jezelf gelukkiger maken

7 kleine dingen om jezelf vandaag gelukkig(er) te maken

 • 13 januari 2020
 • 30 Reacties
Categorieën: Positiviteit
jezelf gelukkiger maken

Bij geluk denken we vaak aan grootse dingen. Diploma’s, huwelijksaanzoeken, spannende telefoontjes met geweldig goed nieuws of handtekeningen onder bijzondere contracten bijvoorbeeld. Maar eigenlijk gaat geluk veel meer over de kleine dingen die elke dag een beetje beter maken. Soms is er maar een kleine stap nodig om jezelf binnen een mum van tijd een glimlach te bezorgen. Juist als dit misschien niet per se jouw dag is of was. Ik help je graag op weg met 7 kleine dingen die je hopelijk vandaag nog een beetje gelukkiger maken.

 1. Doe iets waar je al lange tijd tegen opziet. Rotklusjes – je kent ze wel. Ze belanden zeker wekelijks een keer op je takenlijst, maar het zijn ook juist die klusjes die je uiteindelijk maar onafgevinkt op de lijst laat staan. Komt morgen wel. Of volgende week. Maar wat nu als je één van je rotklusjes niet uitstelt, maar vandaag direct oppakt. Begin de dag met het versturen van dat ene vervelende mailtje dat je al heel lang op de planning hebt staan. Je zult merken dat het je meteen een voldaan gevoel geeft. En dan is je dag nog maar net begonnen.
 2. Schrap iets van je takenlijst dat helemaal niet “moet”. Laten we aan de andere kant je takenlijst ook wat inkorten. Ongetwijfeld heb je op je er ook dingen opstaan die niemand anders je oplegt dan jijzelf. Moet je bijvoorbeeld vandaag wel echt je hele huis schoonmaken voordat je familie komt? Of kun je het ook houden bij alleen een stofzuigbeurt? Zet vandaag een dik vet kruis door iets wat heus vandaag niet “moet”.
 3. Doe 30 minuten iets waar je al heel lang tijd voor wilt maken. De extra tijd die het dikke, vette kruis je heeft opgeleverd, komt goed van pas. Gebruik die tijd om iets te doen waar je wel blij van wordt, maar waar je nooit tijd voor maakt. Vrije tijd heb je namelijk niet, maar kun je wel maken. Begin met 30 minuten. Dat geeft je precies genoeg tijd om bijvoorbeeld de eerste hoofdstukken te lezen van een boek waar je razend benieuwd naar bent, een maskertje te nemen of je te verdiepen in een hobby die je uit het oog verloren was.
 4. Zeg vandaag 1x ‘nee’. Vind je het net als ik weleens lastig om de drie letters NEE uit je lippen te persen? Dat terwijl je vaak zat ‘nee’ denkt als je weer een ongewenst verzoekje binnenkrijgt. Wat nu als je vandaag één keer ‘ja’ inslikt en daadwerkelijk ‘nee’ zegt. Bijvoorbeeld als je geen tijd hebt om iemand te helpen, als je het praatje van die irritante telefonische verkoper niet wilt aanhoren of als je liever een pyjamafeestje voor één houdt dan mee te gaan naar het knotsgekke feest van die verre vriend. Dat kan een hele opluchting zijn.
 5. Zet een eerste stap voor jouw grote droom. Waarom zou je je droom blijven uitstellen en niet vandaag al een eerste doel waarmaken? Stuur die ene spannende e-mail gewoon vandaag de deur uit. Of meld je aan voor een cursus om je verder te ontwikkelen op een gebied waar je het liefst alles over wilt weten. Meld je aan op een datingsite. Of dien een vakantieaanvraag in, zodat je daadwerkelijk jouw droomreis kunt gaan plannen. Oftewel, doe wat jij vandaag kunt doen om jouw droom dichterbij te halen.
 6. Leer vandaag iets nieuws. De een wil het liefst alle ins en outs weten over het broedproces van de kievit. De ander wil graag weten hoe je goede vegetarische lasagne maakt. En weer een ander wil al heel lang Italiaans leren. Wat jij ook wilt leren, neem er vandaag de tijd voor. Gun jezelf bijvoorbeeld een half uur om Italiaanse woordjes te oefenen in een app. Of speur het internet af op zoek naar lekkere lasagnerecepten. Iets nieuws leren geeft bijna altijd voldoening en frisse energie. En natuurlijk de nodige extra kennis!
 7. Bezoek een nieuwe plek in je omgeving. Zelfs als je al jarenlang in dezelfde buurt woont, zijn er vast plekken in jouw omgeving waar je nog nooit bent geweest. Ik daag je uit om op onderzoek uit te gaan. Drink een kop koffie bij dat onbekende koffietentje om te zien of ze wel echt de lekkerste cappuccino’s serveren. Bezoek een winkel die je niet kent. Of loop een andere kant op dan je normaal doet tijdens een wandeling. Wie weet doe je zo zelfs nog leuke contacten op. En anders is het al fijn om even in de buitenlucht te zijn. Dat is in ieder geval voor mij een onmisbaar ingrediënt voor mijn persoonlijke gelukscocktail.

Wat is een kleine stap die jou meteen wat blijer maakt?

jezelf vandaag gelukkiger maken

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Tineke 13 januari 2020 op 6:25 am - Beantwoord

  Mooi lijstje! Om mijzelf blij te maken neem ik vaak wat tijd voor mijzelf, ik bak iets lekkers, luister mijn favoriete muziek of lees een leuk boek.

  • Romy 15 januari 2020 op 11:29 pm - Beantwoord

   Mooi lijstje met dingen om blij van te worden! Soms kan zoiets kleins al genoeg zijn om een glimlach op je eigen gezicht te toveren 🙂

 2. Darina 13 januari 2020 op 6:51 am - Beantwoord

  Een heel mooi lijstje. Ik ga altijd even naar buiten of werk aan mijn boekproject of schrijf een artikel. En een lekkere maaltijd koken hoort er ook bij.

 3. Naomi 13 januari 2020 op 6:53 am - Beantwoord

  Zeven fijne tips! Ik word ook altijd heel blij als ik rotklusjes (inderdaad, al heel lang naar morgen/volgende week/volgende maand geschoven) kan afvinken.

 4. Saskia 13 januari 2020 op 8:00 am - Beantwoord

  Fijne tips! Ik moet mezelf er zeker aan herinneren dat het vandaag een fijne dag gaat worden; kijk een beetje na een heftig weekend tegen deze week op. We gaan er vol goede moed tegenaan!

  • Romy 15 januari 2020 op 11:30 pm - Beantwoord

   Wat rot om te horen dat dit weekend niet heel fijn was. Hopelijk heb je toch een fijne week mét alsnog veel leuke dingen en mooie momenten.

 5. Audrey 13 januari 2020 op 8:07 am - Beantwoord

  Leuke tips! Eens kijken wat ik vandaag zal doen.

 6. bychristiana 13 januari 2020 op 8:34 am - Beantwoord

  Vaker nee zeggen en meer me-time, dat is iets wat ik mezelf al langere tijd vaker ‘gun’ en ik moet zeggen dat me dat niet alleen prima afgaat, maar dat het ook echt heel fijn is!

  • Romy 15 januari 2020 op 11:30 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je er bewust mee bezig bent meer me-time te creëren (en jezelf dat ook echt te gunnen). Dat kan je inderdaad zo veel opleveren. Niet alleen extra tijd, maar ook een prettiger en rustiger gevoel.

 7. Nikita 13 januari 2020 op 9:04 am - Beantwoord

  Ik heb het de laatste tijd vooral gehad van kleine gelukjes en die zorgen er ook echt voor dat ik me beter voel. Na een rotdag dan probeer ik toch de goeie dingen te zien in mijn dag en ik hou ze bij. Soms is dat heel moeilijk, maar in elke dag zit er iets goeds. Ik heb afgelopen weekend wel een stap gezet waar ik heel trots op ben. Want ik heb voor mijn welzijn gekozen. Mijn beste maat is jarig in februari, hij geeft altijd een feestje. Maar wel eentje die ‘s avonds begint en pas in de ochtend eindigt. Ik ben geen feestbeest en de vorige jaren ben ik wel geweest. Niet tegen mijn zin trouwens hoor. Ik ging wel vroeger naar huis altijd. Maar ik wist dat dit jaar mijn lichaam en welzijn al die drukte en het feesten niet ging trekken. Ik was heel bang, niet omdat mijn maat een onmens is. Maar omdat ik bang was een slechte vriendin te zijn (vriendschappelijk bedoel ik). Ik heb het zaterdag uitgelegd en voorgesteld of we niet gewoon iets samen konden doen voor zijn verjaardag (iets gaan eten etc…). Hij reageerde echt superlief! Hij wilde ook helemaal niet dat ik voor zijn feestje over mijn grenzen zou gaan en dan weer in een dip belanden. Hij geeft te veel om mij om dat toe te laten. Dus ik ben opgelucht en heel trots op mezelf dat ik het eerlijk heb opgebiecht. De laatste tijd teken ik ook terug vaker en dat is iets waar ik altijd gelukkig van word. Er is niks beters dan dat.

  • Romy 15 januari 2020 op 11:39 pm - Beantwoord

   Wat een mooie stap heb je gezet door eerlijk te zeggen dat je liever samen iets doet dan op het lange feestje te zijn! Ik geef je groot gelijk. Zo heeft hij juist nog veel meer aan je gezelschap en is het voor jou ook een veel leuker feestje. Win-win toch?! heel goed dat je die stap hebt gezet!

 8. Ilona Wielinga 13 januari 2020 op 10:02 am - Beantwoord

  Wat een onwijs mooi en fijn lijstje. Voor mij werkt het op slechte dagen soms ook heel goed om mezelf ook even de tijd en de rust te gunnen om niks te doen. Even mijn rust te pakken en gewoon maar even te zien wat de dag brengt.

 9. Anna 13 januari 2020 op 10:47 am - Beantwoord

  Wat een mooi lijstje! Ik ga vandaag mijn wastafel in de badkamer schoonmaken. Echt geen zin in, maar het moet gebeuren :p. En vanmiddag wil ik even een wandeling maken. Vanavond ga ik hopelijk eindelijk die kast bij Ikea halen die ik al zo lang wil… Zin in :D.

  • Romy 15 januari 2020 op 11:41 pm - Beantwoord

   Dat klinkt als een leuke én productieve dag. De wasbak schoonmaken vind ik overigens ook altijd een rotklusje. Maar toch fijn als dat weer gedaan is en je je weer boven een lekker frisse wasbak kunt klaarmaken.

 10. Anouk 13 januari 2020 op 11:01 am - Beantwoord

  Wat een leuke tips! Ik denk alleen niet dat ik er vandaag echt tijd voor heb want ik heb een 9-17 stage dag.

 11. Giovanna Jansen 13 januari 2020 op 11:47 am - Beantwoord

  Fijne tips! Dat is zeker zo, dat het een heel voldaan gevoel geeft als je iets doet wat je al heel lang uitstelde. Ik heb wat dat betreft veel gehad aan de boeken Getting things done en aan Eat that frog.
  Nummer drie ga ik toepassen vandaag, een half uur vrijmaken voor iets wat ik al heel lang wil doen. 🙂

  • Romy 15 januari 2020 op 11:52 pm - Beantwoord

   Wat goed! Hopelijk heb je ervan genoten om nu tóch wat tijd vrij te maken voor dat ene ding.
   Het boek ‘Eat that frog’ heb ik trouwens ook nog in de kast staan. Je reactie doet me eraan denken dat ik dat boek binnenkort echt eens moet gaan lezen. Past mooi in mijn leesdoel voor dit jaar!

 12. Suzanne 13 januari 2020 op 1:19 pm - Beantwoord

  Een heel mooi lijstje met handige tips!

 13. Tamara 13 januari 2020 op 1:54 pm - Beantwoord

  Nee zeggen zou ik echt wat vaker moeten doen, net zo als nadenken voordat ik ja zeg. Regelmatig zeg ik in mijn enthousiasme ja en als ik er later over nadenk komt het niet uit of heb ik er toch niet zoveel zin in. Zou het leven een stuk makkelijker maken als ik gewoon zou zeggen; ik kom er later op terug en mijzelf de tijd gun om erover na te denken.

  • Romy 15 januari 2020 op 11:49 pm - Beantwoord

   Precies! Jezelf de tijd geven om erover na te denken, is al een goede eerste stap. Dan hoef je niet meteen het woord ‘nee’ over je lippen te krijgen, maar heb je wat tijd om erover na te denken of iets je wel echt energie geeft en in je agenda past.

 14. Rachel 13 januari 2020 op 5:07 pm - Beantwoord

  Wat heb je toch altijd een inspiratievolle artikelen! En soms voel ik ook soort een bepaalde druk om juist ja te zeggen. Maar dat hangt dan ook meer van hun persoonlijke situatie af.. dat ik het soort niet kan maken om nee te zeggen. Maar ik zeg allang niet meer tegen alles ja, en daar ben ik al enorm blij mee! Je hebt in ieder geval hele fijne tips gegeven.

  • Romy 15 januari 2020 op 11:48 pm - Beantwoord

   Nee zeggen blijft inderdaad een van de lastigste dingen. Zelf ben ik er ook nog steeds geen ster in, hoewel het wel steeds wat beter gaat. Dat je niet meer op alles meteen ‘ja’ zegt is in ieder geval een belangrijke eerste stap.

 15. Jenn 13 januari 2020 op 6:35 pm - Beantwoord

  Toch een iets grotere stap: ik ben minder voor mijn baas gaan werken, eerder dan gepland maar het bleek precies wat ik al tijden nodig had.

  • Romy 15 januari 2020 op 11:46 pm - Beantwoord

   Wat goed en knap dat je die stap hebt gezet! En natuurlijk heel fijn dat je nu al merkt dat die stap je zo veel goeds brengt.

 16. Evelyne 13 januari 2020 op 7:41 pm - Beantwoord

  Fijn lijstje. Ik ben me meer dan ooit bewust dat we moeten genieten van de kleine dingen in het leven en dat geluk net die kleine dingen zijn.

 17. Maaike 14 januari 2020 op 12:01 am - Beantwoord

  Oh heel leuk deze lijst, thanks voor het delen :3

 18. Rosanne 14 januari 2020 op 4:27 pm - Beantwoord

  Fijn lijstje om te lezen! Ik heb er echt lang over gedaan om nee te kunnen zeggen zonder schuldgevoel. Nu kan ik het wel en dat maakt mij elke dag zo blij!

  • Romy 20 januari 2020 op 11:30 pm - Beantwoord

   Wat goed dat het je nu wel lukt om zonder je schuldig te voelen ‘nee’ te zeggen. Zo belangrijk en waardevol is dat!

 19. evelien 23 januari 2020 op 7:08 pm - Beantwoord

  Wat een leuk en vrolijk artikel!
  Ik had vandaag een beetje een rotdag, maar ik ga vanavond na een lange tijd weer naar de Yoga. Erg veel zin in, hopelijk zakt mijn hoofdpijn ook een beetje.. 🙂
  Liefs,
  Evelien

  • Romy 28 januari 2020 op 11:37 pm - Beantwoord

   Ah wat vervelend dat het niet zo je dag was! Maar extra goed dat je juist toen naar yoga bent gegaan om wat rust in je hoofd te krijgen. Hopelijk was het een fijne les 🙂

Recente blogs

Hoe schrijf je een blog? Mijn 11 schrijftips!

12 januari 2021|Carrière en ondernemen|

Schrijven is na 27 jaar nog altijd mijn liefste bezigheid. Ooit deed ik dat in een dagboekje voor mezelf; nu deel ik mijn anekdotes, tips, struggles en random gedachten alweer 4,5 jaar hier op mijn blog. Schrijven voor een blog is natuurlijk wel net even anders dan je hersenspinsels aan een dagboek toevertrouwen. Daarom leek het me leuk om na zo'n 1500 artikelen een veelgestelde vragen te beantwoorden: "Hoe schrijf je een blog?". Dit zijn mijn 11 beste schrijftips op basis van mijn eigen blogervaring.

25 burgerlijke gelukjes waar ik intens blij van word

19 mei 2023|Persoonlijk, Positiviteit|

Hoe hard je je ook verzet tegen burgerlijkheid, soms moet je toegeven dat lekker burgerlijke en volwassen dingen ook gewoon heel fijn zijn. Als introverte huismus met een niet al te grote behoefte om de wereld rond te trekken of feestjes af te gaan, heb ik volgens mij een flinke hoeveelheid burgerlijkheid in me. En daar ben ik helemaal oké mee! Dit zijn 25 lekker burgerlijke dingen waarvan ik er niet omheen kan dat ze me erg blij maken.

Zo leerde ik meer positief denken!

17 april 2017|Positiviteit|

De afgelopen tijd, zeker sinds ik mijn blog heb, ben ik steeds iets positiever gaan denken. Nee, ik ben geen blij ei dat de hele dag met een glimlach van oor tot oor over straat loopt. Ook ik heb regelmatig baaldagen en dieptepunten. Wel zie ik de laatste tijd mooie dingen waar ik eerder niet zo bij stilstond. Ik ben me ook meer bewust van dingen waar ik dankbaar voor mag zijn en doe mijn best om van elke dag iets moois te maken. Hoe heb ik dat eigenlijk voor elkaar gekregen: een beetje meer positief denken? Dit zijn 5 dingen die mij daarbij hebben geholpen.