jezelf gelukkig maken

Jezelf gelukkig maken | 33 simpele tips om vandaag nog toe te passen

 • 27 september 2022
 • 4 Reacties
Categorieën: Positiviteit, Zelfliefde

Geluk klinkt al snel groots. Je denkt misschien dat je daarvoor je levensdoel glashelder moet hebben of dat je pas gelukkig bent als je een keer die once in a lifetime-wereldreis hebt gemaakt of eindelijk het hoogste van het hoogste diploma hebt behaald. Maar nee, geluk zit ‘m vaak in veel kleinere dingen. Ook als je je niet top voelt, kun je een enkel moment geluk ervaren. Natuurlijk is niet alles maakbaar. Maar je kunt op simpele manieren jezelf gelukkig maken. Al is het maar eventjes. Probeer het met deze 33 ideeën.

Jezelf gelukkig maken – alleen jij kunt het!

Geluk begint bij jezelf. Het is zo’n vage quote die je misschien eens uit de mond van je grootmoeder of oudtante hebt gehoord. Of die je Rivièra Maison-liefhebbende tante boven de schouw heeft hangen in de vorm van een muursticker. Toch zit er een kern van waarheid in. 

Om schouders om op te leunen tijdens een huilbui en duwtjes in de rug kun je altijd vragen. Maar uiteindelijk is er maar één persoon die echt werk kan maken voor jouw geluk: jij. Jij bent de enige die jouw geluk vóór kan laten gaan op please-neigingen en ook de enige die keuzes kan maken die voor jou het beste zijn. En tuurlijk, we voelen ons niet elke dag happy de peppie en goh-ik-zou-wel-willen-huppelen-zo-blij. Dat is logisch en niet erg. Maar weet dat kleine veranderingen soms al veel verschil maken.

Geluk zit ‘m in de kleine dingen

Nog zo’n uitspraak die je vast ooit op een roze wenskaart of op een muurtegeltje hebt gespot. Maar opnieuw: het is wel zo. We kennen allemaal kleine dingen om jezelf gelukkig te maken. Je weet vast van jezelf dat die twee stukjes chocola je gelukshormonen direct door je hele lijf laten stromen, of dat een rondje wandelen je uit de nergens-zin-in-vibe halen. Toch doen we niet altijd iets met die kennis. 

Als jij je minder fijn voelt, ga je dan bewust uitkijken naar blijmakers? Als je jezelf weer eens voorbijloopt, roep je jezelf dan een halt toe om te stoppen met rennen als een kip zonder kop? Op het moment zelf is dat soms knap lastig. Vind ik zelf ook. Daarom hoop ik je met dit lijstje te inspireren. Pik er drie dingen uit waarmee jij jezelf gelukkig maakt, en voer ze vandaag of morgen nog uit. Waarom? Omdat jezelf gelukkig maken je prioriteit zou moeten zijn. 

jezelf gelukkig maken 2

33 manieren om jezelf gelukkig te maken

Dit zijn 33 dingen die ik zelf doe om mezelf gelukkig te maken. Niet allemaal tegelijk, en ook niet allemaal heel trouw. Dus daarom: pik er, net als ik, uit wat jou helpt. Ik kan wel ideeën geven, maar alleen jij weet hoe je jezelf echt gelukkig kunt maken.

 1. Spreek je dankbaarheid uit. Een dankbaarheidsdagboek bijhouden is één ding. Maar spreek je jouw dankbaarheid ook uit naar mensen? Laat je je partner weleens tussen de dagelijkse beslommeringen door weten hoeveel je om hem/haar geeft. Laat aan een vriend(in) weten wat diegene voor je betekent. Dat maakt een ander gelukkig, en maakt jou ook blijer.
 2. Doe iets wat jou een energieshot geeft. Je kunt vast iets bedenken dat net zo snel werkt als de turbo-oplader van je telefoon. Wat geeft jou direct energie? Een rondje wandelen, knutselen, een film kijken, een taart bakken, bellen met een vriendin? Plan elke dag minimaal één energiegever. Twee is nog beter.
 3. Sta een half uur eerder op. Dat geeft je precies genoeg tijd voor een Miracle Morning. Wacht, niet meteen jeuk krijgen nu. Een Miracle Morning hoef je niet yoga-end en zelfhulpboeken lezend door te brengen. Je kunt de tijd ook gebruiken om wat je normaal doet op een lager tempo te doen. Word een mens gelukkig van! Minder gestrest ook.
 4. Doorbreek je standaard routine. Neem een andere route naar je werk, maak een totaal ander ontbijtje dan jepindakaasbroodjes, werk een keer in een andere omgeving, douche ‘s avonds in plaats van ‘s ochtends (zodat je meer tijd hebt), gebruik dat ene maskertje dat al te lang in je kast ligt of kijk een film die je niet kent.
 5. Trakteer jezelf op parfum. Dat ene lekkere luchtje dat helemaal jou is. Als er iets is waar ik blij van word, dan is het wel een neuw luchtje. Eens in de zoveel tijd breng ik een half uur snuffelend in een parfumerie door om iets nieuws voor mezelf mee te nemen. Een verwennerij waar je nog lang plezier van hebt, namelijk elke keer dat je het opspijt! Wil je weten wat het beste vrouwenparfum van dit moment is? Daar vind je op Paarshuis.nl een overzicht van met heerlijke parfumtips.
 6. Ga terug in de tijd naar een positieve herinnering. Sluit je ogen en graaf diep in je gedachten. Hoe zag dat ene moment eruit? Wat voelde je? Wat zag je om je heen? Hoe rook het? Wat waren de geluiden om je heen? Pak er eventueel foto’s of video’s bij om het nog levendiger te maken.
 7. Voer een diepgaand gesprek. Hoeft echt niet dramatisch te zijn en tot tranen te roeren! Je kunt ook over mooie dingen op een dieper niveau praten. Diepgaande gesprekken kunnen je gelukkig maken of vervelende gevoelens makkelijker maken. Ook versterkt een goed gesprek je vriendschap of relatie. Vraag een keer ‘Hoe gaat het écht met je?’, spreek uit hoe trots je op iemand bent, deel iets van jezelf wat je anders voor je houdt. Daar kunnen de mooiste gesprekken door ontstaan.
herstellen van een eetstoornis 4
 1. Beweeg. Sleep jezelf naar buiten op die ene bankhangzondag. Hoef je niet dagelijks voor in de sportschool te staan. Een ouderwets blokje om of een kort fietstochtje naar de andere kant van het dorp geeft ook al energie. Een mini YouTube-work-out ook trouwens. Juist op de dagen waarop het voelt alsof jezelf uit de bank hijsen al te veel moeite kost, kan beweging veel goeds doen.
 2. Houd een nieuwsdetox. Een dagje, een week of voor altijd als je die behoefte voelt. Meestal brengt het nieuws vooral een hoop ellende: overstromingen, oorlogen, inflatie, moorden, natuurrampen… Tuurlijk, je kop in het zand steken is het andere uiterste. Maar met minder nieuws kijken is niets mis. Beperk het tot één keer per dag of één keer per twee dagen. Dan bepaal jij wanneer je het tot je neemt in plaats van dat je de hele dag door verdrietigmakende berichten ontvangt. Jelle van So Chicken schreef ook een mooi artikel over hoe minder nieuws je leven leuker maakt.
 3. Laat het kind in je los. Doe iets wat je als kind graag deed. Spring op een schommel, bak een plaat vol koekjes, ga een kwartier knuffelen met een vreemde kat op straat of neem een lekkernij mee uit de supermarkt waar je als kind met gevaar voor straf voor op het aanrecht klom. Die kindse dingen zijn ook als volwassene een mooie manier om jezelf gelukkig te maken.
 4. Schrap één ding uit je agenda. Je agenda is maar een verzameling van dingen waarvan jij vindt dat ze vandaag moeten gebeuren. Moet dat alles wel echt? Vaak niet. Zet vandaag een vette streep door één taak. Stel de stofzuigronde uit tot morgen, laat de boodschappen over aan je partner of bepaal dat je dat ene mailtje ook morgenochtend mag beantwoorden. Die extra tijd kun je gebruiken om je op belangrijker zaken te storten. Rust bijvoorbeeld.
 5. Stop je belemmerende gedachten achter slot en grendel. Letterlijk. Schrijf de gedachten die je het meest in de weg zitten op een briefje. Stop dat in een envelop en plak die envelop dicht (duct-tape is toegestaan!). Verstop de envelop dan achterin je ergste rommelkast. Tot nooit meer ziens! Elke keer dat die nare gedachte dan weer oppopt, kun je terugdenken aan dit uitzwaairitueel. “Oh ja, die gedachte had ik achterin de kast geparkeerd.”
jezelf gelukkig maken 3
 1. Laat troep plaatsmaken voor sfeer. Haal die stapel papier van je bureau, breng die drie te krappe jassen weg naar de kringloopwinkel en haal de rommeltjes van de salontafel. Zet in plaats daarvan iets vrolijks neer dat nu nog meer de aandacht krijgt: een leuke vaas, kaarsjes of bloemen bijvoorbeeld.
 2. Lach om iets wat niet gaat zoals gehoopt. Zie er de lol van in als je blender ontploft (true story!) en lach als je per ongeluk een doos vol confetti iets te hardhandig openmaakt waardoor stofzuigen je volgende taak van de avond wordt (nog een waargebeurd verhaal!). Dagelijks zijn er dingen die niet lopen zoals gehoopt Je kunt er gigantisch mee zitten of er binnensmonds of zelfs hardop om lachen. Kies het laatste; daar word je gelukkiger van.
 3. Bij twijfel: doen. Hoe vaak denk je niet “Oh ik heb echt zin om…” en wuif je die gedachte vervolgens weg? Kan niet. Lukt niet. Geen tijd voor. Niet realistisch. Maar is dat wel zo? Maak niet direct dat bruggetje naar de twijfels en geloof dat jij je spontane plannen gewoon kunt uitvoeren. Echt, bij twijfel: doen. Je weet pas hoe realistisch (of niet) het is als je ervoor gaat.
 4. Trek aan waarin jij je mooi voelt. En voel je je vandaag allesbehalve mooi? Doe er dan vooral nog een schepje bovenop door je feestelijkste feestoutfit erbij te pakken. Pak desnoods de glitters uit de kast. Soms moet je iets doen wat tegenstrijdig is met je gevoel juist om van dat rotdag-gevoel af te komen.

17. Maak ‘gelukkig zijn’ niet te groot. Je kunt niet verwachten dat jij elk moment van de dag happy de peppie over straat huppelt. Streef dus niet naar altijd gelukkig door het leven gaan. Focus liever op het nu. Wat kun je vandaag doen om je nu happy te voelen? Hoe dat morgen is, zie je morgen wel weer.

 1. Plaats een denkbeeldige muur. Heb je het idee dat energievreters jouw geluk in de weg zitten? Weet dan dat jij zelf bepaalt wat je met dat energie-gevreet doet. Laat je je batterij leegtrekken door de ander of voorkom je dat dat gebeurt? Het kan helpen om uit het gesprek te gaan.En is dat geen optie, bijvoorbeeld omdat die energie-vreter je baas is? Denk dan in gedachten dat er een muur tussen jou en die persoon staat. Je hoort wel wat de ander zegt, maar hoeft het niet te dichtbij te laten komen en volledig op je in te laten werken. Laat bij de ander wat van de ander is.
 2. Zoek iemand op die jou gelukkig maakt. En heb oprechte aandacht voor die persoon. Stap op je partner af tijdens een huishoudrondje voor een dikke knuffel. Plan een bezoekje aan een familielid dat je al te lang niet hebt gezien. En meer in het algemeen: omring je met mensen die je jezelf laten zijn en bij wie jij je gelukkig voelt.
 3. Gooi meuk weg. Niet alleen die ene rommelkast is toe aan een uurtje van je tijd en een vuilniszak om inhoud in weg te werpen. Ook in je leven is er genoeg meuk die meer op de vuilnisbelt thuishoort dan in jouw agenda. Maak een lijstje van dingen die je NIET gelukkig maken. Kies twee dingen uit die je vanaf vandaag anders gaat aanpakken. Delete ze uit je leven, steek er minder tijd in of kijk hoe het anders kan. 
 4. Maak stomme moetjes leuker. Bij mij gaat er geen stofrondje door het huis voorbij zonder een podcast in mijn oren. En doe ik een routineklusje op de computer? Dan zet ik er graag een leuk tv-programma bij aan. Maak dingen die nu eenmaal moeten leuker. Eén tip alvast: muziek maakt alles beter.
 5. Doe iets waarvan je denkt dat je het niet durft. Voel het angstzweet klotsen onder je oksels en doe het lekker toch. Plan regelmatig iets in waarvan je je afvraagt of het wel iets voor jou is en of je er wel de ballen voor hebt. Alleen zo kun je ervaren dat je meer in je mars hebt dan je denkt en dat buiten-je-veilige-haven-dingen hartstikke tof kunnen zijn. 
vegan aardbeienmuffins
 1. Word boos als je boos bent. Rondzwevende frustratie klan je flink in de weg zitten. De boosheid blijft maar oplaaien. En als je iets meemaakt wat op die ene boosmakende situatie lijkt, dan word je er nog bozer op. Spreek daarom je boosheid uit. Dat kan op een nette manier, zonder tirades of door de kamer vliegende borden. Zeg het in elk geval. Dan pas kan boosheid minder worden.
 2. Laat je verrassen. Kies voor iets compleet anders dan waar je normaal voor zou kiezen. Kook het eerste het beste recept dat je op Allerhande ziet staan, ga naar een film die je nooit zou uitkiezen of koop een boek zonder de complete flaptekst te lezen. Het leven zit vol verrassingen en die kun je ook zelf creëren.
 3. Doe een 5-minuten-dans. Dat werkt bij mij als een trein om me vrolijker te voelen. Dans lekker wild. Alsof niemand je ziet. En zelfs als iemand je ziet, dans. Het boeit niet hoe mooi of ritmisch (of totaal niet) het eruitziet.
 4. Kom uit je hoofd. Ik weet niet hoe het met jouw hoofd zit, maar het mijne is heel goed in doemscenario’s fabriceren. Iets wat goed helpt om jezelf gelukkig te maken, is je hoofd leegmaken. Daar zijn allerlei manieren voor: mediteer, sport, lees een boek, maak een puzzel of schilder erop los. Zodra je leert dat je hersenpan een uitknop heeft, kun je het gepieker makkelijker stoppen.
 5. Lees een gelukkigmakend boek. Zo’n boek waar jij een glimlach van krijgt. Voor de één is dat een hilarisch stripboek, de ander zal eerder grijpen naar een mooi zelfhulpboek. Wat voor boek het ook is, verlies jezelf er maar volledig in.
 6. Las een probleembreak in. Gun jezelf één dag vrij van je meest intense hersenkrakers. Ook al is de zorg om een bepaald levensonderwerp groot, parkeer die gedachten voor één dag. Besluit dat je één dag niet gaat piekeren over je baan, je relatie of een lastige situatie. Vraag desnoods iemand om back-up te staan voor als er echt iets is. Problemen zijn er altijd. Ze veranderen niet of jij je er nu vandaag zorgen over maakt of niet. Dus gun jezelf die break.
 7. Zet een kleine stap die je gelukkig maakt. Geluk zit ‘m niet altijd in grote doelen afvinken, maar ook in de stappen daarnaartoe. Dat ene doel lijkt misschien nog ver weg, maar je kunt vandaag een eerste pas die kant op zetten. Bedenk welke eerste kleine stap vandaag haalbaar is en zet die nog voor middernacht.
 8. Schrijf spijt van je af. Zitten spijtgevoelens je flink in de weg om gelukkig te zijn? Ga ermee aan de slag. Dump ze op papier en kijk met compassie naar wie je was toen je die fout maakte. Je deed ook maar je best en dacht toen vast dat je hier goed aan zou doen. Besef dat je dingen niet kunt terugdraaien en dat het je helpt om jezelf te vergeven voor hoe je het destijds hebt aangepakt.
gelukkig
Deze foto en de foto bovenaan het artikel zijn gemaakt door Gea van Blooming Picture.
 1. Volg, ontvolg, volg. Haal de bezem door je social-media-lijst. Ontvolg accounts waar je onzeker van wordt of die je dagelijks overbodige aankopen proberen aan te smeren. Demp accounts van mensen die je niet per se dagelijks in je feed hoeft te zien. En volg juist nieuwe mensen die je inspireren op een goede manier. Ik geloof dat social media niet slecht zijn en juist gelukkig kan maken. Als je maar accounts volgt die jou inspireren in plaats van een slecht gevoel geven.
 2. Neem een mascotte. Koop iets wat jou op elk moment van de dag kan herinneren aan een mooie boodschap. Een boodschap die je natuurlijk volledig zelf kiest! Zo heb ik een vlinderketting die me eraan herinnert dat ik altijd vrij ben. Los van een sieraad nemen, kun je de tekst ook op een briefje in je tas stoppen of bijvoorbeeld een steentje of gelukspoppetje overal mee naartoe slepen om je aan die woorden te herinneren.
 3. Vertraag. Haal je koppeling van de vijfde versnelling af en doe dingen iets langzamer. Wandel met een tragere pas, eet met meer aandacht in plaats van te schrokken en ga eerder weg zodat je kunt ontspannen tijdens de reis ergens naartoe. Het leven is mooier als je er niet met sneltreinvaart doorheen sjeest.

Bonustip: ontdek je eigen gelukscocktail

En los van die 33 dingen: ga eens zitten met een notitieboekje. Kop thee erbij, tv uit en vraag je huisgenoot vriendelijk doch dringend om het even voor gezien te houden. Neem een moment voor jezelf en schrijf 5 dingen op waarmee jij jezelf gelukkig kunt maken. Dat is voor iedereen weer wat anders. Het helpt als jij weet wat er in jouw gelukscocktail zit. Dan kun je die altijd op het juiste moment toedienen.

Wat is jouw ultieme gelukkigmaker?

1 11

gelukkig worden

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 27 september 2022 op 9:06 am - Beantwoord

  Wauw, wat een lange, mooie lijst. Eens gaan zitten voor mijn eigen gelukscocktail vind ik een heel goed idee.

 2. Daenelia 27 september 2022 op 9:41 am - Beantwoord

  De laatste weken zijn niet de allergezeligste geweest, maar ik heb toch elke dag lol en leuke dingen gedaan. Soms is het ook echt heel moeilijk, of pijnlijk, of voelt het raar, om dat kleine geluk te pakken. Maar als je het niet pakt, dan glij je alleen maar verder de diepte in en wordt het nog moeilijker, pijnlijker of ongemakkelijk. Ik heb gelukkig een hond, een kitten en een gozer waar ik vaak gelukkig van wordt. Dat en een echt lekkere chocolade muffin op zijn tijd.

 3. Ida 27 september 2022 op 12:26 pm - Beantwoord

  Wow… wat een mooie lijst. Er zitten echt heel goede tips! En ik doe gelijk de eerste: dankjewel! Dankjewel dat je dit hebt gedeeld en ik ben dankbaar dat ik jou ken! Ik heb de afgelopen jaren zoveel leuke dingen van je gelezen en geleerd en dat heeft me veel goeds en vrolijkheid gebracht!

 4. Darina 28 september 2022 op 8:42 am - Beantwoord

  Mooie en inspirerende blog! Stof tot nadenken en doen.

Recente blogs

Geshopt! | Een paar leuke aankopen van de laatste tijd

6 augustus 2019|Lifestyle|

Ik ben niet per se iemand die na een dag winkelen terugkomt met een tas vol spullen. Maar zo nu en dan zie ik toch iets leuks waar ik met liefde wat geld voor neertel. En dan heb ik het niet alleen over mijn wekelijkse boodschappen om de koelkast aan te vullen en de broodnodige voordeelverpakkingen met schuursponsjes, maar vooral over iets leukere en uniekere aankopen. Een tweedehands rotan poef bijvoorbeeld, en ook een roze kussen en een felgroene blouse. Ik laat je mijn aankopen met plezier zien.

Kleur geven aan je leven (letterlijk én figuurlijk!) | 7 tips

24 januari 2019|Persoonlijke groei|

Niet voor niets gebruik ik op Instagram standaard de hashtag #kleurrijkleven bij mijn foto's. Kleur maakt mij vrolijk en ik geef dan ook met alle liefde kleur aan mijn leven, oftewel ik zorg er graag voor dat elke dag de moeite waard is en mij op welke manier dan ook blij maakt. Kun jij ook wel wat kleur (in plaats van sleur) in jouw leven gebruiken? Dit zijn 7 tips waarmee jij (letterlijk én figuurlijk!) een gekleurde kwast door je leven kunt halen om meer plezier in je leven te brengen.

28 lessen die ik leerde in mijn 28e levensjaar

24 mei 2021|Persoonlijk|

Nog maar één dag mag ik "27" antwoorden als iemand me vraagt naar mijn leeftijd. Nog maar één dag zit ik meer aan de kant van 25 dan van 30. En nog maar één dag en dan mag onze zelfgebakken perenkruimeltaart weer op tafel. Dat kan maar één ding betekenen: morgen word ik 28. Voordat ik dat nieuwe levensjaar taart etend inluid, gooi ik er nog maar een sentimenteel lijstje tegenaan. Dit zijn 28 lessen die ik leerde in mijn 28e levensjaar.