Zo kun jij jouw bucketlist waarmaken! (6 tips)

4 dec 2017 | Persoonlijke groei | 33 reacties

Wil jij zwemmen tussen de dolfijnen? De marathon van New York lopen? Of simpelweg ooit in je leven het Anne-Frankhuis bezoeken? Een bucketlist is natuurlijk dé plek om alle plannen op te schrijven die je ooit een keer wilt waarmaken. Maar hoe maak je van die ‘ooit’-plannen werkelijkheid? Ik stelde voor mezelf een bucketlist en een 25 before 25-lijst op met mooie plannen. Gemotiveerd om al die doelen af te vinken, bedacht ik 6 tips om jou (en mij) te helpen om die bucketlist waar te maken. Zo maak jij van je bucketlist een succes!

bucketlist dromen waarmaken

 1. Houd je bucketlist niet voor jezelf. Je bucketlist waarmaken is leuk, maar soms is het nóg leuker om daar andere mensen bij te betrekken. Dat kan zelfs tot de leukste spontane plannen leiden. Wie weet heeft iemand toevallig dezelfde ideeën als jij en kunnen jullie daar samen een mooie belevenis van maken. Ook kan het helpen om anderen over je plannen te vertellen. Dat geeft wellicht een extra stok achter de deur om er werk van te maken. Je weet immers nooit wie er op een verjaardag benieuwd is hoe het met jouw lijstje staat.
 2. Pak je bucketlist er regelmatig bij. Mij helpt het om elke maand weer eens te bekijken wat er op mijn bucketlist staat. Wat heb ik waargemaakt en wat wil ik nog doen? Zo verdwijnen je plannen niet naar de achtergrond, maar houd je ze langere tijd vast en wordt de wens misschien wel aangewakkerd om jouw plannen te realiseren. Het kan helpen om je bucketlist neer te leggen op een plek waar je er niet omheen kunt. Hang de lijst bijvoorbeeld op een prikbord in je studeer- of slaapkamer.
 3. Stel zowel kleine als grote doelen op. Het moment waarop je iets van je bucketlist kunt afvinken, voelt soms bijna magisch. Hoe leuk zou het zijn als je regelmatig iets kunt waarmaken van je lijstje? Om die reden maak ik onderscheid tussen grote doelen, zoals een reis naar Australië, en iets kleinere doelen die ik bijvoorbeeld voor mijn 25e verjaardag wil realiseren. Dat bevalt me goed, omdat ik hierdoor regelmatig een doel kan afvinken.
 4. Stel prioriteiten. Het kost tijd om alle punten op je bucketlist waar te maken. Sterker nog, in principe is een bucketlist nooit helemaal afgevinkt. Om punten van je bucketlist waar te maken, is het daarom goed om prioriteiten te stellen en bewust één of twee dingen uit te kiezen waar je je op dat moment op wilt focussen. Stort je bijvoorbeeld alleen op de marathon die je wilt lopen en tref daar de voorbereidingen voor. Dan maak je het realistischer dan wanneer je alles tegelijk wilt doen.
 5. Stel een concreet plan op. De grote doelen op je bucketlist zijn vaak niet in één keer te realiseren. Een berg beklimmen doe je bijvoorbeeld niet van de ene op de andere dag. Juist dat maakt het zo speciaal als je zo’n doel uiteindelijk kunt afvinken. Om dat te bereiken, is het goed om een concreet plan op te stellen met duidelijke stappen. Die bergbeklimming begint bijvoorbeeld met conditietraining, oefenen op een klimmuur, een proefreis maken en daarna de echte reis plannen. Voor al die kleine stappen kun je subdoelen opstellen om stap voor stap naar jouw grote doel toe te werken.
 6. Werk je bucketlist bij. Mijn ultieme en laatste tip om je bucketlist waar te maken, is om regelmatig je bucketlist bij te werken. Dat kan zijn door behaalde doelen af te vinken, door doelen weg te strepen of door juist iets nieuws toe te voegen. Je bucketlist kan immers continu veranderen. Komt er spontaan iets nieuws in je op? Voeg het toe! Je kunt er bijvoorbeeld een mooi notitieboekje voor aanschaffen waar je regelmatig in kijkt en dat je zo nu en dan aanvult. Een bucketlist zou nooit leeg moeten zijn. Dat is juist het mooie aan zo’n lijstje. Er blijven altijd genoeg mooie plannen over om uit te voeren. ♥

Wat helpt jou om je bucketlist waar te maken?

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

33 Reacties

 1. Darina

  Prioritering en concrete plannnen zijn belangrijk om dingen gedaan te krijgen van mijn bucketlist.

  Antwoord
 2. Sylvia - alovelyadventure

  Voor mij opschrijven en delen met anderen. Zo heb ik een soort stok achter de deur. Ik probeer elk jaar een aantal dingen van mijn bucketlist af te strepen. Ik zet er daarom ook een paar op mijn persoonlijke doelen lijst die ik elk jaar maak. Zo haalde ik dit jaar mijn ehbo diploma en ging ik eindelijk naar de Efteling!

  Antwoord
  • Romy

   Wat goed dat je er bewust elk jaar mee bezig bent om dingen van je bucketlist af te strepen! Mooie doelen heb je dit jaar kunnen behalen! En de Efteling is zó leuk :)

   Antwoord
 3. Neverdullmoments

  Erover praten is inderdaad een hele goede! Dan gaat het echt leven. Wie weet komt er ooit iemand met de tip of een goed voorstel. Ik ben benieuwd hoe het er voorstaat met je bucketlist als je 25 wordt!

  Antwoord
 4. Aneta

  Plannen maken en die ook daadwerkelijk uitvoeren. En dan heb ik het over haalbare plannen. Vanuit ervaring word ik hier veel gelukkiger van dan van plannen doelen die mijlenver van me vandaan liggen

  Antwoord
  • Romy

   Goed punt! Een geweldige onrealistische droom kan soms wel mooi zijn om in gedachten te houden, maar het leukste is natuurlijk als je doelen hebt die je ook daadwerkelijk kunt waarmaken :)

   Antwoord
 5. Maaike

  Opschrijven helpt inderdaad. En er over praten ook. Al pratende kan een wens soms een meer concrete vorm krijgen. Bijvoorbeeld, je wil graag een wereldreis maar al pratende kom je er achter dat je eigenlijk heel graag een maand wil backpacken in Vietnam! Dus ik wil me ook niet te streng houden aan een lijst. Zoals je ook al schrijft, een bucketlist kan best organisch zijn.

  Antwoord
  • Romy

   Juist door over je doelen te praten, kun je ze inderadd concreet maken en erachter komen hoe je het precies wilt vormgeven. Ik vind het zelf heel waardevol om mijn bucketlist regelmatig aan te vullen. Zo blijf ik mooie dingen houden om naartoe te werken :)

   Antwoord
 6. Josephine

  Wat grappig, ik schrijf toevallig vandaag over iets wat ik van mijn bucket list kan strepen: het maken van een (best wel ingewikkeld) victoriaans recept. Op zich is dat natuurlijk geen grote wens, zoals een wereldreis, maar ik ben er wel heel blij mee!

  Ik ben het helemaal met je eens dat je je wensen het beste op kan schrijven – en er ook anderen over kunt vertellen. Om je wensen waar te maken, moeten ze inderdaad niet uit het oog raken. Aan de andere kant…als je er zelf niet veel aan denkt, is het misschien geen échte wens, maar iets wat je van jezelf gedaan moet hebben? Een té lange lijst van dingen die ik nog wil / moet doen voor mijn pensioen zou me denk ik alleen maar zenuwachtig maken ;-).

  Antwoord
  • Romy

   Alleen maar mooi dat je ook iets kleiners als een recept uitproberen op je bucketlist hebt staan!
   Ik kan me voorstellen dat het ook wel wat heeft om een korter lijstje te hebben met punten die je écht heel graag wilt. Zelf vind ik het fijn om regelmatig heel wat kleinere dingen op mijn bucketlist te hebben staan. Dat zijn dan misschien niet altijd levenswensen, zoals een geweldige reis, maar wel mooie doelen die ‘gewone’ dagen net iets bijzonderder kunnen maken :) Maar een ellenlange lijst? Dat kan inderdaad ook wel wat zenuwen geven als je je bedenkt dat niemand 200 jaar oud wordt ;)

   Antwoord
 7. Laura

  Ik heb eigenlijk niet echt een bucketlist, wel dromen die ik wil verwezelijken, maar die zet ik juist liever niet op een lijstje die laat ik liever op mijn pad komen. Dingen die wat kleiner zijn doe ik meestal zo snel mogelijk ;)

  Antwoord
  • Romy

   Eigenlijk ook wel een heel mooi idee om af te wachten wanneer die mooie dingen op je pad komen! Ik kan me voorstellen dat dat ook heel fijn werktt! En alleen maar fijn dat je kleinere doelen graag meteen oppakt :)

   Antwoord
 8. Loes

  Concrete plannen maken is denk ik een hele belangrijke! Ik heb eigenlijk alleen een bucketlist in mijn hoofd, misschien moet ik hem eens echt opschrijven zodat ik plannen kan gaan maken.

  Antwoord
  • Romy

   Wat mooi dat je zo goed je bucketlist in je hoofd hebt zitten! Bij mij heeft het wel geholpen om hem op te schrijven, omdat ik dan concreet op papier heb staan wat ik zou willen doen en daar regelmatig even naar kan kijken :)

   Antwoord
 9. Anna

  Wat een super fijne tips! Zelf heb ik eigenlijk helemaal geen bucketlist, er zijn wel dingen die ik nog wil doen, maar die dingen zitten vooral in mijn hoofd. Misschien toch maar eens opschrijven!

  Antwoord
 10. EmilyLotus

  Jaaa, ik ben gek op een bucketlist maken haha. Het helpt mij echt om doelen en plannen op te schrijven. Het geeft me ook meer het gevoel alsof ik het waar kan maken. Maakt me enthousiast en hoopvol. :)

  Antwoord
  • Romy

   Wat mooi dat een bucketlist je zo enthousiast kan maken om je doelen waar te maken. Het kan inderdaad echt helpen om het concreet op papier te hebben staan. Zelf vind ik ook dat het extra magisch voelt als je de doelen ouderwets met pen kunt doorstrepen zodra je ze hebt bereikt ;)

   Antwoord
 11. Johanne

  Oh, ik zou zo graag willen dat mijn hoofd zo gestructureerd was als de jouwe! Als ik dit zo lees denk ik: ja, duh, zo moet ik het doen. Terwijl als ik er zelf over nadenk ik alleen maar overloop van alle gedachten in mijn hoofd, haha. Leuk idee om het ergens op te hangen. Denk dat ik dat ook ga doen, in een mooie opmaak, zodat ik er daadwerkelijk moeite in heb gestoken. Fijne tips weer Romy, heb je artikel even opgeslagen voor later!

  Antwoord
  • Romy

   Wat leuk om te horen dat je iets aan mijn artikel hebt! :) Opschrijven kan zeker helpen! Ik ben ook jarenlang iemand geweest bij wie de wilde plannen door het hoofd schoten, terwijl ik die plannen vervolgens vergat en niet echt waarmaakte. Het is soms fijn om iets concreet op papier te hebben staan, zeker als je het in een mooie opmaak kunt gieten en er elke dag aan herinnerd wordt :)

   Antwoord
 12. Lianne

  Goede tips! Ik moet echt eens wat meer punten op mijn bucketlist gaan doen/uitvoeren. Want voor ik het weet, ben ik weer twee maanden verder en heb ik er nóg niks van afgestreept! Misschien is het inderdaad een leuk idee om onze bucketlisten eens door te spitten en te kijken wat we met z’n tweeën kunnen doen? :)

  Antwoord
  • Romy

   Ja, superleuk idee! Het lijkt me heel tof om binnenkort eens onze bucketlists naast elkaar te leggen. Er zit vast wel iets tussen wat we samen kunnen waarmaken :)

   Antwoord
 13. marleen

  Haha, wat Johanne zegt! Ik ben ook zo’n mega chaoot :P Ik ben heel slecht in lijstjes (da’s meer Jonna haar afdeling!) dus ik heb geen concrete bucketlist.
  Ik ben wél aan het sparen voor een tripje New York. Ik vind dat ik daar gewoon een keer naartoe moet :)

  Antwoord
  • Romy

   Haha, ik kan me voorstellen dat niet iedereen van de lijstjes en concrete plannen is ;) Maar een tripje New York is ook al heel gaaf, bucketlist of niet ;)

   Antwoord
 14. Sandra

  Wat een goede tips geef je! Ik vind vooral de eerste een goede. Je plannen en ideeën delen vind ik een goede manier om geïnspireerd te raken en zelf ook verder te komen. Bij mij helpt het vooral ook om subdoelen te creëren en zo gemotiveerd te blijven en je steeds dichtbij je doel zien te komen. Fijne manier!

  Antwoord
  • Romy

   Subdoelen kunnen inderdaad echt helpen om het concreet te maken en ook naar je einddoel toe te werken. Dat maakt het dan des te mooier als het uiteindelijk is gelukt :)

   Antwoord
 15. Nienke

  Wat leuk, ik ga deze maand een bucketlist maken! Ik heb gek genoeg helemaal geen bucketlist.. hoogtijd om er eentje te maken!

  Antwoord
  • Romy

   Wat leuk dat je ook een bucketlist gaat opstellen! Ik ben heel benieuwd wat erop komt te staan :)

   Antwoord
 16. Kim

  Hele goede tips! Ik moet ze eens gaan uitvoeren, want dan komt er wat van mijn lijst.

  Antwoord
 17. Marsha

  Handige tips heb je gegeven. Het is zeker belangrijk om kleine en grote doelen te hebben!

  Antwoord
 18. Nesrin

  Erover praten helpt inderdaad! Ik heb geen echt lijstje op papier maar wel een bucketlist die soms veranderd in gedachten.

  Antwoord
 19. Nikita

  Ik heb heel wat doelen, maar laat ze rustig komen wanneer de tijd daar is. Toch zal ik er wel voor vechten. Ik heb nog niet een heel concrete bucketlist, maar ik heb wel enkele ideetjes. Mijn motivatie is vooral dat ik weet dat het fantastisch moet zijn om je dromen waar te maken. Dat is gewoon waar ik voor leef. Ik wil dolgraag een boek uitgeven, want ik weet hoe fijn het is om herkenbaarheid te vinden in een boek. En dan kan ik mijn onzekerheid, pestverleden in een boek verwerken en het zelf ook verwerken. Verder wil ik de wereld zien, al zal dat in stapjes zijn. En mijn droomjob is natuurlijk illustrator worden!

  Antwoord
  • Romy

   Wat een prachtige doelen heb je, zeker je droom van een eigen boek! Ik hoop dat je die doelen alle drie kunt waarmaken :) Heel mooi dat je graag echt voor je doelen vecht! Bucketlist of niet, het belangrijkste is dat je je mooiste doelen achternajaagt :)

   Antwoord
 20. Saskia

  Het een stap nemen is altijd al een goed begin :-)

  Kleine doelen, grote dromen. Ontzettend leuk om mee bezig te zijn.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente blogs