me minder druk maken 3

Je minder druk maken? Mijn actieplan met 8 tips!

 • 24 maart 2019
 • 23 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Ik heb er nogal eens een handje van om me druk te maken over dingen. Vaak ook nog eens dingen die er bijzonder weinig toedoen of waar ik precies nul invloed op heb. Totaal overbodige drukmakerij dus, bestaande uit gepieker en invulgedachten die ik maar al te graag met een raket naar de maan zou sturen. En daar wil en moet ik wat mee! Als lijstjesmeisje besloot ik een actieplan op te zetten, waarmee ik misschien jou ook helpen bij je minder druk maken. Dit zijn 8 stappen die ik wil zetten om de drukte in mijn hoofd terug te dringen.

je minder druk maken over dingen

1. Loslaten, loslaten, loslaten!

De belangrijkste tip voor je minder druk maken? Tja, dat is natuurlijk om een heleboel gedachten te laten vallen in de allerdiepste put. Dan heb ik het over angsten en doemscenario’s, invulgedachten voor anderen of gedachten die de perfectionist in jou of je innerlijke criticus je influistert. Het is tijd om al die dingen los te laten. Je niet laten leiden door onnodige angsten. Meer geloven in jezelf in plaats van nadenken over wat een ander wel niet van je denkt. Want wat schieten jij en ik daar nu eigenlijk mee op? Het kost tijd en vooral bergen energie, die je beter anders kunt besteden.

» Lees ook: Loslaten? 6 tips die bij mij goed helpen!

2. Je minder druk maken over details

Je minder druk maken gaat voor mij vooral om selectief zijn in waar ik me druk over maak. Ik geloof niet dat het mogelijk is om je nérgens druk over te maken. Ik vind het bijvoorbeeld wel degelijk belangrijk dat mensen zoals mijn leidinggevende positief over mij zijn. Niet meer dan logisch! Maar er zijn ook heel wat piepkleine dingen waar ik in mijn drukmakerij geen tijd aan zou moeten besteden. Maak ik een keer een foutje? Boeien! Zolang ik daar zelf geen halszaak van maak, hoeft dat helemaal niet zo’n ding te zijn. Net zoals wanneer ik mijn benen niet net heb geschoren als ik naar de fysiotherapeut ga. Details, details!

Ik wil daarom een lijstje (misschien ook op mijn blog!) maken met punten om me NIET meer druk over te maken.

3. “Uit je hoofd” komen

Niet voor niets noem ik mezelf weleens gekscherend een hoofd op pootjes. Ik ben een echte denker, dus het komt niet vaak voor dat de raderen in mijn hoofd stilstaan. Bij gebrek aan een uitknop op mijn hersenpan, is een belangrijke stap voor mij om vaker dingen te doen waar geen hoofd aan te pas komt. Of nou ja, je snapt wat ik bedoel. Kaarten maken, schrijven, fotograferen en ook wandelen zijn slechts een paar dingen die mij goed helpen om mijn gedachten te verzetten. Ook inspirerende zelfhulpboeken lezen mag wat mij betreft niet in dit rijtje ontbreken. Al die dingen wil ik weer vaker oppakken.

4. Piekergedachten opschrijven

Een handige tip die ik laatst las in dit artikel van Amanda is om een piekerkwartier in te lassen. Oftewel, je schrijft een kwartier lang allerlei gedachten op die jou aan het piekeren maken. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar je piekergedachten op een vel papier gooien, kan juist helpen om ze niet meer te hebben rondspoken in je hoofd. Als ik die dingen ergens noteer, is het in mijn hoofd meteen een stuk rustiger. Wie weet helpt dat met piekergedachten net zo goed als met mijn to-do lists. Maar dan met als plan natuurlijk om die piekergedachten vooral niet later nog eens erbij te pakken.

je minder druk maken over dingen

5. Grenzen bewaken (ook in je agenda!)

Je minder druk maken over dingen betekent in mijn geval ook om het letterlijk minder druk te maken voor mezelf. Bijvoorbeeld door weer zelf de baas te worden over mijn agenda. Een concreet voorbeeld: een bekende wilde iets ophalen op een tijdstip waarop ik niet meer in mijn woning zou zijn. Mijn eerste reactie? “Jeetje, hoe moet ik dat allemaal regelen!” Oftewel, ik was direct bezig met mijn agenda aanpassen aan de ander. Een paar minuten later besefte ik dat ik ook gewoon een ander tijdstip kon voorstellen. Ik wil dan ook meer mijn grenzen bewaken en mijn agenda meer leidend laten zijn. Meer rust in je agenda = meer rust in je hoofd!

6. Accepteren

De afgelopen tijd merkte ik dat ik me soms best wel druk maakte over bepaalde situaties of gedrag waar ik me aan stoorde. Er zijn ook, als je erbij stilstaat (niet doen!) talloze dingen waar je je wel druk over zou kunnen maken, maar waar je eigenlijk geen enkele invloed op hebt. Daar ligt een belangrijke sleutel om je minder druk te maken.

Door te blijven stilstaan bij dingen waar je je aan stoort, leg je er namelijk alleen maar meer focus op. Een belangrijke les die ik meer wil toepassen is ‘Doe er iets aan of accepteer dat je er niets aan kunt doen’. Je kunt bijvoorbeeld het (storende) gedrag van anderen niet veranderen, zelfs niet van die irritante bumperklever op de snelweg. Je kunt je daar wel elke dag druk over maken, maar je kunt ook besluiten dat die bumperklever jouw tijd en energie niet heeft verdiend. Focus je liever op dingen die je wél kunt beïnvloeden en ga dáármee aan de slag.

7. Focus op jezelf

Een van de dingen waarover ik me soms meer druk maak dan nodig, is – ik geef het toe – de mening van anderen. Niet in alle opzichten! Ik kan prima mezelf zijn en mijn eigen keuzes maken. Als andere mensen mijn knalgele muur niets vinden, doet dat me bijzonder weinig. Maar ik kan me soms wel druk maken over wat mensen van mij als persoon vinden. In die zin wil ik meer de focus bij mezelf houden. Want ik vind mezelf best een oké persoon. Ik ben best wel trots op waar ik sta. En ik ben ook blij met de keuzes die ik heb gemaakt en stappen die ik heb gezet. Dat is waar ik mijn focus wil leggen, niet bij die ene persoon die misschien het tegendeel vindt.

8. Leven in het nu

En een laatste tip voor je minder druk maken over dingen: leef in het nu. Waar ik ooit mijn hele levenspad wilde uitstippelen, het liefst van minuut tot minuut, probeer ik nu meer te kijken naar waar ik nu sta in het leven. Dat bevalt me tot nu toe verrassend goed en is dan ook iets waar ik de komende tijd nóg meer mee aan de slag wil gaan. Juist door te genieten van alles wat ik nu heb en meemaak, is mijn leven vele malen mooier geworden. Ja, misschien heb ik over een jaar spijt van keuzes die ik nu maak. Wellicht gebeuren er in de toekomst dingen die ik totaal niet had voorzien of komen bepaalde angsten uit. Maar in het verleden wist ik ook niet hoe mijn leven er nu uit zou zien en dat heeft toch verrassend goed uitgepakt. Waarom zou dat in de toekomst niet ook zo zijn?!

Maak jij je ook weleens te druk over dingen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 24 maart 2019 op 8:08 am - Beantwoord

  Goede tips! Ik kan me ook wel heel druk maken over bepaalde dingen maar ik probeer daar wel aan te werken. Op sommige dingen kun je gewoonweg geen invloed hebben. Het piekerkwartier vind ik een heel goed idee!

  • Romy 24 maart 2019 op 7:47 pm - Beantwoord

   Inderdaad! Het is soms verleidelijk om veel tijd te besteden aan piekeren en je druk maken over dingen waar je niets aan kunt veranderen. Eigenlijk hartstikke zonde! Ik ben ook heel benieuwd hoe zo’n piekerkwartier mij zal bevallen.

 2. Naomi 24 maart 2019 op 8:41 am - Beantwoord

  Mooie tips. Ik ben echt heel goed in me werkelijk overal druk om maken en helaas lukt het me tot nu toe alleen om de tip van wat creatiefs doen effectief te laten zijn. De rest werkt voor mij niet. En wat betreft die agenda? Toevallig heb ik daar afgelopen week ook over zitten peinzen en over geschreven (nog niet gepubliceerd, staat ingepland). Ik floreer op een zo leeg mogelijke agenda. Daar mag iedereen van alles van vinden, maar zo werkt het voor mij. Punt.

  • Romy 24 maart 2019 op 8:58 pm - Beantwoord

   Wat rot dat jij je flink druk kunt maken over dingen! Vooral voor jezelf kan dat soms flink frustrerend zijn. Creativiteit is vaak wel een goede vorm van “therapie”, net als schrijven (bijvoorbeeld op je blog) over wat er in je omgaat. Goed dat je je agenda zo leeg mogelijk houdt! Wat mensen er ook van vinden, het belangrijkste is dat je doet waar jij baat bij hebt! <3

 3. Zo simpel is dan geluk 24 maart 2019 op 9:08 am - Beantwoord

  Goede tips heb je geschreven. Het lastigst vind ik het meestal als ik me druk maak om dingen waar ik niks aan kan veranderen. Dat is soms wel heel moeilijk om los te laten.

  • Romy 24 maart 2019 op 9:00 pm - Beantwoord

   Dat is inderdaad ook wel lastig. Het is soms best moeilijk als je het liefst dingen anders zou willen zien, maar daar geen invloed op hebt. Die dingen loslaten is helaas soms makkelijker gezegd dan gedaan.

 4. Ilona Wielinga 24 maart 2019 op 9:43 am - Beantwoord

  Erg mooi artikel weer. Punt 1 en 2 heb ik t al aardig moeilijk mee. Loslaten is iets wat me langzamerhand wel steeds beter afgaat maar makkelijk vind ik het nog niet. En niet te veel op details letten is best lastig wanneer je ontzettend perfectionistisch bent, haha. Maar er wordt aan gewerkt.

  • Romy 24 maart 2019 op 9:01 pm - Beantwoord

   Perfectionisme kan inderdaad soms flink roet in het eten gooien als het om je druk maken om dingen aankomt. Best lastig! In ieder geval wel goed dat je ermee bezig bent om meer los te laten. Ook al gaat het stapje voor stapje, dat zijn toch allemaal waardevolle stappen <3

 5. Anouk 24 maart 2019 op 9:51 am - Beantwoord

  Om uit mijn hoofd te komen ga ik altijd graag even mediteren! Iets wat ik op aanraden van mijn psycholoog met licht tegenzin ben gaan doen, maar wat is het fijn! Helemaal niet super zweverig zoals ik altijd dacht. Iets met mijn handen doen werkt ook altijd goed, of een stukje gaan wandelen 🙂

  • Romy 24 maart 2019 op 9:02 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je, ondanks de tegenzin, toch met mediteren bent begonnen! Ik ben zelf met dat soort dingen ook weleens bang dat ze niks voor mij zijn, terwijl je dat eigenlijk pas weet als je het eens probeert. Ik heb ook weleens yoga en meditatie aangeraden gekregen en kan me best voorstellen dat ik daar juist veel baat bij zou hebben. En creativiteit en wandelen zijn inderdaad ook altijd fijn! 🙂

 6. Irene 24 maart 2019 op 10:00 am - Beantwoord

  Ik ben echt heel dubbel op dat gebied! Ik kan heel makkelijk ‘grote’ dingen relativeren en langs de andere kant kan ik me echt enorm opwinden over idiote, onbenullige dingen. Dat ik dan van mezelf op het moment denk van Irene, jezusmina doe daar niet zo onnozel over! Maar ik kan er niet aan doen. Als ik me echt druk maak om van die grote, belangrijke dingen, dan helpen de tips die jij geeft me ook wel. Vooral opschrijven en uit m’n hoofd komen zijn lifesavers. Even een wandelingetje gaan maken met de honden en het gaat zoveel beter! En even denken of ik er iets aan kan veranderen helpt me ook altijd enorm. Omdat ik dan weet dat ik ofwel iets kan doen om mezelf te helpen ofwel er niets aan kan doen en het dus maar gewoon moet accepteren.

  • Romy 24 maart 2019 op 9:10 pm - Beantwoord

   Mooi om te horen wat jou helpt om grote dingen meer los te laten en je er minder druk over te maken. Best lastig, hè, als iets relatief kleins toch een heel ding wordt in je hoofd. Pure mindfuck soms, maar makkelijk om te draaien is het niet. In zulke gevallen moet ik vaak echt even een stap terug doen of het er met iemand anders over hebben, zodat ik er met iets meer relativeringsvermogen naar kan kijken.

 7. Amy 24 maart 2019 op 11:12 am - Beantwoord

  ‘Loslaten’ vind ik vaak een hele lastige. “Je moet gewoon leren loslaten”… ja maar hoe dan, what’s the magic trick? Het helpt voor mij in ieder geval om uit mijn hoofd te raken en fysiek bezig te zijn door te sporten in de sportschool of lekker naar buiten te gaan. En grenzen bewaken in de agenda is een hele belangrijke.

  • Romy 24 maart 2019 op 9:08 pm - Beantwoord

   Loslaten is inderdaad zo makkelijk nog niet. Helaas. Voor mij helpt uit mijn hoofd komen ook altijd goed. Juist door me even te storten op iets waar ik vooral mijn handen of lichaam in plaats van mijn hoofd voor gebruik, maak ik me vaak al wat minder druk.

 8. Evelyne 24 maart 2019 op 2:42 pm - Beantwoord

  Ik kan mij enorm hard druk maken in dingen. Zelfs al zijn ze helemaal niet erg. Laatst nog heb ik een gans weekend ambetant gelopen van een stom misverstand. Toen ik uiteindelijk die vrouw sms’te om het misverstand uit te leggen reageerde ze verbijsterd. Ze zegt: ‘zit er toch niet mee in, ik zit er ook niet mee. Er zijn ergere dingen in de wereld’ Waarop er bij mij precies een hele last van mijn schouders is gevallen. Ik moet dus meer van die onnozele dingen gaan loslaten..

  • Romy 24 maart 2019 op 9:07 pm - Beantwoord

   Zeker herkenbaar wat je zegt! En wat een waardevolle eye-opener eigenlijk van de vrouw in kwestie. Soms kun je in je hoofd ergens een heel ding van maken, terwijl het eigenlijk helemaal zo’n ding niet is. In dat soort situaties vraag ik tegenwoordig weleens raad aan mijn (lekker nuchtere) broer. Die kan me met zijn visie vaak geweldig goed helpen om dingen meer te relativeren.

 9. chucky1012 24 maart 2019 op 3:15 pm - Beantwoord

  Zeer fijne tips 😉
  Ik ga nu ook veel meer aan mezelf denken ipv altijd maar eerst anderen op de eerste plaats te laten komen…..

  Een fijne dag……

  • Romy 24 maart 2019 op 9:03 pm - Beantwoord

   Goed dat je meer bewust jezelf op de eerste plaats wil zetten. Het is eigenlijk heel belangrijk om voor jezelf op te komen en voor jezelf te zorgen, want uiteindelijk is dat wat iedereen doet.

 10. Mevrouw Marloes 25 maart 2019 op 9:42 am - Beantwoord

  Ik maak(te) mij erg druk om mijn studie. Er wordt verwacht dat je het binnen vier jaar allemaal afrond, maar ik werk er sinds dit jaar naast (in plaats van stagelopen). Dit zorgde bij mij voor zoveel slapeloze nachten door de stress. Hoe kon ik ervoor zorgen dat ik dit jaar dan ook nog eens afstudeerde? Nu heb ik besloten om er gewoon een jaar langer over te doen. Ik hoef volgend jaar dan misschien maar twee vakken te doen, maar doordat ik die dit jaar even oversla en mij focus op mijn scriptie en ander afstudeeronderzoek, heb ik wel wat meer rust. Geaccepteerd heb ik het nog niet helemaal, maar veel meer rust (ook in mijn hoofd) heb ik wel.

  Liefs,
  Marloes

  • Romy 26 maart 2019 op 12:23 am - Beantwoord

   Wat goed dat je jezelf wat meer rust gunt met het afstuderen! Een scriptie schrijven, afstudeeronderzoek doen, vakken volgen en daarnaast ook nog werken is allemaal niet niks. Uiteindelijk is een jaar op een mensenleven niets. Zeker niet als je je bedenkt dat je, als je het allemaal wel in één jaar zou hebben geprobeerd te doen, misschien wel daarna te moe zou zijn geweest om dat allemaal vol te houden. Nu gun je jezelf de rust die je nodig hebt en ben je tegelijkertijd hartstikke goed bezig. Dus deze keuze ook voor jezelf accepteren, zou meer dan terecht zijn! <3

 11. Maaike 25 maart 2019 op 3:03 pm - Beantwoord

  Handige tips, die kan ik goed gebruiken. Vooral dat loslaten.

 12. Nikita 25 maart 2019 op 8:48 pm - Beantwoord

  Ik maak me vrij gemakkelijk druk in van alles. Nu ik rust neem en bij mezelf sta, is dat wel al minder geworden. Als ik te veel pieker en het is een onderwerp dat ik op mijn blog kan bespreken, durf ik dat wel eens te doen. Ik krijg dan inzicht in mezelf, maar ook als er volgers reageren geeft dat ook weer nieuwe inzichten en vaak ook opluchting. De herkenbaarheid van de reacties is enorm soms. Maar vaak ga ik schilderen of tekenen, omdat ik dan met mijn hele ‘mind’ bij mijn tekening zit. Omdat ik wil dat alles goed staat. En dan komt mijn perfectionisme van pas, want die leidt me dan af. Na mijn tekening kijk ik vaak helderder naar hetgene waar ik over aan het piekeren was. Als ik te moe ben kan ik ook vaak dingen erger maken dan ze zijn. Na een nachtje slaap, zijn er vaak al veel wonderen gebeurd.

  • Romy 26 maart 2019 op 6:55 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat het delen van die gedachten op je blog veel voor je doet, net als creatief bezig zijn. Bijzonder hè wat zoiets kleins al met je kan doen. Ik herken wel wat je zegt over het bloggen. Ook mij helpt het weleens om dingen op mijn blog aan te snijden. Wat je zegt, alleen al de herkenbaarheid die je dan krijgt van anderen kan heel fijn en relativerend zijn.

Recente blogs

Meer warmte en sfeer in huis creëren? 13 tips (komt geen kachel aan te pas!)

2 december 2022|Interieur|

Toen ik hier kwam wonen, was het uiteraard een kale bedoening. Alle muren waren spierwit of niet-helemaal-mijn-smaak-groen. Niet heel sfeervol. Ook niet heel warm. En vooral niet mijn ding. Zeker als je voor het eerst een huis koopt en nog geen complete inboedel hebt, duurt het even voordat je huis helemaal af voelt. Dat vraagt om persoonlijkheid, sfeer en warmte. En nee hoor, niet alleen van de verwarming. Dit zijn 13 tips die ik fijn vind om meer sfeer in huis te brengen. Of je nu in een karakteristieke jaren-30-woning aan de gracht of in een nieuwbouwhuis met uitzicht op wat-ooit-een-tuin-moet-worden woont.

Inkiekje #110 | Sjouwen, spotten, schilderij & Stoov-liefde

22 april 2024|Persoonlijk|

De afgelopen weken was ik in de ban van nieuwe hobby's proberen. Met name in fotograferen en foto's bewerken ging veel tijd zitten sinds ik een nieuw programma heb ontdekt. Maar dat was niet het enige wat ik deed. Ik ging ook bepakt met grof geschut en met mijn laarzen de modder in voor een wel heel leuk zondagochtendavontuur. Daarnaast trakteerde ik mezelf na een kruikongeluk eindelijk op de geliefde Stoov die ik al zo lang wilde (in een roze kleur!), planden Bart en ik een uitstapje naar Rotterdam, kregen we er de allermooiste kunst voor aan de muur bij en werd ik door officiële post herinnerd aan een belangrijk 10-jarig jubileum. Kijk je mee?

Mijn fair fashion dilemma | doe ik het of doe ik het niet?

16 mei 2017|Groen doen, Persoonlijk|

Inmiddels ben ik alweer een jaar of zeven vegetariër en gebruik ik alleen nog maar dierproefvrije cosmetica. Ik probeer daarmee op mijn manier een steentje bij te dragen aan een wereld die ook goed is voor dieren. Aan de ene kant ben ik soms best trots op en blij met die keuzes. Toch is er iets wat knaagt. Zou het niet eigenlijk ook een logische stap zijn om over te stappen op fair fashion? Ik weet dat kleding niet altijd op een eerlijke manier wordt gemaakt en toch kom ik nog regelmatig met nieuwe aankopen terug van winkels als Primark of H&M. Dus, fair fashion: doe ik het of doe ik het niet?