foto1 2

DIY | Kaarten maken met servetten (in herfstsfeer)

 • 3 oktober 2019
 • 30 Reacties
Categorieën: DIY

Bij mijn vorige bezoek aan Action viel mijn oog op een pakje met vrolijke servetten. Mijn creatieve brein zag daar direct leuke mogelijkheden in om kaarten te maken. Met de herfst al volop in mijn bol sloeg ik bij thuiskomst enthousiast aan het knippen en plakken. Binnen een uur waren er twee supersimpele maar fleurige kaarten in herfstsfeer uit mijn handen gerold. Ik neem je graag mee in het creatieve proces en laat je stap voor stap zien hoe je zelf kunt kaarten maken met servetten. Extra fijn: veel creativiteit en geduld heb je er niet voor nodig!

Kaarten maken met servetten

Kaarten maken met servetten is hartstikke leuk om te doen. Servetten kosten haast niets, zijn er in allerlei soorten en maten en je kunt er heel wat creatieve kanten mee op.

Wel even een tip vooraf: deze servetten van Action (zie deze shoplog) zijn niet ideaal om figuurtjes uit te knippen en die vervolgens ergens op te plakken. Dat leuke idee had ik ook, maar door de flinterdunne laagjes werd het opplakken van uitgeknipte figuurtjes bij mij één grote kliederboel. De figuurtjes waren nogal dun en door de lijm trok mijn hele kaart krom. Ook zat er meer lijm op mijn vingers dan op de kaart zelf.

Gelukkig had ik nog een plan B in mijn hoofd: de servetten als achtergrond gebruiken. Supersimpel, leuk om te doen en ik was nog blij verrast door het resultaat ook.

kaarten maken met servetten
Uitknippen ging prima, maar het opplakken was iets minder succesvol.

Kaarten maken met servetten – stap voor stap

Voor de kaart gebruikte ik de volgende materialen:

 • 1 servet (bijvoorbeeld van Action)
 • Karton (voor de basiskaart)
 • Plakparels
 • Diverse decoratiematerialen
 • Kleine labels
 • Washi tape
 • Touw
 • Dubbelzijdige tape
 • Lijm
 • Schaar

Hieronder volgen de stappen waarmee je zelf kunt kaarten maken met servetten. Of dat nu deze servetten zijn of voor mijn part servetten die je toevallig nog hebt liggen van het vorige kerstdiner – alles kan!

kaarten maken met servetten
kaarten maken met servetten

Stap 1

Voor het kaarten maken met servetten begin je met een stuk wit karton van ongeveer 20 x 15 centimeter en vouw je dit doormidden. Dit wordt je basiskaart.

Stap 2

Teken daarna met potlood een rechthoek van zo’n 9 x 14 centimeter – net iets kleiner dan de kaart zelf dus. Kies hiervoor een mooi stukje van de servet uit. Ik zorgde er bijvoorbeeld voor dat de vogel links onderin deels op de kaart zou komen en dat de vos prominent in het midden zou staan. Knip de rechthoek vervolgens netjes langs de randen uit.

kaarten maken met servetten

Stap 3

Je zult zien dat de servet uit meerdere laagjes bestaat. Voor deze kaart heb je alleen de bovenste laag (met de opdruk) nodig. Peuter daarom de laag daaronder los. Plak de basiskaart daarna vol met strookjes dubbelzijdige tape. Het is belangrijk dat je deze tape op de kaart plakt in plaats van op de servet. De servet is namelijk zo dun dat hij anders gaat scheuren als je de tape lostrekt.

Stap 4

Kijk daarna goed of je de rechthoek uit de servet echt in het midden van de kaart opplakt. Plak deze rechthoek voorzichtig op de kaart op en druk de servet een beetje aan.

kaarten maken met servetten

Stap 5

Neem vervolgens een of twee kleine labels (deze mini-labels kocht ik ooit via AliExpress) en maak daarbij een strikje met een stuk touw. Plak de labels op een geschikte plek op de kaart op. Ik plakte ze naast de vos, zodat het lijkt alsof de vos twee labels om zijn nek heeft hangen.

Stap 6

Versier de kaart daarna met strass-steentjes, plakparels en andere decoratie. Plakparels zijn onder meer erg leuk om als hartje van een bloem of als oog van een dier te gebruiken.

Stap 7

Voeg ten slotte een paar stukjes washi tape toe als je dat leuk vindt (of als je nog veel washi tape in de kast hebt liggen en je al tijden afvraagt wat je daarmee moet doen). Ik koos voor geruite washi tape van Action en plakte daarvan twee strookjes aan de randen van de kaart.

Het resultaat

Zo ziet het resultaat er dus uit. Zoals je hierboven kunt zien, maakte ik ook nog een minstens zo simpele tweede kaart. Dan is het alleen nog een kwestie van bedenken aan wie ik de kaart ga sturen en er wat mooie woorden in schrijven.

Niet lastig toch, kaarten maken met servetten? En nog heel rustgevend ook! Ik kreeg hiervan haast zin in nog meer regenachtige zondagen deze herfst. Laat het typische herfstweer (a.k.a. knutselweer) maar komen! Met twintig servetten in één verpakking ben ik voorlopig nog niet uitgeknutseld.

Heb jij nog ideeën voor leuke dingen om te doen met servetten?

DIY kaarten maken met servetten

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Jantine 3 oktober 2019 op 7:47 am - Beantwoord

  Ze zijn superleuk Romy!
  Een simpel idee om je servetten toch uit te kunnen knippen is ze met behulp van vershoudfolie op papier strijken, dan worden ze verstevigd en kun je ze prima knippen en verwerken.
  (http://www.blog.papercraft.nl/papier-maken-van-een-servet/)
  Maar als achtergrond zijn ze ook top.
  Groetjes
  Jantine

  • Romy 6 oktober 2019 op 2:13 pm - Beantwoord

   Wat een goede tip! Dank je wel! Die ga ik onthouden voor de volgende keer dat ik met servetten aan de slag ga.

 2. Janne 3 oktober 2019 op 8:05 am - Beantwoord

  Leuke kaarten zijn het geworden! Het zal moeilijk zijn geweest om het superdunne papier te verwerken, maar het voordeel is wel dat je dan niet meerdere postzegels nodig gaat hebben om je twintig kilo kaart te versturen 😉
  We boffen maar hier in Nederland met de verschillende seizoenen. De herfst is inderdaad een ideaal knutselseizoen, hoewel ik ’s zomers ook wel graag aan de tuintafel in de zon zit te knutselen. Niet met servetten, want die zouden keihard wegwaaien…

  • Romy 6 oktober 2019 op 2:19 pm - Beantwoord

   Haha, voor deze lichte kaarten hoef ik inderdaad maar één postzegel te gebruiken. Dat scheelt weer 😉
   Net als jij ben ik ook heel blij met de wisseling van seizoenen. Hoewel ik niet per se een herfst- en winterpersoon ben, kan ik ieder Nederlands seizoen wel extra waarderen doordat er altijd weer een wisseling van seizoenen is. Buiten knutselen in de zomer klinkt trouwens ook zeker niet verkeerd. Misschien kan ik dat volgend jaar eens doen op mijn balkon.

 3. Naomi 3 oktober 2019 op 8:07 am - Beantwoord

  Wat een leuk idee zeg! Ik zou er nooit aan gedacht hebben om dit met servetten te doen, maar het resultaat is echt super!

  • Romy 6 oktober 2019 op 2:19 pm - Beantwoord

   Dank je wel! Ik vond het ook echt heel leuk om eens met servetten aan het knutselen te slaan.

 4. Mariska 3 oktober 2019 op 9:23 am - Beantwoord

  Oh wat zijn ze leuk geworden! Zo lekker herfstig 🙂

 5. Irene 3 oktober 2019 op 9:25 am - Beantwoord

  Tof idee om servetjes als achtergrond te gebruiken! Super mooie servetjes ook 🙂 en de uitgeknipte figuurtjes kan je misschien op een blanco kaart gebruiken of aan de binnenkant om in hetzelfde thema te blijven.

  • Romy 6 oktober 2019 op 2:20 pm - Beantwoord

   Dat is inderdaad een leuke manier om de figuurtjes te gebruiken. Altijd leuk om de buiten- en binnenkant van een kaart te versieren 🙂

 6. Darina 3 oktober 2019 op 9:30 am - Beantwoord

  Een heel leuk idee en wat een mooie kaart!

 7. Suzanne 3 oktober 2019 op 9:36 am - Beantwoord

  Wat leuk!

 8. bychristiana 3 oktober 2019 op 10:14 am - Beantwoord

  Ah heel slim inderdaad om het op deze manier te doen! Ik kan me voorstellen dat de meeste servetten te dun zijn. Knippen gaat dan wellicht nog, maar zodra je er dan met de lijmstift over heen gaat….Ik vind het resultaat heel erg cute in ieder geval!

  • Romy 6 oktober 2019 op 2:21 pm - Beantwoord

   Dank je wel voor je compliment! Het knippen ging inderdaad nog wel, maar het opplakken werd één grote kliederboel. Ik ga toch maar speciale servettenlijm kopen voor een volgende keer 😉

 9. Meaghan 3 oktober 2019 op 10:34 am - Beantwoord

  Wat een origineel en creatief idee! Dat ziet er zo leuk uit. Ook helemaal in de herfstsfeer. Ik zou er nooit aan hebben gedacht om servetten te gebruiken, maar het is inderdaad wel een prachtige ondergrond. Degene die dit kaartje van je krijgt, zal er vast enorm blij mee zijn! 🙂

  • Romy 6 oktober 2019 op 2:22 pm - Beantwoord

   Dank je wel! Ik vond het ook wel leuk om eens op deze manier met servetten aan de slag te gaan. Deze servetten waren ook gewoon te leuk om alleen te gebruiken om mijn mond mee af te vegen 😉

 10. Josephine 3 oktober 2019 op 10:50 am - Beantwoord

  Wat zijn ze mooi, Romy! Ik wordt er helemaal vrolijk van. Volgens mij zou jij zo workshops kunnen geven, voor Kerst of Pasen, ofzo!
  Hoe kom je trouwens aan de juiste enveloppen voor je kaarten?

  • Romy 6 oktober 2019 op 2:25 pm - Beantwoord

   Dank je wel voor je enthousiaste reactie! Het lijkt me nog best leuk om eens creatieve workshops te geven. Alhoewel deze servetkaarten zo eenvoudig zijn dat het vast een korte workshop zou worden 😉
   Wat betreft je vraag over enveloppen, ik maak mijn kaarten altijd 10 x 15 centimeter en dan passen ze precies in de standaard enveloppen die je bij bijvoorbeeld Action en Zeeman kunt kopen. Soms blijft er een klein stukje over aan de zijkant, maar dat vind ik niet zo erg.

 11. Wendy 3 oktober 2019 op 2:12 pm - Beantwoord

  “Vroeger” – zo’n twintig jaar geleden – maakte ik elk jaar kerstkaarten samen met mijn moeder. Niet van servetten, maar van steviger papier. En dan alles één, twee of drie keer uitknippen en op elkaar plakken met dik, dubbelklevend plakband, voor een driedimensionaal effect. Daar doet jouw kaart me aan denken. Zoveel werk, zoveel gepruts… :O Maar wel mooi!

  • Romy 6 oktober 2019 op 2:26 pm - Beantwoord

   Ha wat leuk! Die 3D-kaarten maakte ik ook een jaar of 15 geleden. Ook erg leuk om te doen, maar wel veel werk inderdaad. Deze kaart was vergeleken daarmee een stuk eenvoudiger om te maken 🙂

 12. Iris - Thebeautymagazine.nl 3 oktober 2019 op 3:09 pm - Beantwoord

  Wat een leuke servetten. En leuk bedacht om er mee te knutselen!

 13. Mirjam 3 oktober 2019 op 6:40 pm - Beantwoord

  Wat een superleuk idee! Die servetten zijn zó ontzettend schattig.

 14. Anouk 4 oktober 2019 op 11:30 am - Beantwoord

  Mooi zeg! Ik ben stiekem alvast kerstkaartjes aan het maken in mijn vrije tijd

  • Romy 6 oktober 2019 op 2:42 pm - Beantwoord

   Ha wat leuk! Met kerstkaarten kun je er ook echt niet vroeg genoeg bij zijn. Ik kan anders tegen de tijd dat kerst dichterbij komt haast geen kerstkaart meer zien, haha.

 15. Fienny Hendriks 4 oktober 2019 op 12:58 pm - Beantwoord

  Hoi Romy….
  Het zijn hele leuke kaarten die jij hebt gemaakt.
  En de herfst is idd een leuke en mooie maand om daar kaarten over en voor te maken.
  Ik wilde jou ff een tip geven als je dat goed vind.
  Als je kleine delen hebt uitgeknipt (zeker van servetten) dan is dat bijna onmogelijk om o te plakken met een plakstift of lijm.
  Ik lijm die dan met ” MOD PODGE”
  Dat krijg je trouwens ook bij de Aktion.
  Dan lijm je het oppervlak in waar je het plaatje wil hebben en dan leg je het laatje erop en dan druk je het voorzichtig aan.
  Je kunt dan om het te beschermen en eventueel sterker te maken er nog een dun laagje mod podge overheen doen.
  Het moet wel dun ero gesmeerd worden met Bv een kwastje.
  Er bestaat ook echte servettenplaksel.
  Maar met mod poghe gaat het super goed en makkelijk.
  Het is een heel verhaal geworden.
  Maar dan heb je er ook iets aan en kun je er mee aan de slag.
  Ik wens jou heel erg veel “knutselplezier”
  Lieve groetjes van Fienny ??

  • Romy 6 oktober 2019 op 2:49 pm - Beantwoord

   Hoi Fienny, Wat een goede tip! Ik heb inderdaad weleens gehoord dat Modge Podge ideaal is voor servetten. Ik wist niet dat het ook bij Action te koop is. Ideaal! Ik denk dat ik maar snel weer een tripje naar Action moet maken 🙂
   Dank je wel voor de goede tip! En voor jou ook heel veel knutselplezier!

   • Fienny Hendriks 9 oktober 2019 op 4:30 pm - Beantwoord

    Jaaa dan heb je idd een reden om fijn naar de Aktion te gaan.
    De Mod Podge staat bij de flesjes lijm en plaksel.
    Veel plezier ???

 16. Els 5 oktober 2019 op 7:09 pm - Beantwoord

  Wow, wat zijn ze mooi! Zelf nog nooit aan servetten gedacht :-). Dank je wel voor de inspiratie.

  • Romy 6 oktober 2019 op 3:01 pm - Beantwoord

   Dank je! En wat leuk om te horen dat je er ook wat inspiratie uit kon halen. Ik las net in een reactie hierboven dat Modge Podge ook een aanrader is voor het maken van kaarten met servetten. Dat ga ik een volgende keer eens proberen.

 17. Tanny 3 april 2020 op 2:50 pm - Beantwoord

  Ik neem een stuk “kaartpapier” dat iets kleiner is dan de voorkant van de definitieve kaart zelf (aan alle kanten ongeveer een halve centimeter kleiner), dan smeer ik dun in met print oid. Daar plak ik de bovenkant van de servet op, maar ik zorg ervoor dat die aan alle kanten wat groter is (ongeveer halve tot 1 cm). Die randjes vrouw ik naar achter, knip de hoekjes schuin weg zodat je daar geen verdikking krijgt. Dan heb ik dus een enkelzijdig kaartje met voorop de voorstelling en je kijkt niet tegen een witte rand aan omdat de servet erom heen zit. Dat plak ik dan op de definitieve kaart.
  Ik vind dat prettiger werken en je loopt niet het risico dat je door scheef plakken je definitieve kaart verprutst.

Recente blogs

Vegan herfstrisotto met ras el hanout, paprika & rozijnen

15 november 2023|Recepten|

De zomerzon lijkt foetsie, de wind waait harder en een deel van de bladeren ligt alweer op de grond. Oftewel: de herfst is hier. En daarmee ook mijn favoriete kookseizoen. Ik ben niet alleen gek op appeltaart, pompoensoep en pecan pies, maar ook op avondgerechten met heerlijke herfstkruiden. Grote favoriet van dit moment is deze herfstrisotto. Dit is een mix van zo'n beetje al mijn lievelings eetbare dingen: risotto, ras el hanout-kruiden, rozijntjes, kaneel, amandelen en veel groenten. De risotto smaakt door de herfstkruiden en rozijnen een tikkeltje zoetig, maar heeft tegelijkertijd een warm gekruid tintje. Een heerlijk herfstgerecht om op gure herfstdagen bij op te warmen.

Inkiekje #98 | Bouwupdate, brutale buurkat & buitenshuis-dingen

20 november 2023|Persoonlijk|

Nu ik dit fotodagboek terugkijk, sta ik zelf ook versteld van hoeveel er in twee weken kan veranderen. We begonnen met een compleet open huis (als in: een tochtgat zonder achterkant, voorkant en uitbouwdak), maar kregen er een complete uitbouw en achterpui voor terug. Daarnaast had ik veel buitenshuis-dingen voor werk, ontdekte ik dat mooi blauw niet lelijk is, bleek onze buurkat gezellig brutaal te zijn en ontdekte ik een soep die ik nog lekkerder vind dan mijn vertrouwde favoriet. Tijd voor een inkiekje vol verbouwperikelen, eten en meer!

‘Elke dag om 15.00 uur klaar’ | 5 productiviteitstips die ik leerde uit dit fijne boek

1 oktober 2021|Lifestyle, Carrière en ondernemen|

Een werkdag van zes uur en nooit meer aan het eind van de dag onafgevinkte taken hebben staan? Bij het zien van de titel ‘Elke dag om 15.00 uur klaar’ alleen al was mijn nieuwsgierigheid geprikkeld. Dit boek vol productiviteitstips lag de afgelopen weken op mijn nachtkastje en al lezende leerde ik er een heleboel handigheidjes uit. Ik ben zelf al veel bezig met productiviteitshacks, maar heb uit dit boek alsnog veel kunnen opsteken. Mijn 5 fijnste productiviteitslessen uit dit boek deel ik graag met je.