Zijn er hier meer fans van kokosmelk? Ik kan dit romige goedje overal wel doorheen gooien. En sinds kort heb ik er een nieuwe ontdekking mee gedaan: kokosrijst. Dat kun je kant-en-klaar in pakjes kopen, maar je kunt het ook heel eenvoudig (en lekker!) zelf maken. Het resultaat is een heerlijk smeuïge rijst. En die smaakt verrukkelijk in combinatie met de groene groenten, edamame-boontjes en geglaceerde amandelen bij dit gerecht. Een mooi uitziend gerecht waar je zeker mee kunt aankomen (misschien zelfs bij de allerkleinsten)!
Wat is kokosrijst?
Kokosrijst is rijst die je (deels) bereidt in kokosmelk in plaats van water. Normaal gesproken breng je water aan de kook en bereid je daarin de rijst om de pan vervolgens af te gieten. Bij kokosrijst kook je een mix van water en kokosmelk en kook je daarin vervolgens de rijst droog. Het resultaat zijn heerlijk smeuïge rijstkorrels met een subtiele kokossmaak. Een beetje risotto-achtig.
Voor kokosrijst kun je diverse rijstsoorten gebruiken. Ik vind zelf basmati-rijst het fijnst. Die rijstsoort is iets plakkeriger dan bijvoorbeeld zilvervliesrijst. Je kunt ook risottorijst of dessertrijst gebruiken, maar houd er rekening mee dat de bereidingswijze dan anders is en dat je waarschijnlijk meer vocht nodig hebt.
Hoe maak je kokosrijst?
Gebruik je basmatirijst? Dan maak je op deze manier twee porties (150 gram) kokosrijst:
- Meng 200 milliliter bouillon met 200 ml kokosmelk (de volvette variant!). Voeg ook het sap van een halve citroen toe voor een frisse smaak. Breng het vocht aan de kook op laag vuur.
- Voeg de rijst toe zodra de vloeistof gaat borrelen. Laat ongeveer 15 minuten (of de tijd die staat aangegeven op de verpakking) koken.
- Check ondertussen of de rijst niet té droog kookt. Voeg zo nodig wat extra water toe. Het verschilt per rijstsoort hoeveel water je nodig hebt.
- In het ideale geval laat je de rijst precies droog koken. Uiteraard kun je ook een klein beetje vocht afgieten als dat nodig is.
- Haal de rijstkorrels iets van elkaar los met een vork en serveer de kokosrijst dan met de groenten.
Zoete kokosrijst met groene groenten
Kokosrijst mag dan van zichzelf heel smaakvol zijn. Het wordt pas écht een lekker gerecht als je er ook groenten en iets knapperigs bij serveert. Mijn favoriete combinatie zie je hier. Ik wok apart gele paprika, tuinerwten en edamame-boontjes. Daarnaast kook of stoom ik bimi om bij de kokosrijst te serveren. Paprika en tuinerwten matchen goed met het zoete van de kokosrijst. De edamame-boontjes zijn daarnaast lekker knapperig én zijn een goede bron van eiwitten in vegan gerechten. Ik gebruik ze altijd graag uit de diepvries (gewoon verkrijgbaar bij o.a. Albert Heijn). Dan kun je ze direct in je wokgerecht gooien.
De groenten en peulvruchten roerbak ik met een beetje sojasaus, ui en knoflook. Voor de smaak kun je wat peper toevoegen. Ook kardemom smaakt eventueel goed bij dit gerecht, door de licht zoete smaak. Maar proef vooral zelf even of je nog kruiden mist. Ook zonder kardemom heb je al een heerlijke maaltijd voor je neus staan.
De gestoomde of gekookte bimi ziet er bij dit gerecht feestelijk uit en geeft het ook meer bite. Bimi is een mix van broccoli en asperges en ik vind het altijd onwijs lekker smaken bij Aziatisch-achtige gerechten. Ik zou aanraden om de bimi te stomen of te koken en niet mee te roerbakken. Dan behoud de bimi zijn groene kleur én wordt hij ietsje zachter dan eerst.
Dé feestelijke toevoeging: geglaceerde amandelen
Wat dit gerecht in mijn ogen helemaal afmaakt (en feestelijkere looks geeft), zijn de geglaceerde amandelen. Kokosrijst is van zichzelf wat zoetig, en daar matchen de amandelen met hun zoete en knapperige tintje perfect mee. Je maakt ze heel eenvoudig door amandelen (met vlies) kort in een koekenpan te bakken in een mengsel van 1 eetlepel balsamicocrème en 1 eetlepel ahornsiroop. Daardoor krijgen de amandelen een karamelachtig laagje en smaken ze heerlijk zoet, met een zurig balsamico-tintje erbij. Dat matcht dan weer perfect met de kokosrijst.
Als ik gerechten vegan maak, kies ik sowieso vaak voor een mix van peulvruchten en noten. Door de edamame-boontjes en de amandelen krijg je aardig wat eiwitten binnen zonder dat je er apart vleesvervangers bij hoeft te kopen.
Recept kokosrijst met groene groenten en amandelen
Heb je ook trek gekregen in dit zoete, smeuïge en groenterijke gerecht? Moeilijk om te maken is het niet, reuze-lekker wel. Met dit recept maak je de kokosrijst met bimi en edamame-boontjes binnen 25 minuten:
Kokosrijst met bimi, edamame-boontjes en amandelen
Equipment
- 2 Kookpannen of een kookpan en een stoompan
- Wokpan of roerbakpan
Ingrediënten
- 150 gram basmati-rijst
- 200 ml kokosmelk
- 200 ml bouillon
- 150 gram bimi
- 1 gele paprika
- 100 gram edamame-boontjes uit de vriezer
- 100 gram tuinerwten
- 2 teentjes knoflook
- ½ gele ui
- 1 el sojasaus
- Peper en zout naar smaak
- Sesampitjes = optioneel
Voor de geglaceerde amandelen:
- Handje amandelen
- 1 el balsamico-crème (géén balsamico-azijn!)
- 1 el ahornsiroop of agavesiroop
Instructies
- Meng de bouillon, kokosmelk en het citroensap, en schenk in een kookpan. Breng op hoog vuur aan de kook. Voeg de rijst toe zodra het water kookt en bereid volgens de aanwijzingen op de verpakking. Houd in de gaten of de rijst niet compleet droog kookt. Voeg in dat geval extra water toe.
- Snijd de paprika in stukjes en snipper de ui. Breng daarnaast alvast een pan water voor de bimi aan de kook.
- Fruit de ui en knoflook aan in wat olijfolie. Voeg de paprika toe zodra de ui en knoflook glazig zien. Schenk ook de sojasaus erbij en roerbak zo'n 8 minuten.
- Kook of stoom de bimi in de pan met kokend water. Giet af zodra de bimi beetgaar is en zet dan apart.
- Roer in de laatste 2 minuten de edamame-boontjes en tuinerwten door het paprikamengsel. Roerbak kort mee en proef of je nog zout of peper mist.
- Doe ten slotte de amandelen in een droge koekenpan en bak ze met de balsamico-crème en ahornsiroop. Zo krijgen ze een glanzend en lekker zoet laagje. Schep om met een spatel en haal ze na 1 minuut van het vuur.
- Meng de kokosrijst met het groentemengsel en verdeel over 2 kommen. Leg de bimi erbij en garneer met de amandelen en eventueel met sesampitjes.
Nog meer heerlijke rijstrecepten?
Met rijst kun je alle kanten op. Naast deze vegan kokosrijst met groene groenten, kun je er nog veel meer mee doen. Dit zijn nog een paar (totaal andere) rijstrecepten die ik graag op tafel zet. Jij misschien ook?
- Vegan nasi met satésaus
- Tomatenrijst met falafel
- Gebakken rijst met mango
- Vegan kip-kerrie met rijst en gebakken banaan
- Pilav-rijst met perzik en paprika
Heb jij al eens kokosrijst gemaakt?
Heel lekker is dit recept! Het romige van de kokosrijst met de gezonde groenten en heerlijke plakkerige amandelen is een goeie combi. Mijn zoontjes vonden de kokosrijst ook heerlijk met broccoli (dus wij ook blij).