joy of missing out 4

Joy of Missing Out (JOMO): 9 tips om te accepteren dat je soms dingen mist

  • 6 januari 2025
  • 2 Reacties

Misschien ken je de term FOMO wel: Fear Of Missing Out. Oftewel: de angst dat je fantastische dingen mist als je niet naar dat ene feestje gaat, een vriendinnenafspraak afzegt, etc. Maar soms is het juist héérlijk als je dingen kúnt missen. Er bestaat ook zoiets als Joy Of Missing Out. Soms is het heerlijk om ergens niet bij te hoeven zijn, om als eerste weg te gaan bij een feestje of om de werkborrel zelfs af te slaan. Het geeft je de rust die je nodig hebt om van andere momenten nóg meer te genieten. Alleen, hoe voorkom je het knagende gevoel als je ergens niet naartoe gaat? Wat kun je doen om blij in plaats van gefrustreerd te raken als iets niet lukt? Dit zijn 9 tips van mij als ex-FOMO’er.

FOMO vs. Joy Of Missing Out

Joy Of Missing Out (JOMO) is de fijnere tegenhanger van Fear Of Missing Out (FOMO). Het betekent dat je je niet druk maakt over dingen die je mist, maar er juist van geniet dat je niet overal bij hóeft te zijn en niet alles hóeft mee te maken.

Fear Of Missing Out is de angst om iets te missen als je bijvoorbeeld een feestje afslaat, je social media 3 dagen links laat liggen of niet meegaat op die ene reis met vrienden. Als je last hebt van FOMO, heb je vaak de drang om alles uit het leven te halen. Dat is natuurlijk iets moois, maar het kan ook angst aanwakkeren. Want wat als je een keer mooie kansen laat liggen of niet alles doet wat je had kunnen doen? Bij FOMO kan die angst zelfs zo hardnekkig zijn dat je misschien tegen beter weten in toch maar ‘ja’ zegt of ergens naartoe gaat.

Joy Of Missing Out betekent dat je er juist bewust voor kiest om bepaalde dingen te missen en er ook van geniet dat je niet óveral bij hoeft te zijn en dat je niet alles en iedereen op de voet hoeft te volgen. Je kunt er ok van genieten als jij een keer thuis op de bank zit terwijl de rest van je vriendenclub een borrelavond organiseert, of dat je je partner alleen ergens naartoe laat gaan, zodat jij iets anders kunt doen. En dat dan zonder schuldgevoel of “Oh maar wat als ik wel was gegaan?”-gedachten.

Joy Of Missing Out: genieten van alles wat je mist

Die Fear Of Missing Out komt deels doordat we gewend zijn dat er bijna altijd en overal prikkels en mensen zijn. Zelfs als je thuis op de bank zit, kun je continu met anderen in contact zijn via apps en social media. En als je dan een keer in je uppie door je telefoon scrolt, word je geconfronteerd met alle fantastische en gave dingen die anderen wel niet doen met hun vrije tijd. Of met alle prachtige reizen, volle weekenden en gave feesten van anderen. Dan kan het (onterecht) voelen als “je tijd verdoen” wanneer jij onder een kleedje een boek leest.

Dat terwijl dingen missen je juist veel kan brengen. Alleen zijn of het rustig aan doen dwingt je om vaker te reflecteren en na te gaan of je nog doet wat je wilt doen. Ook zijn juist je me-time-momenten dé tijd waarin je kunt ontprikkelen en even de drukte en hectiek van je afschudt. Bovendien helpt Joy Of Missing Out om blij te zijn met minder. Je focust op wat je wél hebt of doet en kunt daar blij van worden, in plaats van steeds na te denken over alles wat je óók nog had kunnen doen, hebben of zien.

joy of missing out 4

Hoe kun je Joy Of Missing Out ontwikkelen?

Oké leuk, die Joy Of Missing Out! Maar wat kun je doen om vaker te genieten van de dingen die je mist of waar je niet bij bent? Het begint met minder focussen op alles wat je potentieel moet missen, en juist je aandacht verleggen naar wat je ervoor in de plaats krijgt als je iets mist. Maar oké, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Dit zijn 9 tips die mij helpen om FOMO minder vaak de kop op te laten steken.

1. Focus niet op waar je ‘nee’ tegen zegt, maar op waar je ‘ja’ tegen zegt

Elke ‘nee’ tegen een ander staat ook voor een ‘ja’ voor jezelf. Maar goed, dát cliché kende je vast al. Laat ik het anders verwoorden: met elke keer dat je met tegenzin ‘ja’ antwoordt, zeg je daarmee ook ‘nee’ tegen jezelf.

Als je ergens niet naartoe gaat of ‘nee’ zegt op een verzoek, focus dan eens niet op alles wat je daardoor moet missen. Dus denk niet aan hoe geweldig dat feestje misschien wel is en zie ook niet voor je hoe teleurgesteld je vriend misschien is dat jij er niet bij bent. Focus in plaats daarvan op wat het je brengt om hier niet naartoe te gaan. Denk aan een vrije avond, de tijd om rustig te avondeten, extra tijd met je liefde, genoeg slaaptijd om bij te tanken en de kans om morgen uitgerust uit bed te stappen.

Sinds ik er op die manier naar kijk, vind ik het veel makkelijker om ‘nee’ te zeggen. Ook helpt de “Waar zeg ik ja tegen?”-vraag mij om op het moment zelf Joy Of Missing Out te voelen en oprecht gelukkig te zijn dat ik ergens niet bij ben.

Zo werd ik laatst uitgenodigd voor een werkdiner dat 5 uur duurde en waarvoor iedereen zelf een gerecht voor 25 personen moest maken. Het leek me zeker leuk, maar ik had het die dag al druk, kreeg al stress van het idee aan ‘koken voor 25 personen’ op zich en snakte vooral heel erg naar 2 vrije vakantieweken. Dus zei ik ‘nee’. En in plaats van te denken aan de gezellige pubquiz, de hapjes en de contacten die ik dan miste, focuste ik me erop hoe fijn het was om die avond gewoon thuis te eten en 5 uur lang voor mezelf te hebben. Daardoor voelde die ‘nee’ minder erg.

2. Maak er een gewoonte van om je telefoon weg te stoppen

Op veel loze momenten is de telefoon er al snel bij gepakt. Yup, ook ik maak me daar schuldig aan. Als ik 5 minuten op de bus wacht, biedt dat toch maar mooi kans om een appje te beantwoorden. Wanneer ik in de wachtkamer van de tandarts zit, scrol ik de wachttijd weg. En ook als een film wat saai blijkt, is de telefoon na een paar minuten uit mijn zak getoverd.

Maar weet je hoeveel rust het je kan brengen als je die loze momenten eens lekker loos laat? Dus als je ze telefoonvrij doorbrengt? De laatste tijd probeer ik dat vaker te doen. Dan lees ik een tijdschrift bij de tandarts, filosofeer ik wat over onbelangrijke levensvragen terwijl ik op de bus wacht of adem ik bewust in en uit als ik naar een film kijk die ik maar matig vind. Daardoor ben ik meer in het moment én ben ik niet steeds bezig met de hele wereld die achter mijn telefoonscherm schuilgaat.

In je telefoon wachten altijd tienduizend prikkels op je. Maar laat die gerust vaker aan je voorbijgaan. Dan zal je merken dat je heus niet zoveel mist als je telefoon vaker in je tas of in je broekzak blijft zitten. En dat het soms ook best fijn is om eventjes helemaal niets te hoeven.

joy of missing out 6

3. Zet zoveel mogelijk notificaties uit

Die gewoonte voerde ik vorig jaar door en het bleek voor mij dé manier te zijn om minder aan te staan. Social media zijn zo slim in elkaar gestoken dat ze jou aanmoedigen om zo lang mogelijk te blijven plakken. Dus als je eenmaal je telefoon erbij gepakt hebt, is het verrekte lastig om zelf je scrolsessie weer te beëindigen. Om die reden heb ik mijn telefoon altijd op ‘Niet storen’ staan, zodat er geen notificaties hoorbaar binnenkomen. Alleen als iemand uit mijn contactenlijst me belt, hoor ik dat. Daardoor bepaal ik weer zelf wanneer ik mijn telefoon oppak in plaats van dat mijn telefoon mijn tijd en aandacht controleert.

Sinds ik die stand op mijn telefoon heb ontdekt, zit ik veel minder op “de socials”. Dat helpt mij ook om minder bezig te zijn met de levens van anderen of alle mogelijke avonturen die ik wel niet had kunnen beleven. Social media confronteren je namelijk voortdurend met alle andere opties die je had kunnen kiezen. Andere plekken waar je kunt wonen, andere vakantiebestemmingen die je kunt kiezen, andere werkkeuzes die je kunt maken… Niet gek dat het daardoor nooit genoeg lijkt.

Als je stopt met kijken naar de paar allermooiste stukjes van het leven van een ander, is er meer ruimte om je te focussen op jouw leven. Op jouw hoogtepunten én op de dingen waar je juist in wilt groeien. Zonder steeds met de “Oh, zo kan het ook!”-ruis van anderen geconfronteerd te worden.

4. Geef jezelf tijd om te mindwanderen

Ik vind mindwanderen een geniaal woord. Je kunt het ook niksen of dagdromen noemen. Maar welke naam je er ook op plakt, het komt erop neer dat je jezelf even verliest in je gedachten of fantasieën. En dat je dus minder bezig bent met de wereld om je heen en alles wat nog moet of wat je wel niet zou kunnen doen.

Dit soort momenten helpen om tot rust te komen en te “herstellen” van een drukke dag. Maar los daarvan zijn het ook precies deze momenten waarop vaak nieuwe, creatieve ideeën of mooie plannen ontstaan. En dan niet plannen gebaseerd op wat anderen allemaal wel niet doen of wat zij van je doen. Nee, plannen op basis van wat er in jouw hoofd omgaat.

Dus geef jezelf de tijd om soms écht helemaal niets te doen, met een kop thee naar buiten te staren en jezelf in je fantasierijke gedachten te verliezen.

joy of missing out 6

5. Schrijf je uit voor reclamemailings

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar bij mij wakkeren reclamemailings altijd fikse FOMO aan. Terwijl je denkt dat je best gelukkig bent, wordt je door reclame bestookt met alles wat je nóg meer zou kunnen hebben, doen of nastreven. Door sommige businesscoach-e-mails vraag ik me op slag af of ik mijn schrijfbedrijf wel zo goed aanpak als ik geen zogenaamd 6-figure-business heb en nog geen 4-urige werkweek heb. De C&A-mailing laat je geloven dat je garderobe niet meer zo trendy is als je dacht. En in weer een andere mailing vind je tips om nu eens écht de beste versie van jezelf te worden. Alsof de oude versie van jou nog niet genoeg was.

Herken je die FOMO door marketingmails? Schrijf je dan uit voor zoveel mogelijk e-mails die je dingen willen verkopen. Abonneer je alleen op nieuwsbrieven die je echt interessant vindt. En haal eens in de maand de bezem door je inbox door je uit te schrijven voor alle mailings die jouw geld-uitgeef-zin aanwakkeren zonder dat je daarop zat te wachten.

Ik krijg bijvoorbeeld geen enkele mailing meer van kledingwebshops. Sinds ik daardoor niet meer gelokt wordt naar kledingshops, voel ik ook nooit meer de drang om nieuwe kleding te kopen. Wat een verademing en nog een fijne besparing ook! Ik kan daardoor weer blij zijn met de kledinggarderobe die ik al heb.

6. Vraag je af “Waarom zeg ik hier ‘ja’ op?”

Deze vraag heeft mij geholpen om vaker ‘Nee’ te zeggen. Op momenten dat ik twijfelde of ik wel een ‘Nee’ over mijn lippen geperst kon krijgen, stelde ik mezelf deze vraag:

Als ik nu ‘Ja’ zeg, om welke reden doe ik dat dan?

Ik merkte namelijk dat ik in twijfelsituaties vaak om de verkeerde reden ‘Ja’ zei. Om een voorbeeld te geven: een onbekende vroeg me eens of ik voor hem een paar gratis teksten wilde schrijven. Met een goede reden: hij had een stichting en kon alle hulp goed gebruiken. Het zou een opdracht van hooguit 6 uur zijn. Ik merkte dat ik het lastig vond. Het voelde stom om ‘Nee’ te zeggen, want dan lijkt het net alsof ik een goed doel niet belangrijk vind. Maar als ik ‘Ja’ zou zeggen, dan zou ik nóg meer hooi op mijn vork erbij nemen, terwijl ik het al druk had. Ook was het geen stichting die mij persoonlijk heel erg aan het hart lag (als een dierenasiel me zou mailen, zou ik bijvoorbeeld acuut ‘Ja, ik wil jullie helpen!’ roepen).

Toen stelde ik mezelf de vraag “Als ik ja’ zeg, waarom doe ik dat dan?”. Zo kwam ik erachter dat ik eigenlijk alleen maar ‘Ja’ zou zeggen, zodat de ander me niet stom zou vinden. Best een stomme reden eigenlijk! Toen ik dat eenmaal doorhad, lukte het me beter om wel ‘Nee’ te zeggen. Uiteraard op een vriendelijke manier en met uitleg. Ik voelde me daarna zó opgelucht.

Ook in dit soort situaties helpt trouwens de vraag: “‘Als je nu ‘Nee’ zegt, waar zeg je dan ‘Ja’ tegen?”. In dit geval zei ik ‘Ja’ tegen mezelf niet over de kop werken, vrije avonden daadwerkelijk vrij houden en mezelf rust gunnen. Dat besef maakte het minder stom om ‘Nee’ te antwoorden.

joy of missing out

7. Kijk naar het hele plaatje als je jezelf vergelijkt met anderen

Jezelf vergelijken met anderen kan heel verleidelijk zijn. Zeker als je zelf niet helemaal happy bent met je leven, kijk je al snel naar anderen die het beter voor elkaar (lijken te) hebben. Alleen zo’n vergelijking is vaak om allerlei redenen niet eerlijk:

  • Je kijkt meestal alleen naar de hoogtepunten van een ander, niet naar de mindere momenten die diegene ook heeft.
  • Iedereen leeft een ander leven. De omstandigheden van die persoon zijn waarschijnlijk totaal anders dan die van jou. Daardoor kun je jezelf onmogelijk met diegene vergelijken.
  • Echt iedereen heeft sh*t in zijn leven. Als het niet op dit moment is, dan wel een tijd geleden. De collega die net een fantastische promotie heeft gemaakt, moet misschien thuis ploeteren om de tropenjaren met kleine kinderen heelhuids door te komen. Die slanke, sportieve sportschoolganger heeft misschien wel liefdesverdriet. En je altijd positief ogende buurvrouw kan achter de schermen kampen met relatieproblemen, gezondheidsissues of zorgen over een dierbare.
  • Vaak vergelijk je jezelf met mensen die net stap 100 hebben gezet, terwijl jij met stap 10 bezig bent. Het is logisch dat de ander dan verder is dan jij. Maar laat je daar niet door ontmoedigen. Besef dat jij toch maar mooi bij stap 10 bent, en dat er eindeloos veel mensen zijn die nog aan stap 1 moeten beginnen.
  • Er zijn ook mensen jaloers op waar jij staat. Ja, echt! Ook al heb jij het idee dat anderen het beter voor elkaar hebben dan jij, er zijn altijd ook onwijs veel mensen die een moord zouden doen om te staan waar jij staat. Mensen die alleen maar kunnen dromen van jouw huis, die jouw werk geweldig zouden vinden of die maar al te graag jouw familie, jouw fijne relatie of jouw creativiteit zouden hebben. Als je het zo bekijkt, heb je het nooit écht 100% slecht voor elkaar.

Dus als je jezelf vergelijkt met anderen, kijk dan naar het hele plaatje. Besef dat er veel meer is dan die paar blije foto’s in een Instagram-feed of de vrolijke glimlach die je op het schoolplein of in de supermarkt ziet.

8. Besef dat er geen “normaal” bestaat, alleen “jouw normaal”

Die woorden leerde ik van een coach en ze zijn altijd blijven hangen. Soms vormen we op basis van mensen om ons heen een beeld van wat “normaal” zou zijn. Ik had dat ook. Als ik zag dat 10 andere gasten tot 1 uur bij een feestje bleven plakken, voelde het “niet normaal” als ik om 11 uur wegging. Maar er bestaat helemaal geen algemeen “normaal”. Als je op datzelfde feestje met 10 anderen zou zitten, was je misschien juist de “abnormale” geweest als je tot 1 uur was blijven hangen. Zo zie je maar: “normaal” is nogal subjectief.

Het gaat er niet om dat jij keuzes maakt die “normaal” zijn. Je mag jouw eigen “normaal” creëren. Dus je mag jouw eigen grenzen stellen, ongeacht of een ander die grens ook zo zou leggen. Je mag zelf bepalen of je ergens wel of niet naartoe gaat, wat de rest van de groep ook doet. En je mag zelf beslissen hoe laat je weggaat, los van de keuzes van welke mede-gast dan ook.

Volg je eigen gevoel en ga ervanuit dat dat klopt. Dan maakt het niet uit of een ander dat ook zo zou voelen of kiezen.

Sinds ik op die manier naar dingen kijkt, lukt het mij beter om Joy Of Missing Out te ervaren. Oké, anderen zijn nu lekker nog drankjes aan het drinken of verder aan het borrelen. Maar het is mijn “normaal” om eerder af te taaien en dan thuis nog 1 uur van alleentijd te genieten. Ook prima! Zo doet iedereen waar hij blij van wordt.

joy of missing out 5

9. Zie ook de waarde van rust in

Joy Of Missing Out betekent dat je rust kunt waarderen, ook als je op hetzelfde moment ergens bij had kunnen zijn. Een inzicht dat mij daarbij heeft geholpen, is dat avonturen beleven en drukke agenda’s niet het enige zijn wat telt.

Rust is misschien niet cool en opschepwaardig, maar wel heel belangrijk. Als je nooit bijtankt, heb je ook niet genoeg energie om alle coole en avontuurlijke dingen aan te kunnen. Juist door soms je rust te pakken en ergens niet bij te zijn, kun je energiek en enthousiast naar andere afspraken toe gaan. Rust is geen luxe voor als je er ooit de tijd voor hebt. Het is hard nodig om van de rest van alle plannen in je leven te genieten zonder er uitgeblust naartoe te gaan.

Dus als je een keer rust pakt, weet dan dat je het niet doet om jezelf te plagen, maar juist om al die leuke dingen te kunnen doen. Het is oké. En echt, iedereen heeft rust nodig. Ook de mensen die nu tot het allerlaatst bij een feestje blijven plakken (maar morgenochtend vroeg misschien niet op hun opperbest zijn).

Heb jij weleens Fear Of Missing Out? En zo ja, in wat voor situaties?

hoe kom je af van fear of missing out

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Daenelia 6 januari 2025 op 10:35 am - Beantwoord

    Nee joh, ik heb echt nooit last van FOMO. Lijkt me heel vermoeiend om alles te willen doen en beleven. Of dat alles maar op jouw tijd moet gebeuren, terwijl dat gewoon niet kan. Of dat alles meteen beschikbaar moet zijn en wachten te moeilijk is. Ik ben blij dat ik blij ben met wat ik heb, watik gedaan heb en nooit denk:
    ‘Ik heb liever spijt van wat ik wel gedaan heb dan wat ik niet gedaan heb’. Nee. Ik heb precies genoeg gedaan, ook al heb ik bepaalde dingen niet meegemaakt. Keuzes maken. En daar gewoon blij mee zijn. Niet jezelf achterna rennen, of het jezelf moeilijk maken. Daardoor heb ik ook kans om meer onverwachte dingen te doen. Heerlijk.
    Maar ieder zijn ding! Ik gun het mensen ook als ze echt alles willen en kunnen doen. Voor mij hoeft het niet, maar dat betekent niet dat iedereen moet leven zoals ik.

  2. Alicia 6 januari 2025 op 12:14 pm - Beantwoord

    Ik vind al die speciale woorden en afkortingen voor dingen toch maar vreemd. Haha.

    Verder heb ik geen last van fomo. Ik ga gewoon ergens mee naartoe als ik daar zin in heb. Da’s wel het voordeel van heel weinig vrienden en contacten hebben. Dan is afspreken extra leuk vind ik.

Recente blogs

15 last-minute cadeaus voor je vader (ook ná Vaderdag!)

17 juni 2018|Lifestyle|

Helemaal vergeten dat het Vaderdag is? Is je vader jarig? Of wil je hem zomaar verrassen, maar weet je niet hoe? De pakketten met speciaalbiertjes, grappige sokken en douchegel gaan een keer vervelen., maar gelukkig zijn er genoeg andere cadeaus voor je vader om hem mee te verrassen. Ik zet dan ook 15 cadeaus voor je vader op een rij waarmee jij zelfs op het allerlaatste moment nog iets leuks voor jouw lieve, leuke of grappige vader kunt vinden. Mocht je helaas een vaderfiguur missen, dan kun je met deze cadeaus wellicht ook een andere man in je leven verrassen.

Werk loslaten als je vrij bent, hoe dan? 9 tips!

26 april 2022|Persoonlijke groei, Carrière en ondernemen|

Je werkdag zit erop. Het is tijd om ontspannen in de trein te zitten en de werkdag van je af te laten glijden. Tenminste, dat is de bedoeling. Want op dat moment zet je hoofd het op een ratelen: “Ik had nog geen feedback gekregen van Jan. Daar moet ik iets mee!”. Snel grijp je naar je telefoon om nog vlug een e-mail in elkaar te fröbelen. En als je daar klaar mee bent, zie je een appje binnenkomen. Een klant wil iets van je weten. Maar even beantwoorden? Tja, zo ben je al snel voortdurend bezig met je werk. Al is het maar in je hoofd. Je werk loslaten is een uitdaging - dat weet ik maar al te goed. Maar ik weet ook dat je er gelukkig handiger in kunt worden. Met deze 9 tips bijvoorbeeld!

Dé 12 onmisbare keukenspullen waar ik als amateur-bakker niet zonder kan

19 november 2024|Lifestyle|

Mijn lievelingsmanier om de weekenden door te brengen, is al bakkend en kokend achter het aanrechtblad. Niet heel verrassend dus dat mijn verzameling met onmisbare keukenspullen de afgelopen jaren flink is uitgedijd. Ik begon ooit met alleen een staafmixer en een ovenschaal. Maar inmiddels staat onze la vol met bakvormen, mixers en keukenapparatuur die ik voor geen goud wil missen. Mijn grootste aanraders uit onze eigen keukenkastjes? Die zet ik hieronder op een rij.