jezelf verwennen tips

Jezelf verwennen? 33 fijne manieren daarvoor die soms maar 5 minuten kosten!

 • 1 augustus 2023
 • 3 Reacties
Categorieën: Zelfliefde, Lifestyle

We verdienen allemaal zelfzorg in ons leven. Tijd en aandacht voor jezelf omdat je vindt dat jij het waard bent én omdat je weet dat je dat tussen de drukte door soms nodig hebt. Je hoeft echt niet meteen een compleet verzorgd saunaweekend te boeken of de hele Zara leeg te shoppen om jezelf te verwennen. Het kan ook iets veel kleiners zijn. Het zit ‘m vooral in één ding: jezelf tijd gunnen voor dingen die je fijn vindt en daar met volle aandacht van genieten. En ja hoor, dat kan ook als je een drukbezette ouder bent, een goedlopend bedrijf runt of in gevecht bent met een chronisch tijdgebrek. Al trek je er maar 10 minuten voor uit! Dit zijn 33 kleine manieren om jezelf een fijn moment te geven.

33 manieren om jezelf te verwennen

Je kunt het idee van jezelf verwennen zo groot of klein maken als je wilt. Natuurlijk is een saunabezoek op z’n tijd heerlijk of kun je soms een weekend weg met alles erop en eraan boeken. Maar een verwenmoment hoeft echt niet altijd zoiets groots te zijn. Je hoeft niet per se vrije dagen op te nemen om wat verwennerij voor jezelf te regelen. Er zijn ook allerlei manieren te bedenken die veel minder tijd kosten en waar je misschien niet eens de deur voor uit hoeft.

Kies uit dit lijstje vooral de manieren van jezelf verwennen die bij jou passen. Het ene zal je meer aanspreken dan het andere. Het is jouw verwenfeestje, dus selecteer vooral lekker zelf dé verwenmanier waar jij nu aan toe bent.

 1. Reserveer de verwentijd in je agenda. Tip nummer 1 om jezelf te verwennen is misschien wel de belangrijkste. Laat het er niet van afhangen hoe je dag loopt of hoeveel tijd er onderaan de streep overblijft of je het verwenmoment laat doorgaan. Nee, blok die tijd gewoon. Wil je bijvoorbeeld drie keer per week jezelf verwennen met iets fijns? Reserveer dan aan het begin van de week alvast op drie momenten in die week een beetje tijd in je agenda. Dan kan er niets meer tussen die belangrijke afspraken met jezelf komen.
 2. Plan een uitstapje alleen. Ja, écht alleen. Trommel niet toch die ene vriendin op en ga ook niet met je moeder die altijd zo graag meegaat. Onderneem iets in je eentje. Dat kan al zoiets kleins zijn als je favoriete lunchroom bezoeken of koffie drinken in de stad, maar je kunt ook af en toe een nachtje weg boeken voor jezelf. Laat het idee los dat je altijd gezelschap om je heen moet hebben. Even met helemaal niemand rekening hoeven te houden kan juist een fijne manier zijn om tot jezelf te komen.
 3. Neem pauzes tijdens een drukke dag. Ga niet aan één stuk door, maar stop af en toe en gun jezelf tijdens de kleine en grote breaks iets fijns. Maak een wandeling, kijk een paar minuten van een leuke YouTube-video of lees een aantal pagina’s uit je boek. Zo kun je daarna weer productiever aan de slag gaan én heb je regelmatig kleine verwenmomenten op een dag om naar uit te zien.
 4. Neem uitgebreid de tijd voor een goed boek. Zet een flinke pot thee en neem uitgebreid de tijd om pagina na pagina om te slaan van jouw boek. We zijn vaak geneigd om vooral vlak voor het slapengaan of op vakantie (als je daar éindelijk de tijd voor hebt) een boek erbij te pakken. Maar hoe zou het zijn om daar eens overdag één of twee uur voor uit te trekken?!
 5. Wandel op een andere plek dan anders. Kies eens niet voor de honderdste keer hetzelfde blokje om, maar ga ergens anders wandelen. Stap op je fiets, pak de bus of rijd een paar minuten met de auto om in een andere omgeving te zijn. Alleen al op 10 minuten fietsafstand kun je je al heel ergens anders wanen. Wandelen is op zich al fijn, maar al helemaal als er ook nog eens nieuwe dingen te ontdekken zijn.
 6. Maak van je verzorgingsroutine écht een moment. Dat kan anders dan snel een washand over je gezicht halen, dan vlug een lik crème uitsmeren, een tandenborstel over je tanden roetsjen en, hup, weer door. Neem er 5 minuten langer de tijd voor dan anders. Kies de beste dagcrème uit en smeer jezelf er rustig mee in. Reinig je gezicht met aandacht en kies met zorg je lipstick of make-up uit. Breng ook een keer een masker aan of scrub je huid vaker. Alles om van je gezicht verzorgen geen moetje te maken, maar juist een momentje voor jezelf!
jezelf verwennen tips 4
 1. Gebruik een keer losse thee. Alles wat je langzamer en met meer aandacht doet, wordt vanzelf meer een verwenmoment. Dat geldt ook voor je dagelijkse mokken thee. Zoek eens losse thee uit in een theewinkel, koop een thee-ei en maak van thee drinken een zen-moment. Ga op de bank zitten in plaats van je hete drankje achter je laptop weg te klokken, kies de smaak waar jij nu zin in hebt en geniet!
 2. Trakteer jezelf op een Pathé Thuis-film. Ideaal voor als je het hele Netflix-aanbod al kent en in de tv-gids komkommertijd toegeslagen heeft. Koop voor een paar euro een recente bioscoopfilm en kijk die heel relaxed vanaf je tv-scherm thuis.
 3. Maak tijd om uitgebreid te koken. Een snelle maaltijd kan óók lekker zijn, maar het beetje extra liefde en aandacht voor je maaltijd proef je direct. Het is een fijne manier om jezelf te verwennen als je af en toe voor niemand minder dan JIJ de keuken in duikt om iets heel speciaals te maken. Probeer een nieuw recept of pak dat ene bakrecept erbij waarvan de foto’s je speekselklieren direct aan het werk zetten. Sloof je uit! Niet omdat de lat hoog ligt, maar puur omdat het geweldig is om af en toe iets extra lekkers voor jezelf te maken.
 4. Gun jezelf een dutje. We hebben allemaal weleens momenten waarop je ogen spontaan dichtvallen en je niets liever wilt dan op de bank ploffen en even niets hoeven. “Maar ja, dat kan niet!”, denk je er misschien meteen achteraan. Maar wat als je jezelf zo’n moment gewoon gunt? Misschien niet midden op een werkdag als er een deadline op je wacht, maar het kan bijvoorbeeld best een keer aan het eind van de middag of midden op een weekenddag. Sluit je ogen, leg een plaid over je lijf en kijk maar wanneer je klaar bent om er weer enigszins wakker tegenaan te gaan.
 5. Stop je telefoon ’s avonds in een la. Ai, dat klinkt misschien bij voorbaat niet als verwennen! Maar geloof me: dit kan pure verwennerij zijn. Stel je eens voor hoeveel tijd je overhoudt als er geen pop-ups binnenkomen, als je niet in de verleiding komt om door Instagram te scrollen en als er niemand is die ook maar iets van je kan vragen. Juist, een heleboel vrije minuten én veel meer rust in je hoofd! Bedenk iets leuks om met de tijd te doen die je hierdoor overhoudt: een bordspel spelen, Simsen, tekenen, een boek lezen…
 6. Schrap bewust iets van je takenlijst. Er is altijd zo veel wat moet gebeuren. Of nou ja, “moeten” is in die zin een dubieus woord. Want móet het huis echt vandaag gestofzuigd worden? Móet je nu die risotto maken of kun je ook voor iets simpelers gaan? Moeten ál deze werktaken vandaag af of zouden sommige dingen ook morgen kunnen? Kijk op momenten dat je hoofd overloopt eens kritisch naar je takenlijst en haal daar bewust iets van af of stel het uit tot morgen. Het is bizar hoe makkelijk het eigenlijk is om minder te moeten van jezelf. Kwestie van één streep zetten en je hoofd is al leger.
 7. Geef jezelf een massage. Pak er een massageolie van een merk als Rituals of Weleda bij, smeer je helemaal in (of vraag daar wat hulp bij) en geniet van het moment, van de heerlijke geur en van de ontspanning die je het geeft.
jezelf verwennen tips 2
 1. Doe iets waar je al maanden niet de tijd voor hebt genomen. Zoiets waarvan je elke keer denkt “Oh ja, dat moet ik echt weer eens doen!”, maar wat er uiteindelijk nooit van komt. Denk aan een oude creatieve hobby onder het stof vandaan halen, weer eens tekenen, een puzzel maken, in je eentje naar de bioscoop gaan of eindelijk verder lezen in het boek dat je al lange tijd niet hebt aangeraakt. Nú wordt het moment!
 2. Bak een taart en maak van vandaag je eigen feestje. Waarom zou je alleen op een verjaardag een stuk taart mogen eten? Zoek een lekker recept op en duik de keuken in om jouw favoriete baksel te maken. Het maken ervan is al leuk en het opeten is nóg leuker. Op mijn blog heb ik trouwens ook gezondere taarten staan, zoals deze kersentaart en mijn favoriete appelcake (geen echte taart, wel erg lekker!). Je kunt dus ook zeker zonder een kilopak suiker iets lekkers uit je oven toveren.
 3. Neem de tijd om weg te dromen. Hoe vaak doe jij nog helemaal niets? Naar buiten staren is er vaak niet meer bij sinds de mobiele telefoons je altijd wel met leuke nieuwtjes voorschotelen én er continu van alles te doen is. Ga daarom eens bewust (telefoonloos) in een stoel bij het raam zitten. Staar voor je uit en kijk naar de mensen die voorbijlopen of naar de vogels in de lucht. Kijk maar welke gedachten in je opkomen en geniet van de stilte en het even niets moeten. Misschien popt er soms een gedachte op waar je minder blij van wordt. Laat die dan gewoon voorbijvliegen en focus je op de mooiere gedachte die daarna weer komt.
 4. Bel die vriend(in) die je al te lang niet hebt gesproken. Haal oude herinneringen op en klets elkaar als vanouds de oren van het hoofd.
 5. Geef toe aan je meest spontane “Ha, nu wil ik…”-neigingen. Oké oké, dat zou ik niet doen als je neiging is om nú die jurk van € 479,- te bestellen. Maar je kunt hier wel aan toegeven als je neiging NU is om een ijsje bij de ijscoman te halen, een avond te tekenen, bij te kletsen met je oma, een bos bloemen te halen of naar je favoriete park te fietsen. Kieper “Ja maar…”-bezwaren uit het raam en maak werk van je leukste spontane ingevingen.
 6. Neem iets nieuws mee uit de supermarkt. Iets waar je watertandend naar staarde in het supermarktschap en wat je nu met heel veel liefde in je winkelmandje stopt en straks met nog meer liefde in je mond stopt. Denk aan de nieuwste Ben & Jerry’s-smaak, een bakje vers fruit, een paar blokjes mega-pure chocola, die veel te dure smoothie of de grote koek van de versafdeling. Geef jezelf toestemming om dat ene ding te kopen, mits je belooft om van elke hap of slok intens te genieten.
 7. Doe een meditatieoefening. Zeker als je gedachten vaak alle kanten opgaan, is dit een fijne manier om orde in je drukke hoofd te scheppen. Wees niet bang: mediteren is niet zweverig. Mediteren is vooral een kwestie van leren focussen om je minder te laten afleiden door gepieker, dingen die nu geen prio hebben of beperkende overtuigingen. Tip: als je net begint met mediteren, is het vaak fijn om er een video bij te gebruiken. Ik vind zelf de meditaties van Jolanda Hoogkamer mega-fijn.
 8. Dof jezelf op. Juist doordeweeks. Het is toch zonde als je favoriete jurk of je mooiste broekpak alleen op die twee feestjes per jaar met een dresscode uit de kast mogen? Gun het die items om vaker om je lijf te shinen. Dof jezelf ook op een doodgewone dag op. Trek iets extra bijzonders aan, doe je meest opvallende lipstick op of krul je haar op z’n allermooist. Iets meer aandacht voor je uiterlijk doet vaak ook een hoop goeds voor hoe je je voelt.
 9. Zorg voor een fijne avondroutine. Kijk eens niet tot het allerlaatste moment voor het slapengaan tv. Leg je telefoon al iets eerder weg en klap je laptop op tijd dicht. Kijk of je al vlak voor het slapengaan de moetjes kunt afbouwen en tot rust kunt komen. Lees bijvoorbeeld op de bank alvast een paar pagina’s uit een boek, doe rek- en strekoefeningen of neem een warme douche. Dat helpt om beter te slapen en voelt ook als een fijn verwenmoment aan het eind van de dag.
jezelf verwennen tips 3
 1. Haal koffie buiten de deur. Je weet wel: van die speciale koffie in een veel te grote beker én met een veel te groot prijskaartje. Maar hé, jezelf verwennen betekent soms ook iets lekker luxe halen voor jezelf. Omdat het kan en omdat we dat allemaal op z’n tijd verdienen. Ook al heb je zelf nog zo’n goed koffiezetapparaat staan, niets kan waarschijnlijk tippen aan dat ene luxe tentje waar je zo graag komt.
 2. Richt een hoekje in huis leuk in. Je hebt vast wel ergens een kastje of tafel staan waarop je leuke decoratie kwijt kan. Duik in de kasten met kaarsen, vaasjes, boeken en andere dingen en kijk of je de hoek anders kunt indelen. Dat is leuk om te doen en je kunt daarna nog heel vaak blij naar het resultaat kijken.
 3. Doe iets compleet nutteloos. Denk aan food review-video’s kijken op YouTube (mijn favoriet!), de laatste roddels lezen (als dat je guilty pleasure is), te lang verdwaald raken in TikTok, de sudoku in de krant oplossen of interieurmoodboards maken terwijl je helemaal geen verbouwplannen hebt. Soms is het heerlijk om iets te doen waarbij er totaal geen verwachtingen zijn, niets perfect hoeft en je gewoon kunt genieten van het doen.
 4. Lak je nagels in een kleurtje. Ai, dit heb ik zelf ook al veel te lang niet meer gedaan (zeker voor iemand die een verzameling van 30 flesjes nagellak heeft…). Maar als je jezelf wilt verwennen met iets fijns, is nagellak altijd een goeie. Voorzie je nagels van vrolijke kleuren en neem daar lekker de tijd voor.
 5. Ga los met een creatieve uitspatting. Je hebt vast wel leuke projecten op Pinterest opgeslagen die je ooit zou willen uitvoeren. Zo schilderde ik ooit met broccoliroosjes (was best leuk!), heb ik nog plannen om ooit een bloemenschilderij te maken, zou ik wel oorbellen willen kleien met fimoklei en heb ik nog zeker 203 andere leuk-voor-ooit-ideeën voor een volgende creatieve bui. Begin met één zo’n creatieve uitspatting kiezen en leef je uit!
 6. Besteed iets uit waar je tegen aanhikt. Gun het jezelf om de deuren in huis niet zelf van een likje verf te voorzien, maar dat aan een specialist over te laten. Vraag je partner om iets in het huishouden over te nemen als jij normaal het meeste in huis doet. Of doe jezelf een tool cadeau die je wat werk uit handen neemt. Een cadeautje voor jezelf dat je vaak meer tijd en energie oplevert!
 7. Doe jezelf Storytel cadeau. Dat was mijn cadeau aan mezelf op Nieuwjaarsdag en ik had geen fijnere manier om mezelf te verwennen kunnen bedenken. Als je niet zo vaak de tijd neemt om met een boek te gaan zitten, dan is Storytel een uitkomst. Zo kun je voortaan tijdens je naar-buiten-staar-sessies thuis jezelf verliezen in een verhaal. En je kunt zelfs een treinrit, schoonmaaksessie of lange autoreis leuker maken met een boek in je oren. Ik geloof niet dat geld uitgeven per se dé manier is om jezelf te verwennen. Maar als je het doet, steek je geld dan in Storytel of in een mooi papieren boek dat je graag wilt lezen.
spanning in je lichaam 3
 1. Kijk naar je favoriete lachvoer. Zet iets op waarvan je standaard gaat bulderen van het lachen. Of dat nu hilarische kattenfilmpjes zijn of een Oudejaarsconference die je al tien keer hebt gekeken, dat doet er niet toe. Zet jouw lachvoer op en laat je mondhoeken omkrullen.
 2. Dans op je lievelingsmuziek. Met je favoriete muziek op wordt alles in het leven leuker. Ja echt. Zelfs wachten op een winderig metrostation voelt nog enigszins fijn met een vrolijk deuntje in je oren. Zet om jezelf te verwennen je favoriete playlist op (of maak eerst een playlist met muziek die jou blij maakt) en dans alsof er niemand naar je kijkt (dat doet waarschijnlijk ook niemand!).
 3. Maak een extra lekker ontbijt. Skip de boterhammen en begin de dag met iets extra lekkers. Mijn favoriete feestontbijt zijn bananenpannenkoeken, maar een lekkere havermoutpap of havermout uit de oven gaat er ook altijd in. En nee hoor, dat hoeft niet veel tijd te kosten. Of nou, bananenpannenkoeken zijn niet het snelste ontbijt. Maar geloof me: ze zijn dle moeite waard! Maar voor havermout uit de oven hoef je maar een paar minuten uit te trekken. Easy peasy én toch pure verwennerij!
 4. Maak een lijst van dingen die jou trots maken. Jezelf verwennen betekent ook jezelf soms een klopje op de schouder geven. Omdat je écht trots bent op iets wat je hebt gedaan of op wie je vandaag de dag bent. Ga er daarom eens voor zitten om 10 dingen te noteren waar jij trots op bent. Dat kan van alles zijn: mooie eigenschappen, dingen die je hebt bereikt, dingen die je hebt overwonnen of iets wat je voor een ander hebt betekend. Wat het ook is, schrijf het op. En voel maar hoe bijzonder het is om die prachtige complimenten uit je eigen mond te horen (of met eigen hand op papier te lezen).

Wat is voor jou de ultieme manier van jezelf verwennen?

2
1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Daenelia 1 augustus 2023 op 9:07 am - Beantwoord

  Mijn brein is vandaag blijkbaar wat puberaal. Dus ik ga niet eens proberen om een serieus antwoord te geven op je vraag. 🙂
  Voor mij is het normaal om te zorgen dat ik normaal de dag door kan komen en daar horen momenten voor jezelf gewoon bij. Verwennen vind ik meer iets uitzonderlijks (en eerlijk gezegd ook iets wat specifiek door een ander voor jou gedaan moet worden, zonder bijbedoelingen). En verwennen in het Engels is natuurlijk ’to spoil’. Verwennen kan ook heel verkeerd uitpakken. Mijn tante verwende mijn chihuahua met suikerkoekjes. Hij heeft nu de helft van zijn tanden nog.
  Maar goed. Ik heb wel iets gedaan waar ik mezelf blij mee maakte. Ik … die verstokte ‘ik werk lekker thuis’ dame … ik werk weer af en toe in een kantooromgeving. En verdorie. Ik vind het nog leuk ook. Niets zo veranderlijk als de mens. (Ik werk vandaag wel weer lekker thuis, hoor…)

 2. Giovanna Jansen 2 augustus 2023 op 12:04 pm - Beantwoord

  Het zijn soms inderdaad gewoon de kleine dingen waar je jezelf mee kan blijmaken. Een echte blijmaker waar ik van oplaad is een heerlijke wandeling maken in mijn eentje (ondanks dat ik dat ook graag met anderen samen doe) in de natuur en bij elk bloemetje, bruggetje, paddenstoel of vergezicht waar ik een smile van op mijn gezicht krijg stil staan en een foto maken. 🙂

 3. Maaike 4 augustus 2023 op 12:19 am - Beantwoord

  Wat een hoop leuke tips. Soms is het heerlijk om de muziek eens hard te zetten en lekker valt mee te kunnen en mezelf uit te kunnen leven 🙂

Recente blogs

Wat ik niet had verwacht toen ik dit huis kocht? (3 jaar later)

22 maart 2022|Persoonlijk|

Een eigen huis, een plek onder de zon. Wat voelde ik me drie jaar geleden groot toen ik met mijn nul huizenkoopervaring voor het eerst een eigen huis kocht. Geen idee wat me te wachten zou staan! Het enige wat ik zeker wist, was dat ik een toffe stek had gevonden. Grappig dat alles toch anders loopt dan je denkt. Deze dingen had ik drie jaar geleden nooit verwacht te doen, vinden of meemaken toen ik dit huis kocht. Van hippe koffiemachines tot uit de kluiten gewassen planten. 

Wish list Scandinavische accessoires | macramé regenbogen, planten & rotan

18 augustus 2022|Interieur|

Qua woonstijl heb ik altijd een enorme voorliefde voor Scandinavië gehad. Een liefde die overigens verdergaat dan alleen dat ik graag bij IKEA kom en me geen andere kledingkast dan onze PAX kan voorstellen. Sinds we in Kopenhagen in een typisch Scandinavisch ingericht appartement met minimaal 50 planten op 50 m2 verbleven, heb ik alleen maar meer zin gekregen om een vleugje Scandinavië naar onze Aalsmeerse woning te halen. Omdat een totale make-over wat prijzig is, ben ik het gaan zoeken in de accessoires. Dit is een bescheiden wish list met Scandinavische accessoires, waarvan we er eentje alvast in huis hebben gehaald.

Omgaan met multipotentialisme | Mijn ervaring + 7 tips

16 april 2020|Persoonlijk, Carrière en ondernemen, Persoonlijke groei|

"Wat wil je later worden?" Het is een vraag die vaak al aan kleuters wordt gesteld. Al van jongs af aan krijgen we te horen dat je keuzes moet maken. Maar wat nu als je meerdere dingen leuk vindt? En als je écht niet kunt kiezen? Ook ik heb best wel een tijdje met die vraag geworsteld. Ik wilde niet maar één ding zijn. Daarvoor vond ik veel te veel leuk. Had ik als Rupsje Nooitgenoeg niet gewoon moeite met knopen doorhakken? Nee, een jaar geleden ontdekte ik de term "multipotential". Heel wat puzzelstukjes vielen op z'n plek. Dit zijn mijn tips voor omgaan met multipotentialisme.