unnamed file 2 4

Leer kijken naar jezelf zoals je beste vriendin! (3 tips)

 • 2 februari 2017
 • 24 Reacties
Categorieën: Zelfliefde

“Kijk eens naar jezelf zoals je beste vriendin dat zou doen!” Die tip kreeg ik een hele tijd geleden van iemand en ik vond het meteen een mooie boodschap. Hoe meer ik erover ging nadenken, des te meer ik mezelf ook besefte dat een vriendin inderdaad een hele andere kijk heeft op mij dan ikzelf. En soms kun je daar nog best wel wat van opsteken door eens te proberen om je in haar schoenen te verplaatsen. Nu klinkt dat alleen wel heel erg abstract. Ik geef je 3 tips die mij hebben geholpen om te leren kijken naar mezelf zoals mijn beste vriendin dat zou doen.

kijk naar jezelf zoals je beste vriendin

Behandel jezelf zoals je ook anderen behandelt

Vaak zijn we geneigd om naar onszelf veel kritischer te kijken dan naar anderen. Misschien leg jij ook wel je imperfecties onder een vergrootglas en zie jij die vervelende eigenschappen of uiterlijke onvolkomenheden die anderen helemaal niet zien. Laat ik even op de persoonlijke tour gaan door over een van mijn eigen ervaringen te vertellen. Een tijdje geleden sprak ik een coach die mij helpt om van mijn uiterlijke onzekerheden af te komen. Ze gaf me een lastige opdracht op: ik moest een collage maken van mensen die ik minder mooi vond dan mezelf. Al bij thuiskomst besefte ik dat ik die opdracht helemaal niet wilde uitvoeren. Ik dacht alleen maar “Wie ben ik om te zeggen dat andere mensen niet mooi zijn? Iedereen heeft wel wat moois!”. De week erna kwam mijn coach met een echte eye-opener. De hele dag veroordeel ik mezelf om mijn uiterlijk en benoem ik wat ik niet mooi aan mezelf vind, terwijl ik dat bij anderen niet doe. Als ik nu eens zou kijken naar mezelf zoals ik naar andere mensen kijk, dan zou mijn zelfbeeld een heel stuk positiever zijn. De moraal van dit lange verhaal: probeer eens te bedenken of je de dingen tegen jezelf zegt, ook tegen anderen zou durven zeggen. Zo niet, waarom zou je dan zo hard zijn voor jezelf? Wat nu als we eens onszelf zouden behandelen zoals we ook anderen behandelen?

Kijk eens objectief naar een situatie 

Maak jij ook weleens van een mug een olifant? Goed, dan kunnen we elkaar de hand schudden. Niet alleen mijn imperfecties vergroot ik vaak uit, maar ook worden mijn foutjes in mijn hoofd vaak enorme FOUTEN. Dan schaam ik me, voel ik me schuldig en bedenk ik me meteen generaliserend dat ik altijd alles fout doe en dat het vast wel aan mij zal liggen. Op zo’n moment probeer ik me weleens voor te stellen hoe mijn beste vriendin op de situatie zou reageren. Als buitenstaander kijkt zij er misschien heel anders tegenaan. Misschien moet ze wel een beetje glimlachen als ik het vertel en ziet ze het meer als een grappige blunder. Of misschien geeft ze me een knuffel en vertelt ze me dat die olifant toch weer echt een mug moet worden en dat het allemaal wel meevalt. Probeer ook eens een situatie niet van onder een vergrootglas te bekijken, maar door de ogen van een vriendin. Schrijf desnoods de situatie op papier en zet voor jezelf op een rijtje wat er gebeurde, wat jouw reactie was en hoe je het anders zou kunnen aanpakken. Van een frisse, objectieve blik kun je vaak ook nog eens meer leren om zo’n situatie in de toekomst te voorkomen.

Zet jezelf in het zonnetje

Als ik in de winkel sta, vind ik het altijd veel makkelijker om iets leuks voor een vriendin te kopen dan om mezelf ergens op te trakteren. Ook probeer ik om vriendinnen weleens iets liefs te zeggen of voor hen stil te staan bij hoe het met hen gaat. Maar bij mezelf? Nee, dat voelt toch een beetje gek. Ik zou mezelf niet zo snel in het zonnetje zetten. Toch is het eigenlijk heel fijn om eens voor jezelf iets liefs te doen, zoals je dat ook voor een vriendin zou doen. Doe jezelf eens iets leuks cadeau of trakteer jezelf gewoon op een dagje weg of juist een dagje Netflix en chill. Daar hoef je niet jarig voor te zijn of net een topprestatie voor te hebben geleverd. Soms mag je jezelf gewoon eens toespreken zoals je beste vriendin dat zou doen: “Het is goed. Ga zitten en geniet!” Gewoon. Omdat je het waard bent.

Wat is de mooiste les die jij ooit van iemand hebt meegekregen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. marije 2 februari 2017 op 8:26 am - Beantwoord

  Goede tips! Niet altijd makkelijk om naar jezelf te kijken zoals een ander dat doet maar wel goed om te doen. Het gezegde behandel een ander zoals jezelf behandeld wilt worden, kun je ook omkeren en op jezelf toepassen.

 2. Klaske 2 februari 2017 op 9:08 am - Beantwoord

  Wat een goede tips! Het is zo waar en herkenbaar wat je schrijft. Ik ga het onthouden, dankjewel!

 3. Lisa 2 februari 2017 op 9:14 am - Beantwoord

  Handige tips! Zo heb ik er zelf nog nooit over nagedacht eigenlijk, dus het is voor mij wel een eye-opener. En inderdaad, objectief naar jezelf kijken is een goed idee, alhoewel het wel onwijs lastig is! Liefs xx

 4. Susan 2 februari 2017 op 9:24 am - Beantwoord

  Wat een goede tips!

 5. Nesrin 2 februari 2017 op 9:48 am - Beantwoord

  Behandel jezelf zoals je anderen behandelt is helemaal waar. Goede tips geef je. Objectief kijken valt niet altijd mee, maar ik denk dat als je jezelf traint dit steeds beter gaat.

  • Romy 2 februari 2017 op 8:05 pm - Beantwoord

   Inderdaad! Het is ook een kwestie van jezelf uitdagen om iets anders naar de dingen te kijken. Dankjewel voor je compliment 🙂

 6. Irene 2 februari 2017 op 11:29 am - Beantwoord

  Super fijne tips! Als ik weer eens hard ben voor mezelf probeer ik mezelf ook altijd te vragen: “Zou je dat ook zeggen tegen E.?”. En dan is het antwoord gegarandeerd nee. Dus waarom doe ik het dan wel bij mezelf? Zo raar hoe wij in elkaar zitten hé? Ik denk ook dat je dat gewoon heel vaak moet oefenen en dat het dan allemaal wat gemakkelijker gaat 🙂

 7. Nadine 2 februari 2017 op 11:49 am - Beantwoord

  Goede tips geef je! We zijn vaak zo negatief over ons uiterlijk, eigenschappen of prestaties. Waarom kunnen we wel het positieve in anderen zien maar niet in ons zelf? Terwijl iedereen iets moois heeft, innerlijk en uiterlijk!

  Iemand zei ooit ‘je bent mooi zoals je bent’. Daar heeft ze gelijk in. Lastig om tegen jezelf te zeggen, maar het is wel zo. Iedereen is uniek!

 8. Claire 2 februari 2017 op 12:54 pm - Beantwoord

  Fijne tips weer. Maar Romy ik moet even zeggen dat ik verdrietig werd toen ik las over jou onzekerheden. Wat ik juist zo leuk aan jou vind is je rode haar (sorry moest het zeggen) en je eigen persoonlijkheid die je uitstraalt! Ik vind je echt een hele leuke mooie meid. Ik heb je nog nooit in het echt gezien, dat gaan we wel doen, dus misschien ‘kan’ ik het niet zeggen. Maar als ik jou OOTD’s bekijk vind ik je er altijd leuk en spontaan uitzien! Dat wil ik even gezegd hebben <3

  • Romy 2 februari 2017 op 7:59 pm - Beantwoord

   Ah jeetje, wat een superlieve reactie! Ik ben er echt stil van! Onwijs bedankt voor al je mooie woorden <3

 9. Liset - Beautydagboek 2 februari 2017 op 1:00 pm - Beantwoord

  Een mooi artikel! Goed dat je dit bespreekt met een professioneel iemand, daar kun je heel veel van leren en ik hoop ook echt dat het je meer zekerheid over jezelf mag geven. Vaak veroordelen we onszelf veel te hard en mogen we best wat liever zijn en toleranter. Er schuilt in iedereen iets moois of dat nu innerlijk of uiterlijk is en mag je best tevreden met jezelf zijn!

 10. Monique | WritingMonique 2 februari 2017 op 1:45 pm - Beantwoord

  Dat is inderdaad een goede tip, je kijkt altijd met een té kritische blik naar jezelf! (ps. supermooie foto!)

  • Romy 2 februari 2017 op 8:09 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Ik moest meteen aan jouw mooie boekenleggers denken toen ik dit onderwerp voor een blogje in mijn hoofd had 🙂

 11. Jessica J. 2 februari 2017 op 3:56 pm - Beantwoord

  Punt #2 is ontzettend herkenbaar. Ik kan zó lang piekeren over iets dat iedereen vijf minuutjes later al vergeten is.

 12. KouweKleren 2 februari 2017 op 5:40 pm - Beantwoord

  Ik heb dit ook vaak bedacht, alleen dan in de negatieve vorm: als iedereen zo kritisch op anderen zou zijn als op zichzelf, zou je geen vrienden meer overhouden. Jij brengt het een stuk positiever, maar de boodschap is hetzelfde. De tips passen er mooi bij en wat een goede opdracht van die coach! Ik ga dit weer meer in gedachten proberen te houden.

  • Romy 2 februari 2017 op 8:10 pm - Beantwoord

   Wat goed om te horen dat ik je aan het denken heb gezet! Die opdracht van de coach vond ik echt een hele goede en ik kon het niet laten om hem eens op mijn blog te delen 🙂

 13. Aneta 2 februari 2017 op 11:01 pm - Beantwoord

  Wat een indringend verhaal. En weet je wat ik het mooiste vind? Dat je hier zo eerlijk over durft te zijn. Ik weet niet of ik dit zou durven. En jouw coach…wat een topper. Wat een mooie inzicht heeft hij je gegeven. Want dat is waar, ieder mens heeft iets moois, ieder persoon is uniek, ook jij en ik. Liefs

  • Romy 3 februari 2017 op 8:02 pm - Beantwoord

   Wat mooi en lief dat je dat zegt! Dankjewel! Ik zat ook wel even te twijfelen of ik het op mijn blog wilde zetten, maar ik denk en hoop dat het een les is waar meer mensen met onzekerheid iets mee kunnen 🙂

 14. Charel 2 februari 2017 op 11:23 pm - Beantwoord

  Mooi artikel en zeker goede tips Romy, heel fijn xxx

Recente blogs

Outfit | Fleurige mintgroene zomerjurk naar werk?!

3 juni 2017|Outfits|

Vandaag leek het me leuk om eens een outfit te laten zien die ik naar mijn werk draag. Geen hele nette outfit, maar iets zomers en fris. De afgelopen weken steeg het kwik van de thermometer af en toe zelfs tot boven 30 graden in ons 'koude' kikkerlandje. Het perfecte weer voor zomerjurkjes dus, ook op een werkdag. Een tijdje geleden bestelde ik daarom een mintgroen zomerjurkje met bloemenprint bij Bon Prix. Het was liefde op het eerste gezicht toen ik dit jurkje tegenkwam en inmiddels is het een nieuwe favoriet geworden. In deze outfitpost laat ik je zien hoe ik dit jurkje combineerde op een zonnige werkdag in mei.

Een half jaar auto-eigenaar! | Wat heeft het me gebracht?

12 april 2019|Persoonlijk|

Gisteren realiseerde ik me dat mijn eerste eigen auto alweer een half jaar voor de deur staat. Althans, uiteraard heeft hij niet een half jaar voor de sier voor de deur gestaan. Dat zou nogal dure tuindecoratie zijn. Wel ben ik dus alweer een half jaar de trotse bezitter van een geelgroen bakkie waarmee ik kan gaan en staan waar ik wil. En als trotse auto-mama kan ik me nu al - heel cliché - geen leven zonder meer voorstellen. Daarom een kleine ode aan mijn Ka. Wat heeft een half jaar in mijn eigen auto rijden me gebracht?

4 maanden fulltime ondernemen | Hoe gaat het nu?

21 september 2020|Persoonlijk, Carrière en ondernemen|

Gek eigenlijk dat iets wat je pas 4 maanden doet, kan aanvoelen alsof het altijd al zo is geweest. Dat heb ik met fulltime ondernemen. Op 15 mei trok ik via Zoom de deur van mijn vorige werk achter me dicht. Tijd voor een nieuw avontuur als fulltime ondernemer! Een beslissing waar ik zeker een paar jaar naartoe heb gewerkt. En ook een beslissing die ik nam met tegelijkertijd heel veel zin én een vleugje spanning in mijn buik. Zou ik genoeg klanten krijgen? Hoe zou ik het vinden? Tijd voor een update na de eerste vier maanden!