Echt jezelf zijn, wat betekent dat?

 • 19 maart 2017
 • 43 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Echt jezelf zijn, trouw zijn aan jezelf en jezelf ontdekken. Het zijn thema’s waar ik de laatste tijd regelmatig mijn hersens over kraak, zeker nu er zoveel in mijn leven gaande is. Wat wil ik in mijn leven? Wil ik voldoen aan het standaard plaatje of wil ik een ander pad volgen? Pas ik wel in de hokjes waar anderen mij soms in stoppen? Echt jezelf zijn is soms nog best lastig en roept talloze vragen op. Hoe kun je ontdekken wie jij bent en wat betekent het om ‘gewoon’ jij te zijn? Is dat wel zo ‘gewoon’?

Jezelf zijn = lief zijn voor jezelf

Een eerste stap om te ontdekken wie jij bent en wat jij wilt, is om liever te zijn voor jezelf. Veroordeel je gedachten en wensen niet, maar sta ervoor open. Heb respect voor jezelf en behandel jezelf zoals een ander dat zou doen. Ga eens na wat jij leuk vindt en wat er voor jou toedoet, zonder daar een oordeel over te vellen. Het betekent ook je imperfecties te accepteren en je zwaktes niet te veroordelen. Maak je ook niet druk om fouten te maken, maar durf daarvan te leren. Jezelf zijn begint bij accepteren wie jij daadwerkelijk bent en wat jij echt wilt. Zonder oordeel.

Jezelf zijn = buiten hokjes denken

In onze maatschappij denken we vaak maar al te graag in hokjes. Of het nu gaat om leeftijd, gewicht, een aandoening of een karaktereigenschap, ieder mens is waarschijnlijk weleens in een hokje geplaatst. Zelf worstel ik al jarenlang met de onzichtbare stempel op mijn voorhoofd van ‘het lieve, verlegen meisje’. Nu is het niet een stempeltje waar ik een gigantische hekel aan heb, maar het zit me weleens dwars. Ik ben niet alleen maar lief en verlegen. Ik heb ook een mening, ik kan ook vechten voor wat ik wil en ik heb in mijn leven vaak genoeg kracht moeten laten zien. Juist door me dat te realiseren, merk ik dat ik meer sta voor wie ik ben. Durf de persoon te zijn die jij je van binnen voelt. Zoals Brené Brown het heel mooi zegt: “Laat los wie je denkt te moeten zijn.”

Jezelf zijn = kwetsbaar zijn

Voor mij betekent mezelf zijn ook dat ik me kwetsbaar opstel. De een heeft dat misschien meer dan de ander, maar ik ben wel een open persoon en iemand die graag praat en haar hart lucht. Niet alleen in dat opzicht is er kwetsbaarheid als je jezelf bent. Kwetsbaarheid is er ook doordat je misschien durft af te wijken van de norm of van wat jij denkt dat anderen van je verwachten. Dat vraagt om moed en lef en je loopt het risico dat niet iedereen je even lief, leuk en aardig zal vinden. Daarmee stel je je kwetsbaar of misschien zelfs breekbaar op. Dat is lastig, maar vaak wel heel waardevol.

Jezelf zijn = zijn wie je bent als je alleen bent

Ken je het spreekwoord dance like no one is watching? Voor mij dekt dat helemaal de lading van wat het inhoudt om jezelf te zijn. Zodra ik met andere mensen ben, stel ik me vaak anders op dan als ik helemaal alleen zou zijn. Ik zal niet snel keihard liedjes meezingen in gezelschap of al mijn emoties laten zien. Ook dat gekke dansje door de kamer laat ik liever achterwege als er iemand anders is. Jezelf zijn betekent voor mij bepalen wat je doet of hoe je denkt als je helemaal los bent van de meningen van anderen. Nu is jezelf zijn wel iets ingewikkelder dan hard durven meezingen met de muziek, maar dat maakt wel duidelijk hoe simpel dat gevoel te moeten voldoen aan normen kan zijn. Probeer eens stil te staan bij de vraag Wat zou ik doen als niemand anders hier een oordeel over had?. Is dat realistisch? En wil ik daar echt mee aan de slag gaan?

Jezelf zijn = niet denken maar voelen

Jezelf zijn is geen piece of cake en een handleiding ervoor kan ik mezelf en jou niet geven. Wie ben ik echt? Wat wil ik en wat doe ik als ik ben wie ik wil zijn? Het zijn vragen die het in een filosofieles nog niet slecht zouden doen. Toch denk ik dat echt jezelf zijn vooral een kwestie is van niet te veel nadenken, maar voelen. Kijk niet alleen vanuit je hoofd, maar voel vooral met je hart. Klopt een stempeltje met wat je hart je ingeeft? Of voel je de kracht en wens om jezelf écht te laten zien?

Don’t be afraid to be yourself! You are beautiful just the way you are. 

Wat is een eigenschap of kenmerk die jou echt jou maakt?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. marije 19 maart 2017 op 8:21 am - Beantwoord

  Ik denk dat jezelf zijn te maken heeft met je hart volgen en goed luisteren naar wat jij nodig hebt zonder je druk te maken om wat de maatschappij vindt.

  Ik denk dat mijn rechtvaardigheidsgevoel en eigen gereidheid mij maken tot wie ik ben. Afstappen van de gebaande paden.

  Succes met je zoektocht maar het komt zeker goed met je 😉

  • Romy 19 maart 2017 op 10:04 pm - Beantwoord

   Wat een mooie eigenschappen, vooral ook dat eigengereide. Ik vind het altijd heel bewonderenswaardig als mensen zich niet alleen laten leiden door anderen, maar ook hun eigen pad volgen. Dankjewel voor je lieve reactie!

 2. jonna@burgertrutjes 19 maart 2017 op 8:39 am - Beantwoord

  jon

 3. Sylvia 19 maart 2017 op 8:46 am - Beantwoord

  Wat een mooi onderwerp. Vroeger denk aan tien jaar geleden was ik altijd bang voor de reactie van andere mensen. Als ik ergens was of kwam dacht ik altijd zouden ze me wel leuk vinden, ze vinden het vast stom als ik dit of dat doe etc. Sinds dat ik alleen in het buitenland ben gaan werken en natuurlijk ook ouder ben geworden heb ik een andere instelling gekregen. Ik ben ik en ze moeten me maar nemen zoals ik ben. As ze mij niet leuk vinden dan is dat niet mijn probleem

  • Romy 19 maart 2017 op 10:05 pm - Beantwoord

   Heel herkenbaar wat je zegt over hoe het vroeger bij jou was. Maar wat onwijs mooi om te horen hoe het ‘ouder’ worden en het werken in het buitenland je zoveel goed heeft gedaan. Ik kan me voorstellen dat dat je ook wel leert om meer waardering te krijgen voor jezelf.

 4. Susan 19 maart 2017 op 8:55 am - Beantwoord

  Ik denk inderdaad vooral jezelf kwetsbaar opstellen. Dit doe je alleen bij mensen waar je dat écht wil.

 5. Sandra 19 maart 2017 op 9:24 am - Beantwoord

  Bij mezelf heb ik de afgelopen jaren gemerkt dat als ik mezelf kwetsbaar opstel en mezelf dúrf te uiten, dat dit er voor zorgt dat ik mezelf steeds beter leer kennen en begrijpen. Een bijzonder proces, maar soms ook lastig. Daarbij vind ik wat je noemt over jezelf zijn als je alleen bent ook echt een goede!

  • Romy 19 maart 2017 op 10:07 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat die dingen ertoe hebben geleid dat je beter weet wie je bent. Het is inderdaad niet makkelijk om met dat soort dingen aan de slag te gaan, maar het is aan de andere kant ook heel bijzonder om die ontwikkeling mee te maken.

 6. Josephine 19 maart 2017 op 9:30 am - Beantwoord

  Jezelf zijn is inderdaad heel belangrijk, en ik denk dat je een paar goede tips hebt gegeven. Bij ‘lief zijn voor jezelf’ bedacht ik me wel dat je jezelf soms ook een schop onder je kont moet geven om verder te komen, denk ik tenminste. Van alleen maar lief zijn voor jezelf kun je niet groeien. 😉

  Hmmm een typische eigenschap van mezelf…Dat moet ik eigenlijk aan iemand anders vragen! Ik denk dat ik wel een doorzetter ben en loyaal in mijn contacten.

 7. Claire 19 maart 2017 op 10:09 am - Beantwoord

  Eens! Soms vraag ik me ook weleens af of ik zo echt ben haha. Ik denk daarom dat het ook goed is om dingen alleen te doen. Dan leer je niet afhankelijk te zijn van wat een ander doet 🙂 Zoals alleen uiteten, wandelen of winkelen.

 8. Aneta 19 maart 2017 op 10:10 am - Beantwoord

  Wat een mooi stuk. Jezelf zijn is inderdaad soms wel eens moeilijk. Je wil graag leuk gevonden worden door anderen en dan ga je soms naar iemand z’n pijpen dansen. Ik vind het dapper dat je jezelf zo open durft te stellen en dan siert je. Mijn karaktereigenschap die mij echt maakt is positief zijn. Ik hoor van mensen om me heen dat ik een soort frisse wind ben. Nu zie ik mezelf niet als iemand die de hele wereld op een roze wolk ziet. Ik heb ook zo mijn dingen. Maar ik ben wel van mening dat je niet moet blijven hangen in hetgeen wat al gebeurd is. Natuurlijk mag je verdrietig zijn of er over na denken. Dat doe ik ook. Maar gebeurd is gebeurd, we kunnen alleen maar naar voor kijken en na denken hoe we het de volgende keer anders zouden doen.

 9. Marieke 19 maart 2017 op 10:28 am - Beantwoord

  Ik heb gemerkt dat alleen reizen heel goed werkt om te weten wie je nou écht bent. Dat klinkt misschien wat rigoureus, maar door een tijdje alleen in een andere omgeving te zijn leer je wat nou echt van jou is en wat geconditioneerd is. Soms pas je jezelf toch aan omdat je aan bepaalde verwachtingen wilt voldoen, Dat gaat vaak onbewust en ongemerkt. Op reis neem je letterlijk even afstand 🙂

  • Romy 19 maart 2017 op 10:09 pm - Beantwoord

   Haha, daar zit wat in inderdaad. Ik geef mezelf ook met regelmaat een schop onder mijn kont om verder te komen. Het lief zijn ging me vooral om accepteren wie je bent en wat je zwaktes zijn en dan vervolgens verder kijken. Sommige mensen blijven hangen in waar ze niet goed in negatief over zichzelf praten en op die manier zit je eigenlijk vooral jezelf in de weg om echt op zoek te gaan naar wie je bent en wat je wilt. Dat is in ieder geval hoe ik het ervaar. Maar zo’n schop onder je kont is inderdaad soms ook hard nodig 😉

   Wat een mooie eigenschap, zowel het doorzettingsvermogen als het loyaal zijn in je contacten!

  • Romy 19 maart 2017 op 10:11 pm - Beantwoord

   Helemaal mee eens wat je zegt! Dat zijn ook dingen die mij echt kunnen helpen. Een wandeling alleen doet mij vaak al goed om alles even op een rijtje te zetten en na te denken over wat ik wil en waar ik sta.

  • Romy 19 maart 2017 op 10:12 pm - Beantwoord

   Wat een prachtige eigenschap, die positiviteit! Daar mag je trots op zijn en dat maakt het ook voor andere mensen fijn om je in de buurt te hebben. Ik ben het trouwens helemaal met je woorden eens. Ik ben ook weleens negatief of verdrietig of boos, maar het belangrijkste is dat je vooruit kijkt en vooral leert van die momenten in plaats van ze altijd met je mee te dragen.

  • Romy 19 maart 2017 op 10:13 pm - Beantwoord

   Wat een prachtige tip! Toevallig is mijn broertje net teruggekomen van drie maanden alleen in Barcelona en ik merk bij hem hetzelfde inderdaad. Hij weet opeens wel welke kant hij op wil met zijn studie, achter welke partij hij staat en hoe hij over het algemeen in het leven staat. Echt heel mooi om te zien!

 10. Iris 19 maart 2017 op 10:32 am - Beantwoord

  Wat een lief en leuk artikel! Eigenlijk zou iedereen op de wereld dit moeten lezen!

  • Romy 19 maart 2017 op 10:13 pm - Beantwoord

   Wauw, wat een mooi compliment! Dankjewel!

 11. Aileen 19 maart 2017 op 10:59 am - Beantwoord

  Mooi artikel. Ik denk zelf dat het voor veel mensen een van de meest lastige dingen in het leven is: jezelf blijven. We worden zo beïnvloed door mensen, internet en de media. En nog veel meer andere dingen. Het is gewoon lastig.

  • Romy 19 maart 2017 op 10:18 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Ja precies! Zeker in deze tijd van social media is het verrekte lastig om dicht bij jezelf te blijven. Juist daarom vond ik het een goed vraagstuk om eens over na te denken 🙂

 12. Irene 19 maart 2017 op 11:47 am - Beantwoord

  Ik denk dat ik nu wel vrij goed weet wie ik ben en dat ook durf te zijn. En daar ben ik super happy mee. Vroeger had ik altijd het gevoel alsof ik mezelf niet kon zijn en zelfs gewoon niet wist wie ik was. En dat voelt gewoon heel lullig. Ik denk dat ik doorheen de jaren ook gewoon meer zelfvertrouwen kreeg en ontdekte dat het gewoon heel erg oké is om te zijn wie je bent.

  • Romy 19 maart 2017 op 10:19 pm - Beantwoord

   Wauw, wat een ontzettend mooi en knappe ontwikkeling heb je doorgemaakt! Daar mag je met recht trots op zijn. Het is niet makkelijk om te weten wie je echt bent en al helemaal niet om ook jezelf te durven zijn. Maar het is zo belangrijk om als persoon verder te komen. Supergoed bezig 🙂

 13. Dorine 19 maart 2017 op 12:23 pm - Beantwoord

  Ik ben de veerig al ruim gepasserd en ook ik ben nog steeds op zoek naar mezelf. Ook ik had en heb het stempeltje lief, introvert, verlegen terwijl ik moeder ben van twee kinderenvan 12 en 9 jaar. Het heeft volgens mij ook te maken met hoe je je kleedt. Draag je veel zachte wollige kleding in pasteltinten dan krijg je sneller het stempel verlegen en lief dan als je een rood shirt draagt met een zwart bikerjack en een strakke leren broek of skinny jeans en een paar hakken eronder. Dan heetje opeens stoer.en ben je een rockchick::-)

  • Romy 19 maart 2017 op 10:21 pm - Beantwoord

   Ik denk dat kleding zeker ook een belangrijke rol speelt. Misschien moet ik ook eens iets stoerdere kleding overwegen, maar dat rockchick-imago is dan ook weer niet helemaal mij 😉 Ik merk wel dat ik iets meer van mijn imago af ben gekomen sinds ik een bril draag.

 14. Tineke 19 maart 2017 op 2:48 pm - Beantwoord

  Prachtig artikel, ik ben de laatste tijd nogal veranderd wat interesses enzo betreft. Ik wist altijd heel goed wie ik was en wat ik wilde, maar ben nu nog een beetje opzoek naar mijn nieuwe ik.
  Liefs

  • Romy 19 maart 2017 op 10:25 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat het even wennen en switchen is als er dingen in je leven of qua interesses veranderen. Ik vind het zelf wel heel mooi, zo’n zoektocht naar jezelf. Niet makkelijk, maar wel een heel bijzonder proces.

 15. Dalinka 19 maart 2017 op 6:15 pm - Beantwoord

  Eerst inderdaad jezelf leren kennen voordat je echt jezelf kan zijn. Gebeurtenissen in je leven en mensen die je ontmoet bepalen tot wie je opgroeit en wie je echt bent. Het is best een proces om écht te ontdekken wie je bent.
  Veel uit dit stuk herken ik wel, want ik word ook altijd in het verlegen, lieve meisje hokje gepropt. Dat vind ik soms wel vervelend want ik ben veel meer dan dat. Ik durf ook gewoon voor mezelf op te komen, ik word ook weleens boos en ik kan soms ook de bitch uithangen. Maar mijn echte kant kennen alleen mensen die het dichtstbij mij staan of hebben gestaan. Dan moet je niet eens aan vrienden denken maar meer aan familie en exen. Tegenwoordig probeer ik ook tegen mijn vrienden wat opener te zijn en dat lukt goed. Ik heb het idee dat zij dat bovendien ook waarderen.
  Lang verhaal haha. Maar mooi en inspirerend artikel Romy!

  • Romy 19 maart 2017 op 10:29 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je uitgebreide reactie! Wat mooi om te horen dat het je ook naar vrienden toe steeds iets beter lukt om open te zijn. Dat is nog best lastig, maar zo waardevol. Wel heel naar dat je dat hokje herkent! Ik weet hoe frustrerend dat soms kan zijn, zeker als mensen een beetje betuttelend reageren of me behandelen alsof ik véél jonger ben dan dat ik ben. Met openheid kom je dan in ieder geval al een heel eind. Heel knap dat je daar ook bewust mee bezig bent de laatste tijd!

 16. Charel 19 maart 2017 op 7:16 pm - Beantwoord

  Zo mooi weer omschreven! Diep nadenken over wie je bent is best mooi !

 17. Beautyjuf 19 maart 2017 op 8:20 pm - Beantwoord

  Wat zet je ons weer aan het denken, meid! Ik vind het een prachtig artikel! Ik weet eventjes niet zo goed wat ik verder moet antwoorden, haha! Ik ben er namelijk stil van…Ik denk er dus nog eventjes over na 😉

  • Romy 19 maart 2017 op 10:26 pm - Beantwoord

   Dankjewel 🙂

  • Romy 19 maart 2017 op 10:26 pm - Beantwoord

   Wauw, dat is eigenlijk wel een heel mooi compliment 🙂 Dankjewel voor je lieve reactie!

 18. Sara | MevrouwMiauw 19 maart 2017 op 9:32 pm - Beantwoord

  Voor mij is me kwetsbaar opstellen ook een zeer belangrijk aspect van het “mezelf zijn”. Ik merk dat ik daardoor dat mensen zich ook eerder openstellen en dat je op die manier iemand anders ook eerder écht leert kennen. Dat is fijn!

  • Romy 20 maart 2017 op 8:35 am - Beantwoord

   Helemaal waar wat je zegt! Ik heb ook gemerkt dat je juist door open te zijn vaak hetzelfde teweegbrengt bij anderen. Een bijkomend voordeel is dat je dan ook merkt dat je vaak niet de enige bent die met bepaalde dingen worstelt.

 19. Nesrin 20 maart 2017 op 12:09 am - Beantwoord

  Je zet mij aan het denken! Ik denk dat jezelf zijn heel moeilijk kan zijn maar eigenlijk heel makkelijk is. Het is net als ademhalen je natuur alleen moet deze wel erkend worden 😉

  • Romy 20 maart 2017 op 5:39 pm - Beantwoord

   Wauw, wat een mooie woorden en zo waar inderdaad! Eigenlijk is jezelf zijn niet zo moeilijk, omdat je het elke dag al doet 🙂

 20. Iris 20 maart 2017 op 1:59 pm - Beantwoord

  Wat kan je dit goed verwoorden! Kan mij heel erg in jouw omschrijvingen vinden. Voor mij heeft het inderdaad ook te maken met je kwetsbaar opstellen. Wat soms best eng kan zijn, maar ook heel waardevol. Mooi!

 21. Jessica J. 20 maart 2017 op 10:47 pm - Beantwoord

  Mooi artikel, dit. Je hebt het ontzettend goed verwoord. Ik vind het geweldig dat je zwaardere onderwerpen op zo’n manier brengt dat je na het lezen tóch een glimlach op je gezicht hebt.

  • Romy 21 maart 2017 op 12:07 am - Beantwoord

   Wauw, dat is nog eens een mooi compliment. Onwijs bedankt! <3

 22. Maaike 23 maart 2017 op 11:14 pm - Beantwoord

  Wauw, echt een heel mooi artikel <3 Ik ben blij dat ik nu meer mezelf kan zijn dan vroeger 😀

  • Romy 24 maart 2017 op 9:18 am - Beantwoord

   Dankjewel! Wat mooi om te horen dat je nu meer jezelf durft te zijn. Dat is zo belangrijk en waardevol 🙂

 23. Irma 28 maart 2017 op 2:09 pm - Beantwoord

  I

Recente blogs