je mag er zijn

Je mag er zijn (nu al!), ook als…

 • 6 februari 2023
 • 5 Reacties

Misschien is de uitspraak “Ik mag er zijn” geen standaard onderdeel van je repertoire. Nog niet. Er kunnen allerlei redenen zijn om iets anders te geloven dan dat. Misschien heb je altijd iets op jezelf aan te merken, hoe goed je ook bezig bent. Misschien hebben anderen een mening over je, terwijl je liever had gehad dat iedereen vierkant achter je zou staan. Of misschien zet je automatisch je strenge bril op zodra je het over jezelf hebt. Maar weet dat je ondanks alles wat je tetterende stem je wijsmaakt, mag zijn wie je bent. Ja, ook als je één van deze 12 puntjes afvinkt, ben jij heus goed genoeg zoals je bent.

Je mag er zijn, ook als…

 1. …je niet jouw ideale lichaam hebt. Je mag er zijn. Ook als je lichaam er niet meer uitziet zoals eerst, als een kledingstuk niet meer past, als je putjes hebt of deukjes of bultjes of strepen die een aandenken zijn aan iets wat je lichaam heeft doorstaan. Je bent goed genoeg met butsen, vlekken en scheve vingers. Met blauwe kringen onder je ogen van het slaapgebrek en met puistjes op je voorhoofd als je hormonen even niet meewerken. Het maakt niet uit of je platter bent dan je zou willen of juist meer ruimte inneemt dan je hoopte, je mag er zo al zijn.
 2. …je geen felbegeerd papiertje hebt gehaald. Je papiertjes en cv zeggen niet altijd iets over wat je in je mars hebt. Iedereen is op een andere manier intelligent, en er kunnen allerlei redenen zijn waarom school misschien minder jouw ding was. Dat is oké. Het maakt je niet minder dan de rest. Ook zonder papiertjes kun je geweldig veel. Ook als je op een lager niveau hebt gestudeerd dan de mensen om je heen of als je vroegtijdig bent afgehaakt, ben jij goed genoeg. Je hoeft geen titel te hebben of trots een promotie op LinkedIn te kunnen knallen om mee te tellen. Het zijn maar cv-details. Jij bent ook zonder dat al aan waardevol mens.
 3. …je nog niet staat waar je zou willen staan. Sterker nog: je staat waarschijnlijk nooit waar je zou willen staan. Tenminste, veel mensen schuiven hun hoge lat vrolijk steeds wat hoger, waardoor het knap lastig is om die ooit te behalen. Weet dat het halen van je grootse doelen geen voorwaarde is om jezelf te accepteren. Het is goed dat je wilt groeien en nieuwe doelen stelt. Maar het halen van die doelen is geen must om een waardevol mens te zijn. Je mag er al zijn voordat je je coachdoelen hebt behaald, voordat je je droombaan in the pocket hebt en voordat je het zelfvertrouwen of banksaldo waar je van droomt. Of je nu onderaan de berg van jouw persoonlijke-ontwikkel-reis staat, op de top bent aanbeland of ergens halverwege even uitpuft, op elk moment ben jij ook zo al een goed mens.
 4. …”de ware” nog niet aan de haak hebt geslagen. Als ik iets heb geleerd in mijn single-jaren, dan is het wel dat je een partner niet moet zien als dé bevestiging dat jij er mag zijn. Dat je geen relatie hebt, betekent niet dat je niet leuk genoeg bent. Misschien is het een bewuste keuze om als happy single door het leven te gaan – good for you! Misschien heb je gewoon pech gehad dat alle potentiële wares al zijn weggekaapt of misschien loop je zelf tegen dingen aan waardoor de liefde toelaten geen makkie is. Ook zonder geliefde aan je zijde zijn er genoeg mensen die van jou houden. Precies zoals je bent. Goed genoeg ben jij ook al zonder dat een Mr(s). Right je in het leven komt vergezellen. Ja hoor, ook als je oudtante met haar huisje-boompje-beestje-ideeën op een familieverjaardag wat anders beweert.
je mag er zijn 2
 1. …mensen je ooit hebben gezegd dat jij er niet mag zijn. Misschien heb je in je jeugd of puberteit nare dingen te horen gekregen. Van pesters, van “vrienden”, van leidinggevenden bij wie het empathisch vermogen ergens in hun grote teen verstopt zit, van familieleden, van exen of van anderen. Maar besef dat je altijd meer bent dan de woorden die je hebt gehoord. Laat je niet gek maken door de mening van één of twee mensen in één specifieke context. Kijk naar alle positievere dingen die je ongetwijfeld ook hebt gehoord. Trauma’s of nare uitspraken kunnen helaas soms jaren later nog echoën door je hoofd. Maar sta ook open voor de lieve, mooiere dingen die mensen je nu zeggen en probeer – stukje bij beetje – te geloven dat die mensen het bij het juiste eind hebben.
 2. …anderen ergens beter in zijn dan jij. Het leven is geen hardloopwedstrijd waarin je altijd als eerste over de finish moet komen. Ieder leeft zijn eigen leven en loopt op zijn eigen tempo op zijn eigen baan. Er zullen altijd mensen zijn die eerder over de finish komen, die ogenschijnlijk geen enkel obstakel tegenkomen onderweg (terwijl jij al een paar schaafwonden hebt opgelopen) of die grotere successen behalen dan jij. Maar dat zegt niets over hoe goed of niet jij bent. Je kunt alsnog een goede blogger zijn als een miljoen bloggers het beter doen dan jij. Je kunt een goede fotograaf zijn zonder prijzentitels op je naam. Je kunt een goede moeder zijn, ook al ken je moeders die meer doen voor hun kinderen dan jij. Je doet het al goed genoeg, ook zonder uit te blinken. Je doet het op jouw manier, en dat is het mooiste wat je kunt doen.
 3. …je op dit moment “stilstaat” (voor je gevoel dan). Althans, van “stilstaan” is bijna nooit sprake. Op de momenten waarop je even geen doelen op de agenda zet om met de snelheid van een TGV naartoe te werken, groei je vaak alsnog een heleboel. Maar weet dat je ook een mooi en goed mens bent als je even niet met reuzepassen vooruitgaat. Je telt niet pas mee als je je weekenden vult met kroegentochten, en dagelijks “goed, heel druk!” antwoordt op de vraag “Hoe gaat het?”. Sterker nog, het is juist mooi als je in een alsmaar doordravende wereld kunt besluiten dat jij uit de sneltrein stapt en het doet op een manier die goed is voor jou.
 4. …je niet voor iedereen in de bres springt. Mensen helpen is mooi, en maakt de wereld mooier. Maar voorkom dat je het zó veel doet dat het ten koste gaat van jezelf. Help mensen omdat je dat belangrijk vindt, omdat je er de energie voor hebt en omdat je oprecht om iemand geeft. Doe het niet om te pleasen of om van je schuldgevoelens af te komen. En doe het zeker niet als je op je tandvlees loopt en elke dag wel kunt uitroepen “Ik kan niet mééér”. Bewaak je grenzen en voel je niet een slechter mens als jij een keer “nee” zegt. Je bent nog steeds een goed mens als je een keer niet degene bent die je collega uit de brand helpt of als je op een oververmoeide vrijdagavond met een serie op de bank ploft in plaats van uit plichtsbesef op familiebezoek te gaan. Voel je verantwoordelijk waar dat passend is, maar pas op voor een te groot verantwoordelijkheidsgevoel.
je mag er zijn
 1. …je vandaag chagrijnig op de bank hangt. Positiviteit is goed. De slingers ophangen in je eigen leven ook. Maar doe dat vooral niet als je eventjes totaal niet in de slingers-en-positiviteitsstemming bent. Geef jezelf dan ook een moment om je emoties er te laten zijn. Verdriet, boosheid of gewoonweg intense frustratie zijn allemaal oké. Als er echt iets speelt, praat erover en sta jezelf het rotgevoel toe. Gaat je chagrijnige bui over een leeg supermarktschap of een vervelende mede-autobestuurder in het verkeer, raap jezelf dan na een paar uur bij elkaar. Maar in lastigere situaties mogen de nare emoties er ook zijn. Stop ze niet weg, maar laat ze toe. Een chagrijnige dag of een rotperiode maakt je geen minder mens. De mensen die van je houden, hebben liever dat je eerlijk bent dan dat je met je laatste beetje energie een blij ei probeert uit te hangen.
 2. je to-do-list maar niet afgevinkt raakt. Vaak hebben we een voldaan gevoel als het laatste vinkje op de takenlijst is gezet. Mooi, dat was weer een nuttige dag! Maar realiseer je dat minder productieve dagen er ook mogen zijn. Dat to-do-vinkjes niet gelijkstaan aan eigenwaarde, en dat soms doelloos uit het raam staren of voor geen ene meter opschieten ook bij het leven hoort. Het maakt je mens.
 3. …je ergens vreselijk belabberd in bent. We zijn allemaal goed in dingen, maar hebben ook dingen waar we minder kaas van hebben gegeten. Zo kan ik niet navigeren, stopt mijn kennis van natuurkunde bij de tweede klas, heb ik het geduld niet om mensen tien keer hetzelfde uit te leggen en kan ik nog geen Ikea-ladekastje zonder hulp in elkaar zetten. Soms voel ik me een sul als ik weer eens met een wazige blik naar de hoop schroefjes en de Ivör-handleiding staar en hoop dat Bart snel thuis is. Maar ik weet dat ik ook zonder daar handig mee te zijn vast een prima mens ben. Ja, ik kan dingen niet. Ik kan ook dingen wel. Het is toch fijn dat we allemaal ergens anders goed in zijn?! Dat houdt de wereld draaiende en maakt dat er altijd iets te leren valt.
 4. …je niet meer alle ballen hoog kunt houden. Het is prima om soms de ballen laag te houden, er af en toe eentje te laten vallen en soms te vragen of iemand anders er één van je kan overnemen. Zeggen dat je het niet meer kunt bolwerken, maakt je geen minder goed mens. We willen al zo veel en ook nog allemaal tegelijk, waardoor het niet gek is dat het jongleren op een gegeven moment een onhaalbare circusact is geworden. Gelukkig hoef je geen super(wo)man te zijn om een leuk en goed genoeg mens te zijn. Het is ook oké als je soms wat ballen laag houdt of naast de goede ouder, werknemer en partner eventjes niet óók nog de leuke vriendin kunt uithangen. Of als je een keer de kinderen niet een hele dag entertaint en je terugtrekt voor een me, myself and I-saunadag. Je mag er zijn in al die gevallen. Hoeveel ballen je in de lucht houdt en hoe moeiteloos (of niet) dat je afgaat, doet daar niets aan.

Dus repeat after me: je mag er zijn. Ja, ook nu. Met en zonder alles wat je wel en niet hebt en kunt.

Herken jij iets uit dit lijstje?

je mag er zijn

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 6 februari 2023 op 8:24 am - Beantwoord

  Mooi artikel. Ik herken vooral het ‘stilstaan’. Mijn leven stond de afgelopen jaren stil, vanwege mijn burn-out. Dat voelde soms zo minderwaardig. Iedereen leek maar door te denderen en ik stond stil. Geen grote doelen, geen grote dingen afvinken, enz. En toch leerde ik: dat mag. Alleen het gevoel erbij deed niet altijd mee…

 2. Johanna 6 februari 2023 op 9:25 am - Beantwoord

  Je mag er zijn….ook als je niet je eigen geld (100%) verdient. Dat is iets wat hier nogal als maatstaf geldt. Ander “profiteer” je van iets…. Maar je tijd vergooien in een domme baan, alleen om aan het “ideaal” te voldoen, is zonde van je tijd.

 3. Daenelia 6 februari 2023 op 9:36 am - Beantwoord

  Yep. Je mag happy zijn, ook als je (nog) niet bent waar, wie en wat je wilt zijn. En je mag ook nog eens van gedachten veranderen! Je mag advies aannemen én naast je neer legggen. Je mag fouten maken, want daar leer je van – meer nog dan als iemand je verteld hoé je iets moet aanpakken. Je mag je tijd nuttig besteden of je mag jezelf een rustmomentje gunnen. Je mag jezelf een schop onder je kont geven of een schouderklopje: misschien wel allebei tegelijk!
  Wat ik me vooral besefte vandaag: het is veel makkelijker om met moeilijke dingen om te gaan als je jezelf toestaat om happy – gelukkig te mogen zijn. Dan kan er nog zoveel over je heen komen waar je geen controle over hebt, maar als je gelukkig bent – van binnen! – dan kun je veel meer aan. Maar! Het is dubbel, want je kunt makkelijker gelukkig worden als je niet stresst over het feit dat niet maar niet gelukkig bent …
  Het leven zou een duidelijkere handleiding moeten hebben. Mensen zijn té ingewikkeld. Was ik maar een kat.

 4. Geke 6 februari 2023 op 8:43 pm - Beantwoord

  Mooi om te onthouden… dank je wel <3

 5. Tessa 16 februari 2023 op 10:09 am - Beantwoord

  Wauw, dit is precies wat ik nodig had vandaag! Dankjewel!

Recente blogs

Smoothie bowl met aardbei, banaan en kokos

24 maart 2024|Recepten|

Soms snak ik gewoon naar iets fris en heel veel fruit op de vroege morgen. Dan staat er standaard hetzelfde op het ontbijtmenu: een zoete smoothie bowl. Meestal kieper ik daar gewoon het fruit in dat ik nog in de koelkast of vriezer heb liggen. Maar als ik mag kiezen, dan ga ik het allerliefst voor deze smoothie bowl met aardbei en banaan. Die maak je gewoon met diepvriesfruit (dus je bent niet afhankelijk van het seizoensfruit!), smaakt lekker zoet en heeft door de kokosmelk een romig tintje. Kortom: een ontbijt waar je de dag goed mee start! Dit is het recept.

Schuldgevoel loslaten | Zo zet je dat nare gevoel buiten de deur! (9 tips)

24 maart 2022|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

Schuldgevoel loslaten - ja graag! Dat rotte niet-goed-genoeg-gevoel als je drie uur een serie hebt gekeken, waardoor het huis nog steeds niet aan kant is. Of de tetterende innerlijke criticus als je een dag voor jezelf verkiest boven klussen bij je beste vriendin. Schuldgevoel is iets wat in allerlei situaties kan opzetten. En waar ook ik eerlijk gezegd maar al te graag van af zou komen. Daarom ben ik zelf en ook met een coach gaan kijken: hoe kun je schuldgevoel loslaten? Deze 9 tips helpen mij een handje, en jou misschien ook.

IJ-hallen shoplog | Deze 8 koopjes kocht ik voor in totaal € 26,-

25 november 2019|Lifestyle|

Mijn laatste uitstapje naar de IJ-hallen was toen ik nog zonder jas naar buiten kon. Oftewel, het was hoog tijd om weer eens die kant op te gaan. Dit keer dus in mijn dikke winterjas om de kou in de tochtige hallen te kunnen trotseren. Gelukkig waagde ik me niet voor niets aan het gure weer, want mijn buit was dit keer flink. Ik stuitte op het ene na het andere leuke item en kwam met drie tassen vol thuis. Mijn buit? Acht mooie koopjes waarvoor ik in totaal maar € 26,- hoefde af te rekenen. Ik laat je mijn tweedehands aankopen maar al te graag zien.