kerst1 1

Mijn kerstwens | 12 dingen die ik jou wens voor Kerst 2021

 • 24 december 2021
 • 11 Reacties
Categorieën: Persoonlijk

“Vrolijk kerstfeest!” Ik moet bekennen dat ik die cliché kerstwens ook op een kerstkaart of twintig heb neergepend. Welgemeend uiteraard, maar wel een tikkie standaard. Voor mijn blog wilde ik het origineler aanpakken. Ik besef maar al te goed dat de feestdagen voor iedereen anders zijn. De één is al maanden aan het broeden op een hoogdravend kerstmenu met zeven gangen, de ander is vooral blij twee dagen los te zijn van verplichtingen. Wat kerst voor jou ook betekent, deze kerstwens is van mij voor jou.

P.S. Als je tussen de kerstwens-regels door spiekt, kun je ook nog een glimp van mijn (tweedehands gescoorde) kerstoutfit opvangen. Ook mijn oude vertrouwde favoriet, het fluffy jasje, is er weer bij dit jaar met kerst.

Ik wens jou voor deze kerst…

 • …dat je ondanks de beperkingen lichtpuntjes mag beleven. Hoe klein of groot ze ook zijn. Of dat nu is in de vorm van een etentje bij je ouders, je allergezelligste kerstsokken aan je voeten of eindeloos uitslapen omdat je helemaal nergens heen hoeft. Ik hoop dat je op jouw manier van die kleine dingen kunt genieten, zelfs al baal je er misschien van dat kerst anders is dan anders.
 • …dat je je geliefd voelt deze kerstdagen en weet dat er mensen zijn die aan je denken, ook als je alleen bent. Ik schreef eens een artikel over single zijn met kerst en hoe je eenzaamheid kunt tegengaan. Weet dat er altijd mensen aan je denken, ook als je door omstandigheden deze kerst home alone bent.
 • …dat je de steun mag voelen van lieve mensen om je heen als het gemis van een overleden dierbare met de feestdagen extra groot is.
 • …dat je jezelf niet verplicht voelt om van kerstdiner naar digitale borrel naar bijkletsdate te gaan als je daar de puf niet voor hebt. Ook al is het kerst, je mag een date met Ben & Jerry’s en Home Alone op de bank verkiezen boven de vele sociale verplichtingen als je het even niet trekt.
 • …dat je het jezelf ook toestaat om niet het zonnetje in huis te zijn als je deze kerstdagen niet lekker in je vel zit. Het is niet erg als je een traan laat vallen aan het kerstdiner of als zelfs van je zo zorgvuldig aangebrachte mascara niets meer over is. Die ene traan kan zomaar het begin zijn van een oprecht gesprek dat je laat zien dat jij er niet alleen voor hoeft te staan.

En ik wens je voor kerst ook…

 • …dat je je prachtig mooi voelt in een outfit waar jij blij van wordt. Of dat nu een driedelig pak of chique kokerjurk of de slobberige trui is die je net snel uit de wasmand hebt gevist. Als jij er maar van gaat stralen!
 • …dat je jezelf de lekkere dingen op het kerstmenu niet ontzegt vanwege calorieën, vetgehaltes, gesloten sportscholen en wat dan ook. Dat je gewoon luistert naar waar jij zin in hebt en zoveel of zo weinig eet als dat het water dat in je mond loopt of juist je opgeblazen buik je vertelt. Zonder je druk te maken over calorieën, dieetverhalen of, als je juist iets wilt afslaan, om de opmerking van je niet zo subtiele tante dat het niet gezellig is om “niet mee te doen”. Je mag eten zonder schuldgevoel, maar je mag ook een gang aan je voorbij laten gaan zonder je rot te voelen. (Ter info: in mijn eetstoornisperiode heb ik mezelf jarenlang de lekkere kerstdiners ontzegd. Ik weet dat meer mensen struggelen met (te weinig of juist te veel) eten tijdens de feestdagen, ook zonder eetstoornis. Weet dat je over je moeite mag praten en daarin voor jezelf mag kiezen. Mijn kerst is oprecht zóveel leuker geworden sinds ik de salades aan de kant heb geschoven, mezelf lekkere dingen gun, maar tegelijkertijd eet op gevoel en het ook eerlijk aangeef als ik geen plek meer over heb voor een toetje.)
 • …dat je je niets aantrekt van hoe je kerst “hoort” te vieren. En dat je – als jij daar zin in hebt – jezelf ook zonder gêne een afhaaldiner van McDonald’s, een avond Netflixen of een kerst zonder sociale dingen gunt.
 • …dat je niet onterecht denkt dat het kerstgras bij de ander groener is. Weet dat Instagram maar 0,1% toont van iemands kerstdagen. De perfecte diners en stralende familiefoto’s zeggen niet alles, dus vergelijk jezelf daar niet mee als jij er op dit moment minder vrolijk of florissant bij zit. Die ene goed gelukte gezinsfoto op Instagram uit een reeks van 98 pogingen laat namelijk niet zien dat vóór die foto de hond heeft overgeven, een kind zat te jengelen en dat moeder wellicht 5 minuten voor het maken van de foto haar make-up heeft gefatsoeneerd na een hormonale huilbui. Je weet nooit wat er achter de voordeur speelt. 
kerst

Ten slotte wens ik je…

 • …dat je deze kerstdagen mag lachen. Bulderen van het lachen om de flauwe grap van je vader. Glimlachen van geluk en trots als je een blik werpt op wie of wat je om je heen hebt. Stralend lachen naar de spiegel als je jezelf net in je mooiste kerstoutfit hebt gehesen. Of binnensmonds grinniken om iets waar je eigenlijk helemaal niet om zou moeten lachen. Ik hoop dat er iets is wat jou deze kerst een lach bezorgt.
 • …dat je trots bent op waar je staat. De feestdagen zijn een mooi moment om terug te blikken op dit jaar. In welke zin zit jij er anders bij dan in december 2020? Waarin ben je gegroeid? Wat heb je bereikt? Ook als je nog lang niet staat waar je zou willen staan, is de kans heel groot dat je al veel meer hebt weten te bereiken dan je jezelf op een doorsnee dag realiseert.
 • …dat jouw kerstdagen fijn zijn. Op welke manier dan ook. Dat je kunt genieten van een geslaagd diner en samenzijn met anderen of dat je juist je verdriet kunt delen als deze kerstdagen extra moeilijk zijn. Dat je mensen om je heen hebt van wie je houdt of juist de stilte vindt die je zo hard nodig had. Dat je voelt dat je ertoe doet, zelfs al twijfel je daar soms aan. En ook dat deze dagen jou een gouden randje bezorgen of anders een minder rauw randje dan waar je bang voor was.

Ik wens jou lichtpuntjes deze kerst. Op welke manier dan ook. Wees lief voor jezelf, wees lief voor elkaar en maak er mooie dagen van.

Liefs,
Romy

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Meer over mij

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Karin 24 december 2021 op 6:13 am - Beantwoord

  Wat een prachtig stukje tekst ! En je ziet er ook geweldig uit.
  Dank je wel voor het delen !

  • Romy 28 december 2021 op 7:26 pm - Beantwoord

   Dank je voor je lieve reactie! <3 Ik hoop dat je heel fijne kerstdagen hebt gehad.

 2. Darina 24 december 2021 op 6:54 am - Beantwoord

  Heel mooi geschreven. Ik wens jou en je dierbaren hele mooie kerstdagen.

 3. Geke 24 december 2021 op 8:03 am - Beantwoord

  Wat een mooie en lieve wensen, dank je wel!

  Ik hoop dat jij en je geliefden ook fijne feestdagen mogen hebben!

 4. Naomi 24 december 2021 op 9:05 am - Beantwoord

  Prachtige wensen (én een prachtige outfit;)). Ik wens je heel erg mooie dagen, waarin al je eigen wensen werkelijkheid zijn.

 5. Audrey 24 december 2021 op 9:09 am - Beantwoord

  Wat een prachtige wensen! Voor jullie ook een heel mooie Kerst gewenst. De eerste waarbij jullie officieel samenwonen!

  Enne: ik weet een ding zeker: ik draag mijn heerlijke zwangerschapspyjamabroek de hele Kerst. Tenzij mijn kinderen er zo nodig uit moeten, maar hopelijk blijft dat ons bespaard. Maar zelfs als dat zo is: so be it. Wordt het in elk geval een onvergetelijke Kerst…

 6. Zo simpel is dan geluk 24 december 2021 op 9:34 am - Beantwoord

  Heel erg mooi geschreven. Ik wens jou ook fijne dagen toe, vol met lichtpuntjes!

 7. Daenelia 24 december 2021 op 9:44 am - Beantwoord

  Fijne dagen! Het is een beetje anders, of een boel anders, maar ik ben helemaal van plan er ontzettend van te genieten en dat gun ik anderen ook.

 8. Janne 24 december 2021 op 12:21 pm - Beantwoord

  Ik hoop dat jij en de mensen om jou heen een heel fijne kerst hebben!

  Ik heb tijdens de kerstdagen een date met een grote schaal zelfgemaakte lasagna. Ik denk dat dat wel een goede kerst wordt 🙂

 9. Johanna 24 december 2021 op 1:00 pm - Beantwoord

  Allemaal prachtige wensen. Ik wens jou ook veel geluk, liefde en vooral tijd voor je liefsten en om weer op adem te komen. Want dat zijn voor mij de kerstdagen meestal. Eén week (dit jaar helaas, normaal bijna 2) om werkelijk niets te moeten, maar gewoon te doen waar je zin in hebt. Heerlijk.

 10. Ilona Wielinga 24 december 2021 op 3:25 pm - Beantwoord

  Heel mooi geschreven. Ik wens jou en de mensen om je heen een hele fijne kerst!

Recente blogs

Meer orde in de chaos? 9 concrete tips!

6 november 2019|Persoonlijke groei|

De was moet nog gedaan worden. Waar heb ik die belangrijke papieren ook alweer gelaten? En oh ja, vooral niet vergeten om vandaag nieuwe brood te kopen. De auto moet nog bij de garage opgehaald worden. En die deadline van morgen zit ook in je nek te hijgen. Oftewel, chaos! Als je een hoofd vol gedachten hebt, is de orde in de chaos soms ver te zoeken. Ook mijn hoofd loopt weleens over. Dan weet ik: ik moet iets doen om weer wat vrije ruimte en een helder denkend hoofd terug te krijgen. Maar hoe?! Deze 9 tips werken bij mij goed voor meer orde in de chaos.

Ik moet bekennen dat ik…

12 december 2019|Persoonlijk|

Perfectie is zó 2018. Of 2017 zelfs? Iedereen heeft wel dingen die - om het maar positief te framen - redelijk "bijzonder" zijn. De een vindt het leuke trekjes die je uniek maken, de ander noemt het nogal rare gewoontes. En ik? Ik houd wel van grappige imperfecties. Omdat ik graag smul van andermans bijzonderheden, ga ik ook zelf met de billen bloot door je met een aantal gekke bekentenissen van mij op te zadelen. Dit zijn 17 niet al te perfecte dingen die ik wel durf op te biechten over mezelf.

Happy 2018! | Mijn doelen voor 2018

1 januari 2018|Persoonlijk|

Het is zover. Het nieuwe jaar is aangebroken. Mijn 2018 begon goed met de film Frozen en gezellig samen vuurwerk kijken met een vriendin. Geen party hardy, maar precies zoals wij het fijn vonden. Ook jou wil ik graag een geweldig mooi 2018 toewensen. Ik hoop dat het een prachtig jaar wordt waarin je de mooie dingen uit 2017 kunt voortzetten of juist met een schone lei kunt beginnen aan een mooier nieuw jaar. Ik wens je in ieder geval een jaar toe met veel liefde, geluk en fijne momenten. Net als vorig jaar heb ik 5 doelen opgesteld voor het komende jaar. Geen goede voornemens en hoge latten, maar gewoon 5 woorden die staan voor waar ik in 2018 aan wil werken.

Ga naar de bovenkant