7 kleine dingen om jezelf vandaag gelukkig(er) te maken

jezelf gelukkiger maken

Bij geluk denken we vaak aan grootse dingen. Diploma’s, huwelijksaanzoeken, spannende telefoontjes met geweldig goed nieuws of handtekeningen onder bijzondere contracten bijvoorbeeld. Maar eigenlijk gaat geluk veel meer over de kleine dingen die elke dag een beetje beter maken. Soms is er maar een kleine stap nodig om jezelf binnen een mum van tijd een glimlach te bezorgen. Juist als dit misschien niet per se jouw dag is of was. Ik help je graag op weg met 7 kleine dingen die je hopelijk vandaag nog een beetje gelukkiger maken.

 1. Doe iets waar je al lange tijd tegen opziet. Rotklusjes – je kent ze wel. Ze belanden zeker wekelijks een keer op je takenlijst, maar het zijn ook juist die klusjes die je uiteindelijk maar onafgevinkt op de lijst laat staan. Komt morgen wel. Of volgende week. Maar wat nu als je één van je rotklusjes niet uitstelt, maar vandaag direct oppakt. Begin de dag met het versturen van dat ene vervelende mailtje dat je al heel lang op de planning hebt staan. Je zult merken dat het je meteen een voldaan gevoel geeft. En dan is je dag nog maar net begonnen.
 2. Schrap iets van je takenlijst dat helemaal niet “moet”. Laten we aan de andere kant je takenlijst ook wat inkorten. Ongetwijfeld heb je op je er ook dingen opstaan die niemand anders je oplegt dan jijzelf. Moet je bijvoorbeeld vandaag wel echt je hele huis schoonmaken voordat je familie komt? Of kun je het ook houden bij alleen een stofzuigbeurt? Zet vandaag een dik vet kruis door iets wat heus vandaag niet “moet”.
 3. Doe 30 minuten iets waar je al heel lang tijd voor wilt maken. De extra tijd die het dikke, vette kruis je heeft opgeleverd, komt goed van pas. Gebruik die tijd om iets te doen waar je wel blij van wordt, maar waar je nooit tijd voor maakt. Vrije tijd heb je namelijk niet, maar kun je wel maken. Begin met 30 minuten. Dat geeft je precies genoeg tijd om bijvoorbeeld de eerste hoofdstukken te lezen van een boek waar je razend benieuwd naar bent, een maskertje te nemen of je te verdiepen in een hobby die je uit het oog verloren was.
 4. Zeg vandaag 1x ‘nee’. Vind je het net als ik weleens lastig om de drie letters NEE uit je lippen te persen? Dat terwijl je vaak zat ‘nee’ denkt als je weer een ongewenst verzoekje binnenkrijgt. Wat nu als je vandaag één keer ‘ja’ inslikt en daadwerkelijk ‘nee’ zegt. Bijvoorbeeld als je geen tijd hebt om iemand te helpen, als je het praatje van die irritante telefonische verkoper niet wilt aanhoren of als je liever een pyjamafeestje voor één houdt dan mee te gaan naar het knotsgekke feest van die verre vriend. Dat kan een hele opluchting zijn.
 5. Zet een eerste stap voor jouw grote droom. Waarom zou je je droom blijven uitstellen en niet vandaag al een eerste doel waarmaken? Stuur die ene spannende e-mail gewoon vandaag de deur uit. Of meld je aan voor een cursus om je verder te ontwikkelen op een gebied waar je het liefst alles over wilt weten. Meld je aan op een datingsite. Of dien een vakantieaanvraag in, zodat je daadwerkelijk jouw droomreis kunt gaan plannen. Oftewel, doe wat jij vandaag kunt doen om jouw droom dichterbij te halen.
 6. Leer vandaag iets nieuws. De een wil het liefst alle ins en outs weten over het broedproces van de kievit. De ander wil graag weten hoe je goede vegetarische lasagne maakt. En weer een ander wil al heel lang Italiaans leren. Wat jij ook wilt leren, neem er vandaag de tijd voor. Gun jezelf bijvoorbeeld een half uur om Italiaanse woordjes te oefenen in een app. Of speur het internet af op zoek naar lekkere lasagnerecepten. Iets nieuws leren geeft bijna altijd voldoening en frisse energie. En natuurlijk de nodige extra kennis!
 7. Bezoek een nieuwe plek in je omgeving. Zelfs als je al jarenlang in dezelfde buurt woont, zijn er vast plekken in jouw omgeving waar je nog nooit bent geweest. Ik daag je uit om op onderzoek uit te gaan. Drink een kop koffie bij dat onbekende koffietentje om te zien of ze wel echt de lekkerste cappuccino’s serveren. Bezoek een winkel die je niet kent. Of loop een andere kant op dan je normaal doet tijdens een wandeling. Wie weet doe je zo zelfs nog leuke contacten op. En anders is het al fijn om even in de buitenlucht te zijn. Dat is in ieder geval voor mij een onmisbaar ingrediënt voor mijn persoonlijke gelukscocktail.

Wat is een kleine stap die jou meteen wat blijer maakt?

jezelf vandaag gelukkiger maken
Volg:
Deel:

30 Reacties

 1. 13 januari 2020 / 06:25

  Mooi lijstje! Om mijzelf blij te maken neem ik vaak wat tijd voor mijzelf, ik bak iets lekkers, luister mijn favoriete muziek of lees een leuk boek.

  • Romy
   Auteur
   15 januari 2020 / 23:29

   Mooi lijstje met dingen om blij van te worden! Soms kan zoiets kleins al genoeg zijn om een glimlach op je eigen gezicht te toveren :)

 2. 13 januari 2020 / 06:51

  Een heel mooi lijstje. Ik ga altijd even naar buiten of werk aan mijn boekproject of schrijf een artikel. En een lekkere maaltijd koken hoort er ook bij.
  Darina blogde over…Vijf keer typisch Parijs #8

 3. 13 januari 2020 / 06:53

  Zeven fijne tips! Ik word ook altijd heel blij als ik rotklusjes (inderdaad, al heel lang naar morgen/volgende week/volgende maand geschoven) kan afvinken.
  Naomi blogde over…Voor-me-uit-staar-tijd

 4. 13 januari 2020 / 08:00

  Fijne tips! Ik moet mezelf er zeker aan herinneren dat het vandaag een fijne dag gaat worden; kijk een beetje na een heftig weekend tegen deze week op. We gaan er vol goede moed tegenaan!

  • Romy
   Auteur
   15 januari 2020 / 23:30

   Wat rot om te horen dat dit weekend niet heel fijn was. Hopelijk heb je toch een fijne week mét alsnog veel leuke dingen en mooie momenten.

  • Romy
   Auteur
   15 januari 2020 / 23:30

   Wat goed dat je er bewust mee bezig bent meer me-time te creëren (en jezelf dat ook echt te gunnen). Dat kan je inderdaad zo veel opleveren. Niet alleen extra tijd, maar ook een prettiger en rustiger gevoel.

 5. 13 januari 2020 / 09:04

  Ik heb het de laatste tijd vooral gehad van kleine gelukjes en die zorgen er ook echt voor dat ik me beter voel. Na een rotdag dan probeer ik toch de goeie dingen te zien in mijn dag en ik hou ze bij. Soms is dat heel moeilijk, maar in elke dag zit er iets goeds. Ik heb afgelopen weekend wel een stap gezet waar ik heel trots op ben. Want ik heb voor mijn welzijn gekozen. Mijn beste maat is jarig in februari, hij geeft altijd een feestje. Maar wel eentje die ‘s avonds begint en pas in de ochtend eindigt. Ik ben geen feestbeest en de vorige jaren ben ik wel geweest. Niet tegen mijn zin trouwens hoor. Ik ging wel vroeger naar huis altijd. Maar ik wist dat dit jaar mijn lichaam en welzijn al die drukte en het feesten niet ging trekken. Ik was heel bang, niet omdat mijn maat een onmens is. Maar omdat ik bang was een slechte vriendin te zijn (vriendschappelijk bedoel ik). Ik heb het zaterdag uitgelegd en voorgesteld of we niet gewoon iets samen konden doen voor zijn verjaardag (iets gaan eten etc…). Hij reageerde echt superlief! Hij wilde ook helemaal niet dat ik voor zijn feestje over mijn grenzen zou gaan en dan weer in een dip belanden. Hij geeft te veel om mij om dat toe te laten. Dus ik ben opgelucht en heel trots op mezelf dat ik het eerlijk heb opgebiecht. De laatste tijd teken ik ook terug vaker en dat is iets waar ik altijd gelukkig van word. Er is niks beters dan dat.
  Nikita blogde over…Afgelopen week | 35

  • Romy
   Auteur
   15 januari 2020 / 23:39

   Wat een mooie stap heb je gezet door eerlijk te zeggen dat je liever samen iets doet dan op het lange feestje te zijn! Ik geef je groot gelijk. Zo heeft hij juist nog veel meer aan je gezelschap en is het voor jou ook een veel leuker feestje. Win-win toch?! heel goed dat je die stap hebt gezet!

 6. 13 januari 2020 / 10:47

  Wat een mooi lijstje! Ik ga vandaag mijn wastafel in de badkamer schoonmaken. Echt geen zin in, maar het moet gebeuren :p. En vanmiddag wil ik even een wandeling maken. Vanavond ga ik hopelijk eindelijk die kast bij Ikea halen die ik al zo lang wil… Zin in :D.
  Anna blogde over…MLBB #161 | Studio verbouwen en kringloop shoppen!

  • Romy
   Auteur
   15 januari 2020 / 23:41

   Dat klinkt als een leuke én productieve dag. De wasbak schoonmaken vind ik overigens ook altijd een rotklusje. Maar toch fijn als dat weer gedaan is en je je weer boven een lekker frisse wasbak kunt klaarmaken.

 7. 13 januari 2020 / 11:47

  Fijne tips! Dat is zeker zo, dat het een heel voldaan gevoel geeft als je iets doet wat je al heel lang uitstelde. Ik heb wat dat betreft veel gehad aan de boeken Getting things done en aan Eat that frog.
  Nummer drie ga ik toepassen vandaag, een half uur vrijmaken voor iets wat ik al heel lang wil doen. :)
  Giovanna Jansen blogde over…Zo schrijf jij ook de winter door

  • Romy
   Auteur
   15 januari 2020 / 23:52

   Wat goed! Hopelijk heb je ervan genoten om nu tóch wat tijd vrij te maken voor dat ene ding.
   Het boek ‘Eat that frog’ heb ik trouwens ook nog in de kast staan. Je reactie doet me eraan denken dat ik dat boek binnenkort echt eens moet gaan lezen. Past mooi in mijn leesdoel voor dit jaar!

 8. 13 januari 2020 / 13:54

  Nee zeggen zou ik echt wat vaker moeten doen, net zo als nadenken voordat ik ja zeg. Regelmatig zeg ik in mijn enthousiasme ja en als ik er later over nadenk komt het niet uit of heb ik er toch niet zoveel zin in. Zou het leven een stuk makkelijker maken als ik gewoon zou zeggen; ik kom er later op terug en mijzelf de tijd gun om erover na te denken.
  Tamara blogde over…Trend van het moment: pofmouwen

  • Romy
   Auteur
   15 januari 2020 / 23:49

   Precies! Jezelf de tijd geven om erover na te denken, is al een goede eerste stap. Dan hoef je niet meteen het woord ‘nee’ over je lippen te krijgen, maar heb je wat tijd om erover na te denken of iets je wel echt energie geeft en in je agenda past.

 9. 13 januari 2020 / 17:07

  Wat heb je toch altijd een inspiratievolle artikelen! En soms voel ik ook soort een bepaalde druk om juist ja te zeggen. Maar dat hangt dan ook meer van hun persoonlijke situatie af.. dat ik het soort niet kan maken om nee te zeggen. Maar ik zeg allang niet meer tegen alles ja, en daar ben ik al enorm blij mee! Je hebt in ieder geval hele fijne tips gegeven.

  • Romy
   Auteur
   15 januari 2020 / 23:48

   Nee zeggen blijft inderdaad een van de lastigste dingen. Zelf ben ik er ook nog steeds geen ster in, hoewel het wel steeds wat beter gaat. Dat je niet meer op alles meteen ‘ja’ zegt is in ieder geval een belangrijke eerste stap.

 10. 13 januari 2020 / 18:35

  Toch een iets grotere stap: ik ben minder voor mijn baas gaan werken, eerder dan gepland maar het bleek precies wat ik al tijden nodig had.
  Jenn blogde over…Minder op kantoor werken

  • Romy
   Auteur
   15 januari 2020 / 23:46

   Wat goed en knap dat je die stap hebt gezet! En natuurlijk heel fijn dat je nu al merkt dat die stap je zo veel goeds brengt.

 11. 13 januari 2020 / 19:41

  Fijn lijstje. Ik ben me meer dan ooit bewust dat we moeten genieten van de kleine dingen in het leven en dat geluk net die kleine dingen zijn.

 12. 14 januari 2020 / 00:01

  Oh heel leuk deze lijst, thanks voor het delen :3

  • Romy
   Auteur
   20 januari 2020 / 23:30

   Wat goed dat het je nu wel lukt om zonder je schuldig te voelen ‘nee’ te zeggen. Zo belangrijk en waardevol is dat!

 13. 23 januari 2020 / 19:08

  Wat een leuk en vrolijk artikel!
  Ik had vandaag een beetje een rotdag, maar ik ga vanavond na een lange tijd weer naar de Yoga. Erg veel zin in, hopelijk zakt mijn hoofdpijn ook een beetje.. :-)
  Liefs,
  Evelien

  • Romy
   Auteur
   28 januari 2020 / 23:37

   Ah wat vervelend dat het niet zo je dag was! Maar extra goed dat je juist toen naar yoga bent gegaan om wat rust in je hoofd te krijgen. Hopelijk was het een fijne les :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge