SSZ 9837 Stokmans Branding Romy Veul 20240404 2000px

23 kleine dingen die je dag direct 1% beter maken

  • 30 januari 2025
  • 5 Reacties
Categorieën: Positiviteit

Natuurlijk kunnen radicale ommezwaaien ook helpen om je (nog) fijner te voelen. Maar ik geloof zelf veel meer in kleine maar fijne aanpassingen doen. Het handige daaraan is dat je die aanpassingen iedere dag kunt doorvoeren en dat ze zelfs op rotdagen een beetje extra licht en luchtigheid kunnen bieden. Wat kun je nu zoal doen om je dag een piepklein beetje (al is het maar 1%) beter te maken? Dit zijn 23 snelle en kleine tips die vaak maar 5 minuten (of zelfs hooguit 1 minuut) kosten, maar wel wat goeds kunnen brengen.

  1. Blok om te beginnen ergens vandaag 30 minuten voor jou. Bedenk ’s ochtends of de avond van tevoren alvast wanneer je op deze dag tijd voor jou wilt vrijmaken. Doe je dat bijvoorbeeld na het werk? ’s Ochtends heel vroeg? Tijdens lunchtijd? Reserveer die tijd alvast met een vet groot kruis en zorg dat er niets tussen jou en jou in komt.
  2. Klik irritatie-opwekkende sites of accounts direct weg. Merk je dat je bijvoorbeeld verdrietig wordt van een nieuwssite? Dat je gefrustreerd raakt van die ene Instagrammer die al een tijdje standpunten deelt waar jij het niet mee eens bent? Of heb je het idee dat een bepaalde nieuwsbrief onnodig angst of een “Ik ben niet goed genoeg“-gevoel aanwakkert? Klik dan meteen weg of besluit zelfs à la minute om deze sites of nieuwsbrieven niet meer te bekijken. Het kruisje is zó aangeklikt.
  3. Noteer aan het eind van de dag 3 dingen die vandaag goed gingen. Doe dat trouw iedere avond, dus ook na een baaldag. Dan zal je merken dat er zelfs als je geen progressie ziet of als er van alles lijkt mis te gaan, nog dingen zijn die je wel waardeert of waar je zelfs trots op kunt zijn.
  4. Geef een compliment aan iemand bij wie je dat normaal niet zou doen. Zeg bijvoorbeeld eens tegen je tandarts of huisarts dat je hem of haar zo waardeert. Complimenteer een voorbijganger over haar mooie jas. Zeg tegen je buurman dat zijn tuin er zo mooi bij staat. Zeg tegen een voorbijrennende hardloper dat hij goed bezig is. Of strooi met welgemeende complimenten bij een collega. Je krijgt er bijna altijd een welgemeende glimlach voor terug, wat jou ongetwijfeld ook weer een glimlach bezorgt.
  5. Maak je eigen quote-boekje. Kom je ergens een mooie quote of een fijn nieuwtje tegen dat je in positieve zin bij blijft? Koop er een speciaal notitieboekje (het liefst een extradeluxe mooi exemplaar!) voor en noteer ze daar allemaal in. Pak dat erbij op het moment dat je het lastig hebt of overweldigd wordt door negatieve gedachten.
SSZ 9837 Stokmans Branding Romy Veul 20240404 2000px

De foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door Sandra Stokmans.

  1. Vervang één ongezonde keuze door iets gezonders. Dat kan betekenen dat je een appel eet in plaats van een gevulde koek. Maar ook dat je bijvoorbeeld niet die serie afkijkt, maar op tijd naar bed gaat. Of dat je tóch naar de sportschool gaat, ook al is het met een flinke dosis tegenzin. Of dat je een lunchwandeling maakt in plaats van door te buffelen met je volle takenlijst. Op het moment zelf voelt het misschien niet als het beste plan, maar achteraf geeft het altijd een goed gevoel.
  2. Steek iets meer liefde in je maaltijd. Dus beleg je boterham eens met dubbelbeleg (mijn toptip: pindakaas met pure hagelslag!). Maak een lekkere salade met 1001 toppings als lunch (eventueel de avond van tevoren al voorbereid). Of wandel vanuit je werkplek naar een lunchtentje waar ze de allerbeste lunches maken waar geen bammetje pindakaas aan kan tippen. En maak je je avondeten? Neem er dan eens echt de tijd voor en maak een recept dat je niet eerder op tafel hebt getoverd.
  3. Zeg iets verrassend liefs tegen een van je dierbaren. Dus kus je partner niet alleen maar vluchtig gedag, maar zeg bijvoorbeeld eens heel bewust “Ik hou onwijs veel van je”. App niet alleen een hartje naar je beste vriendin, maar zeg eens “Ik ben zó trots op jou!”. Oftewel: spreek eens uit wat je op dit moment voelt en wat jullie band alleen maar sterker kan maken.
  4. Eindig je dag met een goed boek. En dan geen zelfhulpboek waaruit je handige ondernemerslessen of de-beste-versie-van-jezelf-worden-inzichten uit kunt halen. Nee, echt een mooi verhaal waar je in kunt opgaan. Of een fijn positief zelfhulpboek dat je er niet toe dwingt om iemand anders te worden dan wie je nu bent. Zo kun je de dag rustiger afsluiten dan als je met je telefoon in bed ligt. En een goed verhaal is ook een fijne afleiding van je eigen sores.
  5. Maakt een situatie je gestrest? Stap er bewust uit. Laat bijvoorbeeld weten dat je later nog op een lastige vraag terugkomt als je merkt dat de pleaser in jou nu opkomt. Geef aan dat een gesprek nergens toe leidt en dat je er liever later over doorgaat. Of stop met op toptempo achter deadlines aanhollen, en las juist een pauze in. Maak een wandeling, doe een korte meditatie of loop desnoods even naar het toilet. Je zult merken dat je stressniveau dan vaak al iets kan zakken. En als je het even laat zakken, kun je vaak ook beter bij jezelf blijven.
SSZ 0045 Stokmans Branding Romy Veul 20240404 2000px
  1. Trek een outfit aan waar je je écht mooi in voelt. Laat daarbij even los of deze doodnormale dag daar wel de juiste gelegenheid voor is. Waarom zou je je feestblouse bewaren voor een feestelijke gelegenheid? Met een jasje eroverheen kan hij vast ook prima op deze hartstikke gewone dag. Kies iets waar jij voor je gevoel in sprankelt en straalt, en laat los wat een ander daar misschien van vindt. Durf gerust eens op te vallen.
  2. Shake stress van je af. Die tip las ik ooit in een boek als een snelle manier om van stress, onrust of zelfs angst af te komen. Kom uit je stoel en maak een dansje, spring op en neer of schud je lijf zonder ritme los. Hoe je het doet, maakt niet uit. Maar zorg dat je even volledig in je lijf zit, je energie kwijtraakt en daarbij uit je hoofd komt.
  3. Haal bij inimini-irritaties je schouders op. Dan heb ik het over de te lang rood blijvende stoplichten, mede-treinreizigers die hun sterk ruikende etenswaren mee in de coupé nemen, collega’s die praten alsof ze 5 kwartier in 1 uur moeten proppen, etc. Ja, het is vervelend! Maar ga bij jezelf na of je iets aan de situatie kunt doen (bijvoorbeeld door die enthousiast kleppende collega toch subtiel te onderbreken of door in een andere coupé te gaan zitten) óf accepteer dat dit nu eenmaal op dit moment heel even de irritante situatie is zoals die is.
  4. Zorg dat je bij alle afspraken 5-10 minuten te vroeg bent. Ga eens heel ruim van tevoren de deur uit, zodat je niet hoeft te haasten. Ik doe dit sinds een tijdje, zodat ik altijd 5-10 minuten heb om tot mezelf te komen voordat ik een afspraak inga. Ook zorgt het ervoor dat je meer ontspannen arriveert. Doordat ik flink op tijd van huis ga, stoor ik me bijvoorbeeld ook minder aan traagrijders voor me of stoplichten die maar niet op groen springen. Ook mét die dingen kan ik nog op tijd komen.
  5. Wandel elke dag een stukje. Hoogleraar psychologie Erik Scherder is er niet voor niets fan van. Wandelen is niet alleen goed voor je conditie, maar ook voor je brein en je stresslevels. Trek daarom elke dag – al is het maar voor een mini-blokje om – je wandelschoenen aan. Zelf ben ik nu ongeveer 9 maanden onderweg met elke dag wandelen en het heeft me veel gebracht. Probeer het vooral te doen als het buiten licht is. Dan pak je ook meteen zonlicht (en vitamine D) mee.
  6. Til je schouders op en laat ze vallen. Dit doe ik een paar keer op een dag om de spanning uit mijn lijf te schudden. Dat is vooral fijn als je een typische bureaustoel-achter-een-bureau-baan hebt, waarbij je vaak automatisch je schouders wat aanspant. Dit helpt dan om de spanning even te laten gaan.
SSZ 0081 Stokmans Branding Romy Veul 20240404 2000px
  1. Zeg vandaag ergens heel bewust ‘Nee’ op. En sta vooral stil bij waar je ‘Ja’ op zegt door hier ‘Nee’ op te antwoorden. Een ‘Nee’ tegen een al te haastige spoedopdracht betekent bijvoorbeeld een ‘Ja’ tegen een vrije avond. En een ‘Nee’ tegen een avond bij je schoonouders staat ook voor een ‘Ja’ tegen op tijd naar bed gaan en goed kunnen uitrusten. Sta daar bewust bij stil en denk wat minder aan de mogelijke frustratie of teleurstelling bij de ander.
  2. Kijk naar het Jeugdjournaal in plaats van het grote-mensen-nieuws als je tóch het nieuws wilt volgen. Dan ben je wél op de hoogte, maar krijg je een iets mildere versie van het nieuws te zien. En dan komt er soms ook nog een kersvers geboren nijlpaardje uit de dierentuin voorbij.
  3. Vervang “Ik moet vandaag nog…” door “Ik wil vandaag…”. Een kleine aanpassing, maar het kan je al meer het gevoel geven dát je een keuze hebt. Dat je van plan was om het huis vandaag te stofzuigen, betekent niet dat je het koste wat kost moet doen. Als jij na een afspraak uitgeteld bent, kun je het misschien ook naar morgen verschuiven. Maak van niet-verplichte moetjes geen moetjes.
  4. Leg je telefoon weg bij een activiteit waarbij je hem normaal in je hand hebt. Bijvoorbeeld als je wacht op de bus, bij de tandarts in de wachtkamer zit of als je mede-restaurantgast op het toilet zit. Kijk eens wat er gebeurt als je geen telefoonscherm voor je neus hebt. Misschien ga je dan opeens nog meer om je heen kijken, ontstaat er een leuk gesprek bij de bushalte of lees je weer eens ouderwets een tijdschrift uit de leesmap in de tandartswachtruimte.
  5. Vier ook je mini-successen. Zo was ik laatst bewust trots toen ik een parkeergarage mét steile helling inreed ondanks dat ik daar een hekel aan heb. Kijk of ji jook bij dat soort succesjes kunt stilstaan. Het kan al zo klein zijn als een goed geslaagde maaltijd, een assertief mailtje naar een collega of een geslaagde sportsessie.
  6. Stop met stom praten over jezelf. Soms gebeurt dat onbewust. Dan zegt je bijvoorbeeld “Ja sorry, een beetje suf misschien. Maar…” of “Nou ja, ik ben nu eenmaal niet zo goed met…”. Betrap jezelf op dat soort opmerkingen en slik ze in. Je hoeft jezelf niet kleiner te maken dan je bent. En hoe vaker je iets zegt als “Ik ben gewoon niet zo goed in presenteren”, hoe meer je er zelf in gaat geloven. Zelfs als je wél een toppresentator bent.
  7. Vraag om hulp in plaats van in je eentje te ploeteren. Kom je ergens niet uit op het werk? Schiet je collega aan. Heb je echt geen puf om te koken? Vraag of je partner dit kan doen of haal wat af. En zit iets je gigantisch dwars ,maar ben je alleen thuis? Bel een vriend of een famlielid om je hart te luchten. Je hoeft het echt nooit in je uppie te doen. En als je het samen doet, maakt dat het vaak al beter.

Wat maakt jouw dag vandaag ietsje beter?

kleine dingen dag beter maken

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Naomi 30 januari 2025 op 8:31 am - Beantwoord

    Heel erg mooie suggesties! Wat mijn dag vandaag iets beter maakt? Vanavond gezellig op een tantezegger passen;).

  2. Daenelia 30 januari 2025 op 9:56 am - Beantwoord

    Deal met je gevoelens 🙂 Dat maakt mijn dag stukken beter. En ik weet dat dat pas met de jaren makkelijker wordt, dus als oud wijf heb ik daar misschien net iets minder moeite mee. Maar alleen als het ook iets oplevert. Als het alleen maar een ander dient en mij niks oplevert dan negeer ik het al snel. Niet dat je minder empathie voelt als je ouder wordt. Maar je leert wel dat sommige mensen zichzelf alleen maar beter kunnen voelen als een ander zich slecht voelt. Dat heeft dus geen priotiteit in mijn ogen.
    Heel praktisch: mijn tweede kop koffie op de ochtend, daar wordt mijn dag echt altijd beter van. Gek dat de eerste kop koffie – ook heel lekker – dat niet in één keer kan. Pas die tweede kop.

  3. Alicia 30 januari 2025 op 11:21 am - Beantwoord

    Een wandeling maken buiten en de gekke kapriolen van mijn konijnen. Dat maakt mijn dag altijd net iets beter

  4. Saskia 1 februari 2025 op 10:14 am - Beantwoord

    Leuk lijstje met praktische tips. Nummer 1 is altijd erg lastig. Ik probeer altijd vroeger op te staan, om zo even tijd voor mezelf te hebben (in het weekend dan, met werkdagen is dit al niet haalbaar ^^ ) maar dan staat er weer een 5 jarige voor mijn neus die vroeg op is haha. Ook ’s avonds probeer ik altijd even een moment voor mezelf te hebben. Thee. Serie. Bloggen. Iets.

  5. Maaike 2 februari 2025 op 10:53 pm - Beantwoord

    Leuke, kleine dingen. Ja, het Jeugdjournaal komt een stuk vriendelijker over 🙂 Ik probeer zo min mogelijk aan social media te doen, dat geeft me veel meer rust en zelfliefde.

Recente blogs

Méér lezen | 5x waarom ik vaker wil gaan lezen!

6 januari 2018|Lifestyle|

Méér lezen. Dat is een van mijn doelen voor 2018. In mijn boekenkast staan de mooiste pareltjes, die ongetwijfeld elke dag hopen eindelijk eens gelezen te worden. Toch hebben de meeste boeken uit mijn kast vorig jaar vooral heel hard stof liggen verzamelen. En dat vind ik stom. Heel stom! Tijd om daar iets aan te doen! Ik ben zelf niet zo van de leeschallenges of verplichte titellijstjes, omdat ik het liever leuk en spontaan houd. Wat ik dan wel doe? Om te beginnen maar eens 5 redenen opsommen waarom ik er vanavond al écht een boek bij ga pakken.

15 kleine dingen die voor mij héél bijzonder zijn

19 januari 2020|Persoonlijk|

De eerste kus, afstuderen, je eerste baan? Grootse mijlpalen en eerste keren zijn natuurlijk altijd iets heel bijzonders. Maar soms kunnen ook kleine dingen speciaal zijn. Misschien niet voor iedereen, maar wel voor jou. Bijvoorbeeld omdat je door die momenten beseft dat het ooit anders was of doordat er een heel mooi verhaal achter zo'n moment schuilgaat. Juist die kleine dingen die zo bijzonder zijn, gun ik met liefde het plekje in de blogspotlights dat ze verdienen. Daarom deel ik 15 kleine dingen die gewoon lijken, maar voor mij toch heel bijzonder waren.

Havermout met kokos & rood fruit (voor de kokosliefhebber)

19 februari 2023|Recepten|

Kokos is één van de ingrediënten die ik overal doorheen kan gooien. Kokosmelk door curry's, kokosrasp over havermout, kokoskwark door mijn ontbijt... ik lust er wel pap van! Havermoutpap ook zeker trouwens. Daarom maakte ik deze heerlijke havermout met een flinke portie kokos. Als je van kokos houdt, dan word je vast net zo gelukkig als ik van deze havermout met kokos en rood fruit. Er zit namelijk een driedubbele dosis kokos doorheen: kokoskwark door de havermout én kokosrasp en kokossnippers eroverheen. Serveer met rood fruit om zo een feestelijk én gezond ontbijt (of toetje) te hebben.

Ga naar de bovenkant