Kleur geven aan je leven (letterlijk én figuurlijk!) | 7 tips

24 jan 2019 | Persoonlijke groei | 25 reacties

Niet voor niets gebruik ik op Instagram standaard de hashtag #kleurrijkleven bij mijn foto’s. Kleur maakt mij vrolijk en ik geef dan ook met alle liefde kleur aan mijn leven, oftewel ik zorg er graag voor dat elke dag de moeite waard is en mij op welke manier dan ook blij maakt. Kun jij ook wel wat kleur (in plaats van sleur) in jouw leven gebruiken? Dit zijn 7 tips waarmee jij (letterlijk én figuurlijk!) een gekleurde kwast door je leven kunt halen om meer plezier in je leven te brengen.

geef kleur aan je leven tips

Geef letterlijk kleur aan je leven

Is het je al eens opgevallen dat bijna alles voor in huis standaard bruin, grijs, zwart of wit is? En dat heel wat kledingwinkels vooral neutrale tinten in diezelfde kleurstelling in de rekken hebben hangen? Niets mis mee natuurlijk, maar letterlijk kleur aan je leven geven, kan je soms oprecht vrolijk maken. Dat werkt voor mij in ieder geval geweldig goed. En voor meer kleur in je leven zijn opties genoeg!

 • Breng kleur aan in je interieur. En nee hoor, je hoeft echt niet per se een muur zuurstokroze te schilderen of voor een opvallende pimpelpaarse bank te gaan. Zoek het bijvoorbeeld in de kleine details en ga voor kleurrijke accessoires, zoals kussens of fotolijstjes.
 • Trek een kleurrijke outfit uit de kast. Dat kan zo opvallend of subtiel als je maar wilt. Een neutraal jurkje met een opvallende blazer bijvoorbeeld of een simpele spijkerbroek in combinatie met een kleurrijke tas. Ik heb al heel wat kleurrijke outfits laten zien op mijn blog en deelde laatst ook 7 tips om meer kleur te dragen.
 • Lak je nagels in een felle kleur. Gewoon, omdat het kan!
 • Haal een bos bloemen in huis voor wat extra kleur en vrolijkheid.
 • Voorzie een oud meubelstuk of decoratiestuk van een likje verf.
 • Ga op zoek naar een gekleurde muur in jouw omgeving en schiet daar een paar leuke foto’s van jezelf of van mensen die je dierbaar zijn.
 • Vrolijk je agenda of notitieboekje op met washi tape, stickers en felgekleurde markers.

Durf keuzes te maken die opvallen

Kleur geven aan je leven betekent onder andere jouw ding doen. Laat je bij jouw keuzes niet altijd leiden door wat anderen doen of kiezen. Durf soms af te wijken van de grote meute en wees daarbij niet bang om anders te zijn. Koop in de winkel eens niet de grijze trui die iedereen draagt, maar ga voor knalblauw. Ga eens wel naar een kringloopwinkel, ook al vindt je omgeving daar misschien wat van. Probeer een vreemde hobby uit, ook al ken je niemand anders die zich daarmee bezighoudt. En besteed je dagen op jouw manier. Precies zo avontuurlijk of juist zo “saai” als jij wilt.

Heb oog voor de mooie dingen om je heen

Soms zitten de mooiste dingen ‘m in de kleinste details om ons heen. Net zoals je soms dat ene beetje kleur in een grijze wereld kunt spotten. Denk maar aan dat ene madeliefje dat tussen het verdorde gras groeit of de knalblauwe gevel in een verder grijze straat. Let tijdens een rondje door de stad eens extra op de mooie dingen om je heen. Denk aan bijzondere gevels, dieren of bloemen, graffitikunstwerken of grappige posters waar je oog op valt. Stop je telefoon in je zak, kijk om je heen en bewonder al die dingen met aandacht.

Ga elke dag op ontdekkingstocht

Het leven wordt leuker als je jezelf blijft verrassen. Creëer je eigen cadeautjes en verrassingen op een dag als vandaag. Dat kan zijn door je koffers te pakken en nieuwe bestemmingen te ontdekken, maar ook door een film te kijken uit een ander genre, een totaal ander boek te lezen dan anders, nieuwe mensen te ontmoeten, nieuwe hobby’s te proberen… Er is genoeg te bedenken om elke dag iets nieuws te ontdekken.

geef kleur aan je leven tips

Ga angsten niet uit de weg

Iedereen heeft angsten, van angst voor zwevende balkons tot aan presentatieangst. Maar al die angsten hebben gemeen dat ze je vaak in zekere zin tegenhouden. Heb je een angst die jou ervan weerhoudt om mooie dingen te beleven, probeer je angst dan onder ogen te komen. Het aangaan van je angsten kan je wereld vergroten, leuke uitdagingen opleveren en kleur geven aan je leven. Natuurlijk hoef je de angst niet in één keer aan te pakken. Bedenk eens één eerste stap over de drempel die jij wél durft te zetten en die jou een stap dichterbij je droom brengt.

Ontdek waar jij blij van wordt

Wat maakt jou vrolijk? Maak eens een lijstje met alle dingen die jou de afgelopen 24 uur energie of voldoening gaven. Was dat een bepaalde taak op je werk? Een mooi boek dat je hebt gelezen? Fijn contact met een vriend(in)? Een helpende hand die je iemand kon bieden? Ga voor jezelf na wat de dingen zijn die jou vrolijk maken en geef die dingen een structurele plek in je leven. Al is het maar een half uur per dag. Zo startte ik mijn blog om weer dagelijks structureel met schrijven bezig te zijn. Een keuze waar ik nog altijd blij mee ben!

Niet dromen, maar doen!

Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel lijstjes liggen om “ooit eens” waar te maken. Misschien heb je een droombestemming die je maar al te graag wilt bezoeken. Of wellicht fantaseer je over de droombaan die je maar al te graag de jouwe wilt maken. Wacht! Van alleen maar fantaseren is nog nooit iemand een stap dichter bij zijn doel gekomen. Blijf niet alleen maar dagdromen over het moment waarop je droom uitkomt, maar onderneem actie. Denk niet in obstakels, maar zie juist de mogelijkheden die er zijn. Wat kun je wel doen om die droom dichterbij te krijgen? Verleg je grenzen en zorg ervoor dat jouw leven de kleur krijgt die je zoekt.

Wat doe jij om jouw leven kleur te geven?

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

25 Reacties

 1. Marije

  Hoewel ik voor kleding vaak zwart kies, heb ik inmiddels wel een kleurige winterjas en al jaren een roze bank. Kleur maakt mij ook blij en het zit hem idd vaak in kleine dingen doen en veranderen.

  Antwoord
  • Romy

   Wat gaaf, een roze bank! ? Daar zou ik ook wel blij van worden ? Vaak zijn het inderdaad de kleine, fijne dingen die kleur geven aan je leven.

   Antwoord
 2. Josephine

  Mooi geschreven, Romy. Vooral in het oog hebben wat er mooi is om je heen, kan je dag al wat kleur geven. Zo viel het me bijvoorbeeld pas tijdens mijn hobby natuurfotografie op, hoeveel klein moois er ook in de wintermaanden in de Nederlandse parken te zien is. Zelfs om de hoek. Dat vind ik bijzonder.
  Wij hebben in huis een rustige woonkamer, maar juist in de gang hangen alle schilderijen en foto’s kleurig bij elkaar. Ik vind dat zelf een heel mooi effect hebben (en het is net alsof ik in een museum woon ;-) ).

  Antwoord
  • Romy

   Wat mooi om te horen wat fotografie met je waardering voor de omgeving kan doen! Ik heb inderdaad dezelfde ervaring en kan dankzij fotografie mijn eigen dorp ook veel meer waarderen.
   Jullie gang klinkt alleen al ontzettend mooi. Inderdaad net een museum zo :)

   Antwoord
 3. Karin

  Leuk artikel! Ik ben “tegen” van die witte interieurs, daarom hebben we in elke kamer minstens 1 wand een kleurtje gegeven. Mijn vriend houdt er gelukkig ook van, en het was zelfs zijn idee om de keuken in ons vorige huis een magenta roze muur te geven :D

  Nu dat ik mijn eigen kleding maak heb ik natuurlijk heeeel veel keuze qua stoffen en kleuren. Ik merkte alleen dat ik snel naar “veilige”, donkere kleuren greep, en daar ben ik nu langzaam verandering aan het brengen :)

  Antwoord
  • Romy

   Oh, magentaroze…wat mooi! En ik kan het alleen maar volledig met je eens zijn. Ik wil ook in de meeste ruimtes in mijn huis minimaal één wand verven of behangen. Dat geeft toch net wat meer sfeer en vrolijkheid :)
   Leuk om te horen dat je ook met kleding vaker naar de gekleurde stoffen grijpt. En hoe gaaf is het sowieso dat je je kleding zelf maakt! :)

   Antwoord
 4. Iris - Thebeautymagazine.nl

  Ik vind het leuk om mijn interieur op te vrolijken met kleur. Het heeft inderdaad gelijk effect op je humeur!

  Antwoord
 5. Audrey

  Leuke blogpost! Ik heb met 7,5 meter aan turquoise muur maar bewust meubels in hout, grijs en zwart gekozen, hahaha. Ik word echt supervrolijk van kleur altijd!

  Antwoord
  • Romy

   Wauw, wat tof zeg! Zo’n felgekleurde muur lijkt mij ook wel heel gaaf, zeker in combinatie met meer neutrale meubels inderdaad. Ik doe zelf waarschijnlijk het omgekeerde: de basis neutraal houden en in een paar meubels en in alle details een boel kleur aanbrengen. Alhoewel een turquoise muur mij ook wel heel leuk lijkt :)

   Antwoord
 6. Darina

  Heel inspirerend geschreven! Ik probeer ook zoveel mogelijk met kleur te doen en tegenwoordig hou ik ook wel van contrasten daarin. Ik heb een roze bankje en het liefst leg ik daar dan okergele kussens op.

  Antwoord
  • Romy

   Wat een leuke combinatie, een roze bank met gele kussens! Die kleuren staan inderdaad prachtig bij elkaar. Tof dat je ook veel met kleur doet :)

   Antwoord
 7. bychristiana

  Ik breng eigenlijk gewoon net als jij letterlijk kleur in mijn leven met een kleurrijk interieur! Toevallig krijg ik net mijn nieuwe gordijnen binnen en die zijn….smaragdgroen. Prachtig! Ik snap ook nooit zo goed als mensen zeggen dat ze bang zijn voor kleur in huis. Ik bedoel, als iets echt verkeerd uitpakt, dan verf je toch gewoon opnieuw, haha;-) (Tja, zo simpel kan het zijn toch;-))

  Antwoord
  • Romy

   Wauw, wat een prachtige kleur voor gordijnen! Smaragdgroen staat ook onwijs chic in huis volgens mij :) Ik ben heel benieuwd hoe dat zal staan.
   En ik ben het helemaal met je eens wat betreft gekleurde muren. Je hebt een muur zo overgeverfd, dus zo’n groot risico loop je eigenlijk niet :)

   Antwoord
 8. Lianne

  Inspirerend artikel en helemaal waar! Ik geef ook graag letterlijk en figuurlijk kleur aan mijn leven (alhoewel in nu dan wel helemaal gehuld in het zwart met een warm vest op de bank zit, haha). Toen ik op de middelbare school zat was ik heel lang helemaal niet van de kleuren. Alles om maar niet op te vallen. Gelukkig laat ik nu wel wat meer kleur toe in mijn leven. In mijn interieur wil ik ook wat meer kleurdetails aan gaan brengen want ik vind het nu nog allemaal een beetje te wit/zwart. Maar dat komt nog wel een keer ;) Figuurlijk breng ik ook veel kleur in mijn leven door veel nieuwe dingen te proberen en te ontdekken en mijn dromen achterna te gaan! Elke dag schrijf ik ook 3 dingen op die mij door de dag heen vrolijk hebben gemaakt!

  Antwoord
  • Romy

   Wat mooi om te horen dat je de afgelopen jaren kleur hebt gegeven aan je leven – letterlijk én figuurlijk! Kleur zorgt er inderdaad voor dat je meer opvalt en dat kan in het begin soms eng zijn, maar het is zo mooi dat je nu wel aan je voorliefde voor kleur durft toe te geven <3
   Heel mooi idee ook trouwens, dat lijstje van 3 dingen die je vrolijk maakten op een dag. Ik kan me voorstellen dat dat elke avond voor een extra blijmaker zorgt.

   Antwoord
 9. Sarah

  Heel mooi gezegd; kleur geven aan je leven betekent inderdaad ook gewoon je eigen ding doen. Als je zelf goed in je vel zit dan ga je het leven automatisch al wat rooskleuriger zien. Of zo ervaar ik dat toch. Qua letterlijke kleuren ben ik dan weer niet zo opvallend, maar hou ik wel van wat kleur in de details. Zoals je hier ook al schrijft… een mooi kleurtje nagellak of fel gekleurde bloemen in huis. Daar kan ik vrolijk van worden :)

  Antwoord
  • Romy

   Dat is zeker zo! Figuurlijk kleur geven aan je leven en je eigen ding doen, kan je leven zo veel fijner en lichter maken. Qua letterlijke kleur in je leven hoeft het zeker niet opvallend te zijn. Alleen al zoiets kleins als een bosje bloemen in huis kan zo veel extra vrolijkheid geven :)

   Antwoord
 10. Daenelia

  Dank je, je herinnert me er aan dat ik mijn nagellak nu echt moet vervangen. Het bladdert zo van mijn nagels af, geen gezicht. Vroeger had ik echt nagellak in alle kleuren van de regenboog. Niet alleen roze, rood, creme, paars, … maar ook blauw (licht en donker), groen, geel, oranje, zwart, grijs-metallic, wit, goud, … Helaas blijft nagellak niet oneindig mooi te gebruiken en nu zijn veel van die kleuren niet in de mode. Maar ik ben weer langzaam de meer uitzonderlijke kleuren aan het opbouwen.
  Verder zegt kleur me op zich niet zo veel. Helemaal Pippi Langkous zal ik nooit worden.

  Antwoord
  • Romy

   Haha, dat is de reden dat ik nagellak zelf niet heel vaak niet opdoe. Ik ben een ramp met nagellak op tijd verwijderen ;) Oeps!
   Leuk dat jij wel regelmatig nagellak opdoet en allerlei kleuren nagellak hebt liggen. Juist opvallende kleuren nagellak zijn eigenlijk heel tof en ze geven je handen nog een verzorgde uitstraling ook.

   Antwoord
 11. Simone

  Ja ik ben echt overtuigd dat kleur je humeur een opkikker kan geven hoor! Ik merk ook dat wanneer ik mijn nagels laat doen en ik ben in een goede bui dat ik dan sneller kies voor vrolijke kleurtjes.

  Antwoord
  • Romy

   Bijzonder hè dat er zo’n duidelijk verband kan zijn tussen kleuren en vrolijkheid :) Bij mij zorgt kleur om me heen ook al bijna meteen voor een betere stemming.

   Antwoord
 12. Nikita

  Mijn kledingkast ligt vol kleurtjes en in al mijn spulletjes zijn kleuren te vinden. Behalve mijn laptop, die is zwart. Maar daar wil ik binnenkort stickers voor kopen. Maar daarnaast besefte ik ook dat ik altijd probeer het positieve te zoeken, ook nu ik in moeilijke tijden zit. Dat is niet letterlijk kleur aanbrengen, maar ik heb wel geleerd dat je zelf kiest naar welke dingen je kijkt op een dag. Sommige dagen moet je wat harder zoeken, maar er is aan iedere dag iets positiefs. Vandaag was dat dat ik een onverwachtse peptalk kreeg via Instagram van een oudleerkracht. Ik had geen downmomentjes vandaag, maar een peptalk is altijd welkom! En nu heb ik vakantie! Ik heb deze namiddag al terug een opstart gemaakt voor mijn blog, want die is in alle drukte en moeilijkheden eventjes op de achtergrond geraakt.

  Antwoord
  • Romy

   Wat geweldig dat gisteren jouw meer dan verdiende vakantie is begonnen! Ik hoop dat je er volop van kunt genieten na de tentamens van de laatste tijd <3
   Ik werd er ook blij van om te horen dat jij zo gek bent op kleuren. Hoe leuk dat je zelfs je laptop van wat kleurrijke accessoires gaat voorzien :)

   Antwoord
 13. Odetta

  Een kleurrijk boeket in huis. Het liefst met Fresia’s want dit ruikt zo heerlijk!

  Antwoord
  • Romy

   Van zo’n mooi boeket kun je inderdaad niet anders dan vrolijk worden :)

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente blogs