Jezelf mooi voelen? 7 tips! (want mooi, dat ben jij!)

 • 18 juni 2018
 • 38 Reacties

Hoe kijk jij naar jezelf in de spiegel? Zie jij wel hoe mooi je bent? En – belangrijker nog – voel je jezelf ook weleens écht mooi, ook als je niet in een galajurk bent gehesen en geen uitgebreide make-upsessie achter de rug hebt? Veel mensen zijn kritisch over hoe ze eruitzien. Natuurlijk is het een illusie dat je je elke dag Miss Nederland kunt voelen. Maar wie weet helpen deze 7 tips om jezelf mooi te voelen, zelfs als de vrouwelijke hormonen even door je lichaam gieren. Want mooi, dat ben jij!

DRKS daily luxury oorbellen rosé goud

 

1. Kijk naar waar je wél blij mee bent

Jezelf mooi voelen? Misschien begin je bij die zin alleen al tegen te sputteren. Slap haar? Een achterwerk dat niet lijkt op de bilpartij die jij ambieert? Of zou je iets langer willen zijn? Ho stop! Kijk in plaats van die negatieve punten eens naar wat jij wél kunt waarderen aan je lichaam. Want heb jij niet een prachtig stel benen? Of mooie sprekende ogen? Of een gezicht vol zomersproetjes? Kijk eens goed in de spiegel en bepaal 5 punten die jij wél mooi vindt aan jezelf. Doe dat desnoods elke dag een keer, totdat je er echt in gelooft.

2. Zie imperfecties als ‘uniek’

Wat je niet zo mooi vindt aan jezelf kun je ook op een andere manier bekijken. In plaats van je kromme tenen de volle lading (“Lelijk!”, “Stom!”) te geven, kun je ze ook zien als iets wat bij jou hoort. Hetzelfde geldt voor littekens, bijzondere oren of een opvallende neus. Ze maken jou jou! Zelf heb ik jarenlang mijn ene scheve vinger en het kleine litteken boven mijn wenkbrauw verafschuwd. Inmiddels zie ik het als kenmerken die mij mij maken. Dat litteken herinnert me bijvoorbeeld in ieder geval nog aan de mislukte koprol die ik als heldhaftige vijfjarige ooit maakte.

3. Accepteer complimenten

“Wat zie jij er leuk uit vandaag!” Altijd leuk, zo’n compliment! Maar vaak is het nog knap lastig om een compliment zonder meer aan te nemen. Ikzelf wuif complimenten nogal eens weg of zoek er zelfs weleens iets achter. Eigenlijk slaat dat nergens op. Accepteer een welgemeend compliment eens gewoon! Iemand zal echt niet zeggen dat je haar vandaag zo leuk zit als ze je kapsel vreselijk vindt. Bedank simpelweg voor het compliment en laat het tot je doordringen. Kijk desnoods nóg een keer in de spiegel en probeer de woorden van de ander zelf ook te geloven.

4. Koester de “Ik mag er best zijn!”-momenten

Heb jij ook zo af en toe dagen waarop je wél blij bent met wat je in de spiegel ziet? Van die dagen waarop je wél wakker wordt met een geslaagde coupe of moet toegeven dat je goedgevormde achterwerk, je opvallende ogen of je eindeloos lange benen er echt wel mogen zijn. Komt ook in jou op zo’n moment de gedachte “Dat kan er wel mee door!” opzetten? Sta daar dan bij stil en geniet ervan! Glimlach nog eens naar je spiegelbeeld of draai een extra rondje voor de spiegel. Dit soort momenten moet je koesteren en kunnen je helpen om je ook op andere momenten mooi te voelen.

jezelf mooier voelen tips

5. Besteed tijd aan je uiterlijk

Wanneer ik mijn favoriete luchtje opspuit, een mooie jurk uit de kast trek of rondloop op mijn favoriete pumps, voel ik me vaak al een stuk mooier. Daarom is tijd besteden aan je uiterlijk zeker geen overbodige luxe. Neem de tijd om bijvoorbeeld je nagels te lakken, gun jezelf een uitgebreide pampermiddag en trakteer jezelf af en toe op een mooie kledingaankoop die helemaal in jouw straatje past. Ook een kappersbeurt op zijn tijd of een maskertje kan je helpen om jezelf mooi te voelen.

6. Lach!

Weet je wat ieder mens mooier maakt? Een lach! Een blij mens is al snel een mooi mens. Door positief te denken, te genieten van kleine dingen en tevreden te zijn met wat je hebt, straal je vaak al veel meer uit. En dat is waar het domino-effect begint: wie straalt, krijgt eerder complimenten, die jou weer meer zelfvertrouwen geven en waardoor je jezelf hopelijk nóg mooier voelt. Even niet in een lachbui? Fake it till you make it! Zelfs een neppe glimlach zal je mooier maken dan wanneer jij met je blik op de grond gericht over straat loopt.

7. Kijk naar je innerlijk

Ten slotte is het goed om te beseffen dat jezelf mooi voelen niet alleen over je uiterlijk gaat. Een mooi mens is vooral iemand die mooie dingen doet en een mooi karakter heeft. Daarom moedig ik je graag aan om te kijken naar wat jou als persoon mooi maakt. Waar ben jij trots op? Wat is jouw kracht? Wat is het mooiste dat jij ooit hebt gedaan? Je zult merken dat er meer is dat jou mooi maakt dan jij misschien wel denkt. Van binnen en van buiten! 

Wat was de laatste keer dat jij jezelf mooi voelde?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 18 juni 2018 op 6:42 am - Beantwoord

  Mooi artikel! Ik was vroeger ontzettend onzeker maar gelukkig is dat een stuk minder geworden en zie ik ook de mooie dingen 🙂

  • Romy 19 juni 2018 op 12:20 am - Beantwoord

   Mooi om te horen dat je onzekerheid over je uiterlijk in de loop der jaren minder is geworden. Het is zo veel waard als je met een positievere blik naar je eigen uiterlijk kunt kijken 🙂

 2. Josephine 18 juni 2018 op 7:34 am - Beantwoord

  Je tip om complimenten te accepteren vind ik een hele goede. Voor de gever van het complimentje is het de leukste reactie, en uiteindelijk ga je die complimentjes ook voor jezelf geloven, zodat je meer zelfvertrouwen krijgt.

  • Romy 19 juni 2018 op 12:23 am - Beantwoord

   Dat is nog een mooie toevoeging, want je hebt helemaal gelijk dat een compliment ook veel leuker is om te geven als iemand het van je aanneemt. Ik merk dat complimentjes mij echt een zelfvertrouwenboost kunnen geven, zolang ik ze maar niet direct wegwuif en er oprecht in durf te geloven 🙂

 3. Daenelia 18 juni 2018 op 7:45 am - Beantwoord

  Leuke tips! En vergeet niet om op te merken wat je leuk vindt bij een ander, zodat je bij een ontvangen compliment ook iets terug kunt zeggen.
  Natuurlijk ben ik eigenwijs, ik heb niks met mezelf mooi voelen. Het zegt me niks. Voor mij heeft het geen echte waarde. Dat lijkt misschien ideaal, maar in een wereld waar je nog steeds beoordeeld wordt je uiterlijk en aanpassing aan heersende schoonheidsstandaarden wordt je daar raar op aangekeken.
  Als je je maar prettig en gewaardeerd voelt! Mooi ben je sowieso.

 4. chucky1012 18 juni 2018 op 8:51 am - Beantwoord

  Prachtig en zo waar 😉
  Zulke fijne tips!
  Ik zat een lange tijd ook in een flinke dip en er ben op deze manier heel goed uitgekomen….

  Fijne dag!

  • Romy 19 juni 2018 op 12:25 am - Beantwoord

   Dat zeker! Complimentjes geven is net zo fijn als ze zo nu en dan ontvangen.
   Ik vind er trouwens niets raars aan, maar vind het juist mooi dat jij niet zo bezig bent met je uiterlijk. Het lijkt me eerlijk gezegd een verademing als het je niet zoveel doet of mensen je mooi vinden of niet, juist omdat dat tegenwoordig voor weinig mensen weggelegd lijkt te zijn.

  • Romy 19 juni 2018 op 12:26 am - Beantwoord

   Mooi om te horen dat jij uiteindelijk uit die dip bent gekomen! Het lijkt soms iets kleins, maar het is echt heel belangrijk voor je zelfvertrouw en je gemoedstoestand dat je jezelf zo nu en dan een beetje mooi kunt vinden 🙂

 5. Femke 18 juni 2018 op 9:03 am - Beantwoord

  Uiterlijk is echt lang niet alles, maar als je een beetje tijd aan jezelf gunt dan is dat gewoon fijn. Mooie tips geef je. Vooral die over imperfecties zien als uniek.

 6. Irene 18 juni 2018 op 9:18 am - Beantwoord

  Mooi stukje! Ik was vroeger ook mega onzeker over hoe ik er uit zag. Nu soms nog hoor maar ik heb ook moment dat ik vind dat ik er wel leuk uit zie en die koester ik dan inderdaad. En ik weet nu ook dat het voorbij gaat als ik me lelijk voel. En meestal helpt het op zo’n moment ook wel om bijvoorbeeld een douche te nemen en mezelf wat te pamperen 🙂

  • Romy 19 juni 2018 op 12:28 am - Beantwoord

   Mooi om te horen dat je die enorme onzekerheid grotendeels achter je hebt kunnen laten, ook al speelt het soms nog wel een beetje op. Je hebt ook helemaal gelijk trouwens dat het gevoel dat je “lelijk” bent vaak vanzelf wel voorbijgaat. Ik heb zelf weleens dat ik me ’s ochtends dik voel en mezelf een paar uur later juist afvraag of ik niet te dun ben. Haha, dat bewijst al dat het gevoel van niet mooi zijn vaak vooral tussen je oren zit 😉

 7. Lianne 18 juni 2018 op 10:32 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel! En zo waar! Ik denk dat ik jouw tips op sommige momenten nog heel goed kan gebruiken 🙂 Tegenwoordig kan ik mezelf al gelukkig meer waarderen dan vroeger.

 8. Johanne 18 juni 2018 op 11:26 am - Beantwoord

  Ja, complimenten aannemen is wel een dingetje he? Daar heb ik ook enorm last van. Ik probeer het wel, maar weet altijd nog wel iets te zeggen om mezelf omlaag te praten, haha. Zo onnodig. Want ik snap zelf ook wel dat niemand hoeft te weten dat ik maar 5 minuten over m’n haar heb gedaan. Of dat mijn topje maar 5 euro was. Lekker boeiend, dat maakt je haar niet minder mooi of je kleding niet minder leuk!

  En een leuk jurkje dragen helpt mij altijd! Maakt eigenlijk niet uit hoe de rest zit, als ik een jurkje aan heb voel ik me 10x beter!

  • Romy 19 juni 2018 op 12:29 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je mooie woorden! En wat goed om te horen dat jij tegenwoordig ook met een positievere blik naar jezelf kunt kijken dan vroeger. En terecht, want je bent prachtig!

  • Romy 19 juni 2018 op 12:31 am - Beantwoord

   Precies dat inderdaad! “Oh ja, dat jurkje was maar een paar euro” is vaak ook mijn eerste reactie als ik er een compliment over krijg. Een opmerking die eigenlijk nergens op slaat, want het gaat om hoe leuk het jurkje is in plaats van om de prijs natuurlijk 😉
   Mooi om te horen dat een jurkje ook al veel met jouw zelfvertrouwen kan doen! Ik voel me vaak ook een stuk beter als ik een mooie jurk uit de kast heb getrokken. Een van de redenen waarom ik sinds een paar jaar bijna alleen nog maar jurkjes en rokjes draag 😉

 9. marije 18 juni 2018 op 12:01 pm - Beantwoord

  Ik denk dat je met punt 1 de spijker op zijn kop slaat.

  Schoonheid komt van binnenuit en als jij niet happy bent, dan straal je dat ook uit. Dus altijd verder kijken dan je uiterlijk en zorgen dat je je van binnen goed voelt.

  • Romy 19 juni 2018 op 12:32 am - Beantwoord

   Zeker weten! Als je gelukkig bent en doet waar jij blij van wordt, dan zal je vanzelf al zo veel meer stralen.

 10. Anna 18 juni 2018 op 12:04 pm - Beantwoord

  Wat een fijn artikel! Iedereen heeft weleens mindere dagen waarop je alleen de “negatieve” kanten van jezelf ziet, terwijl een ander dat helemaal niet opvalt. Soms voel je je helemaal niet mooi en krijg je toch een compliment van iemand, haha, dat vind ik altijd zo grappig. Dan denk ik ook: Waar maakte ik me eigenlijk druk om? Ik ben de enige die het zo ziet!

  • Romy 19 juni 2018 op 12:34 am - Beantwoord

   Dat zeker! Je kunt zelf bepaalde dingen die jij niet mooi vindt aan jezelf soms heel erg uitvergroten. Andere mensen zijn daar dan eigenlijk helemaal niet zo mee bezig. Laatst ging ik een keer met natte haren slapen ’s avonds en schaamde ik me dood dat ik met een in mijn ogen ontploft kapsel naar mijn werk ging de volgende ochtend. En raad eens…ik kreeg die ochtend drie complimenten van mensen over de slag die ik opeens in mijn haar had 😉

 11. Sandra 18 juni 2018 op 2:57 pm - Beantwoord

  Bij mij is het de laatste tijd helemaal ruk. Ik probeer zo min mogelijk aandacht te geven aan die negatieve gedachten, maar merk toch wel dat ze onbewust (en bewust) heel erg blijven hangen. Fijne tips waar ik wel wat mee kan. Ik probeer nu vooral te kijken waar ik blij mee ben!

  • Romy 19 juni 2018 op 12:38 am - Beantwoord

   Wat rot om te horen dat je best wel veel van dat soort negatieve gedachten hebt, ook al doe je hard je best om er tegen in te gaan. Hopelijk ebt dat gevoel langzaamaan een beetje weg, want je bent echt een hartstikke mooie meid.

 12. Els 18 juni 2018 op 4:13 pm - Beantwoord

  Echt waar wat kun jij goede artikelen schrijven :-). Goede tips!

 13. Geke 18 juni 2018 op 4:39 pm - Beantwoord

  Wat een waardevol artikel om de week mee te beginnen. En ook een mooi toeval (of bestaat toeval niet?) nu ik deze week als werkpunt privé heb om weer wat stapjes te zetten om lekkerder in mijn vel te komen zitten (zowel letterlijk als figuurlijk).
  Heel erg bedankt voor deze goeie inzichten, duidelijke tips en mooie dingen om over na te denken!

  • Romy 19 juni 2018 op 12:39 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je mooie complimenten! Dat vrolijkt mijn maandag dan weer heel erg op 🙂 Ik wens je een fijne week toe en hoop dat je op een fijne manier met je goede werkpunten aan de slag kunt gaan.

 14. Margo 18 juni 2018 op 4:57 pm - Beantwoord

  Bij punt 1 dacht ik al gelijk: count your blessings! Besef inderdaad wat je hebt. Goed punt, alleen bij m’n uiterlijk denk ik daar helemaal niet vaak aan. En complimenten wegwuiven doet iedereen wel vaak ja.. “leuk jurkje” “oh was maar 5 euro bij de H&M!” Zo stom eigenlijk! Ik probeer steeds vaker alleen “Dank je wel!” te zeggen, hoe stom het soms ook klinkt in je eigen oren. Maar accepteren mag best, toch!

  • Romy 19 juni 2018 op 12:40 am - Beantwoord

   Het zijn inderdaad precies dat soort complimenten die ook ik vaak vluchtig wegwuif. Zo zonde! Eigenlijk is het best een slimme strategie om alleen maar vluchtig te bedanken voor een compliment. Het kan je veel zelfvertrouwen geven als je zo’n compliment simpelweg kunt accepteren.

 15. Lilian 18 juni 2018 op 10:15 pm - Beantwoord

  Hele goede tips! Ik heb onlangs ontdekt dat het eigenlijk maar twee/ drie minuten duurt om ’s ochtends je haar in de krul te zetten (heb er een handige hack voor van pinterest) en dat doe ik nu vaak. Dan voel ik me de hele dag mooier, omdat ik er moeite voor heb gedaan. Is die tijd dus helemaal waard! 🙂

  • Romy 19 juni 2018 op 12:43 am - Beantwoord

   Wat een goede vondst! Ik ga ook maar eens op zoek naar die hack. Krullen in je haar zijn inderdaad al een simpele toevoeging om jezelf net iets mooier te voelen.

 16. Saskia 19 juni 2018 op 1:08 pm - Beantwoord

  Mooi stukje en iets waar heel veel mensen last van hebben. Ik heb dit de loop der jaren gelukkig minder en ben echt oprecht blij met mezelf. Dit is zeker niet altijd zo geweest, dus ben erg blij dat ik dit punt heb beland. En je even goed aankleden en de tijd nemen voor je make-up doet ook zeker wonderen.

  • Romy 19 juni 2018 op 7:38 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat het gevoel van blij zijn met jezelf bij jou echt is gegroeid in de loop der jaren. Het is zo fijn als je je oké voelt zoals je bent 🙂

 17. Evelyne 19 juni 2018 op 6:34 pm - Beantwoord

  Uiterlijk vind ik mezelf niet mooi. Wanneer ik in de spiegel kijk denk ik steeds ‘oei, ik zie er niet goed uit’, maar innerlijk voel ik mezelf wel een mooi persoon. Ik ben iemand die graag anderen helpt en wanneer ik dat kan doen en die persoon mij dankbaar is dan loop ik altijd met een blij gevoel rond. Laatst zei iemand tegen mij ‘jij moet iemand kunnen helpen om blij te zijn’ en dat is wel een beetje waar.

  • Romy 19 juni 2018 op 7:40 pm - Beantwoord

   Wat een prachtige eigenschap dat je graag anderen helpt met dingen. Dat maakt je alleen al een mooi mens. Enne, volgens mij ben je ook van buiten een mooie vrouw, hoor! 🙂 Je hoeft absoluut niet met zo’n kritische gedachte naar jezelf in de spiegel te kijken.

 18. Nikita 20 juni 2018 op 6:21 pm - Beantwoord

  Vroeger vond ik mezelf echt lelijk. Ik kon echt jaloers zijn op een ander zijn haar of kleding. Ik heb het een tijdje lastig gehad met mijn haar. Het is sinds kort geknipt, dat is het probleem niet. Ik ben altijd al tevreden geweest met de lengte. Maar ik heb altijd vier plukjes vooraan die alle kanten opspringen omdat het zodanig wild krult. En dan vind ik dat niet mooi. Mijn haar valt nu eenmaal niet in een hokje te krijgen of te temmen. Maar eigenlijk ben ik qua karakter net hetzelfde en het hoort bij me. Ik ben heel blij met mijn haar hoor, begrijp me niet verkeerd. Het is een heel klein ergernisje. Als ik twee lesuren heb van hetzelfde vak en de klas extreem druk is vraag ik meestal wel eens of ik naar toilet mag (om eventjes buiten te zijn, in verband met prikkels en hoogsensitiviteit) en tijdens het handenwassen kijk ik altijd automatisch in de spiegel en gelukkig ben ik altijd blij als ik mezelf zie. En ik ben er ook van overtuigd dat als je een mooi karakter hebt, je automatisch mooi bent. Wat heb je aan het perfecte lichaam als je een bitch bent en iedereen het leven zuur maakt? Ik kijk vaak verder dan het uiterlijk.

  • Romy 21 juni 2018 op 7:40 am - Beantwoord

   Fijn om te horen dat je inmiddels wél kunt zien dat je mooi bent, van buiten én van binnen! En die springende haartjes, die maken jou ook gewoon jou 🙂 Ik heb trouwens weleens gehoord dat dat soort dingen minder kunnen worden naarmate je “ouder” wordt, dus wie weet 🙂

 19. Simone 20 juni 2018 op 8:40 pm - Beantwoord

  Dit is zó waar! En wanneer ik inderdaad meer aandacht aan mezelf besteed qua uiterlijk voel ik me ook beter.

 20. Esmeralda 21 juni 2018 op 9:58 pm - Beantwoord

  Ik kreeg gister een compliment dat ik er goed uitzag, en dan voornamelijk de expressie in m’n gezicht. Ik begin maandag met het MKBM dieet. Ik wil 12kg afvallen en die persoon weet dat ik met mijn ’taille’ niet zo blij ben, dus vandaar het expliciete compliment over de expressie in m’n gezicht haha.

  • Romy 23 juni 2018 op 8:43 am - Beantwoord

   Wat een lief compliment! 🙂 En superknap dat je dat dieet gaat volgen! Heel veel succes!

Recente blogs

Minder haast in het leven? Mijn actieplan!

17 november 2019|Persoonlijke groei|

Dagelijks zie ik het wel op straat. Haast. Mensen die rennen over het station, snelwandelen naar het werk of met hun blik op oneindig flink doorstappen om nog net met de lift mee te kunnen. Dat alles ook regelmatig met een koffie to go in de hand en een half oog op de telefoon. De mailbox stroomt immers tussendoor vol en appjes laten zich niet vanzelf beantwoorden. Haast lijkt haast de normaalste zaak van de wereld. En ook ik ben soms geneigd om gehaast door het leven te gaan. Hoog tijd dat ik daar iets aan ga doen!