Je social media opschonen | 7 tips voor een schoonmaak!

Elke dag posten, liken en reageren mensen erop los via social media. Via Facebook, Instagram en Twitter kun je natuurlijk goed in de gaten houden hoe het je klasgenoot van vroeger vergaat. Of een vriendin op de voet volgen die met haar vakantieliefde een B&B in Italië is begonnen. Social media hebben alleen ook hun mindere kanten: privacyissues, negativiteit of meer tijd online doorbrengen dan je lief is. Een grote schoonmaak van je social media is dan ook geen slecht idee. Op een zeldzaam moment van verveling waagde ik me eraan. Hoe ik dat aanpakte? Ik deel 7 tips om je social media op te schonen.

social media opschonen facebook

1. Verwijder “vrienden” (minder heftig dan het klinkt!)

Vrienden verwijderen klinkt misschien heel drastisch. Maar als het Facebookvrienden zijn die je nauwelijks kent, dan is het logischer dan wanneer je een goede vriendin je huis uit zou bonjouren. Ik had op mijn vriendenlijst best veel Amerikaanse scrapbookers staan, waarvan ik sommige niet eens bij naam kende. Zonde dat die mensen al mijn updates konden zien en ik zat tegelijkertijd ook niet op al hun updates te wachten. Door “vrienden” te schrappen, voorkom je ongewenste pottenkijkers en word je meteen minder doodgegooid met oninteressante berichten van vage kennissen. Een fijne manier van je social media opschonen!

2. Schrap volgers met lege accounts op Instagram

Volgers schrappen? Ja, ik deed het! Ik was klaar met neppe accounts van vage Amerikaanse mannen of schoenenwinkels uit Oostenrijk die het vast niet kan interesseren wat ene Romy uit Nederland zoal plaatst. Ik schrapte dan ook volgers die bijvoorbeeld zelf 10.000 accounts volgen of die nogal ongepaste namen hadden. Ik las laatst bij Femke dat je engagement drastisch daalt door dit soort zogenaamde ghost followers. Die mensen zullen nooit iets van je liken, waardoor anderen ook minder foto’s van je te zien krijgen. Schrappen kan dus zeker geen kwaad. Ik heb zelf ook liever volgers die me uit oprechte interesse volgen natuurlijk.

3. Pas je ‘vind ik leuks’ aan

In de loop der jaren ben ik op Facebook heel wat pagina’s gaan liken. Daar zit uiteindelijk een handjevol leuke pagina’s bij, maar het merendeel zijn pagina’s van bijvoorbeeld winkels waar ik nooit kom of pagina’s die ik ooit heb geliket voor een winactie. Daar heb ik dan ook flink de bezem doorheen gehaald. Wist je trouwens dat elke ‘vind ik leuk’ wordt gebruikt om advertenties op Facebook op jou af te stemmen? Een goede reden om niet overal op het duimpje omhoog te klikken! Ook kritisch kijken naar de groepen waarvan je lid bent, helpt trouwens om overzicht te krijgen.

Tip: bekijk ook deze video van Arjen Lubach over wat Facebook allemaal van je weet. Voor mij een eye-opener!

social media opschonen facebook

4. Verwijder oude berichten of foto’s

Alles wat je ooit via social media hebt gedeeld, blijft daar zichtbaar voor wie dan ook. Hartstikke leuk natuurlijk dat jij en een vriendin nog altijd kunnen lachen om halfdronken foto’s van vijf jaar geleden, maar een potentiële werkgever die je profiel checkt is daar misschien minder over te spreken. Ook liefdesberichtjes van je ex of grappige selfies van tien jaar geleden wil je wellicht liever verwijderen. Het is net waar je je prettig bij voelt. Overigens lees je in dit artikel hoe je meerdere posts op Facebook in één keer kunt verwijderen.

5. Pas je privacy-instellingen aan

Het is best schokkend hoeveel informatie vooral Facebook over je verzamelt. Zo krijg ik al maandenlang aanbiedingen van singlesreizen, omdat er op mijn Facebookprofiel te lezen valt dat ik vrijgezel ben. Die informatie deel je niet alleen met Facebook zelf, maar ook met de vriendenlijst waarvan je misschien niet iedereen persoonlijk kent. En dat terwijl bijvoorbeeld een mislukte Tinderdate niet per se hoeft te weten waar jouw vakantie naartoe gaat of dat je een nieuwe baan hebt. Gelukkig kun je je privacy-instellingen eenvoudig aanpassen om je openbare profiel af te schermen. Ook kun je bij het plaatsen van berichten met het pijltje selecteren voor wie ze zichtbaar zijn.

Extra tip: op Facebook kun je in je vriendenlijst aanvinken wie vrienden zijn en wie kennissen. Bij ieder bericht dat je plaatst, kun je vervolgens aangeven of het voor vrienden of ook voor kennissen zichtbaar mag zijn.

social media opschonen facebook

6. Pas je notificaties en meldingen aan

Je notificaties en meldingen aanpassen helpt écht! Sinds ik mijn instellingen heb aangepast, ontvang ik nul notificaties van Instagram, tenzij ik de app open, en hetzelfde geldt voor Twitter. Is misschien niet goed voor engagement rates en dat soort termen waar ik het fijne niet van weet, maar wel voor mijn concentratie en offline leven. Ha! Ook van Facebook krijg ik tegenwoordig bijna geen e-mails meer en updates in groepen verschijnen niet meer in mijn tijdlijn, tenzij ik op een bericht in een groep heb gereageerd. Wel zo rustig!

7. Update je profiel

En ten slotte in het rijtje ‘niet nodig, maar wel leuk’ bij je social media opschonen: geef je profiel een update. Vervang die selfie van drie jaar geleden door een recentere foto van jezelf als profielfoto, geef je Instagram-bio een update of pas de header op Twitter aan van je favoriete skivakantiefoto in een quote die je recent is bijgebleven. Altijd leuk om weer helemaal up to date te zijn! Mijn profielfoto in wintertrui heb ik dan ook eindelijk maar eens aangepast in iets wat meer bij het zomerse weer past.

Volg jij mij trouwens al op social media? Vaker Vrolijk is te vinden op Facebook, Instagram en Twitter!

Je social media opschonen, doe jij dat weleens?

Volg:
Deel:

35 Reacties

 1. 25 juli 2018 / 06:14

  Notificaties heb ik al heel lang uitstaan en vind dat echt een verademening.

  Ben vd week begonnen met een opschoonronde op insta en ineens zag ik weer hele nieuwe accounts tevoorschijn komen. Heb nog wel wat te doen maar begin is er.
  Marije blogde over…Weekly Picture Wednesday: Week 29 – 2018

  • Romy
   Auteur
   25 juli 2018 / 23:48

   Goed bezig! Het kan best wel fijn zijn om je social media zo’n schoonmaakbeurt te geven, ook al gaat er inderdaad wel wat tijd in zitten.

 2. 25 juli 2018 / 08:41

  Geen facebook. Dat scheelt al. Twitter gebruik ik nauwelijks en heb ik al een paar keer opgeschoond. Kan ik wel weer een keer doen, in een poging mijn t-shirts te promoten ? Instagram bevat veel foto’s… maar geen waar ik spijt van heb. Maar omdat het er zoveel zijn, is het misschien wel een idee om te archiveren. En eigenlijk moet ik een tweede business account aanmaken…
  Echt alle notificaties voor apps staan uit op mijn telefoon. Geweldig. En nog is er genoeg afleiding…

  • Romy
   Auteur
   26 juli 2018 / 00:05

   Zo te horen heb je je social media al best wel flink geordend. Goed bezig! :) Ik heb zelf ook uit mijn eerste weken Instagram wel wat aparte foto’s staan. Niets waar ik spijt van heb, maar ook niet echt de mooiste en meest boeiende foto’s ;) Toch laat ik ze staan, omdat ik het wel leuk vind om later nog mijn allereerste foto’s te kunnen terugzien.
   En heerlijk hè, die notificaties uit! Ik ben ook blij dat ik daar niet door wordt “gestoord” als ik even geen zin heb in social media, zoals op mijn werk. Maar inderdaad, afleiding zal er ondanks dat toch altijd wel blijven.

 3. 25 juli 2018 / 08:43

  Erg goede tips! Ik moet me er binnenkort ook maar eens aan wagen. Vooral op Twitter staat m’n tijdlijn vol mensen die ik eigenlijk helemaal niet ken, haha.
  Jessica J. blogde over…Van Android-meisje naar iOS?

  • Romy
   Auteur
   26 juli 2018 / 00:07

   Haha, oeps! Voordat je het weet heb je vaak een hele waslijst aan accounts die je volgt. Dat had ik ook met Facebook, totdat mijn feed werd overspoeld door allerlei groepen waar ik geen interesse in had, terwijl updates van goede vriendinnen niet eens meer in mijn feed verschenen. Gelukkig is dat inmiddels wel iets meer balans ;)

 4. 25 juli 2018 / 09:29

  Facebook heb ik niet net als derest. Alleen bloglovin en mijn blog zelf. En eerlijk gezegt mis ik het ook nie facebook enz..

  • Romy
   Auteur
   26 juli 2018 / 00:07

   Je hebt groot gelijk, hoor! Als je geen behoefte hebt aan die social media, is het eigenlijk wel zo rustig om daar geen tijd aan kwijt te zijn :)

 5. 25 juli 2018 / 09:49

  Een tijdje terug heb ik mijn Facebook een enorme opschoonbeurt gegeven. Ik heb best wel wat mensen verwijderd waar ik toch nooit iets van hoorde. Dat was me toch een verlichting! Ik kan het echt iedereen aanraden. Ik vind het ook geen fijn idee dat iedereen maar op mijn Facebook kan meegluren. Al wist ik toen dus niet van de vrienden en kennissen-functie af. Dat was dan wel weer handig geweest.
  Simone blogde over…DAGJE UIT | Shoppen in Wijnegem Shopping Center

  • Romy
   Auteur
   26 juli 2018 / 00:09

   Goed bezig, hoor! Het kan inderdaad echt als een verlichting zijn om op Facebook de connectie met sommige mensen te verbreken. Ik vond het ook in sommige gevallen bijna therapeutisch werken :)

 6. 25 juli 2018 / 10:15

  Je hebt helemaal gelijk, af en toe is het heel goed om een flinke opschoonbeurt te houden! Je kunt op Facebook ook nog de apps checken die allemaal data van je krijgen, dat is ook wel eens goed om doorheen te gaan.. het zijn er stiekem meer dan je misschien denkt.

  • Romy
   Auteur
   26 juli 2018 / 00:09

   Oh wat een goede tip! Dankjewel! Daar ga ik me ook eens in verdiepen :)

 7. 25 juli 2018 / 10:45

  Ik doe dit zeker regelmatig, zorgt voor een stukje rust! Goede tips

  • Romy
   Auteur
   26 juli 2018 / 00:10

   Dankjewel! En wat goed dat jij je Facebookpagina ook hebt opgeschoond. Dat kan zo fijn voelen en het scheelt inderdaad weer de nodige privacy-issues.

  • Romy
   Auteur
   26 juli 2018 / 00:11

   Goed hoor! Zo’n opschoonbeurt kost even tijd, maar het kan achteraf wel heel fijn voelen :)

  • Romy
   Auteur
   26 juli 2018 / 00:13

   Juist heel goed dat je niet veel tijd doorbrengt op social media. Eigenlijk is het offline leven natuurlijk ook een stuk leuker dan alle updates die je op Facebook, Instagram en Twitter voorbij ziet komen.
   Haha, mijn winterfoto heb ik trouwens ook pas gisteren aangepast, nadat ik me 5 maanden geleden al had voorgenomen om daar eens een andere foto voor te gaan zoeken ;)

 8. 26 juli 2018 / 11:26

  Ik doe dit regelmatig! Ik schoon wel eens mijn vriendenlijst/volgerslijst op en hoewel het dan gek is om ineens zo’n daling te zien, voelt het toch heerlijk. Een soort opgeruimd staat netjes. Dit doe ik overigens ook met niet social media dingen hoor, zoals de foto’s op mijn telefoon, telefoonnummers en dat soort dingen. Heel rustgevend!
  Justine blogde over…Happy list #23 – zomer, roadtrips, etentjes & sporten

  • Romy
   Auteur
   26 juli 2018 / 19:10

   Goed bezig! Het is inderdaad een beetje dubbel om mensen te verwijderen, maar tegelijkertijd kan het wel als een soort opluchting voelen om even “op te ruimen”. Goed idee eigenlijk wel om dit ook met bijvoorbeeld je contacten in je telefoon te doen. Dat ga ik binnenkort ook maar eens doen :)

 9. 26 juli 2018 / 12:40

  Ik had gisteren al gereageerd, maar denk dat ik mijn browser te vroeg heb weggeklikt. Dus hier komt hij opnieuw haha. Mijn facebook is al zo goed als schoon omdat ik in oktober gehackt was. Dus alles was weg. Nu een half jaar later staat het veel voller terug, maar ik vind het wel jammer dat ik geen herinneringen meer krijg van wat ik als schattig eerstejaartje online zette. Kon ik toch eens met mezelf lachen of gewoon terugdenken aan hoe fijn het was in het middelbaar. Na het eerste dan. Instagram heb ik ook opgeschoond, hoewel ik nog steeds veel foto’s heb. Ik ben een actieve poster en dat mindert wel, maar zal altijd zo blijven. Over herinneringen gesproken, was net in Brugge voor de bibliotheek daar. Met dezelfde bus die ik nam naar school (alleen een beetje later, niet om 6u ‘s morgens haha) en toen de bus van de bibliotheek naar het station reed, passeerde die de halte waar ik zo vaak met vrienden een bus naar het station heb genomen. Ik mis het wel, en dat deed wel pijn. Maar ik voel ook dat ik op de juiste weg ben. Maar Brugge en school zullen altijd een plekje in mijn hart hebben, net als de wijze woorden van mijn vertrouwenspersoon. Ik hecht veel minder belang nu aan ‘hippe’ dingen delen. Ik deel nu wat ik wil, en als anderen dat belachelijk vinden ontvrienden ze me maar. Pech voor hun. Sociale media is leuk, maar je moet er goed mee omgaan. En natuurlijk blijven genieten van de dingen buiten je scherm. Er is zoveel meer. Onderweg naar Brugge lag mijn mobieltje in mijn tas en ik was aan het lezen, goed boek. En ik genoot er zo van! Zo besef ik (al wist ik dat al) dat de allermooiste dingen buiten je scherm gebeuren. Of degene waar je het meest van geniet.
  Nikita blogde over…5x Fouten werden lessen

  • Romy
   Auteur
   26 juli 2018 / 19:16

   Inderdaad wel jammer dat je nu van die reminders op Facebook mist. Die vind ik zelf stiekem altijd wel leuk. Zo ontdekte ik laatst dat ik een goede vriendin precies 3 jaar geleden heb toegevoegd. Toch een mooie vriendschapsmijlpaal :)
   Je realisatie over social media is ook heel mooi. Het is zeker waar dat de mooiste dingen buiten een schermpje om gebeuren. Daarom vond ik zelf deze schoonmaak ook juist wel fijn. Doordat ik minder mensen volg, heb ik ook al een stuk minder om doorheen te scrollen en tijd aan kwijt te zijn ;)

 10. 26 juli 2018 / 18:17

  Ja, ik heb dit ook wel eens gedaan. Heb ook al mijn notificaties uit staan, heerlijk. En eigenlijk heb ik ook alleen ‘vrienden’ die ik ook echt ken (al is het soms oppervlakkig of van vroeger).

  • Romy
   Auteur
   26 juli 2018 / 19:13

   Klinkt goed! Het is inderdaad wel zo fijn om niet steeds gestoord te worden door notificaties. En eigenlijk heb je ook het meest aan vrienden op social media die écht vrienden zijn (al dan niet oppervlakkig) in plaats van dat je iedere vage kennis toevoegt ;)

 11. 26 juli 2018 / 21:50

  Wat een super fijne tips! Ik ben hier zo laks in, daar moet echt verandering in komen!

 12. 28 juli 2018 / 11:29

  Ik heb vooral op Facebook weleens ‘grote kuis’ gehouden, vooral toen ik het middelbaar verliet. Ik had superveel jongere mensen uit lagere jaren op Facebook die je dan alleen maar toevoegen omdat je ‘een zesdejaars’ bent, dus die heb ik eraf gezwierd. Ik ben ook eens door mijn likes gegaan, Jezus, was me dat een karweitje, haha. De onzinnige dingen die ik vroeger likete, woooow, haha!
  Sam – singlereadytomingleblog blogde over…Kerstballen in de Balls & Glory

  • Romy
   Auteur
   28 juli 2018 / 21:13

   Haha, voor je het weet heb je inderdaad honderden pagina’s geliket. Ik was ook verbaasd dat ik bijvoorbeeld blijkbaar de pagina van Dove had geliket, terwijl ik nu al 2 jaar alleen proefdiervrije producten gebruik en Dove dat niet is. Net als van die fanpagina’s van bandjes van iemand van de middelbare school, die ik al jaren niet heb gezien. Dan kan die like na een tijdje ook wel weg :P Is even een klusje, maar wel fijn als het is gedaan! :)

 13. 28 juli 2018 / 20:52

  Ik heb soms een beetje moeite met foto’s verwijderen op Facebook, maar stel dan de zichtbaarheid zo in dat ik het alleen maar kan zien. Op Instagram heb ik daar trouwens een stuk minder moeite mee. En ik heb een aantal facebookvrienden als kennissen of juist goede vrienden ingesteld. Zeker vakantiekiekjes van mijn gezin wil ik niet met iedereen delen.
  Jacqueline blogde over…Afkoelen in de Kunsthal

  • Romy
   Auteur
   28 juli 2018 / 23:30

   Slim om de zichtbaarheid van de foto’s aan te passen als je foto’s liever niet helemaal verwijdert! En je hebt groot gelijk dat je je vakantiekiekjes alleen aan een select groepje mensen laat zien. Ik moet binnenkort nog eens de tijd nemen om meer van mijn vrienden te markeren als kennissen of juist als goede vrienden. Wel zo prettig om daar onderscheid in te maken!

 14. 6 augustus 2018 / 22:30

  Van de week schoonde ik mijn Instagram volgers ook eens op. Ik ging van 658 naar 603… wow. En als ik gevolgd word door oude mannen of spamaccounts, blokkeer ik ze eigenlijk meteen. Deze keer heb ik ook meldingen aangezet van mijn favoriete accounts, en niet om zo up to date mogelijk te zijn, maar voor de inspiratie zodat ik ze niet mis :)

  • Romy
   Auteur
   7 augustus 2018 / 07:45

   Wat slim om die meldingen aan te zetten! Ik wist niet eens dat je dat zo kon instellen. En goed bezig dat je je volgers hebt opgeschoond! Wat zijn er (helaas) toch veel SPAM-accounts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge