Op TikTok was krokante rijst lange tijd een grote hit. Dit is rijst die je niet alleen kookt, maar ook krokant bakt in de oven. Daardoor krijgt de rijst een heerlijk crispy tintje en een totaal andere structuur dan je gewend bent. Lekker dat dat is! Zeker in combinatie met een vrolijke én lekkere mix van groenten en een heerlijke dressing met onder andere sojasaus, sesamolie en een vleugje pindakaas. Dus wil je een lekkere en simpele roerbak maken? Dan moet je deze krokante rijst met tofu en broccoli zeker eens proeven. Plus: dit recept is meteen een smakelijke manier om van je restjes rijst af te komen!
Krokante rijst met tofu: bomvol groenten en eiwitten
Wat dit gerecht zo fijn maakt, is dat het niet alleen superlekker is, maar ook heel toegankelijk. Je hebt geen exotische ingrediënten nodig en veel dingen heb je misschien al in huis, vooral als je vaker Aziatisch geïnspireerde gerechten kookt.
De combinatie van tofu, broccoli en edamame is niet alleen kleurrijk, maar zit ook bomvol eiwitten en vezels. En dan de saus van onder andere sesamolie en sojasaus… geloof me: die maakt alles nóg beter!

Hoe maak je krokante rijst?
Krokante rijst (ook wel “crispy rice”) maak je door eerder gekookte rijst volledig te laten afkoelen en dan in de oven te bakken in een lekker sausje. Door de hitte van de oven wordt de rijst aan de buitenkant knapperig, terwijl de binnenkant nog een beetje zacht blijft. Denk aan de structuur van gebakken rijst, maar dan nóg knapperiger.Het resultaat is heerlijk! Je maakt krokante rijst als volgt:
- Kook de rijst (het liefst een dag van tevoren) en laat volledig afkoelen.
- Meng de rijst met een beetje olie en eventueel met smaakmakers als sojasaus.
- Verspreid de rijst over een bakplaat en schuif voor zo’n 30 minuten in een voorverwarmde oven (op ongeveer 200 graden).
- Schep de rijst tussentijds 1x om.
- Laat de krokante rijst eventueel daarna nog heel even afkoelen voor het meest krokante resultaat.
Krokante rijst is ook meteen een ideale manier om van je rijstkliekjes af te komen. Heb je eerder te veel rijst gekookt? Bewaar het in een afgesloten bakje en tover het in de oven om tot deze heerlijke crispy rice.

Zo maak je de smaakvolle tofu bij deze rijst
Tofu mag dan van zichzelf wat “flauw” smaken, maar in dit recept is van een flauwe smaak zeker geen sprake. Je marineert de tofu in een mengsel van pindakaas, sojasaus en ahornsiroop. Een combinatie die zorgt voor een hartige, nootachtige en lichtzoete smaak! En doordat je de tofu tegelijk met de rijst bakt in de oven, wordt ook de tofu lekker stevig en licht krokant. Je hoeft de blokjes tofu dus niet apart te bakken of in de weer te gaan met een pan vol olie. Makkelijk én lekker!
Recept krokante rijst met tofu
Heb je nog rijst over van gisteren? Perfect! Met wat groenten uit de koelkast en een blok tofu erbij tover je in een handomdraai iets verrassend lekkers op tafel. En doordat je alles bereidt in één roerbakpan (plus op een bakplaat), heb je ook niet bergen afwas. Kortom: een doordeweekse topper die nét even anders is.

Krokante rijst met tofu, broccoli en veel groenten
Equipment
- Roerbakpan
- Oven
- Bakplaat met bakpapier
Ingrediënten
Voor de krokante rijst:
- 150 gram gekookte rijst (laat deze rijst voor het bereiden volledig afkoelen)
- 1 el olijfolie
- 2 tl sojasaus
Voor de groentemix:
- 200 gram broccoli
- 100 gram edamame-bonen uit de diepvries
- 1 rode paprika
- 50 gram pinda's
- 1 tl verse gember
- 1½ tl sojasaus *
- 1 el ahornsiroop
- 1 tl rijstazijn
- 1 tl crispy chili-olie
- 1 tl sesamolie
Voor de tofu:
- 200 gram tofu
- 1½ el pindakaas
- 1½ el olijfolie
- 1 el sojasaus
- 1 el ahornsiroop
Extra:
- Peterselie
- Sesampitjes
Instructies
- Zorg dat je vooraf rijst gekookt hebt en dat die volledig is afgekoeld. Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte).
- Meng de gekookte rijst met de sojabonen en olijfolie. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verspreid daar de rijst overheen.
- Dep het blok tofu goed droog en snijd het in dunne reepjes. Meng in een kommetje de sojasaus, olijfolie, pindakaas en ahornsiroop voor de tofu. Dep de tofureepjes in de saus. Verspreid dan ook over de bakplaat.
- Schuif de bakplaat in de oven zodra de oven is voorverwarmd. Laat hier 30 minuten in staan. Schep na een kwartier de rijst en tofu 1x om.Let op: de precieze baktijd kan per oven verschillen. Houd de rijst dus goed in de gaten en haal zo nodig iets eerder uit de oven.
- Snijd dan de broccoli in roosjes en de paprika in reepjes. Breng een pan met water aan de kook en bereid hierin de broccoliroosjes en de edamamebonen. Kook ze ongeveer 7-8 minuten. Ga ondertussen verder met de volgende stappen.
- Bak de gember kort aan in een lepel olijfolie in een roerbakpan. Voeg dan de paprikareepjes toe en roerbak 5 minuten mee. Giet dan de broccoli en edamame af en roer deze door de roerbakmix. Voeg de sojasaus, ahornsiroop, crispy chili-olie, rijstazijn en sesamolie toe. Bak 5 minuten mee.
- Roer de rijst en tofu door de roerbakmix. Serveer met pinda's en eventueel met peterselie en sesampitjes.
Notities

Nog meer rijstrecepten
Wil je nog meer lekkers maken met rijst? Probeer dan ook zeker deze heerlijke recepten met rijst (niet uit de oven, wel erg lekker!):
- Amandelcurry met tofu en rijst
- Vegan stroganoff met paddenstoelen
- Vegan nasi met satésaus
- Fried rice met ananas
- Rijst met vegan kip-kerrie
Wat is jouw lievelings-rijstrecept?
BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Hoogvliet Too Good To Go-box | Wat zit erin? (mijn ervaring na 7 boxen)
Een box vol boodschappen voor een prikkie. Dat klinkt als helemaal iets voor mij. Als je daar dan ook nog boodschappen mee red van een reisje naar de container, dan word ik er al helemaal blij van. Niet heel verrassend dus dat de Too Good To Go-app regelmatig openstaat op mijn telefoon om nieuwe boxen te scoren. De laatste tijd heb ik onder andere meerdere boxen van Hoogvliet geprobeerd. Nadat de eerste box een groot succes bleek, was ik heel benieuwd naar meer. Is de box elke keer het geld waard? Ik denk dat ik na 7 boxen een aardig oordeel kan vellen. Dit is mijn mening over de Hoogvliet Too Good To Go-box. Natuurlijk laat ik je ook de inhoud van mijn boxen zien.
Ja, ik draag steunkousen (en daar ben ik oké mee!) | Mijn verhaal
Sokken? De meeste mensen kopen ze per vijf paar tegelijk. Lekker vrolijk van kleur met stippen of strepen. Of juist basic zwart en zo onopvallend en praktisch mogelijk. En ik? Ik draag steunkousen. Ja, diezelfde als die jouw oma of oude buurvrouw misschien draagt. Zo, dat is eruit! En nee, dat is niet altijd makkelijk, maar in mijn geval wel hard nodig. Lang heb ik getobd en gedubd of ik dit onderwerp wilde bespreken. Er gaat een kwetsbaar verhaal achter schuil over een gevoel van "anders dan anders" zijn. Maar in de hoop dat ik ook maar één iemand met mijn verhaal kan helpen of inspireren, wil ik er met alle liefde meer over vertellen.
Vegan wentelteefjes met vers fruit (simpel recept!)
Wie kent ze niet: wentelteefjes? Het was minstens 15 jaar geleden dat ik die voor het laatst had gegeten. Dat terwijl het een prima manier is om je oude sneetjes brood alsnog op te eten én ze heel lekker te maken. Normale wentelteefjes maak je met ei en melk. Maar je kunt ook prima vegan wentelteefjes maken door die ingrediënten te vervangen. Deze wentelteefjes maak ik met o.a. plantaardige melk en banaan. En ze zijn minstens zo lekker als de ei-en-melk-variant! Voor wie zin heeft om de vergeten sneetjes brood om te toveren in iets fantastisch lekkers: dit is het recept!
Ik ben benieuwd wat jij vindt…