jij bent meer dan

Jij bent meer dan… (deze 11 dingen)

 • 3 mei 2022
 • 6 Reacties
Categorieën: Positiviteit, Zelfliefde

Je bent niet alleen het cijfertje op je bankrekening, het label dat mensen ongevraagd op jou hebben geplakt of de woorden die je vroeger te vaak zijn toegesist. Jij bent jij, en dat is al meer dan goed genoeg. Met je unieke en minder unieke kenmerken. Met je hokjes en je eigenschappen die juist buiten alle hokjes vallen. En oké, jij bent sowieso veel méér dan deze 11 dingen. 

Jij bent meer dan…

1. De hokjes waar je jezelf of anderen in stopt. De wereld opdelen in hokjes kan heel overzichtelijk zijn. Ook voor jezelf. “Ik ben introvert, dus is het logisch dat ik na dit feestje moe ben”, kun je bijvoorbeeld denken. Maar wie jij bent als persoon, gaat altijd verder dan de hokjes waar jij jezelf in stopt of waarvan anderen denken dat je erin past. Jij bent nooit alléén die introverte persoon die graag op zichzelf is. Je bent ook niet altijd maar die sociale gangmaker die zijn woordje klaar heeft. Net zo min ben jij elk moment van de dag een enthousiaste positieveling die overal de zonnige kant van inziet. Als mens ben je zwart en wit. Soms introvert, soms juist extravert. Soms sociaal en spraakzaam, soms rustig en stil. Soms in de hiep-hiep-hoera-stemming, soms zo verdrietig en hopeloos dat zelfs chocola niet meer helpt. Denk nooit “Dit is niets voor mij, want ik ben [vul maar in]”. Je bent zoveel meer dan alleen die eigenschap.

2. Het gewicht dat de weegschaal je laat zien. Je bent niet alleen dat cijfertje. Een kilo meer of minder maakt je geen ander persoon. En de schommelingen die van dag tot dag op het digitale venstertje te zien zijn, zijn van verwaarloosbare betekenis. Dat jij gezond bent en je goed voelt in je lichaam, is belangrijker dan de cijfers die het badkamerapparaat je laat zien. Laat je weegschaal met rust op momenten dat jij barst van de onzekerheid. Zorg ervoor dat jij alleen maar met de goede intenties je voeten op dat apparaat zet. 

3. De dingen die tegen je zijn gezegd. Misschien heb je jarenlang de vervelendste dingen naar je hoofd geslingerd gekregen. Klasgenoten die je zonder reden de grond in boorden. Familieleden die je niet de liefde en het goed-genoeg-gevoel gaven dat je verdiende. Of collega’s die je behandelden als een voetveeg, terwijl je dat totaal niet verdiende. Woorden kun je niet met één keer gummen uit je gedachten wissen. Ze kunnen zelfs jaren later nog dagelijks door je hoofd flitsen.

Weet dat die woorden niets meer zijn dan te vlugge oordelen. Misschien ook gezegd vanuit jaloezie, frustratie of zorgen. Soms terecht, soms onterecht. Zie jezelf als meer dan die verzameling woorden; jij bent niet wat die mensen over je zeiden. 

4. De persoon die je ooit was. Je hoeft niet te zijn wie je gisteren was. Ooit nam je andere beslissingen dan je nu zou doen. Met de kennis van nu had je vast sommige dingen totaal anders aangepakt. Misschien schaam je je dat je ooit de verkeerde prioriteiten had. Voor de tijd waarin je met een cocktail te veel wat dingen onhandig aanpakte of voor de periode waarin je jezelf wegcijferde uit pure onzekerheid. Nergens voor nodig, want je hebt ervan geleerd en bent niet meer wie je was! Schaam je ook niet voor de relatie die je ooit had en die voor geen ene meter werkte, of voor de rebelse puber die er heel wat minder lieve woorden uit gooide richting alles wat naar beschaafde volwassenheid neigde. Wees liever trots op wie je vandaag bent en voor alle aspecten waarop die persoon anders is dan wie je toen was. 

5. De functietitel die je hebt. Je werk is iets wat je doet om een boterham en beleg mee bij elkaar te scharrelen. In het ideale geval is het ook iets waar je plezier aan beleeft en waar je vol trots over vertelt op verjaardagen. Maar soms is je werk niet die droombaan, maar gewoon een dagbesteding die nodig is om niet op droge crackers te hoeven knagen en om je hypotheek te kunnen betalen. Misschien schaam je je soms voor je baan of baal je dat je voor die ene grote corporate werkt en niet voor één of andere organisatie met een maatschappelijke missie. Weet dat jij niet alleen je LinkedIn-titel bent.

jij bent meer dan

6. De perfecte alle-ballen-in-de-lucht-houder. Ook al gaat het je vaak zat verdomd goed af – dat jongleren met afspraken, sociale dingen, werkdeadlines en huishoudelijke taken – het zegt niets over wie jij bent als persoon. Jij bent nog steeds leuk en goed genoeg als je een keer een bal of twee laat vallen of als je toegeeft dat je een paar ballen er nu niet bij kunt hebben. Mensen vinden jou niet alleen maar leuk om het feit dat jij alles zo uitmuntend doet. Imperfect ben jij nog steeds dezelfde persoon. Leuker misschien zelfs dan eerst. Want mensen zien juist graag dat jij jezelf geen onhaalbaar hoge latten oplegt.

7. Een ziekte of stoornis. Weet dat welk stempel een arts ook op jou heeft geplakt, dat niet allesbepalend is over wie jij bent als persoon. Een ziekte of stoornis is iets wat je hebt. Misschien vormt het je in bepaalde opzichten, maar jij bent meer dan dat. Ziektes of diagnoses kunnen je beperken in wat je doet en kunt. Ze kunnen je ook in één klap volwassen maken of van alles overhoop gooien. Maar je bent geen andere persoonlijkheid als jij een ziekte krijgt. Je bent nog steeds jij. Misschien volwassener, meer doorleefd, een tikkeltje onzekerder of soms verdrietig. Maar die ene diagnose maakt jou geen ander mens. 

8. Vrouw/man van… Relaties zijn mooi. Een verbinding met iemand aangaan is prachtig. Maar een verbinding is niet hetzelfde als jezelf in een vogelkooitje opsluiten en de sleutel daarvan aan je geliefde geven. Oké, dat is wat extreem gezegd. Wat ik bedoel: blijf tijd vrijmaken voor dingen die je niet gezellig met z’n tweeën doet. Houd je eigen hobby’s aan, blijf ook jezelf (zelfs al leidt dat soms tot discussies; die horen erbij!) en wees eerlijk als je meer ruimte voor jezelf nodig hebt. Je bent niet opeens een totaal ander persoon met iemand aan je zijde.

9. Hoe je eruitziet. Jij wordt er geen leuker mens van met een prikje in je lippen of met een crashdieet waardoor je wel in die ene bikini past. Doe dat soort dingen alleen omdat jij er blij van wordt, niet omdat je denkt dat het nodig is. Jij bent namelijk ook al jij met de looks die je nu hebt. Of je nu dik of dun, groot of klein, vrouwelijk of juist stoer gekleed bent, je bent zo al goed genoeg. Voel je je lelijk? Leer om je zelfvertrouwen niet alleen te laten afhangen van hoe je eruitziet.

Ten eerste: je bent mooier dan wat je door de kritische bril kunt ziet waardoor jij naar jezelf kijkt. Ten tweede: je uiterlijk zegt niets over wat voor leuk mens jij bent.

10. Je bankrekening. Met een kast van een huis en een Jaguar op de oprit word je persoonlijkheid niet opeens anders. Net zo min word je er een ander mens van als jij je dure designertassen door omstandigheden moet verruilen voor iets betaalbaarders. Hang je zelfvertrouwen niet op aan de luxe die je hebt of juist aan het gebrek daaraan. Je bent een leuk mens als je rijker bent dan gemiddeld, maar ook als je wat minder te besteden is. Maak gewoon wat moois van je leven, wat je budget daarvoor ook is.

11. Het label “anders”. Nog zoiets: weet dat jij nooit als enige anders dan anderen bent. Iedereen is anders. Het zou toch gek zijn als we allemaal één pot nat zijn. Ook al voel je je vaak een buitenstaander, bijvoorbeeld doordat je geen alcohol drinkt, introverter bent, meer behoefte hebt aan alleentijd of bijzondere hobby’s hebt, er bestaat niet zoiets als “normaal” en het kan ook niet zo zijn dat je van die niet-bestaande maatstaf afwijkt. Hoezeer je je ook anders voelt, er zijn altijd mensen die zich herkennen in die ene voorliefde of behoefte. Geloof dat jij er mag zijn, met zowel de dingen die je gemeen hebt met velen om je heen als met de dingen die jou uniek maken. Juist met die laatste dingen misschien wel. 

Heb jij nog een mooie aanvulling op dit lijstje?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Nathanella 3 mei 2022 op 8:44 am - Beantwoord

  Hey Romy, ik volg je fantastische blog nu al een tweetal jaar. Ik vraag me af: waar haal jij je inspiratie voor je artikels? Ik ben zo benieuwd! Wil je daar eens een blogpost over maken? Dank je wel, Natha.

 2. Naomi 3 mei 2022 op 9:38 am - Beantwoord

  Wat een prachtige lijst! Er zitten wat dingen tussen die ik wel herken als dingen die mijn dag/mijn mening over mezelf kunnen bepalen. Mooie reminder dat dat niet nodig is. Dank!

 3. Daenelia 3 mei 2022 op 9:52 am - Beantwoord

  Iedereen mag voor zichzelf bepalen wat belangrijk is! Toch vind ik het best fijn dat mensen om me heen af en toe ook iets zeggen. Beetje advies mag best. Soms zegt het ook meer over hen dan over mij. Maar dingen als mijn werk, mijn relatie, dat ik met een chihuahua over straat loopt: dat zegt echt helemaal niks over mij. Zelfs dat ik Trekkie ben. Ik ben heel erg voor het ‘find your tribe’, maar mijn hobbies en interesses, of mijn werk en mijn relatie, is geen garantie dat ik met soortgelijke mensen iets gemeen heb. En dat is toch waar jouw lijstje over gaat, uiteindelijk. Wat is je rol binnen een groep en hoe verhoudt je je met anderen door hoe zij jou zien.
  Mijn beste tip is dan ook: je hoeft niet met iedereen vriendjes te zijn en je te voegen naar een ander, in een rol die niet bij je past. Wees jezelf, ook al is dat tegenstrijdig. Val maar eens uit je rol, prima. Niets ligt vast. Je mag altijd veranderen.

 4. Zo simpel is dan geluk 3 mei 2022 op 2:40 pm - Beantwoord

  Eigenlijk heb ik er niks aan toe te voegen. Mooi geschreven!

  • Nikita 4 mei 2022 op 1:02 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor het stukje over diagnoses en ziektes. Hoe meer dat in de wereld geslingerd wordt, hoe beter. Zeker in het begin van mijn klachten zag ik dat als mijn identiteit. Nu heb ik ondertussen geleerd dat ik meer ben dan mijn ziekte. Het heeft me sterker gemaakt en ondertussen heb ik mijn ziekte in mijn leven geïmplementeerd. Want willen of niet, ik moet het er toch mee doen. Na de rouw komt er zoveel meer en ontdek je andere dingen over jezelf. Mooie dingen. Je ziekte voelt in het begin als wie je bent, maar je bent zoveel meer dan dat. Ik zeg altijd maar: je ziekte of beperking bepaalt niet wie je bent. Je kracht en moed doen dat. En kracht en moed heb je sowieso als je ziek bent want het is een extra fulltime job die je erbij krijgt. Zorgen voor een lichaam dat niet doet wat je wilt.

   Afgelopen week was ik op de opendeurdag van mijn middelbare school en het was gek en fijn tegelijkertijd. Maar daarnaast besefte ik ook hoe hard ik gegroeid ben, dat ik niet meer ben wie ik toen was. Het was een mooi besef maar ook pijnlijk want daardoor kreeg ik door hoe ik toen in het leven stond. Ik neem haar niks kwalijk, de Nikita van toen want je moet het doen met de kennis die je hebt. Maar nu pas besef ik hoe moeilijk ik het toen gehad heb, welke narigheden ik toen heb meegemaakt. Het breekt mijn hart te weten hoe gebroken ik ben geweest. En toch bepalen ook die dingen niet wie ik ben. Ik ben gewoon mezelf. Ik sprak ook mijn vertrouwenspersoon en destijds heb ik heel vaak mijn hart gelucht en toen ik me achteraf bedacht dat hoe ik vroeger tegen hem sprak en dat nu doe, is een wereld van verschil in volwassenheid en vertrouwen in mezelf. Het komt goed, echt waar. Je hebt een prachtige lijst neergezet en er zit zoveel waarheid in. De volgende keer dat ik me onzeker voel ga ik deze opzoeken (dat doe ik overigens met heel veel artikels van jou, en het helpt altijd)

 5. Ilona Wielinga 8 mei 2022 op 8:24 am - Beantwoord

  Wat een onwijs mooi artikel. En inderdaad, we zijn zoveel meer dan dit alles. Ik vind het zelf zo’n mooie zoektocht om steeds meer te ontdekken wat ik allemaal nog meer ben naast mijn ziekte/diagnoses. Meer dan labels en hokjes.

Recente blogs

Zo stel je haalbare doelen op voor jezelf!

5 februari 2017|Lifestyle, Persoonlijke groei|

In mij schuilt een grote dromer en ook iemand die best wel streberig is. Doelen stel ik dan ook regelmatig voor mezelf op. Ik heb alleen één grote valkuil, namelijk dat mijn doelen - tot mijn grote frustratie - niet altijd even makkelijk te realiseren zijn. Zo bedacht ik voor mezelf als doel om meer rust te pakken, maar daar is tot nu toe weinig van terechtgekomen. Zonde eigenlijk, want doelen zijn er om vol enthousiasme een vinkje achter te kunnen zetten. Ik vroeg me af: "Hoe doe je dat dan wel: haalbare doelen opstellen?". Vandaag geef ik je 5 tips om wel haalbare doelen op te stellen en voor dat felbegeerde vinkje achter je doelen te gaan.

Body positivity | 5x wat ik wél mooi vind aan mezelf

17 maart 2018|Persoonlijk|

Tevreden zijn met je uiterlijk is nog best wel een ding, zeker in een wereld van fotogenieke influencers, prachtige modellen en Photoshop. Tja, vergeleken met die perfecte lichamen ben ik inderdaad niet zo te spreken over bepaalde lichaamsdelen. Op sommige dagen kan ik me daar zelfs flink druk om maken. Juist daarom wil ik het in dit artikel over een andere boeg gooien. Vergeet het woord ‘arrogant’ even bij dit kleine lesje body positivity! Want zijn er naast die ‘minpunten’ niet ook onderdelen van je lichaam die je wél kunt waarderen? Ik doe graag een dappere poging. Dit zijn 5 dingen die ik wél mooi vind aan mijn lichaam.

Over lief zijn voor een ander (en waarom dat zó mooi is!)

1 maart 2019|Persoonlijke groei|

Ha, ik ben vast niet de enige die het vandaag over lief zijn voor een ander heeft. Het is namelijk officieel Complimentendag. Maar cliché of niet, ik grijp deze gelegenheid graag aan om juist over dit onderwerp een stukje te tikken. Zelf heb ik regelmatig te horen gekregen dat ik "té lief" zou zijn. Ik moest harder worden. Zakelijker. Feller. Maar waarom eigenlijk? Want hoe mooi zou het zijn als we vandaag - en eigenlijk gewoon in het algemeen - lief zijn voor elkaar? Of in ieder geval een poging daartoe doen.