je niet fit voelen

Last van je niet fit voelen? 11 tips (nee, je hoeft niet de sportschool in!)

  • 14 juli 2021
  • 15 Reacties

Bij fit zijn denken we vaak al snel aan afgetrainde types voor wie de sportschool haast een tweede thuis lijkt. Door hun sporttenue heen vang je al een glimp op van hun sixpack en ze leven op een dieet van kale rijst met kip. Maar nee, ik denk dat je fit voelen over veel meer gaat dan dat. Heb jij last van je niet fit voelen? Ik heb mijn gebruiksaanwijzing inmiddels ontdekt en deel graag wat mij helpt om mijn energieniveau op te krikken zonder me in het zweet te werken op de hometrainer.

1. Pas op met te veel sporten

Misschien overweeg je als eerste om je sportschoolabonnement te upgraden als je last hebt van je niet fit voelen. In mijn ogen is dat niet altijd dé oplossing. Beweging is gezond voor je, maar jezelf volledig afmatten in de sportschool is het andere uiterste. Sport niet alleen om maar een sixpack of bikini body te creëren, maar sport vooral om je fijn te voelen en goed in je vel te zitten.

Ga niet op een lege maag 10 kilometer hardlopen, dwing jezelf niet om op de loopband te staan als je jezelf compleet lamlendig voelt en trek niet bij wijze van “straf” voor dat extra taartje je hardloopschoenen aan. Ik heb zelf ervaren wat te fanatiek sporten met je kan doen en voel me vele malen beter sinds ik die neiging achter me heb gelaten.

2. Laat je niet leegzuigen door energievreters

Mijn energielevel gaat meestal pijlsnel naar beneden als ik mijn dagen vul met dingen waar ik compleet op leegloop. Voor mij werkt het bijvoorbeeld totaal niet als ik op één dag met zes mensen aan de telefoon hang of als ik van de fysio naar de tandarts naar de huisarts ren. Dan heb ik ’s avonds nauwelijks nog puf om een fatsoenlijke maaltijd voor mezelf in elkaar te flansen.

Dus merk je dat je last krijgt van een niet fit gevoel? Kijk of je energievreters kunt schrappen. Check bijvoorbeeld aan het begin van de week een keer je agenda. Voel je je oké bij de indeling? Zijn er dingen waar je nu al als een berg tegenop ziet? Heb je meer van dat soort dingen op één dag gepland? Valt daar iets in te schuiven? Soms zijn een paar kleine aanpassingen al genoeg om je duizend maal fitter te voelen. Zie: hoef je de hardloopschoenen niet eens voor aan te trekken.

3. Je niet fit voelen? Vergeet je glas water niet!

Vergeet niet jezelf regelmatig van wat vocht te voorzien. Als ik op een werkdag na een tijdje begin in te kakken, doet een glas water meestal al wonderen om me snel fitter te voelen. Heb je de neiging om compleet te vergeten je eigen serveerster te zijn? Leer jezelf dan de gewoonte aan om na elke maaltijd of hapje eten één of twee glazen water te nemen. Ik neem zelf bijvoorbeeld standaard na mijn ontbijt en na mijn lunch twee koppen thee. Als ik dan verder vergeet te drinken, heb ik sowieso al vier koppen thee op.

4. Ga stressloos naar bed

Een goede nachtrust is natuurlijk een must om ’s ochtends uitgerust je bed uit te komen. Dat begint al met op tijd naar bed gaan, maar het is ook belangrijk dat je niet een uur gefrustreerd naar het plafond ligt te staren. Heel eerlijk? Mijn slaap is de laatste tijd niet altijd perfect. Ik heb weleens last van nachtelijke piekersessies over simpele dingen die totaal onbelangrijk zijn op dat late tijdstip. Maar de afgelopen tijd heb ik een aantal dingen aangepast waarvan ik merk dat ze mij minder gestrest maken:

  • Verban je telefoon uit bed. Zet je wifi en 4G uit, zodat je niet gestoord wordt door collega’s die toevallig al om vijf uur ’s ochtends in al hun enthousiasme aan de werkmails beginnen.
  • Lees een boek voor het slapengaan. Zelf word ik altijd heerlijk rustig van mijn ogen over de letters laten gaan en uit mijn eigen hoofd komen om in de boekwereld te stappen.
  • Doe ademhalingsoefeningen voordat je gaat slapen. Adem diep in en uit met je handen op je buik en probeer steeds wat langer over je ademhaling te doen.
  • Slaap eventueel met oordopjes in als je onrustig wordt van geluiden.
  • Voorkom dat je telefoon of computer het laatste is wat je ziet ’s avonds. Sluit de dag liever af met bijvoorbeeld een fijn gesprek met je partner of een uitgebreide opfrisbeurt in de badkamer.
  • Schrijf rondvliegende gedachten op in een boekje op je nachtkastje, zodat je ze uit je hoofd kunt zetten.

5. Ren niet van het ene naar het andere

Stress is allesbehalve bevorderend voor hoe fit en fijn je je voelt. Je krijgt er trouwens ook echt niet meer door gedaan als je rennend en haastend door het leven gaat. Dat heb ik zelf ook ervaren. Ik ben op gestreste momenten zo bezig met de vraag “Hoe krijg ik dit allemaal voor elkaar?”, dat er van creatieve ingevingen en goede ideeën weinig terechtkomt. Ik zit veel beter in mijn flow sinds ik mijn drukke agenda op de schop heb gegooid en het mezelf ietsje rustiger heb gemaakt. Daardoor is mijn energie beter en mijn hoofd ook een stuk leger.

Een paar fijne tips die daarbij kunnen helpen:

  • Ga op tijd weg voor een afspraak, zodat je niet met het zweet nog op je voorhoofd nét op tijd bij je afspraak komt aankakken.
  • Plan altijd een half uur te veel tijd in voor een afspraak of call, zodat je niet op hete kolen zit als de ander te lang van stof is.
  • Leer jezelf aan om dingen met aandacht te doen. Multitasken lijkt heel efficiënt, maar betekent vooral dat je een paar dingen half doet en daarom alles net niet helemaal goed doet. Zeker als je al last hebt van je niet fit voelen.
  • Neem pauzes, ook als je het nut er niet van inziet. Juist dan.
  • Voeg je niet uit automatisme naar de agenda van een ander. Denk niet dat je op stel en sprong iets moet oppakken omdat de ander toevallig last-minute met input komt aanzetten. Geef netjes aan dat het te kort dag is en stel je eigen planning op. Dat geldt ook voor sociale afspraken. Als iemand anders een krappe agenda heeft, betekent dat nog niet dat jij maar van alles moet verschuiven.
je niet fit voelen

6. Las bijtankmomenten in

Zorg ervoor dat elke dag minimaal twee momenten bevat waarop jij je batterij kunt opladen. Zonder je druk te hoeven maken over anderen of bezig te zijn met prikkels van buitenaf. Dit is jouw moment waarop jij kunt doen waarop het even alleen draait om je tank volgooien met een paar liter brandstof. Vind voor jezelf uit waar jij van oplaadt en plan elke dag tijd in om daaraan toe te geven. Het kan zijn dat jij oplaadt van een rondje hardlopen, een YouTube-video kijken of uitgebreid douchen. Wat het ook is, doe het met aandacht en neem er de tijd voor. Het doet wonderen bij je niet fit voelen.

7. Wees nooit uitgeleerd

Nieuwe dingen leren geeft energie. Naast overprikkeld kun je ook onderprikkeld raken als je op een dag onvoldoende uitdaging hebt. Ik heb zelf in een eerdere baan ervaren dat dat geen pretje is. De les die ik uit die periode heb meegenomen? Creëer je eigen leeruitdagingen. Kun je je leergierigheid of ambitie niet kwijt in je dagelijkse bezigheden? Kijk waarin je jezelf wel kunt uitdagen.

Volg een leuke creatieve cursus, ga op micro-avontuur of leer een nieuwe taal. Trakteer jezelf op een nieuw boek dat je helpt groeien, verdiep je in een onderwerp dat je razend interessant vindt of start je eigen blog of bedrijf. Zorg ervoor dat je kunt blijven groeien als jij die groeibehoefte voelt.

8. Accepteer ook dat goed soms goed genoeg is

Blijven leren, leren en nog eens leren heeft ook een keerzijde. Het hoeft niet altijd beter, groter en efficiënter. Als je jezelf continu tot het uiterste drijft (niet alleen in de sportschool, maar ook in je werk) slurpt dat ook energie. Gun jezelf soms ook de rust om oké te zijn met waar je nu staat in plaats van alsmaar dóór te willen. Laat het idee varen dat een behaald doel het startpunt zou moeten zijn voor een nieuw doel. Je mag ook trots zin op het punt waar je nu staat. Alsmaar “aan” staan en in de ontwikkelmodus staan, kan je ook een gestrest en futloos gevoel bezorgen.

9. Steek energie in je maaltijden

Warm niet steeds het prakkie van de dag ervoor op, grijp niet standaard naar het ene altijd-goed-recept, maar kijk hoe je variatie in je maaltijden kunt aanbrengen. Niet alleen vanwege de vitamientjes en het Schijf van Vijf-gedoe, maar ook omdat goed eten een manier is om voor jezelf te zorgen. Door energie te steken in wat jij naar binnen werkt, laat je jezelf ook zien dat jij het waard bent om energie in te steken. Dat is tenminste hoe dat voor mij werkt.

Ik voel me als vanzelf al fijner en fitter als ik iets echt lekkers eet wat ik met liefde voor mezelf heb gekokkereld en waar ik de tijd voor heb genomen. Als ik gehaast eet en kook, geniet ik minder van het eten, eet ik veel sneller en voel ik me daardoor ook minder snel verzadigd.

10. Doe niet alleen dingen met je hoofd

Sorry, ik had nog zo plechtig beloofd dat je geen killerbody-work-outs in dit artikel zou tegenkomen. Toch kon ik het niet laten één tip met je te delen die iets met sportief bezig zijn te maken heeft. Maar fanatiek hoeft het niet te zijn. In mijn ogen gaat het er bij bewegen niet om dat je met een bezweet hoofd en spierpijn terugkomt van een sportsessie. Het allerbelangrijkste is dat je uit je hoofd komt en weer in contact bent met je lijf. Allerlei vormen van sport kunnen daarbij helpen.

In plaats van meteen aan het hardlopen of wielrennen te slaan, kun je het ook wat rustiger aan doen. Ik vind zelf bijvoorbeeld pilates en yoga een fijne vorm van beweging, omdat het er daarbij juist om draait dat je de tijd neemt om oefeningen uit te voeren in plaats van dat je persoonlijk records aan het vestigen bent.

11. Je niet fit voelen? Vind jouw sparkle!

Waar gaan jouw ogen écht van sprankelen? Wat geeft jou een geweldig goed gevoel en laat je nog net geen sprong hoog in de lucht maken? Verminder niet alleen de energievreters in je leven als je je niet fit voelt, maar ga ook op zoek naar dat beetje extra sprankeling. Doe die dingen waarvoor jij nog net niet springend naast je bed staat, gun jezelf die geweldige hobby waarvan je steeds denkt dat je er de tijd niet voor hebt, of ga een keer terug naar die mooie plek waar jij volledig tot rust kunt komen.

Maak tekeningen in het park, vertrouw het verhaal dat al een paar jaar in je hoofd zit toe aan het papier, of sta wat vaker urenlang in de keuken om je culinaire zelf te zijn. Do whatever makes you happy, en geniet er ten volle van. Je zult je direct fitter en fijner voelen als je doet wat jou gelukkig maakt.

Wat helpt jou om je fitter te voelen?

niet fit gevoel

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Darina 14 juli 2021 op 7:09 am - Beantwoord

    Fijne tips. Om mij fitter te voelen probeer ik mijn taken zoveel mogelijk te verdelen zodat ik overzicht heb. Helaas heb ik last van den blessure en moet ik dat nu al sowieso doen. Voor de rest probeer ik mijzelf zoveel mogelijk uitdagingen te geven en ook rust te nemen.

    • Romy 25 juli 2021 op 4:10 pm - Beantwoord

      Ah wat rot van de blessure! Hopelijk helpt het om goed rust te nemen en voor jezelf de tijd te nemen die je nodig hebt. Veel beterschap!

  2. Audrey 14 juli 2021 op 8:48 am - Beantwoord

    Ha, de toevoeging aan de titel was heel geruststellend 😉 Goed voor jezelf zorgen is inderdaad heel belangrijk! Ik ga ook vaak gewoon even rustig zitten met mijn ogen dicht als ik voel dat ik dat nodig heb.

  3. Noor 14 juli 2021 op 9:01 am - Beantwoord

    Bij punt 3 staat ”begin in te kakken” wat betekent dit? In België betekent ‘kakken’ een drol dus kon het gezegde (?) niet plaatsen

    De laatste dagen voel ik me ook totaal niet fit. Ik sta 10 min voor mijn werk op, ontbijt en begin dan te werken. Moet ik dringend iets aan veranderen.

    • Romy 25 juli 2021 op 4:09 pm - Beantwoord

      Haha, ‘kakken’ heeft hier inderdaad dezelfde betekenis 😉 Maar ‘inkakken’ betekent in slaap dommelen. Maar ik snap de verwarring wel, want ik vermoed dat het een typisch Nederlandse uitdrukking is 🙂

  4. Saskia 14 juli 2021 op 9:24 am - Beantwoord

    Goed voor jezelf zorgen is extra belangrijk… Iets wat ik soms nog wel is vergeet in alle hectiek. Ik probeer er de laatste weken en aankomende tijd wat meer bij stil te staan…

  5. Anna 14 juli 2021 op 10:06 am - Beantwoord

    Wat een fijne tips! Veel drinken is inderdaad heel goed en gezond eten helpt bij mij ook al veel. Zo eet ik ook regelmatig een stukje gember (goorste ooit haha) om wat extra vitaminen binnen te krijgen. Sporten heb ik echt de energie niet voor. Af en toe een fijne wandeling of een thuis workout is voor mij meer dan genoeg :-).

  6. Daenelia 14 juli 2021 op 2:38 pm - Beantwoord

    Gezond eten, bewegen en voldoende slapen. Ik denk dat iedereen met ‘fit’ of ‘niet fit’ iets anders bedoelt. Niet fit zijn is voor mij beetje kwakkelen, niet uitgerust zijn, me niet goed kunnen focussen. Kwakkelen doe ik al een hele poos niet meer, daar had ik meer last van toen ik jonger was (want als jongere reageert je immuunsysteem iets harder, heb ik begrepen. Dus logisch dat je dan ook wat vaker niet lekker fit bent). Nu moet ik vooral zorgen dat ik uitgerust ben, want mijn slaapritme verandert ook door de jaren.
    Dat ik me af en toe niet goed kan focussen ligt vooral aan dat ik mijn koffie nodig heb 🙂 Ik denk dat dat vast ook wel samenhangt met mijn slaapritme. Maar kip of ei? Daar ben ik nog niet uit.

  7. Anouk 14 juli 2021 op 5:24 pm - Beantwoord

    Wat een goede tips! Ik geloof niet dat ik instaat ben om onderprikkeld te zijn (ik ben daarentegen heel goed in overprikkeld raken), er zijn altijd zoveel dingen die ik leuk vind en nog zou willen leren 🙂

  8. Evelyne - Gouden Momenten 14 juli 2021 op 9:08 pm - Beantwoord

    Goeie tips! Ik ben bijvoorbeeld absoluut geen sporter en dit lijstje zou voor mij wel goed kunnen werken. Vooral het drinken, want ik weet van mezelf dat ik véél te weinig drink op een dag. Ik zou ook zo’n ritueel moeten vinden, maar dan met gewoon water in plaats van thee.

  9. Johanna 15 juli 2021 op 3:21 pm - Beantwoord

    Goeie tips, maar momenteel heb ik toch nog ietsje meer nodig. Zon zou zeker helpen. En verder meer bewegen (zwemmen), wellness (naar een thermalbad), gezond eten (alhoewel ik dat eigenlijk steeds meer doe) en vooral iets nieuws beleven. Of dat nu een cursus of een binnenlands reisje is. Maakt niet uit, maar daar heb ik het meeste behoefte aan. En de energievreters die worden al enige tijd behoorlijk snel afgewezen. Het duitse “abserviert” is mooier.
    Succes!

    • Romy 25 juli 2021 op 3:53 pm - Beantwoord

      Wat goed dat je die energiezuigers eerder de deur wijst! Enne, wellness klinkt ook als een topidee om je beter te voelen en even te ontspannen.

  10. Lilian 15 juli 2021 op 8:26 pm - Beantwoord

    Goede tips! Waar ik onlangs nog achterkwam als goede tip: eet niet teveel. Ik ontbeet en lunchte best wel veel, maar daardoor had ik na die maaltijden minder energie, omdat ik eigenlijk te vol zat. Terwijl, als je iets minder eet en je lichaam iets minder druk is met de verwerking van het eten krijg je juist extra energie. En slapen is ook zó belangrijk! Heb net een paar nachten slecht geslapen door warmte en rugpijn en dan is de dag echt minder fijn. Vanavond weer vroeg er in. 🙂

    • Romy 25 juli 2021 op 3:51 pm - Beantwoord

      Goede tip inderdaad van niet te grote maaltijden! Verdeeld over de dag eten helpt sowieso om geen suikerdip te krijgen. Daar had ik eerder ook weleens last van als ik dan een enorme maaltijd at en vervolgens een paar uur zonder eten deed tot de volgende grote maaltijd 😉

  11. Maaike 21 juli 2021 op 11:14 pm - Beantwoord

    Weer goede tips! Ik probeer altijd naar mijn lichaam en gevoel te luisteren en één dag in de week voor mezelf te houden.

Recente blogs

Februari 2021 | Samenwonen, (ont)spanning & smakelijk eten

1 maart 2021|Persoonlijk|

Je zou haast vergeten dat ons land twee weken geleden nog volledig wit kleurde door de sneeuw. Februari was een maand van verandering. Niet alleen qua weer, maar ook persoonlijk. Een kamer in huis werd totaal veranderd, onze samenwoonplannen namen concrete vormen aan, ik besloot mijn ontbijtjes voortaan totaal te veranderen, ik begon met mediteren (huh, ik?) en ik zette een spannende stap voor mijn bedrijf. Kortom: genoeg om een terugblik op deze kortste maand van het jaar mee te vullen.

Onzekerheid | 3 inzichten die mij goed hebben geholpen

27 maart 2019|Persoonlijke groei|

Onzekerheid kan je het leven - helaas - soms flink zuur maken. Het is als een irritant stemmetje dat continu vervelende dingen uitkraamt. Dat je niet goed genoeg bent of dat je iets niet kunt bijvoorbeeld. Vaak zonder ook maar enige goede reden. Toch tettert het stemmetje vrolijk door en is het nog niet zo eenvoudig om die stem de mond te snoeren. Ook ik heb in mijn leven veel onzekerheid gekend. Nog steeds heb ik wel de nodige onzekerheden. Maar me laten leiden door onzekerheid, dat doe ik niet meer! Hoe dat zo is gelukt? Dit zijn 3 inzichten die mij daarbij hebben geholpen.

Dream BIG | Waarom je best groot mag dromen!

6 september 2017|Persoonlijke groei|

Wat is jouw allergrootste droom? Wat zou jij het allerliefst willen bereiken als alles mogelijk zou zijn? Als het gaat over dromen, dan komt het woord 'realistisch' vaak al snel om de hoek kijken. We mogen namelijk wel dromen, maar het zouden dan wel dromen moeten zijn die je kunt waarmaken. Maar is dat wel zo? Dat vroeg ik me laatst af, toen ik zelf aan het dagdromen was en verzonken raakte in mijn eigen gedachten. Is de kracht van dromen niet juist dat in je dromen alles kan? Dat je in je hoofd een fantasiewereld kunt creëren waarin alles mogelijk is en jouw hartewens in vervulling kan gaan?

Ga naar de bovenkant