op 12:42 pm - Beantwoord

    Ik vind het ook belangrijk om je kwetsbaar op te (kunnen) stellen. Gelukkig heb ik daar in mijn omgeving geen moeite mee en volgens mij wordt dat ook enorm gewaardeerd. Het zorgt ook voor diepgaandere gesprekken en in mijn ogen versterkt het ook de band met mijn vriendinnen en met mijn man.

  11. Evelyne 5 december 2018 op 4:03 pm - Beantwoord

    Bij ons thuis is kwetsbaarheid een soort van ’taboe’. Hier word niet gesproken over gevoelens, kwetsbaarheid en alles wat hier mee te maken heeft. Wanneer iemand in onze vriendenkring of familie overlijd of iets meemaakt word daar zo min mogelijk over gepraat. Terwijl ik iemand ben die dat nét wel heel belangrijk vind. Gelukkig weet ik dat ik bij mijn vrienden steeds terecht kan met deze verhalen en mij volledig kwetsbaar kan opstellen zonder mij te schamen of schuldig te voelen.

    • Romy 5 december 2018 op 9:57 pm - Beantwoord

      Wat mooi om te horen dat jij mensen om je heen hebt die het juist waarderen als je je kwetsbaar opstelt. Ik heb dezelfde ervaring als jij: vaak maakt het je band met andere mensen alleen maar mooier als je kwetsbaar durft te zijn.

    • Romy 5 december 2018 op 10:04 pm - Beantwoord

      Wat lastig! Ik kan me voorstellen dat het soms wel botst als jij juist je gevoelens wilt uitspreken en daar thuis de ruimte niet voor is. Gelukkig heb je wel vrienden bij wie je je kwetsbaar kunt opstellen. Zelf heb ik ook wel geleerd dat er bij de ene persoon meer ruimte is om je kwetsbaarheid te tonen dan bij de ander. Soms wel jammer, maar aan de andere kant is het natuurlijk vooral belangrijk om te weten bij wie je je verhaal wél goed kwijt kunt zonder schaamte of angst 🙂

  12. Zo simpel is dan geluk 5 december 2018 op 6:02 pm - Beantwoord

    Mooi geschreven. Zelf vind ik het altijd wel lastig om me echt kwetsbaar op te stellen. Op zich ben ik best heel open, maar mijn diepste gevoelens houd ik toch vaak voor mezelf.

    • Romy 5 december 2018 op 10:05 pm - Beantwoord

      Het is ook zeker niet niks om je diepste gevoelens uit te spreken en dat lukt waarschijnlijk bij de ene gesprekspartner beter dan bij de ander. Maar op zich is het natuurlijk al heel mooi dat je over het algemeen een heel open persoon bent!

  13. Daenelia 5 december 2018 op 7:07 pm - Beantwoord

    Als tegenargument wil ik wel toevoegen dat kwetsbaarheid niet hetzelfde is als zeuren, wat mensen ook wel eens doen als ze iets niet willen of kunnen doen. Of valse bescheidenheid, maw zeggen dat je zenuwachtig bent voor een presentatie die je in je slaap nog goed zou volbrengen. Soms heeft niemand er boodschap aan dat je je kwetsbaar opstelt of je gevoelens er bij haalt. Soms moet je gewoon slikken en doorgaan, aanpakken en niet te veel nadenken.
    Zeg ik als ouwe zeur… ?

  14. Yvonne 5 december 2018 op 8:39 pm - Beantwoord

    Ik vind het dapper, je kwetsbare kant laten zien maakt je menselijk en authentiek. Maar toch is het niet altijd even makkelijk om het zelf te doen.

    • Romy 5 december 2018 op 10:08 pm - Beantwoord

      Valse bescheidenheid is inderdaad wel wat anders, zeker omdat het meestal een totaal ander doel heeft dan je kwetsbaar opstellen. En het ligt inderdaad ook maar net aan de situatie. Stel dat je voor een grote zaal met belangrijke mensen presenteert, dan is de opmerking over je zenuwen vast niet het meest handige om te zeggen 😉 Maar vooral bij vrienden, familie of collega’s met wie je een goede en vertrouwde band hebt, kan kwetsbaarheid je in mijn ogen zeker wel wat opleveren.

    • Romy 5 december 2018 op 10:08 pm - Beantwoord

      Klopt! Helaas is kwetsbaarheid niet een van de makkelijkste dingen om te tonen. De ene keer gaat het ook makkelijker dan de andere keer. Wel kan het je vaak heel wat brengen in het leven, al is het alleen al omdat mensen het inderdaad vaak dapper vinden als je zo open bent.

  15. chucky1012 6 december 2018 op 5:44 am - Beantwoord

    Prachtig geschreven….
    Dit is soms zo lastig…
    Ik haal er fijne tips uit.

    • Romy 6 december 2018 op 7:20 pm - Beantwoord

      Dankjewel! Mooi om te horen dat je iets aan mijn artikel hebt.

  16. Nikita 6 december 2018 op 7:04 am - Beantwoord

    Door mijn gevoeligheid stel ik me bijna altijd kwetsbaar op en ben ik ook kwetsbaar. Ik vind dat niet erg, het maakt mij tot wie ik ben. Ik vertel niet alles aan iedereen, omdat dat bij sommige mensen gewoon niet veilig voelt. Bij mijn vertrouwenspersoon kon en kan dat altijd. Als ik aan hem vertel wat er scheelt of waar ik mee inzit, weet ik dat hij me niet zal uitlachen of beoordelen. Dat was een van de fijnste dingen aan de gesprekken. Nu ik in een moeilijke periode zit stel ik me minder kwetsbaar op, maar daarmee merk ik dat het lastiger wordt. Ik krop het meeste gewoon op. Mijn zusje en ik waren gisteren aan het praten en toen brak ik. Toen ze zei dat ik sterk en dapper was doordat ik hulp gezocht heb en binnenkort met gesprekken start. Ik voel me allesbehalve sterk. Ik heb haar toen ook eerlijk verteld dat ik doodsbang ben en het echt eng vind. Maar ik ga het alsnog doen, zodat ik mijn verleden kan verwerken. De manier waarop ik er nu mee omga is echt slecht. De manier waarop ik over mezelf denk is te heftig om zomaar op internet te gooien. Maar er moet echt iets aan gedaan worden. Bij mijn vrienden gaat dat masker ook af. Zij zien ook direct wanneer er iets scheelt, omdat ze me al meer dan 7 jaar kennen. Ik mis de oude Nikita, maar ik ga vechten om haar terug te krijgen. Ik was toen ook kwetsbaar, maar vooral positief kwetsbaar. Het is niet gemakkelijk om in een wereld zoals deze jezelf te zijn. Ik ben anders en voel me ook vaak anders. Mensen noemen mij soms raar of abnormaal omdat ik niet kick op mensen kleineren of pijn doen. En omdat ik geen wraak wil nemen op anderen. Maar dan ben ik liever anders en lekker mezelf. Mooie blogpost Romy! Eentje om over na te denken

    • Romy 6 december 2018 op 7:26 pm - Beantwoord

      Het is inderdaad heel waardevol om iemand te hebben die je zo vertrouwt dat je je diepste gevoelens bij hem of haar kwijt kunt.
      Zo te horen heb je gisteren geen makkelijke avond gehad, ook al heeft je zusje zeker gelijk dat het heel dapper is dat je hulp hebt gezocht en daar binnenkort mee start. Natuurlijk is het eng om daarmee te starten en je mag daar ook angst voor hebben, maar alleen al open zijn tegen je zusje over díe angst is al een stap om trots op te zijn op zich.
      Ik begrijp wat je zegt. We leven in een wereld met veel bubbels van onechte perfectie waarin niet iedereen zijn kwetsbaarheid durft te tonen. Maar echt waar, juist in deze wereld is het daarom zo waardevol dat jij jezelf durft te zijn en je wél kwetsbaar opstelt. Daar mag je ontzettend trots op zijn.

  17. Ilona Wielinga 6 december 2018 op 9:00 am - Beantwoord

    Erg mooi geschreven. Ik heb zelf nog wel eens wat moeite met mezelf kwetsbaar op te stellen, alhoewel het me wel steeds beter lukt bij bijvoorbeeld de hulpverlening.

    • Romy 6 december 2018 op 9:07 pm - Beantwoord

      Wat goed dat je jezelf bij hulpverleners beter open durft te stellen! Juist bij therapie of coaching is het onwijs belangrijk om te uiten wat er in je omgaat.

  18. Saskia 6 december 2018 op 11:36 am - Beantwoord

    Ik denk dat ik me meestal zeker wel kwetsbaar opstel. De kracht van kwetsbaarheid is een boek die ik zeker nog graag wil lezen, lijkt me een prachtig boek!

    • Romy 6 december 2018 op 9:34 pm - Beantwoord

      Zeker weten! Het lijkt mij ook een erg mooi boek. Hopelijk kan ik het binnenkort een keer lezen.

  19. Mariska 6 december 2018 op 8:47 pm - Beantwoord

    Ik vind het soms wel lastig om me zo op te stellen. Voorbeeld: als ik bijvoorbeeld date met een jongen en dan aan te geven dat ik soms onzeker word van zijn berichtjes in de zin van, vind hij mij nou wel of niet leuk? Dan denk ik: oh ja, onzekerheid is niet aantrekkelijk, andere kant is het wel eerlijk en vind ik het ook fijn als de ander zo tegen mij doet.

    • Romy 6 december 2018 op 9:42 pm - Beantwoord

      Lastig inderdaad! Ik moet zeggen dat ik het qua dates ook wel echt lastig vind om te bepalen wanneer en hoe ik me kwetsbaar opstel. Ik wil natuurlijk niet bij date 1 alles over mezelf delen en kan ook nogal onzeker zijn. Want wat zeg je wel en wat zeg je niet? En wanneer ben je eerlijk dat je iets storend vindt en wanneer neem je het voor lief? Dat blijft toch wel lastig ding.

Recente blogs

8 tips voor body positivity die mij écht hielpen

5 juni 2019|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

Een flinke bos krullen of een korte boblijn? Een grote boezem of juist een bescheiden A-cup? Maat XS, M, L of XXL? Body positivity gaat over je lichaam accepteren, ongeacht wat voor lichaamsvorm, maat of andere uiterlijke kenmerken je hebt. En daar wil ik het vandaag eens over hebben. Na 10 jaar worstelen met flinke onzekerheid over mijn lichaam, heb ik geleerd om stukje bij beetje minder onzeker te worden. Het is niet zo dat mijn onzekere momenten weg zijn, maar ik ben wel verder dan ik ooit had durven hopen. Daarom deel ik graag 8 tips voor body positivity die mij hebben geholpen.

Feestontbijt challenge | Elke dag een feestje van mijn ontbijt maken

24 februari 2021|Lifestyle, Recepten|

Voor een leuke uitdaging ben ik altijd wel in. En voor deze uitdaging al helemaal! Toen ik laatst tot mijn grote teleurstelling een akelig leeg schap zonder diepvriesmango aantrof, besloot ik er een gevalletje "omdenken" van te maken. Niet sippen dat ik een week mijn standaardontbijt van kwark met mango moest missen, maar dan maar elke dag een feestontbijt op tafel zetten. Pannenkoekjes, havermout uit de oven en kleurrijke bowls - alles kwam voorbij. Ik heb ervan genoten in elke zin van het woord. En ik laat je graag meegenieten (figuurlijk dan, hapjes nemen niet toegestaan!).

Blij Lijstje #40 | Balkonbomen, brownie-ontbijtjes & brute meditatieverstoorders

31 augustus 2021|Persoonlijk|

In oncharmante shorts op heuphoogte in een pashokje staan, getuige zijn van een dubieuze opmerking van mijn logeergrage buurman en een boom planten op het balkon - het zijn zomaar een paar ervaringen uit mijn “bruisende” leven. Verder werd ik woest verstoord tijdens een zen-moment door mijn persoonlijke herriemaker (a.k.a. Pippa), ben ik diezelfde herriemaker een trucje aan het leren en verheugden we ons op een tripje naar Limburg. Vrolijke momenten alom! Ik verzamelde ze voor je in dit lijstje.

Ga naar de bovenkant