Amsterdam4

Kleine wandeling, groot plezier | Hoe wandelen (door Amsterdam) mij vrolijk maakt!

 • 21 oktober 2018
 • 32 Reacties
Categorieën: Lifestyle, Op reis

Hollen, vliegen, rennen. We hebben vaak haast en weten niet hoe snel we ons van A naar B moeten bewegen. Ook ik doe daar nogal eens aan mee. Terwijl ik flink doorstap om op tijd op mijn plek van bestemming te komen, vergeet ik soms hoe mooi onder andere onze hoofdstad is. Daarom besloot ik laatst om mijn tempo te verlagen en tijdens mijn wandeling door Amsterdam-West alles te fotograferen dat mijn aandacht trok. Ik was al snel heel wat foto’s en een glimlach rijker. Ook jou kan ik zo’n bewuste wandeling (waar dan ook) van harte aanbevelen. Waarom? Nou, lees en kijk maar mee naar mijn (foto)verslag van de wandeling door Amsterdam.

fotograferen in amsterdam-west

Doe alsof je alles voor het eerst ziet

Wie aan Amsterdam denkt, denkt waarschijnlijk direct aan de grachten. Als je op Instagram zoekt op #Amsterdam, kom je dan ook vooral heel veel grachtenfoto’s tegen. Oké, en misschien een aantal verdwaalde Keukenhof-kiekjes van toeristen die de omvang van Amsterdam iets te groot inschatten. Toch heeft de stad nog veel meer te bieden. Hoe vaker je de moeite neemt om om je heen te kijken, hoe meer prachtige plekken je zult ontdekken. Hang gewoon eens de toerist uit. Wanneer je naar een plek kijkt als iemand die alles voor het eerst ziet, weet je die plek vaak veel meer te waarderen. En dat geldt uiteraard absoluut niet alleen voor Amsterdam!

grachtenpanden in amsterdam-west

fietsers in amsterdam

Kijk om je heen

Ik wandelde over de Eerste Helmerstraat naar het Museumplein en alleen al die straat had genoeg plekken die een foto waard waren. Zo maakte ik een tussenstop bij de Roemer Visscherstraat voor de Zevenlandenhuizen. Verder liep ik langs statige grachtenpanden, die een prachtig gezicht vormen in combinatie met de enorme hordes aan fietsen die de weg oversteken en de bomen die door de herfst nu volop geel kleuren. Als je er op let, heeft zelfs de chaos van trams, auto’s en fietsers wel wat. En stiekem is het ook geweldig leedvermaak om te zien hoe de vele toeristen voor het eerst op een tweewieler proberen te balanceren. Het zit ‘m in de mooie details!

fotograferen in amsterdam-west

Oog voor details

Oog voor details laat je nog veel meer zien hoe mooi een plek eigenlijk is. Ik passeerde bijvoorbeeld een paar bloemenkramen en moest ernstig de neiging onderdrukken om een bosje mee te nemen. Ik zag opeens hoeveel schitterende bloemen er te koop waren en de prachtige, kleurrijke stal in de grijs aandoende straat viel me nu opeens wél op. Maar dat niet alleen! Tijdens mijn wandeling had ik ook oog voor filmposters die ik anders niet zou zien en in het parkje bezorgden een verliefd stelletje en een grappige eend met koppeltjeduikacties me een voorzichtig lachje. Allemaal dingen die ik anders nooit had opgemerkt. Simpelweg om je heen kijken is het recept!

Vergeet niet de mooie natuur

Ook het Vondelpark, dat als een oase van rust midden in de stad ligt te schitteren, mag je eigenlijk niet voorbijlopen zonder de mooie groene omgeving in je op te nemen. Wie heeft Central Park in New York nodig als je ook in onze eigen hoofdstad een rustgevend park temidden van de stadse drukte kunt vinden?! Maar ook in jouw eigen woonplaats of daar vlakbij is ongetwijfeld wel een mooie plek in de natuur te vinden die een bezoekje waard is.

fotograferen in amsterdam-west

Wandel met aandacht

Bewuste aandacht voor mijn omgeving maakt mijn leven een stuk leuker. Als ik met mijn ogen gericht op mijn telefoon door Amsterdam loop, heb ik namelijk nauwelijks nog aandacht voor die ene leuke kaaswinkel, dat schattige straatje of het leuke terrasje dat ik waarschijnlijk al honderd keer ben gepasseerd zonder te zien hoe leuk het daar is. Zonde! Mijn stukje wandelen van A naar B door de stad is niet alleen een broodnodige wandeling om bijvoorbeeld met de bus mee te kunnen. Nee, het is eigenlijk een prachtig kwartiertje om van te genieten. Mijn tip voor jou? Verlaag je tempo, leg je telefoon weg en kijk om je heen. Wedden dat je je ogen uitkijkt!

Niets geen schermpjes, een wandeling helpt!

Dus voel je je rot? Of heb je gewoon behoefte om er even tussenuit te zijn? Zonder je dan eens niet af in huis en duik eens niet achter welk scherm dan ook. In plaats van je vriendinnen via WhatsApp op te trommelen en heel Netflix af te zoeken naar die ene romcom die je nog niet kent, kan ook een rondje in de buitenlucht je al heel erg goed doen.

Waar ga jij het liefst wandelen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Janne 21 oktober 2018 op 8:12 am - Beantwoord

  Mooi! 🙂
  Ik wandel iedere dag in mijn lunchpauze hetzelfde rondje, en iedere dag is het net anders en mooi. Het is heel ontspannend om gewoon door de stad te wandelen en om je heen te kijken, inderdaad.
  Het Vondelpark ligt met een G, trouwens 😉
  Fijne zondag!

  • Romy 21 oktober 2018 op 11:29 am - Beantwoord

   Wat goed dat je in de lunchpauze elke dag gaat wandelen! Dat lijkt me alleen al een een fijne manier om de dag te breken, maar daarnaast is het altijd goed om van de omgeving te kunnen genieten.
   Bedankt voor de tip! Die ‘ch’ is er blijkbaar doorheen geglipt. Ik wijt het maar aan het feit dat ik nog vrij laat aan dit blogartikel aan het werken was gisteren, haha.

 2. Josephine 21 oktober 2018 op 8:55 am - Beantwoord

  Je inspireert me om vandaag eens een wandelingetje te maken! Op kleine details letten kan heel ontspannend zijn, en bovendien creatief voor stads- of natuurfoto’s. Bij ons in de buurt is een heemtuin, met een weelderige hoeveelheid aan vergeten planten en kleine natuurzones. Vaak is het er ook heerlijk rustig en stil; een prettige plek voor een wandeling!

  • Romy 21 oktober 2018 op 11:32 am - Beantwoord

   Leuk om te horen dat jij nu ook zin krijgt om een wandeling te maken! Die heemtuin klinkt prachtig en ideaal voor een wandeling op een herfstachtige zondag. Wat kan wandelen toch ontspannend zijn en het levert je inderdaad ook nog eens vaak mooie foto’s op.

 3. Saskia 21 oktober 2018 op 9:16 am - Beantwoord

  Oh wauw, die bloemenkraam ook! Van die prachtige kleuren… Heerlijk om te wandelen.. Ik wil het vandaag inplannen, alleen een erg drukke dag vandaag met 2 verjaardagen. Ga het zeker wel proberen!<3

  Wandelen doe ik vaak bij mijn werk, aangezien ik van werksoort naar werksoort loop. Verder vind ik het heerlijk te wandelen (of skaten) in ons dorpje. Zo fijn! Fijne Zondag

  • Romy 21 oktober 2018 op 11:34 am - Beantwoord

   Hopelijk komt een wandeling er, tussen de drukte door, toch nog van 🙂 Het kan zo fijn zijn en is ook een van mijn favoriete dingen om tijd voor vrij te maken op zondag. Alleen al fijn trouwens om op je werk af en toe een korte wandeling te (moeten) maken. Dat breekt ook wel lekker de dag.
   Geniet van je zondag!

 4. Darina 21 oktober 2018 op 9:16 am - Beantwoord

  Je hebt een hele mooie wandeling gemaakt en prachtige foto’s gemaakt! Als ik naar Amsterdam ga, dan kijk ik ook heel bewust om mij heen omdat de stad mij sowieso inspireert. Normaal wandel ik van het station naar het werk, 20 minuutjes en daar kan ik ook zo van genieten. Wandelen is wel een van mijn favoriete dingen om te doen.

 5. Susan 21 oktober 2018 op 9:28 am - Beantwoord

  Jaaaa ik vind het ook zo heerlijk om te wandelen, helemaal in de herfst <3 Loop in Enschede regelmatig met de hond en in Groningen door het noorderplantsoen 🙂

  • Romy 21 oktober 2018 op 11:34 am - Beantwoord

   Ook een wandeling naar je werk kan inderdaad al heel fijn zijn. Mooi om te horen dat je daar al zo van geniet aan het begin van de dag!

  • Romy 21 oktober 2018 op 11:35 am - Beantwoord

   Klinkt als een heerlijke wandeling! Een hond is volgens mij ook de perfecte stok achter de deur om regelmatig te gaan wandelen 😉

 6. chucky1012 21 oktober 2018 op 9:39 am - Beantwoord

  Het zo fijn om te kunnen van de natuur die zo prachtig is.
  Te genieten van de dieren.
  Heerlijk is de frisse lucht.
  Amsterdam is it.
  Kleurrijke bloemen.
  Mooie parken etc..

  Fijne dag ?

  • Romy 21 oktober 2018 op 11:36 am - Beantwoord

   Dankjewel! Ik wens jou ook een fijne zondag toe.

 7. Hilly 21 oktober 2018 op 9:44 am - Beantwoord

  Al die mooie bloemen alleen al:)
  Leuk een dagje Amsterdam, alleen ver weg voor mij.

  Ik ga graag naar het bos te wandelen.

  Fijn weekend verder.

  • Romy 21 oktober 2018 op 11:37 am - Beantwoord

   Ook op andere plekken in het land of in het buitenland zijn ongetwijfeld geweldige plekken te vinden 🙂 Alleen al het bos is perfect voor een wandeling!

 8. Madelon 21 oktober 2018 op 10:55 am - Beantwoord

  Wat leuk dat je ons zo meeneemt in je wandeling met je prachtige foto’s! Ik ga ook graag wandelen om te genieten van de omgeving en mijn hoofd leeg te maken. Ik vind in het bos of een ander natuurgebied altijd heerlijk. Maar zo af en toe door de stad heen en mensen kijken, vind ik ook leuk!

  • Romy 21 oktober 2018 op 11:40 am - Beantwoord

   Wandelen door het bos of in de natuur is ook absoluut heel fijn! In de stad vind ik het ook leuk om mensen te kijken, maar door de natuur wandelen is ook zeker heel ontspannend 🙂

 9. Mariska 21 oktober 2018 op 12:48 pm - Beantwoord

  Nog niet zolang geleden heb ik me weer aangemeld bij de sportschool, maar merk dat doordat het zolang mooi weer is, ik minder vaak ga. Soms een week niet en dan ga ik wel graag buiten lopen. In Edam heb je mooie punten, maar in Volendam nog mooiere en kom daar dus ook heel vaak met het wandelen 🙂

  • Romy 21 oktober 2018 op 1:45 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat je op dagen met mooi weer de beweging liever buiten zoekt. Zowel Edam als Volendam zijn volgens mij leuke gebieden om rond te lopen. Ik ben zelf pas één keer in Volendam geweest, maar vond het destijds een erg leuk dorpje.

 10. Johanne 21 oktober 2018 op 12:58 pm - Beantwoord

  Heerlijk he, zo’n wandeling waarbij je compleet bewust wordt van je omgeving. Mooie plaatjes heb je gemaakt! Amsterdam (en Utrecht) is stiekem iets te druk voor mij. Raak er snel overprikkeld van, dus ik houd er vooral van om in parkjes, bossen en plantsoenen te lopen. Soms ga ik bij ons in de buurt hardlopen en als ik het niet volhoud maak ik er een wandeling van. Genieten van de oudjes op de fiets, de mooie huizen in de buurt en gewoon even van de rust.

  • Romy 21 oktober 2018 op 1:47 pm - Beantwoord

   Het is inderdaad vaak wel grote drukte in steden als Amsterdam en Utrecht. Alleen de parkjes in de steden of bepaalde onbekende straatjes zijn wat rustiger. Gelukkig is er in Nederland ook genoeg te vinden qua parken, bossen en plantsoenen. Een mooie omgeving maakt zelfs een hardlooprondje vast al iets aantrekkelijker 😉

 11. Ilona Wielinga 21 oktober 2018 op 12:59 pm - Beantwoord

  Aah supermooie foto’s! Ik vind het zelf altijd heerlijk om op mijn gemakje door Zwolle te lopen als ik naar school ga. Soms besluit ik een half uur eerder de trein te nemen zodat ik op mijn gemakje weer wat nieuwe straatjes kan ontdekken.

  • Romy 21 oktober 2018 op 1:48 pm - Beantwoord

   Wat leuk om op die manier nieuwe plekken in Zwolle te ontdekken! Volgens mij is Zwolle ook wel echt een leuke stad.

 12. Heidi 21 oktober 2018 op 1:04 pm - Beantwoord

  Wat is het daar super mooi..
  Binnen kort gaan we ook eens naar daar..

  • Romy 21 oktober 2018 op 1:48 pm - Beantwoord

   Leuk om te horen! Amsterdam is zeker een aanrader om een dag of een weekendje naartoe te gaan.

 13. Evelyne 21 oktober 2018 op 1:16 pm - Beantwoord

  Heerlijk, hé. Sinds ik fotografeer zag ik pas de schoonheid rondom mij. Wij gaan graag wandelen in Sluis, voor ons niet zo heel ver 🙂 En steeds neem ik mijn camera mee. Elke keer heb ik andere foto’s mee. Je brengt mij trouwens op ideeën, haha! Btw, prachtige foto’s! Net zoals ik die zou maken 😉

  • Romy 21 oktober 2018 op 1:50 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je compliment over mijn foto’s! En leuk om te horen dat fotografie jou ook meer heeft doen beseffen hoe mooi jouw omgeving is. Volgens mij zijn er in België ook zeker wel heel wat mooie plekken te ontdekken 🙂

 14. Simone 21 oktober 2018 op 7:40 pm - Beantwoord

  Wat een fijn artikel en wat een mooie en typisch A’damse plaatjes! Ik ga graag het bos is. Hier in de omgeving zijn meer dan genoeg mooie gebieden om heerlijk te wandelen. En het leuke is dat het ook gelijk mijn werkgebied is,

  • Romy 22 oktober 2018 op 6:30 pm - Beantwoord

   Dankjewel! En wat mooi om te horen dat jij zo kunt genieten van wandelen door het bos. Dat is ook gewoon echt een fijne omgeving. En natuurlijk blijft het bos ook prachtig voor foto’s 🙂

 15. Nikita 21 oktober 2018 op 8:06 pm - Beantwoord

  Als ik en mijn zusje door de stad lopen dan hoor ik wel meer dan eens van haar: He, ga eens niet zo snel! Ze zegt altijd dat ik door de stad wandel alsof er een gevaarlijk iemand achter me zit. Vroeger kon ik prima rustig wandelen, dus ik vrees dat ook dit een van de gevolgen is van de afgelopen jaren. Jammer, want in de winkels hoor je juist te ontspannen en te genieten van alle leuke dingen die je ziet. Zeker in het weekend. Dat is net de tijd om de rem erop te zetten en voor jezelf te kiezen. Gisteren in de bibliotheek lukte me dat wel trouwens. Ik koos rustig nieuwe boeken en daar genoot ik wel van. Het gaf me energie.

  Trouwens, over rust gesproken. Ik was net bezig met een huistaak (geen zorgen, ik vind het niet erg om ’s avonds huiswerk te doen) en na een uurtje besloot ik dat het tijd was voor een pauze. Die ben ik mezelf nu aan het gunnen. Jouw blog was mijn pauzemomentje en motivatie op goed te werken 🙂

  • Romy 22 oktober 2018 op 9:55 pm - Beantwoord

   Ik herken je verhaal wel een beetje. Mijn looptempo heeft ook wel wat weg van iemand die de bus moet halen, haha. En dat terwijl het absoluut heel fijn is om met een wat lager tempo te wandelen en van de omgeving te kunnen genieten. Ik hoop dat je langzaamaan kunt leren om met meer aandacht te lopen en bewust te genieten van alles wat je in de stad of tijdens het winkelen om je heen ziet.
   Goed trouwens dat je gisteren een pauzemomentje hebt genomen! En wat leuk om te horen dat mijn blog daar een onderdeel van was 🙂

 16. Giovanna Jansen 22 oktober 2018 op 8:21 pm - Beantwoord

  Wat een heerlijk verslag en wat een mooie foto’s! Echt genieten zo’n wandeling (en voor ons de blog die er op volgde :)).
  Ik kan heerlijk genieten van een (herfst(wandeling) door het park of een bos. Maar ook een stadwandeling maak ik graag. En dan net als jij lekker om je heen kijken en foto’s maken.

  • Romy 22 oktober 2018 op 10:41 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je echt kunt genieten van zo’n wandeling! Of het nu in de natuur is of in de stad, zo’n wandeling kan je echt goed doen 🙂

Recente blogs

Inkiekje #107 | Avondjes weg, Amsterdamse bloesem & artsy lampen

25 maart 2024|Persoonlijk|

Heb jij ook weleens van die maanden waarin je complete familie en vriendenkring jarig lijken te zijn? Voor ons zijn maart en april van die maanden. Onze weekenden zaten dan ook goed vol met een hoop gezelligheid. Maar er was ook tijd om lieve familie ons nieuwe huis te showen en daarbij verrast te worden met een wel heel bruikbaar cadeau. We sloegen ook onze slag bij Lidl voor een apparaat dat ik al heel lang wilde, maar waar Bart nog niet zo van overtuigd was (nu wel dus!). We bewonderden de meest magische bloesemplek die ik ken en we vinkten klusdingen af van de klus-to-do-list, waaronder de meest mooie lamp op de wc laten schitteren. Ik neem je mee!

10 tips om geld te besparen (simpel en haalbaar!)

3 december 2018|Lifestyle|

Sparen en besparen doe ik al bijna sinds de brugklas. Ik ben opgevoed met het idee van geld opzijzetten voor "later" en goed nadenken over aankopen. Mede daardoor kan ik soms wel een zuinige Hollander en een kritische koper zijn (op een enkele keer bij Action na!). Niet altijd per se een goede eigenschap, maar dankzij het besparen op uitgaven heb ik nu wel een spaarpotje om in een koophuis te steken. Over hoe dat is gelukt, heb ik de laatste tijd meerdere vragen gekregen. Daarom leek het me leuk om mijn bespaartips te delen. Dus vooruit, hier komen 10 tips om geld te besparen, waarvoor je absoluut geen Extreme Couponing-kampioen hoeft te zijn.

Blij Lijstje #63 | Aardbei-blijdschap, alleskunners & aan mezelf denken

3 april 2023|Positiviteit, Persoonlijk|

Ik zal je niet vermoeien met mijn zoveelste blije praatje over het feit dat het lente is. Dat ik dáár vrolijk van word, roep ik elk jaar in maart/april. Maar er was nog meer waar ik de afgelopen weken van ging glunderen. Zo speelden we met de hele familie een levensecht 'De Alleskunner'-spel, koos ik de laatste tijd vaker voor mezelf, lag ik nog net niet op de vloer van het lachen in Carré, had ik wat bijna-30-inzichten en werd ik gelukkig van een paar trotse volwassen-leven-momenten. Dit is mijn Blije Lijstje!