ontspannen 2

Kalm kwartier | Mijn nieuwe gewoonte om mezelf meer rust te geven

 • 13 mei 2021
 • 18 Reacties
Categorieën: Lifestyle, Zelfliefde
ontspannen in 10 minuten

Een kalm kwartier. Het klinkt misschien als een slechte promotiecampagne voor een veel te dure bodylotion. Maar nee hoor, het is een nieuw “ritueel” dat ik voor mezelf heb bedacht om vaker stil te zitten. Ik weet niet hoe het zit bij jou, maar ik vind de drempel best hoog liggen om echt een dag lang te “niksen” of zes uur lang series te kijken. Totdat ik ontdekte dat ontspanning ‘m vaak zit in veel kleinere momenten. Een kwartier tijd kun je elke dag maken – een paar keer per dag zelfs.

Maak het niet te groot

Als je een propvolle agenda hebt, krijg je misschien al stress bij het idee dat je daarin ook nog elke dag twee uur voor jezelf “moet” vrijmaken. Dat terwijl het hele idee van tijd voor jezelf nemen natuurlijk is dat niets moet en alles mag. Voor mij werkt het bijvoorbeeld niet om de hele week heel druk te zijn en dan vervolgens mezelf één dag te geven om volledig bij te tanken. Dan kan ik veel beter elke dag een moment pakken. Of een paar.

Ik hoor vaak om me heen dat mensen geen tijd hebben om uit te rusten. En om heel eerlijk te zijn, is die uitspraak ook weleens over mijn lippen geglipt in een drukke week. Totdat ik ging beseffen, bijvoorbeeld door wél met aandacht te lunchen of wél een keer tussendoor te wandelen, dat tijd voor jezelf nemen echt niet meteen iets groots hoeft te zijn. Je kunt daar ook vandaag – tussen al je dagelijkse beslommeringen door – al tijd voor vrijmaken. Daar hoef je je to-do-list niet eens voor aan te passen. Want de kans is groot dat ontspanning je nog productiever en creatiever maakt ook.

Zoek het in de kleine momenten

Je leest het overal: plan een dag in die alleen voor jou is en waarop helemaal niets moet. Klinkt heel leuk. Is het vast ook. Maar het zal niet voor iedereen even haalbaar zijn. Ik ben alleentijd veel meer gaan zoeken in kleine momenten, naast natuurlijk soms ook een rustdag door. Een keer een wandeling maken, een podcast opzetten als ik de dag start, de tijd nemen voor mijn ontbijt. Dat soort dingen.

Van hollen-vliegen-douchen naar meer zen

Zo’n kalm moment beleef ik bijvoorbeeld onder de douche. Sinds ik voor mezelf werk, heb ik me voorgenomen om nooit meer gehaast te douchen in de ochtend. Ik was douchen na mijn loondiensttijd gaan associëren met haastje-repje shampoo in je haar kwakken en ondertussen een keer of vijf een blik op de tijd werpen. Zo kon ik precies op tijd een sprintje naar de bushalte trekken. Ondertussen stonden de vele potten body butter en lotion al die tijd in mijn badkamerkastje weg te kwijnen. Geen tijd en aandacht voor.

Gelukkig maak ik nu van douchen steevast een moment. Of ik nu deadlines te halen heb of zeeën van tijd heb, ik maak er de tijd voor om me met al dat fijne spul uit potjes en tubes in te smeren en daarvan te genieten. Kost me maar vijf minuten meer dan toen ik nog in de hollen-vliegen-rennen-modus zat, maar doet veel voor hoe ik mijn dag opstart.

De mini-mij-momenten

Ik heb inmiddels een hele waslijst verzameld aan mini-mij-momenten. Een boel (39!) daarvan vind je in dit artikel. Hierbij een paar ideeën waar ik zelf het meest fan van ben:

 • Na het werk een YouTube-filmpje kijken voordat ik me op mijn avondeten stort.
 • Onderweg tig keer van mijn fiets afstappen om mooie bloemen te fotograferen.
 • Een keer wél nagellak opdoen in plaats van zoals altijd met au naturel nagels door het leven gaan.
 • Voor de zoveelste keer de camera erbij pakken om Pip te fotograferen.
 • Mini-make-overs in huis realiseren.
 • Even naast Pippa ploffen, omdat ze de zoveelste te schattige houding aanneemt.
 • Voor het slapengaan nog tien pagina’s uit een boek lezen.
 • Een lijstje maken van dingen waar ik dankbaar voor ben.
 • Een pan met soep maken voor bij de lunch (voor een aantal dagen).
 • Extra tijd besteden aan mijn ontbijt. Geen standaard bammetjes meer hiero!
 • Naar een plek wandelen in plaats van snel op de fiets te stappen.
 • Scrollen door (en dus nagenieten van) de foto’s op mijn telefoon.
 • En die uitgebreide douchebeurt dus!

Het lukt me ook steeds beter om me op die momenten niet te laten storen. Ik laat gerust mijn telefoon overgaan (ook voor die ene belangrijke klant) als ik net van mijn soep aan het genieten ben of met Bart een fijn gesprek heb. Maakt zo’n kwartier nog net wat kalmer.

Geen excuses

“Geluk zit ‘m in de kleine dingen” is waarschijnlijk een van de meest zoetsappige tegeltjeswijsheden, maar in mijn ogen klopt-ie als een bus. Zoek ontspanning, uitrusten en genieten niet alleen in grootse uitstapjes en totale relaxdagen. Leg de lat wat lager en kijk hoe je op meerdere momenten op een dag een mini-moment voor jezelf kunt inplannen. Zoek het in een kwartiertje.

Koop desnoods iets moois voor jezelf als stok achter de deur: die verrukkelijke body butter, het boek dat je al heel lang wilde lezen of neem een een tijdschriftabonnemement. Ja, ook als je kinderen hebt, een hond moet uitlaten of dagelijks twee wasmanden weg te werken hebt, kun je waarschijnlijk wel een kwartier inplannen.

Eén kwartier kan er al voor zorgen dat jij je daarna met frisse energie in plaats van frustratie op je inbox, de wasmand of je huishoudplanning stort.

Wat is jouw favoriete mini-moment voor jezelf?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. NB 13 mei 2021 op 6:25 am - Beantwoord

  Goedemorgen, nou na 50 jaar werken heb ik een gigantisch rustmoment ingepland.
  Ik ga met vervroegd-pensioen, 3 maanden eerder maar toch…………..
  Heerlijk vóór de zomer stoppen met werken, ja dat is mijn moment.
  En dan toch Vaker Vrolijk op de vroege morgen lezen, ook zo’n fijn moment van de dag.

  • Romy 13 mei 2021 op 7:14 am - Beantwoord

   Wat een heerlijk vooruitzicht zeg! Hopelijk kun je enorm gaan genieten van deze periode. Succes nog even met de aller-allerlaatste loodjes! En dank je wel voor je mooie compliment 🙂

 2. Darina 13 mei 2021 op 7:16 am - Beantwoord

  Die kleine rustmomentjes zijn zo fijn. Ik geef mijzelf ‘s ochtends ook meer tijd om rustig op te starten en ook tijdens het werk. Het geeft me veel meer energie.

 3. Zo simpel is dan geluk 13 mei 2021 op 8:55 am - Beantwoord

  Zelf vind ik het inderdaad ook fijn om lekker even de tijd te nemen onder de douche op rustig te ontbijten. Daarnaast staan lezen en wat yogaoefeningen doen ook hoog op mijn lijstje.

 4. Naomi 13 mei 2021 op 9:36 am - Beantwoord

  Prachtig artikel en voor mij best leerzaam. Ik streef ook vaak naar zo’n dag waarop ik helemaal niets moet, maar elke dag een klein momentje (of een paar momentjes) is inderdaad net zo belangrijk. Fotograferen helpt mij daarbij. Dan loop ik niet als een kip zonder kop ‘even snel’ een rondje, maar kijk ik veel bewuster om me heen.

 5. Daenelia 13 mei 2021 op 10:56 am - Beantwoord

  Jouw rustmomenten zijn mij nog te druk 😛 Ik pak mijn rust door gewoon (op het balkon) te gaan zitten en even voor me uit te staren. Met een kop thee, koffie of water. Misschien met een hond of kat op schoot.
  Natuurlijk loop ik ook elke dag met de hond te wandelen. En soms is het alsof hij mij uitlaat, want ik loop dan op de automatische piloot. Vroeger moest ik daarbij inderdaad ook op de tijd letten. Maar dat doe ik ook niet meer. En misschien zit daar wel de winst in: niet meer meedoen aan die onzin van exact op een bepaalde tijd aan je buro zitten. Wat is dat eigenlijk een onzin, waar ik jaren aan mee heb gedaan en nog dacht dat dat iets zei over de kwaliteit van je werk.
  Als je niet meer op de klok let krijg je veel meer kwalitatief gedaan. Punt. En elke werkgever die dat wantrouwt of het er niet mee eens is mag mijn glimmende acherste bijten. …. Ik heb net weer veel Futurama gekeken. Er blijft iets hangen van de catch phrases.

 6. Irene 13 mei 2021 op 12:51 pm - Beantwoord

  Ik heb sinds kort voor mezelf ook beslist dat ik zo vaak mogelijk tijd ga nemen voor mijn avondritueel (gezicht schoonmaken en insmeren en dan nog even lezen). Daarnaast gaan mijn vriend en ik op werkdagen af en toe gewoon eventjes buiten op ons terras zitten (als het weer mee zit). En onze dagelijkse wandelingen met de honden gebruiken we voor babbeltjes. Gek genoeg zie ik nu ook de tijd die ik nodig heb om mijn baby in slaap te helpen als een rustmoment. We gaan op de rand van het bed zitten, ik geef zijn flesje en houd hem dan in mijn armen tot hij slaapt. Het is af en toe ook een gevecht hoor maar als het wel vlot gaat is dat echt even een momentje dat ik pak voor ik weer naar de woonkamer ga en mijn huis weer ‘moet’ opgeruimd worden.

 7. Janne 13 mei 2021 op 2:07 pm - Beantwoord

  Heel herkenbaar, die behoefte om wat rustmomenten in de dag te hebben! Soms vind ik zo’n dag waarbij je maar doorraast en to do na to do af kunt strepen wel lekker, maar het leven is geen sprint. Ik ben zelf nu al ruim 2 jaar met de nodige moeite aan het herstellen van een burn out / totale psychische crash, en leren om rust te vinden is daar héél belangrijk voor. Je kunt niet de hele dag gaan niksen, want dan slaap je niet goed meer, dus je moet een balans zoeken tussen rust en activiteit. Ik wandel nu ook heel veel.

 8. Noor 13 mei 2021 op 2:18 pm - Beantwoord

  Vorig jaar, toen ik in mijn laatste bachelorjaar zat, werkte ik 24/7 (nu ja, zo goed als ) voor school. Fitnessen, studentenwerk, rustig douchen, wenkbrauwen epileren, leuke outfits aandoen,… Dat zat ‘m er niet in. Ik had er geen ”tijd” voor. Maar tijd is inderdaad iets dat je zelf moet vrijmaken. En dat begint inderdaad in de kleinere dingen. Zo schreef ik in mijn notities bv een ‘morning routine’ stap voor stap (en uur per uur) uit en dat hielp. Sinds ik werk zorg ik ervoor dat ik wel tijd heb voor mezelf. Zo beantwoord ik berichten vanaf nu enkel ’s avonds na 21u, laat onbelangrijke mails voor wat het is, stel leuke outfits samen en zet de laptop door de week uit.

 9. Meaghan 13 mei 2021 op 9:46 pm - Beantwoord

  Herkenbaar dit! Wat goed dat je dit doet en dat je jezelf toestaat om die tijd te nemen. Ik heb naast mijn werk en andere verplichtingen ook echt wel even me-time nodig en sinds ik werk, kan ik mezelf dat ook meer gunnen. Tijdens mijn studies was hier echt nauwelijks ruimte voor en was ik constant met school bezit en als ik niet met school bezig was, ging ik sporten, deed ik (verplicht) sociale dingen en moest ik nog heel veel andere dingen van mezelf. Ik nam toen echt te weinig me-time. Maar mijn leidinggevende en mijn coach hebben mij laten inzien dat je je werk beter kan doen als je ook tijd voor jezelf inplant en dat je dan ook een gelukkiger persoon bent. Daarom kan ik de laatste tijd makkelijker even een kwartiertje of een half uurtje iets voor mezelf doen, zonder mij schuldig te voelen of in paniek te raken. Me-time is voor mij een YouTube filmpje of serie kijken, lezen, lekker eten en even niks anders doen dan dat, jouw blog lezen (en ook een aantal andere blogs), zelf bloggen of even dansen. Heel fijn dat ik mezelf dat steeds meer gun!

 10. bychristiana 14 mei 2021 op 11:04 am - Beantwoord

  Ja hoor, ik heb zeker van die rust momentjes. Een van mijn favoriete momentjes is wanneer het zonnetje schijnt, buiten onder de overkapping in de hangstoel zitten, en liefst met Sketch op schoot, daar kan ik enorm van genieten.

  • Romy 17 mei 2021 op 11:39 pm - Beantwoord

   Dat klinkt héérlijk, zeker met de fijne zon erbij inderdaad.

 11. Maaike 14 mei 2021 op 3:07 pm - Beantwoord

  Goede tips! Ik hou er van om bij mijn kat te komen zitten als ze lief ligt te slapen op de bank.

 12. Saskia 16 mei 2021 op 1:03 pm - Beantwoord

  Ik probeer het zeker hier in te lassen, erg fijne tips in dit artikel. Als werkende mama is het soms wel een puzzel, die vrije tijd. En wat er dan mee te doen he?! Zoveel leuke dingen haha. Ik probeer het af te wisselen. Mijn favoriete momenten? “s ochtends vroeg opstaan en heerlijk rustig ontbijten/theetje doen en blog/mail bekijken. Mijn boek lezen in bed, en mijn favoriete serie(s) kijken als Noa op bed ligt in de middag. Ook de ochtenden die ik samen met hem heb en daarna moet werken probeer ik af te wisselen met klusjes en gewoon even lekker met hem spelen.

  • Romy 17 mei 2021 op 11:34 pm - Beantwoord

   Wat een fijne momenten allemaal! Ik snap dat vrije tijd plannen als moeder nog net wat lastiger is, zeker met een baan ernaast. Dan moet je het waarschijnlijk echt van bijvoorbeeld zo’n rustig ontbijtje of iets in die richting hebben. Ook heel lekker 🙂

 13. Nikita 17 mei 2021 op 12:03 pm - Beantwoord

  Ik ben daar met de tijd mee wel wat meer op gaan letten. Voor een groot stuk omdat ik geen andere keuze heb. Als ik geen rustmoment neem, dan gaat mijn lichaam daar wel zelf om vragen. En als ik dat lang negeer dan kan het eindigen in het ziekenhuis. Een ‘normaal’ mens kan maar zoveel druk of stress aan. Mijn grenzen lagen vroeger al dicht door de dingen die ik in de loop van tijd heb meegemaakt. Maar nu al helemaal. Ik lees de laatste tijd veel meer en soms lees ik net niet op de trein maar staar ik naar buiten met muziek. Dat klinkt heel raar voor sommige mensen heb ik gemerkt, maar ik kan daar heel rustig van worden. Zeker als het een werkdag van rennen vliegen en hollen is geweest. Eventjes uitblazen voor ik thuiskom. En de laatste tijd speel ik ook heel veel Just Dance. Dat is geen moment waar ik neerzit, maar wel eentje waar ik van geniet. Ik ben sowieso al iemand die het liefst van al hele dagen met muziek in haar oren doorbrengt, maar nu ik met koptelefoon op kan bewegen op muziek. Sommige momenten voel ik echt hoe leuk ik het vind. Niet dat ik zo’n goeie danser ben, maar daar draait het ook helemaal niet om. En ik denk met de tijd dat ik de dansjes ook wel wat beter leer kennen en het dan veel beter gaat.

  • Romy 17 mei 2021 op 11:25 pm - Beantwoord

   Wat ontzettend mooi en knap hoe je uit dat soort dingen rust en genietmomenten kunt halen. Het is zo waardevol om te weten wat jou helpt te ontspannen en tot rust te komen, juist ook nu je meer dan ooit je grenzen en rust nodig hebt <3

 14. Coworking Antwerpen 18 mei 2021 op 6:37 pm - Beantwoord

  Ik kwam zojuist je blogpost tegen en moet zeggen dat het een geweldig stukje informatie is dat je hebt gedeeld.

Recente blogs

Minder moeten? | 9 dingen die heus niet altijd “moeten”

21 november 2019|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

'Moeten' is een woord dat in veel zinnen dubbele aanhalingstekens verdient. We moeten nogal wat. Of beter gezegd: we leggen onszelf heel wat dingen op. Bijvoorbeeld omdat we iets willen waarmaken, aan andermans verwachtingen willen voldoen of omdat we perfect willen zijn. Groot nieuws: veel van dingen moeten we niet, maar “moeten” we. Van onszelf. Tijd om de lijst met “moetjes” drastisch in te korten! Dit zijn 9 dingen die helemaal niet per se moeten.

Mijn 7 grootste miskopen voor mijn interieur

10 juli 2020|Interieur|

Smaak is natuurlijk zo veranderlijk als maar kan zijn. En van sommige spullen zie je ook pas na een tijdje of ze de beste aankoop van het jaar of juist een gigantische miskoop waren. Mijn beste aankopen bewaar ik nog even voor een ander artikel. Laat ik eerst eens de ergste miskopen in mijn interieur op een rij zetten. Geïnspireerd op dit artikel van Styled by Sabine trouwens, waardoor ik meteen leerde dat ik (gelukkig!) niet de enige ben die een aantal niet zo handige aankopen heeft gedaan. Van gammele kasten tot pluizige kleden - dit zijn 7 aankopen die ik je niet zou aanraden.

De maand van… | Juli 2017

1 augustus 2017|Persoonlijk|

Wauw, het is gewoon augustus. Au-gus-tus. Oké, laat ik dit maandoverzicht voor de verandering verder eens niet met het cliché ‘De tijd vliegt’ beginnen. Een ander cliché: het weer. Juli 2017 gaat niet bepaald de boeken in als een tropische zomermaand. Mij hoor je op zich niet klagen, maar een paar graden warmer zou wel leuk zijn. Maar genoeg daarover, wat heb ik zoal gedaan in juli? En how’s life? Juli 2017 was onder andere de maand waarin ik hielp om een stel zevenjarigen in het gareel te houden en de maand van de vuurdoop van mijn bucketlist-tas. Dit en meer lees je in dit maandoverzicht.