kat in een appartement

Kat in een appartement houden? Mijn 9 tips uit eigen ervaring

  • 27 april 2023
  • 12 Reacties
Categorieën: Lifestyle

Al voordat ik ook maar een eigen woning had, had ik één onmisbaar onderdeel van mijn huis heel helder: er móest een kat komen. Maar ik wist ook dat mijn eerste woning een appartement zou worden. En is dat wel zo’n goede match: een kat in een appartement? Ik heb destijds vele websites afgestruind voor adviezen en heb daarnaast een kattengedragsexpert ingeschakeld voor nog een lading persoonlijke tips. Inmiddels durf ik wel te zeggen: een kat in een appartement kan zeker. Onze Pippa oogt hartstikke gelukkig! Maar het hangt wel af van de kat die je hebt. Ik deel onze ervaring én 9 tips die ik zelf of via de kattengedragsexpert heb gekregen.

Kat in een appartement 

Als kattenmens kon ik me een huis zonder kat niet voorstellen. Al vanaf mijn geboorte heb ik nooit zonder katten geleefd. Dus het leek me akelig stil om in mijn eerste eigen huis geen kattengezelschap te hebben. Tegelijkertijd vond ik één ding het allerbelangrijkst: de kat moet gelukkig zijn. Ik zou niet willen dat de muren op het kattenbeestje afkomen of dat hij/zij continu hunkert naar “een buiten”.

Om die reden heb ik vele sites uitgepluisd en mensen om advies gevraagd voordat ik verliefd zou worden op een kat. Op internet en in boeken is veel te vinden over kattengedrag. Daarnaast heb ik, toen Pippa hier net woonde, een kattengedragsexpert over de vloer laten komen. Absoluut een aanrader! Een “therapeut voor katten” klinkt misschien gek, maar zo iemand kan je vaak met kleine praktische tips (een andere plek voor de kattenbak, bepaald speelgoed, etc.) goed op weg helpen.

Gelukkig heeft het tussen Pippa en mij (en Bart!) perfect uitgepakt. Ik ben gek op haar en zou haar voor geen goud willen missen. En te horen aan Pips gespin en het feit dat ze er altijd als de kippen bij is als Bart en ik samen op de bank zitten, is mevrouw net zo happy als wij.

Het leek me leuk om vier jaar later wat dingen op een rij te zetten die ik heb geleerd over een kat in een appartement houden. Zie het als tips of gewoon random hersenspinsels die je als mede-kattenbaasje (in spe) misschien handig vindt om van tevoren te weten.

Tip 1. Kies voor een adoptiekat

Is dat wel een goed idee: een kat in een appartement? In mijn online zoektocht naar een antwoord op die vraag, ontdekte ik veel fijne tips. Op diverse sites las ik het advies om óf een adoptiekat te nemen óf twee kittens. Bij adoptiekatten kun je specifiek op zoek gaan naar een kat die qua karakter goed tegen binnenblijven kan. Een kitten is vaak nog niet buiten geweest en weet daardoor niet beter dan dat binnen zijn huis is, waardoor hij/zij misschien ook buiten minder snel mist. Sommige kittens hunkeren alleen na een tijdje wel naar een buitenplek om hun energie kwijt te kunnen. Daarom kan het helpen om twee kittens (of een kitten en een oudere kat) te nemen. Dan hebben ze elkaar om mee te spelen (scheelt mogelijk ook wat halen in je gordijnen!).

Anyway, zelf heb ik bewust gekozen voor een adoptiekat. Sowieso vind ik het een mooi idee om huisdieren die dat verdienen een tweede thuis te geven. Daarnaast kun je bij adoptiekatten nog beter op zoek gaan naar een goede match. Adoptiekatten zijn meestal kitten-af, waardoor hun karakter duidelijker naar voren komt.

Niet alle katten maak je gelukkig met een appartement zonder tuin. Het lastige is dat je aan een kitten niet altijd kunt afzien wat voor karakter de kat krijgt. Is het op latere leeftijd een rondrennende avonturier die smacht naar buitenlucht? Of is dit een kat vooral graag hele dagen bankhangt? Wanneer je een huisdier adopteert, heb je daar vaak beter zicht op.

Daarom heb ik er zelf bewust voor gekozen een kat te adopteren. Het fijne is dat de vorige baasjes of de asielmedewerkers het karakter van de kat vaak goed kennen. Ik zocht specifiek een kat die geen buitenkat was. Wat bleek? Pippa mocht bij haar vorige baasjes wel naar buiten, maar bleef zelf altijd binnen (Pip is een lichte stresskip en wordt niet blij van vreemde geluidjes). Ze wordt er vooral gelukkig van om vogeltjes vanaf een veilige afstand achter glas te bewonderen. Een goede match dus!

Tip: kijk op Verhuisdieren.nl

Mijn perfecte match (in dit geval Pip dus, niet Bart!) vond ik op Verhuisdieren.nl, een platform dat ik sowieso (ook ongevraagd, sorry!) aanraad aan iedereen die een huisdier zoekt. Je kunt er een profiel aanmaken voor het huisdier dat je zoekt (bijvoorbeeld kat tussen 5-7 jaar, geen balkon of tuin, wel/niet gesteriliseerd) en krijgt te zien welke katten daarop aansluiten. Baasjes die niet meer voor hun dier kunnen zorgen, plaatsen andersom het profiel van hun kat online.

kat in een appartement 2

Tip 2. Koop een (niet te kleine) krabpaal

Buitenkatten krijgen de hele dag door prikkels. Ze ruiken vreemde geuren, zien dingen gebeuren en kunnen achter vliegjes, muizen of andere prooien aan rennen. Binnen is het toch wat minder spannend en komt je kat ook niet vanzelf aan lichaamsbeweging. Daarom is het voor binnenkatten extra belangrijk dat ze wat te spelen hebben. Om die reden hebben wij bewust een mega-krabpaal gekocht (hij is bijna 2 meter!). Die is een grote hit: Pip sloopt krabpalen meestal binnen een jaar omdat ze er zo goed gebruik van maakt. 

Ook al kun je misschien honderd mooiere dingen bedenken voor in je interieur dan een krabpaal, koop er toch één. Je kat zal je dankbaar zijn. Overigens is een krabpaal ook belangrijk zodat je kat zijn nagels kan scherpen. Je hebt vast liever dat dat aan de krabpaal gedaan wordt dan aan je spiksplinternieuwe bank. Krabben is natuurlijk gedrag voor katten, dus ze moeten dat ergens op kwijt kunnen. Dan het liefst op de krabpaal.

Tip: gebruikt je kat de krabpaal niet? Kijk of je hem op een andere plek kunt zetten. Pippa heeft de krabpaal in de eerste maanden nauwelijks aangeraakt. Toen we hem verplaatsten naar een plek bij het raam, ging ze er opeens wel elke dag op zitten. Ze vindt het blijkbaar prachtig om vanaf de hoogste etage van de paal de hele buurt te overzien.

Tip 3. Wees af en toe een entertainer

Elke kat heeft behoefte aan entertainment. De één ongetwijfeld iets meer dan de ander (Pip vindt dutjes doen ook fantastisch entertainment). Maar het is goed om in elk geval de optie te bieden om te spelen. Buitenkatten kunnen hun jachtinstinct kwijt door achter vliegen aan te hollen. Als je kat standaard binnenblijft, moet hij zijn speelsheid ergens anders op loslaten. Daarom kreeg ik de tip van een kattengedragstherapeut om regelmatig met je kat te spelen. 

Katten zijn dol op routines, dus het schijnt extra goed te werken als je er een vast ritueel van maakt. Pippa vindt het bijvoorbeeld enig (vraag me niet waarom!) als ik brokjes naar haar gooi, zodat ze die kan bespringen als een prooi om ze vervolgens op te eten. Tja, als mijn kat blij is, ben ik blij. Dus dat spelletje doen we elke ochtend. Zodra ik de brokjes pak, weet Pip al hoe laat het is en gaat ze er meteen in haar jaaghouding bij liggen. 

Nog een tip die ik je niet kan onthouden: één van de weinige speeldingen voor katten die bij ons een doorslaand succes is, is de voerbal. Daarin stop je brokjes en die rollen er dan uit als je kat er tegenaan tikt. Pip vindt het geweldig en eet bijna al haar brokjes uit die bal. Echt een leuke tip als je je kat lichaamsbeweging wilt geven of als je wilt voorkomen dat je kat het eten wel heel gulzig naar binnen werkt!

Tip: haal voldoende speeltjes in huis

De ene kat wordt al blij van een wc-rolletje of een kartonnen doos; de andere kat wordt graag wat meer uitgedaagd. Zo heeft mijn schoonzus voor haar kat allerlei voerpuzzels in huis, waar de kat altijd gretig gebruik van maakt. Probeer gewoon wat speeltjes en kijk wat je kat wel of niet leuk vindt.

Onder andere via Dierapotheker.nl kun je allerlei kattenspeelgoed en andere handige kattenbenodigdheden (zoals dieetvoer, reismanden en snacks) kopen. Overigens kun je hier ook terecht voor diverse producten voor een hond of knaagdier als je meer huisdieren hebt. Denk aan producten voor het ontwormen van je hond of een vlooienband voor de hond.

pippa21

Tip 4. Zorg dat je kat zich kan terugtrekken

Nu hebben sommige katten daar helemaal geen zin in (Pippa volgt ons graag op de voet naar elke kamer), maar toch is het fijn om de optie te hebben. Hoe klein je appartement ook is, kijk of je een plek kunt creëren waar je kat zonder pottenkijkers kan zitten. Dat kan natuurlijk een extra kamer zijn waar je zelf niet bent, maar je kunt ook denken aan overdekte mandjes in huis of een hoekje achter het gordijn. Pippa vindt het bijvoorbeeld heerlijk om vanachter het gordijn afgezonderd van ons naar buiten te kijken, terwijl ze tegelijkertijd Bart en mij wel goed in de gaten kan houden. 

Het schijnt dat de grootte van je appartement niet heel erg uitmaakt voor de kat (hoewel ik me afvraag of je een kat op 10 m2 moet willen houden). Als je kat maar genoeg plek heeft om alleen te zijn en te spelen!

Tip 5. Vergeet de kattenbak niet

Natuurlijk is het, als je een kat hebt, sowieso belangrijk om regelmatig de kattenbak te verschonen. Maar als je binnenkat er dagelijks gebruik van maakt, is vaak verschonen nog net wat belangrijker. Wel zo fijn voor de kat om naar een fris toilet te kunnen en het bespaart jou ook vieze luchtjes in huis.

Zelf verschonen we braaf wekelijks de hele bak. Tussendoor scheppen we uiteraard regelmatig wat weg met een schepje. Verder gebruik ik al sinds ik Pip heb kattenbakdeodorant. Dat is een soort extra kattenbakgrit dat een subtiele geur afstoot als er urine op valt. Daardoor stinkt onze kattenbak bijna nooit terwijl er toch goed gebruik van wordt gemaakt.

kat in een appartement 3

Tip 6. Maak je appartement kat-klaar

Of je nu met je kat in een appartement, in een rijtjeshuis of in een luxe villa woont, het is altijd belangrijk dat je huis katproof is. Maar in een appartement telt dit al helemaal mee, omdat de kans door het kleinere oppervlak extra groot is dat je kat aan dingen gaat zitten.

Check bijvoorbeeld het volgende:

  • Haal geen giftige planten in huis of zet die op plekken waar je kat niet bij kan. Zo zijn dieffenbachia’s en lelies heel giftig voor katten. Onze Pip blijft gelukkig altijd braaf van planten af, dus bij ons speelt het niet zo (wees gerust: kattenkwaadstreken heeft ze daarnaast genoeg!). Maar als je kat regelmatig aan planten zit, kun je giftige planten maar beter je huis niet in halen.
  • Let op dat je ramen niet te ver open zet. Wij zetten ramen altijd op de kiepstand. En willen we de woonkamer hartje zomer laten doorluchten, dan sluiten we Pip een kwartiertje ergens anders op. Kan ze niet per ongeluk uit het raam vallen!
  • Let op als je de deur opendoet dat je kat niet ongemerkt naar buiten glipt. Vooral als er klussers in huis komen, vind ik dat vaak een ding. Die laten op een of andere manier regelmatig alle deuren wagenwijd openstaan. Daarom zorg ik dat ik er op dat soort moment altijd bij ben en sluit ik Pip dan vaak (samen met mij) op in een aparte kamer.
  • Bescherm dure plaids, etc. tegen haaltjes door een kussen op schoot te leggen als je kat eraan komt. Dat doe ik nu sinds een jaar en heeft me héél veel kapotte spullen (vooral panty’s van één dag oud) bespaard.
  • Creëer een paar fijne hoekjes voor de kat, zodat hij of zij daarin zelf een keuze heeft. De ene kat zit bijvoorbeeld het liefst lekker hoog; de ander wil vooral heel graag dicht bij jou zijn.
  • Is jouw kat een goede klimmer? Probeer gevaarlijke plekken (zoals dat ene plankje boven het aanrecht) af te bakenen. Wat dat betreft hebben wij mazzel met Pip, die liever lui dan moe is. Ik ken mensen die een dagtaak aan hebben aan hun pluizige druktemaker van plankjes en uit potten trekken 😉
plant6

Tip 7. Kijk of je je kat op het balkon kunt laten

Sommige binnenkatten vinden het fantastisch om regelmatig over het balkon te banjeren; anderen hebben die behoefte niet zo. Maar het loont sowieso om te kijken of jouw kat dit iets vindt.

Je kunt je balkon op meerdere manieren katproof maken. Zo kun je stevig gaas (laten) spannen (langs de spijlen of eventueel zelfs in de hoogte over het hele balkon), waardoor je je kat ook zonder toezicht daar kunt laten rondlopen. Ik moet zeggen dat wij Pippa niet op het balkon laten. Ik heb dit wel overwogen, maar om meerdere redenen (o.a. dat ons balkon niet zo geschikt is) doen we dat liever niet zolang Pippa niet zichtbaar hunkert naar buiten. Maar er zijn dus katten voor wie dat wel perfect werkt.

Een andere optie is je kat aan een tuigje op het balkon laten. En als je je trouwe viervoeter wel vertrouwt buiten of een goed afgebakend balkon hebt, kun je hem of haar eventueel los laten rondlopen. Ook je kat uitlaten met een tuigje kan natuurlijk. Misschien moet je er zelf even een drempel voor over om je kat uit te laten, maar sommige katten vinden het fantastisch. Ik vind het zelf juist tof als mensen dat doen omdat ze merken dat hun kat daarnaar snakt.

Tip 8. Geef je kat een uitzichtplek

Die tip kreeg ik, toen ik Pippa net had, van een kattengedragstherapeut. Sommige katten houden graag het overzicht en zitten daarom het liefst zo hoog mogelijk. Pippa is daar zeker een voorbeeld van. Op haar hoge troon (de krabpaal) zit ze altijd op de allerhoogste plank naar buiten te turen. Elke auto ziet ze voorbijgaan en elk vogeltje wordt gespot. 

Dus als je de kans hebt: creëer plekjes voor je kat bij een raam en kijk of je uitzichtpunten kunt maken. Een hoge krabpaal is daarvoor ideaal (ik vind de krabpalen van Ebi zelf altijd kat- én interieurvriendelijk). Of misschien kun je zo’n leuk houten kattentrappetje aan de muur maken. Is nog steeds een grote kattenvrouwtjesdroom van mij voor ooit!

V26

Tip 9. Geef gewoon liefde

Er is van alles waar je op kunt letten als je een kat in een appartement hebt, maar ik geloof dat het allerbelangrijkste is dat je je kat liefde en aandacht geeft. Waar je ook woont en hoe groot of klein je huis ook is, speel met je kat, geef aaitjes, laat hem/haar op schoot zitten als je een schootkat hebt, zorg dat je regelmatig thuis bent…

Een kat in een appartement is zó gezellig. Pippa is zonder twijfel een van de allermooiste “dingen” (wezens!) die me is overkomen. In de eerste twee jaar dat ik hier alleen woonde, was ze altijd het warme gezelschap waar ik zo op hoopte. En nog steeds is ze het kleine meisje waar Bart en ik allebei stapelgek op zijn. Ik ben zo blij dat ze er is én dat ze het geen probleem vindt om in een appartement te wonen.

Nu ben ik trouwens wel heel benieuwd hoe ze ooit bij een verhuizing zal reageren als we wél een huis met tuin en een groter oppervlak hebben. Het zal mij benieuwen (en het zal me ongetwijfeld een paar slapeloze nachten als bezorgd kattenvrouwtje opleveren, maar dat zien we dan wel weer!).

Conclusie: een kat in een appartement kan prima

Althans, dat is mijn ervaring. Zorg er alleen wel voor dat je kat buiten niet mist. Kies een kat uit die ertegen kan, trek soms de entertainersjas aan, haal een hoge troon (krabpaal) in huis en speel samen. Ja, een kat is een verantwoordelijkheid en er komt het nodige bij kijken. Maar er zijn weinig dingen mooier dan de intense onvoorwaardelijke liefde van een huisdier. Daar word ik als kattenvrouwtje én appartementeigenaar nog elke ochtend dolgelukkig van als ik weer van Pip een warm welkom krijg alsof ik net van een zes weken durende backpacktrip terugkom.

P.S. Voor handige tips en kennis rondom kattengedrag, is de website van Praktijk voor Kattengedrag een fijne aanrader. Daar heb ik zelf veel van opgestoken over katten in een appartement én kattengedrag in het algemeen.

Heb jij ervaring met een kat in een appartement? Zo ja, wat zijn jouw tips?

1 6
kat in een appartement 4

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Anne 27 april 2023 op 9:34 am - Beantwoord

    Aaah fijne tips en gelukkig lijken mijn vriend en ik het goed te doen met onze Kroepoek op een appartement. We zijn wel aan het zoeken naar een koophuis met tuin, mega-spannend dat ze dan ook naar buiten kan 😌

  2. Daenelia 27 april 2023 op 9:51 am - Beantwoord

    Onze adoptiekat zou een binnenkant zijn en niet van andere katten houden… Dus twee jaar later was mevrouw de buitentijger die levende muizen meebracht en samenwoonde met een andere kat en een puppy.
    Nee, asielmedewerkers weten het ook niet altijd.
    Overigens werden beide katten weer appartementkatten toen zij senior waren. En dat ging ook prima.
    Katten hechten zich aan jou. Punt.
    Als je voldoende aanwezig bent en je om hen bekommert dan gaat het 99,9% goed. Katten houden er eigenlijk niet van om veel alleen te zijn. Ze kunnen het wel, maar leuk vinden ze het niet.
    Je kent het grapje wel: tijdens de pandemie dachten honden dat we eindelijk onze baan hadden opgezegd om bij hen te blijven! Katten hadden al zien aankomen dat we ontslagen werden omdat we in incompetent waren en daarom thuis zaten …
    Maar aanwezig zijn voor je huisdieren is belangrijk.

    • Romy 5 mei 2023 op 11:18 pm - Beantwoord

      Haha, heerlijk hoe katten soms lekker eigenwijs hun eigen plan trekken en lekker niet zijn hoe de asielmedewerkers ze omschrijven!
      Ik geloof er ook helemaal in dat katten vooral gesteld zijn op mensen en dat het al goed is als je er regelmatig bent. Pip boft met twee (meestal) thuiswerkende baasjes, die straks gewoon meeverhuizen 😉

  3. Ilona Dekker 28 april 2023 op 7:45 am - Beantwoord

    Wij adopteerden Amy ook via Verhuisdieren maar helaas verzwegen de eigenaren dat ze een hartafwijking had en omdat ze uit een zeer gereformeerde familie kwam was ze ook (toen 4) niet ingeënt. Gelukkig wel gesteriliseerd want na 6! nestjes hadden de eigenaren ook wel door dat dit niet langer ging. Dat bracht nogal wat extra kosten met zich mee maar wij vonden dat niet erg én konden het betalen. We woonden eerst in een huis met een tuin maar ik wilde niet dat Amy naar buiten ging en ze was zelf ook niet erg happig daarop. Daarna verhuisd naar ’s Hertogenbosch en na 14 maanden weer naar Nieuwegein, beide keren een appartement met balkon. Verhuizing was geen probleem want Amy is een kat die aan ons hecht. Je schijnt 2 soorten te hebben (heb ik mij laten vertellen) katten die aan hun huis/omgeving hechten (daarom hoor je denk ik wel eens over katten die naar hun oude woonplaats liften/lopen) én katten die aan mensen hechten. Zo te zien en te lezen behoort Pippa ook tot de laatste categorie. Om stress te voorkomen brachten wij Amy in de verhuisweek wel naar een kattenpension maar éénmaal in het nieuwe appartement was het een rondje snuffelen en klaar. Amy heeft overigens wel een vreemde gewoonte bij onrust/angst/onbekende ‘mannetjes’/onweer verstopt ze zich in de onderste badkamerlade. In het eerste huis hadden we een Ikea badkamerkast van Hemnes en kon ze gemakkelijk via de onderkant in de lade komen. In het appartement in ’s Hertogenbosch stond toevallig hetzelfde meubel, hier in Nieuwegein niet en hebben we speciaal voor Amy door onze klusjesman een stuk uit de achterzijde van de lade laten zagen. Daar ligt een handdoek en een kussentje in en wordt het haar ’te heet onder de pootjes’ gaat ze daar liggen. Tsja je moet wat over hebben voor je huisdier:-) Overigens nog wel een tip (althans bij Amy werkte dat) smeer de krabpaal (of mat) in met een beetje valeriaan in een flesje (te koop bij o.m. Etos) dat werkt voor sommige katten. Overigens mochten jullie gaan verhuizen naar een huis met een tuin en wil je zelf wel de deuren openhouden maar geen zorgen hebben over een weglopende Pippa er zijn bedrijven die kattenrennen op maat maken ze zijn er zelfs voor balkons. Sorry voor het lange comment maar als het over katten gaat……..van de week nog in het kattencafé in Haarlem geweest (Keizerstraat 10) aanrader!

    • Romy 5 mei 2023 op 11:16 pm - Beantwoord

      Wat een mooi inzicht dat katten vaak óf aan de mens óf aan de ruimte hechten! Zo had ik er nooit naar gekeken. Pip is inderdaad nogal op mij en Bart gesteld. Ik heb bij mijn ouders ook veel katten gehad, maar heb nog nooit zo’n aanhankelijke kat gehad als Pip.
      Wat schattig trouwens, dat verstoppen in de badkamerla! En hoe lief dat jullie daar een nieuw plekje voor hebben gecreëerd in het nieuwe huis 🙂 Ik heb er ook helemaal zin in om wat nieuwe plekjes voor Pip te creëren in een volgend huis. Het voordeel van een tuin hebben, is dat ze hopelijk door het raam een stuk meer vogels kan bewonderen.

      Goede tip trouwens van de valeriaan! We willen sowieso een kattengedragsexpert een uurtje laten langskomen vlak voor de verhuizing, zodat zij even kan meekijken wat slim is voor Pip (bijvoorbeeld eerst in één kamer laten of meteen het hele huis laten ontdekken). Ben benieuwd of zij nog tips heeft! Sowieso is de krabpaal en zoveel mogelijk dingen waar ze aan gehecht is meenemen, volgens mij een goed idee 🙂 Dus – nogal goed gebruikt of niet, haha, – die krabpaal gaat sowieso mee voordat-ie ooit vervangen wordt.

  4. Johanna 29 april 2023 op 3:38 pm - Beantwoord

    Volgens mij is het goed mogelijk. Het moet geen poes zijn, die vroeger de hele buurt verkende, maar anders is het ok. Ze communiceren toch met elkaar. Eén groot voordeel is, je poes kan niet overreden worden of gejat worden. En dat zou mij toch heel wat hartkloppingen besparen. En niet elke poes heeft een balkon met net nodig. Onze heeft nooit een poging gedaan om zelf maar op een balkonstoel te springen. Dus die mag gewoon zo op het balkon. Helaas heeft onze woning weinig ramen waar ze naar buiten kan kijken en ook nog straat ziet. Maar ja….

    • Romy 5 mei 2023 op 11:08 pm - Beantwoord

      Ja, heel herkenbaar! Ik vind het ook wel prettig dat ik niet bang hoef te zijn dat Pippa wordt overreden of vermist raakt. Dat lijkt me vreselijk om te moeten meemaken!
      En ideaal dat jullie kat op het balkon gaat en dat dat zonder net prima kan! Ik vertrouw Pip daar niet helemaal mee, omdat ze nogal snel schrikt van dingen en bij schrikreacties vaak wat onvoorspelbare (onhandige) dingen doet. Ze is ooit per ongeluk op het balkon gekomen en ging toen tussen de spijlen door hangen om daar vervolgens zelf nog meer in paniek van te raken dan ik. Dus ik geloof dat we allebei gelukkiger zijn met de deur netjes dicht 😉

  5. Patricia 29 april 2023 op 8:31 pm - Beantwoord

    het kan inderdaad prima, ik heb mijn drie katten meegenomen vanuit een eensgezinswoning omdat ik met mijn man ging samenwonen in een appartement en het is even wennen voor ze, maar zodra ze weer een eigen plekje hebben gevonden gaat het prima. Ze mogen op balkon en gaan nergens heen het enige wat ik jammer vind is dat ze niet lekker kunnen rennen zoals ze deden van boven naar beneneden en in de tuin, maargoed ze hebben er zelf weinig last van denk ik

    • Romy 4 mei 2023 op 10:21 pm - Beantwoord

      Wat fijn om te horen dat dat zo goed is gegaan! Ik denk dat het al enorm helpt dat ze lekker wat buitenruimte op het balkon hebben 🙂 En zolang ze zelf het rennen van boven naar beneden niet missen, zijn ze vast helemaal happy met de plek zoals die nu is 🙂

  6. Maaike 1 mei 2023 op 10:20 pm - Beantwoord

    Ik heb een binnenkat uit het asiel, al bijna acht jaar heb ik haar weer 😀 En ze doet het prima binnen. Ik vind dat er teveel ongelukkig en andere nare dingen gebeuren met katten die buiten komen.

    • Romy 4 mei 2023 op 10:17 pm - Beantwoord

      Dat is zeker waar! Ik vind het zelf ook wel een fijn idee eigenlijk dat Pip niet aangereden of aangevallen kan worden. Een fijne bijkomstigheid!
      En wat prachtig dat jij ook een kat uit het asiel een goed nieuw thuis hebt gegeven! 🙂

      • Maaike 4 mei 2023 op 10:29 pm - Beantwoord

        Dank je wel!
        En daarom fijn dat Pip lekker veilig is 🙂

Recente blogs

29x leuke dingen doen in Nederland (uitjes die mij verrasten!)

4 januari 2022|Op reis|

“Wat zullen we vandaag eens doen?” Dat is een vraag die ook ik mezelf regelmatig stel op een weekenddag zonder plannen. Gelukkig hoef je in Nederland nooit ver te reizen voor een leuke besteding van een vrije dag. Ben je uitgekeken op de lokale kinderboerderij en het monument aan de andere kant van het dorp? Dan staat er misschien een origineler idee voor je tussen deze 29 ideeën voor leuke dingen doen in Nederland. Stuk voor stuk uitstapjes die ik je zeker kan aanraden!

Gaan jouw planten dood? 12 tips waarmee dat niet meer gebeurt

11 april 2023|Interieur|

Voordat ik op mezelf woonde, was ik vrij resoluut: "In mijn huis komen geen planten." Niet omdat ik ze niet mooi vind (integendeel!), wel omdat de groene vingers bij mij niet aanwezig waren. Mijn enige vorm van plantenervaring was met een overleden cactus en een verzopen pindaplant. Je begrijpt: ik had geen al te hoge verwachtingen van mijn eigen plantenverzorgings-skills. Gelukkig bleek in de praktijk al snel dat iedereen planten levend kan houden. Zelfs ik! Het is vooral een kwestie van proberen, de juiste planten kopen en heel veel googelen. Dit zijn 12 tips die wij toepassen als planten dood dreigen te gaan of als de groene decoratie er even niet al te florissant bij staat.

Welkom, lieve Pippa! ♥ | Kat adopteren via Verhuisdieren

29 mei 2019|Persoonlijk, Lifestyle|

Mag ik je voorstellen aan mijn nieuwe huisgenoot? Dit is Pippa, een lieve dame van vier jaar oud, die afgelopen zondag bij mij is komen wonen. We hebben eerst langzaamaan aan elkaars gezelschap moeten wennen, maar ik geloof dat we stapje voor stapje goede vriendinnen worden. En dus vond ik het tijd om Pippa uitgebreid aan je voor te stellen. Ik vertel je ook meteen meer over mijn ervaringen met een kat adopteren via Verhuisdieren.

Ga naar de bovenkant