aaaaaa 7

Je passie vinden in 4 stappen

 • 11 oktober 2017
 • 39 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Waar leef jij van op? Waar word jij blij van en wat geeft jou energie? Het kan nog en flinke ontdekkingstocht zijn om jouw passie te vinden. Je kunt je passie helaas niet vinden met een Google-zoektocht of in een encyclopedie. En nee, helaas ook niet in dat verloren hoekje onder de bank. Inmiddels kan ik met volle overtuiging zeggen dat schrijven/bloggen mijn grote passie is. Toch duurde het heel wat jaren voordat ik die passie (her)ontdekte en echt kon ervaren hoeveel plezier ik daaruit haal. Ook jou gun ik het plezier van jouw passie vinden. Niet door er wanhopig naar te zoeken, maar door op ontdekkingstocht te gaan. Deze 4 stappen helpen je daar misschien bij.

je passie vinden tips

Blijf dicht bij jezelf

Waar leef jij van op? Dit was de vraag die ik mezelf iets meer dan een jaar geleden stelde. Ik had mijn diploma op zak, maar had nog geen idee welke kant ik op wilde. Diep van binnen wist ik wel wat ik het allerliefste deed, maar eigenlijk liet ik me meer leiden door verwachtingen van anderen. Met vallen en opstaan leerde ik om dichter bij mezelf te blijven. Een passie is niet iets wat je vindt door altijd te voldoen aan verwachtingen. Nee, je vindt het door stil te staan bij jouw gedachten en gevoelens. Schrijf bijvoorbeeld eens alles op wat jou op een dag blij maakt of waar jouw liefste dromen over gaan. Vergeet alle invulgedachten en gepieker over wat anderen ervan vinden. Een passie vinden gaat om dicht bij jezelf blijven, ongeacht wat je buurvrouw, vriendin of moeder daarvan vindt.

Durf te ontdekken

Waar leef jij van op? Het antwoord op die vraag is niet iets waar je heel hard naar op zoek moet gaan. Misschien weet je diep van binnen wel wat jouw grootste passie is, maar is het een kwestie van jezelf de kans geven om je passie te ontdekken. Dat kun je bijvoorbeeld doen door eens met een stapel tijdschriften en lijm aan tafel zitten en een mooi moodboard te maken met alles wat jou blij maakt. Wat kan jou zelfs op de ergste off-day nog een beetje opvrolijken of geeft je zelfs op een vermoeiende dag nog energie? Of maak een lijstje met hobby’s die je nog eens wilt uitproberen, alleen al om ze eens gedaan te hebben. Waag je er gewoon een keer aan en zet je twijfels opzij. Met ontdekken en uitproberen zet je namelijk in feite stap 1 richting jouw passie vinden.

Ga af op je enthousiasme

Waar leef jij van op? In mijn ogen vormt je enthousiasme vaak al een pijl in de goede richting voor het antwoord op die vraag. Datgene waar jij dolenthousiast van wordt, is immers waarschijnlijk ook waar jij een fijn gevoel aan overhoudt en veel plezier aan beleeft. Als iemand je zou vragen “Wat zou je nu het allerliefste doen?”, wat zou je dan antwoorden? En als je een dag vrij hebt en je tijd mag indelen zoals jij wilt, wat zou je dan als eerste gaan doen? Waar loop je warm voor en spring je nog net niet ’s ochtends je bed voor uit? Laat je niet tegenhouden door mitsen en maren, maar ga eens volledig af op jouw oprechte enthousiasme. Ook ik dacht dat een blog niet realistisch was, maar toch durfde ik concrete doelen te stellen, me erin te verdiepen en uiteindelijk een domeinnaam vast te leggen. En daar heb ik geen seconde spijt van gehad!

Maak tijd voor je passie

Waar leef jij van op? Misschien heb je inmiddels het antwoord op die vraag voor jezelf helder. Maar dan komt nu de cruciale laatste stap: tijd. Je kunt iets namelijk nog zo geweldig leuk vinden en er dolenthousiast over zijn, maar waar haal je de tijd vandaan om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan? Daar is eigenlijk geen andere methode voor dan er tijd voor te máken. Er is namelijk geen ‘Ja maar’ te bedenken om je passie niet te volgen. Niet alleen geeft je passie je energie, maar ook word je er misschien een blijer mens van, geeft het je de kans om bij te tanken en jezelf te ontplooien. Het biedt je de nodige me-time en ontspanning, maar bovenal een geweldige dosis passie en plezier. En zeg nou zelf, dat is toch alle tijd van de wereld waard?! Ja, ook tussen alle verplichtingen door!

Wat is jouw grootste passie? En hoe heb jij die gevonden?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marije 11 oktober 2017 op 6:35 am - Beantwoord

  Mijn grote passie is ook schrijven en creativiteit. Bloggen is daar dan weer een onderdeel van.

 2. Darina 11 oktober 2017 op 6:39 am - Beantwoord

  Schrijven is zeker een grote passie voor mij, al sinds mijn puberjaren dat ik een dagboek bijhield en daarna korte verhalen ging schrijven.

  • Romy 11 oktober 2017 op 7:12 pm - Beantwoord

   Wat onwijs mooi om te horen dat je al zo lang die passie voor schrijven hebt! 🙂

 3. Simone 11 oktober 2017 op 6:40 am - Beantwoord

  Wat mooi geschreven! Mijn passie voor schrijven heb ik al jaren geleden ontdekt maar ik merkte dat ik iets mistte om mijn energie te uiten. Ik heb altijd wel gesport maar sinds twee jaar doe ik fanatiek aan fitness / krachttraining en daar haal ik echt onwijs veel voldoening uit, ik zou denk ik niet eens meer zonder kunnen!

 4. Iris 11 oktober 2017 op 7:58 am - Beantwoord

  Ik vind het heerlijk om creatief bezig te zijn. Schilderen, collages maken met Photoshop, fotograferen.

 5. Josephine 11 oktober 2017 op 8:38 am - Beantwoord

  Wat een leuk artikel! Eigenlijk heb ik altijd al geweten waar mijn passies lagen, en ik heb dan bijvoorbeeld ook nooit echt getwijfeld wat ik zou gaan studeren. Geschiedenis en taal, daar mag je me voor wakker maken! Het grappige is dat ik wel eens gewisseld ben van favoriete taal of favoriet tijdvak, maar de basis blijft altijd hetzelfde.

 6. Amy 11 oktober 2017 op 8:43 am - Beantwoord

  Als kind vond ik het al fijn om bezig te zijn met taal en was ik ook heel creatief. Zeker dat creatieve ben ik een beetje uit het oog verloren, maar ik merk wel dat het terugkomt als ik er bewust tijd voor maak. Dat is dus inderdaad een goede tip! Vaak is het ook goed om, als je niet goed weet wat je passie is, terug te denken aan wat je als kind leuk vond.

  • Romy 11 oktober 2017 op 7:12 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Wat leuk om te horen dat jij je passie uit zowel schrijven als sporten kunt halen. Ik kan me voorstellen dat zeker die mix van iets creatiefs en iets waarin je je energie kwijt kunt heel fijn is 🙂

  • Romy 11 oktober 2017 op 7:14 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je eigenlijk altijd al deze passies hebt gehad! En dat je daardoor al snel uit je studiekeuze was, is een fijne bijkomstigheid 🙂 Ik kan me voorstellen dat Duits als studie een geweldige mix tussen geschiedenis, taal en cultuur is geweest.

  • Romy 11 oktober 2017 op 7:14 pm - Beantwoord

   Ja, zeker weten! Als je je heel erg laat leiden door wat anderen vinden, is het soms nog best lastig om je te storten op de dingen die jij écht heel leuk vindt.

  • Romy 11 oktober 2017 op 7:15 pm - Beantwoord

   Ja, zeker weten! Als kind doe je vaak dingen nog zonder erover na te denken en kun je echt opgaan in een bezigheid. Juist wanneer je als volwassene veel meer met meningen van anderen of met verewachtingen te maken krijgt, is het goed om soms eens terug te denken aan je kindertijd.

 7. Marloes 11 oktober 2017 op 8:56 am - Beantwoord

  Handige tips geef je! Ik denk dat koken wel een grote passie van mij is. Toen ik nog thuis woonde deed ik het nooit, want mijn vader en broer zijn niet zo van het nieuwe gerechten uitproberen. Nu ik samenwoon kook ik vrijwel elke avond en ik vind het zo leuk! Zelfs na een lange dag heb ik altijd nog energie om te koken. Ik kan me altijd helemaal verheugen op een nieuw recept en experimenten met smaken haha. Masterchef Australia is ook een van mijn favoriete programma’s.

  • Romy 11 oktober 2017 op 7:16 pm - Beantwoord

   Wat onwijs leuk om te horen dat je je passie voor koken echt hebt ontdekt de afgelopen jaren. Ik kan me voorstellen dat het echt genieten is om je na een lange dag op het maken van gerechten te storten. En jouw vriend boft dan ook maar met iemand die graag nieuwe recepten uitprobeert en in de keuken staat 🙂

 8. Liese 11 oktober 2017 op 9:36 am - Beantwoord

  Wat een eye-opener! Vooral die ‘kijk naar jezelf’. Ik heb zelf wel veel interesses (meerdere passies?) dus dat is altijd wat goochelen. Ik zie me ook niet nog veertig jaar dezelfde dingen doen. Gelukkig kan ik daar zelf mee leven 🙂

 9. irene 11 oktober 2017 op 8:42 am - Beantwoord

  Mooi artikel. Ik heb wel gemerkt dat wanneer je hetgeen doet wat (je denkt) dat van je verwacht wordt, je ook echt je passie uit het oog kunt verliezen.

 10. Madelon 11 oktober 2017 op 9:45 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel! Mijn passies zijn schrijven en van alles rondom cultuur en geschiedenis. Alleen nu dat alles nog vertalen naar concrete plannen. Ach, dat komt wel weer op zijn tijd 🙂

 11. Loes 11 oktober 2017 op 10:54 am - Beantwoord

  Heel mooi artikel, het is inderdaad belangrijk om dicht bij jezelf te blijven! Ik vind het ook belangrijk om je niks aan te trekken wat anderen er eventueel van vinden, want wat doet dat er eigenlijk toe? Ik heb dat met bloggen, ik trek me makkelijk wat aan van anderen, maar dat moet ik eigenlijk niet doen.

 12. Anna 11 oktober 2017 op 11:04 am - Beantwoord

  Wat een fijn artikel. Het is inderdaad soms erg lastig om je passie vast te stellen. Ik heb eens gehoord dat we als kind vaak al weten wat we het leukst vinden, soms vinden we wat we als kind leuk vonden nu nog steeds geweldig om te doen! Ik maakte als kind altijd tijdschriftjes en schoenen (van papier, lol) en eigenlijk komt dat aardig overeen met de (styling en vormgeving) opleiding die ik ben gaan doen! (Mode) tekenen vind ik bijvoorbeeld nog steeds leuk om te doen. Ik denk dat ik wel een aantal passies heb, de grootste is toch wel fotograferen (en schrijven I guess, oh, moeilijk moeilijk) en daar ben ik ook de meeste tijd aan kwijt waardoor andere bezigheden naar de achtergrond verdwijnen.

  • Romy 11 oktober 2017 op 7:34 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je eigenlijk al sinds je kindertijd weet waar je passies liggen en nog steeds in feite dezelfde dingen leuk vindt. Fotograferen en schrijven zijn toch ook wel mijn twee grootste passies op dit moment 🙂

 13. marleen 11 oktober 2017 op 11:37 am - Beantwoord

  Mooi artikel weer Romy! En inderdaad, een passie zit in je hart, ongeacht wat anderen er van vinden 🙂
  Voor mij is dat echt schrijven en ik krijg ook een warm gevoel als ik aan de Griekse eilanden denk en de bijbehorende gastvrijheid en het gevoel van vrijheid wat ik daar heb 🙂

 14. Evelyne 11 oktober 2017 op 3:19 pm - Beantwoord

  Mijn passie is fotografie (algemeen geweten ondertussen, denk ik 😉 ) en die ontdekte ik redelijk toevallig. Ik keek graag naar foto’s en werd hoe langer hoe meer aangetrokken door een mooie foto. Tot ik begon met lessen te volgen om maar iets te doen in het leven. Omdat ik er dan zo in meeleefde ging ik alsmaar verder in mijn passie. Mocht ik ooit van mijn passie deels mijn beroep kunnen maken.. dat zou uiteraard mooi meegenomen zijn.

 15. Melissa 11 oktober 2017 op 5:02 pm - Beantwoord

  Bloggen is mijn passie, en dan voornamelijk het schrijven van artikelen. Foto’s maken staat op 2. Mooie tips!

 16. Els 11 oktober 2017 op 5:13 pm - Beantwoord

  Ja, tijd is toch altijd lastig. Daarom heb ik altijd een haakproject op de bank liggen. Dat kan ik mooi voor de TV doen :-).

  • Romy 11 oktober 2017 op 7:38 pm - Beantwoord

   Wat een slimme oplossing! Ik vind het ook nog weleens fijn om dingen te combineren. Dan máák je er eigenlijk gewoon tijd voor 🙂

 17. Nesrin 11 oktober 2017 op 5:42 pm - Beantwoord

  Mijn twee passies zijn bloggen en het werk wat ik nu doe (marketing & communicatie) Dat ik met deze twee geld verdien vind ik een hele mooie bijzaak.

  • Romy 11 oktober 2017 op 7:39 pm - Beantwoord

   Wat mooi inderdaad dat je juist met de twee dingen die voor jou echt een passie zijn ook je geld kunt verdienen 🙂 Ik heb dat zelf ook met mijn werk en voel me regelmatig een echte mazzelkont dat ik met zulk leuk werk nog geld verdien ook.

 18. Nikita 11 oktober 2017 op 7:00 pm - Beantwoord

  Toen ik drie jaar geleden wisselde van opleiding moest ik wel zoeken naar mijn passie. Want anders kon ik geen kant uit met mijn opleiding. En toen ben ik gaan kijken wat mij echt gelukkig maakt. Daar had ik al snel een antwoord op, creatief zijn. En dat is de juiste keuze geweest. Ok voelde dat ik mijn passie zou ontdekken in mijn nieuwe opleiding en effectief. Ik heb de wereld van de illustraties leren kennen. En dat is echt een van mijn favoriete werelden om te leven 🙂

  • Romy 11 oktober 2017 op 7:41 pm - Beantwoord

   Wat geweldig om te horen dat je zo je passie hebt gevonden in de opleiding die je nu doet. Het is sowieso geweldig om je passie te ontdekken, maar het is al helemaal bijzonder en mooi als je je daar in je opleiding of werk ook nog eens dagelijks op kunt storten 🙂

 19. Patricia (Mommy Stories) 11 oktober 2017 op 9:07 pm - Beantwoord

  Wat grappig, ik heb een paar dagen geleden ook een artikel gepost over mijn passie. En dat is natuurlijk schrijven en bloggen. Het is heerlijk om te doen en wil het niet meer loslaten.

  • Romy 13 oktober 2017 op 7:09 am - Beantwoord

   Oh wat leuk! Ik ga je artikel vandaag even lezen 🙂 Ben benieuwd! Wat leuk om te horen dat je in schrijven en bloggen echt je passie hebt gevonden!

 20. Sara | MevrouwMiauw 11 oktober 2017 op 10:16 pm - Beantwoord

  Ik zou ook echt meer tijd moeten nemen voor mijn passie. Ik vind fotografie erg leuk maar ik maak er echt veel te weinig tijd voor vrij. Tijd vind ik sowieso maar een lastig dingetje: ik baal er echt zo enorm van dat er maar 24 uur in één dag zitten. 🙁 Ik vind het echt tof om te zien hoe jij bezig bent met je passie. Zo knap hoe jij je blog bijhoudt en ook de moeite neemt om op vrijwel iedereen die een reactie achterlaat te reageren. Daar ben ik stiekem best jaloers op hoor. Dat zou ik ook wel willen doen!

  • Romy 13 oktober 2017 op 7:10 am - Beantwoord

   Ja, het is soms zo lastig dat er niet een paar uur meer in een dag zitten. Tijd steken in je passies, naast bijvoorbeeld een fulltime baan, kan soms nog best lastig zijn. Dankjewel voor je lieve compliment! Maar ook jij doet het supergoed als blogger! Ik lees je artikelen altijd met veel plezier en kan zien dat je er tijd en aandacht in steekt. En je hoeft niet alles perfect te doen om een leuke blog te hebben, hè?! 🙂

 21. Saskia 14 oktober 2017 op 9:06 pm - Beantwoord

  Prachtig artikel, vooral voor mensen die hun passie (nog) niet hebben gevonden.
  Zoals je weet heb ik de mijne al en ik kan met trots zeggen dat dit mijn werk is 🙂

  • Romy 15 oktober 2017 op 9:20 am - Beantwoord

   Zo mooi om te horen dat je in je werk ook echt je passie hebt kunnen vinden 🙂

Recente blogs

Zelfliefde vergroten | 11 kleine dingen die daarbij helpen

31 januari 2022|Zelfliefde|

Ik hou van mij. Ik ben goed zoals ik ben. Ik mag er zijn. Het zijn van die zinnen waar je via hashtag selflove mee wordt doodgegooid. Maar waarom is het zo lastig om er zonder enige twijfel in te geloven? Zelfliefde vergroten is voor mij de laatste jaren een belangrijk thema geweest. En ik heb vooral ontdekt: ’t zit hem vaak in kleine dingen. Geen retraites of cursussen waar je je blauw aan betaalt. Nee, dit zijn 11 kleine manieren om zelfliefde te ontwikkelen. Hopelijk helpen ze jou ook.

Mijn wish list voor mijn 24e verjaardag

14 mei 2017|Lifestyle|

Ik kan het zelf bijna niet geloven, maar volgende week word ik alweer 24 jaar. Lekker cliché, maar wat vliegt de tijd! Elk jaar krijg ik vlak voor mijn verjaardag dezelfde standaardvraag: "Wat wil je eigenlijk hebben?". Elk jaar breek ik ook weer mijn hoofd over die vraag en weet ik het eigenlijk niet zo goed. Dit keer besloot ik eens goed voorbereid te zijn voordat ik die vraag krijg en zocht ik een paar leuke spullen uit die op mijn wish list staan. Dit zijn een paar leuke producten waar ik op mijn verjaardag zeker wel vrolijk van zou worden.

10 wijze woorden om vandaag eens bij stil te staan

8 februari 2018|Persoonlijke groei|

Ken je van die uitspraken die de spijker op zijn kop slaan? De een noemt het wijze woorden, de ander tegeltjeswijsheden en weer een ander vindt het vooral dramatische clichés. Hoe dan ook, soms kunnen quotes je echt aan het denken zetten of zit er in ieder geval een kern van waarheid in. Daarom zet ik in dit artikel 10 wijze woorden of mooie doordenkers op een rij om vandaag eens extra bij stil te staan. Gewoon om net iets meer uit jouw dag te halen vandaag!