Je schuldig voelen? Nergens voor nodig in deze 10 situaties!

 • 20 februari 2019
 • 26 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Schuldgevoelens zijn een lastig ding. Natuurlijk zijn ze terecht als je bijvoorbeeld de lievelingstrui van je moeder op 100 graden wast, op de tenen van je kat staat of in een vlaag van verstandsverbijstering een vertrouwelijk mailtje naar de verkeerde persoon stuurt. Maar er zijn ook heel wat situaties waarin je schuldig voelen nergens voor nodig is. Dit zijn 10 situaties waarin je je schuldgevoelens absoluut (zonder schuldgevoel!) het raam uit mag gooien.

Je schuldig voelen? Niet nodig…

 1. …als je ergens geen tijd voor hebt. Onze agenda’s bestaan nu eenmaal niet uit volledig blanco pagina’s waarvan je geen idee hebt hoe je ze gevuld moet krijgen. Dubbele afspraken gaan niet, er is tijd nodig om te slapen (het liefst meer dan 2 uurtjes!) en 1001 taken tegelijk kan je hoofd niet aan zonder gevaar voor uit elkaar ploffen. Daarom is schuldgevoel nergens voor nodig als jij een keer geen tijd hebt en ‘nee’ moet verkopen.
 2. …als je tijd voor jezelf neemt. Ook als je een moment pakt voor jezelf, is dat geen reden om je schuldig te voelen. Ook niet als je daar iets voor afzegt, omdat jij de me-time goed kunt gebruiken. Het slot van jouw favoriete serie kunnen kijken is geen luxe; het is een essentieel momentje voor jezelf, dat ervoor zorgt dat jij morgen weer fris en fruitig aan de bak kunt.
 3. …als je helemaal niets doet. En zelfs als van een serie-avond geen sprake is en jouw voornaamste plan is om op de bank te hangen en je kat met honderden knuffels te overladen, is dat geen reden om je schuldig te voelen. Helemaal niets doen is namelijk verrassend nuttig! En je kat zal je dankbaar zijn!
 4. …als je een foutje maakt. Kleine foutjes zijn de aandacht niet eens waard. Een spelfoutje is bijvoorbeeld zo verbeterd en een ongeplande omweg als Mr. TomTom het laat afweten is ook geen ramp. In ieder geval zolang jij er zelf geen ramp van maakt. Voel je niet schuldig als je een keer iets fout doet. Het is menselijk en levert tenminste een wijze les op.
 5. …als je jezelf iets gunt. Of dat nu een reep extra pure chocolade, een onweerstaanbaar maar iets te duur jurkje of een cruisevakantie is, trakteren mag best op z’n tijd. Zolang je het niet elke dag doet en in de gaten houdt dat het je spaarsaldo niet onder nul brengt, is jezelf dingen gunnen juist heel mooi en fijn.
 6. …als je een milkshake met alles erop en eraan bestelt in plaats van een 100% organic smoothie met chiazaad. Suikerbom of juist supergezond, dood zal je er niet aan gaan. Hetzelfde geldt voor je favoriete cheesecake of de zak M&M’s die je verlekkerd ligt aan te staren in de voorraadkast. Mag best op z’n tijd! Als je maar belooft dat je er echt van geniet.
 7. …als je niet voldoet aan de verwachtingen van een ander. Wanneer jij andere plannen maakt dan je ouders, familieleden, vriendinnen of bemoeizuchtige kennissen voor ogen hadden, is dat nog geen reden om je schuldig te voelen. Sterker nog, je mag jezelf juist heel krachtig voelen om het feit dat jij niet klakkeloos meegaat met de ideeën van anderen.
 8. …als je de problemen van een ander niet kunt oplossen. Hoe graag je misschien ook zou willen, je kunt nooit de hele wereld helpen. Je kunt natuurlijk een luisterend oor bieden en meedenken met dierbaren, maar problemen verhelpen is niet altijd mogelijk. Als je iemand niet kunt helpen of de naarste gedachten niet kunt verzachten, hoef je je daar niet schuldig over te voelen. Je doet wat je kunt en dat is al heel wat.
 9. …als je een keer niet te genieten bent. Of je nu als vrouw je maandelijkse feestje beleeft of gewoon een dag hebt waarop alles tegenzit, voel je niet schuldig als jij er eens een avond doorheen zit. Je mag best eens klagen en balen. Soms lucht dat nog op ook. Zolang je er maar niet té lang in blijft hangen.
 10. …als je de boel de boel laat. Even een weekend geen stofzuiger door het huis, je haren niet in de krul en je pyjama de hele dag aanhouden? Of wandel je een keer in het weekend door het park in plaats van in een overvolle supermarkt je weekendboodschappen in te slaan? Go you! Het is niets om je schuldig over te voelen als je een keer de boel laat voor wat hij is. Zelfs niet als je een bekende tegenkomt wanneer jij in je zondagse kloffie de straat opgaat.

En je schuldig voelen is ook nergens voor nodig als je je gasten verwelkomt in een woonkamer die net wat rommeliger gezelliger is dan in het gemiddelde interieurmagazine. Ha, gefeliciteerd dat je bij 99% van de Nederlanders hoort! Of als je de deur opendoet met een ontplofte knot op je hoofd. Als je een keer in het weekend pas laat je bed uit kruipt. Als je door omstandigheden geen puf hebt voor die ene verjaardag. Of als je een stukje taart of een drankje afslaat, omdat jij daar geen behoefte aan hebt (of gewoonweg de bakkunsten van je schoonmoeder niet vertrouwt!). Je schuldig voelen in zo’n situatie? Welnee!

Wat wil jij graag kunnen doen zonder schuldgevoel?

je schuldig voelen niet nodig

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. evelien 20 februari 2019 op 8:35 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel, en het is helemaal waar.
  Vooral als ik nee zeg, kan ik mij weleens schuldig voelen. Dit is zó niet nodig! Beetje bij beetje, leer ik het mijzelf aan.
  Liefs,
  Evelien

  • Romy 20 februari 2019 op 7:16 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je langzaamaan leert om je minder snel schuldig te voelen. Je hebt helemaal gelijk: het is nergens voor nodig om je schuldig te voelen als je een keer ‘nee’ zegt.

 2. Darina 20 februari 2019 op 8:43 am - Beantwoord

  Mooi post! Ik kan mij weleens schuldig voelen als ik nee zeg, maar ik leer dat steeds beter 🙂 en het niet altijd voldoen aan de verwachting van een ander….blijft een lastig iets.

 3. Audrey 20 februari 2019 op 8:50 am - Beantwoord

  Ik vind het vaak lastig om dingen waarover ik me schuldig voel los te laten. Dan blijft het maar malen en maak ik mezelf gek met allerlei ‘wat als’-scenario’s. Totaal zinloos natuurlijk!

  • Romy 20 februari 2019 op 7:19 pm - Beantwoord

   Inderdaad lastig om je daar zo druk over te maken! Het is ook niet makkelijk om die schuldgevoelens los te laten, terwijl die gevoelens eigenlijk echt nergens voor nodig zijn.

 4. Femke 20 februari 2019 op 8:52 am - Beantwoord

  Eigenlijk helemaal waar en hoewel ik het er mee eens ben, verontschuldig ik mezelf toch vaker dan nodig is :-).

  • Romy 20 februari 2019 op 7:19 pm - Beantwoord

   Herkenbaar, hoor! Ik vind het ook weleens lastig om bepaalde schuldgevoelens echt los te laten of om helemaal geen ‘sorry’ te zeggen. Ach, stapje voor stapje wordt het vast minder 🙂

 5. Els 20 februari 2019 op 9:13 am - Beantwoord

  Weer zo’n super artikel met de spijker op zijn kop! Ik voel me best vaak schuldig om de dingen die je noemt! Ik zou zonde schuldgevoel eens willen zeggen, nee, sorry wil niet afspreken. Ik ga lekker niksen.

  • Romy 20 februari 2019 op 7:21 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je mooie reactie! En een mooi streven om een keer zonder schuldgevoel nee te kunnen zeggen bij een afspraakvoorstel. Eigenlijk is schuldgevoel dan nergens voor nodig, omdat tijd voor jezelf ook heel belangrijk is. Gaandeweg komt dat vast wel! 🙂

 6. Anna 20 februari 2019 op 9:29 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel! Ik vind het nog steeds lastig om nee te zeggen tegen afspraken en me dan niet schuldig te voelen. Super stom, want het is helemaal nergens voor nodig! Ik vind het ook niet erg als anderen mijn aanbod afslaan (tenzij we al een afspraak hadden staan, dat is weer een ander verhaal), want dan heb ik een lekker avondje voor mezelf :-).

  • Romy 20 februari 2019 op 7:26 pm - Beantwoord

   Inderdaad waar! Zelf vind ik het ook niet erg als iemand een afspraakaanbod afslaat (tenzij ik inderdaad al heel lang iets hebt gepland waar ik naar uitzie), dus alleen al daarom zou ik mezelf er ook niet schuldig over moeten voelen als ik dat bij een ander doe. Die schuldgevoelens zijn dan nergens voor nodig 🙂

 7. Iris - Thebeautymagazine.nl 20 februari 2019 op 10:44 am - Beantwoord

  Wat een fijn artikel! Je hebt helemaal gelijk. We moeten wat minder bezig zijn met anderen en wat meer aan onszelf denken.

 8. Evelyne 20 februari 2019 op 11:27 am - Beantwoord

  Volledig juist, maar ik maak me soms ook schuldig aan die dingen. Dan voel ik mij soms schuldig omdat ik idd een vriendinnen-date heb afgeslaan omdat ik andere verplichtingen heb (gelukkig valt dit bijzonder weinig voor!). Ik ga me dan ook 1000 keer gaan excuseren, wat eigenlijk ook niet nodig is. Maar zo ben ik nu eenmaal, ik wil voor iedereen goed doen en als dat niet lukt dan voel ik mij schuldig. Mocht dit niet het geval zijn zou ik misschien ook een mindere innerlijke stresskip zijn op dat gebied, haha.

 9. Tineke 20 februari 2019 op 12:16 pm - Beantwoord

  Ik voel mij soms wel eens schuldig als ik totaal geen zin heb in een afspraak, afbel met een smoes.

 10. Giovanna Jansen 20 februari 2019 op 3:07 pm - Beantwoord

  Mooie blog! Herkenbare punten. (Inclusief het per ongeluk staan op de tenen van de kat… oeps!)
  Tijd voor mijzelf nemen is iets waar ik mij soms toch nog wel een beetje schuldig over kan voelen. Zeker als ik er een afspraak voor af moet zeggen. Maar ik merk wel dat het mij zoveel geeft als ik wél tijd voor mijzelf neem. Dat sterkt mij dan wel een volgende keer, waardoor ik mij steeds minder schuldig ga voelen. 🙂

  • Romy 20 februari 2019 op 7:28 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat die schuldgevoelens daarvoor heel wat stress en vervelend gevoel opleveren. Je kunt het nooit voor iedereen goed doen. Dat is soms lastig, maar wel een goed besef om bij stil te staan. Zeker als je een date afzegt omdat je al andere afspraken hebt, is er echt niets om je schuldig over te voelen. Je kunt nu eenmaal niet op twee plekken tegelijk zijn 🙂

  • Romy 20 februari 2019 op 7:34 pm - Beantwoord

   Haha, arme katten van ons. Het is dat Lily geen staart heeft, want anders vrees ik dat ik daar ook weleens op zou gaan staan 😉
   Heel mooi wat je zegt over het nemen van tijd voor jezelf! Juist als je daar heel bewust tijd voor vrijmaakt of zelfs iets voor afzegt, voelt zo’n momentje heel fijn en wordt het waarschijnlijk ook makkelijker om dat nóg een keer te doen.

 11. Lianne 20 februari 2019 op 4:41 pm - Beantwoord

  Mooi artikel! Ik kan mezelf nog best wel eens schuldig voelen als ik een vriendinnenafspraak afzeg omdat ik gewoon voel dat ik tijd voor mezelf nodig heb, maar inderdaad, dat is zeker niet erg en juist nuttig!

  • Romy 20 februari 2019 op 7:37 pm - Beantwoord

   Absoluut! Juist als je merkt dat je die tijd heel hard nodig hebt, is er niets mis mee om dat eerlijk aan te geven.

 12. Irene 20 februari 2019 op 6:34 pm - Beantwoord

  Heel mooi geschreven dit en zo waar! Met de meeste dingen die je opsomt heb ik ook geen moeite eigenlijk. Wat ik wel lastig vind is als het duidelijk is dat mensen teleurgesteld zijn in me omdat ik bijvoorbeeld een andere keuze maak. Ik moet mezelf dan altijd duidelijk maken dat ik niet verantwoordelijk ben voor de verwachtingen die mensen koesteren, dat doen ze zelf maar het blijft wel moeilijk. Langs de andere kant vind ik het belangrijker om eerst voor mezelf goed te doen maar dat hangt ook allemaal van de situatie af natuurlijk.

  • Romy 20 februari 2019 op 8:03 pm - Beantwoord

   Dat is inderdaad ook wel een situatie waar ik moeite mee zou hebben, maar je hebt eigenlijk helemaal gelijk. Als mensen teleurgesteld zijn, is dat vaak iets wat bij hen ligt en niet bij jou. Alleen al daarom hoef je je niet schuldig te voelen over zo’n situatie. Dat is ook iets waar ik aan probeer te werken. Als ik bijvoorbeeld een andere keuze maak dan iemand anders van me had verwacht, probeer ik eraan vast te houden dat het voor mij de goede keuze is en dat ik het niet iedereen naar de zin kan maken. Stapje voor stapje komen we er wel 😉

 13. Silke 20 februari 2019 op 8:39 pm - Beantwoord

  Belangrijk artikel, want volgens mij voelen we ons met z’n allen veel te vaak (onnodig!) schuldig om deze redenen.
  Ik voel me soms vooral een soort mix tussen schulden en onzeker als ik problemen van anderen niet kan oplossen. En daarmee (mogelijk) niet voldoe aan de verwachtingen van anderen. Gelukkig wordt dat steeds minder! 😀

  • Romy 22 februari 2019 op 7:41 am - Beantwoord

   In zo’n situatie is dat schuldgevoel inderdaad eigenlijk nergens voor nodig. Hoe mooi het ook zou zijn als je problemen van anderen kunt oplossen, uiteindelijk blijft het toch iets van hen. Wat mooi dat je merkt dat die schuldgevoelens al minder worden. Dat maakt je leven zo veel lichter 🙂

 14. Maaike 21 februari 2019 op 10:40 pm - Beantwoord

  Wat mooi geschreven en helemaal waar <3

 15. Nikita 23 februari 2019 op 10:43 am - Beantwoord

  Ik voel mij heel vaak schuldig als ik mijn schoolwerk laat. Maar ik heb last van vermoeidheid de laatste maand eigenlijk. Het zal ook wel komen doordat ik zoveel te verduren heb gekregen de laatste tijd met die examens, dan die onvoldoendes etc… Ik ga volgende week naar de dokter om het voor de zekerheid eens te checken. Kan nooit kwaad. Maar dat betekent dat ik soms wel eens taken moet verzetten naar een andere dag. Ook als ik gewoon mijn dag niet heb en het gewoon niet lukt. Dan heb ik er ook last mee om taken te verzetten. Terwijl mijn mentale en gezondheid gewoon echt altijd op een moet staan. Ik kan daar heel makkelijk in blijven hangen. Vooral als de volgende dag ik dan vrienden spreek die dan zeggen dat ze zoveel hebben gedaan of alle taken voor een vak hebben gemaakt of een grote taak in een keer hebben gemaakt. Dan voel ik me makkelijk minderwaardig. Maar ik heb er gewoonweg de energie niet voor. En het is oke om dat toe te geven en die taken te laten liggen en te gaan lezen of gamen. Zolang ik ze maar maak achteraf is het goed. En dat doe ik ook altijd.

  • Romy 24 februari 2019 op 12:02 am - Beantwoord

   Goed dat je binnenkort een check-up bij de dokter laat doen! Je hebt volgens mij inderdaad heel wat voor je kiezen gekregen, dus het is begrijpelijk dat de vermoeidheid toeslaat. Wel heel rot om dat te horen! Je zou jezelf absoluut weleens vrij mogen geven van schoolwerk of andere taken, bijvoorbeeld als je je dag niet hebt of niet goed in je vel zit. Ook al is het niet makkelijk, juist op zo’n dag is een moment voor jezelf heel belangrijk.

Recente blogs

7 dingen die eigenlijk niet belangrijk zijn in het leven

23 december 2018|Persoonlijke groei|

Het lijkt weleens alsof je als mens tegelijkertijd honderd ballen in de lucht moet houden. Iets wat logischerwijs niet mogelijk is als jij geen circusacrobaat met tien armen bent. Maar er is zo veel te doen, alles heeft prioriteit en van tijd heb je niet bepaald een overschot. Help! Stress! Hoe dan?! Alles lijkt belangrijk, alles doet ertoe. Maar is dat wel zo? Sommige dingen waar soms ongemerkt veel tijd in gaat zitten, zijn eigenlijk maar onbelangrijk. Dit zijn in ieder geval 7 dingen die volgens mij helemaal niet zo belangrijk zijn in het leven.

DIY: kaarten maken met Action knutselspullen

2 oktober 2016|DIY|

Drie dagen geleden deelde ik mijn budgetaankopen voor kaarten maken van de Action. Daarbij beloofde ik tegelijkertijd een DIY waarin ik stap voor stap uitleg hoe je met deze spullen een kaart kunt maken. En beloftes zijn er om waar te maken, dus waagde ik me gisteren aan deze uitdaging. Normaal gesproken combineer ik vaak budgetspullen met wat duurders. Maar dit keer maakte ik een uitzondering om aan jullie (en mezelf!) te bewijzen dat je ook met alleen budgetspullen prima uit de voeten kunt. Dus zette ik mijn schaar in het papier, maakte ik mijn handen flink vies met inkt en rolde er uiteindelijk een kaart uit mijn handen. Ik legde op foto's vast hoe dit kaartje tot stand is gekomen. Dus pak je knutselspullen en doe gezellig mee!

11 ideeën voor kleine veranderingen in je interieur

14 september 2020|Interieur|

Een interieur is nooit af. Het mijne niet in ieder geval. Bijna elke maand ben ik wel een keer aan het schuiven en slepen met spullen in huis. Nu doe ik dat natuurlijk het liefst zonder maandelijks een flink bedrag te moeten pinnen bij de woonboulevard. Daarom ben ik gek op kleine veranderingen in mijn interieur. Ben jij nou net zo gek op verandering als ik? Dan heb je misschien iets aan deze 11 ideetjes voor een mini make-over.