zonnetje

Jezelf in het zonnetje zetten | Doe het gewoon eens!

 • 10 juni 2019
 • 27 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei
jezelf in het zonnetje zetten

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Het is een veelgehoorde uitspraak, waar ik het meestal wel mee eens ben. Ook ik ben iemand die liever geld spaart dan mezelf te trakteren. Aan dure hotels, prijzige kleding en niet bepaald goedkope uitstapjes doe ik haast nooit. Toch heb ik de afgelopen tijd geleerd dat het soms best goed is om jezelf, juist als je zo’n houding hebt, zo nu en dan wél in het zonnetje te zetten. Daarom dit kleine pleidooi om dat gewoon eens te doen en jezelf wél te trakteren op iets speciaals of jezelf wel te verwennen met de vrije tijd die je meer dan verdient.

De keerzijde van zuinig zijn

Ik zou mezelf best wel een zuinige Hollander willen noemen. Ik ben opgevoed met het idee dat je het beste maandelijks geld opzij kunt zetten. Dat doe ik dan ook nog steeds trouw elke maand. Ik let goed op mijn uitgaven, heb niet echt flinke financiële uitspattingen en geef niet meer uit dan nodig is. Klinkt allemaal leuk en aardig – en is dat ook zeker, anders was geld sparen voor een huis me bijvoorbeeld minder goed gelukt – maar die instelling heeft ook een keerzijde.

De keerzijde is dat ik mezelf tot een paar jaar geleden bijna nooit trakteerde. Nieuwe kleding kocht ik alleen voor speciale gelegenheden, vrije tijd gunde ik mezelf pas als ik bijna omviel van de moeheid en dingen als een uitje naar een concert of méér dan een weekendje weg vond ik niet nodig. Soms prima, maar op z’n tijd mag zoiets best.

Maak je leven net een beetje leuker!

Gelukkig ben ik er inmiddels achter dat jezelf zo nu en dan trakteren op wél wat extra vrije tijd, een mooi kledingstuk of een bijzonder dagje uit echt wel moet kunnen. Het maakt je leven soms net dat beetje leuker. Het gaat dan overigens zeker niet per se om jezelf dingen cadeau doen die meteen een aanslag op je bankrekening vormen. Vaak kunnen verwennerijen juist iets kleins maar fijns zijn. En oké, misschien een keer wat groters op z’n tijd.

Doosjes aardbeien en verse muntthee

Zo besloot ik laatst tijdens een trip naar Leeuwarden voor €5,- meer een eersteklas ticket op Spoordeelwinkel te kopen. Voor die paar euro meer was ik verzekerd van een zitplek in de drukke spits én had ik tijdens de lange rit stopcontacten tot mijn beschikking. Juist omdat ik normaal altijd een tweedeklas kaartje koop, voelde het als een ultieme luxe om eens van mijn ruime zitje met stopcontacten te profiteren in de propvolle trein. Een cadeautje van mezelf voor mezelf!

Hetzelfde gevoel kreeg ik toen ik eens wél verse muntthee kocht op het werk in plaats van het met de standaard thee uit de automaat te doen. Of die keer dat ik wel een doosje aardbeien kocht, gewoon omdat ik ze zo lekker vind, ondanks dat ik weet dat appels een stuk goedkoper zijn. Het zijn soms de kleine dingen waarmee je jezelf extra in het zonnetje zet.

Je bent het waard!

Voor mij gaat jezelf in het zonnetje zetten over momenten uitkiezen waarop je iets extra’s verdient en jezelf daar dan op trakteren. Zonder schuldgevoel. Die ene keer wél die prijzige blazer bij Steps kopen. Wel een keer een uitje naar het park maken, ondanks dat ik het druk heb. Of, zoals laatst, bij mijn Ikea PAX-kast de montage erbij boeken, omdat ik na weken van klussen even niet meer kon. Dat zijn de momenten waarop ik besluit om niet te kiezen voor het kritische (of zuinige) stemmetje in mijn hoofd. Nee, ik besluit dat vervelende tetterende stemmetje dan gewoon eens te negeren en streng toe te spreken met maar één zin: “Ik ben het waard!”.

Kleine dingen, groot resultaat!

Het doosje aardbeien, die ene keer in de eersteklascoupé of het glas met muntthee waar ik in de pauze extra van geniet – het zijn maar mini-investeringen van tijd of geld in mezelf, maar soms wel met een groot genietmoment tot gevolg. De boodschap die je met zo’n traktatie aan jezelf afgeeft, is namelijk misschien wel belangrijker dan de traktatie zelf. Je laat daarmee blijken dat jij jezelf het waard vindt om te doen waar jij blij van wordt, ook als je daarmee een klein beetje van je kostbare tijd of geld afsnoept. Zelfs als je midden in een drukke periode zit en die belangrijke mijlpaal achter de rug hebt, mag jij jezelf eens in het zonnetje zetten. Gewoon zomaar. Omdat je die verwennerij zo af en toe kunt gebruiken.

Wat was de laatste keer dat jij jezelf spontaan trakteerde?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Daenelia 10 juni 2019 op 6:32 am - Beantwoord

  Nee, zo Nederlands ben ik dus niet. Ik heb op geen enkel moment ooit buiten mijn portemonnee geleefd, dat niet. Maar ik koop geen appels omdat die goedkoper zijn. Ik koop wat ik me kan veroorloven, wat goed voor me is en wat ik lekker vind. Appels vind ik trouwens erg lekker, bosbessen en bramen ook. Maar er was een periode waarin ik gewoon het geld niet had om mezelf te verwennen. Overleven met een meer dan minimum inkomen beperkt je keuze wel, natuurlijk. Dan denk je meer aan immateriële zaken om jezelf even wat meer te gunnen. Bijvoorbeeld de luxe om een kant en klare salade te kopen ipv zelf alle ingrediënten te snijden… ja, zo simpel was luxe toen 🙂
  Nu zit ik in een andere situatie gelukkig. En ik heb mijn uitgave patroon daar ook op aan kunnen passen.
  Maar onze laatste uitgave was wel het boeken van de vakantie. Vond ik nooit nodig toen ik jouw leeftijd had (en het me gewoon niet kon veroorloven om echt op vakantie te gaan), maar nu is het heerlijk. Het voelt niet zozeer als verwennen, maar een noodzakelijke uitgave omdat ik nu weet dat een paar weken er tussenuit mij enorm opladen. Veel meer dan een boek lezen in het parkje om de hoek.
  … ja. Dat was ooit mijn ultieme vakantie. Dat voelde echt luxe.

  • Romy 12 juni 2019 op 8:55 am - Beantwoord

   Juist heel mooi dat je door die ervaring ook hebt leren inzien hoe je jezelf met niet-materiële dingen kunt verwennen. Het hoeft ook zeker niet in iets duurs te zitten. Een moment voor jezelf in een drukke tijd kan ook al een luxe zijn, net als inderdaad een keer het snijden van groenten niet zelf hoeven te doen.
   Mooi dat je nu wel van een welverdiende vakantie kunt genieten! Je hebt gelijk: soms zijn dat soort dingen eigenlijk niet eens een luxe, maar meer nodig om op te laden en frisse energie te krijgen. Ik ben zelf ook geen grote vakantieganger (in de zomer blijf ik dit jaar lekker thuis in mijn nieuwe woning en bij Pippa de kat), maar vind het juist daarom wel enorm fijn als ik er wel een keer op uit ga. En dat kan ook al een lange dag weg in eigen land zijn.

 2. Naomi 10 juni 2019 op 7:05 am - Beantwoord

  Soms kan het lastig zijn om jezelf eens te verwennen, maar het kan ook wel eens goed voor je zijn. De laatste keer dat ik mezelf ’trakteerde’ was afgelopen week in de supermarkt. Ik kreeg bezoek en ging voor peperdure koek en chocola. Doe ik normaal nooit, maar ik heb er wel heel erg van genoten! En met die aardbeien breng je me op goede ideeën;).

  • Romy 12 juni 2019 op 8:50 am - Beantwoord

   Wat goed dat je jezelf die verwennerij hebt gegund! Juist als je zoiets niet dagelijks doet, kan het toch wel extra heerlijk zijn als je jezelf een keer iets extra lekkers of leuks of wat duurders gunt. Met een fijn genietmomentje als resultaat 🙂

 3. Ilona Wielinga 10 juni 2019 op 8:01 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel. Ik vind het zelf ook nog steeds lastig mezelf te verwennen en mezelf dit te gunnen, maar het gaat steeds beter. Tegenwoordig probeer ik er wel steeds meer bij stil te staan en er ook even van te genieten wanneer ik bijvoorbeeld een bak aardbeien voor mezelf heb gekocht.

  • Romy 11 juni 2019 op 8:21 am - Beantwoord

   Wat goed dat je jezelf toch steeds wat meer probeert te gunnen en daar ook bewust van geniet! Het is zo waardevol om soms zoiets fijns voor jezelf te doen.

 4. Darina 10 juni 2019 op 9:16 am - Beantwoord

  Ik heb er geen moeite mee om mijzelf te verwennen, maar doe geen te grote uitspattingen, alleen als het kan en ik het nodig vind 🙂 Toen ik laatst in Antwerpen was, heb ik mijzelf getrakteerd op een mooie tas. En die dure blauwe bessen belanden soms ook in mijn mandje, maar dat is dan wel een gezonde uitspatting 🙂

  • Romy 12 juni 2019 op 8:49 am - Beantwoord

   Wat goed dat je jezelf zo’n mooie tas cadeau hebt gedaan! Een kleine welverdiende verwennerij! En een bakje blauwe bessen moet inderdaad zeker kunnen. Een fijne verwennerij, maar wel een gezonde 😉

 5. Rachel 10 juni 2019 op 10:19 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel weer Romy! ik vind het heerlijk om te tutten, in bed netflix te kijken of een boek te lezen.

 6. Giovanna Jansen 10 juni 2019 op 10:43 am - Beantwoord

  Mooi artikel! Ik heb dat ook moeten leren, mezelf te trakteren of te verwennen met iets. Kleren kocht ik vroeger ook alleen maar als ik ze hard nodig had. Jaren gingen anderen altijd voor bij mij, zonder dat ik mijzelf ook wel eens beloonde. Het zijn inderdaad soms gewoon de kleine dingen als een doosje aardbeien of een eersteklascoupe (goeie tip trouwens!!).
  Ik heb mijzelf even geleden, gewoon zomaar, verwend met een onwijs mooi zwart vestje, met kant langs de mouwen. Elke keer als ik ‘m weer aan heb, óf in de kast zie hangen wordt ik er blij van. 🙂

  • Romy 12 juni 2019 op 8:45 am - Beantwoord

   Zeker als je gewend bent om anderen voor te laten gaan, is het inderdaad best lastig om jezelf zo nu en dan te verwennen. Dat terwijl die kleine verwennerijtjes vaak heel fijn én hartstikke verdiend zijn. Die eersteklascoupé is zeker een aanrader 🙂 Op Spoordeelwinkel.nl kun je een eersteklas dagretour kopen voor (uit mijn hoofd) €25. Zeker voor lange reizen vind ik het wel een aanrader en het is een stuk voordeliger dan de €70 – €80 die je daar normaal soms voor zou betalen 😉
   Wat goed trouwens dat je jezelf zo’n mooi vestje cadeau hebt gedaan! Alleen al omdat er nu zo’n mooie betekenis achter dat vestje schuilgaat waar je je bij elke keer dragen weer van bewust bent 🙂

 7. Nikita 10 juni 2019 op 11:16 am - Beantwoord

  Ik heb er wel eens moeite mee en betrap mezelf ook vaak op kleinerende gedachten als ik iets doe voor mezelf dat ik niet elke dag doe. Dan betrap ik mezelf op gedachten dat ik zielig ben of een sukkelaar ben die dat nodig heeft om te overleven. Vorige week woensdag werd ik vroeg wakker want ik ging met een goeie maat van me ontbijten in de stad. Het was net een dag na het overlijden van een dierbare. En meteen weer kreeg ik een kleinerende gedachte. Er kwam echter nog een gedachte achter met heel veel kracht, die die kleinerende gedachte meteen versloeg. Er vlak achter kwam de gedachte; ‘Nee Nikita, je bent niet zielig. Je bent een vechter en iemand die altijd doorzet. Juist daarom heb je dat ontbijtje buiten de deur verdiend’. Of de variant van die gedachte: ‘Nikita, je bent net een dierbare verloren. Juist nu verdien je het om te genieten met vrienden en je te laten troosten’. Net zoals met de nieuwe stiften en het nieuwe schetsboek. Ik heb dat verdiend. Na zoveel tijden van stress, vechten tegen mijn eigen gedachten en angsten heb ik dat wel verdiend. Heb ik het verdiend om mijn schetsboek open te slaan en een nieuwe illustratie te tekenen en intens te genieten. Een tijdje terug ook was ik de stad in met mama en zag ik een prachtige jeansbroek. Althans, ik vond hem prachtig. Ik weet zeker dat jij er niet voor zou zijn want hij zat vol gaten en scheuren. Maar ik vond ‘m geweldig. Alleen het prijskaartje was het probleem en ik had op dat moment dat geld ook niet. Toen kreeg ik hem cadeau van mama. En ik had het gevoel dat ik hem niet verdiende. Hoe gek ook, dat gevoel had ik. Maar mama zei toen dat ik hem had gekregen omdat ik er altijd voor haar ben en ik haar altijd help. Ik ga meestal mee om boodschappen, spring voor haar in in nood (door bijvoorbeeld kleine broer te halen, snel een doos eieren te halen in de buurtwinkel). Voor mij voelen dat als simpele en kleine dingen. Toch heb ik die broek wel verdiend, omdat ik zoveel voor haar doe. Hoewel het niet altijd zo voelt voor mij (iets met ‘het kan altijd beter’) doe ik die broek wel met heel veel plezier aan.

  • Romy 12 juni 2019 op 8:40 am - Beantwoord

   Wat goed dat je die kleinerende gedachte tijdens het ontbijtje wist uit te zetten. Je positieve stem heeft helemaal gelijk: je hebt al heel veel gevochten en hebt iets heel heftigs meegemaakt, dus juist dan heb je een positief moment van afleiding méér dan verdiend.
   Wat lief trouwens dat je moeder je de broek (hij klinkt écht heel mooi!) cadeau heeft gedaan. Dat maakt toch wel dat het extra fijn is om die broek regelmatig aan te trekken en weer aan haar woorden terug te denken 🙂

 8. Anna 10 juni 2019 op 11:55 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel! Ik herken mezelf er wel in, ik vind het soms ook moeilijk om mezelf dingen te gunnen. De laatste tijd gaat het gelukkig wel iets beter, het opzeggen van mijn bijbaan was echt het beste wat ik dit jaar voor mezelf heb gedaan! De vrijheid die ik daarvoor terugkrijg en de motivatie om aan mijn eigen onderneming te werken, zijn echt ongekend. Ik probeer ook af en toe buiten de deur te werken en me dan niet schuldig te voelen als ik een paar koppen koffie of thee drink ;-).

  • Romy 12 juni 2019 op 8:37 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat de keuze om je bijbaan op te zeggen je zo veel heeft gebracht. Ik kan me voorstellen dat dat je veel meer tijd en motivatie geeft om je volledig te storten op wat je echt blij maakt: je eigen onderneming. zo tof! En die koppen koffie of thee op z’n tijd heb je tussen het werken door natuurlijk meer dan verdiend 🙂

 9. Evelyne 10 juni 2019 op 5:17 pm - Beantwoord

  Mooi artikel! Kleine dingen kunnen soms zoveel meer betekenen dan een groot gebaar. Ik zet mezelf te weinig in het zonnetje en blijf meestal het liefst op de achtergrond. Ook ben ik iemand die liever haar geld uitgeeft aan echte benodigdheden, dan aan prullen die ik toch niet gebruik. Ik denk meestal zelfs te veel na in die gevallen. En toch kan er soms eens een zotte koop vanaf, maar dat gebeurt minstens 1x per jaar. Kan er door, toch? 😉

  • Romy 11 juni 2019 op 11:47 pm - Beantwoord

   Een keer per jaar een zotte aankoop doen is zeker niet veel 😉 Dan kun je dat absoluut zonder enig schuldgevoel doen. Sterker nog, misschien zou je jezelf wel iets vaker met wat kleins mogen verwennen. Dat heb je echt meer dan verdiend 🙂

 10. Lilian 10 juni 2019 op 9:21 pm - Beantwoord

  Oh, je hebt helemaal gelijk, al dat Hollandse zuinige gedoe is helemaal niet goed voor je.

  Ik kocht vorige week een (prijzige) bullet journal. Ik heb het maar gezien als investering en investeringen in jezelf (minder stress etc.) vind ik altijd de moeite waard 🙂

  • Romy 11 juni 2019 op 11:43 pm - Beantwoord

   Je hebt helemaal gelijk. Soms mag zo’n investering in jezelf prima. En een bullet journal is natuurlijk altijd nog een stuk voordeliger dan een dure tas van Louis Vuitton voor jezelf kopen 😉

   • Lilian 12 juni 2019 op 9:28 am - Beantwoord

    Haha, als ik te dure dingen zou kopen, zou dit weer een hele hoop stress opleveren, want dan ben ik bang dat het stuk gaat (want ik ben nogal onhandig ;-))

 11. Simone 11 juni 2019 op 4:13 pm - Beantwoord

  Heel herkenbaar. Ik ben zuinig opgevoed. Als in dat ze me hebben geleerd zuinig te zijn. Iets voor jezelf kopen deed je niet zo snel (vanuit mijn moederskant dan). Toen ik op mezelf ging wonen, zat ik echt krap bij kas en kocht ik sowieso geen grote uitspatters. Maar van mijn man heb ik geleerd mezelf af en toe eens te ‘kietelen’ zoals we dat noemen. Je mag best jezelf eens verwennen. Maar ik merk wel dat ik dat soms nog erg moeilijk vind en automatisch over geld nadenk.

  • Romy 11 juni 2019 op 11:24 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je man je een beetje heeft kunnen helpen om jezelf vaker wat te gunnen! Die gedachte aan geld en besparen zal vast altijd wel aanwezig blijven en dat is oké (dat herken ik in ieder geval), als je maar zo nu en dan toch jezelf een beetje verwent (of kietelt dus ;)).

 12. Saskia 12 juni 2019 op 12:23 pm - Beantwoord

  Ik doe dat de laatste tijd steeds vaker en vaker. Mezelf even trakteren en in het zonnetje zetten, nu vooral met mijn zwangerschap en het rustiger aan doen. Ik neem wat vaker uitgebreid een douche, kijk een fijne serie, neem een vers munttheetje of ik ga even ergens in m’n eentje lunchen. Is zeker belangrijk om te doen en het zijn vaak de kleine dingen.

  • Romy 13 juni 2019 op 7:20 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je die momenten voor jezelf juist nu met je zwangerschap vaker pakt! Juist nu is dat super belangrijk natuurlijk 🙂

 13. Will 12 juni 2019 op 9:40 pm - Beantwoord

  Ik zet mijzelf ook wel eens in het zonnetje, maar niet te vaak.
  Dan koop ik maar weer eens mijn favoriete parfum, altijd hetzelfde merk.
  Dan zeggen mijn kleinkinderen, als ik ze knuffel, oma, wat ruik je lekker.
  De parfum is wel erg duur, maar dat gun ik mijzelf dan maar weer een keertje.
  MOet toch kunnen, vind je ook niet!

 14. Odetta 19 juni 2019 op 7:28 am - Beantwoord

  Iedere jaar in mei neem ik een weekje voor mijzelf vrij. Zo ook dit jaar.
  Mei vind ik een mooie maand, dan is de natuur nog zo heerlijk groen.
  Ik kan dit echt iedereen aanraden. Maar lukt dit je absoluut niet, dan neem stiekem zonder het aan iemand te vertellen een dagje vrij.

  • Romy 22 juni 2019 op 9:23 am - Beantwoord

   Wat goed dat je jezelf jaarlijks op een week vrij trakteert. Mei is daar een heerlijke maand voor en wat bewuste tijd voor jezelf is ontzettend waardevol.

Recente blogs

Inkiekje #30 | 80 jaar, 100 bloemen, 2 kleffe mensen & 1 blije kat

19 april 2021|Persoonlijk|

Wait what? Ik heb jullie gewoon al 30 keer een inkiekje in mijn soort-van-bruisende leven gegeven. En de dertigste editie staat bij deze klaar. Dit weekend vond ik mijn leven aardig bruisend - voor mijn doen dan. Ik bezocht voor het eerst sinds één jaar tijd mijn (over één dag 80-jarige) oma en had een lekker kleffe shoot op het strand met je-kunt-wel-raden-wie. Verder bleek Pip een enthousiaste sloper, deed ik weer aan supersnel shoppen en zette ik stappen om mijn werk nóg leuker te gaan vinden. Het waren twee hectische weken - op een goede manier. Gelukkig hebben we de foto's nog.

Eerste huis kopen | 10x wat ik van die mijlpaal leerde!

28 februari 2019|Lifestyle|

Een huis kopen. Misschien wel de grootste mijlpaal in mijn leven tot nu toe. Mijn huizenjacht had ook wel wat voeten in de aarde, maar had toch een mooie afloop. Volgende week mag ik de sleutel van mijn eerste huis in ontvangst nemen. Ik heb veel geleerd van het hele proces daarnaartoe en juist daar gaat dit artikel over. Voor als jij in hetzelfde schuitje zit of juist om je gewoon eens een inkijkje te geven in mijn belevenissen. Dit zijn 10 wijze lessen die ik leerde van mijn eerste huis kopen.

35 belangrijke en minder belangrijke lessen die ik leerde in 2022

16 december 2022|Persoonlijke groei, Persoonlijk|

Al aanrommelend word je elke dag een beetje wijzer. De ene keer ontdek je een nieuw woord dat je vast nooit meer gebruikt, de andere dag leer je door een smurrie-resultaat dat je bananenbrood zéker niet te waterig moet maken en de volgende dag word je een indrukwekkende levenles rijker. Nu de laatste dagen van 2022 in zicht zijn, vond ik het tijd om de balans op te maken. Terugkijkend op dit jaar, zijn dit de 32 belangrijkste lessen die ik heb geleerd. Van belangrijke filosofische wijsheden tot doodsimpele praktische ontdekkingen en een paar "Mind is blown"-vondsten die ik je niet wil onthouden.