leven leuker maken

12 kleine veranderingen die je leven leuker maken (vandaag al!)

 • 17 april 2019
 • 32 Reacties
Categorieën: Positiviteit

Kleine verandering, groots effect. In veel situaties gaat dat gezegde zeker op. Waarom zou je altijd een grootse ommezwaai of een enorme mijlpaal nodig hebben om je leven leuker te maken? Soms gaan in de kleinste dingen ook al grootse positieve effecten schuil. Zeker als je al die kleine dingen bij elkaar optelt. Dit zijn 12 ideeën voor kleine veranderingen om je leven leuker te maken. Eventueel vandaag al!

 1. Ga elke dag minimaal 20 minuten naar buiten (oké, tenzij het hondenweer is en je geen hond hebt!). Een frisse neus, een dosis extra vitamine D en een vleugje zonneschijn zijn dé ingrediënten voor een blijheidscocktail.
 2. Eet met aandacht. Of je nu een heerlijk ontbijtje maakt met havermout en bosbessen of jezelf trakteert op een flinke chocoladereep, zorg ervoor dat je aandacht hebt voor wat je eet. Neem de tijd, leg je werk even weg en geniet volop.
 3. Laat minstens één dagdeel per week de boel de boel. Het is soms verleidelijk om altijd druk in de weer te zijn. Is het niet met werk, dan is het wel met de was doen, het huis schoonmaken of WhatsApp-berichtjes beantwoorden. Een kleine maar fijne verandering is om elke week minimaal één dagdeel vrij te houden waarop je even geen van al die dingen doet.
 4. Ga standaard 5 minuten te vroeg weg. Een gewoonte die ik vanaf nu wil gaan invoeren, is standaard 5 minuten te vroeg weggaan als ik ergens naartoe moet. Voor belangrijke of verre afspraken plan ik natuurlijk nóg wat meer tijd in, maar ik merk dat het enorm veel rust kan geven als je zeker weet dat het niet afhangt van één of twee minuten of je ergens op tijd bent. Het kan je veel stress besparen en is eigenlijk maar een kleine moeite.
 5. Ruim elke avond op. Dit klinkt misschien niet direct heel aanlokkelijk, maar het effect van deze kleine verandering is dat zeker wel. Als je elke avond de spullen opruimt die je die dag hebt gebruikt, stapelt de troep zich namelijk niet op. Oftewel, van enorme opruimsessies die je maar blijft uitstellen is geen sprake meer.
 6. Stop met à la minute berichtjes beantwoorden. Laat berichtjes zo nu en dan even langs je heen laten gaan en wacht met antwoorden totdat het jou uitkomt. Zeker bij belangrijke of gevoelige berichtjes is het fijn om het even te laten bezinken voordat je “Is helemaal goed!” terugstuurt zonder je bewust te zijn van de consequenties. Wacht dus even met reageren en sta even stil bij jouw grenzen (én volle agenda!).
 7. Zorg dat je elke dag een traktatie voor jezelf hebt. Je leven leuker maken doe je onder andere door voor genietmomenten te zorgen. Zorg er bewust voor dat je elke dag minimaal één traktatie voor jezelf hebt. Dat kan een lekkernij zijn, maar ook een aflevering van je favoriete serie, een bezoekje aan het park of een uitgebreide douchebeurt. Wat het ook is, een dosis van minimaal eenmaal daags maakt je leven leuker.
 8. Zet je notificaties uit. Al een paar jaar heb ik de notificaties voor Facebook, Instagram, Pinterest en Twitter op mijn telefoon uitstaan. Alleen voor e-mail, WhatsApp en Messenger zie ik de berichten direct binnenkomen. Een aanrader wat mij betreft om de andere notificaties uit te zetten. Zonder een telefoon die steeds oplicht, kun je makkelijker focussen op alle moois in de échte wereld.
 9. Leg geld apart voor je spaardoelen. Jezelf iets cadeau doen is leuk. Maar het is nog leuker als je jezelf iets cadeau doet waar je bewust geld voor opzij hebt gelegd. Doe daarom mooie, grote aankopen niet direct, maar leg er elke week of elke maand een bedrag voor opzij. Zo wordt de grote aankoop iets moois om naartoe te leven.
 10. Maak to-do-lists die haalbaar zijn. Mijn eerdere visie op to-do-lists? Alles opschrijven wat gedaan moet worden, ook al zou ik dat in drie dagen nog niet af krijgen. Ha, fout! Het werkt soms eigenlijk fijner om alleen dingen op te schrijven waarvan je weet dat je die vandaag kunt afronden. Stop met de eindeloze to-do-lists waarvan je bij voorbaat weet dat ze onhaalbaar zijn.
 11. Maak elke dag even contact. Of je nu naar de supermarkt gaat, een praatje maakt met de buren of op je werk bij collega’s zit, elke dag minimaal heel even contact maken met iemand doet bijna ieder mens wel goed. Een kleine moeite voor misschien wel een groot plezier!
 12. Glimlach naar mensen die je tegenkomt. Hoeveel mensen tegenwoordig wel niet append en snappend over straat lopen. Met hun blik op oneindig of – nog vaker – op hun telefoon gericht. Wat nu als jij de uitzondering bent op die regel en glimlacht naar wie je tegenkomt. Als je vervolgens een glimlach terugkrijgt, maak je met die piepkleine verandering ook nog eens jezelf blij.

Welke kleine verandering heeft jouw leven leuker gemaakt?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 17 april 2019 op 6:05 am - Beantwoord

  Mooie kleine veranderingen beschrijf je. Ik vind het wel grappig dat ik ze vrijwel allemaal al in mijn dagen heb geïntegreerd. En eh… Ook bij slecht weer kun je prima naar buiten hoor. Soms ben ik blij als ’t regent. Dan duik ik onder m’n paraplu en kom ik heerlijk niemand tegen buiten. Kan ik echt van genieten. Tenzij ik van A naar B moet in de regen, want dan weet ik niet hoe snel ik in m’n warme auto moet stappen.

  • Romy 19 april 2019 op 12:28 am - Beantwoord

   Met een paraplu erbij (tenzij het heel hard waait) is een wandeling door de regen inderdaad ook zo slecht nog niet. Zelfs dan kan twintig minuten buiten zijn je volgens mij echt goed doen.
   Wel een goed teken trouwens dat je deze dingen eigenlijk al bijna allemaal in je leven hebt doorgevoerd. Klinkt alsof je goed bezig bent! 🙂

 2. Darina 17 april 2019 op 7:04 am - Beantwoord

  Heel inspirerend! Ik probeer elke dag heel bewust te zijn van de kleine dingen om mij heen. Het maakt een dag zoveel leuker 🙂

  • Romy 19 april 2019 op 12:28 am - Beantwoord

   Heel mooi dat je zo bewust bij dat soort kleine dingen stilstaat. Heel waardevol en het kan je dag zeker een stuk fijner maken.

 3. Els 17 april 2019 op 8:04 am - Beantwoord

  Punt 10 is echt iets voor mij. Ik ben heel goed in to do lijstjes maken, en zeker deze steeds blijven aanvullen, hahaha. Verder goede tip!

 4. evelien 17 april 2019 op 8:39 am - Beantwoord

  Wat een mooi lijstje.
  Ik kan er ontzettend van genieten om naar onbekende mensen te glimlachen, ik word daar zo blij van.
  En elke dag een wandeling maken is een must do! De frisse lucht, en hopelijk de zonnestralen doen een hoop goeds. <3
  Liefs,
  Evelien

 5. Ilona Wielinga 17 april 2019 op 8:54 am - Beantwoord

  Wat een fijn artikel weer. Zelf ben ik echt gestopt met berichten direct beantwoorden en dat geeft me zoveel rust. Heb sowieso bijna alle meldingen uitstaan zodat ik daar niet door gestoord wordt. En ik vind het ook onwijs belangrijk om elke dag even naar buiten te gaan, regelmatig te sporten en gezond te eten. Op deze manier blijf ik fit en zit ik toch wat beter in mijn vel.

  • Romy 19 april 2019 op 12:34 am - Beantwoord

   Zo te horen heb jij ook al heel wat goede gewoontes doorgevoerd. Wat goed dat je regelmatig de buitenlucht opzoekt! En zonder notificaties wordt je leven inderdaad echt een stuk rustiger. Een kleine verandering waarmee je het voor jezelf wel een stuk fijner en rustiger kan maken 🙂

 6. Lilian 17 april 2019 op 11:14 am - Beantwoord

  Wat een fijne tips! Een aantal dingen doe ik al. Zoals 1, dat doe ik alleen niet als het regent én waait (omdat de paraplu dan opklapt). En dat is het afgelopen jaar twee keer gebeurt. Maar andere dingen moet ik inderdaad ook eens aan denken, zoals eten met aandacht…

  • Romy 19 april 2019 op 12:35 am - Beantwoord

   Goed bezig hoor met naar buiten gaan! Je hebt eigenlijk wel gelijk dat wandelen zelfs bij een regenbui nog een optie is. Zolang je met een paraplu de deur uit gaat (en die niet openwaait), is een wandeling eigenlijk altijd wel goed te doen.

 7. Audrey 17 april 2019 op 11:51 am - Beantwoord

  Leuk lijstje! Ik heb wel een hond, maar doordeweeks wandel ik alleen het avondrondje mee doordat ik overdag aan het werk ben. Ik wandel vrijwel elke lunchpauze een half uurtje met collega’s en dat is echt heel fijn. We slaan alleen over als het echt flink regent, en dat is misschien maar 1 of 2 keer per maand gemiddeld.

  • Romy 19 april 2019 op 12:44 am - Beantwoord

   Wat goed dat je elke pauze met collega’s naar buiten gaat! Echt fijn, lijkt me, om elke dag even in de buitenlucht te zijn samen. En het schijnt fysiek nog beter voor je te zijn ook om regelmatig de deur uit te gaan tussen het werken door 🙂

 8. noor 17 april 2019 op 2:55 pm - Beantwoord

  Ik heb Facebook, messenger etc bewust niet op mijn gsm gezet. Ik gebruik dat momenteel enkel voor school en ik ervaar geen rust met de 37482 notificaties. IG heb ik niet, enkel whatsapp maar dat beschouw ik niet als social medium.

  Momenteel merk ik dat (volgens mij door zomertijd) mijn slaapritme een beetje ”verpest” is. Ik slaap heel laat en ben heel laat wakker. Ik probeer nu een ochtendroutine te vinden om o.a. vroeger op te staan maar ook te genieten van een nieuw begin van de dag. Ik zou het fijn vinden om een ochtendroutine van jou te lezen, op YT heb ik alle routines volgens mij al gezien ?

  • Romy 19 april 2019 op 12:43 am - Beantwoord

   Leuk om te horen dat je mijn ochtendroutine graag wilt zien! Ik heb het meteen even als artikelidee genoteerd 🙂 Op dit moment zijn mijn ochtendroutines door de verhuizing een beetje het tegenovergestelde van rustgevend (’s ochtends moet ik vaak wat verhuisdingen regelen waarvoor ik op mijn werk geen tijd heb), maar buiten het verhuizen om heb ik wel een heel fijne routine. Daar ga ik na de verhuizing zeker een keer wat over schrijven 🙂

 9. Evelyne 17 april 2019 op 4:48 pm - Beantwoord

  Ik kreeg met de paplepel mee dat je steeds vroeger moet vertrekken dan je moet aanwezig zijn. Ik kan ook heel moeilijk tijd en afstand inschatten waardoor ik vaak héél erg vroeg op de bestemming ben. Mijn vader is hier ook een slecht voorbeeld in. Hij vertrekt meestal een halfuur op voorhand en staat dan rond te draaien op de place to be en zich zenuwachtig te maken, haha.

  • Romy 19 april 2019 op 12:42 am - Beantwoord

   Haha, een half uur van tevoren is wel heel vroeg. Maar eerlijk gezegd is het juist wel een heel mooie gewoonte dat je vaak veel te vroeg op de bestemming bent. Beter zo dan dat je steeds een kwartier te laat aankomt, toch?! 🙂

 10. Melanie 17 april 2019 op 5:58 pm - Beantwoord

  Mooie routines. Die lange to do lijst kan inderdaad juist demotiverend werken. Ik maak tegenwoordig een haalbare to do list. Andere dingen die bij me opkomen en die wel ooit eens moeten of mogen of die ik zou willen belanden op een braindumplijst. Soms komen ze dan alsnog op de to do lijst, soms ‘vergaat’ het gewoon.

  • Romy 19 april 2019 op 12:41 am - Beantwoord

   Wat een slim idee zeg, zo’n braindumplijst! Dat is misschien ook wel wat voor mij. Mijn probleem met to-do-lists is namelijk ook dat ik dat soort random to do’s die bij me opkomen vaak maar direct op mijn lijstje plaats, terwijl ze vaak veel te tijdrovend zijn om snel tussendoor af te handelen. Zo’n onderscheid tussen een braindumplijst en een to-do-list is dus zeker handig.

 11. Giovanna Jansen 17 april 2019 op 7:26 pm - Beantwoord

  Goeie tips en mooie reminder!!
  Ik ben zo druk op dit moment dat ik tip 3 ter harte ga nemen, de boel de boel laten en heerlijk de tijd nemen om blogs te lezen. 🙂 Dat is er veel te weinig van gekomen de afgelopen tijd.

  • Romy 19 april 2019 op 12:39 am - Beantwoord

   Wat een mooi voornemen! En je hebt groot gelijk! Er is juist in drukke tijden niets beter dan jezelf wat rust gunnen om je energie weer op te laden. Dat komt vaak uiteindelijk je productiviteit ook alleen maar ten goede 🙂

 12. Irene 17 april 2019 op 8:13 pm - Beantwoord

  Wat een mooi lijstje! En inderdaad allemaal dingen die het net wat fijner maken. Ik vertrek altijd altijd altijd 5 of zelfs tien minuten te vroeg. Ik haat het om me te moeten haast en om te laat te komen dus dat geeft me heel veel rust. En verder vind ik het ook super fijn om mijn telefoon af en toe links te laten liggen en even niet te antwoorden op berichtjes.

  • Romy 19 april 2019 op 12:39 am - Beantwoord

   Supergoed dat je altijd heel op tijd de deur uitgaat. Zoiets kan inderdaad al heel wat extra rust geven en bespaart je weer de nodige stress. Vijf minuten eerder de deur uitgaan, is vaak een kleine moeite, maar wel met soms een groots effect op je eigen rust 🙂

 13. Simone 17 april 2019 op 9:10 pm - Beantwoord

  Nummer 6 moet ik echt eens doen, maar op de één of andere manier voel ik me verplicht om te reageren als ik het gelezen heb. Stom eigenlijk toch? Een mailtje kan ik ook lezen, maar wel even naast me neer leggen en later beantwoorden. Toch iets met die vinkjes denk ik…

  • Romy 19 april 2019 op 12:37 am - Beantwoord

   De druk voelen door de vinkjes herken ik ook wel. Om die reden open ik appjes vaak niet meteen, maar bekijk ik alleen snel het begin van het appje bij mijn notificaties. Of ik wacht gewoon een half uur voordat ik het bericht echt lees. Dat geeft mij in ieder geval vaak wat rust 🙂 Want iets openen en dan een uur wachten met antwoorden vind ik stiekem ook wel een ding. Ik betrapte mezelf er laatst zelfs op dat ik tegen mijn vader, die die drang met de vinkjes totaal niet heeft, zei dat hij best even mocht antwoorden op het appje (“want ja, je hebt nu al die blauwe vinkjes staan!”). Hij keek me helemaal verbaasd aan, haha.

 14. Jessica J. 18 april 2019 op 9:04 am - Beantwoord

  Mooi lijstje, Romy! Het uitzetten van een deel van de notificaties op m’n telefoon heeft me ook al veel rust opgeleverd. Ik moet er nog eens kritisch doorheen gaan, want volgens mij kan ik nog minderen. Inderdaad heerlijk niet afgeleid te worden door een constant oplichtende telefoon en je op ander leuks te kunnen focussen!

  • Romy 19 april 2019 op 7:48 am - Beantwoord

   Het uitzetten van je notificaties kan inderdaad heel wat extra rust geven. Dat scheelt nogal wat stoorzenders op een dag 🙂

 15. Glamourista 18 april 2019 op 5:36 pm - Beantwoord

  Wat grappig, ik doe ze bijna allemaal al 🙂

 16. Nikita 18 april 2019 op 6:45 pm - Beantwoord

  Tegenwoordig zorg ik dat er altijd iets in de kast ligt wat ik lekker vind, zodat ik mezelf iets kan gunnen na een lastige dag of net om de dag nog beter te maken. Vaak is dat fruit of een fruitsalade. Ook zorg ik dat ik elke dag een outfit aanheb die me vrolijk maakt, net dat kan mijn dag nog iets vrolijker maken. Nee, niet om indruk te maken op een ander. Maar als ik weer eens een bloesje met een vrolijke bloemenprint aanheb dan kan ik daar van genieten. Ik probeer ook elke dag eventjes buiten te komen, ook nu ik nog geen werk heb. Dat doe ik door boodschappen mee te gaan doen met mama, mijn klein broertje te gaan afhalen aan school samen met mama of gewoon doordat ik zelf iets moet ophalen. Of zoals vandaag lekker in de zon zitten! Verder zijn er nog wel dingen die ik doe om mijn dag goed te maken, waar ik gewoon eventjes niet op kan komen. Maar ze zijn er wel hoor.

  • Romy 20 april 2019 op 12:06 am - Beantwoord

   Wat prachtig om te horen dat je heel wat mooie en waardevolle gewoontes hebt ontwikkeld die je dagelijks laat terugkomen. Het is misschien maar wat kleins om bijvoorbeeld wat lekkers voor jezelf in huis te halen, maar het kan je dag echt een heel stuk fijner maken 🙂

 17. Anouk 20 april 2019 op 1:26 pm - Beantwoord

  Eten met aandacht ben ik nu aan het doen voor de mindfullness cursus die ik volg! Meer naar buiten gaan is nog wel iets waar verbetering in zit, helemaal nu ik mijn scriptie aan het schrijven ben, breng ik dagen door achter de computer, maar met dit mooie weer zou het dit weekend wel goed moeten komen!

  • Romy 21 april 2019 op 9:27 am - Beantwoord

   Wat goed dat je door de mindfulnesscursus ook meer bewust met aandacht eet. Ik herken wel wat je zegt over veel binnen zitten als je aan je scriptie werkt. Toen ik mijn scriptie schreef, heb ik na een tijdje bewust met mezelf afgesproken dat ik elke dag 20 minuten buiten zou gaan wandelen. Zo kon ik er in ieder geval elke dag even uit zijn.

 18. Saskia 21 april 2019 op 9:46 am - Beantwoord

  Ik doe ze eigenlijk allemaal behalve 2. Nu met mijn zwangerschap ben ik een bodemloze put en hark alles naar binnen. Toch eens wat meer van gaan genieten.

Recente blogs

Volwassen worden in 1, 2, 3… hoe dan en wanneer?

29 maart 2019|Persoonlijk, Persoonlijke groei|

Volwassen worden. Het is iets waar we allemaal aan moeten geloven. Op ons eigen tempo en op onze eigen manier. Naarmate je ouder wordt, krijg je vanzelf steeds meer serieuze zaken in je schoot geworpen. In de vorm van belastingbrieven, maar vooral ook in de vorm van belangrijke keuzes, spannende stappen en (hopelijk) een alsmaar groeiende dosis zelfvertrouwen. Soms voelt het haast onwerkelijk hoe mijn leven in korte tijd is veranderd (nieuwe baan, eigen auto, eigen huis, eigen onderneming) en dat voelt zo af en toe zelfs - stiekem - een beetje volwassen! Maar waarom? Wanneer ben je volwassen? En wat komt daar dan bij kijken? Ik geef je een inkijkje in mijn volwassen (?) hersenspinsels!

Favorieten | Sombrero Tan, Steeds Leuker, stippenrok & Sintvoedsel

16 oktober 2023|Lifestyle|

Soms kom ik al dan niet eetbare dingen tegen die ik zó geniaal vind dat ze een plek in mijn favorietenverzameling krijgen. Vandaag is het weer zover! Ik reserveerde dit keer onder andere een plek voor een open-deuren-boek dat ik wél kan waarderen, de roze muurverf die het voor mij helemaal is en een make-upverwijderaar die eens wel mijn mascara tot op de laatste korreltjes wegkrijgt. Verder tip ik je graag de lekkere pepernoten waarvoor ik al mijn "Geen pepernoten in oktober"-principes overboord gooide en mag een magisch flesje met eetbaar spul niet ontbreken tussen mijn favorieten. Daar komen ze allemaal!

Meer zelfvertrouwen? | 7 niet-helpende gedachten om te laten varen

19 maart 2018|Persoonlijke groei|

Meer zelfvertrouwen? Dat zou ik af en toe best kunnen gebruiken. Gewoon eens ergens staan zonder gefriemel met mijn handen, knikkende knieën of angst om van me te laten horen. En dan met een rotsvast vertrouwen in mezelf mijn verhaal doen en vol zelfvertrouwen een avontuur aangaan, voor een groep staan of op mensen afstappen. Klinkt allemaal heel leuk, maar zo vanzelfsprekend is dat niet. Als jij hier weleens mee worstelt, dan herken je misschien bepaalde niet-helpende gedachten die je liever kwijt bent dan rijk. In dit artikel probeer ik 7 gedachten onderuit te halen die je maar beter zo snel mogelijk vaarwel kunt zeggen.