unnamed file 2 4

Leer kijken naar jezelf zoals je beste vriendin! (3 tips)

 • 2 februari 2017
 • 24 Reacties
Categorieën: Zelfliefde

“Kijk eens naar jezelf zoals je beste vriendin dat zou doen!” Die tip kreeg ik een hele tijd geleden van iemand en ik vond het meteen een mooie boodschap. Hoe meer ik erover ging nadenken, des te meer ik mezelf ook besefte dat een vriendin inderdaad een hele andere kijk heeft op mij dan ikzelf. En soms kun je daar nog best wel wat van opsteken door eens te proberen om je in haar schoenen te verplaatsen. Nu klinkt dat alleen wel heel erg abstract. Ik geef je 3 tips die mij hebben geholpen om te leren kijken naar mezelf zoals mijn beste vriendin dat zou doen.

kijk naar jezelf zoals je beste vriendin

Behandel jezelf zoals je ook anderen behandelt

Vaak zijn we geneigd om naar onszelf veel kritischer te kijken dan naar anderen. Misschien leg jij ook wel je imperfecties onder een vergrootglas en zie jij die vervelende eigenschappen of uiterlijke onvolkomenheden die anderen helemaal niet zien. Laat ik even op de persoonlijke tour gaan door over een van mijn eigen ervaringen te vertellen. Een tijdje geleden sprak ik een coach die mij helpt om van mijn uiterlijke onzekerheden af te komen. Ze gaf me een lastige opdracht op: ik moest een collage maken van mensen die ik minder mooi vond dan mezelf. Al bij thuiskomst besefte ik dat ik die opdracht helemaal niet wilde uitvoeren. Ik dacht alleen maar “Wie ben ik om te zeggen dat andere mensen niet mooi zijn? Iedereen heeft wel wat moois!”. De week erna kwam mijn coach met een echte eye-opener. De hele dag veroordeel ik mezelf om mijn uiterlijk en benoem ik wat ik niet mooi aan mezelf vind, terwijl ik dat bij anderen niet doe. Als ik nu eens zou kijken naar mezelf zoals ik naar andere mensen kijk, dan zou mijn zelfbeeld een heel stuk positiever zijn. De moraal van dit lange verhaal: probeer eens te bedenken of je de dingen tegen jezelf zegt, ook tegen anderen zou durven zeggen. Zo niet, waarom zou je dan zo hard zijn voor jezelf? Wat nu als we eens onszelf zouden behandelen zoals we ook anderen behandelen?

Kijk eens objectief naar een situatie 

Maak jij ook weleens van een mug een olifant? Goed, dan kunnen we elkaar de hand schudden. Niet alleen mijn imperfecties vergroot ik vaak uit, maar ook worden mijn foutjes in mijn hoofd vaak enorme FOUTEN. Dan schaam ik me, voel ik me schuldig en bedenk ik me meteen generaliserend dat ik altijd alles fout doe en dat het vast wel aan mij zal liggen. Op zo’n moment probeer ik me weleens voor te stellen hoe mijn beste vriendin op de situatie zou reageren. Als buitenstaander kijkt zij er misschien heel anders tegenaan. Misschien moet ze wel een beetje glimlachen als ik het vertel en ziet ze het meer als een grappige blunder. Of misschien geeft ze me een knuffel en vertelt ze me dat die olifant toch weer echt een mug moet worden en dat het allemaal wel meevalt. Probeer ook eens een situatie niet van onder een vergrootglas te bekijken, maar door de ogen van een vriendin. Schrijf desnoods de situatie op papier en zet voor jezelf op een rijtje wat er gebeurde, wat jouw reactie was en hoe je het anders zou kunnen aanpakken. Van een frisse, objectieve blik kun je vaak ook nog eens meer leren om zo’n situatie in de toekomst te voorkomen.

Zet jezelf in het zonnetje

Als ik in de winkel sta, vind ik het altijd veel makkelijker om iets leuks voor een vriendin te kopen dan om mezelf ergens op te trakteren. Ook probeer ik om vriendinnen weleens iets liefs te zeggen of voor hen stil te staan bij hoe het met hen gaat. Maar bij mezelf? Nee, dat voelt toch een beetje gek. Ik zou mezelf niet zo snel in het zonnetje zetten. Toch is het eigenlijk heel fijn om eens voor jezelf iets liefs te doen, zoals je dat ook voor een vriendin zou doen. Doe jezelf eens iets leuks cadeau of trakteer jezelf gewoon op een dagje weg of juist een dagje Netflix en chill. Daar hoef je niet jarig voor te zijn of net een topprestatie voor te hebben geleverd. Soms mag je jezelf gewoon eens toespreken zoals je beste vriendin dat zou doen: “Het is goed. Ga zitten en geniet!” Gewoon. Omdat je het waard bent.

Wat is de mooiste les die jij ooit van iemand hebt meegekregen?

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Meer over mij

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. marije 2 februari 2017 op 8:26 am - Beantwoord

  Goede tips! Niet altijd makkelijk om naar jezelf te kijken zoals een ander dat doet maar wel goed om te doen. Het gezegde behandel een ander zoals jezelf behandeld wilt worden, kun je ook omkeren en op jezelf toepassen.

 2. Klaske 2 februari 2017 op 9:08 am - Beantwoord

  Wat een goede tips! Het is zo waar en herkenbaar wat je schrijft. Ik ga het onthouden, dankjewel!

 3. Lisa 2 februari 2017 op 9:14 am - Beantwoord

  Handige tips! Zo heb ik er zelf nog nooit over nagedacht eigenlijk, dus het is voor mij wel een eye-opener. En inderdaad, objectief naar jezelf kijken is een goed idee, alhoewel het wel onwijs lastig is! Liefs xx

 4. Susan 2 februari 2017 op 9:24 am - Beantwoord

  Wat een goede tips!

 5. Nesrin 2 februari 2017 op 9:48 am - Beantwoord

  Behandel jezelf zoals je anderen behandelt is helemaal waar. Goede tips geef je. Objectief kijken valt niet altijd mee, maar ik denk dat als je jezelf traint dit steeds beter gaat.

  • Romy 2 februari 2017 op 8:05 pm - Beantwoord

   Inderdaad! Het is ook een kwestie van jezelf uitdagen om iets anders naar de dingen te kijken. Dankjewel voor je compliment 🙂

 6. Irene 2 februari 2017 op 11:29 am - Beantwoord

  Super fijne tips! Als ik weer eens hard ben voor mezelf probeer ik mezelf ook altijd te vragen: “Zou je dat ook zeggen tegen E.?”. En dan is het antwoord gegarandeerd nee. Dus waarom doe ik het dan wel bij mezelf? Zo raar hoe wij in elkaar zitten hé? Ik denk ook dat je dat gewoon heel vaak moet oefenen en dat het dan allemaal wat gemakkelijker gaat 🙂

 7. Nadine 2 februari 2017 op 11:49 am - Beantwoord

  Goede tips geef je! We zijn vaak zo negatief over ons uiterlijk, eigenschappen of prestaties. Waarom kunnen we wel het positieve in anderen zien maar niet in ons zelf? Terwijl iedereen iets moois heeft, innerlijk en uiterlijk!

  Iemand zei ooit ‘je bent mooi zoals je bent’. Daar heeft ze gelijk in. Lastig om tegen jezelf te zeggen, maar het is wel zo. Iedereen is uniek!

 8. Claire 2 februari 2017 op 12:54 pm - Beantwoord

  Fijne tips weer. Maar Romy ik moet even zeggen dat ik verdrietig werd toen ik las over jou onzekerheden. Wat ik juist zo leuk aan jou vind is je rode haar (sorry moest het zeggen) en je eigen persoonlijkheid die je uitstraalt! Ik vind je echt een hele leuke mooie meid. Ik heb je nog nooit in het echt gezien, dat gaan we wel doen, dus misschien ‘kan’ ik het niet zeggen. Maar als ik jou OOTD’s bekijk vind ik je er altijd leuk en spontaan uitzien! Dat wil ik even gezegd hebben <3

  • Romy 2 februari 2017 op 7:59 pm - Beantwoord

   Ah jeetje, wat een superlieve reactie! Ik ben er echt stil van! Onwijs bedankt voor al je mooie woorden <3

 9. Liset - Beautydagboek 2 februari 2017 op 1:00 pm - Beantwoord

  Een mooi artikel! Goed dat je dit bespreekt met een professioneel iemand, daar kun je heel veel van leren en ik hoop ook echt dat het je meer zekerheid over jezelf mag geven. Vaak veroordelen we onszelf veel te hard en mogen we best wat liever zijn en toleranter. Er schuilt in iedereen iets moois of dat nu innerlijk of uiterlijk is en mag je best tevreden met jezelf zijn!

 10. Monique | WritingMonique 2 februari 2017 op 1:45 pm - Beantwoord

  Dat is inderdaad een goede tip, je kijkt altijd met een té kritische blik naar jezelf! (ps. supermooie foto!)

  • Romy 2 februari 2017 op 8:09 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Ik moest meteen aan jouw mooie boekenleggers denken toen ik dit onderwerp voor een blogje in mijn hoofd had 🙂

 11. Jessica J. 2 februari 2017 op 3:56 pm - Beantwoord

  Punt #2 is ontzettend herkenbaar. Ik kan zó lang piekeren over iets dat iedereen vijf minuutjes later al vergeten is.

 12. KouweKleren 2 februari 2017 op 5:40 pm - Beantwoord

  Ik heb dit ook vaak bedacht, alleen dan in de negatieve vorm: als iedereen zo kritisch op anderen zou zijn als op zichzelf, zou je geen vrienden meer overhouden. Jij brengt het een stuk positiever, maar de boodschap is hetzelfde. De tips passen er mooi bij en wat een goede opdracht van die coach! Ik ga dit weer meer in gedachten proberen te houden.

  • Romy 2 februari 2017 op 8:10 pm - Beantwoord

   Wat goed om te horen dat ik je aan het denken heb gezet! Die opdracht van de coach vond ik echt een hele goede en ik kon het niet laten om hem eens op mijn blog te delen 🙂

 13. Aneta 2 februari 2017 op 11:01 pm - Beantwoord

  Wat een indringend verhaal. En weet je wat ik het mooiste vind? Dat je hier zo eerlijk over durft te zijn. Ik weet niet of ik dit zou durven. En jouw coach…wat een topper. Wat een mooie inzicht heeft hij je gegeven. Want dat is waar, ieder mens heeft iets moois, ieder persoon is uniek, ook jij en ik. Liefs

  • Romy 3 februari 2017 op 8:02 pm - Beantwoord

   Wat mooi en lief dat je dat zegt! Dankjewel! Ik zat ook wel even te twijfelen of ik het op mijn blog wilde zetten, maar ik denk en hoop dat het een les is waar meer mensen met onzekerheid iets mee kunnen 🙂

 14. Charel 2 februari 2017 op 11:23 pm - Beantwoord

  Mooi artikel en zeker goede tips Romy, heel fijn xxx

Recente blogs

Closet tour | Inkijkje in mijn Ikea PAX kledingkast

29 juni 2019|Interieur, Outfits|

Al jarenlang droomde ik van een mooie, grote kledingkast. Een kast waarin ik al mijn jurkjes zou kunnen uitstallen. Op kleur gesorteerd, dat was mijn droom. Ik heb geen kleding- en schoenencollectie die vraagt om een gigantische inloopkast, maar een ruime kast op mijn kamer leek me al de ultieme luxe. En dat lukte! Uit een enorm Ikea-bouwpakket kwam een flinke hoekkast tevoorschijn, die meer dan genoeg ruimte biedt voor al mijn kleurrijke kleding, accessoires en schoenen. Dat maakt het nóg leuker om 's ochtends een vrolijke outfit bij elkaar te zoeken. Ik geef je graag een inkijkje in mijn Ikea PAX-kledingkast.

Note to self | Zo fijn kan dus genieten zijn!

28 januari 2018|Persoonlijk, Positiviteit|

Soms beleef je een dag met een gouden randje. Zo'n dag waarop je beseft hoe fijn je het eigenlijk hebt en waarop je ultiem geniet van minuut tot minuut. Zo'n dag had ik dus gisteren, toen ik gehuld in drie lagen kleding in de Winter Efteling vertoefde. In goed gezelschap en tussen de lampjes, de sprookjesfiguren, de gezellige kinderliedjes en de snelle achtbanen. Het was een fijne dag die me ook nog eens denkvoer opleverde. Zijn dit soort fijne genietmomenten eigenlijk niet veel belangrijker dan je nuttig maken? Is genieten niet veel meer waard dan welke volledig afgevinkte to-do-list dan ook? En hoe fijn kan genieten zijn?!

14 leuke dingen om te doen met je moeder

13 mei 2017|Lifestyle|

Of het nu Moederdag is of een doodgewone dag, er is altijd een goede reden om met je moeder samen leuke dingen te ondernemen. Maar wat nu als jullie al honderd keer naar de bioscoop zijn geweest, alle bezienswaardigheden in de omgeving al kennen en Netflix ook aardig hebben uitgespeeld? Dan heb je misschien iets aan dit inspiratielijstje. Dit zijn 14 leuke dingen om te doen met je moeder, waar je misschien niet zomaar aan denkt.

Ga naar de bovenkant