Over klein leed en groot geluk

 • 28 september 2017
 • 35 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Op elke doodnormale dag maak je waarschijnlijk wel iets mee waar je een beetje (of flink) van baalt. Misschien laat je een overvolle boodschappentas vallen, komt de bus niet opdagen of ben je je SD-kaart thuis vergeten op een perfect fotomoment. Nu is zoiets natuurlijk nogal balen, maar laatst besefte ik hoe gezegend ik eigenlijk ben dat ik me druk kán maken over dat soort klein leed. Het klinkt misschien gek, maar eigenlijk is het een goed teken als iets relatief kleins voor jou vervelend genoeg is om over in te zitten. Lees je mee met mijn overpeinzingen over hoe klein leed soms een teken is van groot geluk?

klein leed groot geluk

Klein leed als een ‘voorrecht’

Het is heel begrijpelijk dat het huilen je nader staat dan het lachen als klein leed zich op een dag in twee-, drie- of misschien wel tienvoud aandient. Een rotdag is ook allesbehalve fijn. Natuurlijk kun je daarvan balen, je rot voelen en hopen dat het morgen beter wordt. Toch realiseerde ik me laatst dat het eigenlijk een voorrecht is als het niet meer is dan klein leed waar je je druk over maakt. Hoe onwijs vervelend het ook is als op een dag álles tegenzit, je kunt het ook relativeren door te bedenken hoeveel erger de situatie had kunnen zijn. We leven in een wereld waarin vrijheid, veiligheid en gezondheid niet altijd vanzelfsprekend zijn. Als ik me realiseer dat ik over die dingen niet hoef in te zitten, besef ik pas dat zelfs de allergrootste opeenstapeling van pechmomenten, kwijtgeraakte spullen en bloopers eigenlijk zo erg nog niet is.

Ruimte in je hoofd voor klein leed

Ik zal proberen uit te leggen wat ik bedoel. Als er echt erge dingen aan de hand zijn, is iemand waarschijnlijk zo met zijn gedachten bij dat probleem, dat er niet eens meer ruimte is om je over de kleine dingen druk te maken. Wanneer je iets heftigs meemaakt, zal een ontploft kapsel je waarschijnlijk niet zoveel uitmaken. Ook is er op zo’n moment wel iets anders waar je je druk over maakt dan een bus die niet komt opdagen. Je hoofd is simpelweg gefocust op dat wat er in jouw leven toedoet op dat moment. Juist als ik me wél kan druk maken over iets kleins, is dat eigenlijk een teken hoe goed ik het heb dat er niet iets groters is waar ik mijn hoofd over moet breken.

Dankbaar en bevoorrecht

Dus komt jouw bus eens te laat? Of baal je dat je computer vastloopt en je haar tot overmaat van ramp veel weg heeft van een ontploft vogelnest? Probeer je dan eens te bedenken hoe klein die dingen zijn vergeleken met waar sommige mensen mee te maken krijgen. En hoe dankbaar je zou kunnen zijn dat jij je druk kunt maken over deze dingen. Het feit dat ik over dat soort kleine dingen kan inzitten, betekent namelijk dat ik het verder eigenlijk best goed voor elkaar heb. Wat een voorrecht is het dat ik in mijn hoofd de ruimte hebt om me druk te maken over klein leed in plaats van enorme problemen.

Wat wil ik hiermee zeggen?

Met dit artikel wil ik niet zeggen dat jij en ik niet het recht hebben om te klagen als er dingen tegenzitten. Integendeel, dat kan juist hartstikke opluchten. Het enige wat ik wil duidelijk maken (al is het alleen al als boodschap aan mezelf!) is dat je veel van die kleine dingen al iets kunt relativeren als je jouw situatie met die van anderen vergelijkt. Als ik naar mezelf kijk, besef ik bijvoorbeeld dat ik onwijs dankbaar mag zijn met de vrijheid, veiligheid en gezondheid die ik heb. Hoewel ik heus baaldagen heb, is het eigenlijk een groot geluk dat mijn leed meestal zo klein is.

Wat is voor jou klein leed dat je achteraf wel kon relativeren?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Sandra 28 september 2017 op 6:11 am - Beantwoord

  Je hebt zó gelijk Romy! Mooi verwoord hoor! Wat een gaaf inzicht is dit weer. Ik heb bijvoorbeeld qua gezondheid niet zo’n geluk, maar des te meer ik besef dat ik op andere vlakken juist wél geluk heb. En jep, in tijden dat je erg focust op de kleine dingen die mis gaan is het goed om te beseffen dat je eigelijk een soort van blij moet zijn dat je je druk kan maken om dit soort onbenullige dingen. Want wat je zegt: er zijn veel ergere dingen die kunnen spelen. Fijne blog weer!!

  • Romy 28 september 2017 op 7:03 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je mooie reactie! Ik vind het ook zó mooi dat jij ondanks je gezondheid toch zo het gelukkig op andere vlakken weet te waarderen. Echt heel mooi en inspirerend 🙂

 2. Marije 28 september 2017 op 6:26 am - Beantwoord

  Helemaal waar! Ik kwam daar pas achter na een hele heftige tijd in mijn leven. Ik maakte mij soms druk om dingen die feitelijk niet zo heel belangrijk waren maar waar ik later pas achter kwam. Nu lukt het veel beter om te relativeren.

 3. Darina 28 september 2017 op 6:29 am - Beantwoord

  Goed geschreven en helemaal waar! Na een heftige tijd, alweer jaren geleden, kwam ik hier ook achter en kan ik de kleine leed gebeurtenissen veel beter relativeren. Wat een fijn inzicht!

  • Romy 28 september 2017 op 7:04 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je nu zoveel beter kunt relativeren 🙂 Dat kan vooral voor jezelf zoveel helpen.

  • Romy 28 september 2017 op 7:05 am - Beantwoord

   Wat onwijs mooi dat je dat inzicht juist in een heftige tijd hebt gekregen. Klein leed is inderdaad vaak eigenlijk heel goed te relativeren als je erover nadenkt.

 4. Shirley 28 september 2017 op 7:17 am - Beantwoord

  Een mooi inzicht. Het is ook goed denk ik om je dat regelmatig te beseffen. Maar zoals ik soms zeg: luxeproblemen zijn ook problemen. Er zal altijd iemand het erger hebben, maar dat neemt niet weg dat je soms best mag zeuren. Over de echt kleine dingen, zoals ov-gedoe probeer ik me wel echt minder druk te maken. Ik kan er toch niets aan veranderen.

  • Romy 28 september 2017 op 10:19 pm - Beantwoord

   Klopt helemaal, hoor! Je mag ook best ‘klagen’ of je rot voelen als er iets niet helemaal lekker loopt. En ook dingen waar je mee worstelt die misschien voor een ander niet heel ernstig lijken, kunnen hartstikke rot zijn. Zolang je de echt kleine dingen maar een beetje kunt relativeren, toch? 🙂

 5. Iris 28 september 2017 op 7:58 am - Beantwoord

  Ah wat een leuk artikel! Lief verwoord!

 6. Josephine 28 september 2017 op 8:07 am - Beantwoord

  Heel mooi geschreven, Romy! Je hebt helemaal gelijk! Ik denk dat dit besef voor veel mensen zou kunnen bijdragen aan een tevredener gevoel over hun leven.

  • Romy 28 september 2017 op 10:20 pm - Beantwoord

   Wat een mooi compliment! Dankjewel!

 7. Oui nathalie 28 september 2017 op 7:22 am - Beantwoord

  Wauw wat prachtig verteld.. je hebt helemaal gelijk en soms staan we helemaal niet stil bij dit soort dingen!
  Inspirerend verteld:-)

  Liefs, Nathalie

  • Romy 28 september 2017 op 10:19 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je mooie compliment 🙂

 8. Liese 28 september 2017 op 9:00 am - Beantwoord

  Interessante point-of-view! Zo’n kleine pechmomenten zijn ook iets wat je overkomt en waar je (meestal) geen grip op hebt. Die gedachte helpt me om frustraties te laten gaan, je kan er toch niet veel aan doen!

  • Romy 28 september 2017 op 10:21 pm - Beantwoord

   Precies! Vaak overkomen dat soort kleine dingen je ook en los je het niet bepaald op door er te lang bij stil te staan. Dat is eigenlijk ook wel een mooie en helpende gedachte om niet te lang in klein leed te blijven hangen 🙂

 9. Aneta 28 september 2017 op 9:32 am - Beantwoord

  Het is helemaal wat je schrijft. Ik had het laatst met een paar zomerschoenen uit een uitverkooprek. Ik had ze gekocht maar toch was ik er niet helemaal tevreden mee. Ik wilde ze terugbrengen en andere kiezen maar het uitverkooprek hadden ze die dag weggehaald en de schoenen teruggestuurd. Ik baalde als een stekker. En was de hele dag charijnig. Thuiskomend belde ik maar weer de winkel en legde mijn verhaal uit. De verkoopster zijn ‘geen probleem, kijk maar even op internet voor welke schoenen je ze wil ruilen, dan komt dat helemaal goed’ . En het kwam ook goed. Ik bedacht me dat ik voor niks zo chagrijnig was geweest.

  • Romy 28 september 2017 op 10:23 pm - Beantwoord

   Echt een goed voorbeeld wat je beschrijft inderdaad! Soms kan zoiets kleins al best wel je dag beïnvloeden of je een chagrijnig gevoel geven, terwijl het eigenlijk maar zoiets kleins is. En het mooie van die kleine dingen die tegen zitten, is dat ze bijna altijd wel weer goed komen óf achteraf helemaal niet zo belangrijk blijken te zijn 🙂

 10. Loes 28 september 2017 op 9:55 am - Beantwoord

  Je hebt absoluut gelijk! Vorig jaar had ik even een hele stressvolle en vervelende periode met mijn studie, omdat ik heel veel tentamens had en er een aantal niet haalde. Ik heb daar menig traan om gelaten, maar tegelijkertijd kon ik ook wel bedenken dat het maar een tentamen is. En uiteindelijk heb ik alles gewoon gehaald, dus waren die tranen ook om niks!

  • Romy 28 september 2017 op 10:24 pm - Beantwoord

   Wat een mooi voorbeeld! Ik kan me voorstellen dat het op dat moment heel erg rot voelde en juist op zo’n moment is het zo fijn als je het voor jezelf een beetje kunt relativeren. En superfijn om te horen dat het achteraf allemaal goed gekomen is 🙂

 11. evelien 28 september 2017 op 10:43 am - Beantwoord

  Wauw wat heb je dit goed verwoord! Ik ben het zo met je eens, mensen hebben soms zulke grote dingen om zich zorgen over te maken, dan zijn die kleine dingetjes zoals de trein halen of inderdaad een onploft kapsel hebben wat net op een vogelnestje lijkt helemaal niet zo erg.
  Liefs,
  Evelien

  • Romy 28 september 2017 op 10:24 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je mooie compliment 🙂 Liefs!

 12. Madelon 28 september 2017 op 4:09 pm - Beantwoord

  Heel erg mooi geschreven en zo waar! Ik heb de afgelopen twee jaar persoonlijk ook een heftige periode doorgemaakt. Maar als je in zo’n nare tijd weer druk kan maken om een bad hair day of samen met iemand kan lachen om zoiets, dan weet je dat het weer goed gaat komen en dat er altijd nog geluk om de hoek is. En inderdaad, het is soms heerlijk genieten om je druk te kunnen maken om ‘kleine’ dingetjes!

  • Romy 28 september 2017 op 10:26 pm - Beantwoord

   Dankjewel! En wat mooi en inspirerend om te horen dat je inderdaad aan dat kleine leed merkte dat het uiteindelijk allemaal goed zou komen. Wat heftig trouwens dat je zo’n lastige tijd hebt doorgemaakt! Ik hoop dat het langzaamaan iets makkelijker voor je wordt en dat je je vaker over de echt kleine dingen kunt druk maken in plaats van over groot leed <3

 13. Evelyne 28 september 2017 op 7:44 pm - Beantwoord

  Mooi verwoord. Ik heb het geluk kerngezond te zijn ondanks mijn kwaaltjes. Steeds wanneer ik weer iemand tegenkom die een ziekte heeft overwonnen of er nog steeds tegen aan vecht besef ik dat des te meer. En ja, ik kan al eens heftig balen en klagen (zoals vandaag) en ik kan al eens geen weg met mezelf weten, maar besef achteraf maar des te meer hoe lucky I am. Doch ik eerst eens wild moet geschreeuwd hebben 😉

  • Romy 28 september 2017 op 10:27 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat je daar zo bewust bij stilstaat! En het is ook helemaal niet erg om even te klagen, te zeuren of zelfs te schreeuwen. Kleine probleempjes zijn ook vervelend, maar het is altijd goed om je dan achteraf te realiseren dat het eigenlijk heel fijn is dat je je om zoiets kleins druk kunt maken 🙂

 14. Nikita 28 september 2017 op 8:15 pm - Beantwoord

  Grappig dat je dit nu schrijft, vorige week had ik ook een blogpost die hierop sloeg. Mooi verwoord ook! Want ik denk er net zo over. Ik ben wel blij dat mijn problemen meestal een bus zijn die te laat is, huiswerk dat niet zal afraken of dat het avondeten iets is waar ik totaal geen zin in heb. Maar ik heb tenminste eten en een dak boven mijn hoofd. Dat kan niet iedereen zeggen. Ik kan ook soms wel down zijn, maar dat duurt nooit heel lang. Vorig jaar wou ik dan doorzetten en doorbijten, maar ik heb gelukkig ingezien dat dat soort dingen opkroppen geen zin heeft. Soms doet het deugd om er eens over te praten of klagen. Alhoewel ik mijn probleem ook niet echt kan vergelijken met een bus die ik mis of te laat komt. As I said overleed oma vorig jaar in september, en daar heb ik het lang moeilijk mee gehad en had ik zelf gisteren weer een keer een off-day door. Toen heb ik dat verteld aan mijn leerkracht en zij reageerde heel lief 🙂 En ik had haar vandaag weer en na de les heb ik met haar gesproken en ze zei dat ze me zag ontspannen tijdens het tekenen en ik er al veel relaxter uitzag. Dat soort dingen zijn fijn om te horen, het ondersteunt.

  Maar op dagen dat ik geen off-day heb en er kleine dingen mislopen (bus die weg is, te laat is of iets in die zin) kan ik gelukkig wel relativeren en het positieve zien. Dat lukte mij vorig jaar niet, en nu wel. En soms kan ik er zelfs om lachen. Ze zeggen altijd dat vanaf je humor in een situatie ziet, je hebt gewonnen. En ergens is dat wel waar. En ja, soms lukt dat niet. Maar ook dat is oke. Vorige week vrijdag mistte ik mijn bus omdat die te vroeg wegreed en ik hem dus niet meer kon halen. En eerst was ik enorm geschrokken en even in de war zelfs, want de volgende kwam pas anderhalfuur later. Dus toen ben ik teruggekeerd naar school en heb daar in de studie mijn huistaak afgewerkt. Zo maak ik dus van iets negatiefs, iets positiefs! En bovendien heb ik mijn leerkracht van vorig jaar teruggezien en ze vroeg hoe het ging met me 🙂

  PS: Ik wil je trouwens bedanken voor je reactie op mijn reactie van gisteren. Ik heb hem pas net gelezen maar zoals je zei zijn dat soort momenten van luisteren goud waard. Maar jouw reactie ook. Het is niet altijd makkelijk iemand te steunen bij een verdriet van een overlijden, maar dit soort reacties steken altijd een hart onder de riem waardoor het net iets draaglijker wordt. Ik ben nog steeds een beetje warm vanbinnen door alle steun die ik gehad heb gisteren en vandaag. En ik kan je vertellen dat mijn dag vandaag beter ging! Maar ik had dan ook vier uur mijn favoriete vak en dat heeft wonderen gedaan. Ik voel nog wel dat ik er niet helemaal door ben, maar dit verdriet heeft ten eerste tijd nodig. Dus ik ga straks mijn soap kijken en een lekker warm bad nemen om mezelf te verwennen 🙂 Ik vind dat ik dat wel verdiend heb <3

 15. yvonne 28 september 2017 op 9:06 pm - Beantwoord

  En dat ben ik helemaal met je eens. Mooi beschreven.

 16. Sara | MevrouwMiauw 28 september 2017 op 10:12 pm - Beantwoord

  Wauw, wat heb je een mooi artikel gemaakt Romy! Je hebt het heel erg goed verwoord en ik kan me helemaal vinden in deze gedachtegang. Vaak kan ik aan het eind van de dag wel relativeren, maar op de momenten dat mijn boodschappentas knapt, mijn kapsel meer wegheeft van een ragebol en ik weer eens ben vergeten om mijn geheugenkaartje in mijn camera te doen, baal ik oprecht en staat het huilen me soms inderdaad nader dan het lachen..

 17. Anna 28 september 2017 op 10:13 pm - Beantwoord

  Wat een mooi artikel. Jouw artikelen komen echt op het goede moment haha, zo grappig, dat was laatst ook al het geval! Vandaag had ik namelijk echt een off day, omdat ik de uitslag van mijn allergie test binnen heb. Ik ben echt voor ontzettend veel dingen allergisch en ik moet binnenkort naar de dokter om te kijken of er verder onderzoek nodig is en of ik mijn complete dieet aan moet passen. Iets waar ik zo erg van baal, aangezien ik ook al van jongs af aan allergisch ben voor noten en ik dus geen vlees eet. Niet het einde van de wereld natuurlijk, maar het lijkt me allemaal zo lastig… 🙁 En ik denk altijd, hoe kan ik dat nou ineens hebben, ik eet en leef al best gezond. Zo oneerlijk, maar ja, er zijn veel ergere dingen inderdaad 🙂

 18. Zo simpel is dan geluk 29 september 2017 op 7:39 pm - Beantwoord

  Daar zit zeker wat in! En heel erg fijn natuurlijk dat dit voor jou geldt op dit moment. 🙂

 19. Saskia 1 oktober 2017 op 9:46 am - Beantwoord

  Heel erg mooi artikel heb je hiervan gemaakt. Helemaal waar! Ik moet zeggen dat ik goed kan relativeren, hoewel dit soms wel lastig is. Ik probeer wel altijd een sliver lining te zien, wat het leven wel een stukje makkelijker maakt met een tegenslag.

  • Romy 2 oktober 2017 op 12:34 am - Beantwoord

   Wat mooi dat je regelmatig goed tegenslagen kunt relativeren. En inderdaad, zo’n lichtpuntje of keerzijde inzien, kan al zoveel helpen bij tegenslagen.

Recente blogs

Smoothie bowl met pompoen, kokos & banaan (vegan!)

21 januari 2024|Recepten|

Waarom smoothies uit een glas drinken als je er ook een feestelijke ontbijtkom mee kunt maken? Dat is mijn motto sinds ik smoothie bowls heb ontdekt. Met een flinke schep granola erbij vult zo'n kom goed genoeg om er een tijdje vol van te zitten. Dat geldt al helemaal voor deze smoothie bowl in een winters jasje. Het is een smoothie bowl met pompoen, kokos en banaan. Verwacht een mega-stevige kwark-achtige substantie met herfstige kruiden, een heerlijke pompoensmaak en een vleugje zoete banaan. Oh ja, en met die lading toppings dus! Pompoenliefhebbers (én mensen die nog restjes pompoen hebben liggen) opgelet! Zo maak je dit heerlijke 'Oranje boven'-ontbijt.

DIY | Babykaarten maken met Action 3D Die-Cut Block

14 maart 2020|DIY|

Afgelopen weekend bracht ik een dag knutselend door met een vriendin. Dat leek me het uitgelezen moment om de schaar in mijn nieuwe Action 3D Die-Cut Block te zetten. Natuurlijk niet zomaar, maar om een paar babykaarten te maken. De baby's dienen zich in mijn omgeving nog niet in massa's aan, maar je kunt de kaartjes natuurlijk maar beter vast op voorraad hebben. En - eerlijk is eerlijk - ik vond dit papierblok ook gewoon te leuk om nog langer in de kast te laten liggen. Ik laat je mijn kaarten zien en vertel je hoe ik deze kaarten met het Action 3D Die-cut block heb gemaakt.

Mini Action shoplog: spullen voor (kerst)kaarten

29 oktober 2016|DIY|

Ook deze winter wil ik weer al mijn kerstkaarten zelf maken. Dat is altijd een flinke klus, maar gelukkig begint mijn stapeltje kerstkaarten inmiddels aardig te groeien. Vaak vind ik het vooral met kerstkaarten zonde om veel dure materialen te gebruiken. Maar gelukkig kun je tegenwoordig ook met budgetspullen een heel eind komen. Gisteren bracht ik weer eens een bezoekje aan de Action om nieuwe spullen voor (kerst)kaarten te scoren. Vandaag laat ik je zien wat ik allemaal kocht.