Een van de grote uitdagingen van alleen wonen? Koken voor 1 persoon! Althans, inmiddels ben ik zo gewend aan eenpersoonsporties dat ik er meer handigheid in heb gekregen. Maar in het begin vond ik het nogal lastig om iets simpels en makkelijks voor mezelf op tafel te zetten. Hoe schotel je jezelf iets lekkers voor zonder dure maaltijdboxen (je weet wel, die uit de YouTube-video’s!) in huis te halen? En hoe zorg je ervoor dat je geen voedsel verspilt, maar toch niet elke dag hetzelfde eet? Deze 7 tips helpen mij om koken voor 1 persoon makkelijker, leuker en lekkerder te maken.
1. Roerbakken is altijd een goed idee!
Mijn maaltijden zien er minimaal 4-5 keer per week min of meer hetzelfde uit, maar smaken toch heel anders. Hoe ik dat doe? Ik sla standaard een lading groenten in die lekker zijn om te roerbakken en maak daar de hele week roerbakmaaltijden mee. Zo kun je eindeloos variëren (ook met kruiden!), kun je je gekochte groenten op tijd op krijgen en kom je makkelijk aan twee ons groenten per dag.
Zelf heb ik de volgende groenten eigenlijk altijd in huis:
- (Kastanje)champignons
- Paprika
- Aubergine
- Courgette
- Tomaat
Daarnaast heb ik altijd rode ui en knoflook liggen. Ook heb ik standaard een flinke voorraad bonen in huis (want 4 halen 3 betalen bij Jumbo!). De ene keer maak ik er iets curry-achtigs mee, de volgende keer gooi ik flink wat chilipoeder over mijn eten en weer een andere keer maak ik er ratatouille van (klik hier voor mijn recept). Ideaal!
De ingrediënten die ik hierboven noemde, doen het trouwens ook heel goed in pastasauzen of ovenschotels. Ik krijg daardoor bijvoorbeeld met gemak een bakje champignons per week in mijn eentje op.
2. Kies soms voor diepvriesopties
Toen ik net op mezelf woonde, had ik een abonnement op de diepvrieszakken met groenten. Ik at zelfs broccoli uit zak. Sinds een korte preek van mijn broertje, ben ik helemaal om en koop ik bijna alles vers. Toch grijp ik voor specifieke groenten nog steeds naar de diepvriesvariant. Zo koop ik doperwten en tuinbonen altijd ingevroren in zak. Diepvriesgroenten zijn net zo gezond als het verse alternatief, maar zijn snel klaargemaakt en je kunt ze eindeloos lang bewaren.
Overigens heb ik ook standaard een zak roerbakgroenten in de diepvries liggen. Als ik een keer echt razendsnel moet koken, gooi ik gewoon de helft van zo’n zak in de pan. Tien minuten wachten, wat kruiden erbij en klaar!
3. Doe slim boodschappen
Efficiëntie is nog net niet mijn tweede naam. Ik ben er in ieder geval gek op. Ook als het op boodschappen doen aankomt. Ik koop daarom altijd slim in en koop alleen dingen waarvan ik weet dat ik ze op tijd op krijg. Zo weet ik inmiddels dat het niet slim is om in de aanbieding een zak met 3 kilo aardappelen te kopen. Ook grote zakken spinazie zijn voor mijn eenpersoonshuishouden niet handig. Hetzelfde geldt voor blokken kaas en zakjes geraspte kaas. Dat soort producten koop ik dus alleen als mijn vriend blijft eten.
Voor wie echt van structuur houdt, is een maaltijdplanner misschien een goed idee. Zelf heb ik geen maaltijdplannen voor een week, maar schat ik wel altijd in wat ik ongeveer zou willen eten. Zo koop ik alleen bloemkool als ik weet dat ik twee of drie maaltijden met bloemkool wel kan waarderen die week. Gelukkig kun je met veel ingrediënten heel wat kanten op. Zo maak ik met bloemkool gerust eerst een AVG-tje, daarna een rijstgerecht met curry en mik ik op dag 3 wat bloemkoolrestjes in de roerbak.
4. Maak meerdere porties klaar
Ik moet toegeven: deze tip zou ik zelf ook vaker moeten opvolgen. Ik weet dat het je veel tijd kan besparen als je in één keer twee of drie porties maakt en die invriest voor de dagen erna. Toch komt het niet zo heel vaak voor dat ik voor meerdere dagen kook, terwijl het volgens mijn beide broers tip #1 is voor koken voor 1 persoon. Hoef je je eten de volgende dag alleen nog kort op te bakken om nogmaals van dezelfde maaltijd te kunnen smullen. Volgens broerlief is avondeten trouwens ook als lunch nog hartstikke lekker de volgende dag.
5. Kies voor eenpansgerechten
Daar heb je ‘m weer: mijn voorliefde voor efficiëntie. Om die reden heb ik inmiddels een aantal recepten bedacht waarvoor ik maar één of twee pannen nodig heb. Wat ik sowieso vaak doe, is mijn vleesvervanger in een grote roerbakpan bakken waarin ik ook mijn groenten klaarmaak. Daarin is vaak nog wel een gaatje over. Scheelt toch weer een vieze pan bij de afwas!
Verder maak ik meestal pasta met saus uit de roerbak, rijst met geroerbakte groenten of aardappels met gebakken groenten. Voor al die dingen heb je maar twee pannen nodig. Qua échte eenpansmaaltijden vind ik maaltijden met couscous, gebakken krieltjes met groenten of gebakken rijst ideaal. Op mijn Pinterest-bord kun je eventueel wat ideeën opdoen.
6. Experimenteer met kruiden
Met kruiden kun je veel kanten op. Ik heb inmiddels nogal wat verschillende kruiden staan en gooi altijd minimaal drie soorten over mijn eten. Ik experimenteer er graag op los (overigens niet altijd met evenveel succes!). Met kruiden kun je zelfs exact hetzelfde gerecht nog totaal anders laten smaken.
Mijn favoriete kruidencombinaties zijn:
- Kurkuma + kerriepoeder + komijn + zwarte peper
- Paprikapoeder + chilipoeder + komijn + een snufje kaneel
- Italiaanse kruiden + paprikapoeder
Ook een aanrader vind ik de kruidenpotjes van Jumbo waarin allerlei soorten kruiden gemixt zijn. Natuurlijk kun je dat in principe ook zelf maken, maar in zo’n potje zitten vaak wel acht kruiden die ik niet allemaal zelf heb staan.
7. Koken voor 1 persoon? Nodig mensen uit om mee te eten!
Op mezelf wonen en in mijn eentje koken en eten vind ik op zich prima. Toch vind ik het nog altijd het leukst als er gezellig iemand blijft eten. Ik merk dat ik met gezelschap eerder “iets anders dan anders” zou maken en sneller een uur in de keuken sta. Voor het klaarmaken van mijn eigen prakkie, dat ik alleen in goed gezelschap van YouTube-video’s opeet, trek ik dan weer niet snel een uur uit.
Daarom als laatste tip: nodig regelmatig iemand uit om te blijven eten. Of om gezellig mee te koken. En zie je dat niet zitten, dan kun je jezelf misschien wel bij iemand anders uitnodigen om mee te eten. Zou ik alleen niet 6 dagen per week doen…
Heb jij nog goede tips (of recepten) voor mij om te koken voor 1 persoon?
BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
7 tips voor nagenieten van fijne momenten
Stel: je hebt net een prachtige trouwdag, een heerlijke vakantie of een leuk weekend achter de rug. Maar nu begint het normale leven weer en maakt de bijzondere dag of week weer plaats voor je laptop met bureaustoel, supermarktbezoekjes en andere dagelijkse perikelen. Hoe kun je dan zo lang mogelijk nagenieten van iets onvergetelijks dat toch al snel weer naar de achtergrond lijkt te verdwijnen? Dit zijn 7 tips voor nagenieten waarmee jij mooie herinneringen langer vasthoudt.
Zelf een Valentijnskaart maken | Last-minute DIY
Valentijnsdag. Je kunt het een commerciële bedoening vinden of juist volledig opgaan in de romantische clichés en een groot deel van je spaargeld spenderen aan gelukshartjes, kaarten en teddybeertjes. Of juist vurig hopen dat een geheime aanbidder dat voor jou doet natuurlijk! Hoe dan ook, een Valentijnskaart geven is altijd een leuk idee, of je nu een geliefde hebt of niet. Een zelfgemaakte kaart is natuurlijk extra leuk! Zelf een Valentijnskaart maken hoeft ook echt niet lastig te zijn. In deze DIY laat ik je stap voor stap zien hoe je last-minute een Valentijnskaart in elkaar kunt fröbelen. Met budgetproof spullen van Action!
Outfit | Volledig in blauw met bloemetjes
Wist je dat er voor iemand zonder blauwe muren in huis verrassend veel blauw in mijn kledingkast hangt? Ik heb ooit een kleurenanalyse laten doen, waaruit bleek dat blauw een goede kleur is bij mijn oog- en haarkleur. Sinds die ontdekking ben ik de kleur blauw veel meer gaan waarderen en trek ik regelmatig blauwe vesten, truien en blouses uit de kast. Voor deze outfit ging ik zelfs voor op en top blauw met mijn fijnste, warme vest in knalblauw en een eeuwenoude blauwe favoriet van de kringloopwinkel. Kijk, ik laat je de outfit zien!
Allemaal heel erg herkenbaar. Ik kookte in het begin ook bijna nooit meerdere porties, maar nu doe ik het eigenlijk altijd. Twee dagen hetzelfde eten vind ik geen probleem en als ik er echt geen zin in heb, vries ik portie twee gewoon in voor een week (of wat) later. Diepvriesgroenten zitten bij mij nog niet in m’n systeem, maar ik vind het wel een heel goed idee.
Het suffe is dat ik nu ook vaak twee dagen hetzelfde eet, maar dan gewoon twee keer hetzelfde kook. Eigenlijk hoog tijd dus dat ik het handige invriessysteem ook maar wat vaker probeer 🙂
Ik heb te lang voor 1 persoon gekookt. Voor 2 gaat, maar vanaf 3 klungel ik vaak al met verhoudingen. Porties invriezen vind ik handig. Wel aan denken om ze ooit weer te ontdooien.
Heel herkenbaar! Dankzij mijn vriend kan ik inmiddels ook goed voor twee personen koken, maar voor meer dan twee personen heb ik echt geen idee hoeveel ik precies nodig heb. Meestal komt het erop neer dat ik maar wat cashewnoten insla voor als ik bang ben weer eens te weinig gekookt te hebben voor drie personen… oeps!
Vegaburgers tussen de groenten in de pan proppen deed ik ook altijd! Wat ik ook altijd wel handig vind/vond, is een dag tussen maaltijd 1 en het restje laten zitten. Dus dan kookte ik op zaterdag iets waarvan ik maandag een restje at, en op zondag iets dat ik dinsdag weer at.
Wat een slim idee! Zo wordt je eten niet eentonig, maar kun je toch in één keer twee porties maken. Dat ga ik onthouden!
Ik maak altijd meer van sommige gerechten en dan vries ik het in. Ik heb altijd diepvriesgroenten in voorraad, voor het geval dat.. en ik ben dol op eenpansgerechten.
Ik probeer seizoensgroenten te eten, dus de groenten die jij opnoemt heb ik op dit moment, midden in de winter, niet in huis. Aubergine en courgette zijn zomergroenten en paprika’s zijn in de zomer ook goedkoper. Ik eet nu vooral wortel, prei, kool en diepvriesgroenten (sperziebonen en doperwten).
Ik kook altijd voor twee keer en meestal eet ik de tweede maaltijd meteen de volgende dag op, zodat ik hem niet in hoef te vriezen. Ik geloof dat ik niet zoveel behoefte heb aan variatie: ik eet praktisch iedere week twee dagen Thaise gele curry met wortel, erwtjes/boontjes, ui, linzen, kokosmelk, rijst. Alleen de wortel is vers, de rest is lang houdbaar, dus als er iets tussen komt in mijn planning maakt het niet uit.
Gerechten die ik ook vaak maak zijn nasi, Indiase curry (op basis van tomaten), pasta met tomatensaus, pasta met saus van geprakte kikkererwten, kidneybonenchili en een stoofpotje met linzen en aardappels. De chili en het stoofpotje zijn éénpansgerechten en voor de andere dingen heb ik twee pannen nodig. Ik kook praktisch nooit met drie pannen, maar dat hoeft ook niet als je nooit aardappels-groente-vlees(vervanger) eet. En als ik eens een bui heb waarin ik zin heb in AGV, dan bak ik meestal een van de drie onderdelen in de oven. Vegaburgers zijn makkelijk te bereiden in de oven en groenten of aardappelen uit de oven zijn natuurlijk ook hartstikke lekker!
Goed dat je het zegt over de seizoensgroenten! Ik let er bij fruit wel altijd op dat ik het fruit van het seizoen koop, maar bij groenten heb ik er eigenlijk nooit zo naar gekeken. Misschien toch wat vaker kiezen voor wortel, prei en spruiten dan (van kool ben ik niet zo’n fan).
Jouw currymaaltijd klinkt trouwens heel erg lekker, net als de chili. Je brengt me weer op een paar receptideeën. De oven vaker gebruiken, is ook iets waar ik eens mee aan de slag zou moeten gaan. Ovengroenten zijn héérlijk, dus eigenlijk is het zonde dat ik mijn oven tot nu toe nogal verwaarloos.
Bloemkool en broccoli zijn ook kool, hè. Ik weet niet of je die ook niet zo lekker vindt of dat je aan spitskool, witte kool en groene kool zat te denken, dus ik zeg het even voor de zekerheid 😉
Je had ook net veel moeite gedaan om je oven goed schoon te krijgen, toch? Dan is het nu natuurlijk tijd om gebruik te gaan maken van die prachtig schone oven en hem weer lekker vies te maken 😀
Oeps, goed dat je het zegt! Broccoli en bloemkool eet ik allebei wekelijks en vind ik héérlijk. Ik had inderdaad witte en groene kool in mijn hoofd en ben daar niet zo’n fan van 😉
Je hebt groot gelijk wat betreft de oven trouwens. Na een drastische schoonmaakbeurt verdient mijn oven het wel om vaker gebruikt te worden. Overigens hebben mijn vriend en ik daar dit weekend al een goede poging toe gedaan 🙂
Ik kook eigenlijk zelden nog alleen voor mezelf, maar als het een keer moet neem ik iets wat vriend niet lust en ik heel lekker vind.
Geraspte kaas kun je heel goed invriezen…
Goed om te weten! Dat ga ik zeker eens proberen als ik weer geraspte kaas in huis heb.
Ik kook altijd in mijn eentje en het is gewoon een kwestie van plannen. En eens zoveel maken, zodat je het kunt invriezen of de volgende dag kunt opwarmen. Trouwens geraspte kaas kun je goed invriezen. Je moet het alleen daarna wel verwarmen, dus ideaal voor ovenschotels.
Goed om te weten dat geraspte kaas ook in te vriezen is. Dat maakt het net wat verleidelijker en handiger om vaker iets met geraspte kaas te maken. Een ovenschotel met kaas is sowieso altijd een goed idee 🙂
Wat leuk dat je broers je van wijze raad konden bedienen. Ik woon nu met mijn vriemd, maar heb ook genoeg voor één gekookt in mijn leven, al at ik ook vaak met huisgenoten. Misschien heb ik daar het áltijd voor meerdere dagen koken en voor elk restje en stukje nog wat nieuws verzinnen aan overgehouden. Ik heb een hele rits gerechten om restjes op te maken, want in jouw liefde voor efficiëntie kan ik me helemaal vinden.
Wat goed! Er gaat niets boven met restjes toch nog iets lekkers maken. Koken is leuk, maar efficiënt koken is nóg leuker 😀
Ik kook niet vaak meer alleen voor mijzelf, maar als ik dat wel doe gebruik ik graag de Woknoodels van Conimex (1 blok is 1 persoon), kipfiletje in blokjes roerbakken met wat roerbakgroenten (vers) en zo klaar. Of ik kook het hele recept en vries de rest in, in porties.
Dat gerecht klinkt heerlijk en ook nog eens lekker makkelijk. Ik ga het onthouden om misschien een keer met vega-kip te maken.
Leuke tips! Ik koop vaak voor 1 persoon, aangezien ik als enige in het gezin zo veel mogelijk plantaardig eet. Mijn vriend eet graag mee, maar dat is alleen in het weekend. Dus ik maak dan vaak hele grote pannen vol lekker eten en vries dat in plastic bakjes in in de vriezer, zodat ik later nog voldoende eten heb, mochten we in het gezin een dag iets eten wat ik liever niet wil. Dus eigenlijk kook ik altijd zo groot mogelijk voor een forse voorraad haha! En inderdaad ook met zo divers mogelijke ingrediënten, zodat je meerdere recepten kan maken.
Wat slim hoe je dat aanpakt! Ik geloof dat ik me toch echt ook eens aan grote porties koken moet wagen. Om een fijn voorraadje op te bouwen met maaltijden én om wat te oefenen met koken voor meer dan 1 persoon 😛
Als ik weet dat mijn vriend weg is, dan zorg ik dat ik niet hoef te koken haha. Ik nodig of mezelf dan uit bij mijn ouders of ik tover een kliekje uit de koelkast.
Haha, dat is natuurlijk ook een goede optie 😛
Wij werken beide en zijn een gezin van vijf. Ik maak elke week nadat ik de boodschappen in huis heb een weekplanning. Diepvriesgroenten vind ik ideaal! We variëren veel maar ik probeer wel met het seizoen mee te eten. Die groentez zijn dan én goedkoper én er zitten meer vitamines in omdat ze geen dagenlange reis hebben moeten maken. Stampot eten we elke week, wel elke week een andere. Overschotjes vries ik in voor kliekjesdag. Handig! Kruiden koop ik bij de Turkse winkel. Echt vele malen lekkerder dan de supermarkt én goedkoper
Handige tips! Ik merk het ook wanneer ik alleen thuis ben, ik kook altijd te veel!