Zo kun jij jezelf motiveren bij frisse tegenzin! (7 tips)

Stel je voor: elke week ga je een rondje hardlopen. Maar je zit net zo lekker in je pyjama op de bank naar Netflix te kijken. De zak chips ligt meer binnen handbereik dan je versleten hardloopschoenen en je pyjama zit toch echt een stuk lekkerder dan je strakke hardloopkloffie. Geen zin om iets te doen? We hebben het allemaal weleens. Dat kan gaan om een rondje hardlopen, een flinke opruimsessie die hard nodig is of een werkklus waar je al wekenlang tegenaan hikt. De beste remedie? Motiveer jezelf! Ik geef je 7 tips om iets ondanks frisse tegenzin tóch gedaan te krijgen.

jezelf motiveren tips vervelende dingen doen

1. Maak het leuker voor jezelf!

Mijn beste tip voor jezelf motiveren is om iets vervelends leuker te maken. Om bij het voorbeeld van hardlopen te blijven: als ik een paar mooie (bij voorkeur roze!) hardloopschoenen uit de kast kan trekken, wordt een rondje joggen al een stuk leuker. Ook je favoriete muziek of een fijne podcast (klik hier voor een paar leuke tips!) kan al wonderen doen. Ook bij andere dingen dan hardlopen, is er vaak wel een leuk element te bedenken. Zo kijk ik tijdens het opruimen vaak met een half oog naar een serie. En als ik me op mijn niet-zo-favoriete administratieklusjes stort, pak ik er graag mijn favoriete thee bij.

2. Stel jezelf een beloning in het vooruitzicht

Natuurlijk kun je jezelf ook van tevoren iets leuks in het vooruitzicht stellen. Voor mij gaat er bijvoorbeeld niets boven het vooruitzicht van een warme douche als ik mijn hardlooprondje heb volbracht. Maar ook een bakje kwark (of een bak Ben & Jerry’s-ijs als je daar enthousiaster van wordt) kan een fijn vooruitzicht zijn. Overigens kun je bij tijdrovende klussen ook een korte pauze nemen als (broodnodige) “beloning”. Alleen al even door je Instagramfoto’s scrollen, virtueel binnenkijken via Funda of een blokje om lopen, kan dan een verademing zijn.

3. Samen is leuker dan alleen

Sommige dingen worden een stuk leuker als je ze met iemand anders kunt doen. Natuurlijk gaat dat wat lastig als je bijvoorbeeld een dik rapport moet opstellen, maar je zou bijvoorbeeld wel bij een collega kunnen gaan zitten voor de gezelligheid. En bij een hardlooprondje kun je je vriendin of desnoods je trouwe viervoeter, als je die hebt, meenemen. En zie je op tegen boodschappen doen of tegen een bepaalde verjaardag? Kijk of je iemand zo gek krijgt om mee te gaan.

jezelf motiveren tips vervelende dingen doen

4. Zie het als een punt op je to-do-list

Natuurlijk kun je wel 10.000 leukere dingen bedenken om te doen dan een vervelende verplichting. Maar in plaats van in je hoofd te blijven herhalen hoe vervelend iets is, kun je het maar beter zien als een punt op je to-do-list. Net als dat je misschien vanavond moet eten koken en douchen, zo is dit jouw actiepunt voor de middag. Het is iets wat je simpelweg gedaan moet of wilt hebben. Is het eenmaal af? Dan kun je een vinkje zetten en verder met het volgende. Niets meer en niets minder. Als je er op die manier naar kijkt, is jezelf motiveren misschien al eenvoudiger.

5. Maak er een uitdaging van

Bij mij helpt het vaak om ergens een uitdaging van te maken. Als ik een rondje hardlopen zie als een poging om mijn eigen record te verbreken, dan wordt het al een stuk leuker om mijn hardloopschoenen tevoorschijn te toveren. Of moet je een vervelende klus op je werk klaren? Stel voor jezelf een deadline en maak er een uitdaging van om het voor die tijd af te krijgen.

6. Jezelf motiveren met het resultaat

In plaats van alleen bezig te zijn met bijvoorbeeld het hardlopen zelf, kun je ook alvast een sprong vooruit maken in de tijd. Oftewel denk niet aan je vermoeide benen en het zweet op je voorhoofd, maar fantaseer over hoe je over een uur moe maar voldaan thuiskomt, onder de douche stapt en daarna in je pyjama kunt uitrusten. Is dat geen lekker gevoel? Dat is het rennen van dat rondje wel waard, toch? Net zoals opruimen je uitzicht biedt op een fris en schoon huis en het afronden van een werkklus je hopelijk een voldaan gevoel oplevert.

7. Stel niet uit, maar doe het “gewoon”

Hoe langer je iets uitstelt, hoe groter je tegenzin waarschijnlijk wordt. Zonde eigenlijk als je meer tijd kwijt bent aan jezelf motiveren dan aan de vervelende taak zelf. Daarom is mijn laatste advies: doe het gewoon! Of nou ja, “gewoon”? Doe het! Dan heb je het maar mooi gehad en kun je daarna verder genieten van dingen waar je wél naar uitkijkt. Zelf ga ik om die reden het liefst ’s ochtends hardlopen. En heb ik een hele lijst met taken te doen, dan begin ik vaak met de minst leuke. Kan het daarna alleen maar beter worden!

Hoe kun jij jezelf motiveren als je ergens tegen opziet?

jezelf motiveren tips vervelende dingen doen

Volg:
Deel:

19 Reacties

  • Romy
   Auteur
   28 augustus 2018 / 18:19

   Dat trotse gevoel achteraf is eigenlijk nog het allerfijnst aan iets doen met tegenzin :) Achteraf kan het zó goed voelen als je het tóch hebt gedaan.

 1. 28 augustus 2018 / 07:35

  Het knagende gevoel als er nog iets op mijn to-do lijstje staat is vaak al genoeg om mij aan het werk te krijgen. Omdat ik dan niet optimaal kan genieten van wat ik doe. Zelfs niet als het iets heel leuks is. Vervelende dingen doe ik meestal wel vrij snel. Al is het maar om van dat gevoel af te zijn of gewoon een voldaan gevoel te hebben. Ik kan ook een serieuze uitsteller zijn, maar dat hangt een beetje van de taak of gebeurtenis af.
  Nikita blogde over…Ik moest enkel accepteren

  • Romy
   Auteur
   28 augustus 2018 / 18:27

   Wat goed dat je altijd meteen met vervelende klusjes aan de slag gaat! Ik heb zelf ook vaak dat ik die dingen maar het liefst zo snel mogelijk gedaan heb, zodat ik er daarna van af ben. Kun je je daarna inderdaad weer op iets leukers storten :)

  • Romy
   Auteur
   28 augustus 2018 / 18:28

   Wat leuk om dat te horen! You’re welcome! :) En veel succes op school! Dat is ook altijd wel even een kwestie van inkomen na de vakantie.

  • Romy
   Auteur
   28 augustus 2018 / 18:29

   Haha, soms kun je zo erg tegen iets opzien dat het eigenlijk alleen nog maar kan meevallen ;) En het voordeel van hardlopen is dat je altijd weer terugkomt en dat het dan zó goed voelt als je toch bent gegaan :)

 2. 28 augustus 2018 / 16:15

  Dit artikel kwam echt als geroepen! De was stond al weken te smeken om gevouwen te worden, en het nu toch maar gedaan onder het genot van fijne muziek. Bedankt voor de fijne tips :)

  • Romy
   Auteur
   28 augustus 2018 / 18:30

   Wat goed dat je de was nu tóch hebt opgevouwen! Een gezellig muziekje erbij doet wonderen :)
   Superleuk om te horen dat je iets aan mijn tips had!

 3. 28 augustus 2018 / 18:57

  Als ik ergens tegenop zie dan zit ik daar eerst heel lang mee in mijn hoofd en probeer ik daarna mezelf moed in te spreken door te zeggen ‘komaan, doe dit nu gewoon en je bent er dan vanaf’. Maar dat gaat niet altijd uiteraard. Zo blijf ik lang zitten met iets die ik niet meteen kan oplossen.. Tot het moment is aangebroken en ik een soort van black-out durf krijgen. Niet altijd even simpel. Ik schreef er onlangs nog over op mijn blog.

  • Romy
   Auteur
   28 augustus 2018 / 20:36

   Wat lastig inderdaad dat zo’n vervelend vooruitzicht lang in je hoofd kan blijven hangen. Ik kan me voorstellen dat zo’n black-out geen pretje is. Mijn ervaring is meestal dat iets vaak meevalt als je het toch maar meteen doet, maar het kost inderdaad wel even wat moeite om jezelf daarvan te overtuigen als je er zo erg tegen opziet.

  • Romy
   Auteur
   29 augustus 2018 / 23:53

   Haha, dat vind ik ook echt een vervelend klusje! Douchen zelf is heerlijk, maar het schoonmaken daarna is ook niet bepaald mijn hobby ;) Gelukkig is het vaak eigenlijk wel snel gedaan.

 4. 30 augustus 2018 / 12:06

  Ja jezelf motiveren is sommige dagen makkelijker dan andere. Meestal ga ik maar gewoon iets doen, dat is de eerste stap in de goede richting. Daarna voelt het zeker goed om dat gedaan te hebben, dus dat hou ik ook voordat ik begin in mijn achterhoofd.

  • Romy
   Auteur
   31 augustus 2018 / 01:07

   Zeker een goed punt! Vaak voelt het achteraf zo fijn als je tóch hebt gedaan waar je zo tegen opzag. En negen van de tien keer valt het eigenlijk wel mee als je eenmaal die eerste stap hebt gezet en eraan begint :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge