Bloggen is een van de dingen die ik het allerliefste doe. Maar soms – heel soms – kan daarbij vergelijkingsdrang wat roet in het eten gooien. Heeft een andere blogger mooiere foto’s, meer volgers of leukere onderwerpen? Of iets anders wat jij in jouw ogen niet hebt? Dan is het hoog tijd om voor die gedachten een stokje te steken. Jezelf vergelijken met anderen is namelijk niet alleen frustrerend, maar ook nog eens totaal niet nodig. Gelukkig heb ik zelf minder last van mezelf vergelijken met andere bloggers dan in het begin. Dat gun ik jou ook! Dit zijn 5 redenen om nú te stoppen met jezelf vergelijken als blogger.

jezelf vergelijken met andere bloggers

Leg de focus op wat jij uit je blog haalt

Bloggen is iets wat je uiteindelijk voor jezelf doet, tenzij je er je volledige hypotheek of huur van moet betalen natuurlijk. Jij haalt er plezier of voldoening uit of vindt het leuk om een online dagboek bij te houden. Het is veel belangrijker om de focus dáárop te leggen in plaats van op hoe “goed” je het doet. Goed is maar subjectief. Waar de ene persoon waarde hecht aan mooie foto’s, gaat het de ander eerder om een fijne schrijfstijl of om een persoonlijke insteek. Kijk dus vooral naar wat je blog jou biedt. Wat is jouw motivatie om artikelen te schrijven? Die motivatie kan je helpen om je meer te focussen op blogplezier in plaats van op allerlei grootse doelen.

Kijk eerlijk naar degene met wie je je vergelijkt

Vergelijk jij jezelf met andere bloggers die hun blog als baan hebben? Ga dan eens bij jezelf na of die vergelijking niet een beetje oneerlijk is. Het heeft weinig zin als jij jezelf vergelijkt met fulltime bloggers die al hun tijd en energie kunnen steken in hun blog. Voor mij is bloggen bijvoorbeeld iets waar ik tijd in mijn avonduren in steek naast mijn betaalde baan. Dus nee, ik kan niet vier keer per dag mooie foto’s op Instagram plaatsen. En nee, ik blog niet dagelijks over onvergetelijke reizen, events en hotspots. Dat sommige fulltime bloggers dat wel kunnen, komt doordat het hun baan is en zij hier tijd voor inplannen. Zo’n relativering kan al heel erg helpen.

Vergelijk jouw stap 1 niet met stap 10 van een ander

Hetzelfde geldt voor jezelf vergelijken met bloggers die al langer bezig zijn dan jij. Ik weet nog hoe onzeker ik was over mijn eerste blogartikelen. Ik vond mijn lay-out maar niets, mijn outfitfoto’s vond ik er vooral uiterst ongemakkelijk uitzien en mijn artikelen waren in mijn ogen niet zo origineel als die van anderen. Logisch natuurlijk, want ik kwam net om de hoek kijken. Dan is het simpelweg niet terecht als je jouw blog vergelijkt met bloggers die al heel wat jaren in het “vak” zitten. Bovendien is juist het groeiproces als blogger zo leuk. Het zou toch saai zijn als er nooit meer iets te leren valt?!

Extra tip: Kijk ook eens terug naar je eigen oudere artikelen. Je kunt vast een mooie groei zien als je je allereerste artikelen vergelijkt met hoe je het nu doet.

jezelf vergelijken met andere bloggers

Besef dat ook andere bloggers onzeker zijn

Nog even over de bloggers met wie je je vergelijkt. Die lijken misschien heel zelfverzekerd, maar je kunt ervan uitgaan dat ook zij weleens naar een knipperende cursor kijken bij een writer’s block. Ook zij zullen bepaalde foto’s niet plaatsen omdat ze die niet mooi genoeg vinden. En geloof me: je bent ook niet de enige die soms een artikel met kriebels in je buik van spanning online zet. Zelfs je grootste blogidool vergelijkt zijn blog vast met blogs die het in zijn of haar ogen heel goed doen. Perfectie is maar subjectief. Alleen al daarom kun je je aandacht beter in jouw blog steken in plaats van jezelf af te spiegelen aan andere bloggers.

Je blog is het leukst als je jezelf bent

Een laatste raad: vergeet niet dat je blog jouw persoonlijke website is. Je blog is alleen al uniek doordat jouw persoonlijkheid erin is terug te zien. Juist dat maakt je blog ook zo leuk. Meer uniek zal jouw plekje in de blogwereld in ieder geval niet worden als je blogdoelen opstelt op basis van hoe andere bloggers het doen. Jouw blog is die van een ander niet en dat is maar goed ook. Het zou namelijk verdomd saai zijn als er tientallen dezelfde blogs bestaan.

Just do you! Zie je blog als jouw persoonlijke stulpje op het web en blog vooral met plezier. Bloggen is namelijk te leuk om je druk over te maken!

Heb jij weleens last gehad van jezelf vergelijken met andere bloggers?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Rosita 12 augustus 2018 op 9:03 am - Beantwoord

  Mooi geschreven! Heel herkenbaar. Ik werd vooral heel onzeker van blogs uit dezelfde niche. Want daarmee ging ik mijn blog vergelijken. Nu lees ik die bewust veel minder. En ik weet dat mijn insteek anders is.

  En inderdaad. Niet vergelijken met fulltime bloggers. Ik blog 2 keer per week. En heb rekening te houden met mijn gezin en mijn handicap. Dat maakt het voor mij heel anders.

  • Romy 12 augustus 2018 op 7:21 pm - Beantwoord

   Slim idee om vergelijkbare blogs als die van jou minder te volgen, zodat je ook niet zo snel aan het vergelijken slaat. En wat goed dat je nu ook meer rekening houdt met jouw situatie. Omdat jij in een andere situatie zit dan fulltime bloggers, is het ook gewoon niet realistisch (en niet leuk natuurlijk :)) om je blog te vergelijken met fulltime bloggers

 2. Darina 12 augustus 2018 op 9:37 am - Beantwoord

  Goed artikel en ook herkenbaar, vooral in het begin van het bloggen. Maar het vergelijken is er eigenlijk bijna niet meer. Iedereen doet het op zijn/haar eigen manier en dat is alleen maar goed 🙂

  • Romy 12 augustus 2018 op 7:21 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je je blog nu nauwelijks nog vergelijkt met andere bloggers. Dat maakt het bloggen alleen maar een heel stuk leuker 🙂

 3. Marije 12 augustus 2018 op 9:45 am - Beantwoord

  Goed artikel.

  Heb zeker last gehad van vergelijken maar net zoals jij heb ik een fulltime baan en bloggen staat dus op een andere plek. Dus vergelijken heeft geen zin

  • Romy 12 augustus 2018 op 7:23 pm - Beantwoord

   Precies! Naast een fulltime (of parttime) baan, zou het ook gewoon heel lastig zijn om bijvoorbeeld 7 denderende artikelen met prachtige foto’s én talloze Instagram-updates te plaatsen 😉 Zelfs als je wel fulltime blogt, lijkt dat me overigens al een uitdaging, haha.

 4. Sandra 12 augustus 2018 op 10:09 am - Beantwoord

  Eigenlijk voor mij niet heel erg herkenbaar. Ik heb van begin af aan alleen naar mezelf gekeken. Ik wist überhaupt toen niet eens dat er zo veel blogs waren! Natuurlijk denk ik wel eens: ‘oh wauw, hoe doet zij dat toch?’, maar dat is niet eens negatief voor mezelf. Ik weet ook niet zo goed hoe het komt dat ik mezelf niet vergelijk. Of nou, misschien ook wel! Ik bouw de vergelijking positief om waardoor het niet als vergelijken voelt, haha. Misschien is dat het! :’)

 5. Anja - Minimalist Dutchie 12 augustus 2018 op 10:27 am - Beantwoord

  Romy, je slaat de spijker op zn kop! Ik kom heel graag op je blog en dat terwijl wij een heel andere stijl hebben. Ik houd van rustig maar omdat jouw artikelen van hoog niveau zijn en ik je bewonder om je consistente look & feel en schrijfstijl (naast wat je schrijft) ben ik fan vanaf mn eerste bezoek.

  Keep being yourself!

  • Romy 12 augustus 2018 op 7:29 pm - Beantwoord

   Wauw, wat een mooie complimenten over mijn blog! Ik werd er helemaal stil van 🙂 Dankjewel voor je lieve reactie!

 6. Meaghan 12 augustus 2018 op 10:29 am - Beantwoord

  Mooie blog Romy! Goede tips geef je ook! Toen ik in 2013 begon met bloggen, was ik ook heel erg onzeker. Ik werd maar niet zo groot als bekende bloggers, mijn lay-out kreeg ik niet zoals ik wilde en mijn foto’s waren lang niet zo mooi als die van anderen. Inmiddels blog ik alweer vijf jaar en heb ik dat hele idee van een grote blogger worden, alles perfect doen voor mijn blog (geen typfouten, scherpe foto’s etc) lekker losgelaten. Nee, ik heb geen grote bezoekersaantallen, maar wel een vaste club mensen die mij volgen en soms krijg ik er ook nog wat nieuwe mensen bij! Mijn ene artikel wordt meer dan 1000x bekeken, terwijl een andere blogpost misschien net de 20 views haalt. Inmiddels vind ik dat allemaal prima. Bloggen doe ik puur voor mijzelf, omdat ik het leuk vind en omdat ik nu al 5 jaar aan geschiedenis van mijzelf heb opgebouwd, dat ik altijd kan terugkijken als ik daar zin in heb! Om herinneringen op te halen, maar ook om te zien hoe ik ‘vroeger’ was. Na 5 jaar haal ik nog steeds plezier uit het bloggen en gaat het mij echt niet meer om te volgens, hoewel ik het heel fijn vind als ik positieve reacties krijg op mijn blog!

  • Romy 13 augustus 2018 op 8:27 am - Beantwoord

   Wat goed om te horen dat je het idee van een “perfecte blogger” worden nu hebt kunnen loslaten. Het maakt het bloggen zo veel leuker. Bovendien gaat bloggen natuurlijk ook uiteindelijk vooral om wat je er zelf uithaalt. En net wat je zegt, het is geweldig om over heel wat jaren ook een mooi dagboekje voor jezelf te hebben om nog eens terug te lezen. Ik hoop dat je nog héél lang met veel plezier blijft bloggen ❤

 7. Elisabeth 12 augustus 2018 op 11:36 am - Beantwoord

  Ik vergelijk me zeker wel eens met andere bloggers. Maar het is meer dat ik die andere bloggers als voorbeeld stel, met het doel wat ik met mijn blog voor ogen heb.

  • Romy 13 augustus 2018 op 8:28 am - Beantwoord

   Goed om te horen! Dat klinkt als een prima insteek voor een vergelijking met andere bloggers. Inspiratie halen uit anderen is natuurlijk alleen maar een mooie manier om naar andere blogs te kijken 🙂

 8. Nikita 12 augustus 2018 op 11:42 am - Beantwoord

  Ik was qua bloggen in het begin vooral onzeker, over mijn schrijfstijl. Ben ik wel goed genoeg? Maar nu lees ik dingen terug en ben ik blij met wat ik geschreven heb. Net als tijdens het bloggen ik met heel veel plezier schrijf en geniet van mijn eigenheid die in de stukjes verwerkt zit. Dus nee, ik heb geen duizend volgers en mijn artikelen worden ook geen 100 keer per dag gelezen of geshared. Maar dat maakt mij niks uit. Ik word hier gelukkig van en dat is nog zoveel belangrijker dan statistieken of misschien zelfs verdiensten

  Over vergelijken gesproken, ik heb daar wel een probleem. Er is namelijk een nieuwe kassierster op het werk, sinds afgelopen week. Ze had al kassa-ervaring. En na haar eerste werkdag was het gelijk prima. Terwijl ik nog wel wat werkpuntjes had na mijn eerste werkdag. En toen ik dat besefte, voelde ik me echt een mislukkeling. Ik weet het, het is niet nodig. Maar toch kan ik het niet van me afzetten. Het feit is ook, als ik kassa moet doen en zij achter de andere kassa staat ik volledig blokkeer en me zo klein voel. Me mislukt en gefaald voel. En dat ligt echt niet aan haar, ik denk oprecht dat ze een heel lief en tof meisje is. Maar het maakt me wel ongelukkig. Het is maar goed dat ik verlengd weekend heb nu, dan ben ik afgeleid en kan ik lief zijn voor mezelf.

  • Romy 13 augustus 2018 op 8:31 am - Beantwoord

   Heel mooi gezegd! Het geluk en de voldoening die je uit je blog haalt, zijn véél belangrijker dan welke statistieken en shares dan ook 🙂

   Wat rot om te horen dat je de neiging hebt om jezelf te vergelijken met een andere caissière. Hoewel stoppen met vergelijken natuurlijk makkelijker gezegd is dan gedaan, hoop ik dat je het toch een beetje kunt loslaten. Je hele werkzame leven zijn er bijna altijd wel mensen die net een stap verder zijn dan jij. Zelf vind ik dat vaak vooral inspirerend (ik heb bijvoorbeeld op mijn vorige werk veel geleerd van mensen die al 20 jaar langer in het vak zaten dan ik), maar ik snap dat het je ook een rot gevoel kan geven. Probeer je in zo’n geval eens te bedenken dat ook zij ooit heeft gestaan waar jij nu staat. Iedereen is ergens begonnen. Over een tijdje sta jij ook waar zij nu staat en kijkt er misschien juist iemand anders weer tegen jou op. Jij komt er wel!

 9. Iris 12 augustus 2018 op 1:03 pm - Beantwoord

  Goed geschreven. Ik kan mij voorstellen dat je je met andere bloggers gaat vergelijk, maar het is juist ook leuk om andere blogs als inspiratie te gebruiken.

 10. Haydée 12 augustus 2018 op 1:20 pm - Beantwoord

  Ik lees graag andere blogs, en daardoor ga je jezelf (onbewust) wel een beetje vergelijken. Dat hoeft niet negatief te zijn. Bijvoorbeeld: “deze persoon heeft deze stijl, ik heb deze stijl.” En dat is juist leuk! Maar het gevaar zit er inderdaad in dat je jezelf begint te focussen op zaken die anderen in jouw ogen beter doen. Postfrequenties, aantal bezoekers, aantal reacties,… Dan helpt het inderdaad om te beseffen dat je jouw stap 1 niet met stap 10 van een ander mag vergelijken. Meestal heb ik er zelf niet zoveel last van, want ik blog omdat ik het leuk vind, maar iedereen heeft wel eens een onzekere dag. 😀

  • Romy 13 augustus 2018 op 8:32 am - Beantwoord

   Goed gezegd! Gelukkig heb ik zelf niet echt last meer van mezelf met andere bloggers vergelijken. Zoals jij ook zegt, gebruik ik bloggers eerder als inspiratie dan als vergelijkingsmateriaal. Het is zo veel fijner om je eigen ding te doen en hooguit af en toe geïnspireerd te raken door andere bloggers 🙂

  • Romy 13 augustus 2018 op 8:34 am - Beantwoord

   Inspiratie uit andere blogs halen is inderdaad alleen maar goed, zolang je je maar niet op een manier gaat vergelijken met andere bloggers waarbij je jezelf minder vindt dan de ander 🙂 Mooi om te horen dat jij over het algemeen ook niet zo veel last hebt van de neiging om jezelf te vergelijken met andere bloggers, ook al hoort die onzekerheid er op z’n tijd inderdaad helaas bij 😉

 11. Saskia 12 augustus 2018 op 1:41 pm - Beantwoord

  Een heel mooi stuk dit! En zo waardevol voor bloggers. Ik denk dat er tegenwoordig ZOVEEL naar andere gekeken word zodat het hele authentieke stukje in de vergetelheid raakt… Zo jammer, aangezien je geen 25k volgers hoeft te hebben om een ‘goede’ blogger te zijn… Vooral die statestieken en volgers is echt een must tegenwoordig… Zo jammer! Zo ook met bedrijven die maar werken met een x aantal volgers. Hoewel het product dan bij jou en je blog past en het echt super zou zijn, kijken ze alleen daarnaar. Zonde soms.. Misschien trouwens ook juist de onzekerheid om naar andere te kijken doordat iedereen altijd maar commentaar op dingen moet hebben, zoals ik vertelde bij mijn body positivity artikel. Kan me voorstellen dat mensen onzeker worden van artikelen plaatsen juist dáárom.

  • Romy 13 augustus 2018 op 8:37 am - Beantwoord

   Dankjewel! En ik ben het met je eens: soms is het jammer dat er zo naar statistieken wordt gekeken. Eerlijk is eerlijk: ik kom weleens kleine blogs tegen waarvan ik me afvraag waarom die nog niet “ontdekt” zijn, omdat ze volgens mij écht heel goed zijn. En andersom zie ik ook weleens grote bloggers of vloggers waarvan ik de kwaliteit van artikelen veel minder vind dan die van sommige kleinere bloggers of vloggers. Soms is het dan ook jammer dat de focus vooral op statistieken lijkt te liggen, ook voor bedrijven.
   Inderdaad wel een goed punt trouwens van dat mensen vaak wel commentaar hebben en dat dat ook onzekerheid in de hand kan werken. Ik denk dat dat bij de hele body positivity-beweging inderdaad wel een belangrijke rol speelt.

 12. Larissa 12 augustus 2018 op 1:48 pm - Beantwoord

  Wauw, zo herkenbaar. In het begin was ik mij continu aan het vergelijken met anderen. Nu is dat al veel minder en merk ik dat ik echt trots ben op wat ik heb neergezet. Niet continu kijken naar anderen, maar juist stil staan bij wat ik al heb bereikt scheelt enorm. Uiteindelijk moet ik het vooral leuk vinden!

  • Romy 13 augustus 2018 op 8:39 am - Beantwoord

   Heel mooi gezegd en wat goed dat jij je nu ook veel minder vergelijkt met anderen en meer bij jezelf kunt blijven als blogger en ook trots kunt zijn op wat je hebt bereikt. Dat maakt het bloggen zó veel leuker om te doen 🙂

 13. Lianne 12 augustus 2018 op 3:32 pm - Beantwoord

  Wauw wat een mooi artikel! Precies wat ik tijdens mijn eerste blog nodig had! Ik vergeleek mezelf constant met andere blogs en hun mooie foto’s, prachtige website layouts en de vele lezers en reacties, waaronder de jouwe. Ik kon mezelf daar echt mee vergelijken en jaloers op worden en daardoor verloor ik de zin in het bloggen. Nu ik echt een eigen domein heb en echt iets heb opgebouwd dat van mij is, boeien die andere bloggers en hoeveelheid volgers me niet meer. Het belangrijkste vind ik dat ik plezier heb in wat ik doe en dat ik dat uitstraal, en ik ben trots dat ik in die paar maanden tijd al een vast aantal lezers heb opgebouwd! Jouw tips slaan echt de spijker op z’n kop!

  • Romy 13 augustus 2018 op 8:44 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve compliment! Wat rot om te horen dat je in het begin van je periode als blogger worstelde met onzekerheid en het vergelijken met andere bloggers, maar wél heel fijn om te horen dat je dat nu veel meer hebt kunnen loslaten. Het bloggen wordt zó veel leuker als je je eigen ding doet en je niet drukmaakt over wat iedereen van je blog vindt. Er zullen altijd mensen zijn die een bepaald artikel niet leuk vinden en er zijn ook altijd mensen die het wél leuk vinden. En wat betreft foto’s en lay-outs begint iedereen ergens. Als je op pagina 1 kijkt van de allergrootste blogs, zie je vast ook niet meteen perfecte artikelen en foto’s 😉 Als jij maar schrijft over wat jij leuk vindt en doet waar jij plezier aan beleeft als blogger, dan maakt alleen al dat je blog fijn om te lezen en naar te kijken 🙂 You go girl! Je hebt al mooie doelen weten te bereiken!

 14. Nicole 12 augustus 2018 op 4:37 pm - Beantwoord

  Wat een mooi artikel is dit zeg. Ik betrap mezelf er ook vaak op dat ik mezelf toch ga vergelijken met andere blogs en dan uiteindelijk die van mijzelf een stuk minder speciaal of goed vind. Daardoor word ik er ook minder trots op, terwijl dat helemaal niet hoeft. Als ik mijn artikelen van vroeger vergelijk met die van nu heb ik zeker weten grote sprongen gemaakt. En zoals je al zegt: vergelijk stap 1 niet met iemand anders zijn stap 10. Echt een heel erg inspirerend artikel dit! Super lief dat je dit deelt, want dit helpt mij echt om mij beter te voelen over wat ik allemaal al heb bereikt.

 15. Pearl 12 augustus 2018 op 5:48 pm - Beantwoord

  Echt een goed artikel! Ik ben pas deze week gestart en ik vind het inderdaad heel lastig om mezelf niet te vergelijken met anderen; zoiets gebeurt vrijwel automatisch, ook al wil je het liever niet. Ik ben inderdaad een blog gestart omdat ik het leuk vind om te schrijven en te posten over dingen die mij bezig houden en die ik interessant vind! Dat moet ik in mijn achterhoofd houden, haha 🙂

  • Romy 13 augustus 2018 op 8:50 am - Beantwoord

   Wat onwijs leuk dat je ook bent begonnen met bloggen vorige week! Daar ga je vast geen spijt van krijgen, want het is een heerlijke hobby als je zo van schrijven houdt 🙂 Mooi om te horen dat je iets aan mijn artikel hebt! Ik wens je heel veel blogplezier toe.

 16. Margo 12 augustus 2018 op 7:06 pm - Beantwoord

  Goed om mensen hier even op te wijzen. We leven echt in een vergelijkingscultuur en dit kan echt je zelfvertrouwen naar beneden halen. Ik ben het helemaal me t je eens: je bent het leukst als je jezelf bent!

 17. Rachel 12 augustus 2018 op 7:40 pm - Beantwoord

  haha wat ben je toch ook leuk haha heel mooi omschreven. ik ben heel heel vaak jaloers geweest en soms nog steeds maar dat is meer op youtube. Veel mensen gaan je zomaar voorbij door een primark video of door slijm te maken.. dan denk ik.. jeetje ik ben al vier jaar bezig en jij gaat me zo opeens met 20k voorbij HOE DAN? maar met bloggen zie ik veel mensen als inspiratie

  • Romy 13 augustus 2018 op 8:51 am - Beantwoord

   Mooi gezegd! Het is jammer dat vergelijken in meerdere opzichten een rol lijkt te spelen in de wereld nu, terwijl eigenlijk alles een stuk leuker wordt als je vooral dicht bij jezelf blijft.

  • Romy 13 augustus 2018 op 8:52 am - Beantwoord

   Mooi om te horen dat je dat vergelijken in ieder geval minder hebt met bloggen! Maar ik begrijp je frustratie wel als mensen met een vrij simpele video meer views hebben, terwijl jij dan misschien juist een veel meer inhoudelijke video plaatst waar meer tijd en moeite in zit. Soms zijn die volgersaantallen ook gewoon totaal onvoorspelbaar. Het zegt in ieder geval vaak echt niet alles over hoe kwalitatief je video’s of blogartikelen zijn 🙂

 18. Simone 12 augustus 2018 op 8:44 pm - Beantwoord

  Zeker in het begin vergeleek ik mezelf veel met anderen. Een tijdje geleden ook wel eens, maar het heeft geen zin. Mijn blog is zoals hij is natuurlijk, en dat is prima!

  • Romy 13 augustus 2018 op 8:53 am - Beantwoord

   Mooi om te horen dat je dat vergelijken hebt losgelaten! Daarmee wordt bloggen gewoon al meteen een stuk leuker 🙂

 19. Johanne 12 augustus 2018 op 8:49 pm - Beantwoord

  Ja, vergelijken is wel een dingetje. In het dagelijks leven vergelijken we al zoveel, maar als blogger sta je ook nog eens zo in het midden van een altijd bewegend fenomeen, dat het moeilijk is om niet om je heen te kijken. Ik vind dat soms ook best lastig. Ook als ik merk dat ik bijvoorbeeld over een onderwerp heb geschreven waarover iemand anders ook heeft geschreven. M’n hoofd slaat op hol en stelt 100 vragen tegelijk. Was haar blog beter? Waarom deed ik het niet zo? Wat schrijft ze mooi, kan ik dat eigenlijk ook? Vermoeiend soms. Maar gelukkig kan ik het snel van me afschudden, en idd: er is maar één jij dus niemand anders kan jouw blog invullen zoals jij dat doet. En dat vind ik een hele geruststellende gedachte.

  • Romy 13 augustus 2018 op 8:56 am - Beantwoord

   Die gedachten herken ik wel een beetje, hoor. Ik denk ook weleens “Oh, dat is een slimme insteek van die blogger!” Het lukt me nu beter om daar niet achteraan te denken “Had ik het maar zo gedaan?!” en het vooral te zien als inspiratie of een mooie andere insteek. Vergelijken op een negatieve manier kan best wel killing zijn voor je blogplezier.
   Goed dat jij het vaak wel van je kunt afschudden! Het is inderdaad wel zo’n fijn idee dat je blog vanzelf uniek is als je dingen aanpakt zoals dat voor jou goed voelt. Gelukkig maar! 🙂

 20. Amy 12 augustus 2018 op 11:49 pm - Beantwoord

  Oudere artikelen teruglezen is een hele goede tip, daar zie je vaak zo goed je eigen groei in terug. Als ik mijn eerste paar artikelen teruglees kan ik dat niet meer vergelijken met wat en hoe ik nu schrijf. Daarnaast vind ik je opmerking over ‘1e stap vergelijken met 10e stap’ een hele mooie, want iedereen vaart zijn eigen koers. Twee, drie jaar geleden plaatste ik zelden tot nooit een foto van mijzelf online, zo vreselijk vond ik dat. Nu ben ik daar veel comfortabeler mee. Zo heeft iedereen zijn eigen pad te bewandelen 🙂

  • Romy 13 augustus 2018 op 8:59 am - Beantwoord

   Wat een mooi voorbeeld van groei als blogger! Vaak heb je, zeker na een paar jaar bloggen, een hele weg afgelegd en soms is het heel waardevol om daar eens bewust op terug te kijken.
   Ik klikte heel toevallig laatst een outfitpost uit 2016 aan en zag een onzeker meisje staan op een totaal niet fotogenieke plek. Niets mis mee op zich, maar het maakte me wel een beetje trots toen ik daarna mijn nieuwste outfitpost zag en vooral het verschil in mijn houding opmerkte 🙂

 21. Villasappho 13 augustus 2018 op 3:41 pm - Beantwoord

  nee eigenlijk niet. Ik heb altijd gedaan wat ik zelf wilde. Het heeft zo weinig nut, je kan bij anderen lezen voor ideeën voor inspiratie maar hetzelfde doen als diegene heeft toch geen nut. Je weet niet hoe diegene het thuis heeft, wie weet moet je zelf wel fulltime werken en moet je alleen voor 2 kinderen zorgen, Dat is echt niet vergelijkpaar met een parttime werkende moeder die 2 fantastische oppasoma’s heeft en een man die ook een paar dagen thuis blijft. Vergelijken heeft geen zin, een doel stellen wel en vooral je eigen ideeën blijven gebruiken.

  • Romy 14 augustus 2018 op 9:09 am - Beantwoord

   Precies! Het belangrijkste is dat je trouw blijft aan jezelf en je eigen ding doet. Alleen al omdat, zoals je zelf ook al zegt, thuissituaties totaal verschillend kunnen zijn en dat al heel bepalend is voor hoeveel tijd en moeite je in je blog kunt steken.

 22. Evelyne 13 augustus 2018 op 7:57 pm - Beantwoord

  Ik weet van mezelf dat ik anders schrijf dan de meeste bloggers schrijven. Ik weet dat ik lappen tekst schrijf ipv het onder te verdelen in stukjes en titels. En ja, soms denk ik.. dat moet ik toch ook beginnen doen, maar steeds weer betrap ik er mezelf op dat ik toch weer lappen tekst ga schrijven. Anderzijds, dat is hoe ik schrijf. Ja, ik ben een onzekere blogger en elke dag vraag ik mij af wie er mijn artikels leest. Zullen ze wel gelezen worden? Dat gaat ook heel dikwijls door mijn hoofd heen.

  • Romy 14 augustus 2018 op 9:12 am - Beantwoord

   Die onzekerheid is echt niet nodig! Zolang je vooral dicht bij jezelf blijft en jouw ding doet, doe je het goed genoeg. Echt waar! En het maakt niet uit toch als jij liever zonder tussenkopjes schrijft. Gelukkig bestaan er geen blogregels en is het gewoon helemaal prima om je eigen ding te doen ?

 23. Laurine 15 augustus 2018 op 7:11 pm - Beantwoord

  Ik denk dat iedere blogger, groot of klein zich hier wel in kan herkennen. Ik vind je tip ‘vergelijk jouw stap 1 niet met de stap 10 van een ander’ een héél goede tip. Het plaatst alles weer in perspectief. Vaak helpt het als ik mezelf er aan herinner dat ik nog maar 17 ben en dus niet fulltime kan bezig met mijn blog, omdat ik nog niet zo lang bezig en omdat ik ook nog aan het studeren ben.

  • Romy 16 augustus 2018 op 7:19 am - Beantwoord

   Wat mooi dat je zelf ook tot het inzicht bent gekomen dat je inderdaad niet al je tijd in je blog kunt steken. Het inzicht dat ik ook gewoon niet de tijd en energie van een fulltime blogger in mijn blog kan steken, heeft mij heel erg geholpen om me minder te vergelijken 🙂