klussen in huis

Mijn beste 23 tips voor klussen in huis (voor mede-klus-stresskippen)

 • 1 november 2023
 • 3 Reacties
Categorieën: Lifestyle, Interieur

Dat ik nog eens met een artikel met klustips zou komen. Wie had dat van mij als niet zo handige Harry gedacht? Ikzelf niet in elk geval. Toch voel ik me na bijna twee maanden klussen in huis én na de start van onze flinke verbouwing een heuse soort-van-bijna-klusser. Voor tips over het aanleggen van leidingwerk of het bouwen van een tussenwandje moet je (helaas) niet bij mij zijn, maar bij onze aannemer. Maar ik deel wel graag een heleboel random komt-misschien-ooit-van-pas-klustips die ik de afgelopen weken leerde. Van spullen die ik onmisbaar vond tot bespaartips tot manieren om verbouwfrustraties en stresskip-neigingen te voorkomen.

23 tips voor klussen in huis

 1. Maak een planning. In mijn schrijfwerk en in mijn privéleven ben ik nogal een structuurmiep. Alles wat ik kan plannen en structureren, zal ik plannen en structureren. Maar gek genoeg zijn mijn organisatieskills als sneeuw voor de zon verdwenen als het op klussen in huis aankomt. Ik heb dan het overzicht niet, weet vaak niet wat er allemaal moet gebeuren of bedenk compleet onlogische klusvolgordes. Daarom ga ik er altijd vooraf voor zitten om met iemand anders (het liefst met iemand met meer kluskennis dan ik) een goede klusplanning te maken. Voor dit huis hadden we bijvoorbeeld een strakke klusdeadline voor de bovenverdieping, omdat we alles geverfd wilden hebben voordat de vloeren worden gelegd. Daarom hadden we vooraf al een complete Excel gemaakt met wat we elk weekend zouden doen. Dat bespaarde mij veel kip-zonder-kop-neigingen en overbodige gedachten als “Ik overzie het allemaal niet mééhéér” *insert de dramatische stem hier*.
 2. Denk niet dat je al het klussen in huis alleen moet doen. Oké, er zijn mensen die zelf handige klussers zijn én het reuze-leuk vinden om elke vrije minuut timmerend door te brengen. Als jij dat bent, lucky you. Doe vooral zoveel mogelijk zelf als je er plezier in hebt. Maar ik merk dat verbouwen en klussen mij veel meer stress bezorgt dan de gemiddelde krappe schrijfdeadline. Mijn les uit beide verhuisavonturen is dan ook: doe het niet allemaal alleen. Kijk familie of vrienden lief aan voor kleine projecten die je niet in je uppie of met z’n tweeën voor elkaar krijgt. Zet klussen op Werkspot en voel je ook niet bezwaard als je bijvoorbeeld een schilder inschakelt (ook niet als je zelf prima schilderen). Het is soms best wat geld waard om zelf enigszins heelhuids en happy uit de verbouwing te komen. Daar heb ik soms met liefde een paar honderd euro voor bijvoorbeeld een plafondschilder voor over.
 3. Bouw een gereedschapsinboedel op. Ik herinner me nog dat mijn eerste kennismaking met de buurman in het appartementencomplex was toen ik om een hamer moest vragen voor een IKEA-kastje. Tikkie gênant. Maar ik had nu eenmaal nul gereedschap in huis. Mijn gedachte was toen “Hoe vaak gebruik ik dat nou? Ik leen het wel!”. Inmiddels heb ik wel door dat sommige typen gereedschap heel handig is om wél zelf te hebben. Ook als je geen zelfbenoemd hobbyklusser bent. Wij hebben dan ook inmiddels een kist vol standaard gereedschap en hebben onszelf daarnaast op een goede klusladder, een boormachine, een elektrische zaag en een hele set schroevendraaiers getrakteerd.
 4. Kijk je familie of vrienden lief aan om spullen te lenen. Daarnaast is er gereedschap dat je écht bijna nooit nodig hebt. Dat soort gereedschap kun je misschien wel lenen (van een vriend of familielid of van je buren). Wij hadden bijvoorbeeld voor het verven twee trappetjes nodig, maar vonden het wat overdreven om zelf mijn ladders te kopen. Gelukkig was mijn schoonvader zo lief om ons één ladder te lenen. Daarnaast heb ik al van alles geleend van familie: een koevoet, een elektrische heggenschaar, een steekkarretje… En als je geen familie of vrienden met een goede inboedel hebt, kun je je geluk beproeven in Facebook-groepen of op het platform Peerby. Daar kun je soms voor een klein bedrag eenmalig gereedschap lenen.
 5. Maak je niet te druk over tegenslagen. Bijna altijd bij klussen in huis zitten er wel dingen tegen. Zo moest in mijn huidige appartement de complete (mooi geel geverfde) muur opengebroken worden omdat de stopcontacten niet werkten. Daar ging mijn o zo mooie muur, waar ik vier lagen verf op had moeten gooien… Inmiddels probeer ik er nuchter in te staan als dingen tegenzitten. Het loopt bij klussen nu eenmaal niet altijd zoals gepland. Ga ervan uit dat je soms op een tegenslag stuit en laat los dat het vast in één keer perfect gaat. En als er iets tegenzit, denk er niet te lang over na en raak niet te snel geïrriteerd. Geef die bijkomende kosten uit, stort je opnieuw op de klus en geniet extra van het resultaat.
klussen in huis 3
 1. Bereid je voor op uitloop. In lijn met het punt hierboven: je kunt nog zo’n mooie planning maken, er zullen altijd dingen zijn die meer tijd kosten. Houd daar vooraf alvast rekening mee, door bijvoorbeeld één week of (bij grotere projecten) zelfs een maand speling in te lassen. Dan kom je niet direct in de knel wanneer je op tegenvallers stuit of dingen meer tijd kosten.
 2. Klus niet overal tegelijk. Als je, zoals ik, niet zo lekker gaat op rotzooi overal om je heen, is het fijn om niet van elke ruimte of hoek een overhoop gehaalde plaats delict te maken. Werk per kamer of per hoekje en kies één kamer uit die je steeds netjes houdt of waar je niets doet. Wij hadden bijvoorbeeld voorheen de benedenverdieping als nette ruimte. Als ik even klaar was met alle verfrommel, kon ik me daar rustig terugtrekken. Op dit moment is het beneden juist een puinzooi en zie ik de bovenkamers als een fijn en net plekje.
 3. Check de bouwmarkt-aanbiedingen. Zeker voor verfpotten! De verf van merken als Flexa en Histor is bijna altijd wel ergens in de aanbieding. Check op websites als Voordeelmuis waar je ze die week het goedkoopst kunt scoren. Dat kan je zo tientallen of zelfs honderden euro’s schelen. Zo kochten wij de verf van Flexa met een ‘2 halen 1 betalen’-deal. Best fijn als je net zes potten verf nodig hebt!
 4. Vergeet je pauzes niet (en maak die extra feestelijk). Ja, het kluswerk is misschien sneller gefixt wanneer je alsmaar doorgaat en je broodje al klussend naar binnen schuift. Maar als je, net als ik, niet zo’n klusliefhebber bent, is het veel fijner om écht een lunchpauze in te lassen. Neem je waterkoker mee en maak je lunch of snacks net iets feestelijker dan anders. Dat maakt zelfs de meest slopende klusdag leuker.
 5. Laat je kluskleding op de klusplek liggen. Dit klinkt als iets heel kleins, maar het doet voor mijn humeur veel goeds. Bij het klussen in mijn appartement ging ik altijd in kluskleding al naar het huis en liep ik er daardoor continu in kluslook bij. Ik ben dol op vrolijke kleding en mooie jurkjes, dus na twee weken in een joggingbroek en een met verf besmeurde trui voelde ik me een niet zo happy slons. In dit huis pak ik het anders aan. Ik draag elke dag gewoon wat ik wil dragen en trek pas vlak voor het klussen in het huis mijn klusoutfit aan. Na het stoppen kleed ik me om in mijn eigen outfit. Ik voel me er een stuk fijner bij en heb dan niet het idee dat ik alleen maar uit te tekenen ben in slobberkleding.
 6. Weet wat je goed kunt en leuk vindt (en wat niet). Ik ben zelf op technisch vlak zeker niet de handigste, maar vind schilderen dan weer wel heel leuk. Van radiatoren tot muren tot akelig kleine hoekjes – mij kun je bellen (of nou ja, die uitdrukking moet je ook weer niet té letterlijk nemen 😉). Ik geloof zelf dat iedereen iets heeft waar hij/zij goed in is en dat het klussen veel leuker is als je de taken zo verdeelt dat je vooral dingen doet die jij enigszins kunt en waar je blij van wordt. Als wij samen klussen, neem ik bijvoorbeeld altijd de precieze verfhoekjes op me, terwijl Bart zich op de grote roller stort. En als Bart met gereedschap en sloopwerk in de weer is, ga ik aan de slag met schilderen. Zo heb ik meer lol in het klussen.
 7. Besteed dingen uit als je vreest voor het eindresultaat. Met sommige klussen in huis ben ik nogal een Pietje Precies. Dat geldt met name voor verven en behangen. Bij schilderen vertrouw ik gelukkig wel op mijn verfskills (en die van Bart). Maar met behangen weet ik dat ik het naar mijn smaak niet netjes genoeg voor elkaar krijg. Daarom zou ik dat altijd uitbesteden aan een professional. Dat scheelt mij een hoop frustraties over witte randjes en behangbubbels naderhand.
klussen in huis 4
 1. Koop een stucloper. Bouwmarkt-tips geven – doe ik dat echt? Jawel. Dit product kan ik zeker weten aanraden. Eerder werkte ik bij schilderklussen altijd met dun afdekfolie. Maar sinds deze verhuizing ben ik groot fan van dikke stuclopers. Het dunne afdekfolie verschuift steeds van zijn plek, waardoor je voor je het weet alsnog een roze klodder verf op je mooie vloer hebt liggen. Met een stucloper loop (pun intended) je dat risico minder.
 2. Bewaar schoonmaken tot het laatst. Als schoonmaakmiep heb ik mijn leefomgeving het liefst stof- en vlekvrij. Toen laatst de aannemer een gat voor de uitbouw had gegraven en daardoor het hele huis onder de blubber zat, moest ik mezelf inhouden om niet meteen alles te vegen, schrobben en dweilen. Maar inmiddels heb ik wel gemerkt: dagelijks schoonmaken heeft geen zin als het vanzelf weer vies wordt. Houd je aanrecht schoon en maak de plekken schoon waar je gaat schilderen, maar laat het verder los en wacht totdat de klus voorbij is. Anders raak je alleen maar gefrustreerd als er alwéér blubber, stof, viezigheid of vegen bij komen.
 3. Blijf ook niet-klus-dingen doen. Tuurlijk, hoe meer uren je klussend doorbrengt, hoe sneller je resultaat ziet. Máár klussen in huis kost ook energie, dus ik heb zelf wel gemerkt dat soms een klusvrije middag of ochtend tussendoor erg welkom is. Wij klussen voorlopig elk weekend, maar ik gun het mezelf ook regelmatig om bijvoorbeeld op zaterdagochtend te bakken of ’s middags met een vriendin af te spreken. Daar word ik een stuk gezelliger klusgezelschap van dan wanneer ik me van ’s ochtends tot ’s avonds alleen nog maar met hamers, verfkwasten en technische dingen bezighoud.
 4. Check je verfkleur voordat je ermee aan de slag gaat. Yup, die tip komt uit eigen ervaring. Wij hadden de kleur ‘Linde’ van GAMMA-huismerk uitgezocht voor Barts werkkamer: een prachtige grijsgroene tint. Maar toen Barts zus de verfpot openmaakte, zag ze opeens een appeltjesgroen kleurtje. Wat bleek? Toen we de pot terugbrachten, gaf de GAMMA-medewerker aan dat ze drie kleuren hebben met de naam Linde en dat dit wel vaker misgaat. Beetje een domme actie van de bouwmarkt! Het leerde mij wel: dubbelcheck altijd of de goede kleur verf in de pot zit voordat je er je kwast in steekt (of nog erger: de schilder ermee aan de slag laat gaan en thuiskomt bij de totaal verkeerde kleuren).
 5. Vertel je buren over je klusplannen. Nou ja, ik zou niet voor elke spijker in de muur een briefje in de bus gooien. Maar als je flink gaat verbouwen, is het best aardig om je buren op de hoogte te brengen. Wij hebben onze directe buren al een tijdje geleden met tekeningen en al verteld wat we zouden gaan doen. Bij alle andere buren hebben we een briefje door de bus gegooid met een korte omschrijving van de verbouwplannen, inclusief onze telefoonnummers. Natuurlijk kun je overlast niet helemaal voorkomen als je je huis overhoop haalt. Maar het is voor buren vaak al fijn als ze weten wat de verbouwing ongeveer inhoudt, hoe lang het duurt en hoe ze je kunnen bereiken bij vragen.
 6. Gooi “meuk” niet weg, probeer Marktplaats. Vooruit, onze 30 jaar oude en kapotte koelkast hoorde toch echt op de stort thuis. Maar voor veel andere spullen geldt dat je er misschien nog iemand blij mee kunt maken. Zet bijvoorbeeld je oude vloer, de apparaten uit een oude keuken, een oude lamp of tuintegels eerst op Marktplaats. Voor een klein bedrag of eventueel gratis. Dan krijgen die spullen een goed nieuw thuis, hoef je ze zelf niet af te voeren (of tegen betaling te laten afvoeren) en verdien je er misschien nog iets mee. Wij hebben bijvoorbeeld de vaatwasser uit onze oude keuken, de oude houten vloer en een oude kledingkast nog goed kunnen verkopen. Bij alles had ik gezet ‘zelf demonteren’. Alles bij elkaar leverde het toch € 150 op.
klussen in huis 2
 1. Denk vooraf na over lampen, stopcontacten, etc. Als je je huis toch al overhoop haalt, is dat een goed moment om kritisch te kijken of je stopcontacten en lampen wel op de goede plek zitten. Of wil je misschien lelijke leidingen wegwerken? Dit is je kans! Nu moeten de muren misschien toch al van een stuklaag of likje verf voorzien worden.
 2. Koop een tweedehands bouwstofzuiger. Van puin opzuigen gaan de meeste stofzuigers niet veel beter functioneren. Aangezien wij een superfijne en niet al te goedkope gewone stofzuiger hebben, wilde ik die niet laten bezwijken door het bouwgruis. Daarom besloten we om via Marktplaats voor een prikkie een oude stofzuiger te kopen. Dan hoeft er geen nieuwe stofzuiger te sneuvelen voor de verbouwing, blijft onze huidige stofzuiger netjes én kunnen we voor weinig geld toch een werkend stofzuigend ding in huis halen.
 3. Vraag rond voor een goede aannemer. Wij besloten om rond te vragen in onze omgeving bij andere mensen die verbouwd hebben of zij nog een goede aannemer kenden. Dat kan ik zeker aanraden. Als je zeker weet dat een aannemer bij iemand anders goed werk heeft geleverd, wekt dat al vertrouwen. Via een collega van mijn vader kwamen we uiteindelijk bij onze huidige aannemer uit. Tot nu toe zijn we heel tevreden over hen. En ik moet zeggen: verbouwen is echt zoveel fijner als je een aannemer hebt die je bijvoorbeeld op tijd op meerwerk of gebreken wijst en die het ook laat weten als jouw idee niet haalbaar of onlogisch is.
 4. Bespaar niet op materiaal of apparaten. Ik ben dol op geld besparen. Maar voor dingen als gereedschap, verf, lak of afplaktape betaal ik liever iets meer. Besteed bijvoorbeeld liever iets meer aan kozijnverf die écht stootvrij is dan dat je over een half jaar alweer gefrustreerd raakt over het eerste lelijke deukje. Ook verf koop ik altijd liever van niet-huismerken (tip: je kunt huismerk-kleuren gewoon laten mengen met een basis van bijvoorbeeld Flexa of Histor).
 5. Maak foto’s tijdens het klussen in huis. En dan bedoel ik niet voor technische of juridische doelen. Nee, gewoon voor je plakboek. Als je fanatiek gaat klussen of laat klussen in huis, verandert je woning in korte tijd enorm. Dan is het achteraf extra leuk om terug te zien hoe je stap voor stap tot het (ongetwijfeld prachtige) resultaat bent gekomen. Want dáár doe je al dat klussen in huis uiteindelijk voor.

Heb jij nog meer goede tips voor klussen in huis?

1
1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 1 november 2023 op 8:37 am - Beantwoord

  Leuk artikel. Ik ben op ’t moment ook bezig in huis en doe juist graag alles alleen. Anders loopt die ander maar in de weg en ik ga graag mijn eigen gang;). Die stucloper had ik dus niet, dus ik sta elke keer de verf van de muur te schrobben. Zou inderdaad handig zijn geweest, zo’n ding.

 2. Daenelia 1 november 2023 op 9:38 am - Beantwoord

  Laat het doen, als je er zelf geen zin in hebt en helemaal als je er geen verstand van hebt. Niet iedereen hoeft elk plekje in huis zelf te verbouwen. Hoewel ik leuke herinneringen heb aan het klussen met mijn gozer en mijn familie, kijk ik nu zelfs voor het in elkaar zetten van Ikea-spullen toch naar iemand die dat met plezier voor een betaling wil doen. (En als er dingen zijn die ik graa op mijn manier doe, dan doe ik het natuurlijk wel zelf. Ik heb ook wel eens nieuwe plintjes gelegd nadat bleek dat de laminaatlegger daar toch niet zo handig in was…)

 3. Ria 1 november 2023 op 3:56 pm - Beantwoord

  Wat een goede tips allemaal en vooral de tips om tussen het klussen door af en toe toch nog wat andere, leuke dingen voor jezelf te doen, wij gingen in het verleden altijd maar door, want….het moest af binnen een bepaalde tijd. Ook las ik net bij FLOW een leuk klusverhaal:
  https://www.flowmagazine.nl/levenslessen/astrid-boshuisje.html?

  kl=7946&ku=4634&utm_source=SIM&utm_medium=email&utm_campaign=2023_11_01_Flow_Nieuwsbrief&utm_content=&utm_term=a_1763

  Wat aansluit op jouw goede tips.

Recente blogs

11 dingen die ik 3 jaar geleden niet achter mezelf had gezocht

6 december 2021|Persoonlijk, Persoonlijke groei|

Het leven zit vol verrassingen. Ook jij en ik zitten vol verrassingen. Dan denk je jezelf van voor tot achter te kennen, en blijkt opeens dat het bloed toch kruipt waar het niet gaan kan. Je gooit het over een totaal andere boeg, neemt je eerdere woorden terug of houdt er plots hobby’s op na die je nooit voor mogelijk had gehouden. Dit zijn een paar dingen waarvan ik zelf een jaar of drie geleden niet had verwacht ze nog eens te zeggen, doen of vinden.

15 dingen waar ik meer plezier aan beleef dan ik soms wil toegeven

24 februari 2023|Persoonlijk|

Noem het guilty pleasures. Gekke voorliefdes. Of gewoon dingen die je graag doet en die misschien niet standaard onder het rijtje 'hobby's' of 'leuke dingen om te doen' van mensen vallen. Aangezien ik dol ben op lijstjes maken (guilty pleasure op zich!), maakte ik er één van 15 dingen waarbij mensen regelmatig hun wenkbrauwen optrekken als ik zeg dat ik dat écht leuk vind om te doen. Van boodschappenuitjes tot rode pennen door menukaarten halen (nee, niet in het echt!) en voor digitale Sherlock Holmes spelen.

Deze 15 dingen staan op mijn Fuck It List

24 juli 2018|Persoonlijk|

Fuck it! Het is een uitspraak die je niet snel uit mijn mond zal horen. Maar dat betekent niet dat ik niet af en toe best als een opstandige peuter mijn tong zou willen uitsteken naar dingen waar ik klaar mee ben. En laat daar nu een lijstje voor bestaan: de Fuck It List. Oftewel de tegenhanger van de bucket list, waarop juist de dingen staan die je nóóit meer wilt doen. Gewoon om voorgoed vaarwel te zeggen tegen dingen waar je klaar mee bent of die jou niet gelukkig maken. Klinkt goed? Ik som 15 dingen op die ik met liefde naar mijn Fuck It List verban.