Kleine kinderen: 5 lessen die je van ze kunt leren

 • 16 oktober 2016
 • 13 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Wist je dat we eigenlijk ontzettend veel kunnen leren van kleine kinderen? Ik heb de mazzel dat ik twee (inmiddels niet meer zo heel) kleine nichtjes bij mij om de hoek heb wonen, met wie ik graag een dagje wegga of leuke dingen doe. Dat vind ik overigens niet alleen een heel gezellig om te doen. Ik merk namelijk dat het me vaak ook heel goed doet om even met kleine kinderen te zijn. Ze zijn nog zo heerlijk naïef, dromerig en onbezorgd. Daar kan ik vaak echt nog wat van opsteken. Vandaag bespreek ik daarom 5 lessen die iedereen van kleine kinderen kan leren.

kleine kinderen

Neem het leven niet zo serieus

Met een gezellige peuter of kleuter vliegen de flauwe grappen je vaak om de oren. “Je veter zit los” of “Wat is groen en skiet van de berg?” Of als je een foto wilt maken, krijg je vrolijke beelden zoals die van mijn nichtje hierboven =. Kleine kinderen nemen het leven nog niet zo serieus en zien in alles wel iets om om te lachen. Zelfs in een nare of lastige situatie kunnen ze nog grappig uit de hoek komen en dat kan af en toe heerlijk relativerend zijn. Ik krijg dan ook steevast een glimlach op mijn gezicht als ik weer even met kleine kinderen heb opgetrokken.

Stop nooit met dromen

Kun je je nog herinneren dat je in vriendenboekjes altijd moest invullen wat je later wilde worden? Mijn eigen beroepskeuzes (kapper, juf en moeder) vielen nog mee, maar in mijn vriendenboekje schreven anderen vaak de meest spectaculaire beroepen op. De een wilde astronaut worden, de ander directeur van McDonald’s en weer een ander wist zeker dat hij over 20 jaar wereldkampioen voetbal zou zijn. Kleine kinderen dromen nog over hun leven en geloven dat alles mogelijk is. Hoe anders is dat soms als je volwassen bent. Je wordt rationeler en gaat je beseffen dat niet alles kan. Soms is het dan hartstikke fijn om weer even die roze bril van een vierjarige op te zetten. Never stop dreaming!

Maak je niet druk over de meningen van anderen

Volwassenen kunnen zich vaak ontzettend druk maken over meningen van anderen. Zal mijn collega niet op me neerkijken? Wat vindt de buurvrouw van onze tuin? En vindt die vriendin me wel écht leuk? Even uit de band springen is dan ook vaak een no go. Hoe anders is dat bij kleine kinderen. Zij zitten gerust met een vinger in hun neus in de bus, zingen liedjes op straat en zijn niet bang om keihard te lachen om een flauwe grap. Kortom, ze doen wat zij zelf graag willen zonder na te denken over wat anderen daarvan vinden. zou het niet fijn zijn als je dat als volwassene ook net iets meer zou kunnen doen? Oké, op die vinger in je neus na dan!

kleine kinderen

Wees blij met simpele dingen

Als klein meisje kon je mij altijd ontzettend blij maken met de meest simpele dingen. Zo had ik ooit vier wandelende takken en kon ik me werkelijk uren vermaken met naar die wandelende takjes staren. Ook naar koekjes bakken kon ik vaak dagen uitkijken. Ik vind het nog steeds prachtig om te zien hoe kinderen vaak weinig nodig hebben om te kunnen genieten. Tegenwoordig merk ik dat ik toch vaak mijn telefoon en computer nodig heb om me te vermaken. Dan kan ik best wel terugverlangen naar de tijd waarin de meest simpele dingen me al blij maakten.

Je bent mooi zoals je bent

Ik kan me mijn eerste schoolfoto nog goed voor de geest halen. Ik had een door mijn oma gebreide oranje trui aan met daarop een totaal niet matchende ketting met roze hartjes. Die had ik zelf vol trots uitgekozen, gewoon omdat het kon. Als kind kon ik me in zo’n outfit oprecht mooi voelen en maakte ik me verder totaal niet druk over mijn uiterlijk. Terwijl je jezelf als volwassene druk kunt maken over te dikke billen, plat haar of een onderkin, houden kleine kinderen zich nog totaal niet met dat soort dingen bezig. Kleine meisjes vinden zichzelf gewoon prachtig in hun Frozen-jurk en jongetjes zien een stoere man in de spiegel als ze hun pet op hebben. Zou het niet fijn zijn als we onszelf vaker mooi zouden vinden, gewoon mooi zoals we zijn?

Welke les heb jij geleerd van kleine kinderen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Tineke 16 oktober 2016 op 9:33 am - Beantwoord

  Helemaal mee eens. VoorAl de laatste! Ik maak mij de laatste tijd ook niet zo druk om mijn uiterlijk. Iedereen is mooi op zijn eigen manier!
  Liefs

  • Romy 16 oktober 2016 op 11:31 am - Beantwoord

   Wat fijn om te horen dat je hebt geleerd om je uiterlijk wat meer los te laten! Het is precies wat je zegt, iedereen is mooi op zijn manier!

 2. Lauriette 16 oktober 2016 op 11:21 am - Beantwoord

  Mooi he, hoe kinderen nog zo onbezorgd en eerlijk zijn. Fijn dat je zo dicht bij je nichtjes woont, je kan zeker veel leren van de instelling van kinderen! 🙂

  • Romy 16 oktober 2016 op 11:30 am - Beantwoord

   Ja, dat is heerlijk! Helaas zie ik ze niet meer zo vaak als eerst, maar hopelijk kunnen we in de herfstvakantie weer een gezellig dagje inplannen, zodat ik weer wat van die fijne kindermentaliteit kan opsteken 🙂

 3. Cindy 16 oktober 2016 op 11:45 am - Beantwoord

  Hoi Romy,
  Wat een heerlijke blog om te lezen! Het is ook werkelijk waar dat als je zelf kinderen hebt je leert te genieten en ook echt te leven. Ik sta veelvuldig lekker te dansen en te zingen met de meiden of gewoon leuke kunstjes doen op het kleed. Ook de vragen als waarom? En dan denk ik ja waarom doe ik dat eigenlijk? En zo laat je je makkelijker los van bepaalde “beslommeringen” of gebeurtenissen.
  Maar je mag de meisjes wel weer “lenen” hoor!
  Dat zou kunnen op de woens/do/vrij of zondag.
  Kijk maar of het uitkomt.. hihi
  Succes met je blog! Xx

  • Romy 16 oktober 2016 op 1:04 pm - Beantwoord

   Wat een leuke reactie! Dankjewel! 🙂 Je wordt inderdaad zelf weer even helemaal kind als je met kinderen bent of ze zelf hebt. Zo heerlijk!
   Ik stuur je zo even een FB-berichtje om wat af te spreken .
   xx

 4. Marjolijn 16 oktober 2016 op 2:32 pm - Beantwoord

  Tegenwoordig mag ik 1x in de week op ons eerste kleinkind passen. Na een moeilijke start lacht hij zo ongeveer de hele dag door. Heerlijk is dat om te zien. Dan denk ik: Kon dat maar altijd zo blijven…….. En ik betrap mezelf erop dat ik bijna de hele dag met hem meelach. Gewoon om de kleinste en soms de domste dingen, zoals kleine Axel die net iets voor zijn gezicht houdt als oma een foto maakt. Dus wat heb ik geleerd? Gewoon op z’n tijd alles even loslaten en heerlijk genieten van het moment. Dat zouden we gewoon vaker moeten doen.

  • Romy 16 oktober 2016 op 4:35 pm - Beantwoord

   Wat een mooie reactie om te lezen! Zo fijn om te horen dat je echt van hem kunt genieten en dat hij zoveel plezier in je leven heeft gebracht 🙂

 5. Sarah 16 oktober 2016 op 7:03 pm - Beantwoord

  Zalig om te lezen. Zo onbezorgd kinderen zijn… Ik kan het mij ook nog goed herinneren; hoe simpel en makkelijk toen alles was. Je dacht niet na over kleding, kon alles worden wat je maar wou en deed gewoon wat je graag deed. Zonder daarover na te denken. Alles was gewoon mogelijk en alles was zo makkelijk. Fijn dat je nichtjes zo dichtbij wonen zodat je vaak samen weg kunt gaan. Altijd gezellig 🙂

  • Romy 16 oktober 2016 op 9:19 pm - Beantwoord

   Ja precies! Die onbezorgdheid is zo heerlijk. Soms kan ik ook echt terugverlangen naar de tijd dat ik nog gewoon op straat aan het touwtjespringen was en me verder nergens druk over maakte.

 6. Yvonne 16 oktober 2016 op 8:18 pm - Beantwoord

  Wat leuk om te lezen! Gezellig zeg, twee nichtjes waar je echte meidendingen mee kunt doen. Ik heb echt wel geleerd te genieten van de kleine simpele dingen. Al zitten mijn zoontje en ik samen op de bank ons eigen te vervelen, we hebben toch altijd wel lol. En wilde ik eerst altijd de deur uit, nu geniet ik van een middagje of avondje met zijn drietjes.

  • Romy 16 oktober 2016 op 9:19 pm - Beantwoord

   Wat heerlijk om dat te lezen! Juist die simpele dingen en gezellig samen thuis zitten, kan zo ontzettend fijn zijn!

 7. Sjoukje - meergeldminderstress 21 oktober 2016 op 2:46 pm - Beantwoord

  Wat een goed stukje ook! Inderdaad, kinderen zijn zo’n grote bron van blijheid en onbezorgdheid, daar kunnen we als volwassenen nog veel van leren.

Recente blogs

Shoplog | 5 aankopen voor €13 bij de IJ-hallen

17 augustus 2017|Outfits|

Tweedehands kleding kopen? Ooit vond ik het maar niets en was ik bang met ware clownspakjes thuis te komen. Inmiddels weet ik dat je met goed zoeken soms de leukste kleding kunt vinden. Dit weekend was ik weer bij de IJ-hallen te vinden om op koopjesjacht te gaan. En dat is goed gelukt: ik gaf € 13 uit, maar kwam met maar liefst 5 leuke aankopen terug. Omdat ik daar zelf zo vrolijk van word, laat ik je vandaag graag mijn geshopte kleding en schoenen zien. Ik smokkel trouwens een beetje en voeg aan deze IJ-hallen shoplog ook meteen mijn nieuwe schoenen toe die ik online bestelde. Lees snel verder.

Mijn random verlanglijstje (van keukenschorten tot 30-jaar-jurken)

24 maart 2023|Lifestyle|

Windowshoppen is één van mijn stiekeme hobby's. Het liefst online. Ik kan heel goed allerlei digitale winkelmandjes volgooien en daar vervolgens nooit meer wat mee doen. Wel zo goedkoop! En zo blijft er nog wat te wensen over voor als je jarig bent of als de man met de mijter in het land is. Vandaag deel ik weer wat dingen die op dit moment hoog op mijn verlanglijstje staan. Sommige haal ik waarschijnlijk al binnen een paar maanden in huis; bij andere dingen fantaseer ik (soms vanwege de prijs) nog even weg.

Duizelingwekkende mijlpaal! | 1000 blogartikelen op Vaker Vrolijk

7 juni 2019|Persoonlijk|

In mijn bestaan als blogger sla ik mijlpalen niet graag over. Maar de mijlpaal die ik vandaag heb bereikt, vond ik het zeker wel waard om even bij stil te staan. Dit is namelijk mijn 1000e blogartikel. Duizend. 1000. Er staan gewoon duizend schrijfsels online op Vaker Vrolijk. Dat betekent honderdduizenden woorden en zeker wel een paar duizend uur die ik met plezier schrijvend heb doorgebracht. Hoe bizar! Tijd voor een korte trip down memory lane door mooie mijlpalen, heerlijke herinneringen en vooral veel vrolijkheid.