kleine slaapkamer inrichten 23

Kleine slaapkamer inrichten? 13 tips! (+inkijkje in onze slaapkamer)

 • 14 maart 2023
 • 5 Reacties
Categorieën: Interieur

Je kunt veel over onze slaapkamer zeggen, maar ruim opgezet is-ie zeker niet. De vorige bewoners hebben de slaapkamer en keuken van plek verruild. Aangezien dat ons een grotere keuken oplevert, ben ik daar als kook- en bakliefhebber niet bepaald rouwig om. Dan maar geen enorme master bedroom! Gelukkig zijn er genoeg manieren om ook in een bescheiden slaapkamer alles wat je nodig hebt (wat vooral één ding is: een bed) kwijt te kunnen én om het ruimtelijker te laten lijken. Dit zijn onze 13 tips voor een kleine slaapkamer inrichten.

1. Leef je uit met kussens, textiel en dekbedovertrekken

Veel meer meubels dan een bed kunnen we in onze slaapkamer niet kwijt. Daarom ben ik qua textiel op het bed helemaal losgegaan. Tot enige frustratie van Bart overigens: hij vindt het nogal onlogisch om elke ochtend kussens terug te zetten die je er ’s avonds weer afhaalt. Kan ik inkomen! Maar hé, kussens zijn wel een sfeermaker in elk interieur. Ik heb voor een gezellige mix van kussens gekozen in allerlei kleuren, soorten en maten. We hebben kussens met leuke prints, een knoopkussen en ook twee neutrale kussens om het niet té bont te maken.

Naast de kussens vind ik het ook tof om een mooi dekbedovertrek op het bed te hebben liggen. Dat maakt vaak een enorm verschil voor de uitstraling van je kamer. Met een ander dekbedovertrek kun je je slaapkamerinterieur een compleet andere look kunt geven. Met een wit bloemetjesdekbed ziet onze slaapkamer er bijvoorbeeld heel meisjesachtig uit; met een egaal groen dekbed wordt het vooral warm en stijlvol. We hadden heel lang alleen twee zachtroze dekbedovertrekken om de voorliefde voor roze lekker door te trekken. Inmiddels hebben we er een mintgroen dekbedovertrek bij, wat het totaalplaatje minder zoetsappig en meer landelijk maakt.

2. Kies voor één opvallende muur

Voor slaapkamers ben ik dol op warme en wat diepere kleuren. Het lijkt daarmee alleen al snel nóg kleiner in een kleine slaapkamer. Daarom heb ik bewust maar één muur een kleur (oudroze) gegeven. De andere muren hebben we wit gelaten. Zo’n opvallende muur vind ik sowieso een mooie manier om sfeer aan te brengen in een slaapkamer. De roze muur maakt onze slaapkamer wat warmer.

Een mooi alternatief voor een geverfde muur is behang. Bij het merk REDRO kwam ik iets heel tofs tegen: fotobehang met allerlei soorten 3D-prints. Er zitten ook prints tussen die je kamer veel groter laten lijken, bijvoorbeeld doorkijkjes in gebouwen of landschappen. Als je je slaapkamer meer ruimtelijk wilt laten ogen, is dat dus een tof alternatief. Zowel als je van druk en aanwezig houdt als wanneer je liever kiest voor rustig en subtiel, zijn er genoeg toffe behangopties.

kleine slaapkamer inrichten 15

3. Gebruik muurdecoratie om je kleine slaapkamer in te richten

Veel ruimte om de slaapkamer te decoreren hebben we niet. Daarom hebben wij de versiering vooral aangebracht op de muren. Aan de muur achter het bed hangt een hangplank, waarop ik een aantal ingelijste posters heb uitgestald. Zo’n wandplank met posters vind ik sowieso een mega-aanrader voor als je, net als ik, van afwisselen houdt. Ik boor zelf het liefst zo min mogelijk gaten in de muur en dankzij de wandplank zijn er niet meer dan twee gaatjes nodig. We kunnen continu variëren met wat we op de plank zetten, waardoor je niet aan bijvoorbeeld dezelfde plekken voor lijstjes vastzit. Handig!

Op de muur naast mijn bed hangt daarnaast een collage van foto’s. Dit is een fotocollage die van zichzelf plakt en gemaakt is van foam. Het zijn foto’s die zowel mij als Bart dierbaar zijn en waar ik graag mee wakker word. Onder andere mijn overleden oma, aan wie ik heel warme herinneringen heb, hangt ertussen. Zo is ze er altijd een beetje bij.

4. Neem een bed met hoofdbord

Toen ik vier jaar geleden ging proefliggen bij Beter Bed, wist ik één ding zeker over mijn toekomstige bed: het móest een bed met hoofdbord worden. Ik vind zo’n hoofdbord altijd een mooi extraatje aan een bed. Het heeft wel wat hotelachtigs en het voelt ook fijn om iets zachts achter mijn hoofdkussen te hebben. Bovendien maakt het van een bed nog meer een eye-catcher.

Overigens kun je ook een los hoofdbord kopen als je je later bedenkt en tóch een bed met hoofdbord wilt. Is een stuk voordeliger dan een nieuw bed uitzoeken bij de meubelboulevard! Zo bestaan er mooie hoofdborden van rotan of hout voor een paar tientjes (ook bij dé Zweedse meubelwinkel). Maar als je handig bent, kun je ook zelf aan het timmeren slaan. Het internet barst van de tutorials om zelf een hoofdbord te maken. Zie bijvoorbeeld deze tutorial van een te gek hoofdbord van Femke.

5. Verplaats je kledingkast naar een andere kamer

Wij konden niet anders toen we onze kleine slaapkamer gingen inrichten. Anders had één van ons tweeën niet fatsoenlijk uit bed kunnen stappen. Noodgedwongen beslissing of niet, het bevalt best goed om de kledingkast niet in de slaapkamer te hebben staan. Ik ben altijd eerder wakker dan Bart en vind het fijn dat ik uitgebreid voor mijn kledingkast kan staan te twijfelen met het licht aan zonder dat ik bang hoef te zijn dat Bart er wakker van wordt. Bovendien geeft het veel extra ruimte als je de kledingkast niet ook nog in je kleine slaapkamer probeert kwijt te kunnen.

kleine slaapkamer inrichten 9

6. Verstop je spullen in opbergbakken onder het bed

Dit vind ik dé opbergruimte-hack voor wie een kleine slaapkamer gaat inrichten. Wij hebben onder ons bed wel drie grote plastic bakken staan met spullen. Winterjassen, bergschoenen, fotoboeken van vroeger – er ligt van alles in wat we bijna nooit nodig hebben en wat dus prima onder het bed verstopt kan blijven. Op onze slaapkamer is geen plek voor een kast, dus deze bakken zijn ideaal om toch veel spullen kwijt te kunnen die niet mooi en boeiend genoeg zijn om in het zicht te leggen.

7. Neem een lamp die écht de spotlight is

Omdat we geen plek hebben voor een nostalgische opbergkast, een fluwelen voorleesstoel uit grootmoederstijd of iets anders naast het bed, wilde ik van één ding wel een echte spotlight maken: de lamp. Deze houten lamp hangt sinds het begin te shinen in de slaapkamer en ik ben er nog steeds dolgelukkig mee. Ik kreeg hem destijds voor een blogsamenwerking en had me geen mooiere spotlight-lamp kunnen wensen. De lamp is lekker groot en opvallend, maar ook weer niet te. Door het hout oogt hij tegelijkertijd rustig.

Dus als je baalt dat je allerlei meubels in de woonwinkels moet laten staan omdat je slaapkamer te krap is, neem een lamp die het stralende middelpunt is. Er zijn zoveel mooie grote lampen te vinden. Zo zijn ook rotan lampen of van die lampen met glazen bollen helemaal in én prachtig in een slaapkamer.

8. Maak van je nachtkastjes een mooie-spullen-verzamelplek

Oké, ik zou het ook weer niet overdrijven. Maar een paar mooie dingen kun je vast wel kwijt op je nachtkastje. We hebben op het bed na in onze kleine slaapkamer alleen twee nachtkastjes staan (tenzij je onze wasmand meetelt, die verdekt staat opgesteld in de hoek!). Daarop hebben we allebei, naast een nachtlampje, wat persoonlijke spullen staan. Ik heb er zelf vooral boeken liggen waar ik in bezig ben of die hoog op de nog-te-lezen-lijst staan. In mijn ogen zijn boeken niet alleen fijn om ’s avonds de dag mee te eindigen, maar zijn ze nog leuke decoratie ook. Daarnaast heb ik er mijn lievelingsvaas neergezet met droogbloemen van H&M Home.

Natuurlijk kun je ook heel andere persoonlijke spullen een speciaal plekje geven op je nachtkastjes. Denk aan dierbare foto’s in een mooi lijstje, bepaalde vakantiesouvenirs, een vaas die speciaal voor je is of een lijstje met een mooie quote.

kleine slaapkamer inrichten 12

9. Heb je nog plek over? Neem een kaptafel

Helaas krijgen wij die onmogelijk in een hoekje gepropt. Maar als we er plek voor hadden gehad, zou ik zeker een kaptafel neerzetten op de slaapkamer. Dat is een kleine-meisjes-droom van mij. Niet eens zozeer om me aan op te maken trouwens (zo’n fanatiekeling met make-up ben ik niet!), wel om te gebruiken als een plek voor mezelf om bijvoorbeeld in mijn notitieboekje te schrijven of me terug te trekken met mijn crèmevoorraad voor een smeermoment. Ik heb al jaren een liefde voor de ‘Hemnes’-kaptafel van Ikea, maar zie op Marktplaats ook vaak de mooiste vintage exemplaren.

Als je in een kleine slaapkamer geen kast kwijt kunt, past een kaptafel soms nog net wel. Er zijn ook genoeg relatief smalle exemplaren, die in de breedte weinig ruimte innemen.

10. Zet een houten ladder neer

Als ook de kaptafel niet past, is dit nog een toffe optie wanneer je je kleine slaapkamer gaat inrichten. Er bestaan prachtige open kasten en houten ladders om tegen de muur te zetten. Daar kun je alsnog kleine dingen aan kwijt. Aan zo’n ladder kun je bijvoorbeeld een hangplantje hangen of je kunt het als uitstalplek voor je lievelingsplaids gebruiken. Ook fotolijstjes kun je er aan ophangen. Een leuke manier om dat ene hoekje op te vullen en veel decoratie te gebruiken zonder dat je met de boormachine in de weer hoeft te gaan!

Tip uit eigen ervaring: koop liever een houten ladder voor iets meer geld dan een goedkoop exemplaar van een budgetwinkel. De houten Xenos-ladder is één van mijn grootste interieurmiskopen geweest. Na een paar maanden kreeg ik last van houtworm en vond ik overal rondom de ladder zaagsel. Dat schijnt vaker voor te komen bij goedkoop hout. Dus ga ik tegenwoordig liever voor kwaliteit dan voor de goedkoopste optie.

11. Hang spiegels op voor een ruimtelijk effect

Het is volgens mij een algemeen bekende tip voor kleine slaapkamers inrichten: hang een spiegel op als je de ruimte groter wilt laten ogenJe kunt bijvoorbeeld een spiegel ophangen aan de muur boven je bed, er één op je kaptafel zetten (als je die hebt) of een spiegel op je nachtkastje zetten. We hebben zelf een IKEA-spiegel gekocht die op Barts kastje staat. Handig om ’s ochtends even te checken hoe je haar zit voordat je de deur uit gaat en het laat de ruimte dus ook wat groter lijken.

kleine slaapkamer inrichten 16

12. Creëer verborgen opbergplekken

Die opbergbakken onder het bed zijn niet de enige optie. Als je ruimte tekortkomt voor al je spullen, zijn er meer mogelijkheden dan je denkt om extra opbergplek te creëren.

Denk bijvoorbeeld ook aan het volgende als je je kleine slaapkamer gaat inrichten:

 • Koop mooie opbergmanden en zet die opgestapeld in een hoekje.
 • Neem een bed met ingebouwde opbergruimte. Zo had ik bij mijn ouders thuis een bed met kastjes eronder.
 • Kijk of je een inbouwkast kunt maken/kopen die wél in de ruimte past.
 • Ga op Marktplaats op zoek naar vintage kastjes die wel de perfecte afmetingen hebben om in dat ene verloren hoekje te passen.
 • Neem nachtkastjes met opbergruimte. Die van ons hebben bijvoorbeeld een lade én twee plankjes waar je spullen op kunt zetten.
 • Hang planken aan de muur en stal daar spullen op uit.
 • Zet opbergbakjes of -manden in de vensterbank en berg daar spullen in op.
 • Kijk eens naar mooie wandopbergers, zodat je aan de muur spullen kunt opbergen.
 • Neem een poef waarvan je de zitting eraf kunt halen voor opbergplek.
 • Koop een kledingrek als alternatief voor een kledingkast.
 • Hang een kapstok aan de muur, zodat je daar onder andere badjassen of pyjama’s aan kunt ophangen.

13. Houd het rustig als je een kleine slaapkamer gaat inrichten

Ik ben sowieso niet zo van alle muren en kastjes vol zetten met spullen. Maar in mijn slaapkamer houd ik het al helemaal graag rustig. Een ander zou misschien denken dat aan de witte muur best iets leuks kan hangen of dat in de hoek nog wat moois past. Maar zelf ben ik blij dat ik altijd wakker word met uitzicht op een witte muur. Dat geeft mij rust als ik me in alle vroegte uitrek voordat ik aan de dag begin.

Als je een kleine slaapkamer gaat inrichten, oogt het ruimtelijker als je plekjes leeg houdt. Dat is trouwens ook praktisch. Ik ben blij dat we geen mini-kastjes tegen de muur hebben staan of vazen als decoratie op de grond hebben gezet. Dat ziet er wel heel leuk uit, maar is niet heel veilig als ik ’s nachts slaapdronken in het krappe paadje langs het bed loop voor een nachtelijk toiletbezoekje. Dan maar liever een begaanbaar pad zonder leuke vaas dan een gebroken vaas én een gebroken been de volgende ochtend.

Heb jij een grote slaapkamer of is jouw slaapkamer – net als die van ons – meer bescheiden?

1 7
slaapkamer

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Daenelia 14 maart 2023 op 9:11 am - Beantwoord

  Wij hebben enkele jaren een enorm kleine slaapkamer gehad: breed was het krap aan 2.5m en lang was het …ook zoiets, misschien net tegen de 3. Dat is geen doen. Dat soort woningen zijn leuk voor studenten (dat was ik ook toen ik er in trok). Maar dat zijn dus echt geen geschikte slaapkamers als je daarnaast ook een woonkamer hebt van maar 4×4 en een pijpelaatje van 1.75x4m. Kortom: voor een normaal volwassen leven met 2 personen is 42 vierkante meter écht ECHT te klein (en laat je niks anders aanpraten: het is echt geen woning. Ja: als je er omheen een stuk land hebt van 10x10m, dan misschien wel, als tiny house of zo…)
  Er pastte dus ook net een klein bed in en ik sliep dan tegen de muur aan, wat nog veel vervelender is als je er uit moet klimmen als je partner nog slaapt. Het kwam er in het laatste half jaar dan ook op aan, dat we in de woonkamer sliepen op een heerlijke slaapbank. Die breder was dan ons bed in de slaapkamer. Het lijkt misschien romantisch om een kleine slaapkamer te hebben, en wie weet is het echt voor sommige mensen genoeg dat er alleen maar een bed in staat, en dat je dan geen claustrofobische gevoelens krijgt … maar nee: een normale slaapkamer, waar een normaal breed bed in kan (toch 180cm breed) én waar een kast in kan, daar gaan we voor. En gelukkig hebben we dat nu ook.
  Laat je niet afschepen met kleine slaapkamers!!! Laat ze maar normale kamers maken, van minimaal 4×4 meter. Dat is absoluut geen ‘master bedroom’, maar een normale slaapkamer waar je in kan ademen en rondraaien.

 2. Iris 14 maart 2023 op 9:10 pm - Beantwoord

  Wat een leuke slaapkamer hebben jullie! Toevallig hebben wij de slaapkamer ook net oudroze geverfd. Daar ben ik zo blij mee! En inderdaad, een hoofdbord is echt veel mooier.

 3. Rianne 15 maart 2023 op 12:52 am - Beantwoord

  Wij hebben nog het geluk van inbouwkasten in huis in elke slaapkamer van het huis, ideaal 🙂 Ik heb de mijne ingenomen in onze slaapkamer en mijn man de inbouwkast in de kleine (was)kamer. Verder mag ik niet klagen over onze huidige slaapkamer die is ruim genoeg. Die in ons vorige huis was kleiner. En die inbouwkast scheelt ook echt 🙂 We hebben wel een klein bed overigens (matrasmaat 140 bij 190) maar er zou een groter bed in kunnen. Maar ik vind de hoogte van ons bed zo fijn dat ik het nu nog win van mijn man om het bed te behouden haha. Het is geloof ik een oud senioren bed, maar dus met een comfortabele zithoogte als je in en uit bed stapt ipv dat je zo moet doorzakken. Verder hebben we naast het bed sinds kort nog een wand opgevuld met kasten over de gehele breedte met 40 cm diepte. Die stonden in de 2e slaapkamer, maar die is nu omgetoverd tot kattenkamer 🙂 en om te voorkomen dat de katten steeds in de kasten kruipen, hebben we die uit voorzorg maar verplaatst.

 4. Anne 21 maart 2023 op 12:44 pm - Beantwoord

  Omg. Houtworm in die ladders… dat heb ik nog nooit over nagedacht. Brrr. Bedankt voor de waarschuwing 😅

 5. Maaike 24 maart 2023 op 3:32 pm - Beantwoord

  Oh wat handig deze tips! En ook dat je de kledingkast op een andere kamer kunt zetten is wel een goed idee 😀 Wel erg van de houtworm. En leuke slaapkamer 😀

Recente blogs

Een kijkje in mijn sieraden-la (en de bijzondere verhalen erachter)

15 februari 2021|Persoonlijk|

Mijn favoriete onderdeel van mijn PAX-kast is de sieraden-la. Uitpuilen doet-ie absoluut niet, want zo veel sieraden heb ik niet. Maar de sieraden die ik heb, zijn me wel heel dierbaar. Op verzoek van een paar lieve bloglezers geef ik je een inkijkje in mijn sieradencollectie. Ik laat je mijn mooiste sieraden zien en vertel je ook meteen de verhalen erachter. Want achter sommige bling bling gaat een bijzondere boodschap schuil.

Te groot verantwoordelijkheidsgevoel? 9x Dit is niet jouw verantwoordelijkheid!

29 juni 2022|Zelfliefde, Persoonlijke groei|

Verantwoordelijkheidsgevoel - veel mensen vinden het een mooie eigenschap. Is het ook grotendeels. Maar ik weet zelf dat het je ook aardig in de weg kan zitten als je er té veel van hebt. Van alle karaktertrekken die ik heb, is dit degene die ik soms heel graag in een vacuüm gezogen pot zou stoppen om ergens ver weg in een container te dumpen. Het is hartstikke lastig en energieslurpend als je je verantwoordelijk voelt voor alles en iedereen. Hoe kom je van een te groot verantwoordelijkheidsgevoel af en houd je meer ruimte over voor wat wél jouw pakkie ‘an is? Kijk of je deze 9 verantwoordelijkheden van je bordje kunt tillen!

Home Tour | De inrichting van mijn kleine badkamer

3 mei 2019|Interieur|

Yes, het is zover! Het is tijd voor een eerste inkijkje in een van de kamers in mijn woning. Er gaan vast nog veel interieurartikelen volgen, maar mijn badkamer mag het spits afbijten. Mijn badkamer is dan misschien geen enorme balzaal, maar ik ben er dolblij mee. Het is een kleine (maar fijne) badkamer die precies alles heeft wat ik nodig heb. En dankzij een paar toegevoegde kleurrijke accessoires is de badkamer nu ook echt helemaal mijn ding. Kijk je mee naar de inrichting van mijn kleine badkamer?