stamppot2

Koken met Romy | 5 vegetarische maaltijden die ik maakte

 • 27 november 2019
 • 28 Reacties
Categorieën: Lifestyle, Recepten

Een kookgenie ben ik niet, maar interessant vind ik koken wel. Zolang ik niet úren in de keuken hoef te staan, doe ik graag mijn best om iets lekkers op tafel te zetten. Ik heb een aantal favoriete recepten en handige altijd-in-huis-ingrediënten ontdekt, waardoor koken soms zowaar een feestje wordt. Zelfs na een werkdag. Omdat ik zelf graag nieuwsgierig rondneus in de eetdagboekjes van anderen, leek het me leuk om 5 goed gelukte (vond ik zelf) avondmaaltijden in het zonnetje te zetten. Of nou ja, in het zonnetje? In de felle kunstlampen die boven de eettafel hangen.

Disclaimer vooraf: foto’s maken bij kunstlicht is niet bepaald mijn talent. Daarom bij voorbaat excuses voor de niet altijd even denderende foto’s.

Dat gezegd hebbende, over naar de 5 vegetarische maaltijden!

vegetarische glutenvrije lasagne

Glutenvrije en vegetarische lasagne

Laatst maakte ik voor het eerst een gerecht in mijn eigen oven. Met veel hulp van vriendlief, zowel bij het schoonmaken van de oven als bij het kokkerellen. Mijn vriend eet glutenvrij en ik eet vegetarisch – een soms wat uitdagende combinatie! Maar uitdagingen zijn er om creatieve oplossingen voor te bedenken. Laatst aten we bijvoorbeeld deze glutenvrije en vegetarische lasagne, die we klaarmaakten volgens een favoriet recept van mijn vriend. Er zitten heel veel groenten in verstopt, samen met vegetarisch gehakt, glutenvrije lasagnelagen en kaas. Heel lekker! Ook toen ik het restant na een paar dagen opbakte, smaakte het nog goed.

ideeën voor vegetarische maaltijd

Stamppot met broccoli, doperwten en champignons

Ik was nooit echt een stamppotfan. Toch wilde ik me eens aan een stamppotgerecht wagen. Daarbij was ik overigens geïnspireerd geraakt door deze inspiratiepagina met overheerlijke recepten voor een stamppot op de Jumbo-site. De nogal lekker uitziende plaatjes kregen me zover toch een keer aan het stampen te slaan.

Mijn eerste stamppot ooit lijkt qua substantie niet echt op het plaatje (de volgende keer moet ik toch iets meer stampen!), maar smaakte wel erg goed. Omdat ik vanwege mijn beugel geen nootjes mag eten, gebruikte ik gebakken kastanjechampignons in plaats van nootjes. Verder at ik er doperwtjes en een vegaburger bij.

ravioli met bonen en burger

Ravioli met groenteschotel

Een tijdje geleden ontdekte ik glutenvrije verse pasta. Deze ravioli is gevuld met ricotta en spinazie. Heel lekker! Mijn vriend en ik maakten het klaar met een groenteschotel van zwarte bonen, paprika, champignons, aubergine, tomaat en ui. Ook aten we er een gran formaggio-burger bij. Een combinatie die wat ons betreft voor herhaling vatbaar is! Sowieso vind ik verse pasta’s een aanrader. Ik tipte eerder al de pasta met tuinbonen-broccolivulling van Jumbo. Ook die is erg lekker!

Tip: Ben jij net als ik nog wat zoekende naar glutenvrije recepten? Op de site Leuke Recepten staan heel wat lekkere glutenvrije kook- en bakideeën.

vegetarische roerbakschotel

Roerbakschotel met groenten en kerriekruiden

Dit is hoe mijn maaltijden er ongeveer vier tot vijf keer per week uitzien: roerbakschotels met aardappels en een vega-burger. Deels omdat ik dat lekker vind en deels omdat dit een ideale manier van koken is als je alleen woont. Ik sla elke week standaard groenten als spinazie, paprika en champignons in en heb in de diepvries altijd verse doperwten liggen. Dit keer gebruikte ik champignons, babyspinazie, paprika, aubergine, ui, doperwten (verse uit de diepvries!) en tomaat. Ik gooide er nogal wat kerrie en kurkuma overheen en at de roerbakschotel met gekookte aardappels en een groenteschnitzel.

bonenschotel met kaas

Bonenschotel met vegaburger

En als laatste een maaltijd die ik vaak maak als ik maar 10 minuten kooktijd heb: een bonenschotel met veel groenten. Hiervoor roerbak ik eerst een hele berg groenten (in mijn geval vaak paprika, aubergine, ui en tomaat) en doe ik daar vervolgens een blik zwarte bonen bij. De vegaburger bak ik in dezelfde pan (daar is naast de berg groenten nog net een plekje voor vrij), zodat ik maar één pan heb om af te wassen. Bij deze maaltijd had ik toevallig nog een zakje geraspte kaas liggen dat op moest, dus dat goot ik er ook nog overheen. Snel gemaakt, snel opgegeten en snel afgewassen – en toch gezond en voedzaam!

Nu ben ik benieuwd: wat staat er bij jou vanavond op het menu?

Dit artikel bevat een betaalde samenwerking met Jumbo.

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 27 november 2019 op 8:21 am - Beantwoord

  Oh, heerlijk! Ik krijg nu spontaan zin in wat anders dan de hutspot die ik net voor vanavond klaar heb gemaakt. Glutenvrij koken is trouwens echt een uitdaging. Ik had het er een keer met iemand over en dacht dat soep handig zou zijn. Ehm, dan mag er dus geen vermicelli in. Ingewikkeld allemaal.

  • Geke 27 november 2019 op 5:43 pm - Beantwoord

   Eigenlijk is het niet zo heel moeilijk als je weet dat het bepaalden granen (tarwe, rogge, gerst, spelt, haver – tenzij expliciet vermeld gv, en kamut) en hun afgeleide producten (bloem, pasta, paneermeel,… ) zijn die niet mogen.
   Met zuivere producten zoals groenten, aardappels, rijst, onbewerkt vlees of vis, kom je al heel ver. Dus soep kan perfect als je het ‘puur’ houdt. En er zijn ook veel glutenvrije vervangers op de markt zoals gv brood, pasta, cornflakes,…

   Zelf moet ik bekennen dat ik altijd heel erg blij en dankbaar ben als ik ergens kom en ze willen de moeite nemen om iets voor mij te maken, geeft het gevoel van echt welkom te zijn.
   (maar ook het tegendeel gebeurt (gelukkig niet erg vaak), dat er helemaal niets voor mij is maar ik wel verwacht word om dure cadeaus mee te brengen)

   • Naomi 27 november 2019 op 5:54 pm - Beantwoord

    Ja, dat snap ik. Ik houd er ook rekening mee hoor, maar ontdekte toen dus dat het wel het nodige denkwerk kost;).

   • Romy 28 november 2019 op 11:12 pm - Beantwoord

    Goed om dit te lezen! Ik heb er inderdaad ook wat meer handigheid in gekregen door vaker zuivere producten te kopen. Gelukkig staan gluten vaak wel duidelijk op ingrediëntenlijsten aangegeven. Met een lijstje checken kom ik al een heel eind. Ik was er trouwens wel verbaasd over dat in vlees ook vaak gluten zijn verstopt. Dat vertelde mijn vriend me. Nooit bij stilgestaan eigenlijk!

  • Romy 28 november 2019 op 10:57 pm - Beantwoord

   Klopt, glutenvrij koken is nog best een uitdaging. Ik had me er nooit echt mee beziggehouden totdat ik mijn vriend dus leerde kennen. Ik merk wel dat ik er steeds wat meer handigheid in krijg om te ontdekken waar wel en geen gluten in zitten. Alleen glutenvrije vleesvervangers vinden blijft best lastig.

 2. Els 27 november 2019 op 8:44 am - Beantwoord

  Die Glutenvrije en vegetarische lasagne ziet er heerlijk uit! Zelfs op de vroege morgen zou ik die wel lusten :-).

 3. Audrey 27 november 2019 op 8:50 am - Beantwoord

  Altijd goed, eet-inspiratie! Wij krijgen vanavond pasta met courgette en broccoli. Onze vaste opwarmmaaltijd op woensdag omdat ik dan agilitytrainign heb met mijn hond en snel weer op pad moet.

  • Romy 28 november 2019 op 10:59 pm - Beantwoord

   Dat klinkt als een heerlijke (en lekker snelle) maaltijd! Pasta met broccoli moet ik zelf ook echt eens proberen. Ik eet broccoli gek genoeg eigenlijk altijd met aardappels.

 4. Jenn 27 november 2019 op 9:01 am - Beantwoord

  Ziet er lekker uit. Die ravioli lijkt me heerlijk, ga ik zeker onthouden.

 5. Meaghan 27 november 2019 op 9:07 am - Beantwoord

  Ziet er allemaal erg lekker uit! Zelf eet ik ook erg veel groenten, bonen, linzen en kikkererwten. Altijd lekker en makkelijk! Vanavond eet ik ‘kip’ kerrie met groenten en zilvervliesrijst, maar dan de kip vervangen door kipstuckjes van de Vegetarische Slager. Nu al heel veel zin in!

  • Romy 28 november 2019 op 11:00 pm - Beantwoord

   Jouw avondmaaltijd van gisteren klinkt ook heerlijk. De vegetarische kipstukjes zijn sowieso superlekker 🙂

 6. Anna 27 november 2019 op 10:00 am - Beantwoord

  Altijd leuk om nieuwe vegetarische recepten te ontdekken! Wat een goed idee van die bonenschotel, ik vergeet altijd een beetje dat bonen echt goede vleesvervangers zijn :D. Ik eet weleens stamppot bij mijn ouders, zelf heb ik het nog nooit gemaakt!

  • Romy 28 november 2019 op 11:03 pm - Beantwoord

   Ja, bonen zijn eigenlijk een heel goed idee als vleesvervanger. Er zit ook heel veel eiwit in, vaak zelfs meer dan in de meeste vleesvervangers 🙂

 7. Iris 27 november 2019 op 10:01 am - Beantwoord

  Lekker! Die lasagne lijkt me heerlijk! En die stamppot is ook origineel!

 8. Darina 27 november 2019 op 11:08 am - Beantwoord

  De gerechten zien er heerlijk uit! Smakelijke inspiratie. Vanavond eet ik gebakken aardappeltjes, een tomatenburger en sperziebonen.

  • Romy 28 november 2019 op 11:07 pm - Beantwoord

   Dat klinkt ook héérlijk! Gebakken aardappeltjes ben ik nog niet zo’n ster in (daarom kook ik aardappels meestal), maar ik vind ze wel erg lekker.

 9. Lianne 27 november 2019 op 11:45 am - Beantwoord

  Wat grappig, ik ben ook geen stamppotfan. Lasagne vind ik ook nooit lekker omdat er of meestal vlees in zit of vaak zo gefabriceerd smaakt. Maar die van jou ziet er lekker vers en knapperig uit! Leuk om zo toch te kunnen experimenteren met koken. Ik denk dat er bij ons vanavond pitabroodjes op het menu staan. Dan maak ik er vegetarische kipstukjes met champignons bij voor erin, met nog wat verse groenten. Lekker makkelijk, gezond en ook erg lekker!

  • Romy 28 november 2019 op 11:08 pm - Beantwoord

   Deze lasagne smaakte ook echt heel goed 🙂 Het is een recept van mijn vriend en hij zei dat de truc is om bechamelsaus op de lasagnebladen te smeren. Dan zijn de bladen niet te hard en niet te zacht.
   Jullie avondeten van gisteren klinkt ook héérlijk trouwens. Inderdaad gezond, lekker én makkelijk!

 10. Geke 27 november 2019 op 5:33 pm - Beantwoord

  Stuk voor stuk lekker maaltijden zeg, ik krijg er instant honger van!
  Heeft de Jumbo een goed glutenvrij aanbod? Aangezien ze nu ook in België langzamerhand winkels aan het openen zijn… lijkt me fijn, nog wat meer aanbod. Wat intussen heb ik het meeste van de AH (zit hier nu ook zowat dik 2 jaar dus logisch) ook al geprobeerd en wel toe aan nog wat nieuws 🙂 .

  Hier eten we vanavond de resten van de twee voorgaande Hello Fresh dagen, aangevuld met verse scampi’s want die waren wel op. Maar dus nog groenten en aardappelen / rijst genoeg.

  • Romy 28 november 2019 op 11:10 pm - Beantwoord

   Het glutenvrije aanbod bij Jumbo is niet supergroot helaas. Ik vind nog steeds dat AH meer opties biedt dan Jumbo. Maar er zijn zeker wel wat opties, ook qua pasta’s, dus ik denk dat het wel de moeite waard is om er eens naartoe te gaan. Laatst was ik in Duitsland bij DM en kwam ik daar ook heel wat glutenvrije producten tegen – veel meer dan in Nederland ook een stuk goedkoper. Mocht je ooit de Duitse grens over gaan, dan is het dus zeker een aanrader om daar ook eens rond te kijken.

 11. Giovanna Jansen 27 november 2019 op 6:47 pm - Beantwoord

  Wat een heerlijke gerechten allemaal! En wat leuk dat jullie samen een glutenvrije én vegetarische lasagne hebben gemaakt. Een hele uitdaging, maar zo te zien goed gelukt.
  Volgens mij mag je jezelf ondertussen best wel een keukenprinses noemen hoor. De tijden dat je dat niet was zijn voorbij! 🙂
  O, hier stond vanavond zuurkoolstamppot op het menu. Blijft lekker.

  • Romy 28 november 2019 op 11:14 pm - Beantwoord

   Ik een keukenprinses? Dat is nog eens een mooi compliment! Ik doe in ieder geval iets meer mijn best in de keuken en heb het gevoel beter te weten wat ik doe dan eerst, haha 😉 Ik merk dat koken eigenlijk nog best leuk is om te doen ook.

 12. Wendy 28 november 2019 op 7:31 am - Beantwoord

  Ik ben gisteren uit eten geweest (Italiaans) en wat er vanavond op het menu staat weet ik nog niet. :O Waarschijnlijk iets met rode kool, want er ligt sinds dinsdagavond een stuk rode kool in de koelkast en eenmaal gesneden kun je dat niet zo héél lang bewaren.

  • Romy 28 november 2019 op 11:18 pm - Beantwoord

   Heerlijk, Italiaans eten! En rode kool kan ook best lekker zijn 🙂

 13. Suzanne 28 november 2019 op 10:03 am - Beantwoord

  Heel leuk om te zien! Ik heb laatst vega kipnuggets geprobeerd van de albert heijn, die waren ook erg lekker!

  • Romy 28 november 2019 op 11:27 pm - Beantwoord

   Oh dat klinkt goed! Misschien ga ik die ook eens proberen. Altijd leuk om nieuwe vleesvervangers te ontdekken.

 14. Anouk 1 december 2019 op 3:38 pm - Beantwoord

  Glutenvrij vind ik altijd zo lastig, je wordt er vast handig in als je het vaak genoeg doet maar er moeten vaak zulke gekke ingredienten in

  • Romy 9 december 2019 op 10:40 pm - Beantwoord

   Klopt, gelukkig krijg ik steeds meer handigheid in het glutenvrij eten halen. Op zich kom ik met ingrediëntenlijstjes uitpluizen vaak al een heel eind. Het is alleen best jammer dat in bijna alle vleesvervangers gluten zitten.

Recente blogs

Ik ging naar Elfia en ik nam mee…een knalroze tas!

26 april 2018|Outfits|

Een heel artikel wijden aan een tas? Ik kan dat (of nou ja, doe een poging daartoe!). Afgelopen weekend nam ik namelijk een pareltje mee van de Elf Fantasy Fair, toen ik me op het terrein van Kasteel ter Haar in een sprookjesachtige wereld waande van prachtige kostuums, middeleeuwse taferelen en talloze kraampjes met wel heel leuke spullen. Ik verliet de fair na afloop dan ook niet met lege handen en kwam terug met een knalroze tas. Een tas waar ik met liefde een heel artikel over schrijf. Gewoon omdat het kan. Alle liefhebbers van Barbieroze, strikjes en polka dots opgelet: ik laat je vol trots mijn nieuwe aanwinst zien. 

Action knutselspullen: boek over handletteren en meer

17 oktober 2017|Lifestyle|

Een tijdje geleden ging ik naar Action voor mijn lootje voor Echte Post Is Cool. Uiteraard kon ik tijdens mijn bezoek aan Action de afdeling met knutselspullen niet overslaan. Ik hield het redelijk bescheiden, maar nam toch een aantal leuke knutselspullen mee. Met als pronkstuk toch wel het boek over handletteren dat ik kocht voor maar €1,29. Maar ook belandden er onder andere glasstiften en mooie snijmallen in mijn winkelmandje. Benieuwd naar mijn aankopen? Ik laat je mijn knutselspullen van Action graag zien in deze mini Action shoplog.

Adenomyose, wat nu? | Mijn ervaringen & verhaal

4 oktober 2022|Persoonlijk|

Schrijven over mijn baarmoeder, doe ik het wel of doe ik het niet? Wel dus. Daarom staat dit artikel online. Na ongeveer twee jaar buikpijn en eindeloze Google-zoektochten kreeg ik een paar weken geleden het verlossende antwoord: adenomyose was de verklaring van mijn klachten. Adenomy-watte? Yup, dacht ik ook toen ik het label op mijn baarmoeder geplakt kreeg. Daarom, na mijn eigen uitgebreide zoektocht, in dit artikel het antwoord op de vraag: wat is adenomyose? Wat merk ik ervan? En ook: hoe nu verder?