zelfvertrouwen vergroten

Je zelfvertrouwen vergroten | 7 stappen om te zetten

 • 2 maart 2020
 • 22 Reacties

“Waarom doe ik het nu alweer verkeerd?” Het is zomaar een van de vele opmerkingen die je innerlijke criticus je weleens naar je hoofd kan slingeren. Als jouw innerlijke kritische stem net zo hard tettert als die van mij soms doet, dan kan het ongetwijfeld soms flink tekeer gaan in je hoofd. Gelukkig lukt het mij steeds iets beter om dat soort stemmetjes te temmen. Je zelfvertrouwen vergroten helpt daarbij, heb ik zelf gemerkt. En dat kan zelfs met kleine stappen, die je misschien wel vandaag al kunt zetten. Dit zijn 7 stappen die mij helpen om mijn zelfvertrouwen te vergroten.

Je zelfvertrouwen vergroten, hoe dan?

“Ik heb gewoon weinig zelfvertrouwen.” Het is een uitspraak die in het verleden weleens uit mijn mond is geglipt. Toch heb ik (vooral het afgelopen jaar) gemerkt dat je qua zelfvertrouwen wel degelijk stappen kunt zetten. Gelukkig maar! Het kan verleidelijk zijn om te geloven in riedeltjes als “Zie je wel, ik doe het ook nooit goed!”. Maar welke stap kom je er verder mee als je jezelf naar beneden blijft halen?

Een hele tijd geleden zei mijn vriend iets moois tegen me: (doet-ie overigens wel vaker dan eens!)

Er zijn altijd genoeg mensen die je naar beneden halen. Dus waarom zou je dat zelf ook nog eens doen?

En zo is het! Als er iemand is die in jou mag geloven en die jou niet naar beneden hoeft te halen, dan ben jij het wel. Hoe je dat doet? Misschien heb je iets aan de volgende 7 tips.

1. Praat niet te klein over jezelf

“Ik heb mijn eigen bedrijfje.”
“En ik heb ook wel wat ervaring in het bedrijfsleven.”
“Ik denk dat ik dat wel kan, ja.”

Lange tijd glipten dat soort teksten regelmatig uit mijn mond. Zonder het te merken, maakte ik mezelf daarmee nogal klein. Want of andere mensen nu in mij geloofden of niet, met die bewoordingen liet ik blijken dat ik zelf niet al te groots dacht over wat ik kon en deed. Ik nam mezelf niet serieus. Superzonde en nogal onhandig!

Het goede nieuws is dat een paar kleine woorden al een wereld van verschil kunnen maken. Let bijvoorbeeld op met verkleinwoorden, probeer onnodige woordjes als “wat” weg te laten en praat niet klein over wat je kunt als dat niet handig is. Dat gaat je misschien wel een heel klein beetje zeker weten helpen.

je zelfvertrouwen vergroten tips

2. Focus niet op wat je NIET kunt

Je zelfvertrouwen vergroten gaat ook over niet te lang blijven hangen in fouten (of laten we het niet erger maken dan het is: misstappen). We begaan allemaal weleens een misstap. En we hebben allemaal zo onze dingen waarin we niet uitblinken. Dat is oké. Er staan namelijk ook heel wat dingen tegenover waar je wél in goed bent. In het verleden had ik weleens de neiging vooral te focussen op wat ik niet kan. Ik had er nooit verkeerde bedoelingen bij, maar ongemerkt vergrootte ik die dingen uit in mijn hoofd. Door bijvoorbeeld steeds te zeggen “Presenteren kan ik niet”, ga je daar alleen maar meer in geloven.

Nu hoef je echt niet per se briefjes op je spiegel te plakken met de tegenovergestelde boodschap. Mag wel overigens! Maar probeer in ieder geval te stoppen met dat over jezelf te zeggen tegen anderen. Zeg liever dat je je in presenteren nog kunt ontwikkelen of zeg gewoon niets. Je zult merken dat je dan met meer zelfvertrouwen die presentatie geeft.

3. Kijk kritisch naar kritiek

Iedereen krijgt weleens kritiek (of beter: feedback) te horen. De ene keer is het constructief, de andere keer kun je er precies niets mee. Maar ook die laatste categorie feedback doet misschien wel wat met je. Misschien blijf je er zelfs wel in hangen, terwijl je het diep van binnen helemaal niet eens bent met de opmerking. Wat nu als diegene toch gelijk heeft?

Ho stop! Sta heel even stil voordat je je gedachten met je aan de haal laat gaan. Probeer op een kritische manier te kijken naar kritiek die je krijgt. Daarmee bedoel ik niet dat je direct fel reageert als iemand ook maar iets negatiefs zegt. Nee, ik bedoel dat je bij jezelf nagaat of je iets met een opmerking kunt en of jij vindt dat het ergens op is gebaseerd. Zo ja, doe er je voordeel mee. Zo nee, parkeer de “Ik doe ook alles fout!”-gedachten in de ijskast en probeer de opmerking naast je neer te leggen.

» Lees hier meer over omgaan met kritiek.

je zelfvertrouwen vergroten tips

4. Vergeet niet waar je vandaan komt

In een wereld van social media waarin je dagelijks wordt doodgegooid met successen en mijlpalen van anderen, ligt jezelf vergelijken snel op de loer. Dat terwijl het doodzonde is om je door successen van anderen te laten demotiveren. Bewonder niet alleen (stikjaloers?) de stappen van een ander, maar kijk liever naar de weg die jij hebt afgelegd. En doe dat met gepaste trots!

Welke dingen heb jij al gedaan die je superspannend vond? Hoe heb je je in positieve zin ontwikkeld? Grote kans dat je veel meer stappen hebt gezet dan je je realiseert. Probeer daar dus bewust bij stil te staan. Je kunt er zelfs een momentje van maken door elke maand op je successen en overwinningen – groot en klein – terug te kijken.

5. Omring jezelf met mensen die je motiveren

Mensen om je heen kunnen je zelfvertrouwen flink beïnvloeden, in het ideale geval natuurlijk in positieve zin. Een voorbeeld: laatst stond ik voor een nogal lastige en spannend keuze. Ik twijfelde of ik het wel kon, maar meerdere lieve mensen om me heen gaven mij een duwtje in de rug én keken realistisch en positief-kritisch met me mee, wat mij hielp om toch de keuze te maken.

Als je je zelfvertrouwen wilt vergroten, helpt het vaak al als je een fijn netwerk van mensen om je heen hebt die je stimuleren. Niet alleen iemand die je onvoorwaardelijk steunt, maar ook bijvoorbeeld een kritische sparringpartner en iemand die je stimuleert om spannende dingen op te pakken. Kijk eens naar de mensen om jou heen. Vormen zij een netwerk waar je op kunt bouwen? Of heb je eigenlijk meer mensen nodig? En als dat zo is, waar kun je die mensen vinden?

6. Bedenk ook wie jou NIET helpt

Aan de andere kant kunnen mensen om je heen je zelfvertrouwen ook juist een deuk bezorgen. Bijvoorbeeld als iemand je steeds het gevoel geeft dat je niet oké bent zoals je bent of als mensen simpelweg niet in je geloven. In het verleden liet ik me regelmatig meesleuren in negatieve opmerkingen. Pats-boem, zelfvertrouwen weg. Dat was totdat ik besefte dat ik mensen die dat met mij doen misschien beter niet in mijn leven kan hebben.

Begrijp me niet verkeerd: constructieve feedback is altijd welkom. Maar denigrerende opmerkingen waar je niets mee kunt, zijn dat niet. Kijk eens heel kritisch naar je omgeving. Zijn er mensen die jou vaker naar beneden halen of je het gevoel geven dat je je anders moet voordoen? Hoe kun je ervoor zorgen dat die mensen een kleinere rol in je leven spelen? Bijvoorbeeld door bepaalde onderwerpen niet meer met hun te bespreken?

7. Doe ’s lief (voor jezelf)

Dat dus. Probeer door een milde bril naar jezelf te kijken. Vergroot je imperfecties niet uit, blijf je niet druk maken over dingen die je ooit een keer niet 100% goed hebt gedaan en vergeef jezelf keuzes waar je achteraf niet trots op bent. Wees een beetje lief voor jezelf. Je doet je best. Meer dan dat waarschijnlijk. Je hebt angsten overwonnen, nieuwe dingen geleerd, stappen gezet en jezelf uitgesloofd. Je hebt jezelf al meer dan eens bewezen, dus wat mildheid is niet meer dan logisch. Én een beetje lief zijn voor jezelf is ook nog eens een belangrijke stap om je zelfvertrouwen te vergroten.

Je zelfvertrouwen vergroten – wat heeft jou daarbij geholpen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 2 maart 2020 op 6:38 am - Beantwoord

  Vooral dat klein praten over jezelf (en je prestaties) kom ik best regelmatig tegen. Inderdaad, mensen die een ‘bedrijfje’ hebben of die alle lof voor wat ze doen en wie ze zijn zo snel mogelijk wegwuiven. Niet doen. Trots zijn. Maar ja, ik weet zelf ook wel dat dat makkelijker is gezegd dan gedaan;).

  • Romy 12 maart 2020 op 11:13 pm - Beantwoord

   Precies! Het is zo zonde als je jezelf op die manier kleiner maakt dan nodig is. Alleen al complimentjes accepteren in plaats van ze weg te wuiven is al een goede eerste stap om wat beter over jezelf te denken.

 2. Tineke 2 maart 2020 op 6:49 am - Beantwoord

  Ook niet te veel verwachten en met kleine dingen tevreden zijn heeft mij erg geholpen. Ik heb faalangst en ben vroeger erg gepest. Nu is het met mijn zelfvertrouwen tegenwoordig wel goed, ik ben niet heel erg onzeker. Maar vol zelfvertrouwen zal ik nooit zitten.

  • Romy 12 maart 2020 op 11:17 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je grote stappen hebt gezet wat betreft je zelfvertrouwen! Zelfvertrouwen komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen, dus ik kan me voorstellen dat je nooit vol zelfvertrouwen zal zijn. Maar die stappen vooruit zijn al hartstikke waardevol.

 3. Ilona Wielinga 2 maart 2020 op 8:19 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel. Nummer 5 is ook zo belangrijk gewoon, dat merk ik steeds meer.
  Mijn zelfvertrouwen heeft door mn verleden wel echt een deuk opgelopen, maar daar werk ik momenteel heel hard aan.

  • Romy 12 maart 2020 op 11:18 pm - Beantwoord

   Wat rot om te horen dat je nog steeds impact merkt van je verleden op je zelfvertrouwen. Maar wel heel erg knap hoe je steeds meer stappen vooruit zet en bewust aan je zelfvertrouwen werkt.

 4. Audrey 2 maart 2020 op 8:30 am - Beantwoord

  Die vriend van jou heeft natuurlijk hartstikke gelijk! En jij ook 🙂

 5. Giovanna Jansen 2 maart 2020 op 9:00 am - Beantwoord

  Mooi artikel! Ik moest ook echt leren om niet ‘klein’ over mijzelf of mijn bedrijf te praten. Toen ik dat leerde vond ik het echt een eye opener. Net als niet focussen op wat je niet kunt, maar op wat je wel kunt. Want waar je je op focus daar ga je naar toe.

  • Romy 12 maart 2020 op 11:19 pm - Beantwoord

   Zeker een eye-opener is dat, hè?! Het lijkt zoiets kleins als je ‘bedrijfje’ in plaats van ‘bedrijf’ zegt, maar zoiets kan echt een wereld van verschil maken voor je zelfvertrouwen.

 6. bychristiana 2 maart 2020 op 9:37 am - Beantwoord

  Bij mij is zelfvertrouwen sowieso wel echt met de jaren gekomen. Ik ben nu 34 maar ik weet nog precies hoe verschrikkelijk onzeker ik was toen ik, laten we zeggen, zestien was. Ik maak me nu minder druk om wat anderen (eventueel;-)) over mij denken en ik heb natuurlijk ook wel heel veel geleerd, waardoor ik ook al weer sterker (en dus zelfverzekerder) in mijn schoenen sta. Toch ben ik werk en blog – gerelateerd nog steeds best wel onzeker, en ik weet gewoon dat ik hierdoor kansen laat liggen:-(

  • Romy 12 maart 2020 op 11:21 pm - Beantwoord

   Ah wat jammer om te horen dat je qua werk soms nog wat kansen laat liggen uit onzekerheid. Maar als ik zo hoor wat je aan stappen hebt gezet in de afgelopen jaren, dan weet ik haast zeker dat die stappen ook op werk- en bloggebied zeker nog wel volgen.
   Enne, wat je blog betreft heb je alle reden om heel trots op te zijn. Dus nergens voor nodig, die onzekerheid 🙂

 7. johanna 2 maart 2020 op 10:14 am - Beantwoord

  Goed en mooi artikel. Overigens vind ik jouw blog, kleur , opzet etc. en vooral jouw schrijfstijl super. Woordkeuze etc. Daar kan ik nog veel van leren. Overigens heet zelfvertrouwen niet zonder reden zelf-vertrouwen. Als je jezelf niet vertrouwt, hoe moet een ander dat dan kunnen?

  Veel suces met je blog en je freelance opdrachten!

  • Romy 12 maart 2020 op 11:21 pm - Beantwoord

   Wat een mooi compliment en een onwijs lieve reactie! Dank je wel!

 8. Simone 2 maart 2020 op 10:21 am - Beantwoord

  Wat een prachtig artikel met waardevolle tips weer. Ik kon dit wel gebruiken en heb het dus ook opgeslagen. Dankjewel!

 9. Saskia 2 maart 2020 op 10:49 am - Beantwoord

  Altijd focussen op wat je wél kan. En wat wel goed gaat. Dat is zeker een goede tip. Genieten van de kleine & grote dingen.

 10. Nikita 2 maart 2020 op 12:10 pm - Beantwoord

  Ik merkte dat dit echt eens struggle werd en toen ben ik na het overlijden van mijn opa voornamelijk voor het overlijden van mijn opa naar de psycholoog teruggekeerd. Ondertussen praten we over veel meer dan alleen het verlies van opa; Ook over mijn zelfbeeld. Het is gelukkig een heel stuk beter dan pakweg drie vier jaar geleden. Ik zit een stuk beter in mijn vel en voel me ook beter. Ik moest een paar dingen leren aanvaarden. Ook die harde houding van mij mocht wel een beetje dimmen. Natuurlijk is het goed om hoge standaarden te hebben en het beste uit jezelf te halen. Maar het moet haalbaar blijven. Bij mij ging het bijna ten koste van mijn gezondheid want ik had constant stress en ik genoot niet meer van dingen. En dan weet je gewoon dat het genoeg is geweest. We zijn allemaal mensen, we hoeven niet perfect te zijn. Ik moest ook leren aanvaarden dat ik nooit meer de oude ga worden en ik altijd problemen zal hebben met mijn energie. Voor mij is dat een ramp, ik ben een levensgenieter en ik geef mezelf zo graag voor de volle honderd procent. Als ik dat nu probeer, dan zal ik het me achteraf beklagen want dan ben ik doodmoe en heb ik overal pijn. Ik probeer het nu goed te bekijken en zo goed mogelijk te aanvaarden. En grote taken op te delen. Het blijft een lastig dingetje, maar het gaat de goeie kant op. De gedachte dat ik daaro minderwaardig ben heb ik gelukkig aan de kant kunnen schuiven. Er verandert niks aan mijn karakter of motivatie. Ik heb een paar dingen extra om rekening mee te houden, dat is alles. Maar dat verandert niks aan hoeveel ik waard ben. Soms is het gewoon beter om te stoppen met vechten en strijden, en gewoon dingen te nemen zoals ze zijn. Vaak is dat de beste remedie om verder te gaan

  • Romy 12 maart 2020 op 11:28 pm - Beantwoord

   Wat dapper dat je met de psycholoog ook dat soort onderliggende problemen durft te bespreken. En natuurlijk heel mooi dat zij je goed kan helpen om aan dat soort best wel diepe dingen te werken. Zo te lezen, heb je ontzettend mooie stappen gezet. Dat maakt je juist het tegenovergestelde van minderwaardig. Het is hartstikke knap hoe je meer voor jezelf durft te kiezen en beter rekening leert houden met wat goed is voor jou.

 11. Daenelia 2 maart 2020 op 12:53 pm - Beantwoord

  Ik geloof niet zo in zelfvertrouwen. Ik weet wat ik kan, wat ik kan leren en waar ik geen interesse in heb, maar misschien wel kan.
  Punt. Dat is denk ik waarom ik ben waar ik ben.

 12. Janne 2 maart 2020 op 4:04 pm - Beantwoord

  Mijn zelfvertrouwen kan nog wel wat beter worden, maar dat is vooral iets waar ik in therapie aan werk omdat het ontstaan is uit hoe ik ben opgegroeid. Dat is te groot om op te lossen met een paar tips en wat kleine gedragsveranderingen. Helaas, want anders had ik mijn gebrek aan zelfvertrouwen wel opgelost – het is hartstikke belangrijk om een reëel beeld van jezelf te hebben.

  Een van de dingen waar ik zelf op probeer te letten, is om me minder te vergelijken met anderen. Ik probeer geen lijstjes te maken met “wat zou ik gedaan moeten hebben op mijn 23e”, “wat zou ik moeten kunnen na X uur oefenen”, enzovoort. Ik probeer me er bewust van te worden wanneer ik mezelf alleen vergelijk met één eigenschap van iemand en niet de hele persoon. Stel dat ik mezelf een sukkel vind omdat ik een bepaald sporttrucje niet kan en iemand anders wel – diegene kan dingen niet die ik weer wel kan en zo is het in balans, maar dat weet ik niet als ik alleen kijk naar wat diegene wél kan.

  • Romy 12 maart 2020 op 11:36 pm - Beantwoord

   Soms zitten zelfvertrouwenissues inderdaad dieper. Wat heftig om te horen dat jouw jeugd een grote stempel op je zelfvertrouwen heeft gedrukt. Maar wel heel mooi dat je daar met een therapeut aan werkt – ook al is dat natuurlijk geen vanzelfsprekend proces.
   Het punt dat je noemt over jezelf minder met anderen vergelijken, is zeker een belangrijke stap. Net wat je zegt: een ander kan misschien iets wat jij niet kunt, maar andersom zal er ook iets zijn wat jij beter doet.

 13. Lilian 3 maart 2020 op 10:24 am - Beantwoord

  Hele handig tips! Vooral nr 3 vind ik erg lastig, één verkeerd woord en mijn zorgvuldig opgebouwde zelfvertrouwen stort weer in. Dus ik moet vooral erop vertrouwen dat ik het zelf wel kan, dat is dan misschien mijn extra tip 😉

 14. Rachel Kromdijk 3 maart 2020 op 10:52 am - Beantwoord

  Focus niet op wat je niet kan, dat is inderdaad een hele goeie! Thanks weer voor dit inspiratievolle artikel.. hier kan ik veel mee
  Ik ben 27 jaar en ik loop ook nog vaak tegen mezelf aan, in de zin van; meer van mijn lichaam houden en hoe ik als mens ben.

Recente blogs

Positief blijven als niets meer zeker is

21 augustus 2020|Positiviteit|

15 maart. Dé corona-persconferentie. Met samengeknepen billen zat ik voor mijn computer met de NOS-site geopend. Vreselijk vond ik het idee dat dit misschien wel drie weken zou gaan duren. Drie hele weken?! Hoe moest ik dat nu weer overleven zonder te bezwijken onder een combinatie van allenigheid en muren die op me afkomen? Tja, inmiddels zijn we bijna een half jaar verder en is de situatie nog niet veel zekerder. Toch ben ik nog altijd springlevend. En aardig vrolijk zelfs.

Mijn 5 favoriete items

12 september 2016|Persoonlijk|

Het leek me leuk om mezelf hier voor te stellen aan de hand van een lijstje met mijn 5 favoriete items. Over het algemeen ben ik niet echt iemand die uren doorbrengt in winkels en helemaal uit haar dak gaat vanwege een leuk shirtje of gave ketting. Maar toch zijn er wel een aantal dingen waar ik onwijs blij mee ben.

Inspiratie | Trots zijn op jezelf (juist op KLEINE dingen!)

15 juli 2018|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

Groot, groter, grootst. Dat motto lijkt vaak te gelden als het gaat om waar je trots op bent. Wat zou jij bijvoorbeeld als eerste noemen als iemand vraagt naar jouw grootste trots? Zelf zou ik ongetwijfeld gaan voor mijn masterdiploma, mijn rijbewijs en mijn nieuwe baan. En dat terwijl kleine prestaties die geen enorme mijlpaal zijn soms net zo goed trotsmakers kunnen zijn. Juist kleine overwinningen op jezelf of kleine stapjes in de goede richting zijn ook een schouderklopje waard. Dus waar ben jij trots op vandaag? Met dit artikel wil ik jou inspireren om op die vraag een antwoord te vinden.