kleurenanalyse ervaring

Ik liet een kleurenanalyse doen | Mijn ervaring & de verrassende uitkomst

  • 31 oktober 2022
  • 17 Reacties
Categorieën: Lifestyle, Outfits

Op mijn leuke-cadeautjes-voor-mezelf-lijstje stond al een hele tijd een kleurenanalyse. Ik doe – zoals iedereen – liever geen miskopen, houd van kleuren en ben nooit uitgeleerd. Een kleurenanalyse leek me dan ook net het vrijdagmiddaguitje voor mij. Een kleurenspecialist gaat dan nauwkeurig bepalen welke kleuren kleding jou het mooist staan. Je gaat met een kleurenwaaier naar huis, zodat je voortaan niet meer met kleding thuiskomt in kleuren die “weinig voor je doen”. Ik was heel benieuwd: zou ik mijn knalroze blazer nog steeds aan “mogen”? Is blauw wel of niet iets voor mij? Ik vertel je alles over mijn ervaring met een kleurenanalyse.

Wat is een kleurenanalyse?

Een kleurenanalyse betekent dat een specialist met jou vaststelt wat je precieze haarkleur, huidkleur en oogkleur zijn. Op basis daarvan geeft diegene je advies over kleuren die niet bij je passen. Niet om je te zeggen wat je niet moet dragen (dat mag je lekker zelf bepalen!), wel om je tips te geven voor wat je het allermooist staat.

De kleurenconsult, imago-coach – of hoe je het ook noemt – houdt diverse lappen stoffen voor in verschillende kleuren om zo te bepalen wat bij je past. Je kijkt daarbij zelf mee en leert dus ook begrijpen waarom een kleur wel of geen goede match is.

Overigens gaat een kleurenanalyse verder dan alleen bepalen wat voor kleurtype je bent. Je hebt vast weleens gehoord van de verschillende kleurtypen: lente, zomer, herfst en winter. Met korte online quizjes kun je enigszins een idee krijgen bij jouw kleurtype. Zo kwam ik zelf al snel uit op een herfsttype. Dat groen en bordeauxrood me mooi staan, wist ik wel. Maar verder kun je niet op basis van algemene informatie op internet bepalen wat jouw kleurprofiel is. Een kleurenanalyse helpt je om dit wél nauwkeurig vast te stellen.

Het doel is om specifieke kleuren te ontdekken die mooi bij je staan. Van die kleuren krijg je uiteindelijk een waaier mee naar huis. Die kun je meenemen als je kleding gaat kopen, zodat je een idee hebt of een bepaald kledingstuk een must-have of een miskoop gaat worden.

Overigens bestaan er allerlei verschillende methodes om een kleurenanalyse te doen. De kleurenconsulent bij wie ik was, gebruikte de ‘Art of Image’-techniek. Zij gaf bijvoorbeeld ook make-uptips (heel welkom, want ik ben een make-up-kluns…). Maar andere kleurenconsulenten zullen weer anders werken.

kleurenanalyse ervaring 5

Waarom is het handig om jouw kleurenpalet te leren kennen?

Ik deed de kleurenanalyse in eerste instantie vooral voor de leuk. Het was mijn doel voor 2022 om vaker toe te geven aan spontane “Ik heb zin in…”-ingevingen. Minstens eens per maand. Deze kleurenanalyse was er daar één van. Maar los van dat het een leuk dagje uit is, is een kleurenanalyse om een aantal redenen ook heel handig. Ik deed de analyse bijvoorbeeld ook om deze redenen:

  • Het helpt je om bewuster kleding te kopen. Sommige kledingstukken zien er in de winkel fantastisch uit en in het pashokje misschien ook nog wel, maar blijven thuis genegeerd in de kledingkast liggen. Ik koop zelf vooral veel tweedehands kleding. Op zich duurzaam, maar ik merk ook dat ik soms te snel iets in mijn mandje gooi omdat tweedehands kleding nu eenmaal goedkoop is. Een kleurenanalyse kan helpen om geen miskopen meer te doen.
  • Je weet welke kleding je een “gezonde uitstraling” geeft. Als er één ding is waar ik ongelukkig van word als ik in de spiegel kijk, dan is het kleding die me heel bleek maakt. Ik heb van mezelf een spierwitte huid (en nee, ik overweeg geen zonnebank!). Niets mis mee, maar ik weet dat bepaalde kleuren me witter dan wit maakten. Daar kon ik wel wat advies over gebruiken.
  • Zo’n consult is een goed hulpje bij combineren. Een kleurenconsult kan je ook combinatietips opleveren. Dat ik niet iemand ben voor wie de kleur zwart heel veel doet, betekent bijvoorbeeld niet dat ik die kleur uit mijn kledingkast moet bonjouren. Het betekent wel dat ik die kleur het beste kan combineren met kleuren die wel mooi bij mijn huid staan. Dat soort tips kun je ook opdoen tijdens een kleurenanalyse.
  • Je komt nog eens op nieuwe kleuren. Ik denk dat bijna iedereen wel een kleur in zijn hoofd heeft waarvan je denkt “Die moet ik links laten hangen!”. Voor mij was dat blauw. Ik heb wel wat blauwe kledingstukken, maar had het idee dat ik beter voor warme kleuren kon gaan. Zo’n consult helpt je om uit je comfortzone te stappen en ook eens naar kleuren te grijpen waar je misschien normaal zo langsloopt.

Het moment was daar: de kleurenanalyse

Ik had geen specifieke kleurenconsulent op het oog, maar googelde op iemand bij mij in de omgeving. Zo kwam ik uit bij Mirjam Bach van Kleurkeuze.nl. Ik kan je haar zeker aanraden als je in de buurt van Amsterdam woont: ze was gastvriendelijk, heel deskundig en gaf me veel fijne tips (#nospon trouwens, het consult was een cadeautje van mij aan mij!). Uiteraard zijn er kleurconsulenten in heel Nederland, dus kijk vooral of er iemand is bij jou in de buurt.

Bij binnenkomst viel mijn oog direct op een heel kledingrek vol met lappen stof in verschillende kleuren. Nadat we kort doorspraken wie ik ben en waar ik naar op zoek was, mocht ik op de stoel voor de spiegel plaatsnemen. Bij de spiegel hield Mirjam allerlei papieren strookjes met kleuren naast mijn hoofd. Eerst voor mijn huidkleur, toen voor mijn oogkleur en daarna voor mijn haarkleur. Zo kon ze exact (met kleurcodes) bepalen wat mijn kleuren zijn. Op basis daarvan kan de computer uitwijzen wat jouw persoonlijke kleurenpalet is.

Vervolgens gingen we met de lappen stof aan de slag – het onderdeel van de kleurenanalyse waar ik het meest naar uitkeek. Die lappen stonden voor de vier kleurtypen: lente, zomer, herfst en winter. Door de lappen één voor één om te doen, daarna weer af te halen en dan weer om te doen, keek ik samen met haar wat mij het beste staat.

Vervolgens kreeg ik advies over make-uptinten die bij mijn gezicht passen. Nu ben ik zelf allesbehalve handig met make-up en vind ik het al snel te complex en tijdrovend als er meer dan concealer, mascara en blush uit de kast komt. Gelukkig stelde Mirjam me gerust: mijn huid dichtplamuren was zeker niet het plan. Hoewel ik het consult vooral had geboekt voor de kleurenanalyse zelf, heb ik ook van het make-upadvies veel geleerd. Zo bleek dat een bruine mascara mijn blik minder hard maakt, dat ik al jarenlang de verkeerde kleur blush op mijn wangen aanbreng en dat mijn make-upkennis niet enorm op peil is. Wat advies daarover bleek heel welkom.

kleurenanalyse ervaring 7

Mijn kleurtype: lente

Zelf was ik van tevoren vooral heel nieuwsgierig naar mijn kleurtype. Ik had weleens een vluchtig testje gedaan op internet en was ervan overtuigd dat ik een herfsttype zou zijn. Legergroen, bordeauxrood en andere warme tinten staan mij meestal wel goed. Lichtroze maakt me heel bleek, met pastelgeel zie ik eruit alsof ik een fikse griep te pakken heb (ook al voel ik me kiplekker) en blauw was voor mijn gevoel ook niet de beste tint voor mijn huid. Dus: herfst zou het vast zijn. Grappig genoeg kwam uit de analyse dat ik geen herfsttype, maar een licht lentetype ben. Het kleurenpalet voor lente heeft wel veel weg van het herfstpalet, maar de kleuren zijn iets vrolijker en feller. Tof! Mag ik dus toch geoorloofd de straat op in opvallende kleuren.

Bij een licht lentetype passen vooral lichte, frisse en vrolijke kleuren met een warm tintje. Te donkere kleuren, zoals zwart, donkerbruin of heel donkerblauw, kun je beter vermijden. Vooral bovenkleding in die kleuren kan je een wat bleke uitstraling geven. Check! Dat heb ik zelf wel gemerkt. Ik word spontaan droevig als ik mezelf bij de kapper met een zwarte cape om zie. Dan zie ik er zó bleek uit.

Via een Google-sessie kwam ik erachter dat een lentetype de volgende kenmerken heeft:

  • Je hebt een vrij lichte huid.
  • Je hebt lichte ogen met vaak een mengkleur (zoals blauw, groen, groengrijs of blauwgroen).
  • Je hebt licht haar met een wat warme tint (warmblond, lichtblond of – zoals in mijn geval – rood).

Ik was best wel verrast. Iemand met dit kleurtype kan bijvoorbeeld ook tinten als felrood en blauw goed hebben – twee kleuren waarvan ik dacht dat ze mij niet zo goed stonden. Wel dus! Overigens had ik óók gelijk met de kleuren donkergroen, bordeauxrood en donkerpaars. Die kwamen allemaal in mijn palet voor. Maar ik was om eerlijk te zijn in positieve zin verrast dat daartussendoor vrolijkere kleuren opdoken.

kleurenanalyse ervaring

Mijn kleurenpalet als licht lentetype

Hierboven zie je mijn kleurenwaaier, die ik een week na het consult kreeg toegestuurd en die speciaal voor mij is gemaakt. Op de achterkant zijn op sommige kleuren stickers geplakt, bijvoorbeeld op het kaartje dat staat voor mijn huidkleur en op de kaart die mijn oogkleur laat zien. Daarnaast zijn sommige kleuren gemarkeerd als accentkleur. Het felrood is bijvoorbeeld niet bedoeld om hele outfits in te dragen, maar meer voor een leuk accent (zoals een blazer, top of tas).

Omdat elke kleurenwaaier uniek is, kun je niet zeggen dat bij ieder lentetype dezelfde tinten mooi staan. Ik leerde van Mirjam dat het bijvoorbeeld mooi is om kleding te dragen in de kleur van je ogen of in een kleur die juist met je ogen contrasteert. Daardoor valt je oogkleur meer op. Hetzelfde geldt voor je haarkleur. Om die reden staat blauw mij bijvoorbeeld goed: dat is de complementaire kleur vergeleken met mijn haar.

Voor mij zijn goede kleuren onder andere:

  • Legergroen of grijsgroen (dat matcht met mijn groene ogen)
  • Donkerpaars (dat contrasteert juist met mijn ogen)
  • Turquoise (dat contrasteert met mijn haar, waardoor mijn haar meer rood lijkt)
  • Warmroze (yes, dat is een van mijn favoriete tinten!)
  • Zeeblauw (een van mijn lievelingskleuren, dus dat komt goed uit!)
  • Rood (in allerlei tinten)
  • Beige- en bruintinten (die maken mijn huid minder bleek)

Het idee is dat je de waaier uitgevouwen op kledingstukken legt. Als de waaier “blendt” met het kledingstuk, is het een kleur die goed bij je past. Steekt de waaier er duidelijk bij af, dan is het een minder passend kledingstuk. Dat metekent natuurlijk niet dat je die kleur meteen moet laten liggen. Daar kun je nog altijd zelf keuzes in maken. Jouw leven, jouw kledingkast!

kleurenanalyse ervaring 2

Dit leerde ik van de kleurenanalyse

Ik vond het nog leuker dan ik had gedacht om een kleurenanalyse te laten doen (en dat terwijl ik er al enorm naar uitkeek). Het voelde als twee uur mezelf in de watten laten leggen, maar was ook heel leerzaam. Ik dacht dat ik al wel wat verstand had van kleuren die wel/niet bij me passen, maar heb toch veel nieuwe inzichten opgedaan.

Zo leerde ik het volgende:

  • Felle kleuren vind ik niet alleen mooi, maar passen ook goed bij me. De felle kleuren die ik draag (vooral zeeblauw, blauw, paars en roze) komen bijna allemaal terug in het palet. Oftewel: mijn kledingkast is gelukkig door de keuring heen 😉
  • Blauw staat me beter dan ik dacht. Ik heb na het consult meteen alle blauwe items uit mijn kledingkast naar voren gehaald en heb een week lang bijna alleen maar blauw gedragen. Grappig hoe je een kleur opeens meer gaat waarderen!
  • Meer rood graag. Bordeauxrood draag ik wel, maar andere tinten rood liet ik meestal hangen in kledingwinkels. Ik dacht dat dat te heftig voor me was, maar die kleur blijkt me prima te staan. Mirjam leerde me ook dat die kleur tof is om te dragen als je zelfvertrouwen wilt uitstralen, bijvoorbeeld naar een presentatie of lezing. (Niet dat ik presentaties of lezingen op de planning heb, maar je weet nooit!).
  • Kies voor een mix van neutrale en accentkleuren. Mijn oog gaat in kledingwinkels meestal automatisch naar vrolijke kleuren en opvallende items. Het gevolg is alleen dat ik soms wel heel veel vrolijke bovenkanten heb, maar weinig rokjes of broeken om ze mee te combineren. De kleurenanalyse inspireerde me om ook in mooie (duurzame) basics te investeren in neutrale tinten. En dan niet alleen zwart, maar ook bruin- of beigetinten.
  • Als je jezelf bleek vindt ogen, check je outfit. Ik roep nog iets te vaak dat ik “bleek” ben. In sommige kleuren trek ik direct wit weg voor mijn gevoel, bijvoorbeeld bij de kapper met de zwarte capes. Als ik al een off-day heb, dan kan zoiets net de onzekerheidsemmer doen overlopen. Door het consult weet ik: kies voor een andere outfit in dat geval. Als ik bordeauxrood of donkerpaars draag, krijg ik direct meer kleur in mijn gezicht.
  • Een contrasterende bril staat goed bij mij. Bij de opticien kies ik standaard bijna hetzelfde type montuur. Bij de kleurenanalyse leerde ik dat dat niet gek is en dat juist dit type bril goed bij me past. De ene persoon heeft meer contrast in zijn gezicht dan de ander. Ik heb zelf weinig contrast van mezelf (mijn ogen zijn niet heel donker, mijn huid is licht en ik heb ook lichte wenkbrauwen, wimpers en haren. Dan kan iets contrasterends (zoals een bril) heel goed werken. Dat verklaart meteen waarom ik mezelf zonder bril heel kaal voel.
  • Blijf lekker je eigen ding doen. Je kunt zo’n kleurenwaaier gebruiken om een eigen capsule wardrobe te maken. Nu ben ik zelf iets te dol op kringloopshoppen om mezelf daaraan te wagen. Maar het idee van een waaier is ook zeker niet dat je je halve kledingkast weggooit en voortaan elke aankoop naast de waaier houdt. Het is een hulpje, maar je kunt daarnaast lekker je eigen ding blijven doen. Mijn witte jurk met groene citroenen is misschien niet de perfecte match met mijn huid, maar vind ik veel te leuk om niet te dragen. Alleen trek ik er dan voortaan een kleur bij aan die wel in mijn waaier zit.

Dus: een aanrader, zo’n kleurenanalyse?

Daar kan ik kort over zijn: zeker weten. Ik vond het heel interessant om meer te leren over hoe kleuren werken en wat ze voor je kunnen doen. Doordat je zelf meekijkt tijdens het consult, doe je kleurenkennis op waar je bij elke (kringloop)shopsessie veel aan hebt. Zo zie ik mezelf voortaan minder snel naar pastelroze grijpen, een kleur waarin ik me vaak wat bleek voel. En als ik voor felle kleuren ga, kan ik gerichter voor items kiezen waarin ik met mijn blanke huid niet compleet wegval. Daarnaast vond ik het leuk om door de kleurenanalyse te ontdekken dat ik sommige buiten-mijn-comfortzone-kleuren niet meteen als “niets voor mij” afdoen. Niets mis met paars of knalrood!

Ik betaalde voor de kleurenanalyse van twee uur € 155. Dat was inclusief het make-upadvies en mijn persoonlijke waaier. Ik snap heel goed dat dat best een smak geld is (je kunt er met het gezin van naar De Efteling). Maar persoonlijk vond ik dat het zeker waard. Ik kan mezelf met de analyse veel miskopen besparen, voel me zelfverzekerder als ik draag wat goed bij me past en weet nu hoe ik van het “bleke gevoel” afkom.

Vooral bij het kringloopshoppen gaat het me helpen om niet te snel enthousiast iets in mijn mandje te gooien wat later ligt te verstoffen. Da’s dan weer duurzaam.

Daarnaast voelde het als pure verwennerij om mezelf dit cadeau te doen en nieuwe dingen bij te leren over een van mijn lievelingsonderwerpen: kleur. En die kleurenwaaier? Die gaat de volgende keer bij het kringloopwinkelen zéker mee.

Heb jij weleens een kleurenanalyse laten doen?

1 2 3

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Geke 31 oktober 2022 op 6:55 am - Beantwoord

    Wat goed dat het kleurenconsult je zo bevallen is. Lentetype is leuk, mooie warme kleuren ook.

    Ik heb dat een aantal jaar terug ook laten doen. Bij mij kwam er zomertype uit, waar ik ook blij mee ben.

    • Romy 6 november 2022 op 9:42 pm - Beantwoord

      Wat leuk dat je ook een consult hebt laten doen! De zomerkleuren zijn ook prachtig, lekker kleurrijk 🙂

  2. Darina 31 oktober 2022 op 7:06 am - Beantwoord

    Leuk dat je dit hebt gedaan. Jaren geleden heb ik ook eens een kleuren analyse laten doen en ze kwam uit op het zomertype.

  3. Naomi 31 oktober 2022 op 7:18 am - Beantwoord

    O, wat tof! Ik had het hier vorige week nog met mijn zusje over, dat ik dit ook wil. Nu krijg ik er nóg meer zin in. Leuk dat je -ondanks dat je al ‘goed zat’- toch ook weer wat nieuwe kleurideeën op hebt gedaan.
    En ook leuk om te lezen dat er meer mensen zijn zoals ik. Ik roep ook altijd dat ik me zo ‘kaal’ voel zonder bril. Nooit iemand ontmoet die hetzelfde voelde, maar zie hier: jij hebt het ook.

    • Romy 6 november 2022 op 9:41 pm - Beantwoord

      Haha, superleuk dat je dat laatste ook hebt! Voordat ik een bril kreeg, was ik altijd heel resoluut: “Een bril, dat nooit!”. Maar sinds ik er één heb, zou ik juist niet meer zonder willen.
      Tof dat jij ook een analyse overweegt. Ik kan het je echt aanraden 🙂 Al is het maar als leuke ervaring om mee te maken!

  4. Daenelia 31 oktober 2022 op 8:51 am - Beantwoord

    Altijd goed om iets voor jezelf te doen waar je blij van wordt! Zelf hou ik niet echt van hokjes en ik zou dan ook heel dwars worden als iemand me zou zeggen dat een bepaalde kleur niks voor mij doet. Uiteindelijk gaat het er om dat je er inderdaad zelf blij van wordt. Het grappige is wel dat mijn moeder vaak blauw droeg (stond haar heel goed) en haar tweelingzus vaak rood (ook een prima keuze). En ik … ik hou dus van paars. Logisch. (rood + blauw = paars.)
    Zou wel interessant zijn om te zien waar een kleurconsulent op uit komt als je peper-en-zout haar hebt (ik ben aardig grijs, na een jeugd als blond, donkerblond en gekleurd haartype).Maar niet interessant genoeg voor mij om nu meteen te willen weten wat mijn kleurwaaier is. Ik zou dan meer gaan voor een algemeen stijladvies (hoewel ik daar dus ook te eigenwijs voor ben …)

    • Geke 31 oktober 2022 op 3:55 pm - Beantwoord

      Maar dat is net de clou eigenlijk. ‘Ze’ zeggen niet dat een kleur niets voor je doet, je ziet het gewoon ook echt zelf, door dat doek. Echt maf om te zien wat sommige kleuren doen, en andere dan weer niet.

    • Romy 6 november 2022 op 9:40 pm - Beantwoord

      Die eigenwijsheid heb ik ook absoluut in me, haha. Ik laat mijn okergele trui bijvoorbeeld niet opeens hangen nu die kleur niet in mijn palet zit 😉 Maar zo’n analyse kan alsnog helpend zijn, mits het iets voor je is natuurlijk 🙂

  5. Lianne 31 oktober 2022 op 8:56 am - Beantwoord

    Heel leuk dat je dit hebt gedaan! Ik wil zoiets ook nog een keer doen. Ik weet bijna zeker dat ik een wintertype ben, gezien mijn donkere haar en ogen, en aangezien ik heel goed wegkom met roze, paars of blauw. Door mijn werk in een kledingwinkel ben ik erachter gekomen dat roodbruin mij ook goed staat. Ik heb van nature ook helemaal niks met warme of aardetinten, zoals oranje of khakigroen. Maar misschien heb ik het juist wel helemaal mis. Ook leuk om een kleurenwaaier te krijgen die helemaal op jou is afgestemd!

    • Romy 6 november 2022 op 9:39 pm - Beantwoord

      Ik vind de kleuren die je noemt jou ook altijd prachtig staan 🙂 Door je mooie donkere haar en ogen kun je lichte pasteltinten altijd heel goed hebben. En sowieso gaaf dat je door je werk achter nieuwe kleuren bent gekomen die je mooi passen.

      Tof dat je zo’n analyse ook overweegt! Ik kan het je zeker aanraden. Inderdaad juist leuk om te ontdekken of je eigen verwachtingen kloppen qua kleuren of niet 🙂

  6. Giovanna Jansen 31 oktober 2022 op 10:24 am - Beantwoord

    Wat superleuk zeg! En fijn dat je nu nog beter weet welke kleuren je het beste passen.

  7. bychristiana 31 oktober 2022 op 11:13 am - Beantwoord

    Wat een leuke ervaring moet dat geweest zijn! Ik ben ook wel benieuwd wat er bij mij uit zou komen. Ik draag vooral veel zwart en blauw, omdat ik dat mooi en tijdloos vind en me er prettig in voel. Vroeger kon het me allemaal niet kleurrijk en bont genoeg zijn, maar nu hou ik het echt veel rustiger. Ik heb sowieso rondom de scheiding zo’n 80% procent van mijn kleding weggedaan en er is niets roze meer over;-)

    • Romy 6 november 2022 op 9:35 pm - Beantwoord

      Wat grappig dat je kledingvoorkeuren nu zo anders is dan toen. Ik geloof ook dat persoonlijke groei vaak gepaard gaat met een andere kledingsmaak 🙂 Ik vind je outfits in elk geval altijd prachtig.

  8. Ina 31 oktober 2022 op 12:10 pm - Beantwoord

    Wat leuk om te lezen! Ik overweeg ook om een keer zo’n kleurenanalyse te doen. Je moet je natuurlijk ook goed voelen bij een bepaalde kleur. Ik kreeg te horen/lezen dat bruin me goed staat, een heleboel bruine kleren aangeschaft in verschillende tinten.. maar als ik in de spiegel keek werd ik er allesbehalve blij van, zelfs gecombineerd met vrolijkere kleuren. Dacht dat het wel zou wennen, maar het paste me gewoon niet en uiteindelijk alles weggedaan haha, best zonde, maar wel weer wat geleerd!

    • Romy 6 november 2022 op 9:33 pm - Beantwoord

      Goed dat je daarin trouw aan jezelf bent gebleven! Of een kleur nu volgens een palet bij je past of niet, het belangrijkste blijft dat je je fijn voelt in je kleding. In mijn palet zat bijvoorbeeld ook geen okergeel, maar die kleur blijf ik gewoon lekker dragen 🙂 Daarvoor vind ik hem veel te leuk.
      Een kleurenanalyse kan je trouwens wel helpen om te ontdekken wat naast bruintinten nog meer bij je past. Het kleurenpalet bestaat altijd uit veel verschillende kleuren. Dus er zal zeker meer dan alleen bruin en beige tussen zitten 😉

  9. Evelyne - Gouden Momenten 31 oktober 2022 op 7:04 pm - Beantwoord

    Heel leuk dit. Ik had persoonlijk zelf nog nooit over gehoord (ik leef onder een steen, I know 😉 ), maar vind het door je artikel wel heel interessant. Niet dat ik onmiddellijk sta te springen om het zelf te gaan doen, maar ik zet het wel op zo’n lijstje waar je vanalles kan van gaan uitvinken 😉

  10. Simone 31 oktober 2022 op 7:16 pm - Beantwoord

    Wat leuk zeg! Ik heb dat nog nooit gedaan, maar nu ik het zo lees, kan je er echt heel wat van op steken. Ik durf niet te zeggen wat voor type ik ben, ik denk zelf herfst, maar of het klopt zal ik maar in het midden laten.

Recente blogs

De 5 belangrijkste levenslessen die ik in 2017 leerde

22 december 2017|Persoonlijk, Persoonlijke groei|

Ben ik de enige die aan het einde van het jaar een beetje sentimenteel wordt? Ik vind het elk jaar weer heel mooi om terug te kijken naar wat er in een jaar tijd is gebeurd. Mijn jaaroverzicht van 2017 en de bijzonderste momenten van dit jaar volgen nog, maar vandaag wil ik graag stilstaan bij mijn 'levenslessen'. Of nou ja, dat klinkt wel heel zwaar. Laten we het op 'waardevolle inzichten' houden! Anyway, dit zijn 5 belangrijke dingen waarvan ik me de afgelopen 12 maanden meer bewust ben geworden. Deze 5 lessen neem ik dan ook graag mee naar het nieuwe jaar!

Minder piekeren | 5 handige tips tegen piekeren

18 januari 2020|Persoonlijke groei|

De piekermodus. Zo nu en dan schiet ik er weer eens in. Dan is mijn hoofd opeens bezig met alles wat pas over vijf jaar staat te gebeuren. Of zelfs met dingen die waarschijnlijk nooit werkelijkheid zullen worden. De ene piekergedachte wordt gevolgd door de andere, en de stopknop van al die gedachtestromen is ergens volledig zoekgeraakt. Minder piekeren, hoe doe je dat aan? De laatste tijd heb ik een aantal handige tips gekregen. Ik deel 5 tips tegen piekeren waar ik zelf veel aan heb gehad.

Seizoenen: mijn 10 hoogtepunten van elk seizoen

28 september 2016|Positiviteit|

Het weer is vaak gespreksonderwerp nummer één en dat is niet voor niks: het weer is voor veel mensen een heel issue. Eerst hoor je klachten dat het nooit "echt zomer" is in Nederland en vervolgens is het "veel te heet". In de winter willen mensen graag sneeuw, maar na een paar dagen zorgt die sneeuw toch echt wel voor "te veel overlast". Ook ik moet bekennen dat ik me weleens schuldig maak aan klagen over het Hollandse weer. Zonde eigenlijk, want de wisseling van seizoenen is juist zo mooi. Doordat we een paar maanden koud weer hebben, kan ik extra van de lentezon genieten. En na de zomer kan ik altijd weer uitzien naar mijn warme poncho en de mooie blaadjes in de herfst. Elk seizoen heeft wel wat en daar wil graag eens bij stilstaan. Daarom deel ik vandaag mijn highlights van elk seizoen.

Ga naar de bovenkant