3 1 7

Note to self | Jij hebt zelf de sleutel in handen!

 • 7 juli 2017
 • 32 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

In het rijtje met irritante uitspraken stond bij mij jarenlang één uitspraak bovenaan: “Je hebt de sleutel zelf in handen!”. Bloedirritant vond ik het als mensen dat tegen me zeiden wanneer ik ergens mee zat. Maar toch zie ik die zin inmiddels niet meer als een vervelende dooddoener. Sterker nog, ik heb het idee dat er zeker een kern van waarheid in zit. Ik denk absoluut niet dat je zelf al je problemen kunt oplossen zonder hulp. Wel kun je soms (met of zonder hulp) een grotere rol spelen in jouw leven dan je denkt. Soms vergeet ik dat zelf nog een beetje. Daarom vandaag een note to self (en misschien ook voor jou!): ik heb de sleutel zelf in handen en ben mijn éigen superheld.

jij hebt zelf de sleutel in handen

De sleutel tot verandering

Wat als je al tijden iets doet waar je niet gelukkig van wordt? Een baan, een relatie, vrijwilligerswerk, een vriendschap? In dat soort situaties is het misschien verleidelijk om af te wachten totdat er iemand komt die je uit die situatie komt redden. Een prins op het witte paard of een vriendin die je uit de dagelijkse sleur trekt. Natuurlijk zit je soms met verplichtingen waar je niet onderuit komt en die je in de weg zitten. En natuurlijk is niet overal een mouw aan te passen. Maar ik heb zelf wel door meerdere ervaringen geleerd dat ik uiteindelijk degene ben die mijn eigen situatie kan veranderen. Misschien kun je niet zomaar ontslag nemen of een relatie verbreken. Maar je kunt wel zelf beslissen dat je ergens voor wilt gaan. Dat je weer wilt solliciteren, dat je een stevig gesprek wilt voeren met je partner, dat je die vriendschap op een lager pitje wilt zetten of dat je (zoals ik!) echt een keer me time wilt inlassen.

Jij kent jezelf het beste

Wat ik vooral heb ervaren, is dat ik vaak diep van binnen wel een oplossing voor bepaalde struggles weet. Even een simpel voorbeeld: na mijn studie viel ik door omstandigheden in een soort zwart gat. Een paar weken zat ik alleen maar te balen en gek te worden van muren die op me afkwamen. Vervolgens realiseerde ik me dat het tijd was voor actie. Ik kon nog wekenlang balen en klagen van de leegte in mijn dagen. Maar ik besloot er iets aan te doen, startte mijn blog en zocht een freelance baantje. Wat ik daarmee wil zeggen? Als jij ergens mee worstelt, kunnen vaak talloze mensen daar tips en goedbedoeld advies voor geven. Misschien allemaal tips waar je echt niets mee kunt of alleen maar meer door aan het twijfelen slaat. Maar uiteindelijk ben jij vaak degene die weet wat voor jou het beste werkt. Jij kent jezelf het beste. Oftewel – je voelt hem al aankomen – jij hebt zelf de sleutel in handen.

Mijn sleutel in eigen handen

Zelf stuitte ik laatst weer op een situatie waarin ik op zoek was naar een reddende engel. Iets met de ellenlange to do list die ik voor mijn ‘vrije’ avonden opstelde. Op zo’n moment wil ik soms het liefst dat iemand anders een keuze voor me maakt. Dat er een superheld uit een goede film komt aanvliegen, die me geruststelt dat ik bepaalde dingen mag en kan laten vallen. Nu kan ik heel veel mensen om advies vragen en heel vaak zuchten en steunen dat het zo druk is. Maar uiteindelijk was en ben ik zelf de enige die daar iets aan kan doen. Ik moet mijn keuzes maken, die to do list inkorten en besluiten om mijn onrustige gevoel aan te pakken. Niemand anders kan dat voor me doen. Ik weet diep van binnen precies welke stappen er nodig zijn en wat ik eigenlijk wil. Ik moet die stappen alleen nog zelf zetten.

Met een beetje hulp!

Jij hebt zelf de sleutel in handen. Maar dan nog hoef je niet alles alleen te doen. Natuurlijk kan je moeder, een coach of een lieve vriendin je een voorzetje geven en je de goede kant op sturen. Misschien zie je zelf door de bomen het bos niet meer of zit je vast in je eigen situatie. Misschien wil je wel iets veranderen, maar weet je niet hoe. Dan is het altijd fijn om er iemand anders naar te laten kijken. Diegene kan je tips geven of helpen om er iets aan te doen. Maar dat ook daadwerkelijk doen? Uiteindelijk ben jij de enige die dat kan. Jij hebt de keuze om met die tips aan de slag te gaan. Om te doen wat voor jou het beste is en om daarin stappen te zetten. De sleutel ligt in jouw handen. Klaar om in het slot gedraaid te worden!

Wat is de laatste keer dat jij de sleutel in jouw handen had liggen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. marije 7 juli 2017 op 6:15 am - Beantwoord

  Ik denk dat je altijd degene bent die je leven in eigen handen hebt. Alleen jij kan iets veranderen of doorbreken als je niet happy bent. Niemand anders.

 2. Jonna@Burgertrutjes 7 juli 2017 op 6:37 am - Beantwoord

  Mooi artikel! Ik had het altijd met de uitspraak ‘geluk kun je afdwingen’. En dit blijkt vaak nog te kloppen ook

  • Romy 7 juli 2017 op 7:09 pm - Beantwoord

   Mooie uitspraak inderdaad! En daar zit zeker een kern van waarheid in!

 3. Maaike 7 juli 2017 op 7:10 am - Beantwoord

  Wat mooi geschreven. Ik denk dat een actieve houding aannemen altijd goed Is. Dingen lossen zich niet vanzelf op. Meestal niet in ieder geval. Maar dat jezelf de sleutel hebt Is soms ook moeilijk omdat verandering nou eenmaal spannend Is.

  • Romy 7 juli 2017 op 7:10 pm - Beantwoord

   Klopt, het is aan de ene kant fijn dat je zelf dingen vaak in de hand hebt, maar aan de andere kant is het ook onwijs lastig om zelf stappen te zetten. Wat dat betreft is het soms toch jammer dat er geen superhelden bestaan die je uit situaties kunnen ‘redden’ 😉

 4. Lisette 7 juli 2017 op 7:26 am - Beantwoord

  Mooi op geschreven! Veel dingen en gebeurtenissen heb je niet in de hand helaas. Maar de manier hoe je er mee omgaat is dan inderdaad de sleutel. En vaak moet je iemand hierbij om hulp vragen.

 5. Neverdullmoments 7 juli 2017 op 7:36 am - Beantwoord

  Mooi beschreven. Bij een ellenlange to do lijst is de sleutel ook af en toe nee kunnen zeggen, denk ik. Of jezelf afvragen: geeft dit mij energie, of kost het me op dit moment alleen energie? Nog zo’n cliché: het leven is een feestje, je moet alleen zelf de slingers ophangen!

  • Romy 7 juli 2017 op 7:11 pm - Beantwoord

   Ja, die quote van zelf de slingers ophangen vind ik ook zo mooi! Lekker cliché, maar zeker ook waar! En je hebt gelijk dat nee zeggen ook wel handig is om iets tegen die to do list te doen. Dat is een puntje waar ik soms nog iets harder aan mag werken 😉

 6. Darina 7 juli 2017 op 7:47 am - Beantwoord

  Inspirerend artikel! Ik ben het hier ook helemaal me eens! Alleen een actieve houding doet dingen veranderen. En dicht bij jezelf blijven…

 7. Rianne 7 juli 2017 op 9:03 am - Beantwoord

  Goed artikel! Vaak kan ik op anderen gaan zitten wachten tot ze me helpen, terwijl ze vaak geen idee hebben dat ik wil dat ze iets voor me oplossen. Tja, dan kan je lang wachten 😉 Zelf de touwtjes in handen nemen kan dan veel handiger zijn en gaat ook nog een stuk sneller! Maar stiekem kan ik af en toe nog best een steuntje in de rug of een goed advies gebruiken van mijn enige echte reddende engel, mijn moeder 😀

 8. Donna 7 juli 2017 op 9:10 am - Beantwoord

  Ik heb laatst moeten kiezen of ik al voor een full time baan zou gaan of nog rustig aan mijn scriptie verder ging werken. Dit was echter een once-in-a-life-time opportunity qua baan, dus heb ik het gedaan ondanks dat mensen zeggen dat ik mijn scriptie nooit tegelijk kan schrijven. Nou, ik heb de sleutel in mijn handen en ik zeg dat ik dat wel kan!

 9. Susan 7 juli 2017 op 9:44 am - Beantwoord

  Inspirerend artikel inderdaad! Je hebt inderdaad zelf de sleutel in handen.

 10. Loes 7 juli 2017 op 11:03 am - Beantwoord

  Wat goed dat je hierover schrijft, heel inspirerend. Ik denk dat mijn grootste ‘sleutel in eigen handen’-moment vorig jaar was, toen ik besloot een tweede bachelor te gaan doen na mijn afstuderen. Dit is natuurlijk totaal niet de ‘gebruikelijke’ weg, maar ik ben er een jaar later nog steeds ontzettend blij mee!

 11. Rebecca 7 juli 2017 op 11:15 am - Beantwoord

  Op dit moment ben ik het niet eens met deze uitspraak, maar dat komt omdat ik misschien niet helemaal in een gezonde situatie zit. Zodra ik in een ‘donkere’ periode zit, lijkt het wel of het enige is wat ik kan doen wachten is. Ik wacht dan tot ik weer een beetje zin heb ik dingen en soms kan dat vijf dagen duren, of langer. Ik hoop echt dat ik net als jij misschien ineens wel de waarheid in deze zin ga zien.

  • Romy 7 juli 2017 op 7:13 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je moeder je soms zo kan helpen met goed advies of een duwtje in de goede richting! En het kan zeker fijn zijn om niet alles alleen te hoeven beslissen. Soms weet je ook gewoon even niet wat je moet doen. En die stap van hulp of advies vragen kan ook al een manier zijn om de touwtjes in handen te nemen. Dat werkt in ieder geval beter dan wanneer je moet wachten totdat iemand je uit zichzelf helpt 😉

  • Romy 7 juli 2017 op 7:14 pm - Beantwoord

   Wauw, wat mooi dat je zelf die keuze hebt gemaakt! Zo te horen heb je hem echt vanuit je hard gemaakt en dat is het allerbelangrijkste 🙂 Heel veel succes bij je nieuwe baan!

  • Romy 7 juli 2017 op 7:18 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat je die beslissing hebt genomen! Het klinkt als iets wat je echt hebt besloten vanuit jezelf, wat andere mensen ook zeiden. En gelijk heb je! Soms moet je van de gebruikelijke paden afgaan om te doen wat voor jou goed voelt 🙂

  • Romy 7 juli 2017 op 7:25 pm - Beantwoord

   Wat naar om dat te horen! Ik kan me voorstellen dat de nare gedachten in je hoofd op dit moment soms zoveel energie slurpen dat je ook voor je gevoel echt niet zelf de sleutel in handen hebt. Maar in jouw geval is de stap naar professionele hulp misschien ook al een manier geweest om het heft in handen te nemen. Daarmee laat je blijken dat je eruit wilt komen en vraag je eigenlijk om iemand die je kan brengen naar waar je wilt komen. Ik hoop echt dat je dankzij de hulp verder kunt komen en dat diegene je kan helpen om weer de energie en zin te krijgen om zelf voor dingen te gaan. Dat zou je echt gegund zijn na deze rottijd!

 12. Johanne 7 juli 2017 op 11:20 am - Beantwoord

  Heeel mooi Romy! En helemaal waar. Natuurlijk kun je altijd dingen doen met hulp van anderen, maar uiteindelijk komt het erop neer dat jij het moet doen. Wat het ook is, jij bent verantwoordelijk voor je eigen leven. Als het om levensveranderende beslissingen gaat kan ik dat nog weleens heel moeilijk vinden. Soms heb ik echt de behoefte om in bed te kruipen en het allemaal over te laten waaien. Maar na een paar dagen besef ik ook dat ik de enige ben die er iets aan kan doen. Meestal komt het dan ook wel goed. Ik heb recentelijk ook weer iets moeten beslissen. Het voelt als de juiste keuze, maar of dat echt zo is… de tijd zal het leren.

  • Romy 7 juli 2017 op 7:27 pm - Beantwoord

   Wat onwijs knap dat je laatst ook zo’n moeilijke keuze zelf hebt kunnen maken! Als het goed voelt, dan kan het al bijna geen foute keuze zijn geweest, toch? Ik herken wel wat je zegt. Soms is het verleidelijk om af te wachten en te hopen dat iemand of iets een geweldige ommekeer aan je leven geeft. Maar tegelijkertijd ben jij dan de enige die die ommekeer echt kan realiseren.

 13. Nesrin 7 juli 2017 op 1:07 pm - Beantwoord

  Ik vind het juist een mooie uitspraak en ik krijg er geen allergische reactie van. Ik snap dat de sleutel vinden voor sommigen heel moeilijk kan zijn.

 14. Madelon 7 juli 2017 op 1:43 pm - Beantwoord

  Wat een mooi artikel! En helemaal waar ook

 15. Evelyne 7 juli 2017 op 3:03 pm - Beantwoord

  Op dit moment zit ik even vast in mijn leven. Ik wil het wel veranderen, maar ik kan het niet. Ik word er diep ongelukkig van en heb al meerdere keren om hulp geschreeuwd, maar uiteindelijk is het idd aan mij om er iets aan te doen. Doch de maatschappij helemaal zo makkelijk niet in elkaar zit en het je soms heel moeilijk kan maken. Zo blijf ik in rondjes draaien, denk ik negatief en hoop ik dat het ooit vanzelf wel beter zal gaan. Ik weet niet meer welke kant uit..

  • Romy 7 juli 2017 op 7:30 pm - Beantwoord

   Wat ontzettend naar om te horen dat je je zo rot voelt en echt vast zit in wat je wilt met je leven! Het klinkt alsof je echt klem zit tussen allerlei dingen. In zo’n geval kan hulp vragen ook echt geen kwaad, hè? Misschien kan iemand je persoonlijk advies geven en je helpen om het minder naar te maken. En is het anders misschien een idee om eens wat me-time in te plannen, een lange wandeling te maken en voor jezelf op papier te zetten waar jij nou echt blij van zou worden. Misschien helpt dat je om wat keuzes te maken of in ieder geval te bepalen welke kant je op zou willen. Heel veel sterkte in ieder geval!

 16. Saskia 7 juli 2017 op 3:59 pm - Beantwoord

  Mooi en krachtig artikel! Ben het helemaal met je eens. Net als het feit dat ik vind dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen geluk. Je gedachten/gevoelens kun je alleen zelf beheersen.

  • Romy 7 juli 2017 op 7:31 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je compliment! En jouw uitspraak is ook helemaal raak! Ik merk zelf ook dat ik vaak mijn gedachten zelf een positieve(re) kant op kan sturen, zelfs op een dag waarop alles tegen lijkt te zitten.

 17. Danique 8 juli 2017 op 2:32 pm - Beantwoord

  Ik herken dit heel erg. Ik vind het zelf lastig om bijvoorbeeld beslissingen te maken, dat laat ik liever door een ander doen. Het is wel lastig om alles zelf te moeten ‘beslissen’, maar ik denk dat dat iets is wat je leert hoe ouder je wordt. Je bent van niemand afhankelijk, alleen van jezelf.

  • Romy 9 juli 2017 op 1:41 am - Beantwoord

   Het is ook niet makkelijk om zelf keuzes te maken en je eigen pad te volgen. Het is ook iets wat bij mij nog niet altijd van een leien dakje gaat, maar ik ben er wel in de loop der jaren beter in geworden. En als je ergens echt niet uitkomt, is het nooit verkeerd om toch wat advies te vragen of je situatie met iemand anders te bespreken. Soms kan diegene je dan net het zetje in de goede richting geven.

 18. Myriam 8 juli 2017 op 4:58 pm - Beantwoord

  Klopt helemaal!

 19. Vivian 14 juli 2017 op 7:17 pm - Beantwoord

  Helemaal waar! Vaak moet je gewoon even beseffen dat je zelf spijkers met koppen moet slaan als je iets wilt, iets niet wilt of iets wilt veeranderen. En dan kan er vaak heel veel, ook al dacht je misschien van niet.

 20. Mike 20 juli 2017 op 10:15 am - Beantwoord

  Hei Romy. Super bedankt voor dit supermooie artikel! Dit zijn de worden waarnaar ik op zoek was. Ik ben het er helemaal met je eens dat je niet alles zelf kunt oplossen. Maar je oren alleen maar laten hangen naar andere mensen, is absoluut niet goed. Zo ben ik er nu pas erachter gekomen dat ik me oren toch teveel naar andere mensen heb laten hangen. Er zijn hierdoor beslissingen genomen waardoor een situatie is ontstaan waar ik absoluut niet gelukkig van werd. Uitwegen, om hieruit te kunnen stappen, werden steeds kleiner naarmate ik langer wachten. De enige uitwegen die er voor mij nog over waren, zijn behoorlijk beangstigend en supergroot om te nemen. Met een klein duwtje in de rug heb ik heb nu eindelijk de sleutel zelf in handen genomen waardoor de deur naar Noorwegen is opengegaan (iets waar ik al jarenlang van droomde) Er moet nog wel een hoop gedaan worden zoals een baan vinden en lopende studies afronden. Maar dat ik nu in Noorwegen zit en de taal kan spreken, die ik al ruim 3 jaar aan het studeren ben, heeft me al een heel stuk gelukkiger gemaakt. Dus inderdaad, de sleutels heb je zelf in je handen, maar durf ze te gebruiken. Wacht niet te lang maar maak er vandaag nog werk van. Geef niet op, maar blijf doorgaan met zoeken. Ga opzoek naar de juiste sleutel en wellicht vind je morgen de sleutel naar je grootste succes 😉

  • Romy 20 juli 2017 op 11:59 pm - Beantwoord

   Wauw, ik kreeg echt kippenvel van je reactie! Wat ontzettend stoer en mooi om te horen welke stappen je na al die jaren in een toch vrij korte tijd hebt genomen. Zo te horen allemaal stappen die je vanuit je hart hebt gemaakt om toe te werken naar een situatie die misschien niet voor de hand ligt, maar wel een stap is naar waar jij wilt komen in het leven 🙂 Onwijs inspirerend om dat te lezen! Ik wens je heel erg veel succes en plezier toe in Noorwegen. Ik hoop dat je daar echt iets heel moois kunt opbouwen.

Recente blogs

Simpele vegan chocoladetaart met ganache (mini-taartjes)

31 december 2023|Recepten|

Als je mij voor een taart wakker mag maken, dan is het wel chocoladetaart. Hoe machtiger, hoe beter! En ook: hoe meer chocola, hoe blijer ik ervan word. Daarom ging ik in de voorbereidingen voor mijn verjaardag all the way qua hoeveelheid chocola. Deze vegan chocoladetaart heeft een heerlijk luchtige chocoladebodem met daarbovenop een flinke laag chocolade-ganache. Een feestje voor elke chocoladeliefhebber! Ook zin in iets chocolade-achtigs uit de oven? Ik deel graag het recept, waarmee je zelf óf een paar mini-taartjes óf een grote chocoladetaart kunt maken.

Nee?! NEE! | Met deze 5 tips kun jij leren nee zeggen!

24 januari 2018|Persoonlijke groei|

Als er één woord is dat ik alleen met veel moeite over mijn lippen krijg, dan is het wel het woord ‘nee’. Het is een woord van maar drie letters lang, maar toch durf ik mensen niet vaak nee te verkopen. Het gevolg? Soms neem ik iets te veel hooi op mijn vork of doe ik dingen waar ik eigenlijk helemaal niet zo blij van word. Hartstikke zonde en eigenlijk nergens voor nodig! Maar leren nee zeggen, hoe doe je dat dan? Ik belandde laatst in een niet zo handige situatie waarin ik absoluut 'nee' had moeten zetten. Om dat voortaan te voorkomen, bedacht ik 5 tips (voor jou en mij) om te leren nee zeggen. 

5 positieve mantra's om de dag vrolijk door te komen

27 februari 2017|Positiviteit|

Mantra's? Ik vond het als meisje met beide voetjes op de grond lange tijd maar spiritueel gedoe. Toch probeer ik mezelf de laatste tijd zo af en toe een mantra in te fluisteren. En raad eens?! Het doet echt iets met me! Mantra's zijn positieve spreuken waarmee je jezelf toespreekt en waar je vaak niet 100% achter staat. Sterker nog, ze staan vaak lijnrecht tegenover jouw (negatieve) en hardnekkige manier van denken. Juist daardoor kunnen ze je eens op andere gedachten brengen. Wil jij een mantra ook eens een kans geven? Met deze 5 mantra's kun je jezelf de nodige positiviteit influisteren.